Parlamentul Franţei a adoptat Legea care pedepseşte negarea genocidului armean din 1915

Parlamentul francez a adoptat, luni, 23 ianuarie 2012, proiectul de lege pedepsind negarea genocidului armean,  după un ultim vot in Senat. Camera superioara aratificat cu 127 voturi contra 86 acest text deja adoptat de Adunarea Naţională la 22 decembrie. Senatul considerând că textul votat de Adunarea Naţională este conform, proiectul este definitiv adoptat.

Proiectul delege prevede o pedeapsă de un an de închisoare şi 45 000 de euro amendă pentru negarea genocidului recunoscut ca atare de legea franceză. Până în prezent Franţa recunoştea două genociduri, cel evreiesc din timpul celui de-al doilea război mondial, şi cel împotriva armenilor, în Anatolia, între 1915 şi 1917 (1,5 milioane de morţi potrivit surselor armeneşti, 500 000 potrivit Turciei) dar legea nu pedepsea decât negarea celui dintâi.

Preşedintele Nicolas Sarkozy a anunţat că va promulga legea în termenul legal de 15 zile. Autorităţile turceşti ameninţă cu represalii, inclusiv blocarea strâmtorilor pentru vasele sub pavilion francez.

Surse: Le Monde, Le point.

81 Responses to “Parlamentul Franţei a adoptat Legea care pedepseşte negarea genocidului armean din 1915”

 1. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Foarte bine. Eu n-am avut incredere in otomanii astia niciodata. Desi ma inteleg bine cu service-ul auto turcesc. Oricum, eu cred ca flancul sudic al NATO trebuie aparat de Grecia. Chiar nu stiu de ce s-au declansat aceste atacuri imunde asupra acestei tari crestine minunate, in conditiile in care a fost obligata sa cumpere armamente ultraperformante si de la francezi si de la nemti.
  Probabil, o sa ma contraziceti, dar mie, cel putin, imi pare suspecta aceasta agresiune dezlantuita a Occidentului putred de smecherii financiare asupra tarilor central-europene, cat de cat sanatoase din acest p.d.v. Respect pozitia mandra a Poloniei in aceasta disputa. Pe cand va avea si Romania o clasa politica in stare sa se ridice la inaltimea morala a celei poloneze? De zeci de ani ni s-a spus ca nu trebuie sa suparam” imperiile”.

 2. gabryela spune:

  d-le vosganian,
  nu-i mai suport pe nemernicii din tara asta!ieri la ora 16 fiul meu a avut primul examen din aceasta sesiune la master,la universitatea petrosani/hd.sunt total revoltata dupa ce caci cu media 9,98 a intrat la taxa pt ca facultatea de stiinte din cadrul universitatii a fost clasificata la uktima categ.si nu mai sunt locuri bugetate nici nu sunt asigurate conditiile minime de confort.fiul meu fiind persoana cu handicap in scaunul cu rotile suferind de distrofie musculara progresiva forma duchenne sta prost cu circulatia avand vesnic picioarele gheata astia nu dau nici caldura in facultate,nu pot sa-l imbrac f.gros ca nu mai poate sta in sezut!ori in aceste situatii de frig pt.cei sanatosi este dificil dar pt.el,ieri pur si simplu a intepenit abia putand sa scrie!pai dau banii ca sa-l imbolnavesc!la aceasta boala o raceala ii poate aduce moartea.pai astea nu sunt conditii de invatat!

 3. Filip G spune:

  Si fica mea e dezamagita e tot la master,Chiar daca ai media 10 tot cu taxa ramai.
  Plange sufletul in mine cand vad cat se zbate si nu gaseste loc de munca.Eu am sursele financiare limitate.
  Doamna gabryela ,felicitari pentru ALEX.

 4. gabryela spune:

  multumesc!asemenea si dvs.

 5. gabryela spune:

  ha,ha….comasatele neconstitutionale!sa vedem ce mai delireaza base!

 6. Filip G spune:

  Felicitari celor din strada!
  Vocea voastra a fost auzita,sunt alaturi de voi!

