Mărturia mea din Piaţa Unirii din Iaşi

Vreau să adaug opiniilor mele de până acum, mărturia mea.. Tocmai am fost în Piaţa Unirii din Iaşi, locul unde ieşenii simt nevoia să se întâlnească fie exaltaţi, atunci când năzuinţele lor se întâlnesc cu realitatea, cum s-a întâmplat în decembrie 1989, fie  revoltaţi, când văd cum năzuinţele lor se depărteaza nepermis de la realitate, aşa cum se întâmplă acum.

Vreau să depun mărturie. Am fost împreună cu sutele de ieşeni în Piaţa Unirii pentru că, înainte de a fi om politic, sunt cetăţean român. Am fost în Piaţa Unirii din Iaşi pentru că, în toate marile momente de redeşteptare civică, am fost alături de cei care nu se temeau de reacţiile autoritariste. Am fost acolo pentru că românul adevărat care a fost jignit şi umilit în direct de preşedintele ţării mele,  a salvat, prin ceea ce a făcut, de două ori viaţa tatălui meu. Pentru că el a salvat viaţa bunului meu prieten, scriitorul Gabriel Chifu, după un îngrozitor accident. Pentru că m-a ajutat, răspunzând la telefon zi şi noapte, să salvez alte vieţi aflate la graniţa dintre moarte şi viaţă. Şi am fost acolo pentru a vedea ce fel de oameni sunt cei care protestează.

 

Depun mărturie. În timp de două ore prin Piaţa Unirii s-au perindat aproape o mie de oameni. Erau de toate vârstele şi stările, dar, mai ales, cuviincioşi. Nefiind provocaţi de nimeni, nu au provocat, la rândul lor. Muncitori, intelectuali, tineri şi bătrâni, pensionari şi salariaţi, temperamentali ori taciturni. Unii îşi purtau pruncii în braţe. Nu m-a huiduit nimeni. M-au tratat ca pe un om obişnuit şi au stat de vorbă cu mine ca între oameni frământaţi de aceleaşi griji. Întrebându-se, ca şi mine, ce legitimitate are o majoritate parlamentară pe care n-a investit-o ca atare niciun vot popular.

 

Depun mărturie. Mâine, după aceste mişcări civice, România nu va mai putea semăna cu România de ieri.

111 Responses to “Mărturia mea din Piaţa Unirii din Iaşi”

 1. gabryela spune:

  domnule vosganian parerea mea ca vandalii au fost pusi de cei de la pdl ca sa compromita manifestarile pasnice!sa fim seriosi la cati jandarmi erau acolo imediat ii puneau cu botul pe labe.au fost lasati sa faca aceste vandalisme!

 2. Radu Alexandru Vasilescu spune:

  Abject absolut ABJECT acest comandant al jandarmilor.

  Absolut abject. Domnule Vosganian fac un apel la d-voastra si la presedintele PNL sa iesiti public si sa puneti comandantilor Jandarmeriei urmatoarele intrebari:

  1- de ce filtrele de jandarmi AU PERMIS intrarea in Piata Universitatii a grupurilor MASATE de tineri cu obiecte vizibil contondente la ei, mascati [inclusiv cu cagule] FARA MACAR A-I LEGITIMA. Daca eu i-am vazut cum au avansat ma indoiesc ca jandarmii nu i-au vazut iar lipsa de interventie a jandarmilor denota neglijenta CRIMINALA. [precizez ca am fost martor la declansarea violentelor la Universitate - si da acesti indivizi au aruncat si agresat fortele de ordine]

  2- de ce Jandarmeria se incapataneaza sa apere asfaltul ce pare a fi sacrosant in loc sa izoleze si PROTEJEZE zona de infiltrarea acestor grupuri anarhiste – repet clar vizibile

  3- de ce in efortul de restabilire a ordinii publice Jandarmeria intervine in forta dar NU impotriva elementelor violente care se retrag ci impotriva manifestantilor pasnici si pasivi [va reaminteste cumva de scenariul clasic al instigarilor?]

