Naravul din fire/ n-are lecuire

Prin decret prezidential, Cristian Diaconescu din UNPR l-a înlocuit pe Teodor Baconschi de la PDL, la MAE. Iata ce spune art. 85.alin 3 din Constitutie: “Dacă prin propunerea de remaniere se schimba structura sau compozitia politica a Guvernului (cazul de fata -n.n.) președintele Romaniei va putea exercita atribuțiile prevăzute la alin. 2 (adică numirea unui alt ministru -n.n.) NUMAI PE BAZA APROBARII PARLAMENTULUI, acordată la propunerea primului ministru.”

In Noiembrie 2006, intr-o situatie similară, am fost numit ministru in locul lui Codrut Seres (PC) la Ministerul Economiei. Pentru ca se schimba compozitia politica a Guvernului, am fost audiat de comisiile parlamentare si votat de Camerele Reunite. Deși, la investire a declarat ca “nu se numără printre fanii mei”, președintele a fost nevoit sa mă numeasca ministru.

Din păcate, intr-o astfel de situatie, singurii din cadrul Parlamentului care pot sesiza Curtea Constitutionala sunt presedintii celor doua Camere, Vasile Blaga ori Roberta Anastase.

150 Responses to “Naravul din fire/ n-are lecuire”

  1. cris spune:

    “Si daca tot fac revista presei in locul lui Badea, un interviu halucinant cu domnul brinza, william, in acelasi evezeu:

    Acum că Teodor Baconschi a fost demis, mai poate spera PDL la acel un milion de voturi de care vorbea fostul ministru de Externe?
    Putem spera la peste trei milioane de voturi, atât cât este numărul românilor rezidenţi în ţările europene. Desigur că opţiunea politică e diferită. Datoria mea este să ofer un cadru legal ca românii din străinătate să îşi poată manifesta opţiunea politică.

    Românii din străinătate s-au solidarizat cu cei din ţară şi, în mai multe oraşe europene, au ieşit în stradă. Ce părere aveţi despre protestele lor?
    Am discutat cu cei care protestau în faţa Ambasadei României din Austria şi m-au asigurat că, personal, nu au nimic să îmi reproşeze, dar sunt solidari cu nemulţumirile celor de acasă, atât cu protestarii, cât şi cu cei rămaşi acasă pentru că îşi doresc să se întoarcă într-o ţară curată şi reformată. ”

    Astia de la pedeleu halucineaza major si in grup. Barosane, Tiberiu si citi vom mai fi capsunari pe blog, incep sa am ceva personal cu domnul brinza, daca il vad in fata ochilor, cu sau fara maserati, s-ar putea sa ia si dumnealui o poseta in cap. PS – in paralel, pe cotidianul e mesajul romanilor din New York in care se spune clar: jos basescu.
    http://www.cotidianul.ro/a-doua-scrisoare-care-asteapta-raspuns-adresata-domnului-mircea-lubanovici-deputat-pdl-in-colegiul-3-diaspora-170949/

  2. un liberal optimist spune:

    @All,
    Tricolorul este OK.A fost si simbolul Revolutiilor romane. Partea dificila este ca brasardele sunt mai greu de confectionat. Poate prinde ideea vreo fabrica de confectii si se umple de bani.
    In alta ordine de idei sinistrul care domina SE Romaniei este provocat de incompetenta si coruptia crase ale guvernului. Toate contractele de dezapezire au expirat in dec 2011; altele se vor incheia prin vara ca sa nu se vada ca firmele de apartament nu au utilaje specializate. Eu am o freza de zapada de doar 4CP pe care pur si simplu n-am folosit-o pentru ca imi arunca zapada prin curtile vecinilor, asa ca tot lopata a fost sfanta. Da, dar eu nu sunt prim-ministru. E drept lopata mea e una specializata nu una din dotarea Armatei pentru sapat transee.Poate ar trebui renuntat la externalizarea unor servicii de interes local si national. Ia imaginati-va ca fiecare comuna sa fie dotata cu o freza de mare capacitate. Incadrata cu soferul de pe autobuzul scolar. Da, dar n-ar mai iesi parandaratul!

  3. In acest moment nu avem un ministru de externe acceptat peste hotare, deoarece exista un semn de intrebare asupra legitimitatii sale. Chiar daca acest fapt nu va fi exprimat public de partenerii straini, Diaconescu nu va fi tratat niciodata ca un ministru de externe.
    http://corzo68.blogspot.com/2012/01/avem-un-nou-ministru-de-externe-avem.html

  4. Marian GHIONU spune:

    Ce va face PNL-ul cu TVR-ul, Curtea Constitutionala si ANDR-ul? Concret, pe legea de functionare a acestor institutii, ce modificari va face PNL ca
    - TVRul sa nu mai poata ajunge sub papucul nici unei puteri viitoare (de ce trebuie sa avem tvr 1 tvr 2 tvr 3 tvr info etc? de ce trebuie sa avem televiziune nationala, radio de stat nu e suficient pentru situatii exceptionale? tvr nu se poate “privatiza” ca in CAul tvr sa ajunga reprezentantii “poporului” si nu a altor institutii, etc)
    - CC – se desfiinteaza sau nu, daca nu, alegerea reprezentantilor cum se modifica ca acolo sa ajunga valori si nu mascarici?

    • @ Mariqan Ghionu

      In legatura cu CC, ea trebuie sa fie osectie constitutionala in cadrul Inalteri Curti, asa cum era si inainte de razboi. Adica despre constitutionalitate sa judece judecatorii.

  5. Dorin spune:

    @ All:

    Mi se pare excelenta ideea de a purta la haina o cocarda tricolora, mai ales ca din cate stiu se gaseste o panglica tricolora pe la mercerii, deci n-ar fi asa de greu de facut. Iar felul cum a fost “uns”noul ministru de externe este absolut strigator la cer si nu respecta nici un fel de reguli.

