Iluzia celor 5%

Să începem, cum se spune, cu începutul. Dacă în anul 2009 s-ar fi luat câteva minime măsuri de corecţie, în faţa căderii PIB cu 7%, nu ar fi fost nevoie ca în 2010 salariile bugetarilor să fie reduse cu 25%. Cum asta e deja istorie, să spunem, totuşi, că respectivele venituri ar fi trebuit reîntregite, căci reducerea a funcţionat, potrivit declaraţiilor de atunci ale guvernanţilor, numai în anul 2010. Aşadar, comentariul meu de astăzi, care vorbeşte de iluzia celor 5%. nu e îndreptat împotriva drepturilor legale ce se cuvin salariaţilor, şi care le-au fost luate din cauza erorilor Guvernului.  Salariul e unul din modurile în care un om se raportează la lumea din jur, e un drept câştigat într-o viaţă, locul său în societate. De aceea i-i lua cuiva din salariu e ca şi cum i-ai lua din viaţă.

 

La fel de imoral este să te joci cu speranţele oamenilor, transformându-le, vorba lui Balzac, în iluzii pierdute. Să promiţi, atunci când ştii că nu te poţi ţine de cuvânt.

 

Să vorbim, aşadar, despre ipotetica sporire a salariilor în 2012 cu 5%. Iată ce spune Legea responsabilităţii fiscale:

 

„Art. 9 (2) Cheltuielile de personal totale ale bugetului general consolidat nu pot fi majorate pe parcursul anului bugetar cu ocazia rectificărilor bugetare. »

 

Cu alte cuvinte, pentru a majora veniturile salariale cu 5%, trebuie să reduci personalul cu 5%, ceea ce înseamnă, pentru România, să dai afară, până la 1 aprilie a.c. cam 60 000 de persoane. Aşa ceva este imposibil. Sau dacă asta e maniera în care Guvernul vrea să majoreze salariile, atunci cred că salariaţii înşişi îi vor spune să se lase păgubaş.

 

În orice altă situaţie, nu se va încălca doar legea responsabilităţii fiscale, ci şi legea bugetară. O majorare cu 5% a veniturilor salariale pe nouă luni  înseamnă cam 1,5 miliarde de lei. Dacă adăugam la asta faptul că reajustarea, în minus, a creşterii economice cu 0,8% duce la amputarea cheltuielilor cu 1 miliard de lei, înseamnă că, pentru a acorda majorarea de 5%, în condiţiile menţinerii deficitului bugetar de 1,9% din PIB, Guvernul trebuie să aducă de-acasă 2,5 miliarde de lei sau să reducă alte cheltuieli. Dacă adăugăm la asta şi creşterea cu 5% a pensiilor, altă promisiune deşartă, suma pe care va trebui s-o scoată din pământ, din iarbă seacă Guvernul se ridică la peste 4 miliarde de lei, adică vreun miliard de euro (cam 0,75 % din PIB). Iar dacă totuşi operează aceste creşteri, fără să existe sursă de finanţare, atunci deficitului bugetului consolidat se va apropia ameninţător de
3% din PIB.

 

Iar pentru ca FMI să accepte toate acestea, nu cred că sindrofiile puse la cale de ANAF pentru delegaţii Fondului, oricât ar fi ele de suculente,  vor fi de ajuns.

144 Responses to “Iluzia celor 5%”

 1. un liberal optimist spune:

  @cris,
  Eheehehe, “domnule cris”, se pare ca se naste o noua idila pe blogul Maestrului, intre “domnul cris” si @aurel. Macar intre @anca si @un liberal optimist era una naturala…

