Tranziţia s-a încheiat. Trăiască tranziţia!

Manifestaţiile de protest din această lună vor avea o mare importanţă pentru evoluţia ulterioară a societăţii româneşti. Impactul lor va avea bătaie lungă şi ele ar putea să însemne un moment de cotitură în modul în care se aşază parteneriatul social în România. Odată cu aceste manifestaţii, putem spune, într-adevăr, că tranziţia a luat sfârşit. Numai că ea nu s-a sfîrşit decât pentru a face loc unei alte tranziţii care, de data asta, are mai multe auspicii favorabile să meargă pe calea potrivită.

 

Odată cu aceste mişcări de protest, iluziile PD că ar putea câştiga, cu preţul oricăror matrapazlâcuri, s-a încheiat. Acelaşi lucru pare să fie valabil şi pentru preşedintele de facto al PD şi, în acest moment, şi al ţării. USL a urcat în sondajele de opinie, mai mult sau mai puţin publicate, la 60%. Este şi cifra pe care presa internaţională începe să o vehiculeze. Această nouă realitate are şi consecinţe practice. Nimeni nu mai încearcă să ne ademenească primarii. În întâlnirile pe care le-am avut în teritoriu, primarii au venit cu toţii şi nici unul nu a mai vorbit de ciolanul cu fasole de la Ministerul Apărării.

 

Nu e cazul să ne entuziasmăm peste poate. Ideea transferului de putere plutea de mult în aerul patriei, atâta doar că mulţi nu o luau în serios, blocaţi, precum iepuraşul sub privirile crotalului, de mitul invincibilităţii lui Traian Băsescu. Dar această ipoteză tot mai probabilă a alternanţei la putere e un moment de responsabilitate pentru USL, şi nu unul de exuberanţă.

 

Mai ales că România va fi mai dificil de guvernat decât oricând. Populaţia este sărăcită, mediul de afaceri este vlăguit şi ţara înglodată în datorii. Societatea civilă nu mai este dispusă să accepte imposturi politice şi corupţie. Contextul internaţional este confuz. Instituţiile statului sunt atât de decredibilizate încât nu mai sunt bune, acum, decât ca recuzită pentru bancurile cu Radio Erevan. Industria este decimată, numărul salariaţilor se apropie de patru milioane, investitorii străini aproape că au şters România de pe harta lumii. Presa, sindicatele şi justiţia sunt înfiltrate de structuri de toate felurile.

 

Lucrurile, într-un anumit fel, trebuie luate de la început, dar în cu totul alt mod. Silviu Brucan avea dreptate când spunea că tranziţia va dura douăzeci de ani. Ce nu ne-a spus, însă, a fost faptul că acea tranziţie a ezitărilor, a tergiversărilor, a jumătăţilor de măsură, a imposturilor şi cabotinismelor, a populismelor, frustrărilor şi dictatorilor de mucava, nu se va încheia decât pentru ca o altă tranziţie să-i ia locul. Tranziţia celei de-a doua modernizări a României.

157 Responses to “Tranziţia s-a încheiat. Trăiască tranziţia!”

 1. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Analiza este corecta. Totusi basescu e imbarligat in totul felul de combinatii internationale. El nu trebuie lasat sa satisfaca interesele acestora:legea sanatatii si privatizarea companiilor de stat. Pentru ca dupa castigarea alegerilor va veti pomeni cu oamenii in strada. Atunci va aparea salvatorul natiunii si va va desfiinta. Si nici nu-l veti putea suspenda pentru ca poporul va fi de partea lui, impotriva mostruoasei coalitii de guvernare. De aceea nu trebuie sa mizati doar pe votul negativ. Va trebui propus un guvern din umbra foarte serios si aplicat pentru a gandi pasii de facut. Va trebui sa aveti o buna colaborare cu BNR, bancile comerciale, patronatele si sindicatele, astfel incat sa luati masurile adecvate din prima. Altfel ar fi un esec total. Mai ales sa evitati clientelismul politic care se va dovedi devastator. Oamenii vor sta cu ochii pe guvern ca pe butelie. Ganditi-va ca populatia se va antrena bine tot anul pentru viitoarele proteste.