    Nu stiu ce reprezentativitate mai putem avea in fata altor natiuni cu imbecilii astia, daca nu sunt in stare sa respecte niste reguli fundamentale precum modul corect de realizare a numirilor. Si inca lopatarul-sef se lauda ca este “specialist in drept constitutional”.

    USL trebuie sa ceara in mod imperativ respectarea legii, nu este deloc o jucarie ce au facut cu ministrul de externe si nu trebuie sa treceti usor peste incalcarea regulilor.

    Am ajuns sa fim reprezentati, cum zic anglo-saxonii, de “a bunch of clowns”; PDL Circus cu Base in rolul de clown alb si Boc in rolul de Auguste la lopata.

  6. tudor spune:

    @Marian GHIONU

    Problema CCR (cei cinci ridicoli) nu se poate rezolva corect decit intr o noua constitutie, prin desfiintarea acesteia si constituirea, din actuala ICCJ, a Curtii Supreme de Justitie.

    Depolitizarea televiziunii publice tine doar de vointa clasei politice; s ar putea rezolva si maine: un acord politic prin care sa se solicite demisia actualului presedinte; in contrapartida , opozitia sa se angajeze ca va mentine noua regula: numirea presedintelui, pentru doi ani, prin votul a 80% din numarul total al parlamentarilor.

  7. Tiberiu spune:

    ,@VV
    1)Corlatean este ministru de externe USL in “bezna” nu in “umbra”.Nu este deloc clar care este activitatea lui.Cred ca nici lui nu-I este clar ce face in aceasta calitate.
    2)Nu sunt deloc de acord nici cu greva parlamentara si nici cu demisia in bloc.Asta este o dovada de renuntare la lupta politica si de tradare a intereselor cetatenilor care v-au trimis in Parlament sa-I reprezentati nu sa va predatii.Repet pentru a suta oara,declansati PROTESTE IN PLENUL PARLAMENTULUI Asa cum fac cei de la Universitate.Ei pot sa stea in ger sa demonstreze ,dar parlamentarii fac pe mironositele ?Ce iti in parliament cu pancarte si RAF iti cat puteti “Jos Basecu,jos guvernul”.

  8. Tiberiu spune:

    Erata
    mergeti in plen cu pancarte si racniti cat puteti “Jos Basescu,jos guvernul”

    protestantii au reusit sa zdruncine guvernarea si parlamentarii stau deoparte,ba mai rau vor sa dezerteze?

  9. un liberal optimist spune:

    @VV,
    Ieri, tarziu, spre noapte a vazut in reluare o sezatoare pastorita de culcerita impreuna cu niste neica nimeni in drum, chipurile reprezentanti de onguri. Toti se faceau a fi indignati de propunerea USL(?!) de a fi finantati in scopul coagularii societatii civile. Ionita, ala cu freza de cocos de la SAR ,era chiar revoltat ca , nu-i asa, chiar in conditiile in care aceste onguri nu mai primesc fonduri europene(foarte bine ca oricum taiau frunze la portocalii) nici n-ar accepta vreo mita de la Ponta si Antonescu. Eu le-am dat dreptate; cum naiba sa accepti fonduri de la Opozitia saraca atata timp cat Puterea are bani de cheltuit cu astfel de otravuri. Mi-a placut de culcerita care se dadea fata mare, neinjurand la Opozitie ,ci doar le sugera alora din platou s-o faca. Ceva mai penibil n-am vazut in viata mea.

  10. anca spune:

    Banc (sau nu):
    Emil Boc, în inspecţie pe şoseaua de centură. Toate fetele vor primi ceai şi prezervative calde.

  11. tudor spune:

    @VV

    Sunt de acord cu alegerile cit mai dese.
    Nu intimplator o treime din senatorii statelor unite se schimba la doi ani, dupa cum nu intimplator o multime de alte functii sunt eligibile.

    Apoi, daca tot s a returnat legea comasarii alegerilor cred ca ar trebui ca usl ul sa puna interesul public inaintea unor considerente politicianiste si sa insiste, impreuna cu societatea civila, pentru alegerea primarilor din doua tururi de scrutin.

    Inteleg ca in Marea Britanie consilierii locali se aleg pentru 3 ani, iar anual se fac alegeri pentru 1/3 din locuri.
    Dupa alegerile anuale noul consiliu aleg primarul pentru un an.

    Noi am ajuns o adevarata dictatura a primarilor, ceea ce e aberant.

  12. tudor spune:

    @all

    Mi e teama ca nu cumva titus corlatean sa fie in aceeasi “situatie de cadre” ca si cristian diaconescu.
    :)

  13. lordul john spune:

    @VV

    Punem in oglinda doua texte, ambele referitoare la situatia economica a UE. Primul text (aici http://www.adevarul.ro/financiar/FMI_pune_conditii_si_mai_grele_Guvernului_0_634737168.html# ) din care citez:

    “FMI a avertizat că Europa Centrală şi de Est va resimţi cel mai puternic impactul crizei din zona euro, ca urmare a legăturilor comerciale puternice cu economiile zonei euro. Analiştii FMI anticipează o creştere de 1,1%, faţă de 2,7% cât sperau anterior.Tot în urmă cu trei zile, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a înrăutăţit prognoza de creştere economică a României pentru acest an de la 1,1% la 0,8%. Până în octombrie anul trecut, BERD aştepta o creştere de 3,8% a PIB-ului României.

