De unde va tăia Guvernul 1 miliard de lei?

Iată că veştile proaste privind  evoluţia economiei româneşti în anul 2012 se înmulţesc. În timpul dezbaterilor parlamentare din decembrie 2011, pe tema proiectului de buget pe 2012, consideram că deficitul de 1,9% din PIB va fi greu de realizat, în condiţiile concrete ale României de astăzi. Cu atât mai mult cu cât numai dobânzile la datoria publică vor fi mai mari de 2% din PIB, ceea ce sugerează că, de fapt, finanţarea sectorului public se va face cu un buget excedentar ! E un lux pe care  numai ţări din cale-afară de dezvoltate şi-l permit. Să ai un buget (practic) excedentar într-o ţară în care drumurile, spitalele, şcolile, patrimoniul cultural arată cum arată iar pensia medie şi salariul mediu sunt la nivele mizerabile, este doar un mod de a spune că nu-ţi vei face treaba cum trebuie.

Ei bine, aflăm acum că deficitul e nerealist nu doar în raport cu nevoile esenţiale ale ţării, dar şi în raport cu evoluţia economică. La felul în care se croise produsul intern brut pe 2012, un deficit de 1,9% însemna cam 11 miliarde de lei. În situaţia în care PIB se revizuieşte cu cca 0,6-0,8%, menţinerea aceluiaşi procent de deficit înseamnă tăierea a cel puţin 1 miliard de lei de la cheltuieli.

Aşteptăm de la Guvern răspunsul la această întrebare neplăcută pentru români : de unde intenţionează să taie 1 miliard de lei ? Asta în situaţia în care acest Guvern chiar intenţionează să menţină deficitul la 1,9% sau n-a fost decât o bravadă de moment.

162 Responses to “De unde va tăia Guvernul 1 miliard de lei?”

 1. anca spune:

  @cris
  Intr-un fel, aveti dreptate, traim intr-un stat cam politienesc. Vad oameni care au ajuns sa se teama a mai vorbi de rau Puterea. Exista multe parghii, secrete sau la vedere, de intimidare, de control asupra populatiei. Ca sa nu mai spun de acoperitii dintre noi. Nici nu mai stii cine naiba ti-e prieten. ”Progresul” despre care vb ambasadorul american e de-a dreptul inspaimantator.

 2. cris spune:

  @ anca

  ce ma face sa ma gindesc la Pitesti merge dincolo de asta, ma gindesc la hartuirea permanenta a oamenilor prin lipsirea lor de lucruri esentiale traiului, permanentizarea unei atmosferi de coercitie nu doar de catre institutiile politienesti impotriva oamenilor, vorbesc de constanta incitare a unei categorii sociale sa acopere cu insulte o alta categorie sociala, infricosarea, abuzul, cresterea de oameni de tipul capo – “sefii” selectionati dintre prizonieri in lagarele naziste, mai cruzi decit nazistii (ca tot am vorbit despre Frankl si Zimbardo).

  Esentialul este aceasta campanie de dezumanizare a Romaniei, prin cultivarea indiferentei, a insultelor permanente pe care sa le adresezi altora in loc de respect, a sentimentului ca esti mic, inutil, slab si mizer, a temerii, a luptei acerbe pentru supravietuire, a abuzului, asa cum s-a facut la Pitesti.

  Din partea mea acesta e “progresul” inspaimintator, nu “politienizarea”, nu supravegherea, pentru ca o societate de oameni puternici si demni poate restrictiona pirghiile “puterii” oricind. Daca citesti 1984, nu supravegherea e esentiala, ci inducerea unei anumite stari de neputinta, compliantza, si mai ales ura in societate – vezi exercitiul cu cele 10 minute de ura din cartea lui Orwell. De aceea sunt si atit de importante manifestatiile de acum, arata ca omul obisnuit, cetateanul, nu isi pierde demnitatea nici capacitatea de a respecta si a se solidariza, nu poate fi la nesfirsit subiectul unui experiment Pitesti indiferent cit si-ar dori dumnealor puterea acest lucru.

 3. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Handicapatul asta de ambasador-care mereu vorbeste fara gura lui- ar trebui imediat chemat de presedintele lui in in tara.Face rau si minunatului sau popor, nu umai siesi.

