Care e unitatea de măsură a slăbiciunii opoziţiei?!?

Faptul că opoziţia e slabă a devenit o obsesie pentru multă lume. Eu, însă, aş vrea să ştiu care este unitatea de măsură în baza căreia se face această afirmaţie.

 

Din punct de vedere al acţiunii politice, niciodată opoziţia nu a fost mai unită ca acum. Dacă observaţi, în Parlament, toate partidele de opoziţie acţionează unitar, ceea ce nu s-a mai întâmplat niciodată nu numai din 1990 încoace, dar probabil că nici pe pe harta politică a României de după Marea Unire din 1918.

 

Actuala opoziţie mai deţine un record, acela conferit de sondajele de opinie. De la Frontul Salvării Naţionale încoace – care nu se pune, totuşi, având în vedere condiţiile istorice – nici o forţă politică nu a avut o susţinere atât de largă. Sondajele ultimelor zile arată că USL se apropie de 60%. La o întâlnire pe care am avut-o zilele trecute cu reprezentanţii uneia dintre cele mai importante instituţii de profil, ei îmi spunea că, în ţară, USL se apropie chiar de 65%. Niciodată distanţa, ca opţiune de vot, între guvernanţi şi opoziţie nu a fost mai mare, în favoarea opoziţiei.  Până şi printre protestatari, dacă aţi observat, sloganurile de tipul „PDL – USL – aceeaşi mizerie e” au dispărut, lăsând câmp larg de inspiraţie imboldurilor şi distihurilor antiprezidenţiale şi antiguvernamentale.

 

Acelaşi lucru e valabil, dacă cercetăm structura administraţiei locale. Nici o forţă de opoziţie de până acum nu a fost atât de bine reprezentată în administraţia locală, cu cca 2000 de primari şi zeci de mii de consilieri judeţeni şi locali. De pildă, în judeţul pe care îl reprezint, Iaşi, peste 90% din populaţie este reprezentată de administraţii locale USL. Iar mult-trâmbiţata migraţie a primarilor către UNPR, cum bine se observă,  a rămas o închipuire.

Nici la nivelul liderilor o astfel de aserţiune nu se justifică. Dintre liderii politici, primi cinci – şase aparţin opoziţiei, în timp ce preşedintele şi primul ministru, principalii lideri ai partidului de guvernământ, se zbat în limita a zece procente. Peste trei sferturi dintre români sunt convinşi că actuala opoziţie va guverna România şi absolut toate sondajele de opinie dau câstigător al alegerilor parlamentare pe candidatul USL.

 

De unde vine, însă, această percepţie? Cei de la guvernare fac tot ce vor, ni se spune. Guvernul lansează agenda, opoziţia doar reacţionează. Preşedintele manipulează serviciile secrete şi structuri ale justiţiei. Aici problema de fond nu e a opoziţiei, ci a înţelegerii corecte a jocului democratic. Aşa este, Guvernul  îşi trece legile şi ia măsurile pe care le doreşte. Dar oare nu ştiam acest lucru atunci când am votat o Constituţie care spune că legile se votează cu majoritatea parlamentară? Cel care face agenda, în mare parte, e Guvernul, căci el are şi capacitatea să aplice ceea ce spune. Opoziţia poate să-şi prezinte proiectele alternative şi, instituţional vorbind, doar să protesteze faţă de erorile şi abuzurile Guvernului.  Iar în ce priveşte derapajele de la democraţie, ele există, într-adevăr, din fericire, însă, suntem membri ai Uniunii Europene şi sistemul democratic are mijloace de a le corecta, prin alegeri libere, la termen sau anticipate.

 

Nu vreau să idealizez opoziţia, care are şi ea slăbiciunile ei. Sunt şi eu preocupat de „the day after”, anume de marea responsabilitate a guvernării unei ţări sărăcite şi descumpănite. Nici nu vreau, însă, să creem o falsă impresie a invincibilităţii actualilor guvernanţi, care nu se sprijină decăt pe propaganda, pe lipsa de scrupule şi pe propriile obsesii. Altminteri, astea sunt regulile democraţiei. Cine are majoritatea hotărăşte. Să ne gândim bine, atunci când votăm. Atunci când majoritatea este nelegitimă, ca în cazul de faţă, şi dispreţuitoare la adresa propriului popor, există alegeri şi lucrurile se reîntorc la normal. Şi, cum se întrevede, această şansă a normalităţii are un procent neobişnuit de mare – comparând cu alte alegeri postdecembriste – să se petreacă.