  4- pentru Primarul General: de ce nu dispune blocarea traficului in zona Universitate [se pot gasi n+1 pretexte de la lucrari de reabilitare a carosabilului pana la trasarea de zebre]

  5- pentru voi politicienii: de ce in peste 20 de ani de democratie nici PNL nici PSD, de PDL nu are sens sa vorbesc, nu au catadicsit sa schimbele legea manifestarilor publice in sensul usurarii conditiilor de obtinere a autorizatiilor – si aici va rog sa intelegeti ca cel putin din puctul meu de vedere si al celor ca mine asta nu inseamna decat lasitate si frica din partea unei clase politice in marea ei majoritate abjecta…

 3. @ Aurel

  ASA a fost si in 1989… Unii au devalizat magazine.

 4. Radu Alexandru Vasilescu spune:

  Poate ca asa este – oricum oamenii sunt in strada pentru ca politicienii din opozitie au dovedit neputinta – nu eu i-am nominalizat pe acei senatori si deputati care au schimbat barca si au dat astfel majoritatea PDL-ului ci fostii lideri ai PSD si PNL. Problema opozitiei este ca a jucat intr-un meci diferit pe un alt stadion aplicand metode democratice cand se confrunta cu un regim dictatorial [sau macar autoritar]

  Si acum sincer vorbind eu nu-mi fac iluzii domnule Vosganian – intre privatizarea sanatatii facuta de PDL si ideea de privatizare a accesului la justitie prin obligativitatea apelarii la mediatori propusa de un membru al opozitiei – incidental mediator de profesie heh – nu vad diferenta prea mare.

  Eu ies in strada pentru a transmite un mesaj actualului regim care derapeaza inspre dictatura dar nu-mi fac iluzii – iar raspunderea pentru ceea ce se intampla apartine actualului regim – dar incapacitatea romanilor de a protesta pana acum se datoreaza clasei politice in ansamblu …

  Si poate ar mai fi de mentionat ca ma simt scarbit de ideea ca romanii au iesit “de foame” – poate ca unii au iesit de foame – unii au iesit pentru democratie si libertate

 5. Corina spune:

  @VV

  Aveti dreptate. Dar e de datoria noastra sa fim constienti de toate manipularile posibile, altfel devenim naivi. Ultrasii de aseara bine organizati si coordonati ce erau? Putem merge toti ca cetateni romani care adera la o tema.

 6. Barosanul spune:

  Domnule Vosganian,

  Am fost acolo Vineri, Sambata si Duminica. Lumea e irascibila si devenea si mai irascibila cu trecerea timpului si lipsa implicarii autoritatilor.

  Oamnii vor sa castige ceva. Un prim castig a aparut sa fie ‘castigarea soselei din piata univeristatii. Jandarmeria a fost EXTREM de PROVOCATORE. Intr-o prima faza acolo trebuiesc cautati niste respunzatori.

  Apoi trebuiesc cautati Raspunzatori la ”oamenii in civil” care reprezentau organizatii secrete guvernamentale.

 7. tiberiu spune:

  @VV
  @Cris
  1)Schimbarea actualei puteri nu va putea fi facuta intr-un mod pasnic si constitutional caci prin tot ce au facut ei s-au situat in afara legilor si au instituit un regim dictatorial in care institutiile satului nu mai servesc demult interesle nationale ci interesele unei clici de delapidatori ai bugetului si oprimatori ai natiei.
  2)Actualii guvernanti stiu bine ca pierderea puterii este echivalenta pentru multi dintre ei cu puscaria si ca atare nu vor renunta cu nici un chip la parghiile puterii.Orice dialog cu aceasta putere total compromisa public este o TAMPENIE.Singurul dialog care se poate duce cu ei este in legatura cu demisia lor in bloc si protectia lor impotriva furiei populare.
  3) USL trebuie sa discute cu celelalte formatiuni politice ale actualei coalitii fara PDL(UDMR,UNPR,minoritati)desemnarea unui prim ministru interimar care sa formeze un guvern de tranzitie care sa organizeze alegeri libere.USL trebuie sa anunte ca Raed Arafat va detine portofoliul Sanatatii si in guvernul de tranzitie si in acela de dupa alegeri.USL trebuie sa organizeze un sir incontinuu de demonstratii pasnice si greve generale pana la demisia actualului guvern si a Presedintelui.Orice alta solutie este inacceptabial.
  4) Nu trebuie sa fim impresionati de ce difuzeaza servitorii lui TB la EVZ sau TVR.Ei stiu ce ii asteapta in viitor dupa caderea regimului actual.Asta nu inseamna ca trebuie sa nu urmarim atent manevrele disperate al acestor puslamale de a-si slava pielea
  5)Cer intiativa continua ,zi de zi si ora de ora a celor din USL. Crin si ceilalti trebuie sa comunice continuu cu populatia si trebuiersa coboare in strada cat mai repede pentru a conduce si amplifica miscarile de protest pana in acel moment cand actualii guvernanti vor intelege ca au pierdut partida. Atunci poate se vor putea trata cu ei conditiile de capitulare.