 4. cris spune:

  @ VV

  nu am spus ca il salveaza, am spus ca nu trebuie scos din context paragraful respectiv. O data nu se refera derogatoriu la protestatari, dimpotriva; paralela cu siria se refera de fapt la o paralela cu 1989. Nu vorbeste ca si basescu cel beat, ci ca un diplomat, schiop in multe parti, dar nu mirlan. Greseste in ideea pe care o prezinta de fapt guvernul lui boc, ca ar exista vreo urma de dialog posibil cu guvernul, greseste in nerecunoasterea cauzei acestor proteste – nesocotirea democratiei de catre acest guvern si presedinte pedele. Esentialul, parerea mea, in slabiciunea si mizeria acestui discurs, nu este o insulta catre protestatari – un american nici nu si-ar permite asemenea atitudine fatza de manifestarile unei societati democratice, ci in trecerea sub pres a cauzei reale a protestelor si in mingiierea pe cap a pedeleului.

 5. cris spune:

  @ VV

  Si aceasta e si ceea ce se imputa trimisilor americani in relatiile externe – sa nu credeti ca au avut parte de alta atitudine din partea alor lor, in America, apropos de cum au reactionat la primavara araba. Republicanii au pierdut in fatza lui Obama si din cauza felului in care Bush a gestionat razboiul din Irak, cu promovarea unor interese sa le zicem comerciale (o privatizare a razboiului sa-i spun asa) in fatza unui subiect care era initial legat de aparare a Statelor Unite si de democratizare a Irakului. Diplomatii lor nu pot dispretui o alta natiune, dar se complac in mingiiatul pe cap, incurajarea si sustinerea unor inepti criminali, pentru interese legate de o putere de moment care in final incalca flagrant drepturile si interesele unei natiuni. Ma si mira ca domnul Valentin Stan s-a oprit la o analiza superficiala, subiectiva, emotionala as spune – chestia cu bine ca nu va impusca, si scoasa din context, in loc sa faca o analiza mai profunda a acestui discurs cu multe alte bube.

  • @ cris

   Aceste bube nu sunt noi, ambasada americana a mai comis si alte ciudatenii in raporturile cu Romania. Pe de alta parte, e interesant ca Europa are o pozitie mult mai realista si mai distanta in raporturile cu guvernul roman si cu presedintele sau.

 6. anca spune:

  @cris
  Cand vorbeam de stat politienesc nu ma refeream doar la institutiile politienesti, ci la faptul ca politicul insusi a devenit politienesc. Adica la tot ce ati detaliat dvs. Eu sunt mai lenesa, ma exprim sintetic.

  • @ anca

   Politicul a devenit abrupt. In general, societatea e mult mai putin rabdatoare si intelegatoare, mai grabita, sa nu spun precipitata. De aceea, luand pe nemestecate, nu asimileaza cum trebuie.

 7. Dorin spune:

  @ Cris:

  In fapt, domnul ambasador greseste ca un american. Nu orice american, fiindca am intalnit si eu americani foarte bine informati, care stiu precis ce se intampla in lume si care este pozitionarea reala a SUA fata de celelalte tari in general si fata de Romania in particular. Si, cand spun asta, nu ma refer neaparat la unchiul meu si cei patru veri pe care-i am in Lumea Noua si care, datorita legaturilor de familie, stiu bine ce se intampla aici in Romania.

  Greseste ca un american atins de ceea ce ei insisi numesc “the Washington disease”. Oameni care ajung sa fie convinsi de superioritatea evidenta a continentului lor, a sistemului lor politic, a economiei americane, a caii americane, a visului american, in fine, a tot ce poarta stars & stripes. Dupa aia ajung sa le vorbeasca altora de sus, ca de la catedra, de parca ei ar fi inventat democratia si au un drept de trade-mark asupra ei. In definitiv, cum il chema pe individul ala, parca grec, care a murit dupa ce a baut o cupa de suc de la o planta otravitoare, ca n-avea saracul Coca-Cola? Ce mai conteaza, vedem foarte bine unde sunt grecii acum! ;)

  Problema mare pe care noi romanii o avem cu americanii este ca, la 67 de ani dupa momentul in care bunicii nostri au ramas cu ochii la cer, asteptandu-i pe americani, fara sa stie saracii ca americanii ne vandusera rusilor, acum tot americanii sunt cei care fac din nou “realpolitik” pe pielea romanilor.

  Caci de facto “marele licurici” sustine acum, de dragul intereselor americane, un intreg circ de cameleoni politici. In ciuda politicii lor indreptate in mod evident impotriva poporului roman.