 2. Cel mai important, in opinia mea, va fi felul in care dumneavoastra personal si lberalii per ansamblu veti face fata pozitiilor contrare ale celor din PSD, care sunt sigur ca vor aparea post 2012. De asemenea, cit de uniti vor putea fi liberalii in interiorul partidului atunci cind unii dintre ei vor fi trecuti cu vederea pentru functii in noul aparat administrativ. Personal, nu cred ca exista un ministru de finante mai bun in arsenalul USL, dar sunt sigur ca exista pe undeva si alte idei.
  Eu unul sper, din tot sufletul, ca la sfirsitul acestei tranzitii sa ne regasim in starea statala de monarhie, si nu vad un alt partid in afara de PNL capabil sa implineasca acest deziderat. Astfel ca a venit momentul sa va intreb, personal, domnule Vosganian, de ce parte a ideii va situati? Monarhie sau republica?

 3. Filip G spune:

  Meritul celor din piata{Strada} e unul formidabil.
  Semnalul de alarma a fost tras.Nimeni nu va putea sa faca asa cum il taie capul in tara asta.Inclusiv politicienii trebuie sa masoare de zece ori inainte de a lua o decizie.
  Ochii pe PP DD ,acolo e pericolul pentru USL.

 4. Buddha spune:

  VV
  Si sa-i felicitam pe protestatari, domnule Vosganian. Credeti-ma, de mult nu m-am mai simtit mandru ca sunt roman, asa cum ma simt cand vad ca mai sunt inca oameni de valoare, care protesteaza pentru drepturile lor, in orice conditii meteorologice. Aceasta tranzitie spre modernitate li se datoreaza in mare parte. Si, cu riscul de a-l supara pe dictachior, eu cred ca oamenii care sunt in piata universitatii sunt parte buna a societatii civile!

 5. alexis spune:

  Tara aceasta a avut puterea sa isi revina dupa multe roiuri de lacuste. Grija mea se indreapta in principal spre PSD. Vor fi ei in stare sa isi asume un rol modernizator in adevaratul sens al cuvantului sau vor incerca sa recupereza perioada petrecuta in opozitie? Nici discursul lui Antonescu nu ofera prea multe motive de speranta. Nu cred ca stie inca ce va fi de facut dupa castigarea alegerilor.

 6. lorduljohn spune:

  @VV

  Grea raspundere pentru PNL. Cu atat mai mult cu cat depolitizarea aparatului administrativ va avea parte de o opozitie interna din partea celor care vad in politica un mod de a fi recompensati pentru voturile pe care le aduc.

 7. Filip G spune:

  Boc a fost chemat la COTROCENI

  Probabil Basescu a primit in plic motivarea CCR.
  Iar juristul Boc e consultat.
  Sunt doua variante:
  Boc ramane dar pleaca 4-5 ministrii
  Boc pleaca inpreuna cu 2-3 ministrii

 8. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Vorba lui Marx( sau Engels, sau Lenin-nu mai stiu!) o Stafie umbla prin Europa:majorarea TVA. Citesc ca si Franta a recurs la aceasta metoda. S-or fi terminat toate metodele inteligente de crestere a veniturilor bugetare?

 9. anca spune:

  Romania are o uriasa economie subterana. Daca ar scoate-o la suprafata (stiu ca e dificil, fiindca de-acolo vin bani pt campaniile electorale), n-ar mai creste putin bugetul statului?

  • @ anca

   Am facut un documentar privind chestiunea informatizarii sistemului fiscal si a economiei subterane. O sa-l pun pe blog. Incepusem un program similar cand am fost ministru. Am guvernat prea putin si cu un Parlament ostil, abia incepusem sa-l aplic.

 10. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Ce sa fie, ce sa fie? UDMR vrea alegeri anticipate. Daca mai vrea in Parlament sa iasa naibii de la guvernare ,ca Tara sa-i fie recunoscatoare!

 11. un liberal optimist spune:

  @Filip G.
  Sau Boc pleaca de la Cotroceni cu mutarea in plic!

 12. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Ma tot intrebam ce-i cu Tiriac de tot sprijina falimentarul guvern basescu. Asta dupa ce acum cateva luni se plangea ca i se prabusesc afacerile din cauza austeritatii.Regasesc firma Alianz Tiriac intre candidatele la asigurari private de sanatate. Si cand te gandesti ca mai sunt romani care mai cred in seriozitea acestui “om de afaceri”. Toata viata lui le-a facut cu statul. Un banal client politic.

 13. tiberiu spune:

  @VV
  Eu zic sa nu spunem hop pana n-am sarit epoca BaSecu.
  Numai deunazi cu ideea sinucigasa a demisiei colective puteati compromite totul. Impresia mea ca o intreaga echipa de Aliodor Manolea,sau poate aparatura psihotronica ,lucreaza intens pentru incalcirea mintilor celor din opozitie. Altfel nu-mi pot explica bazaconii ca acea idee “creata” de-a demisia colectiva.Campuri magnetice puternice pot produce efecte psihice neasteptate.Eu v-as sfatui sa luati in serios si o asemenea ipoteza SF si sa controlati locurile de intrunire cu aparatura de detectie specializata.