    Pe lângă înrăutăţirea estimărilor privind PIB-ul, delegaţia FMI din aceste zile va pune un foarte mare accent pe liberalizarea pieţelor de gaze şi electricitate. Acest lucru va însemna creşterea treptată a tarifelor, care vor ajunge la nivelul celor din vestul Europei până în 2015.”

    al doilea (aici: http://www.telegraph.co.uk/finance/financetopics/davos/9041788/Davos-2012-Can-the-Germans-stop-being-German.html ) din care citez:

    “To regain competitiveness, most of these countries need to leave the euro and devalue, and at least two of them need to default on their public debts as well. But assuming that’s not an option, then there has to be some give on Germany’s part.
    Let’s just briefly ask what the economic model everyone is supposed to replicate amounts to. Germany is far and away Europe’s most successful export economy. It has grown rich on external demand.
    For every exporter, there has to be an importer, and since the euro was created, the default importer of choice has increasingly been the European periphery. To fund these imports, the periphery has been borrowing on subsidised terms from the Germans, which in turn has created the problem of massive external indebtedness which lies at the heart of today’s crisis.”

    Iar, daca Banca Mondiala pregateste un pachat financiar pentru a sprijini tarile din europa de est (aici:http://uk.reuters.com/article/2012/01/25/uk-worldbank-lending-idUKTRE80O0ZW20120125 )

    conform declaratiilor lui Robert Zoellick: “While the effects of the Eurozone crisis on the largest economies of western Europe receive most of the world’s attention, the crisis is also hurting people in emerging eastern European countries, particularly the poorest in central and southeastern Europe,’ Zoellick said in the statement.”

    si dupa cum spune editorul de la Reuters:

    “One big fear is that capital retrenchment by Western banks, traditionally big lenders to emerging Europe, will lead to banking or debt crises across eastern Europe, a region which is heavily dependent on the euro zone for investment and exports.”

    se naste intrebarea fireasca:

    in ultimii trei ani, de ce a facut guvernul reduceri de salarii, cresteri de TVA, imprumuturi de la FMI si ne mai anunta (pentru a cata oara?) ca iar iesim din criza? Guvernul stie pe ce lume traieste?

  14. antimarinari spune:

    @all
    vorbiti de coasa si lopata? pai dupa ce ne-a retezat cu una, ne ia cu alta si ne arunca …

    @ VV
    DIE WELLE ( valul ) este un film pe care il recomand in special tinerilor , si in special celor care nu au “trait” inainte de ’89.
    In mod normal si o televiziune de stiri , precum A3 , ar trebui sa difuzeze cu mare tam-tam un astfel de film …

    @ despre “respectarea constitutiei” ?
    lucrez cu hartogari si hartogarii, cu functionari , magistrati si auxiliari , etc . Sentimentul meu este ca dupa momentul lui “103 din Constitutie “( VA AMINTITI DE JOHANNIS?) , asa cum este”vrut “el de catre ochiul si mintea lui FLOTILA VODA , sentimentul trait si ceea ce ni se intampla efectiv este ca PREA MULTI FAC SI DESFAC CUM VOR EI LEGEA !
    ESTE ADEVARAT INSA ,CA SUNT SI MULTI CARE -SI FAC TREABA IN RESPECT SI INTR-UN MOD CUMSECADE .

    ceea ce inseamna ca AVEM SPERANTA si ca SE POATE !

  15. lordul john spune:

    @VV

    Punem in oglinda doua texte, ambele referitoare la situatia economica a UE. Primul text (in Adevarul) din care citez:

    “FMI a avertizat că Europa Centrală şi de Est va resimţi cel mai puternic impactul crizei din zona euro, ca urmare a legăturilor comerciale puternice cu economiile zonei euro. Analiştii FMI anticipează o creştere de 1,1%, faţă de 2,7% cât sperau anterior.Tot în urmă cu trei zile, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a înrăutăţit prognoza de creştere economică a României pentru acest an de la 1,1% la 0,8%. Până în octombrie anul trecut, BERD aştepta o creştere de 3,8% a PIB-ului României.

    Pe lângă înrăutăţirea estimărilor privind PIB-ul, delegaţia FMI din aceste zile va pune un foarte mare accent pe liberalizarea pieţelor de gaze şi electricitate. Acest lucru va însemna creşterea treptată a tarifelor, care vor ajunge la nivelul celor din vestul Europei până în 2015.”

    al doilea (aici: http://www.telegraph.co.uk/finance/financetopics/davos/9041788/Davos-2012-Can-the-Germans-stop-being-German.html ) din care citez:

    “To regain competitiveness, most of these countries need to leave the euro and devalue, and at least two of them need to default on their public debts as well. But assuming that’s not an option, then there has to be some give on Germany’s part.
    Let’s just briefly ask what the economic model everyone is supposed to replicate amounts to. Germany is far and away Europe’s most successful export economy. It has grown rich on external demand.
    For every exporter, there has to be an importer, and since the euro was created, the default importer of choice has increasingly been the European periphery. To fund these imports, the periphery has been borrowing on subsidised terms from the Germans, which in turn has created the problem of massive external indebtedness which lies at the heart of today’s crisis.”

    Iar, daca Banca Mondiala pregateste un pachat financiar pentru a sprijini tarile din europa de est, (Reuters):

    conform declaratiilor lui Robert Zoellick: “While the effects of the Eurozone crisis on the largest economies of western Europe receive most of the world’s attention, the crisis is also hurting people in emerging eastern European countries, particularly the poorest in central and southeastern Europe,’ Zoellick said in the statement.”

    si dupa cum spune editorul de la Reuters:

    “One big fear is that capital retrenchment by Western banks, traditionally big lenders to emerging Europe, will lead to banking or debt crises across eastern Europe, a region which is heavily dependent on the euro zone for investment and exports.”

    se naste intrebarea fireasca:

    in ultimii trei ani, de ce a facut guvernul reduceri de salarii, cresteri de TVA, imprumuturi de la FMI si ne mai anunta (pentru a cata oara?) ca iar iesim din criza? Guvernul stie pe ce lume traieste?