 8. Van Gogu spune:

  Marian Munteanu spunea ca daca protestele nu vor continua va fi mult mai rau, si are perfecta dreptate.Fiti alaturi de cetateni si dati-va emisia toti parlamentarii din opozitie din parlament sa ramana ei sa se conduca intre ei, poporul nu i mai vrea si daca ei nu vor sa renunte sa i ajutam sa renunte.Fiti alaturi de noi daca vreti ca ordinea constitutionala sa fie cea de drept si nu cea dictata de Basescu! Nu vati saturat de dictatura, de dosare politice, de coruptie…de politia politica instaurata…de legile neconstitutionale asumate……….fiti alaturi de noi…..dati-va demisia in grup arati-ne ca nu va inereseaza doar ciolanul ca pe astia de acum si ca ne respectati.

 9. @VV

  Pentru mine e foarte clar ca nu le-a fost deloc greu sa gaseasca niste huligani pe care sa-i trimita acolo pentru a putea comenta apoi altfel miscarile de strada pasnice si spontane. Dovada sunt comentariile ,,colegului” aurel…

  Foarte inspirat discursul dvs. in care preluati ideea privind legitimitatea actualului parlament. V-as sugera ca la prima sedinta comuna sa cititi cu nume si prenume care a fost componenta parlamentului dupa alegeri si care este cea de acum. Oamenii care ies in strada sunt constienti de acest lucru, nu ati face decat sa vorbiti pe limba lor si sa le duceti mai degraba ideile.

 10. Kronstadt an der Graft spune:

  Remarc cu oarecare neplăcere o tendinţă accentuată a politicienilor din opoziţie de a emite ipoteza că huliganii de aseară sunt trimişi, vezi Doamne, de putere. Nimic mai fals. Părerea mea este că Băsescu aşa cum îl ştiu eu era paralizat de frică. În schimb orice persoană informată ştie că în fiecare societate există grupuri de anarhişti puşi pe stricat şi care abea aşteptă să profite de orice dezordine. Sunt cei pregătiţi să se ducă să se bată oricând şi cu oricine. În paranteză fie spus ăştia sunt de regulă cei din linia întâi când începe un conflict, vezi cazul Serbiei.
  În societatea românească problema acutizată de imoralitatea actualei puteri este că aceşti huligani, în general, nici nu au un loc de muncă, fiind de regulă primii eliminaţi în caz de reduceri de personal, iar şomajul real în România este enorm, nu ca cel publicat de guvern.

 11. tiberiu spune:

  @Aurel
  N-am nici o inclinatie pentru violente si sunt adversarul lor convins, insa vrei nu vrei (ar trebui sa sti) in multe cazuri in istoria mai mult sau mai putin recenta schimbarile politice sunt inevitabil insotite de violente atuinci cand un regim dictatorial si corupt se cramponeaza cu disperare de putere. A fost cazul in Ro lui 1989 si mai recent in cateva tari arabe asa cum probabil ar trebui sa cunosti si tu.
  Daca regimul Basescu-Boc -Udrea ar fi pasit pe drumul unei adevarate guvernari democratice si nu pe acela al dictaturii, al sfidarii democratiei constitutionale, al fraudarii voturilor in parlament si al intentiei vadite de a frauda viitoarele alegeri , al desconsiderarii dialogului social si politic, actualele confruntari nu aveau de ce sa apara. Niste guvernanti cu scaun la cap intelegeau ca ei conduc tara pe un drum periculos si demisonau demult. Dar ei nu pot demisona pentru ca sunt manjiti pana in “gat ” de coruptie si abuzuri si stiu ca n-au scapare in fata unei drepte judecati. Ar trebui sa sti ce culege cine seamana “vant” .