  Si ca sa raspund si la intrebarea care da titlul discutiei, de unde se taie miliardul, (desi stiu bine ca intrebarea este retorica) in mod evident, guvernul o sa-l taie tot de acolo de unde a mai taiat si altele, adica de la investitii, de la numarul de spitale si numarul de paturi, de la datoriile pe care ar trebui sa le achite statul cetatenilor sai, de la tot ceea ce ar fi trebuit sa faca statul.

  Caci, nu-i asa, doar cetatenii au obligatii fata de stat, statul nu are nici un fel de obligatii pentru cetatenii sai!

  • @ Dorin

   Din pacate, prezenta investitionala americana e foarte redusa in Romania, Nu stiu daca investitiile americane reprezinta mai mult de 3-4% din totalul investitiilor straine.

 8. un liberal optimist spune:

  @cris,
  In general,orice american are o atitudine respectuoasa fata de orice natiune-instinctul lor puritan de a se intovarasi cu oricine in lume. Numai ca cretinul asta al lor ce isi zice ambasador isi depaseste mereu atributiile si imputernicirile date de cel care l-a trimis. Presedintele lui n-ar fi in stare sa comita astfel de gafe.
  Cat despre Valentin Stan, numai de bine. Trece si el printr-o criza de personalitate sau hormonala.

 9. gabryela spune:

  va rog sa luati atitudine opozitia fata de ce a semnat guvernul de capul lui de aplicare a ACTA!

  • @ gabryela

   E un subiect care trebuie analizat. Interesant ca la Bruxelles grupurile socialist si liberal sustin proiectul, dar grupul popular nu. Iar in Romania guvernul PD (parte a PPE) are alta optiune. Am sa intreb e colegii mei (nu toti, Renate Weber are o atitudine corecta) ced s-a intamplat, de fapt, la Bruxelles.

 10. cris spune:

  @ anca

  nu este o discutie in contradictoriu sau una in care fiecare arata ca e mai destept decit altul, cel putin eu nu o percep asa, ci construim unii pe ideile celorlalti, ne completam, ne lamurim pozitiile si intelegerea unor fenomene. Argumentul este opusul insultei, deci sper sa nu fi inteles gresit raspunsul meu, iar daca este asa, atunci scuzele de rigoare.

 11. cris spune:

  @ Dorin

  Mi-e teama ca nu e vorba de democratia ca trademark american, de aroganta, substratul e mai mizer decit atit si pur comercial, nu are nimic de a face cu democratia asa cum eliminarea nativilor americani sa zicem nu a fost bazat de fapt nici pe religie, nici pe ideea ca ar fi primitivi, nici pe democratizarea lor, ci pur si simplu pe interesul expansiunii, proprietatii, comertului, profitului. Nu puterea corupe de fapt, ci banul. Razboiul din Irak a devenit afacerea privata a multor protejati ai republicanilor si mai ales ai lui Bush, dupa cum sigur stii. Si sa nu-ti inchipui ca democratii sunt judecati mai blind. De la senzatia de satietate cu asemenea practici au aparut si miscarile de tipul occupy Wallstreet.

 12. anca spune:

  @cris
  N-aveti de ce sa va cereti scuze, nu m-am simtit in niciun fel ofensata, am inteles raspunsul, foarte bine ca ati argumentat/ explicat.

 13. cris spune:

  @ Dorin

  Problema noastra, cred, este ca le permitem asa ceva, ca nu crestem la acea stabilitate si tarie a societatii romanesti, incit sa nu trebuiasca sa asteptam vreun suport ori aprobare de la americani mai mult decit in limitele decentei relatiilor internationale. Si in mod cert ca nu avem oameni de stat puternici care sa trateze de la egal la egal cu orice alti oameni de stat. Ca la 67 de ani de cind ne-au lasat cu ochii in soare tot mai cautam licurici, in loc sa ne vedem de ale noastre si sa ne punem pe propriile noastre picioare. Ca avem un mascarici de basescu, ales, pe post de presedinte, o marioneta, un om care se vinde pe sine si mai ales isi vinde o tara oricui (cine a mai pomenit un presedinte in vreo democratie europeana, nu vreun maimutzoi de tip presedinte tara bananiera, sa fie agent comercial pentru interesele vreunei alte firme de oriunde aiurea in dauna propriei tari – vezi Rosia Montana)

  • @ cris

   Insistenta lui Basescu pentru Rosia Montana e cel putin suspecta. Un geolog mi-a spus ca , de fapt, acolo nu aurul e cel mai important ci metalele rare. O informatie pe care merita sa o aprofundam.

