Parlamentul Franţei a adoptat Legea care pedepseşte negarea genocidului armean din 1915

Parlamentul francez a adoptat, luni, 23 ianuarie 2012, proiectul de lege pedepsind negarea genocidului armean,  după un ultim vot in Senat. Camera superioara aratificat cu 127 voturi contra 86 acest text deja adoptat de Adunarea Naţională la 22 decembrie. Senatul considerând că textul votat de Adunarea Naţională este conform, proiectul este definitiv adoptat.

Proiectul delege prevede o pedeapsă de un an de închisoare şi 45 000 de euro amendă pentru negarea genocidului recunoscut ca atare de legea franceză. Până în prezent Franţa recunoştea două genociduri, cel evreiesc din timpul celui de-al doilea război mondial, şi cel împotriva armenilor, în Anatolia, între 1915 şi 1917 (1,5 milioane de morţi potrivit surselor armeneşti, 500 000 potrivit Turciei) dar legea nu pedepsea decât negarea celui dintâi.

Preşedintele Nicolas Sarkozy a anunţat că va promulga legea în termenul legal de 15 zile. Autorităţile turceşti ameninţă cu represalii, inclusiv blocarea strâmtorilor pentru vasele sub pavilion francez.

Surse: Le Monde, Le point.

81 Responses to “Parlamentul Franţei a adoptat Legea care pedepseşte negarea genocidului armean din 1915”

 1. Mihai ANDREI spune:

  @ Varujan Vosganian
  Metafora liberalului optimist mi s-a părut genială nu pentru cuvântul muribund ci, mai ales, pentru ideea că este ţinut artificial în viaţă de aparate – grupurile mafiote de interese din juru-i.
  În schimb figura de stil a lui băsescu – o comparaţie între conducerea României şi a unui vapor, mi se pare odioasă. Puţine instituţii se conduc mai anti-democratic decât vapoarele. Înseamnă că problemele sale se agravează, dacă nu mai realizează că aşa ceva nu se spune public, chiar dacă se crede Napoleon.

 2. Tiberiu spune:

  Cinste protestantilor eroi !

 3. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Vad ca si Alexandru Petria foloseste aceeasi comparatie. Cred ca multi au ramas cu aceasta convingere, concentrandu-se doar pe mesaj si nu pe fraze. Mi-a mai placut si comparatia lui Cristoiu:parea un mos de 80 de ani care se straduia sa seduca o fata de 20 de ani.Oricum, daca tot vrea sa ramana in istorie va ramane cu niste comparatii si metafore geniale ,care vor constitui tezaurul folklorului romanesc politic.
  bok nu are norocul asta, el fiind un nimeni in ulita.

 4. Bogdan Brătianu spune:

  este o veste bună. nu ne putem bate joc de istorie pe criterii politice sau diplomatice. am văzut ce înseamnă deformarea ideologică a istoriei şi ce repercursiuni devastatoare are acest lucru asupra moralului, conduitei şi civismului unei naţiuni. sper ca şi românia să înţeleagă corect acest semnal şi să militeze, chiar şi în faţa turciei, vechi şi loial partener, pentru o relaţie corectă faţă istorie, de propriile greşeli, premisă indispensabilă a unor relaţii sincere şi corecte între ţări şi popoare.

 5. epolitikon spune:

  @VV
  Dalai Lama nu este nici pe departe la fel de cunoscut lumii (ca intreg) ca Lady Gaga de ex. iar Dalai Lama nu mai vorbeste decat codificat despre regimul chinez si oprimarea tibetanilor.

  @ liberalul optimist
  Genocidul chinezesc s-a intamplat cu multi ani in urma cand China nu avea puterea de azi. China la inceputul anilor 60 nu era o putere economica ori militara.

  • @ epolitikon

   E drept ca teroarea in Tibet a fost mai demult. Pe vremea aceea in lumea comunista se intamplau multe drame. Gandeste-te ce mult i-a luat lumii sa afle tot ce s-a intamplat n Uniunea Sovietica.

 6. un liberal optimist spune:

  @epolitikon,
  Ai dreptate, dar cu China toate marile puteri s-au purtat cu manusi.Poate iti amintesti, dar singura armata care au ingenunchiat puterea militara a Chinei a fost cea vietnameza, cativa ani dupa retragerea SUA din Vietnam. Tot in vremea aceea, pe timpul unor operatiuni militare la granita cu URSS, armata chineza,in schimb, a umilit “glorioasa” armata sovietica.Asa incat nu se pune nimeni cu China. Gen. Mac Arthur a fost destituit din cauza ca propusese utilizarea armei nucleare impotriva ei pe timpul Razboiul din Coreea.

 7. epolitikon spune:

  @liberalul optimist
  Stiti cum se spune: never fight a land war in Asia