 14. antimarinari spune:

  @ VV
  ” …Dar această ipoteză tot mai probabilă a alternanţei la putere e un moment de responsabilitate pentru USL, şi nu unul de exuberanţa
  …Societatea civilă nu mai este dispusă să accepte imposturi politice şi corupţie….
  Presa, sindicatele şi justiţia sunt înfiltrate de structuri de toate felurile…”

  PUTEREA se dobandeste si dar si se intretine si mentine cu LEGITIMITATE.
  Romanii isi doresc o comunitate, o societate DREAPTA si PUTERNICA , carmuita in felul acela cumsecade de care vorbeati candva.

  Nu numai ca nu vor mai fi de acord sa se reintample si sa se reanime practici pe care azi le hulesc in sdtara ( coruptia, etc ) , DAR este musai necesar sa se faca dreptate si prin prisma a ceea ce s-a petrecut anterior si a ceea ce se intampla azi. Indiferent de nume, pozitie sau de zerourile din spatele cifrelor .

  FARA DREPTATE vom ramane bolnavi , iar daca bolnaviciune va fi dintre aceea care se urca la cap , SA NE FEREASCA DUMNEZEU DE CEEA CE SE VA INTAMPLA CU NOI !

  Despre comunitatea /societatea PUTERNICA ( macar in sens economic) e rolul dvs al finantistilor si al economistilor , dar eu , ca simplu si mic contribuabil vreau sa va spun ca SUNT SUGRUMAT de prea multe maini in buzunarele mele , iar in plus ma sugrumati inclusiv cu prea multele formalitati/evidente/declaratii , si de cele mai multe ori greoaie , pe care trebuie sa le indeplinesc …
  MAI MULT RESPECT cu alte cuvinte pentru contribuabili si buzunarul lor , indiferent de marimea lor .

 15. un liberal optimist spune:

  @VV,
  1. Ma bucura ca sunteti monarhist declarat. Poate avem o sansa cu Majestatea Sa pe primul loc in sondaje.
  2. TVA prea mare are un rol inhibator in dezvoltarea economica. Cand era 19% nu-l bagam in seama. Acum la 24%(adica un sfert din valoarea marfii) ma gandesc tot timpul daca merita sa-i fac cadou acest sfert unui guvern corupt si ticalos. Caut alte variante sa-l eludez. Economia nu-i numai aritmetica; e si multa psihologie.
  La fel cu accizele prea mari. Nu vedeti ca producatorii de alcool si tigari sunt pe muchie de cutit? La fel cu carburantii. Distribuitorii de combustibil urca mereu preturile incetinand economia. Nu vedeti ca din milioanele autovehicule, majoritatea blocheaza strazile si trotuarele?

 16. un liberal optimist spune:

  @VV,
  N-am nimic cu el personal. Dar sunt multe scandaluri in jurul afacerilor sale cu statul.

 17. anca spune:

  @Liberalul optimist
  Si eu sunt monarhista (asta mi se trage de la bunicul oltean, imi povestea despre Regele Mihai inca din copilarie). Dar cred ca, la un referendum, poporul ar raspunde majoritar Nu. Propaganda comunista si iliesciana a intoxicat rau mintea oamenilor.

 18. Filip G spune:

  Cat de credibil e Traian Basescu?
  Romania membra NATO si UE asigura stabilitate cibernetica prin hacherii!!!!!!!!!!!!!!!!
  DAca asta e strategia de MODERNIZARE A STATULUI ROMAN eu sunt uluit.
  La fel o sa fie si partenerii domnului Basescu.

 19. tudor spune:

  @VV

  Excelenta analiza.
  Felicitari!

 20. cris spune:

  @ VV

  Nu cred ca cineva se asteapta sa fie bine peste noapte – asta tine tot de propaganda basista complet rupta de realitate, timpenia cu populismul. Ce se asteapta? O debarcare a incompetentilor si politrucilor? O redirectionare a economiei spre crearea de locuri de munca? O revizuire a acestui sistem care nu mai e de impozitare ci de jupuire? Toate acestea probabil si mult mai mult.