 12. lordul john spune:

  @aurel

  Stimate domn,

  Dumneavostra, cei care aveti alta parere, sunteti pe deplin reprezentati atat la Cotroceni din 2004, cat si la Guvern, din 2008. Asa ca, in principiu, nu aveti a va plange ca nu se tine cont de parerea dvs. Pe de alta parte se pare ca nu sunteti foarte informat asupra realitatii in care traiti, fara a cere insa nimic de la stat, dar din cate stim cu totii nu se cere inlocuirea lui Basescu si Boc cu forta, ci prin organizarea de alegeri anticipitate, intr-un mecanism perfect democratic. Din perspectiva democratiei in era Basescu-Boc, a se mai scuti, caci exemplele de fortarea mecanismului democratic sunt cu ghiotura! Vorba romanului: Tara arde de tatari, baba bea cu lautari!

 13. tiberiu spune:

  @Aurel
  P.S
  Totul depinde de acesti guvernanti mizerabili daca vor intelege in ultimul ceas ca si-au epuizat rolul si ca trebuie sa demisioneze imediat.Numai asa se pot evita evolutii extrem de periculoase.Doar infatisarea in fata alegatorilor in alegeri anticipate poate sa evite degenerarea evenimentelor.E clar ?

 14. Barosanul spune:

  @Corina
  VV

  Nu a stat nimeni sa caute un ‘Huligan’ si sa-i zica ” ba dute acolo si da foc”. Am fost acolo si am vazut oameni iritati, irascibili e adevarat si unii manefestindu-se gen suporter pe stadion.

  Oamenii sunt Romani nemultumiti iesiti in strada dar cu alt profil comportamental (sa nu te gindesti ca la astfel de chestii nu sunt si cei certati cu legea, hoti si altii pusi pe harta).

  Ei au fost insa au fost abil ‘provocati’ si chiar separati unde sa fie angrenati intr-o confruntare violenta. Gandestete ca cei violenti de pe statioane sunt bine cunoscuti de ani de zile de Jandarmerie. Apoi mai gandestete ca si Jandarmii au fost ‘iritati, obositi si surexcitati’ . Chiar pt Jandarmi violenta devine un DROG. Gandestete la filmul ‘ the Hurt Locker’.

 15. Barosanul spune:

  Domnule Vosganian,

  Problema e mai grava. Nu cand ci CUM va cadea actuala Guvernare?

  Prin actiunea f slaba a Opozitiei se preapoate ca Guvernul sa angreneze in caderea sa Caderea intregii Clase Politice.

  Spun aceasta fiind la manifestari in ultimele 3 zile deoarece am auzit, e adevart sporadic si scandari ca:

  1. Jos Politicienii Mafioti si Corupti!
  2. Cercetarea tuturor celor care au facut afaceri cu statul in ultimii 22 de ani!
  3. Cercetarea tuturor care au averi mari!

  Ori daca opozitia nu gestioneaza momentul o sa ajunga sa nu prezinte nici ea credibilitate, ceea ce poate crea o anarhie.