 14. un liberal optimist spune:

  @gabryela,
  Stai linistita. ACTA e doar un tratat, nu-i o lege. Idiotii astia de guvernanti l-au semnat ca da bine. Mai trebuie votat si PE si parlamentele nationale.

 15. anca spune:

  @all
  tot din bancurile perioadei:

  Obama il suna pe basescu si ii spune:
  - Ar trebui sa-ti iei adio de la popor!
  basescu raspunde:
  - De ce? Vrea sa plece?

 16. cris spune:

  @ VV

  S-ar putea, asa cum ii stiu, sa fie din comoditate, asta li se da ca informatie, au un singur interlocutor, pe basescu &co, asta iau cu lingurita. Pe de alta parte ar trebui sa stie alternativa, sa li se spuna ca exista si altceva in Romania, si cineva mult mai credibil care poate guverna aceasta tara. Adica trebuie intensificate discutiile cu ei, in ciuda unei raceli si surzenii intiale pe care ar avea-o – ei sunt obisnuiti cu lobby-ul, cu informatia si discutiile care vin la ei, nu se duc ei sa afle, nu invita, nu cauta altceva, de asta si spun comoditate.

 17. cris spune:

  @ anca

  nu rezist, mai pun o data filmuletul de la Amnesty International, apropos de gluma ta
  http://www.youtube.com/watch?v=E3Oq92MKnd4

 18. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Sustinandu-l neconditionat pe basescu SUA ar putea pierde in simpatia romanilor. Si asa au pierdut multe procente acum 12 ani cand au ales sa bombardeze Belgradul.
  Sa speram ca analistii lor sa dea un semnal corect la Casa Alba.Oricum, se pare ca Oama nu-l prea are la ficati. Dar la miza pe care o reprezinta Romania in politica lor, nici nu mai conteaza.

 19. cris spune:

  @ VV

  Mai cititi o data, cu rabdare, discursul lui Gittenstein – va spune care sunt cei care fac lobby, deci cine ii furnizeaza informatiile, perspectiva, ii formeaza opinia – Daniel Morar de pilda, Ioan Fota, vestitul consilier prezidential cu bilbiielile. Dumneavoastra adica unde sunteti? – vad ca il aminteste pe Emil Constantinescu – asta e bine dar prea putin.

 20. un liberal optimist spune:

  @cris,
  Fota este incoerent si cand se exprima in limba romana. Ca si noul ministru de externe. Cred ca sunt mai coerenti cand stau la un pahar cu basescu.

 21. cris spune:

  @ VV

  In paralel ar trebui poate sa faceti si un efort similar cu ambasada.
  Desigur ca au drag de DNA – ginditi-va ce a insemnat pentru ei si inseamna lupta impotriva coruptiei, romantzat, a la incoruptibilii si Al Capone. Nu este un lucru de neglijat, in discutii ar trebui sa li se atraga atentia si de coruperea DNAului si transformarea sa in politie politica, altfel ramin cu bunele impresii venite de fapt din experienta lor ca lupta impotriva coruptiei nu din realitatea romaneasca. Daca va amintiti, in propaganda nu inventezi idei noi, ci oferi celui pe care vrei sa-l ametesti informatii trunchiate pornind tocmai de la asteptarile si experienta acestuia – de aici probabil si bagatul pe gitul ambasadei al lui morar.

 22. Dorin spune:

  @ VV:

  Parerea mea este ca americanii au fost “intoxicati” cu multa rabdare de serviciile secrete romanesti cum ca, vezi Doamne, singurul care poate sa apere interesele americane in Romania este Basescu iar cand el nu o sa mai fie la manete, politica romaneasca va ajunge imediat la mana rusilor.

  Cam acesta este subtextul pentru toata propaganda care ii denumeste “rosii” pe cei de la PSD, acesta este motivul pentru care marele carmaci nu omite sa pomeneasca de fiecare data despre fondatorul marxist-leninist al PSD-ului si studiile sale de la Moscova. Ne amintim cum a fost atacat si Geoana apropo de vizita sa in Rusia in timpul ultimei discutii dintre candidati la alegerile prezidentiale iar pana azi, paginile online ale ziarelor sunt pline de comentarii ale postacilor portocalii care lanseaza fumigene asemanatoare impotriva altor lideri ai opozitiei, in special Ponta si Antonescu. Ca sa vezi unde era marele luptator sovietic, in sanul PNL!