176 Responses to “Care e unitatea de măsură a slăbiciunii opoziţiei?!?”

 1. anca spune:

  @un liberal optimist
  Draga liberalule, eu nu ma cert cu nimeni. De fapt, sunt ceva mai detasata decat altii. Poate de aceea nici n-ar mai trebui sa comentez pe-aici.

 2. cris spune:

  @ anca

  tocmai de aceea trebuie sustinute ONGurile, asociatiile care sa faca acest lucru permanent. O data, pentru ca noi ca indivizi avem o viatza si multe lucruri de care sa avem grija, a doua pentru ca unul singur nu are putere, noi impreuna, da. Asa se face pretutindeni, nu exista probabil om, din cite am observat traind in alte doua tari democratice, care sa nu aiba o cit de mica sustinere catre macar una din asemenea asociatii, ca sunt membri si merg la intilnirile acestora, ca le sustin ca si contributie doar, ca sunt chiar in conducerea unor asemenea asociatii. Pretutindeni, permanent, societatea isi organizeaza propriile mecanisme – ca e vorba de board-ul unui spital care are participarea comunitatii cum spuneam mai demult, ca sunt asociatii de tip Public Citizen, ca e asociatia locala x care militeaza pentru mai stiu eu ce principiu.

 3. cris spune:

  Mda, nu s-au schimbat prea multe comparativ cu timpul lui ceausescu: in continuare trebuie sa existe o tacere desavirsita, capul plecat, trimisul la munca de tip nazist (arbeit macht frei), si unul singur care sa vorbeasca si sa dea directive unui popor de sclavi tacuti si umili, basescu. Numai ca acum trebuie sa fim adresati cu “viermi” in loc de “tovarasi”.

 4. emi spune:

  Eu ma descurc greu cu engleza, cred ca o scriu in franceza.
  Ma gandeam ca un email care nu convine se poate face pierdut dar ai dreptate, un email poate fi tratat cu indiferenta dar zeci de email-uri atrg atentia…
  Sunteti niste rai, ati facut asociatia voi doi singuri…

 5. cris spune:

  @ anca

  tipic acestui blog este discutia, dialogul. Liberalul optimist a folosit un mic disfemism. Cearta apare atunci cind doi oameni nici nu au ce-si spune unul altuia, nici nu se aud unul pe altul, cearta e un dialog al unora si lipsiti de inteligenta, si de respect si de auz. Cu exceptia vuvuzelei basiste de mai sus care tot pune aceeasi placa de patefon, pe acest blog nu exista surzi si nu se cearta nimeni. Da, sunt discutii in contradictoriu, chiar puternice, cearta nu. Cam asta e diferenta si fata de ce spune vuvuzel, intre tacere si cearta exista dialogul, ca este cel dintre noi aici, ca este cel dintre societate si guvernanti.

 6. cris spune:

  @ emi

  ONGul capsunarul este permanent deschis catre noi membri, mai ales catre cei in tenisi care lasa urme zdravene pe fundul cui merita, si vorbitori de franceza. Deci ONGul capsunarul are trei membri, bun.
  Tocmai de asta l-am postat si noi, pentru ca unii au usurinta scrierii in engleza altii nu. Cu franceza insa mie una mi-ar fi greu.

 7. un liberal optimist spune:

  @anca,
  @cris are dreptate. Pe blocul asta poti sa te certi cu prietenii fara s-o iei personal. Sa inteleg ca locuiesti in Craiova?

 8. un liberal optimist spune:

  @emi,
  Poti protesta in orice limba. Limba romana este deja universala!

 9. un liberal optimist spune:

  @cris,
  Nu-mi place termenul de capsunari. Eu cunosc o gramada de familii din Baduleasa( falimentare, prin 200-2004-si nu din vina lor!) plecate peste tot in Europa si care au slujbe onorabile. Toti si-au luat copiii, unii si parintii.