 2. Buddha spune:

  VV
  Radu Vasilescu

  Draga Radu, ideea ta e foarte buna; cu riscul de a-l supara din nou pe Maestru insa, eu unul as vorbi cu tinerii liberali care chiar au fost in piata. Nu cu simpaticul Alexe, care trece din doua in doua zile (daca mai trece, nu stiu, eu am plecat la Arad) cu camarila lui de baieti, se asigura ca e vazut si apoi pleaca. Nu asta inseamna protest. Sunt sigur ca in piata aia au fost alti tineri liberali care au venit acolo pentru ca asa au simtit, pentru ca au un simt civic adevarat si nu pentru ca sunt presedintele TNL si “da bine”sa fie vazut prin piata.
  Poate sunt prea dur, dar in zilele in care am fost eu in piata am asistat la niste scene in care personaj principal a fost acest Alexe si aproape ca m-a facut sa fiu scarbit de tot partidul liberal. But I’m smarter than that, vorba francezului…

  Eu cred ca prezenta tinerilor in piata nu tine de o dispozitie sau de sfatul seniorilor. Eu cred ca tinerii ar trebui sa mearga ei in piata, din proprie initiativa.

  Daca acum , in zilele in care sunt atat de putini oameni in piata, mai sunt tineri – chiar liberali – printre ei, cinste lor. Doar acestia sunt de laudat. Sincer. Nu poti sa ceri cuiva sa aiba spirit civic. Il are sau nu. Faptul ca in piata sunt atat de putini oameni in ultimele zile nu face altceva decat sa sporeasca respectul meu pentru acesti oameni care indura gerul pentru drepturile lor.

 3. Buddha spune:

  VV
  Maestre, imi cer scuze ca m-am desfasurat in halul acesta in mesajul anterior, dar sincer va spun, n-am nimic cu Alexe ca persoana. Doar ca spre ghinionul lui, eu il cunosc, el nu stie de existenta mea. Si asa am fost eu martor la tot felul de scene demne de “cultul personalitatii”. Urat.

  Dar cinste tuturor tinerilor liberali care au fost in piata in fiecare seara si au indurat frigul si nici nu s-au batut cu pumnul in piept ca sunt de la pnl. Acestora…BRAVO!!!

  In alta ordine de idei, ce ar putea sa faca tineretul liberal este sa mai organizeze un miting, in fata Palatului Cotroceni. Institutionalizat, frumos, organizat… ar merge. In Piata Universitatii…nu stiu.

 4. cris spune:

  @ un liberal optimist

  culmea cersetoriei: sa accepti si ceea ce nu exista, nimicul, tacerea, ignorarea, indiferenta. Au ajuns rau de tot. Tu iti vezi de ale tale si dumnealor se scalambaie, “hai bate-te cu mine, te roooog, asa, un pic, cum, n-ai chef? ce-i aia sa n-ai chef?” Asta e chiar penibil, sa se duca la gradinitza sa-si schimbe pampersii intre ei daca au chef de masochism. Pfui.

 5. cris spune:

  @ all

  Splendid la a3. Crin vorbeste, basescu e pe mut

 6. Radu Alexandru Vasilescu spune:

  Eu nu am fost in Piata Universitatii cu acel om – nu-l cunosc nu-l pot judeca – pe fond ai dreptate insa imi este teama ca ne referim la doar o mana de oameni. Eu nu ies sa protestez din ordin politic – de altfel nu cred ca am mai participat la o sedinta PNL de foarte foarte mult timp – cativa ani.

  Sunt perfect de acord ca nu putem cere unui om sa aiba spirit civic insa mai cred ca acest moment este o oportunitate exceptionala din multe puncte de vedere. Eu cred ca total separat de protestele din Piata Universitatii [cererea acelor oameni de a nu se incerca o capitalizare politica trebuie respectata] putem sa organizam impreuna cu alti tineri liberali cateva actiuni de protest cu mare impact public si lasand mesajele politice putin in spate putem sa aratam romanilor de rand ca unii dintre noi nu asteapta pasiv si nu au in gand doar ciolanul post electoral …

 7. buddha spune:

  Radu
  Nu-l cunosti pentru ca omu’nu prea da pe acolo. Ti-am zis, in zilele in care am mers eu, l-am vazut de doua ori. A venit cu o trupa de vreo trei-patru baieti dupa el, a stat cinci minute (pe ceas), a tot incercat sa ajunga in fata vreunei camere de filmat, a reusit sau nu, a bifat si a plecat.