  Ar fi poate util un sondaj de opinie in acest sens, nu pentru ca nu s-ar sti, ci pentru ca e important sa afli care sunt prioritatile in asteptarile oamenilor – cam ceea ce fac eu cu pacientii mei, ii intreb: ce consideri ca este cel mai important lucru pe care sa-l adresez azi? indiferent ca de fapt avem o lista de probleme de care ne ocupam in aceeasi zi. In aceeasi masura in care si eu spun pacientului, uite, si din partea mea, asta e important si de ce, Deja stabileste un dialog si un parteneriat, in care ambele opinii sunt importante.

  Omul, orice om, este capabil sa treaca prin multe atita timp cit stie ca e ascultat. E important sa ii acorzi atentia si respectul pe care le merita. Iar de partea cealalta, oricit de buna intentia, binele cu sila nu poate sa intimpine decit surzenie ori rezistenta fatisa.

  Este mai important, cred eu, decit doar a expune un program pnl ori usl. Cred ca cel mai important lucru acum este ce spune societatea civila, si o spune direct, in piatza. Ce-ar fi sa-i intrebati de fapt, dincolo de jos basescu, ce anume vor, pentru ca stiu bine ce vor, lipseste doar structurarea si nu cu totul ci in sens de prioritizare.

 21. cris spune:

  Ok, vad topul revendicarilor in sondaj

  @ all – are cineva link-ul pentru datele respective?

 22. cris spune:

  @ VV

  A aparut raportul transparency international pe 2012 – pe 26 ianuarie. Am dat peste o sinteza cu atit mai dragutza cu cit e facuta de “prietenii” africani ai lui basescu. E hilar, nici in africa nu mai are ce cauta.

  De pe articol sunt linkurile spre transparency international romania si raportul complet. Ca raportul ajunge si sub ochii americanilor si UE sa nu mai vorbim.

  Asa se duce si lupta “anticoruptie” a lui basescu. Intrebare: va avea noi prieteni, in Antarctica, pe luna, in bangladesh?

  http://www.newstimeafrica.com/archives/24125

 23. un liberal optimist spune:

  @anca,
  Pentru inceput m-as multumi si cu o republica parlamentara. M-am saturat de prezidenti cu aura demiurgica.

 24. tudor spune:

  Bine ca a trecut viscolul ala,
  sper ca dl boc isi va face timp sa mi dea zapada din spatele blocului. Sa mi plimbe catzelusa nu l las, am observat ca o cam stresseaza.

 25. tudor spune:

  @all

  Ciuvica:
  basescu e un doctorul ciomu care nu se lasa dus din sala de operatie.

 26. Barosanul spune:

  Domnule Vosganian,

  Credeti ca ARE USL coloana vertebrala si DEMNITATE sa ia o pozitie OFICIALA fata de declaratiele Ambasadorului SUA? Eu cred ca nu, Domnii Ponta si Antonescu plecindu-si capul ca toti servitorii licuriciului sef. Altfel luau pana acum, dar mai importanta e preconizata vizita oficila nu?

  • @ Barosanul

   Declaratiile ambasadorului american vin dintr-o politica a statului ameican. Nu are rost sa protestezi impotriva declaratiilor ambasadorului, trebuie sa contribui la schimbarea opticii americane. Si, cat priveste pe americani, stiti ca nu consecventa e dominanta lor.

 27. tiberiu spune:

  http://www.ziare.com/crin-antonescu/ludovic-orban/demisia-din-parlament-un-lesin-politic-opinii-1147771
  Gogomania demisiei colective nu poate ramane fara urmari personale in ierarhia PNL.

 28. cris spune:

  @ Barosanul

  Citeste tot discursul lui Gittenstein mai intii, l-am postat la articolul precedent.

 29. cris spune:

  Gitenstein este ori a fost un apropiat al lui Joe Biden si un om cu o cariera interesanta. Interesul lui in DNA se leaga de intersele in justitie. Dar are si niste oi negre la activ:

  “In 1989, Gitenstein left the Senate to become executive director of The Foundation for Change Inc., and he joined the Washington office of the multi-national firm Mayer Brown LLP that same year. He later became a partner and represented some of the firm’s biggest business clients, including the U.S. Chamber of Commerce, Lockheed Martin, Boeing Co., United Technologies, Bayer Corp., AT&T and Merrill Lynch. From 1999 to 2001, Gitenstein reportedly lobbied on behalf of Boeing, Lockheed Martin, General Dynamics and several other defense contractors to get Congress to amend the False Claims Act, a law first passed during President Abraham Lincoln’s administration that provides rewards to public employees for information exposing fraud by government contractors. The Justice Deaprtment stated that between 1986 and 2007 the Act was responsible for recovering $20 billion for fraud. Gitenstein worked to weaken the Act.