 7. gabryela spune:

  boc pleacaaaaaaaaaaaaaa,rusine profesor de drept constitutional alta lege neconstitutionala!

 8. un liberal optimist spune:

  @All,
  E dezastru in invatamantul basescului. Nici eu inteleg de ce mama naibii la invatamantul de stat trebuie sa platesti taxe. Fata mea a terminat 2 mastere pana in 2003. Am platit doar manualele si restul. Niciodata taxe. Sunt absolut revoltat. Anul trecut am avut niste mesteri la munca, avand copii care tocmai reusisera admiterea la universitati de stat. Taxele cerute erau revoltatoare.
  Ce naiba se intampla in tara asta?

 9. lordul john spune:

  @VV, @all

  Eu v-am spus de saptamana trecuta ca Basescu va incerca supapa de detensionare cu comasatele. Sa vedem in noua arhitectura electorala cum se aseaza revendicarile opozitiei.

  Un gest curajos dar corect al Parlamentului Frantei, care deschide calea recunoasterii genocidului armean si de catre Parlamentul Romaniei. Trebuie multa diplomatie pentru a-i face pe turci sa inteleaga ca nu are nimeni nimic cu ei, ci e vorba de asumarea istoriei.

 10. [...] Varujan Vosganian: „Parlamentul francez a adoptat, luni, 23 ianuarie 2012, proiectul de lege pedepsind negarea genocidului armean,  după un ultim vot in Senat. Camera superioara a ratificat cu 127 voturi contra 86 acest text deja adoptat de Adunarea Naţională la 22 decembrie. Senatul considerând că textul votat de Adunarea Naţională este conform, proiectul este definitiv adoptat”. [...]

 11. cris spune:

  @ LordulJohn

  Cred ca importanta este motivarea. Daca vor spune ca neconstitutionalitatea este de principiu, sau daca, asa cum spune tudor, vor zice ca in acest caz treci pe rosu sau pe verde, important e cit costa semaforul. Iar daca in acest caz important e cit costa semaforul nu ca guvernul a trecut pe rosu, ne-am lamurit definitiv ce pozitie au. Daca a trecut guvernul pe rosu, da e munitie in plus pentru noi, si ma indoiesc ca au asemenea verticalitate. Sunt de perspectiva ta, nu de bucurie ci de prudenta – timeo danaos et dona ferentes.

 12. un liberal optimist spune:

  @lordul john,
  Ai uitat de embargoul EU impus Iranului. Imi place ca EU s-a trezit.

 13. lordul john spune:

  @cris

  amanarea deciziei pe considerente financiare a fost o tragere de timp a oamenilor lui Basescu, pentru a vedea care e treaba cu manifestatiile. Deocamdata vad ca dl Boc e imbracat in pulover. O fi vreo revolutie?

 14. cris spune:

  Cum era cu populismul? Pina acum nu i-a pasat lui boc ca sunt atitia oameni care nu au caldura, nu au apa. Pe bietul primar de la Brad l-a scuipat in fatza si asta dupa ce, neavind cum altfel sa-si salveze concetatenii, acesta a intrat in greva foamei. Acum brusc ii pasa de frig si viscol – ma impresioneaza de-a dreptul: afara ninge.

 15. cris spune:

  @ LordulJohn

  PO-PU-LIS-ME! parca asa le numea chiar dumnealui; ei, acum, in pulover, crede ca il confunda cineva cu petre roman te pomeni.

 16. lordul john spune:

  @cris

  Constat cu stupoare ca suntem condusi de niste roboti descreierati.

 17. cris spune:

  @ LordulJohn

  Curat descreierati zice specialistul

  Sociopatul, caracteristici:

  Grandomanie, aroganta si paranoia. Asteapta constant sa fie adulat de altii, furios, sarcastic, ii invinovateste pe altii cind este criticat.