  Si sunt convins ca sunt tineri in piata aia care sunt de la PNL si care merg acolo din convingere si nu din ordin de partid si care stau in fiecare zi.
  Dar ma bucur ca suntem de acord.

 8. Filip G spune:

  Fiica mea e la master” Finante Banci”.Azi a fost sunata de o colega.
  - Va doresc multa bafta in sesiune,eu plec deseara cu avionul in Anglia.Am primit un post si nu-l pot refuza.
  Din 30 persoane in toamna inscrise la master e a 4 persoana ce pleaca in afara.Fiica mea are 10 pe linie pana in prezent.Azi prietenul ei a primit drept de munca in Germania.
  Eu nu am argumente sa o retin in Romania.
  Romania de maine e o tara MEDIOCRA,fara VALORI?

  • @ Filip G

   Din pacate, Romania de azi este tulbure si lipsita de perspective. Am si eu dificultati in a vorbi despre oportunitatile din tara mea. Pe mine insumi, acum treizeci de ani m-am convins sa nu plec. Dar tinerilor de acum nu prea stiu ce sa le spun. In afara elanurilor patriotice, desigur.

 9. un liberal optimist spune:

  @All,
  Haideti sa nu mai pierdem timpul cu viermele asta basist zis @aurel. Pana la urma sunt toti niste mafioti de doi lei care strang prin teroare taxe de protectie de la prosti.Sigur, din cauza moliciunii Opozitiei!

 10. cris spune:

  @ un liberal optiimist

  Excelente discursurile celor trei.
  Basescu ride de unul singur ca inteligenta satului. El si-a calcat realist pe suflet de grija cetatenilor, acelora fata de care statul, al carui “sef” s-a autointitulat, nu are nici o responsabilitate. Iar. Trasul asta la masea duce la Korsakov – confabulation lele floareo!

 11. un liberal optimist spune:

  @Filip G.
  Nu fi trist. Bine ca ai o copila desteapta. Isi gaseste ea drumul, fii sigur de asta. Asa imi faceam si eu griji cu fata mea. Acum ne tragem de sireturi. Sigur, scuzele sunt de partea ei.

 12. un liberal optimist spune:

  @cris,
  De cateva zile, imi vine sa sparg televizoarele. Asa operatiune de manipulare n-am mai citit , auzit si vazut in viata mea. Noroc ca mai avem niste oameni in strada.

 13. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Asta-i ideea. Organizati un concurs de propuneri de dinamizare a economiei. O sa vedeti cate idei geniale o sa culegem. Nu mai putem sa zacem in inertia unui stat cu pattern comunist. Ceva ,in ideea, nici sa enervem lumea majoritar ghinionista datorita sistemelor acceptate politic de vreo 70 de ani, dar nici sa descurajuram pe copii nostri care, gandesc, incep sa ne de depaseasca. Sigur, nu ma refer la Eba, Ioana, Elena, Reborta etc. ci la ficele noastre cu nume crestinesti, care, pare-se, incep sa-si piarda incredera in noi.

  • @ un liberal optimist

   Ai sa vezi, insa, si cate idei traznite o sa primim. Eu cand aud pe cate unul ca vine sa-mi explice cum salvam economia, ma cam ia cu fiori. Dar parca poti sa stii?

 14. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Acum sunteti exagerat de optimist. Daca nu ne pregatim serios guvernarea riscam sa pierdem tot in cateva luni. Reamintiti-va cum s-au pierdut sperantele pe timpul guvernarii CDR. Desi proiectele erau bune. Dar cu niste lipitori de afise in pozitii de conducere, era sa intram in incapicitate de plata. Desi eram pe un val urias de simpatie internationala. Noroc cu Domnul Constantinescu si cu Mugur(pe vremea aia era mult mai curat sufleteste!).