  According to Public Citizen, Gitenstein and a dozen other Mayer Brown employees were paid $1.1 million in 2002 to lobby for the U.S. Chamber of Commerce on issues including tort reform, class actions, preemption and federalism, and campaign finance reform.”

  F -16 sunt facute de General Dynamics pentru care Gitenstein a mai facut lobby. Si parca asta a fost una din grijile lui basescu in discurs sa-l asigure pe Gitenstein ca ii va face favorul si va cumpara F-16.

  http://www.allgov.com/ViewNews/Ambassador_to_Romania__Who_is_Mark_Gitenstein_90824

 30. cris spune:

  Foarte interesant este raportul facut de Public Citizen care a si oprit numirea lui Gitenstein la Comisia pe justitie.

  http://www.citizen.org/congress/article_redirect.cfm?ID=18353

  @ VV

  poate ca acest raport si istoria domnului cu pricina ar trebui sa ajunga in presa romaneasca. Mai mult, jurnalistii nostri ar putea sa contacteze Public Citizen, sa le puna intrebari, sa le ceara mai multe informatii si sa le faca si lor cunoscut actiunile domnului ambasador legate de F 16/General Dynamics si sustinerea pe care se pare ca o acorda in schimb. Ei pot prelua acest caz si face un nou raport…….

 31. Barosanul spune:

  @ Cris ,VV All

  Merci! Cunosc foarte bine manevrele Basecu- Gitenstein F16, tocmai de aceea sunt oripilat de tacerea USL, care tace malc la propaganda reciproca (zii loby) Basecu in schimbul contractului F16.

  Vezi tu USL nu a inteles ABSOLUT NIMIC din esenta protestelor. O enorm de mare parte a Romanilor vor DEMNITATE, iar USL e tot cu Sarutmana Conasule!

  Crezi tu ca intr-un milion de ani USL vor renunta la Baronul SECURISTde Vrancea Marian Oprisan de exemplu, din zeci altele? Normal ca NU!

  Si atunci se mai mira de ce PP_DD/UNPR/PDL iau avint cu USL-PDL aceasi mizerie, pe cine sa punem domne, toti sunt la fel etc?

  • @ Barosanul

   In douazeci de ani s-au adunat si bune, si rele. Si oameni buni, si oameni rai. Culmea e ca unii din cei rai sunt mai eficienti decat cei buni. Lucrurile sunt asa de amestecate incat cei pe care ii socotesti buni nu au forta de a-i elimina pe cei pe care ii socotesti rai. Va trebui timp pentru asta.

 32. Barosanul spune:

  @ Cris, VV & All

  PS. Ati vazut Ultimul sondaj CSCI de ieri? Populatia in proportie de 59% vor o Asanare Politica mai exact (59% cu introducerea Legii lustraţiei).

  http://www.jurnalul.ro/politica/sondaj-csci-usl-si-crin-antonescu-ar-castiga-alegerile-602826.htm

  V-a intelege USL ceva?

 33. Barosanul spune:

  Domnule Vosganian,

  Au trecut 22 de ani de la zisele lui Brucan pt ca el stia ca Asanarea Politica nu se v-a face si de aceea v-a trebui cel putin 20 de ani. Saracu nu putea prevede ca Securitatea se va PRIVATIZA, inflitra si perverti structruile Politice si Economice.

  Daca Tot vorbiti de de o a doua tranzitie va faceti iluzii daca nu se incepe cu Moralitatea si Demnitatea alegerii Politicienilor care sa REPREZINTE Partidele. Cu Baroni gen Marian Oprisan, Negoita sau Nini Sapunaru cu Europroiect Vrancea, asta ca sa nu ma intrebati ‘ ce am cu ultimul’.

  • @ Barosanul

   Vorbesti de baroni si ai dreptate. Chestiunea e ca nu poti reforma dintr-o data sistemul cu forte dinlauntrul sistemului, caci ele sunt marcate de sistem. Ar trebui o forta din afara sistemului, cum ar fi o puternica structura civica. Ori asa ceva nu exista in Romania.