  Egoism – de obicei bine ascuns sub o falsa consideratie fata de altii. Invidios, intolerant si razbunator, mai ales fata de oamenii de la care simte nevoia de/considera ca este indrituit la apreciere

  Agresiv, impulsiv: are accese de furie presarate cu mici “dovezi” de apreciere si marinimie pentru a-si pune victimele intr-un ciclu care creaza adictie si disperare.

  Versatilitate criminala: isi schimba dispozita, povestile, activitatile, cv-ul pentru a evita urmarile legale ale actiunilor sale

  Are o nevoie patologica de a-si justifica abuzurile si crimele iar in acest sens solicita gesturi afimative din partea victimelor – gratitudine, afectiune.

  Perfectionism inegal: trebuie sa aiba o ordine completa in anume domenii ale vietii in timp ce alte domenii sunt complet haotice
  Alternanta intre pasivitate si dominare, intre falsa umilinta si grandiozitate, intre pozitie defensiva si furie.

  O abundenta de justificari aparent rationale pentru a abuza de cei din jurul sau.

  Lipsa completa de sentiment al vinovatiei, a remuscarii ori rusinii fatza de cei pe care i-a lovit, insultat, abuzat

  Miciuna patologica: minte degajat si convingator, chiar prins minte mai departe cu insolenta, capabil sa treaca un test al detectorului de minciuni fara ezitare.

  Depresie, sentiment al insignifiantei pesonale sub masca unui ego hiperbolizat

  Extrem de manipulativ: stie sa apese punctele sensibile ale adversarilor, stie sa redirectioneze critica adresata lui spre altii

  Fantezii de putere nelimitata, frumusete, inteligenta, faima

  Splitting: iubeste sau uraste, nu are nici un fel de modulare ori sentiment intre acestea, imparte lumea in prieteni – cei care il aduleaza, si dusmani – cei care nu sunt de acord cu el

  Asteapta complianta totala cu dorintele, asteptarile, comenzile sale

  Raspunde la ceea ce percepe ca atac prin regresia la o stare de grandiozitate ostila, primitiva, acompaniata de un spectacol elaborat de putere, independenta, mesianism.

  Lipsa completa de empatie, nu poate intelege si nu doreste sa inteleaga pe nimeni altcineva, raspunde suferintei cu dispret sau pur si simplu profita de aceasta.

  Mecanisme de aparare contrafobice, impotriva emotiilor negative – este intotdeauna extrem de ocupat, inventeaza mereu noi activitati, are mereu noi planuri, noi obiective.

 18. lordul john spune:

  @cris

  cum adica va avea “o interventie cu românii”? adica, va avea o interventie in care va fi vorba despre români? Deci, nu va vorbi cu românii, ci va vorbi despre ei.

  Omul nu cu toti boii acasa, au plecat la guvern si la parlament.

 19. cris spune:

  @ LordulJohn

  Exact, nu exista decit ei intre ei. Nu stiu daca ai vazut Zbor deasupra unui cuib de cuci la National. Era acolo un personaj, care nu apare in carte desigur, un nebun rastignit care indiferent de discutiile filosofice de la picioarele lui revenea din cind in cind cu “sa va ia dracu pe toti”. Asa si noi cu boc, basescu si guvernul: sa va ia dracu pe toti. Si din punct de vedere al specialistului sa si stii ca e singurul “tratament” pentru sociopati: ii dai afara, ii elimini, gata, nu exista discutii si compromisuri.

 20. lordul john spune:

  @cris

  citeste si te cruceste (mai ales comentariul):
  http://alexandruracu.wordpress.com/2012/01/25/traian-basescu-si-democratia/

 21. cris spune:

  @ LordulJohn

  Au halucinatii, sunt halucinanti sau sunt halucinogeni? – mai tii minte ce spuneam despre “gaslighting”, ca manipuleaza realitatea in asa fel incit tie om normal sa ti se para ca tu esti nebunul? Asa incit nu ma crucesc, ramin la parerea mea sintetica stil zbor deasupra unui cuib de cuci.