 15. Radu Alexandru Vasilescu spune:

  Pai haideti sa stabilim o zi o ora si eventual o agenta. Cel putin in ceea ce ma priveste as fi extrem de incantat sa ascult opiniile unor oameni cu mult mai multa experienta decat mine – si nu cred ca sunt singurul. Fiind tineri de asemenea cred ca avem foarte multe intrebari de pus.

  Va multumesc.

 16. Radu Alexandru Vasilescu spune:

  As vrea si eu sa vad in curand un punct de vedere oficial si detaliat al USL pe tema declaratiilor ambasadorului Statelor Unite. Mie unui mi se pare un subiect extrem de important

 17. anca spune:

  @Radu Alexandru Vasilescu
  A vorbit despre asta Crin la Bruxelles

 18. epolitikon spune:

  Domnule Vosganian, reducerea salariilor functionarilor publici mi se pare una dintre cele mai bune masuri luate de banda lu’ Basescu (impreuna cu aia a suspendarii o parte din drepturile revolutionarilor).

  Pur si simplu mare lor masa nu merita salarii pentru ca nu produc nimic si nici nu ajuta. Doar incurca.

  Si acum cateva spete:

  1) Cand va fi dat afara seful de la DSP Bucuresti (din Avrig) pentru ca organizeaza biroul avize-autorizari, un birou foarte important cred ca-i clar pt. oricine, intr-un spatiu de 6 mp si antecamera unde asteapta cetatenii (fraierii care le platesc salariile) este holul de la intrare, o incapere tot de 6 mp unde recent am avut neplacerea sa stau la coada impreuna cu alti 8 cetateni.
  Eram 9 insi pe 6 mp care stateau intr-un hol de trecere.

  2) Pe aia de la ONRC i-as trimite intr-un concediu in Harlem (New York), obligatoriu cu tricouri “i hate niggers”.

  3) La ANAF credeti ca mai am putere sa scriu ce se intampla pana-n 25 ale lunii?

  4) Politia lu’ Dinita a scapat lucrurile de sub control pe strazi. Personal vad zilnic milioane de lei in amenzi pe care statul ar putea sa le colecteze pentru a sanctiona contraventiile din trafic dar militenii lu’ Dinita-s ocupati cu radarele si sumele “informale”.

  Deci, ce aveti cu reducerea salariilor functionarilor publici?

  • @ epolitikon

   Da epolitikon, dar odata cu ei, si-au redus salariile si profesorii, si asistentele sanitare… In sanatate si educatie lucreaza peste jumatate de milion de persoane.

 19. un liberal optimist spune:

  @anca,
  Mi-au parut cam nervosi!Oare de ce? Normal ar fi ca Opozitia, sprijinita de popor, sa fie mai calma si mai cinica.
  Uite asa cum suntem noi pe blogul Maestrului.

 20. anca spune:

  @un liberal optimist
  Da, se vedea ca sunt cam tensionati. Poate nu sunt obisnuiti cu Parlamentul European. Sau poate le este putin teama de posibilele consecinte ale acestor declaratii. Nu stiu.
  Noi suntem cinici?

 21. un liberal optimist spune:

  @anca,
  Cu siguranta suntem cinici , optimisti si foarte increzatori in proiectele noastre. Din cand in cand Maestrul mai sovaie..

  • @ un liberal optimist

   Atata mi-ar trebui, sa fac mereu ce ziceti voi…As fi acum un fel de Zarathustra. Vorba lui Mietzsche si a lui Richard Strauss ( sau a lui Stanley Kubrick, care a preluat Also sprach Zarathustra in Odiseea spatiala).