  16. Barosanul spune:

    Domnule Vosganian,

    1. Idea tricolorului mi-a venit intradevar deoarece am vazut atit cand am fost la manifestarile din Romania cat si la cele de la Londra ca multi aveau tricolorul in piept sau pe mana.

    Problema e ca si la Revolotie multi si-au pus tricolorul iar apoi au venit si intrusii cu tricolor care au deturnat cursul evenimentelor.

    2. Faptul ca Romanii nu sunt Extroverti in a aborda afise ‘Sprijin Protestatarii’ in semn de Solidaritate e poate ca nu sunt Solidari sau le e FRICA trebuie sa ne gandim ca exista riscul ca acestia a se auto maraca asemeni timpurilor in care casele anumitor oameni erau marcate pt a fi atacate/distruse ulterior si stigmatizati locatarii (vezi Inchizitia, Ciuma, Nazismul, Comunismul si Securitatea).

  17. un liberal optimist spune:

    @All,
    Trebuie mentinute cu orice prilej protestele incepute. E adevarat, vor urma zile geroase, dar o jumatate de ora de stat la proteste nu face rau nimanui.Macar sa se deplaseze cei care stau in zone apropiate sau care au legatura lesnicioasa cu Metroul. Vad ca si in provincie se mentine acest spirit. Primarul Timisoarei se plange de anumite presiuni din partea Jandarmeriei, pentru retragerea autorizatiei.

  18. cris spune:

    @ VV, @ all

    se numeste “awareness ribbon”, nu este un gest revolutionar, ci unul de speranta si suport, poate sa insemne nimic mai mult decit “imi pasa” – cum spunea Emil Hossu? indiferenta dezumanizeaza.

    In state este o panglica galbena intoarsa ca o bucla ori o cravata – ideea a aparut in anii ’40 si apoi a devenit majora in anii 70 cind sotia unui ostatic in Iran, Penney Laingen parca, a inceput sa puna aceste funde galbene in jurul copacilor din curte. E si un cintec din 70 foarte cunoscut http://www.youtube.com/watch?v=7NCZ4l8FCFc, sigur il stiti. Imi aminteste de fatutza aceea frumoasa cu pancarta cu inima – iubesc democratia, si de cea cu trandafirul dat jandarmilor. Nici ele nu sunt “revolutionare”, doar au spus: imi pasa. Este un gest de firesc, de normalitate. Cit e de greu sa fii nu revolutionar, ci om?

  19. Tiberiu spune:

    @VV
    Dupa ideea dementa, sinucugasa cu demisiile, Crin trebuie sa-si prezinte cu adevarat demisia de la conducerea PNL. A generat haos si lipsa de credibilitate. Mai mult PNL poate pierde cateva mandate caci Orban si Saftoiu nu vor sa-si ia vorba inapoi.Incalificabil

  20. cris spune:

    Ma uit la operatiunile de salvare, la ce inseamna SMURD-ul – de fapt Arafat nu a spus nici el nimic mai mult, decit “imi pasa”. Cel mai cumplit lucru pe care il spune acest regim cu basescu in frunte, in orice mod, de la taiatul salariilor si pensiilor, de la eliminarea asistentei pentru persoanele cu handicap, la inchisul spitalelor si oamenii morti in fata usilor inchise, la atitudinea fata de protestatarii “viermi”, e DISPRETUL. Moartea lui “imi pasa” naste monstri.

    Sunt sase elicoptere in misiune. Spitalele pe care le-a inchis basescu unde sunt, ca sunt peste 70. Asta a pus in loc? 6 elicoptere?Repet: in situatiile de urgenta, si sunt lucruri spuse de organismele internationale – pina si hotarirea guvernamentala din 2008 citata e de fapt copiata dupa recomandarile OMS-, spitalele sunt punctele strategice – sunt construite cu mult mai solid decit orice alt tip de cladire, au autonomie din punct de vedere alimentare cu apa, caldura, energie electrica, rezerve, paturi, bucatarie, pot avea grija de sute, mii de oameni nu de 20 de persoane – cite inteleg ca au fost transportate de urgenta pina acum.

  21. sierra spune:

    Domnule Vosganian,

    Nu cred ca situatia din 2006 este similara cu cea de acum, pentru ca atunci chiar s-a schimbat compozitia politica a guvernului, prin iesirea PC de la guvernare.

    Exista pe Contributors un articol (Constitutionalitatea numirii dlui Diaconescu) care se incheie asa:

    COMPLETARE: Într-o decizie din 2009, Curtea Constituțională a interpretat formularea de la art. 85 alin (3):

    ”Compoziţia politică priveşte partidele care intră în alcătuirea Guvernului, schimbarea compoziţiei politice intervenind în situaţia în care prin remanierea guvernamentală este cooptat sau, după caz, scos de la guvernare un partid politic sau mai multe.”

    Eu nu sunt jurist si n-am nici timp, nici chef sa citesc km de decizii ale CC, deci nu stiu cine are dreptate, pana la urma. Dar USL ar trebui, daca tot se pregateste de proteste vehemente, sa stie impotriva a ce protesteaza. Daca se poate. Daca nu, nu. De unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere.

  22. un liberal optimist spune:

    Interesant e faptul ca in timpul acestui dezastru natural doar guvernul bok este in offside. Aud ca la nivelul localitatilor primarii s-au descurcat cu ce au avut. Problema intreruperilor de energie electrica este cauzata de liniile de transport aeriene.Sa-i vedem pe cei cu gazele naturale, pe timpul gerului.