 22. lordul john spune:

  @cris

  toate aceste elucubratii se bazeaza pe gradul scazut de educatie a corpului electoral. Asta e ceva ce trebuie remediat neaparat. Educatia , sanatatea, energia si agricultura trebuie sa fie pilonii de baza ai proiectului national.

 23. cris spune:

  @ LordulJohn

  Asa e milord, si vom ajunge si acolo. Nimic nu e mai imbucurator decit acesti oameni dirji din piata care nu mai inghit nici un fel de minciuna si care stiu foarte bine ce vor: educatie, sanatate, locuri de munca.

 24. Filip G spune:

  Parlamentarii USL trebuie sa mearga pe mana poporului.
  1 Sustinerea Parlamentului cu 2 camere si reducerea numarului de parlamentari la 300.Tema principala acum.
  2 Demisia parlamentarilor USL e un semnal ca nu sunt legati de scaune.Consecinta a primului punct
  3 Temperare in declaratii pentru a nu irita populatia.

 25. lordul john spune:

  @Filip G

  Chestiunea asta cu demisia e cu dus-intors. Mai degraba as vedea o greva parlamentara si indemnizatiile virate la 30 de fundatii care se ocupa de copii) sau la scoli din mediul rural (din colegiile PD-iste).

 26. Filip G spune:

  lordul johnm,
  Pasul e facut,acum trebuie sa iasa ceva bun din aceasta miscare.
  Ori reducerea numarului de parlamentari ar creia deranj mare la cei aflati la guvernare.
  Acum sunt cu pantalonii in vine trebuie atacati acolo unde prin populism au incercat sa fructifice referendumul.

 27. Barosanul spune:

  Domnule Vosganian,

  Postasem ceva mai devreme si nu vad pe blog. Se prea poate sa fi postat-o in alt loc. Asa ca daca am facut-o o imi cer scuze, dar imi permit sa o mai postez inca o data.

  Consider ca Situatia Romaniei se AGRAVEAZA ENORM prin Radicalizarea Populatiei!

  Eu daca as fi fost intr-o situatie de NEGOCIERE, pt ca Basescu si toti Guvernatii de la Consilieri, Primarie, Sefi de toate felurile (de la deconcentrate, consilii de conducere la Sponsori si afaceristii din primii 1000 ai tarii, interlopi etc), Parlamentari Ministri si altii, SUNT NISTE ANIMALE INCOLTITE, le-as oferi o cale rezonabila de iesire si o satisfactie Cetatenilor Nemultumiti in acelasi timp.

  Problema normal sunt BANII si le-as da oportunitatea formarii unui Guvern de Technocrati Remunerati la nivelul celor mai bine platiti oameni din Privat si o perioada de MORATORIU pana la alegerile Locale si Generale la termen (in felul asta si PDL-UNPR-UDMR au sansa sa castige mai multi primari).

  Pe perioada Moratoriului se v-a da celor de mai sus posibilitatea declararii modalitatii de producere averilor si afacerilor, ingineriilor financiare etc in schimbul amnistierii si pastrarii a jumatate din tot ceea ce declara ca au achizitionat poate necuvenit. Ceilelti care vor fi ulterior dovediti vor fi pedepsiti cu minimum 15 ani de puscarie cu executare si confiscarea bunurilor ilicite ( un fel de legea 18 mai tineti minte banuiesc).

  Bunurile acumulate intrind in patrimoniul statului.

  Suplimentar toti guvernatii locali, nationali (inclusiv consilieri si parlamentari, ministrii presedinti etc)din 89 pana acum vor avea acelesi puncte de mai sus si vor trebui sa dea o decalratie personala cu privire la toate actiunile lor sau altor persoane care au fraudat sau au ajutat la fraudare sau au produs pagube materiale sau morale statului sau/si cetetenilor in schimbul unei amnistii totale. Dovedirea ulterioare a faptelor implicind o pedeapsa (5-25 ani) cu executare de minimum 5 ani si recupererea pagubelor.

  Toate pertidele politice sau/si candidatii avind ocazia sa-si curete ograda de uscaturi iar societatea sa aibe incredere in MORALITATEA guvernatilor.