 22. cris spune:

  @ VV

  Tocmai, ca nu am nici o suparare, iar o discutie pe un anume domeniu nu inseamna ca nu ne pretuim ca persoane. Asta am incercat sa subliniez, ca e vorba de discutie, de perspective, de argument, nu de persoane. Sa nu credeti ca in domeniul meu de lucru e altfel, avem discutii in contradictoriu numeroase, perspectiva cardiologului si prioritatile lui sunt una, ale ortopedului alta, ale chirurgului alta, ale gastro-enterologului alta, ale neurogului alta. Important e sa ajungem lla o decizie in beneficiul pacientului din toate aceste puncte de vedere, pentru ca omul nu e ceva care are doar inima, doar oase, doar apendici sau doar creieri.
  Ei, daca uitati numai o data pe an ca sunt om de echipa, e bine (smiley). Si, in ce priveste Scipio si Hannibal, v-am batut ca diversitate cinci la doi, am de-e dreptul o turma.

 23. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Maestre, de ce am impresia ca va e cam frica sa veniti la guvernare? Daca noi astia care tinem in spate spagile lui basescu, nu ne speriem. Vrem , nu vrem economia merge de la sine. Sigur, din cand in cand ne mai incurca guvernele..Ca sa fiu cinic!

 24. cris spune:

  @ VV

  Frankfurter Rundschau, in speta Norbert Moppes, jurnalistul, a mai scris un articol superb acum ceva timp – am si tradus fragmente din el. Tot Putinescu il numea si acum vreun an. Imi place ascutimea si precizia germana.

 25. un liberal optimist spune:

  @cris,
  E adevarat, Romania are nevoite urgenta de un medic s-o trateze de toate bolile din lume..

 26. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Pun si eu o intrebare:cine a adus-o pe Saftoiaca in PNL si in Parlament? Acum cand s-a suparat si si-a luat jucariile cine plateste?Asa, maine ,poimane si @aurel poate intra in structurile de conducere ale USL si in viitorul Parlament.

 27. Barosanul spune:

  @ Filip G

  ‘Eu nu am argumente sa o retin in Romania.’ Si daca ati avea de ce ati incerca macar sa o retineti? Sunteti cumva vre-un Nationalist care se da Patriot (nu ne vindem tara, nu ne vindem la straini, ne vindem decit la ai nostrii)?

  Lasa omule fata sa plece unde-o vedea cu ochii iar daca nu-i comvine sau nu reusete unde se duce fi intelept sa o primesti cu dragoste acasa.

  Iti spune unul care e plecat de enorm de multi ani din Romania si care aici unde e se simpte cu adevarat acasa, dar pt care Romania a ramas o Iubire Nemarginita.

  Apropos, ca o usoara relaxare, mama face cu mult mai putin sa vina sa ma viziteze decit face in Romania sa-si vada unele rude. Pe de alta parte, Romania nu mai e decit o Provincie din marea Europa, asa ca puteti considera ca se duce sa lucreze la Cluj, daca sunteti din Bucuresti, unde v-a avea o viata de 10 ori mai buna, un statut, o demnitate respectata si castiga de 10 ori mai mult.
  Ei v-am comvins? Daca nu Injurati-ma si scuze ca m-am bagat in subiect

 28. Barosanul spune:

  Domnule Vosganian,

  Ati spus ”Culmea e ca unii se intreaba de ce manifestatiile din Romania nu au impact mai mare in strainatate. Poate ca asa e, nu-mi dau seama.”

  Simplu pt ca nu exista PR si Romani nu stiu sa-si vanda ‘marfa’. Mai trebue sa va spun ca activitatea Geenpeace de astazi a fost pe toate canalele? Dar stiti cu cati operatori tv au fost dupa ei si cat de multe notificari au fost facute pe media si in spatiu cyber etc?

  Nu mi-o luati in nume de rau dar la ceea ce a zis Ambasadorul SUA era o amunitie forte de exploatat. Abea astzi dl Crin Antonescu a facut-o in mare stil dar f tirziu si doar intr-o sursa. Problema trebuia exploatata ca SUA sa-si fi cerut PUBLIC scuze si retras ambasadorul imediat plus cercetari in relatia lui cu Basecu F16 pt care Giternstain e platit sa faca loby (pe asta o stiati?).