  23. Barosanul spune:

    Domnule Vosganian,

    Va sugerez sa inaugurati o campanie ‘Sanctionati Proasta Guvernare si Incompetenta!’

    Ca un prim pas v-as sugera sa va asociati unor ONG-uri gen FACIAS, Transparency International Romania etc si sa indemnati toti Cetatenii Afectati de proasta gestionare a situatiei de inzapezire sa se faca plangeri penale si civile.

    Societatea ocidentala functioneaza bine si datorita faptului ca ‘frica pazeste pepenii’ iar cetatenii isi apara si cer drepturile.

  24. Barosanul spune:

    Domnule Vosganian,

    Ati spus ‘Asta cu geamurile n-o sa mearga, desi iti dai seama ce frumos ar arata la balcoane astfel de afise.”

    Ar fi exemplar sa incepeti chiar dv si sa-i convingeti si pe altii sa aibe in Geamul masinilor si Caselor mesaje ”Sprijin Protestatarii”

  25. Buddha spune:

    VV
    Da, am vazut un reportaj aseara la tv. Erau chiar foarte haiosi. Fratele meu, care a fost in piata, mi-a povestit ca totul a inceput de la o tanara protestara, care a facut un om de zapada pe care a pus un mesaj anti-Base. Dupa care, inteleg ca s-au luat toti dupa ea. Bravo ei si bravo lor! Foarte haioasa ideea. In plus, am vazut in reportajul de la A3 ca facusera vreo 15 oameni de zapada si aratau foarte amuzant.

  26. cris spune:

    @ Tiberiu

    Demisia este un gest foarte puternic, final, fara echivoc. Si daca Crin a pornit pe acest drum trebuie sa-l si conduca asa cum trebuie si trebuie sustinut: bilbiielile cu “e o mutare gresita” sunt acum deloc benefice si arata slabiciune, nu atitudinea lui. Parerea mea – aceste demisii in alb, ca gest de protest trebuie strinse, in bloc – daca ai scapat porumbelul, daca ti-ai asumat o pozitie, pai si trebuie sa o sustii; sa revii si sa spui ca ti s-a parut e inca si mai distrugator. Mai bine se abtinea, spunea altceva de tipul luptam pina la capat, dar daca a spus demisie, atunci si trebuie sa se intepeneasca bine pe doua picioare si sa spuna ce trebuie facut pina la a ajunge la acest gest. Demisia este gestul ultim care se poate face, dar, repet, pina acolo e drum lung, sa spui sunt gata sa-mi dau demisia nu arata decit hotarirea de a duce lupta pina la capat indiferent de consecinte. Imaginea de slabiciune in final vine nu dintr-un gest puternic ci din lipsa de cunoastere si intemeiere, din pripeala, si mai ales din lipsa de hotarire, dintr-un mutat cind pe un picior cind pe altul, din razgindiri, din bijbiieli.

  27. Bibliotecaru spune:

    @ Varujan Vosganian

    Deci, după părerea domnia voastre, “compoziţia politică” nu are nici o legătură cu ceea ce face guvernul, doar cu partidele care dau membrii Guvernului.

    • @ Bibliotecaru

      Textul constitutional se refera la compozitia si structura guvernului. Daca compozitia se refera la partidele componente, la ce se refera structura? Din pacate nu avem o interpretare a acestui text.

  28. Octavian spune:

    Si eu cred ca demisia din parlament este un gest mai mult decat onorabil, abia atunci sustinerea este credibila.
    Daca grobianul se tine cu dintii de putere, aratati ca sunteti altfel, oricum nu aveti ce pierde, dimpotriva !, cetatea va aprecia acest gest cu incredere. Chestiunea cu alegeri partiale este o teorie, exclusa in acest context, cand puterea este contestata mai mult ca oricand in Romania, nu are sa isi permita sa faca altfel decat alegeri anticipate. Manipularea lui andronic este fara substanta

  29. Barosanul spune:

    @ All

    am citit pe undeva
    ”tânărul locotenent erou a dat-o cu bâta în baltă solicitând dictatură militară în România semn că e mai degrabă omul colonelului ceauşist Dogaru”

    Mi-ar place sa cred ei au ascultat dar nu au inteles ce a zis lt Alexandru, dar mai repede imi intareste convingerea ca sunt dezinformari OTV= Fata umana a PDL . Un Divide at impera ‘PNL-USL’ mai degraba ‘O alba ca zapada’ Basista.

    Nu-i asa hai sa-l etichetam, hai sa dam cu rahat in el ‘ e ceausist, omul lui Dogaru ala de care zise Base ca se ducea la munci trimes de Ilie Ceausescu deh’.

    ‘ locotenentul a spus intr-un context mai larg ca ar vedea armata supravegind alegerile alaturi de societatea civila datorita neimplicarii sale politice masiv, asemena SRI, Politie, Jandarmi etc’.
    Normal ca din Naivitate si poate din lipsa de luciditate dupa 6 ore de somn in 3 zile , asta fara a-i lua apararea. Saracul ne realizind ca daca sa zicem ar fi asa, cine ar supraveghea alegerile Oprea,tarfa Lupu si Comandorul Fratila, Iordanescu si Ontanu hahahaha?

    De ce nu au in vedere si perspectiva ca Lt Alexandru e omul lui Oprea??? Care-i pune ‘sula-n coaste lui Base’ faci ca noi ori esti OUT? Vezi si reactia IMEDIATA? Bacoinski out Ofiterul acoperit SIE Cristi Diaconescu pus la extern? Ei???? De ceeee ? Pt ca sunt Alba ca Zapada /OTV = Dezimformatorii Securistilor Reformatori Dan Diaconescu (Adrian Theis).