  PS. 1. Stiu ca poate parea stingista si justitiara propunerea dar in Romania e o Criza de Moralitate care submineaza orice Autoritate, criza finaciara sau economica etc, implicit PROGRESUL. De aceea consider ca restabilirea MORALITATII si implicit increderii trebuie sa fie prioritatea nr 1 a tarii.

  • @ Barosanul

   De acord ca avem o criza morala. Dar cum iesim din ea, daca Guvernul trebuie sprijinit de Parlament, iar Parlamentul are o majoritate bazata pe tradare, santaj si intimidare? Nuc umva prin alegeri anticipate? Macar vom avea legitimitate, proima conditie a moralitatii.

 28. tiberiu spune:

  @VV
  Greu de inteles pentru ce turcii refuza cu incapatanare sa-si asume prorpia istorie ,cu bune si cu rele ,la 100 de ani de la genocidul armenilor.La urma urmei toate natiile au pacatele lor.Cum explicati acest fenomen ?

 29. cris spune:

  S-a impleticit la limba rau de tot: a tras la masea sa-si faca ceva curaj, sau ca sa isi inece amarul? jalnic discurs.

 30. cris spune:

  Bun articolul, de fapt inteleg ca sunt pareri live de pe facebook. udrea se razboia cu televizorul, asta cu facebook-ul. Chemati Smurd-ul!

  http://www.cotidianul.ro/basescu-in-razboi-cu-dusmanii-de-pe-internet-si-de-pe-facebook-170821/

 31. Mihai ANDREI spune:

  @ Cris
  Perfuziile cu glucoză nu pot face minuni, ciorba de potroace aşijderea. Dezacordurile au făcut legea în seara asta. Paralogismele au abundat, ca de obicei. Mi-a “plăcut” apelul către societatea civilă “de bună calitate”. Înţeleg că anumite limbi nu mai ling suficient de asiduu ?

 32. Filip G spune:

  Jalnic discurs!
  CCR a stricat toata constructia discursului,a improvizat.
  Bine ca nu-i presedintele PDL cine stie cum l-ar conduce!

 33. Somnul natiunii a nascut un MONSTRU!

 34. Si FMI isi da cu parerea despre proteste: ,,Este minunat ce se intampla!” Probabil e un succes din punctul lor de vedere, alaturi de celelalte ,,succesuri” pentru care il mangaie pe Boc pe crestet din cand in cand.

 35. un liberal optimist spune:

  basescu mi s-a parut un om de la reanimare, mentinut la aparate de FMI si americani pana trece Legea sanatatii si privatizarea companiilor de stat(el le-a spus regii autonome!).Dupa care il vor scoate de la aparatele pentru mentinerea minimelor functii biologice. Creierul lui e de mult decedat. Excelenta intrebarea fetei referitoarea la referendum si a celeilalte referitoare la soarta guvernului.
  Toata admiratia pentru oamenii curajosi care au iesit in Piata, precum si pentru cei care au iesit dimineata la statuia Leu( cea peste drum de Cotroceni). Sper ca maine sa fiu alaturi de ei.
  Mai constat ca toti comentatorii si analistii au ramas muti dupa acest discurs.

 36. epolitikon spune:

  E bine si asta dar sunt curios daca Franta va da o lege asemanatoare si in privinta genocidului facut de chinezi in Tibet!

 37. lorduljohn spune:

  @all

  Dumnezeu sa-l odihneasca in pace, pe Emil Hossu! “Nu poate fi iub it cineva care nu iubeste pe nimeni!

 38. Mihai ANDREI spune:

  @ un liberal optimist
  Excepţional ai sintetizat situaţia – într-adevăr, parcă e Cidul clanurilor de tot felul – udrea, FMI, Berceanu Mondialu’, etc.

 39. epolitikon spune:

  @liberalul optimist

  Referitor la taxele in invatamantul superior nu trebuie sa-i acuzati pe astia de acum, ci pe cei care au deschis Cutia Pandorei si au facut posibil ca universitatile de stat sa taxeze studentii cu nemiluita si sa-i primeasca fara examen de admitere, la gramada, fara numar dar cu coada la casierie!