  In final mai mult decat sigur tot de aici isi trage seva si povestea aceea cu adevarurile “devoalate” de Turcu, adevaruri care pana la urma s-au dovedit scorneli de la un capat pana la celalalt.

  De asta ar fi important un Ministru de Externe din umbra al opozitiei (accentuez, din umbra, nu din bezna!): pentru ca, discutand cu un reprezentant al opozitiei, domnul ambasador sa afle ca mai exista si alti oameni in Romania in afara de portocalii si ca opiniile acestor alti oameni nu sunt neaparat anti-americane si pro-rusesti. Iar in final, ar putea chiar sa descopere si ca o politica autentic pro-romaneasca nu este neaparat si anti-americana.

  Poate ca in felul acesta s-ar ajunge inclusiv la marirea investitiilor americane in Romania, chestie care ne-ar ajuta atat din punct de vedere economic, cat mai ales pentru cresterea increderii reciproce.

  • @ Dorin

   Intr-adevar, marii “rusofoni” s-au dovedit doar manipulari. In spirit, Basescu este mult mai tzarist si mai putinian decat oricare altul. Pro babil ca americanii l-au comparat cu Iliescu.

 23. cris spune:

  @ Dorin

  daca ai citit si articolele din presa americana apare sintagma weak leftist coalition cu insistenta, referitor la usl – nu-ti aminteste de slaba alianta socialista a lui boc? daca vorbim de intoxicare.

 24. cris spune:

  @ VV

  Ei sunt democrats, leftist are o conotatie derogatorie, socialist, comunist. Ca atunci cind vorbesti de sindicate – unions este denumirea corecta, syndicate este cea derogatorie (aminteste de mafia).

 25. cris spune:

  @ VV

  adica diferenta dintre social-ul din USL si socialistul lui boc

 26. cris spune:

  @ VV

  Aaaaa, domnul Profesor Giurescu e in State. V-ati gindit sa-l invitati poate sa fie prezent la aceste discutii ale usl? Stiu de la martori oculari ca ii farmeca pe americani: a tinut o lectie de istorie impromptu la un muzeu de istorie a celui de-al doilea razboi mondial, la care s-a strins toata americanimea prezenta, de la veteranii care lucrau ca ghizi si muzeografi la vizitatori si l-au ascultat cu gura cascata. Si e un bun cunoscator al societatii americane, asteptarilor lor, regulilor de dialog, asa cum domnul profesor Marga este inegalabil vorbind unui german.

 27. cris spune:

  semne bune, au inceput sa se dumireasca si ei; remarc de fapt pe masura ce trece timpul cum se schimba tonul articolelor, spre mai multa acuratete – spre deosebire de articolele initiale in care predomina expresii probasiste, numere micsorate ale protestatrilor – via jandarmerie, falsitati oficiale; inseamna ca au inceput sa-si diversifice sursele si mai ales ca incep sa nu mai aiba incredere in ce li se furnizeaza de la basescu – na, au ajuns din urma catzelul acela destept cu “ia de la basescu”.

  “General elections are due in November, and the Social-Liberal Union is riding high in the polls with about 60% support, while the PDL languishes at around 11%.”

  desi sunt inca putintel in rezerva – sfirsitul articolului.

  http://www.economist.com/blogs/easternapproaches/2012/01/protests-romania?fsrc=gn_ep

 28. tudor spune:

  avind in vederea originea ambasadorului sua , nu l banuiiesc de prostie, mai degraba usor escroc.
  Nu vi se pare totusi curios totusi cum a ajuns la putere un guvern in care jumatate apartine unui cult neoprotestant american?

  Oricum, in gratiile presedintelui american nu prea e basescu, altfel s ar fi hlizit el pe la casa alba de cateva ori; in plus, daca va amintiti din confruntarea cu geoana cu cita obida a sous “obama al tau”.

  Ma gandesc ca este posibil ca vreun grup penticostal care sprijina actuala agministratie sa fi cerut, la schimb, sa primeasca mina libera in romania.

  Pina la urma, nu voteaza administratia americana, ci romanii.

  Ma intreb daca nu cumva ar fi mai bine sa fie tinuti putin pe la usi, dupa atita sluj.