 34. cris spune:

  @ barosanul

  In politica, anumite lucruri se fac elegant si la rece. Ca nu suntem la gradinita cu :licuriciule mare, licuriciul tau cel mic m-a tras de par
  “Licuriciule mare, licuriciul tau cel mic a facut si a dres” este mai subtil: Unul dintre principalele puncte de program ale presedintelui Obama a fost restrictionarea severa a acestui lobby, limitarea interferentei banului in politica , ca sa traduc unul din statement-urile majore pe care le-a facut – da un search pe Obama rules on lobbying. In domeniul extern respectarea/ suportul catre democratie in alte tari.

  Cum crezi ca i-ar placea unui presedinte cu principii etice puternice, care a luptat ani de zile impotriva unui asemenea lucru ( are numeroase legi pe care le-a initiat in acest sens chiar ca senator) ca in plin an electoral sa erupa o poveste cu un lobbyist democrat, pe care el nu l-a dorit in comisia pe justitie tocmai din cauza activitatii de lobby, facind in continuare jocul unei companii private, amestecind interese private cu politica, si tocmai acesta dind lectii unei tari despre coruptie si amestecul dintre privat si stat cind a fost indepartat exact din acest motiv. Si asta intr-o biata tara ca Romania in care deja de doua saptamini sunt oameni pe strada in cel mai cumplit frig strigind pentru democratie.

 35. lordul john spune:

  @VV

  Stiu ca in PNL sunt majoritari cei care nu vor depolitizarea posturilor publice. Din acest motiv sunt mahnit! A te inscrie intr-unn partid doar pentru a capata o functie la stat mi se pare ca e principalul motiv pentru care partidele au ajuns asa de jos la nivelul discursului.

  @cris

  evident Gittenstein, ca si PD-ul (prin aripa germanofila FCD) sunt aparatorii intereselor corporatiilor. Chiar Basescu a sustinut aseara ca va propune UE sa se acorde o imprtanta mai mare (si facilitati) corporatiilor. Dupa Nokia, care a avut facilitati fiscale la jucu, vine Bosch, care pentru a investi cere facilitati fiscale. Dupa un timp va pleca si Bosch in alta tara care va acorda alte facilitati fiscale.
  Din punctul meu de vedere, daca e sa acorzi facilitati fiscale, acorda-le la IMM-uri. ele cu siguranta nu se vor reloca.

  • @ lordul john

   Din pacate, multi vad in politica o sansa de a capata functii. Filialele se bat pentru oamenii lor, partidele pentru membrii lor. Va mai trece ceva vreme pana cand functia publica va deveni ceea ce este.

 36. un liberal optimist spune:

  @All,
  E usor sa fii radical din fata computerului. Din pacate, politica este un fenomen complex. Nu vedeti, nici in privinta demisiilor nu s-au inteles. In schimb, poti impune o linie morala in politica, modificand legislatia licitatiilor, cu extinderea puterii Curtii de Conturi. Imi amintesc ca pe la inceputuri CC era nepolitizata si avea o autoritate incontestabila. Treptat, s-a si politizat ,dar a pierdut si din autoritate.
  O alta masura ar fi libertatea presei.
  Dar clientela politica nu prea ai cum s-o extirpi, ci doar s-o mai diminuezi. . Imi aduc aminte ca inainte de ’90 am intalnit sefi contabili de intreprinderi in tren, in drum spre centrala din Bucuresti, cu papornita plina ,sa mai obtina un contract, deoarece nu aveau din ce sa plateasca salariile. Clientela politica ever!

 37. lordul john spune:

  @un liberal optimist

  Avantajul e ca poti fi radical liber! Pe de alta parte nu uita ca depolitizarea a fost una dintre promisiunile facute de PNL, inca din 2010. Societatea civila cere asta. Nu putem fi autisti. Trebuie inceput de undeva.

 38. hermann spune:

  SINGURA MEA AVERE

  Spuneţi-mi, n-aţi văzut cumva o ţară ?
  Am fost plecat vreo patru ani pe-afară;
  Azi am venit şi-o caut cu ardoare,
  Dar n-o găsesc şi-n suflet rău mă doare.

  O caut peste tot, am fost şi-n sate,
  Ogoare plâng în buruieni lăsate,
  Înspre păduri, potecile uitate
  M-au rătăcit într-un pustiu de cioate.

  Acasă poarta nu e zăvorâtă,
  Căci mama tot mai iese şi se uită;
  Atâta dor i-a mai rămas pe lume,
  Feciorii să-i mai strige iar pe nume.

  Moşneagul iese-n cale şi-o întreabă:
  “Vine? La anul, cred! Acu-i la treabă,
  La noi în ţară-i multă sărăcie.
  Ştiu ei – că de-or veni, la ce să vie?!”