 40. Tiberiu spune:

  TB a avut un discurs in care nu a contat ce spun.Frica I se citea in glas si pe figura.Multumita cetatenilor Bucurestiului,nu politicienilor,cei de la putere sunt aproape pe dric.Cu ajutorul lui Dumnezeu si a abnegatiei cetatenilor care isi continua protestele chiar si pe vremea vitrega,acest regim barbar este pe punctul sa fie inlaturat.

 41. Mihai ANDREI spune:

  @ epolitikon
  Da’ de unde … vânzările de Airbus şamd în China sunt fundamentale.

 42. un liberal optimist spune:

  @epolitikon,
  1. Nici o tara din lume nu-si permite sa puna conditii Chinei, cat timp ea poate cumpara titluri de stat la randamente bune.
  2. Adevarul este ca dupa ce fata mea a iesit excelent din sistemul de invatamant romanesc(foarte bun, de altfel) am ramas cam autist in aceasta chestiune. De fapt cand Dumnezeu s-au introdus aceste taxe?

 43. Mihai ANDREI spune:

  @ Varujan Vosganian
  Da, mai sunt ţări care neagă genocidul din Tibet: Korea de Nord, Vietnam, Cambodgia – vorbesc despre spor natural negativ în regiune.

 44. un liberal optimist spune:

  @VV,
  …de consternare. Am avut prezenta de spirit sa ascult cuvantarea muribundului pe B1. Nevasta-mea pe A3. Pe postul meu aia doi pubinbasisti de groaza l-au sunat pe Ponta, iar pe postul neveste mele, Dana Grecu nu-si gasea cuvintele. “Noroc” cu subiectul bietului Hossu( Dumnezeu sa-l odihneasca!).

  • @ un liberal optimist#

   M/au sunat si pe mine de la Tvr Info. Le-am spus ca nu vreau sa vorbesc cu Mircea Marian, pentru ca a scris de curand, la comanda, niste lucruri mizerabile despre mine.E pacat sa ne enervam, ninge asa frumos.

 45. Basescu nu a empatizat si nu empatizeaza cu poporul nici macar cat a reusit Ceausescu in ’89. Daca e sa fac o comparatie intre cei doi, Ceausescu a fost infinit mai rezonabil in atitudinea fata de cei care iesisera in strada. A avut curajul sa li se adreseze direct si, in simplitatea lui, a incercat sa le dea niste raspunsuri. Nu credeam ca voi vorbi vreodata astfel despre fostul dictator, nu am nostalgii dar nu pot sa nu sesizez diferenta. Asta e!

 46. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Asta e si dilema mea:sa ma enervez din cauza muribundului, sau sa ma bucur de vremea asta minunata. Chiar daca maine trebuie sa ma lupt cu troienile de zapada.
  Noroc ca pana la serviciu am doar o statie de tramvai.

 47. epolitikon spune:

  Din pacate nici nu li se spune oamenilor ce au facut (si ce fac) chinezii in Tibet.

 48. un liberal optimist spune:

  @epolitikon,
  Crezi ca USA, cea mai mare putere a lumii dupa WWII a criticat URSS si China pentru politicile de deznationalizare si de incalcare a drepturilor omului? De ce ar face-o niste biete tarisoare din Europa?

 49. gabryela spune:

  o valoare care pierea in timp ce un nimeni tinea conferinta de presa!Dumnezeu sa-l odihneasca!

 50. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Pe mine ma enerveaza acesti “analisti” trepanati care iau la puricat fiecare fraza a muribundului. Muribundul mai are doar doua misiuni de indeplinit, asa cum am mai scris:privatizarea asigurarilor de sanatate si privatizarea managementului companiilor de stat. Dupa care il vor omori definitv. Asa incat stati in Parlament sa luptati pe baricade. Aud ca si moldovenii nostri v-au ordonat sa rezistati pe pozitii.