 29. anca spune:

  @VV
  Adica ati fi un profet care canta si danseaza (asta era Zarathustra al lui Nietzsche). N-ar fi rau!

 30. anca spune:

  @un liberal optimist
  Ceva cinism s-ar putea sa am (cateodata), dar optimismul este specialitatea dvs.

 31. emi spune:

  @V.V.
  Se pare ca la dumneavoastra provocarile au efect invers, in loc sa va oboseasca, va invioreaza. Cred ca eu obosisem doar citind numarul mare de provocari cu care erati bombardat, unele datorate oamenilor care ar vrea sa ajute si nu pot iar altele postate aici cu scop precis de a va strica imaginea. Nu trebuie sa uitam nici o clipa ca in unitate sta forta si ca nu e momentul sa ne certam intre noi.

 32. emi spune:

  @cris
  Nu-mi stric eu piciorul pe orice fund. Imaginea de grup e superba, haita e la concurenta mare cu satra, dar ne trebuie ceva cu siamezi, [eventual trei siamezi ca ramane cocoasa nebagata in seama].

 33. Sorin Muncaciu spune:

  Domnule Vosganian, comportamentul astuia de la IMF este de cea mai joasa speta, si nu ma refer la paranghelia cu fetite de la Busteni, ma refer la ostentatia cu care are tupeul sa vina in fata opiniei publice romanesti, dupa zile intregi de demonstratii de protest impotriva austeritatii impusa de guvern la presiunea IMF-ului. In situatia in care, chiar raportul anual al IMF-ului demonstreaza ca austeritatea este o prostie, din punct de vedere economic , Franks asta vine si o tine ca surda in joc, muzica s-a oprit si el tot mai danseaza !!! Precum v-am mai spus, o paparuda de economist de mina a doua in misiune de a aburi niste bezmetici de presedinte si prim-ministru care, habar nu au pe ce lume se afla. Sefa astuia de la IMF s-a dus cu caciula in mina sa ceara bani pentru IMF de la economiile emergente (Brazilia, Rusia China India etc,) de la aia care au un venit pe cap de locuitor o zecime din veniturile cetatenilor UE. Daca IMF cauta bani pe piata financiara mondiala, de ce nu si Romania ??? Nu mai vorbim ca sus numita tuta a inceput arate cu degetul la europeni . Ar fi o intrebare nostima pentru domnul Franks, ca si aia cu raportul IMF care spune ca austeritatea este o prostie. Desemeni ar trebui intrebat domnul Franks , ce parere are despre intensificarea fara precedent miscarilor sociale si politice din America impotriva stapinilor domniei sale raecte : Federal Reserve , Wall Street, Golldman Sachs, JP Morgan , Freddie Mac etc. etc. ? Ce parere are domnul Franks despre rezultatul politicii de austeritate care a adus 10,4 % somaj in UE si o contractia economica fara precedent din Grecia, Irlanda, Portugalia si Spania tari fortate la austeritate de jocurile de pe piata bondurilor ??
  Domnule Vosganian, nu cunosc scopul venirii delegatiei USL la Washington DC, dar daca veti fi in delegatie, dati-mi si mie un semnal, mi-ar face placere sa va cunosc personal !!

 34. antimarinari spune:

  @Sorin Muncaciu
  “…si nu ma refer la paranghelia cu fetite de la Busteni,…”

  e drept nu am stat sa verific informatia ,… pt ca am considerat-o de cacan … ,si pentru ca stiu si recunosc ca noi , barbatii, suntem “slabi” in fata farmecelor Evei, macar din cand in cand …

  Dar la pozitia omului astuia , si , mai ales, la misiunea cu care era insarcinat sa vina in Romania , gandind si luand in serios ( daca esti sanatos la cap) despre ceea ce se striga in strada , NU ai voie sa iti arda de “fetite” …

  Asta e cam din tactica aia cu pinaliti si “indulcirile ” arbitrilor de fotbal, incercand sa-si multumeasca ” oaspetii” si astfel echipa lui sa fie avantajata …

  DAR, atentie, “arma” asta are doua taisuri , poate fi o ploconeala , dar poate fi si un santaj !
  Intrebarea e cand si cine foloseste sau va folosi partea cu santajul?