  Spuneţi-mi, n-aţi văzut cumva o ţară
  Cântată de poeţi odinioară,
  Cu ochi de cer şi plină de verdeaţă?
  Am fost şi-am căutat-o şi la piaţă.

  Acolo nu era, de bună seamă,
  Că prea o înjurau români de mamă;
  Harbuzul, pătrunjelul, biata prună,
  Erau culese parcă de pe Lună!

  Chiar, voi nu aţi văzut pe jos o ţară,
  Călcată în picioare şi murdară?
  Ce-aveţi cu ea? Nimica nu vă cere,
  Eu o declar singura mea avere!”

 39. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Dupa cum ati observat in ultima vreme, cam toti analistii de buna credinta recomanda USL s-o lase mai moale cu Jos basescu si sa inceapa a propune poporului un set minimal de masuri menite a insanatosi viata economica si sociala. Cu siguranta ati putea incepe cu inlaturarea a numeroaselor abuzuri comise de clica basista in ultimii 3 ani, care cu siguranta ar inviora bugetul si nu-l va ingreuna. Oamenii traiesc si din sperante.

 40. antimarinari spune:

  @ hermann
  cine a scris, caci mie imi place ? chiar daca este in dintr-un “cantec de jale” , in ea gasim mare si dureros adevar ..
  la “cioatele ” de care vorbesti ne putem gandi si la cele retezate de cel mai mare exportator de masa lemnoasa din Romania ( si din cate stiu e un membru UDMR) , dar si la “cioatele” care dand din coate au ajuns prin impostura si “uratenie” in fata politicii romanesti …
  sa ne inchipuim acea padure de cioate ca fiind politichia romaneasca. Cati copaci falnci si neincovoiati , ori neputreziti pe dinauntru, mai regasim in ea?
  Eu vad ca mai sunt, insa important este ca la umbra lor sa creasca lastarii , si nu desertul …

 41. tiberiu spune:

  @VV
  Indiferent de moment, atunci cand lipsa de luciditate si ratiune pericliteaza viitorul unei intregi natiuni, se impune schimbarea celor care nu tin la “tavaleala” si clcheaza.
  Numai actiuni absolut aberante precum “demisia colectiva” mai pot reda sansele actualei puteri total compromise. Prin aceasta initiativa PNL a pierdut enorm in credibilitate.Bunul nume trebuie insa mentinut cu orice pret si de aceea…

 42. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Iata, Guvernul pluseaza la cacealma un 5%. Imaginati-va cat reprezinta acest procent la salariul de 5oo lei a casierei de la primaria Putineiu. Sau la o pensie 400 lei. Astia nu sunt numai incompetenti, ci pur si simplu idioti. Mai ales, ca cel putin pentru pensionari au de aplicat legea aia scoasa cu forcepsul de Reborta. Din calculele mele pe datele statistice destul de trase de par ar rezulta o indexare cam de 7-8%. Sigur, nu e mult, dar si-ar spala rusinea.

 43. Barosanul spune:

  Domnule Vosganian,

  Aveti dreptate intr-o oarecare masura cand afirmati ”Vorbesti de baroni si ai dreptate. Chestiunea e ca nu poti reforma dintr-o data sistemul cu forte dinlauntrul sistemului, caci ele sunt marcate de sistem. Ar trebui o forta din afara sistemului, cum ar fi o puternica structura civica. ”.

  Totusi nu credeti ca, de exemplu, PNL si chiar USL sa adopte o CARTA de MORALITATE, care sa devina legi imediat cum se ajunge la putere? In care printre puncte sa fie
  1. Legea Traseismului Parlamentar
  Orice Parlamentar care a candidat prin sutinerea unui partid, la iesirea de buna voie sau demiterea din partid isi pierde mandatul si in 30 de zile trebuiesc organizate alegeri in colegiul Respectiv. Acelasi lucru aplicandu-se si in cazul unui Parlamentar Independent care trece la un Partid.
  2. Legea Conflictului de Interese
  Orice Parlamentar, Ministru, Secretar de Stat, Prefect, Subprefect sau numit intr-o functie Publica de catre guvern NU are voie sa aibe Direct sau Indirect (pana la Rude de gradul 3) afaceri cu statul sau firme care presteaza servicii statului etc.

  In felul acesta Partidele isi for administra singure o DOZA de Imunitate Mafioto-Parazitara.

  Aditional eu daca as fi parlamentar as propune public acum astfel de legi care sunt sigur ca vor avea o sustinere in rindul Maselor in situatia data.