  30. cris spune:

    @ VV

    Ei, va amintiti ce spuneam atunci cind s-a decis inchiderea spitalelor cu basescu spunind ca vor fi inlocuite cu elicoptere? Ca nu exista un asemenea schimb, ca un elicopter nu se poate deplasa la mii de oameni in nevoie si ca aterizatul pe poiata porcului nu rezolva nimic?

    Puneti fatza in fatza reactia japonezilor la tsunami si un dezastru nuclear si cele sase elicoptere ale lui basescu, cu tot cu lopatzica lui boc., la un viscol de ianuarie. Iertati-ma, am avut viscol si ninsoare zilnic, repet, nu exagerez, zilnic, din octombrie pina in aprilie, jumatate de an, unde am fost pina sa ma mut la zona mai calda. Am trecut prin citeva furtuni de gheatza – si astea sunt intr-adevar o nenorocire – asfaltul e patinoar, firele electrice ajung la pamint si se rup, nu le poate pune nimeni la loc, sarea e inutila, elicopterele nu au cum sa zboare – se prabusesc sub greutatea ghetii, ambulantzele vai de ele, si daca reusesti sa deschizi usa, asa ramine, deschisa, ingheatza balamalele instantaneu, darmite sa pornesti o masina, cade acoperisul peste tine de greutatea ghetzii. Adica am participat la asemenea situatii de urgenta, deci iertati-ma, nu pot sa am decit o singura reactie fatza de ce face boc cu spectacolul lui de doi bani, de scirba si revolta, iar revolta fatza de inchiderea spitalelor, din motivele pe care le-am spus mai sus, nu are margini. Este incompetenta criminala, de lunga durata, peste care se pune spectacol cu lopatele, ceai si elicoptere. Exista prost gust, si fiecare are si dreptul la acest prost gust, dar acesta este un prost gust timpesc, criminal, si afectind nu un om doi, ci mii, sute de mii.

  31. tiberiu spune:

    @Cris
    Declaratia cu demisia colectiva pe care Crin a dezbatut-o pe larg la TVR si la A3 nu a fost o balbaiala, ci expresia unei mod de a gandi fals, psihotic, rupt de realitate, sinucigas,tradator fata de fata de cetatenii care au trimis reprezentanti in parlament pentru a le reprezenta interesele si nu pentru a abandona lupta in fata dusmanilor natiunii. Mai inspaimantator este si faptul ca acest anunt ingrozitor a fost facut (dupa spusele lui Crin) cu asentimentul majoritatii liberalilor din Comitetul Executiv.
    Ceeace iti pare un gest impresionant “puternic” era de fapt ca o declaratie psihotica,dementa,irtesaponsabila ca a unui “sef de secta” chemandu-si credinciosii sa-si puna capat zileleor.
    Demisia colectiva nu numai ca nu deranja nici cu “o floare” monstruoasa coalitie la putere ci dimpotriva le dadea “unda verde” sa faca ce vor in Parlament. Aceasta decizie absurda daca Doamne fereste era pusa in aplicare lasa opozitia fara mijloace institutionale de a lupta cu sanse in alegeri.eEsecul in alegeri era asigurat.In paralel era un “puternic” mesaj de descurajare adrest protestantilor :”n-are rost sa continuati luptati , sustinatorii vostri din Parlament au abandonat lupta,totul este pierdut,predati-va neconditonat”.
    Culmea imbecilismului politic.Din aceste motive TB si ai sai sunt calare, pentru ca au asemenea adversari lamentabili.Comparativ cu acest gest Vizita la Vantu a fost joaca de copii.

  32. un liberal optimist spune:

    @All,
    Se zvoneste ca Puterea urmeaza sa organizeze contramanifestatii. Au discutat si continutul mesajelor.Iata cateva propuneri, se pare, deja aprobate:
    1. “Hai sictir,Nu va scuzam, Nu produceti cat furam!”
    2.”Ne-ati votat mereu ca prostii, Si acum vreti banii nostri!”
    3.”Ati fi un popor mai cult, daca n-ati manca prea mult!”
    4. “Nu mai vreau niciun pic, Sa va radeti de un pitic!”
    5.”Iesi afara, Tara ordinara!”

  33. Filip G spune:

    http://www.antena3.ro/romania/ritli-ladislau-in-romania-bolnavii-stau-prea-mult-in-spitale-inutil-153216.html?error#comments
    La inceput a-ti inchis spitale.
    Apoi a-ti redus paturi.
    Acum reduceti numarul zilelor de internare.
    Nu sunt impotriva naghiarilor.Dar ministru asta-i BOZGOR
    Se impune DEMISIA urgent!

  34. tiberiu spune:

    @Cris
    Pentru ate convinge de absurditatea “demisiei colective” voi incerca sa fac o modelare a situatiei politice intr-un mod “medical”:
    Sa admitem ca statul,natiunea ar fi “pacientul” invadat de germenii unei boli terminale intitulate “ciuma portocalie”, iar USL corpul “medical” menit sa trateze boala susnumirta.Ce poti afirma despre asemenea “cadre medicale” care in momentul critic al bolii, cand in fine “sistemul imunitar” al pacientului incepe in fine sa reactioneze(protestele de strada),medicul sef responsabil de tratamentul bolnavului decide netam-nesam sa cheme la demisia colectiva a corpului medical, sau la greva (de ce?)in semn de protest impotriva “bolii” si cu speranta declarata ca boala va regresa “jenata” de acest gest de “onoare” (in traducerea mea de imbecilism) !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Demisia (sau demiterea) lui Crin se impune.