 29. tudor spune:

  @VV

  Revin la chesyiunea cu banii publici:

  drumul, de care ziceti, este public, blocul anvelopat cu bani de la stat e privat.

  • @ tudor

   Da, blocul e privat, dar cresterea eficientei energetice e asumata ca program national si european. De aia se anvelopeaza blocuri, nu se fac garduri. O fi si pe pile, nu zic nu, dar depinde si de primari, de cati bani au. N-or sa anvelopeze blocuri pe banii primariei la Mizil.

 30. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Am auzit ca intrun oras(cred ca e Timisoara) niste proprietari si-au izolat doar apartamentele lor( probabil nu s-au inteles cu vecinii). Stiti ce-a facut primaria?I-a amendat pentru constructie ilegala si i-a obligat sa desfiinteze lucrarea. Si in Bucuresti am vazut o sumedenie de astfel de lucrari. Bine ca primarii din Bucuresti sunt mai inteligenti.

 31. tudor spune:

  @un liberal optimist

  da
  kaki

 32. tudor spune:

  @VV

  Programele nationale pot fi sustinute si prin alte pirghii decat bugetul de stat, cum ar fi deduceri, credite pe termen lung, tva redus etc.

  Si franta are un program national de intretinere a fatadelor, de exemplu.
  La fiecare citiva ani proprietarii sunt obligati sa plateasca intretinerea acestora; pentru asta economisesc din timp, fac credite, primesc deduceri; statul francez nu si permite sa plateasca direct de la buget.

 33. un liberal optimist spune:

  @tudor,
  CEC Bank acorda credite pentru asa ceva-garantate de stat-pana la limita de 10.000 lei.
  Pe timpul lui Tariceanu-cred ca a inceput in 2008 -se daduse o lege de subventionare cu 50% din fondul de mediu pentru instalatii de energii alternative. Stiu ca se infiintasera o gramada de firme. Din 2009, dupa venirea pedeleprelor, din acest fond s-au construit parcuri rurale si s-au plantat panselute. Ce se izoleaza acum se face din fondurilor primariilor cu dare ed mana.Dar numai blocurile. Cei cu case particulare din economiile proprietarilor. Necazul ca se fac lucrari de mantuiala si cu materiale de proasta calitate, drept pentru care nu prea se vad economiile la facturi( e drept ca se si majoreaza preturile an de an).

 34. tudor spune:

  @un liberal optimist

  Intr adevar era interesant programul acela pentru energii alternative si o multime de firme importante devenisera interesate de spatiul romanesc.
  Multe firme mici erau deasemenea pregatite de start.
  S a ales praful …

 35. un liberal optimist spune:

  @tudor,
  Altu-i necazul cu subventiile astea. Eu am o casa de vacanta in Teleorman, unde perioada de insolatie este cam de 8 luni, plus vant suficient. Inainte de aparitia legii cu subventia pomenita, o instalatie solara ( cu un panou pe baza de antigel) costa la o firma din Alexandria 4.500 lei. Dupa aparitia legii costa 8.000 de lei. Din 2009 a revenit la pretul initial. Nu mi-am cumparat-o, pentru ca inventiv cum sunt mi-am construit una mult mai simpla cu cateva sute de lei si care functioneaza excelent.
  Asta-i comportamentul firmelor romanesti cand apare vreo subventie. Imi aduc aminte ca prin 2002 a aparut o subventie de 30% pentru scule de mica mecanizare in agricultura. Am vrut sa-mi un motocultor de la o firma din vecinatate. Merg la compartimentul de marketing sa-mi iau documentatia si preturile. Lume ca la balamuc din toata tara. In timp ce vorbeam cu reprezentanta firmei, vine o doamna si-o anunta:” Vezi, tu, ca patronul a zis ca preturile se majoreaza cu 30%”. La auzul acestei noutati toti clientii s-au ridicat, au injurat si au plecat. Si eu la fel.

 36. anca spune:

  @LIBERALUL
  Unde aveti casa de vacanta in Teleorman? Sunt putin indiscreta, ma iertati, dar ma roade curiozitatea, fiind vorba de un judet de care ma leaga multe lucruri.

 37. un liberal optimist spune:

  @anca,
  Baduleasa, com. Putineiu. Suntem vecini cumva?

 38. anca spune:

  @liberalul
  Nu, din pacate, nu suntem vecini. Mai schimbam o vorba peste gard, nu? Eu am o bunica la Rasmiresti si o parte din familie la Alexandria. Dar cunosc si alte zone ale judetului.