  Stiti cum se zice ‘Daca se vrea se poate’ sau ‘Daca ai un vis pe care-l vrei cu adevarat implinit, iar pentru asta depui toate eforturile si faci tot ceea ce depinde de tine sa obtii acel lucru exita o foarte mare sansa ca visul sa ti se implineasca. Dar daca nu faci nimic si astepti un miracol, exita o foarte mare sansa ca visul sa nu ti se implineasca nici-o data’

  • @ barosanul

   PNL a fost, in general, atent cu restrictiile de natura morala. Nu cum trebuia, dar, totuși, miniștrii noștri au demisionat când au fost cercetați (degeaba, cum s-a constatat). Nu avem baronilor discretionari. Etc.

 44. un liberal optimist spune:

  @Barosanul,
  Iar sute de legi ar trebui doar modificate pe ici pe colo. Dar vorba Maestrului:”Ca sa dai sau sa modifici o lege trebuie sa-ti cunosti tara.” Eu mor de necaz cand vad seara de seara cum DDD capitalizeaza nemultumirile oamenilor.Inclusiv ale celor din Piata.

 45. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Nu conteaza, le mai da Unchiul Sam un credit de nevoi personale, pana la alegeri. Si in 2009 le-a mai dat unul. Nu conteaza ca nu prea mai au de unde sa platesca. O se le puna sechestru pe averea statului.

 46. Radu Alexandru Vasilescu spune:

  Ca tot s-au decis sa dea o suta de lei la “salar” eu m-am decis sa imi fac o “pLancada” cu urmatorul mesaj pt tatal Ebei care nu vrea oricum sa “vorbeste” cu noi si sa o afisez diseara intre 8 si 10 as usual la Fantana in Piata Universitatii:

  “Cu sictir si mare scarba aruncati un cinci la suta
  Fara voi daca traiam peste cincizeci la suta aveam”

  Eu cred ca am rezumat bine – cine vrea sa subscrie sa-mi comunice …

 47. Bibliotecaru spune:

  Problema cu tranziţia în România este că niciodată nu se stabileşte între ce şi ce se face tranziţia.

 48. tiberiu spune:

  @Radu Alexandru Vasilescu

  Propun urmatoarea varianta a textului:

  “In sictir, de frica multa
  ne-aruncati un cinci la suta
  Fara javre o stie oricine
  suta’n suta traiam bine”

 49. PAPASTRATOS spune:

  Foarte interesanta conferinta de presa de la sediul PDL, sustinuta de Flutur. Daca sunt atat de buni gestionari ai crizei si au reusit sa aduca Romania la stabilitate economica, de ce nu dau romanilor banii opriti, in mod abuziv, incepand cu ianuarie 2011 ? Sa ne reamintim ca, atunci cand la Cotroceni cineva rostea intr-un mod foarte sacadat reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor, aceasta masura restrictiva avea ca termen de finalizare 31 decembrie 2010. Ni se tot repeta fatul ca Romania si-a facut temele in fata creditorilor sai si, doar rautatea opozitiei duce la destabilizarea economica prin suprapunerea unei instabilitati politice dar, CARE SUNT ACESTE TEME, CACI ELE NU AU FOST FACUTE PUBLICE NICI-ODATA ? Deasemenea Flutur ne tot argumenteaza ca marirea de pensii si salarii era trecuta in scrisoarea de intentie catre FMI inca din decembrie 2011 si ca reluarea acestei teme nu are nimic comun cu protestele din strada; oare chiar atat de prosti ne cred acesti oameni ? Sa le reamintim ca nu demult ne “amenintau” cu cresteri de pensii si salarii doar in conditiile unei certitudini a cresterii economice, lucru impus azi si de reprezentantii FMI. Si apoi, ce cresteri sunt acelea care se aplica la un salariu si la o pensie mult diminuate fata de valoarea lor din 2008 ?
  Domnilor guvernanti, romanii adunati in pietele din tara ca urmare a nemultumitrilor generate de sincopele in guvernare, dovedesc FOARTE MULT CURAJ, iar curajul este o virtute care tine de cunoastere si nu de nestiinta. Toti cei intervievati, spre surprinderea si spaima actualei puteri, inteleg foarte bine ce se intampla cu ei, iar cererile lor sunt pertinente dar, nu exagerate.
  Parerea mea personala este ca, actuala putere trebuie sa se aseze la masa dialogului ce are ca obiectiv BINELE ROMANILOR si nu la cea care tot o invoca sub sigla falsa a stabilitatii politice si care are ca obiectiv doar binele puterii !