 16. cris spune:

  @ Mihai, @LordulJohn, @un liberal optimist

  Sunt de acord cu voi, acest stil de a pune intrebari care doar aparent fac sens, si nu au scopul de a lamuri – cine pune o intrebare trebuie sa si accepte un raspuns, altul decit cel pe care si-l da el lui insusi – apartine altcuiva – vezi stilul baconski de azi ( e pusa postarea dumnealui de pe blog pe cotidianul http://www.cotidianul.ro/teodor-baconschi-atac-incalificabil-la-adresa-opozitiei-169870/ )

  @ all

  1.Protestul nu e doar social este si politic. Prin reprosuri fiindca se adreseaza unor politicieni si politici pe care au promovat-o acestia. Nu am vazut reprosuri la adresa opozitiei ci la adresa puterii. Si prin revendicari – alegeri anticipate, respectarea rolului puterilor in stat (legile sa fie facute in parlament nu de boc si basescu), alegeri anticipate.

  2.Da, manifestarea acestor nemultumiri in strada este justificata intr-o societate democratica si oriunde in lume. Va amintesc ca in unele cazuri aceasta este clar specificata in documentele fondatoare ale democratiei din acea tara, ma refer la Franta si Statele Unite. In declaratia de independenta scrie “cind un lung sir de abuzuri si uzurpari urmaresc invariabil acelasi scop si sunt facute in asa fel incit sa aduca o natiune sub despotism, este dreptul si DATORIA acesteia sa rastoarne o asemenea guvernare si sa isi aleaga noi gardieni pentru securitatea sa”. Printre cele mai importante revendicari de acum sunt: ca legile sa fie facute in parlament, dar un parlament care intr-adevar sa reprezinte interesele oamenilor in diversitatea lor, si ca acest lucru sa fie posibil – votul anticipat. Sunt revendicari care arata ca starea impusa acum de putere nu este una democratica, si dorinta de revenire la democratie, nu la anarhie.

  Lupta s-a mutat din parlament in strada nu din cauza opozitiei ci din cauza lungilor abuzuri si minarii ale pdl, de la crearea unei majoritatii nu doar artificiale ci si ilegitime la furtul in vazul oamenilor ca la legea pensiilor, si la refuzul oricarui dialog cu reprezantatii unei parti importante ale populatiei, adica opozitia.

  3. Da violenta poate aparea intr-o manifestare de strada oricare ar fi aceasta, problema este ca actualul regim vrea sa prezinte toata aceasta manifestare ca una a prostilor, istericilor, viermilor (ii citez pe voinescu si urban), deci fara justificare si mai ales de netolerat pentru ca ar periclita stabilitatea tarii – vezi declaratiile lui boc si igas.

  Dumnealor cer respectarea legii, cu o ipocrizie fara margini, doar atunci cind le convine dumnealor, si se refera intotdeauna la actiunile altora, dumnealor nu respecta lege si constitutie deloc, au transformat legea intr-o servitoare a propriilor interese. Repet, opinia publica internationala priveste aceste manifestari de strada din Romania ca juste.

 17. Rix86 spune:

  @ aurel
  Nu suntem in aceeasi barca. Era bine ca la scoala sa fi invatat utilizarea cratimei.

 18. cris spune:

  @VV, @all
  e si stilul postarilor semidocte pseudodemocratice de pe ziare.com. daca va amintiti va spuneam o data ca am urmarit aceste postari, le-am si analizat si numarat – deh, interesul pentru mecanisme de manipulare si propaganda. Stilul este al celui care se prezinta ca non-bugetar si foarte ocupat care pune intrebari intelepte si indeamna pe toti la munca si cugetare – da dar daca urmaresti numarul de postari ajungi la concluzia ca sunt facute in numar foarte mare – cite 3-4-8 pe ora de catre aceeasi persoana pe perioade de 7-8 ore zilnic.Deci pe de o parte se pune intrebarea – daca au atita timp sa posteze la mitraliera cind mai si muncesc atit de strasnic cum pretind? Pe de alta, dupa intervalul de timp in care scriu: nu cumva acesta e de fapt “job-ul” lor, adica sunt platiti pentru trolling (pescuit) de internet?

 19. Este convingerea mea ferma si personala pe care mi-o asum, ca huliganii de aseara nu erau veniti din proprie initiativa acolo. Este intuitia mea si se pare ca nu sunt singura care sustine acest lucru:

  http://www.pesurse.ro/#/2012/1/16/exist-implicare-politic-n-violenele-de-ieri-noapte.html

  Oricum puterea acuza fara probe si cu nerusinare opozitia pentru aceste violente. Aceasta diversiune ii ajuta pe ei sa comenteze din alt unghi, mult mai favorabil, evenimentele. Si faptul ca si-au trimis postacii peste tot sa spuna acelasi lucru e o dovada cat se poate de limpede.