  35. tiberiu spune:

    @VV
    Nu numai ca protestul in plen “merge”, dar este singura solutie rationala pentru blocarea functionarii unui parlament viciat care functioneaza in interesul unei clici si nu al cetatenilor care v-au trimis acolo.
    In locul ideilor absurde si tradatoare ale demsiei colective, sau grevei parlamentare, care ar pemite puterii sa continue sa-si faca mendrele,protestele parlamentarilor in plen ar bloca activitatea criminala a puterii si ar avea un impact mediatic fantastic in tara si in lume.

  36. antimarinari spune:

    sau varianta intreaga , dar netradusa …

    http://www.youtube.com/watch?v=5Vl9GZAYeJc

  37. antimarinari spune:

    @VV
    stiti ca se propune si variante de genul alegeri la 2 ani !!!!

    iata, printre altele cum argumentat ca NU este benefic asa ceva:

    1. SA NU CREDETI CA in decursul “evolutiei “noastre istorice , “firea “ noastra latina ar fi astazi lipsita de naravuri originare .
    La 1793 , cu prilejul numirii lui Alexandru Moruzi ca DOMN AL TARII ROMANESTI , se cerea numirea Domnilor pe o perioada mai lunga , caci prea desele schimbari de Domn aduc neliniste si ruina in Tara. SE CONSIDERA CA BUNA ADMINISTRARE SI BUNA STARE IN TARA NU SE POATE INFAPTUI DECAT PRINTR-O DOMNIE LUNGA !!!!

    2. CONSTITUTIILE NOASTRE .
    NICIODATA IN DECURSUL CONSTITUTIILOR NOASTRE NU A EXISTAT UN MANDAT AL PARLAMENTARILOR MAI MIC DE 4 ANI , EXCEPTIILE FIIND , BA DIN CONTRA , MANDAT SI MAI MARE DE 4 ANI .
    A EXISTAT O SINGURA EXCEPTIE , IN CONSTITUTIA LUI CAROL AL II-LEA DIN 1938 , IN CARE MANDATUL SENATORILOR DE 9 ANI , SE REINOIA CU 1/3 LA FIECARE 3 ANI ( dupa sistemul actual al Curtii Constitutionale din zilele noastre ) .
    In rest gasim mandate de 5 ani, 8 ani la senatori in Constitutia din 1866 , dar cu reinoirea a ½ la fiecare 4 ani , 6 ani mandatul deputatilor potrivit Constitutiei din 1938… .
    2.1.REGULAMENTELE ORGANICE , puse in aplicare la01.07.1931 ( Valahia) si la 01.01.1832 ( Moldova) , creeaza un parlament unicameral cu atributiuni de legiferare , numit OBICINUITA OBSTEASCA ADUNARE , compusa din delegati ai clasei nobiliare , avand 42 membri ( Valahia ) si 35 membri ( Moldova ) . DURATA ADUNARILOR ERA DE 5 ANI .
    2.2.Constituția din 1866 prevedea : Parlamentul cu o structura bicamerala: senatori si adunarea deputatilor; Art. 67.Membrii Adunarei deputatilor sunt alesi pentru patru ani. Art. 78.Membrii Senatului se aleg pe 8 ani si se inoesc pe jumatate la fie-care patru ani prin tragere la sorti a unui membru de fie-care judet.
    2.3.CONSTITUTIA DIN 1923 prevedea : Art. 34.Puterea legislativa se exercita colectiv de catre Rege si Reprezentatiunea nationala. Reprezentatiunea nationala se imparte in doua Adunari: Senatul si Adunarea deputatilor.…Art. 62.Membrii ambelor Corpuri legiuitoare sunt alesi pentru patru ani.

    2.4.CONSTITUTIA DIN 1938. Sectiunea I. Despre Adunarea Deputatilor.Art. 61.Adunarea Deputatilor se compune din Deputati alesi de cetatenii romani, care au varsta de 30 ani impliniti … Durata mandatului este de sase ani. Sectiunea II. Despre Senat.Art. 63.Senatul se compune din Senatori numiti de Rege, din Senatori de drept si din Senatori alesi cu vot obligator, secret si exprimat prin scrutin uninominal de membrii corpurilor constituite in Stat, in numarul si conditiunile, pentru alegatorii si eligibilii, barbati si femei, ce se vor stabili prin legea electorala. Proportia Senatorilor numiti in raport cu cei alesi este de jumatate. Art. 64….Durata mandatelor Senatorilor numiti si alesi va fi de noua ani. Mandatele Senatorilor alesi se reinoiesc din trei in trei ani de la data depunerii juramantului prevazut de Art. 48 din Constitutie, in proportie de o treime. Ultima treime neiesita la sorti pentru reinoire pastreaza mandatele pana la expirarea termenului de noua ani. Pentru mandatele iesite la sorti se va proceda la noi alegeri conform legii electorale.

    2.5.CONSTITUTIA DE LA 1948.Art. 47.Marea Adunare Nationala a R. P. R. se alege pe timp de 4 ani. Ea 7 se compune din reprezentantii poporului (deputati), alesi potrivit normelor ce se stabilesc prin legea electorala.
    2.6.CONSTITUTIA DIN 1952. Art. 25.Marea Adunare Nationala este aleasa de catre oamenii muncii, cetateni ai Republicii Populare Romane, pe circumscriptii electorale, cate un deputat la 40.000 locuitori.Marea Adunare Nationala se alege pe timp de 4 ani.
    2.7.CONSTITUTIA DIN 1965Art. 45.Marea Adunare Nationala se alege pentru o legislatura de 5 ani.

    ..