 39. un liberal optimist spune:

  @anca,
  Eu nu sunt teleormanean. E o mostenire a sotiei de la strabunicul ei. Ea nu-i asa de entuziasta, eu sunt. E o locatie mirobolanta in toate anotimpurile. Daca nu m-ar sacai o viroza contractata in toamna si maine as pleca. Sunt niste pante nemaipomenite sa te dai cu schiurile si saniuta.
  Si oamenii sunt deosebiti.

 40. cris spune:

  @ VV

  De domnul profesor Giurescu – da, stiu.
  Obama e de dreapta? Daca el e de stinga, occupy Wallstreet sunt indignati de dreapta?

 41. anca spune:

  @
  Nici eu nu sunt decat pe jumatate teleormaneanca, dar, intr-adevar, sunt oameni buni pe-acolo. Calzi. Sper sa ajung la vara la bunica-mea, ca zice ca vrea sa plece Dincolo. I-am spus sa m-astepte, s-o mai vad si eu inainte de plecare, ca pana atunci n-am concediu. Asta cred ca e umor (negru) de Teleorman!

 42. un liberal optimist spune:

  @anca,
  Teleormanenii au intr-adevar un umor aparte. De exemplu ,ei spun:”Gasca, tzestul si magarul reprezinta Teleormanul.” Tzestul fiind un cuptor inteligent de facut o paine excelenta. Pe aceiasi instalatie isi monteaza si cazanele de facut tzuica.Sunt niste tipi inventivi, inteligenti, cu umor si foarte aplecati spre politica.
  De vreo 5 ani de cand au cablu TV, sunt mai informati decat mine pe orice zona de interes public. Oridecate ori au loc proteste in Bucuresti, ma suna sa ma intrebe daca ma duc si eu, sa-i reprezint.

 43. anca spune:

  @liberalul
  Am mancat paine la tzest, cu branza de capra, deliciu nu alta. Imi lasa gura apa. Da, si bunica-mea avea un magar. De discutii politice n-am avut timp, dar ma gandesc ca asa trebuie sa fie (v. Poiana lui Iocan).

 44. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Trebuie schimbata Legea constructiilor(autor basescu) care este o idiotenie si o frana in dezvoltarea economica. In mod normal ar trebui ca fiecare localitate sa organizeze un concurs arhitectural cu cateva tipuri de constructii(accesibile dupa bugetul fiecaruia), specifice zonei. Daca vrei sa ridici o constructie, te duci la primarie, iti alegi constructia in functie de deviz si te apuci de treaba. La fel daca vrei sa demolezi o constructie in ruine( nu toate sunt de pe timpul lui Burebista). Eu am la Baduleasa un patul vechi de peste 80 de ani, care ocupa o suprafata de peste 200 m.p. pe care nu-l pot desfiinta din cauza ca ar trebui sa alerg cam un an pentru autorizare. Pana la urma am ales sa-l consolidez si sa-l renovez, desi pentru mine este o constructie interesanta ,dar inutila( cine naiba poate depozita zecile de tone de cereala-scopul initial?).

 45. anca spune:

  @Liberalul
  Asta imi aduce aminte de ce scria de curand un intelectual basist: ca basescu a facut reforme (legi), spre deosebire de altii. Dar nu discuta deloc calitatea acestor reforme. De parca ar fi suficient sa faci orice tampenie, numai s-o faci.

 46. anca spune:

  @VV
  Idilele nu se pun la cale, se pun la pat. Glumesc.
  Descriam cu drag o zona a minunatei noastre tari.

 47. un liberal optimist spune:

  @anca,
  Excelent raspuns!
  Acum vreo 12 ani am patit-o cu aceasta lege basista. Am vrut sa-mi construiesc o copertina, aici in Bucuresti. De dragul legalitatii. Am aplicat la primaria de sector. Am asteptat aproape un an pana am primit autorizatia. Taxele m-au costat mai mult decat constructia. Iti imaginezi ce mai radeau vecinii de mine? Pentru ca o data depusa aplicatia, ticalosii de inspectori treceau toata ziua sa vada daca nu am construit-o ilegal.

 48. un liberal optimist spune:

  @VV,
  In America stangistii sunt numiti liberali!

 49. anca spune:

  @Liberalul
  Daca le dadeati spaga, cred ca se rezolva mai repede. Cam asa functioneaza lucrurile la noi, din pacate.