 20. lordul john spune:

  @aurel

  Excelenta, daca nu te simti reprezentat de nimeni si nimic, esti unic! Fii fericit si mergi in pace!

 21. Domnule senator,

  Revin la ideea dvs. care mi se pare foarte credibila si de impact in acest moment. Ati sustinut-o aici pe blog mai intai si in conferinta de presa de la Iasi. Ar trebui preluata si la nivel central, sa o sustineti public impreuna cu Crin si cu conducerea PNL si, de ce nu?, USL. Acesta ar trebui sa fie mesajul manifestatiilor politice preconizate si anuntate de Crin si Ponta. Membrii nostri vor trebui sa ceara acest lucru perfect legitim, alegeri anticipate pentru refacerea structurii parlamentului in acord cu vointa populara.

 22. cris spune:

  @ Corina

  Este si convingerea mea.
  Desigur sunt nuante, sunt si jandarmi care au incitat si oameni care au fost luati pe sus pe nedrept si oameni de buna credinta care si-au iesit din fire, dar nu e mai putin evidenta dorinta de manipulare, rastalmacire si deviere a acestei manifestari. Toate declaratiile de azi ale pedeului arata ca fac tot efortul sa deturneze si sa “gestioneze” -vorba lui voinescu, aceste manifestari. Invita la “dialog”, ei, care nu au dialogat atitia ani, pe cine, pe cei pe care ii considera viermi. Lumea nu le-a cerut dialog ci demisia si organizarea de alegeri anticipate. Acesta trebuie sa fie singurul dialog, restul e vorba lunga moarte sigura.

 23. cris spune:

  Innteresanta tactica dumnealor:
  1. Inmalstinirea manifestarilor de acum din mai multe puncte de vedere. Un soi de ghiveci in care amesteca violenta cu manifestarea legitima, pe cea sociala cu suportul absolut normal din partea opozitiei, iar “toti politicienii sunt la fel”, iar vina colectiva, iar marota cu deschiderea la dialog dar pe orice alta tema decit cea reala.
  2. Incoerenta si inconsecventa:Cum poti sa acuzi opozitia si sa o si inviti la dialog? Cum poti sa ii numesti pe cei din strada viermi, isterici si prosti, dar sa le spui ca ai dispozitie la un dialog constructiv in care sa le adresezi problemele?
  3. Farimitarea – fac comisii care sa discute separat cu sindicate, opozitie, etc, cu oltean si baconski in frunte. Valeu.

 24. tiberiu spune:

  @Aurel
  La urarea pe care ti-a adresat-o @Lordul John adaug :
  Amin !

 25. cris spune:

  Este deci important ca acum sa se pastreze unitatea si claritatea, ca pozitie si mesaj. Dialogul nu poate avea loc decit in conditii de legitimitate, nu de jalba in protap la curtea boierului basescu si arendasului sau boc. Se poate face cu un guvern de uniune nationala ori tehnocrat, nu cu guvernul boc si nici cu unul remaniat. Se refera la restabilirea unei reprezentari democratice, legitime, abia apoi poate incepe un dialog real pe diversitatea de probleme ale societatii.

  Ma scoate din sarite chestia cu “gestionarea” – se pare ca este ultimul buzz-word, apare la igas, la boc, la baconski; sa se duca la C.A.P. sa gestioneze, oamenii nu sunt gestionabili ca sticlele de whisky ale lui basescu, Analfabetism moral, mentalitate de arendasi nu de oameni de stat.
  Sa se duca la DEX: GESTIÚNE s. f. 1. administrare a valorilor materiale și bănești ale unei întreprinderi, instituții etc. * totalitatea operațiilor de administrare a unor asemenea valori. 2. totalitatea bunurilor încredințate cuiva spre administrare. (< fr. gestion, lat. gestio)

 26. tiberiu spune:

  @Aurel
  Nu suntem interesati de opiniile tale.Cauta alti fraieri.