  De aceea eu socot ca domnu’ cu pricina a devenit INCOMPATIBIL cu ROMANIA, si ar trebui sa facem tam-tam pe chestiunea asta …

  Ca si ambasadorul american dealtfel …

 35. epolitikon spune:

  @VV
  Asa e, dar profesorii (nu dascalii) au cate 3 job-uri, unul la stat si 2 prin subsoluri private unde “slefuiesc” diplome inutile iar asistentele din orice spital de stat iti aduc aminte de secretarele de pe vremuri.

  Medicilor care fac mai mult de 6 operatii pe saptamania in spitalele de stat eu nu le-as mai da salariu; le-as impune un impozit forfetar pe 3 paliere.
  (Ideea asta chiar trebuie sa ajunga la basescu, el e ultima sansa pentru reforma in sanatate).

 36. cris spune:

  @ VV

  ultima ora – aceleasi F 16 reconditionate, pe care Romania sa le cumpere scump, au fost DONATE de Hillary Clinton Bulgariei. Gratis, mama soacra! Bulgarii nu au un Gitenstein lobbyist pentru General Dynamics si bun prieten cu basescu adica. Haideti ca e cusuta toata povestea cu atza portocalie.

  http://www.novinite.com/view_news.php?id=136253

 37. cris spune:

  @ VV

  mai mult decit ciudat. Oricum, va trimit pe mail scrisoarea ONGului Capsunarul catre ONGul Private Citizen de care am pomenit, o mai aranjam putin si ii dam drumul pe ape (mda, parca asa scrie la evanghelie, da drumul piinii tale pe ape si dupa mult timp o vei gasi iarasi – ce sa faci, poate va gasi cineva sticla noastra de naufragiati pe care o aruncam pe mare) S-ar putea sa va fie folositor la discutiile de la Washington, ca documentare si stil – atunci cind nu ai probe certe ci doar suspiciuni tehnica este sa ridici niste intrebari care stirnesc curiozitatea, nelinistea si mai ales o ancheta in domeniul respectiv facuta de cei care si pot sa o faca.

 38. cris spune:

  @ VV

  Faptul ca este vorba de Hillary Clinton in cazul Bulgariei va spune si ca suportul acolo il puteti avea de la ea, nu de la Joe Biden bun prieten cu MG, etc, etc. Este persoana pe care in locul dumneavoastra as face tot posibilul sa o vad. Aduceti-va aminte ca tot Hillary este si cea care a facut un statement in privinta lui Viktor Orban.

 39. Adrian Dragomir spune:

  Deja ne-am invatat ca puterea sa propuna, sa inventeze legi neconstitutionale. Faza cu 5 la suta este ca pe vremea lui ceasusescu. Atunci cand dictatorul taie 25% si ne mai da 5%, sub forma de “MAJORARI”, nu de RECUPERARI. Ore cand se va termina aceasta manipulare ieftina?

 40. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Aveti dreptate. 5% este o gluma de neam prost. De fapt trebuie aplicate in acest an doua legi avortate de Reborta: Legea salarizarii unice si Legea pensiilor. Nu stiu daca i-ati adus aminte de cele 2 legi ordonate chiar de el. Probabil, era mahmur de cata beutura i-au trimis la camera basistii, sa minta bilanturile!

 41. @ aurel

  Redimensionand statul, asa se restructureaza cheltuielile. Si informatizand sistemul fiscal. O sa avem o postare pe tema asta.

 42. @ aurel

  redimensionarea statului nu inseamna concedieri. Daca directiile agricole judetene le faci Camere agricole nu trebuie sa dai lume afara.

 43. @ aurel

  Restructurare e una. Redimensionare e alta. Redimensionare inseamna transfer catre sectorul privat.

 44. @ aurel

  Vreti sa spuneti menage.