    4. Sunt indivizi care astazi in Romania isi vand si cumpara mai orice pentru “a cuceri” sau a ramane la putere . De fapt , sunt momente cand Romanii se afla sub ocupatie. Sunt zone in care Romanii se afla sub ocupatie aproape in orice regim care se perinda la putere (vezi Voluntariul lui Pand… , Stefanestiul lui Ra..boc , etc) . Eu ii numesc CEASUSESTII DE DUPA ’89. Indivizi ca acestia impart procentual dreptul la bunastarea cetatenilor din localitatile lor , chiar dreptul la viata. Bineinteles ca o mare parte revine lor si progeniturilor lor , intelegand inclusiv pe cei ce se aservesc si saruta mana dupa canoanele si ritualurile nasilor si clanurilor mafiote. Daca punem alegeri la 2 ani , nu inseamna decat ca se mareste si mai mult procentul in favoarea acestora de care v-am vorbit, intrucat ei se tin si se intretin inclusiv cu REPREZENTANTI ALESI.

  38. Bibliotecaru spune:

    @ VarujanVosganian

    Guvernul României are două părţi.

    Cea mai importantă parte a Guvernului României este PROGRAMUL DE GUVERNARE.

    ARTICOLUL 102 – Rolul si structura
    (1) Guvernul, potrivit programului sau de guvernare acceptat de Parlament,…
    (3) Guvernul este alcatuit din prim-ministru, ministri si alti membri stabiliti prin lege organica.

    În consecinţă, cea de a doua parte a Guvernului este întreaga listă a Guvernului.

    Deci pe de o parte Guvernul are dimensiunea politică a Programului de Guvernare, cel transmis, spre execuţie, dinspre Parlament spre Guvern cu ocazia votului de acordare a încrederii, şi o dimensiune a organigramei executive care are rostul ducerii la îndeplinire a Programului de Guvernare. Rolul Parlamentului este să controleze că premierul şi echipa sa realizează Programul de Guvernare întocmai şi la timp.

    Remanierea nu înseamnă schimbarea lui Baconschi cu Diaconescu, remanierea înseamnă modificarea modului de a aborda execuţia programului de guvernare. Constituţia spune că în cazul în care există o remanierea ce necesită schimbarea unor oameni în Guvern, preşedintele se ocupă de revocare şi numire. Constituţia mai adaugă… dacă remanierea are şi o dimensiune care afectează latura politică (programul de guvernare) atunci Guvernul trebuie să ceară avizul Parlamentului.

    Eu nu am observat ca în Constituţie să se facă şi cea mai mică referire la membrii Guvernului ca la membrii de partid. De ce ar avea importanţă dacă un ministru este de la un partid sau altul? Rolul lui este de executant, de specialist, nu are treabă cu emiterea politicilor… ele sunt deja în Programul de Guvernare.

    Remanierea, cu schimbarea de structură şi compoziţie politică a fost, de exemplu, comasarea şi desfiinţarea spitalelor.

    În Programul de Guvernare

    http://www.gov.ro/capitolul-6-sanatate__l1a2085.html

    se spune, printre altele, că…

    6. Asistenţa sanitară în mediul rural
    · Stimularea folosirii de personal medical contractual pe perioadă determinată pentru asigurarea cu personal în zonele sau domeniile deficitare, plata în funcţie de eficienţă şi de finalitatea actului medical.
    · Creşterea stimulentelor financiare (prime de instalare şi salarii) pentru personalul care va lucra în mediul rural în zonele neacoperite cu asistenţă medicală.
    · Dezvoltarea unei reţele de centre multifuncţionale pentru asistenţa medicală de bază.
    · Organizarea centrelor de permanenţă pentru asigurarea asistenţei medicale permanente în mediul rural.
    · Dotarea cu ambulanţe de intervenţie a centrelor de permanenţă din mediul rural.
    · Introducerea în programul de educaţie pentru sănătate în toate şcolile din mediul rural şi a unui program de prevenţie şi profilaxie (în special pentru elevi) în patologia dentară.
    · Asigurarea caravanelor medicale (radiologie şi laborator de analize) în zonele rurale şi greu accesibile constituite din 15-20 unităţi mobile repartizate geografic.

    Or nu numai că acest lucru nu s-a făcut, dar unităţile sanitare sau şi închis, adică s-a făcut taman pe dos, nu s-a dat ci sa s-a luat. Chiar acum câteva zile domnul preşedinte smulgea problema ambulanţelor din programul de guvernare şi o arunca în curtea primăriilor… Spunea domnia sa, să cumpere ambulanţe în loc de panseluţe… ;)

  39. Bibliotecaru spune:

    Şi ce comentariu esenţial pentru naţiunea română m-am chinuit să produc! Credeam că o săptămână la TV se va vorbi numai despre ce însemna schimbarea manierei de guvernare (remanierea).

  40. cris spune:

    @ VV

    Eu mi-am dat demisia, cine crede ca este un a-ti lua jucarelele si pleci cred ca se cam inseala. Intre momentul in care am spus sau-sau si demisia propriu zisa au trecut sase luni. In final…directorul si-a dat demisia cu doua saptamini inaintea mea, eu mi-am dat demisia ca Solon, pentru ca ce aveam de facut s-a rezolvat – era vorba de niste protocoale de spital, calitate de ingrijire a pacientului, siguranta acestuia. De asta si spun ca intre a anunta demisia ca punct final daca nu se rezolva o situatie si acel punct final e lupta grea. Este solutia celui care isi spune ca n-are ce pierde, a mortului, dupa Steinhardt. Si asta nu inseamna deloc ca ai renuntat la lupta, dimpotriva.

  41. cris spune:

    @ VV

    Nu Romania e primitiva, acest guvern este primitiv, chiar preuman as zice din moment ce sunt numiti oranjgutani.

  42. Bibliotecaru spune:

    @ VarujanVosganian

    Măcar pentru generaţia viitoare şi tot merită efortul.