 27. Tiberiu spune:

  @Aurel
  Iti respectam opiniile ,numai te rugam frumos lasa-ne.
  Probabil insa ca este o rugaminte zadarnica, caci probabil ai primit misiunea expresa si contracost de la sefii tai sa ne f… la cap.

 28. cris spune:

  @ Tiberiu

  itzic redivivus. a inceput cu atacurile ad hominem ca nu poate mai mult. Ignora-l.

  Sa revenim la ale noastre. Echivalentul pentru gestionare este management. Iti amintesti de discutiile noastre despre diferenta intre management si leadership, intre a gestiona si a conduce. Intr-adevar acesti oameni gestioneaza o tara, pentru ca nu-i duce nici mintea nici structura morala la altceva, sunt arendasi nu oameni de stat.

  Warren Bennis a facut urmatoarea paralela, Poti pune in loc de manager gestionar si in loc de leader om de stat

  managerul administreaza, leader-ul inoveaza

  managerul este o copie, leaderul este un original

  managerul mentine, leaderul dezvolta

  managerul are grija de sisteme si structuri, leaderul de oameni

  managerul controleaza, leaderul creaza incredere

  managerul are vedere scurta, leaderul are viziune

  managerul intreaba cum si cind, leaderul intreaba ce si de ce

  managerul are intotdeauna ochii pe linia de jos a socotelilor, leaderul are ochii la linia orizontului

  managerul este un soldat, leaderul este propriul sau comandant.

  managerul preia o initiativa, leaderul initiaza

  managerul face lucrurile corect, leaderul face ceea ce este corect

 29. tiberiu spune:

  @Cris
  1)Neobrazarii guvenantilor si slugilor lor trebuie sa i se dea de fiecare data o replica pe masura, pentru ca ignorarea mojiciei este interpretata de ei ca slabiciune si prostie. Asa functioneaza mintea lor.
  2)Este clar ca avem nevoie ca de aer de lideri, care sa fie urmati de cetateni prin forta comunicarii si prin forta exemplului lor personal.Numai un lider poate arata celorlalti drumul de urmat pentru obtinerea succesului colectiv.
  D-l Ponta a dat rateuri inadmisibile in ultima vreme, Crin nu manifesta suficienta initiativa si energie. Imi pun mari sperante in d-l Vosganian pe care il vad o persoana exemplara din toate punctele de vedere. Astept mult mai mult de la domnia sa,dar si de la ceilalti liberali.De ce D-l Tariceanu nu isi face auzit glasul in imprejurarile actuale?

 30. cris spune:

  @ Tiberiu

  De acord cu tine

 31. lordul john spune:

  @aurel

  Stimate domn,

  E adevarat, este un act de curaj pentru o minte libera sa adopte o pozitie complexa!

 32. tudor spune:

  Ce va face puterea in situatia aceasta?
  Iata o intreare fundamentala.

  Evident, ragazul pe care si l au luat pina luni a fost folosit pentru cristalizarea strategiei pe care o vor adopta.

  Din aceasta cauza iesirile publice de astazi ale lui voinescu si ulterior boc sunt definitorii pentru atitudinea viitoare.

  Putem prevedea asadar ca in perioada urmatoare puterea va incerca sa minimalizeze protestele, pe de o parte.
  Afirmatiile ca se va apela la dialog sunt absolut de sanki, ca dovada ca cel nominalizat pentru “dialog” de pdl este ticmai baconski, care ataca virulent opozitia.
  Vor mima consultarile, folosindu se de persoanele controlate din diferite structuri ale societatii civile – lideri de sindicat, reprezentanti ai structurilor patronale ( agathon etc), oengisti cascavalizati , revolutionari de ai lui maries etc.
  Nu vi se pare suspecta lipsa aproape generalizata a liderilor de sindicat de pe ecrane in aceste zile?
  L am vazut pe un post pe dl hader care o scalda penibil.

  Reactia de astazi a puterii ne mai anunta ceva: saptamina aceasta CCR se va pronunta pe constitutionalitatea legii de comasare a alegerilor; asadar s a hotarit : se va merge in forta si se va miza pe alegerile comasate.

 33. lordul john spune:

  @aurel

  Din umilele mele cunostinte, opozitia are printre obiective si schimbarea guvernului pentru a-si pune in aplicare programul. Dvs. doriti o opozitie care sa sprijine guvernul? Vestitul consens iliescian? Ori poate Marea Adunare Nationala?

 34. tudor spune:

  Dl Patriciu, cu tractoristul lui, devine penibil.

  Nici nu vreau sa mi amintesc cu cati amici m am certat tinindu i parte conului dinu !
  Mea culpa, dragii mei.

 35. Bibliotecaru spune:

  @ VarujanVosganian

  Eu găsesc că sunt două variante, sau huliganii sunt împinşi de cineva să facă asemenea lucruri (şi nu ar fi o premieră, astfel de tineri, mai ales galeriile de fotbal, au mai avut legături politice), sau acesta este produsul biologic al României de mâine şi ei fac ceea ce fac din plăcere.

  Nici nu ştiu ce ar putea fi mai rău.

  Pe mine mă miră şi că nu sunt arestaţi până acum. Una este să te împingi cu jandarmi şi alta este să arunci cu o piatră în om, să spargi vitrine, să incendiezi, să distrugi, să furi…

 36. tudor spune:

  urmaresc stirile de la ora 01.00 pe A3, nu stiu cine le redacteaza , dar prima parte, cea politica, este mizerabila.

  si cam basista, dar cred ca din prostie.

 37. tudor spune:

  @VV
  @all

  Am fost in Piata, in fiecare zi.
  Oameni de toate felurile, majoritatea tineri – mai ales in partea dinspre Arhitectura.

  Ce scandeaza acei oameni? In ordinea frecventei:
  1. Jos basescu
  2. Demisia
  3. Jos guvernul
  4. Fel de fel de caterinci (n au inca rafinamentul celor din 90, dar sunt pe drumul cel bun)
  5. Anticipate fara comasate,
  6. Altele

  Ce vreau sa spun?

  Mie oamenii aceia mi au dat o lectie: despre deznadejde, despre speranta si despre nevoia tuturor de a fi tratati cu respect, ca o fiinta umana unica si irepetabila.

  Si clasei politice ii da o lectie umanitatea aceea in mic: despre smerenie, despre modestie, despre oameni sarmani si copii care, fara vina lor, din momentul nasterii n au nici o sansa, despre tineri care refuza ce le ofera acum societatea romaneasca.

  Cam asta cred ca ar trebui sa inteleaga clasa politica din ceea ce se intimpla.
  Iar cei care i dispretuiau ca nu reactioneaza sa si puna inainte intrebari despre sine.

  Asadar,
  Domnule Senator.
  Consider ca a venit momentul pentru clasa plitica sa si schimbe radical discursul; sa se apropie de oamenii tarii asteia cu mai multoarecare smerenie, cu mai mult respect si cu infinit mai multa bunacredinta.

  Dincolo de discurs, clasa politica sa le ofere acetor oameni un alt proiect de stat: nici liberal, nici solialist, nici de dreapta , nici de stinga, nici de centru , nici de orice extrema.
  Sa le ofere o tara a bogatilor dar si a saracilor, a mintilor stralucite dar si a celor mai saracuti cu duhul, a celor care muncesc cu mintea sau cu podul palmelor, dar si a celor care, fara vina lor, nu pot munci.
  Si, mai ales, Domnule Senator, o tara a celor care , chiar si in ultima clipa a vietii lor, nu si vor pierde sperantele, stiind ca semenii lor, compatriotii lui, ii vor fi alaturi

  PS:
  Nu recomanda a se folosi termeni cum ar fi solidaritate si alti asemenea: mai mult de jumatate din populatie nu stiu ce inseamna.

 38. Bibliotecaru spune:

  @ VarujanVosganian
  Huliganii nu sunt marginali pentru că vor justifica abuzul.