 10. cris spune:

  @ barosanul

  ai avut dreptate cu CCR-ul si comasatele. Acestia din pede sunt un soi de creaturi de cosmar, parca e un horror din acelea de prost gust cu zombies – na ca am gresit ca i-am numit secta, sunt o adunatura de zombies, au murit demult si nu-si dau seama neam. Na ca basescu si-a gasit menirea: capitan de vas nu mai e demult, politician, dupa cit vorbeste de “politicienii” nu, presedinte de fapt nu e – el e jucator nelegitim, prim ministru nu e, dictator zice ca nu e. E voodoo priest. Jalnic, jalnic.
  http://www.cotidianul.ro/pdl-nu-renunta-la-alegerile-comasate-171724/

 11. lordul john spune:

  @cris

  am luat legatura si cu Ohio si mesajul va fi trimis unde trebuie.

 12. emi spune:

  @cris
  Mie imi convine oricum s-ar numi, oricum eu nu mi-am putut face meseria nici acasa nici aiurea. Important e sa facem si noi ceva, ca de vorbit m-am plictisit.

  In plus, domnului ambasador care ameninta voalat cu lunetisti, eu i-as aminti ca a mai fost un presedinte care a scos armata impotriva populatiei si nici Craciunul nu l-a mai salvat… aviz amatorilor!

  In alta ordine de idei, mama spune ca recensamantul a fost facut haotic si nu se mira ca rezultatele “dau cu virgula”. Se pare ca iar s-au cheltuit banii aiurea. Amaratii astia portocalii nici macar un recensamant nu sunt in stare sa organizeze.

 13. cris spune:

  @ un liberal optimist
  @ emi

  capsunarul a fost poate una din primele insulte adresate romanilor: un “vierme” de inceput in mintea lor, unul care nu are alta vina decit ca vrea sa munceasca, ca vrea sa traiasca demn si decent.; pentru ca de fapt tot de la ai lui basescu a plecat si termenul asta – au un dispret fundamental fatza de munca, ei nu muncesc, ei fura, dicteaza si mina pe altii la munca.

  Repet ce am spus acum citeva zile: munca, oricit de umila, nu a fost vreodata o rusine, hotia da. Parintii nostri ne-au crescut in ce se numeste buna- cuviinta, a da fiecaruia respectul cuvenit, sa spunem buna ziua femeii de serviciu, portarului, taranului, ciobanului, in aceeasi masura in care dam buna ziua profesorului universitar. M-am saturat de “reforma” asta portocalie pina peste poate, incearca, precum in cartea lui Orwell sa reformeze orice inclusiv istorie, moralitate, cod de bun-simt si buna-cuviinta.

 14. anca spune:

  @un liberal optimist
  Fireste ca nu iau aceste discutii la modul personal. Si nici nu m-am suparat.
  Da, locuiesc in Craiova. Desi, acum am impresia ca locuiesc la Polul Nord.

 15. cris spune:

  @ LordulJohn

  Multumesc milord, catre tine si Ohio.

 16. un liberal optimist spune:

  @cris,
  E adevarat, pe la inceputul migratiei romanilor se cautau capsunari si inlocuitori pe pempersi. Intre timp romanii au inceput sa-si arate valoarea. Eu sunt mandru de ei(cel putin din cati cunosc). Sigur, nu-i rusine sa culegi si recoltele strainilor daca ti le-ai terminat pe ale tale.

 17. un liberal optimist spune:

  @anca,
  Ghici de unde am dedus ca locuiesti in Craiova? Mai tarziu o sa-ti impartasesc si impresiile mele despre acest Municipiu istoric. Trebuie, insa, rabdare si tutun!

 18. anca spune:

  @un liberal optimist
  Probabil pt ca am vorbit despre Solomon.
  E o mare problema cu acesti oameni care pleaca sa munceasca in strainatate. Mai precis, e o problema pt ca, in general, isi lasa copiii singuri, in grija rudelor si a bunicilor. Acesti copii primesc bani pe mana, dar nefiind supravegheati cum trebuie, o iau razna. La Rosiori am avut multi elevi de acest fel, de asta imi dau cu parerea.

 19. cris spune:

  @ un liberal optimist

  migratia a inceput inainte de aderarea la UE. Uiti de IT-isitii plecati in Canada si SUA, de medicii plecati in Franta si Statele Unite, de doctoranzii care au plecat cu bursa Fullbright sau de orice alt tip. Din seria mea de la facultate au plecat in timp mai mult de jumatate. Pentru ei, toti suntem capsunari si viermi, ei sunt noii faraoni, aristocratia cocalarilor si traficantilor de zgirciuri, cei care scuipa in fatza pe oricine munceste.

 20. un liberal optimist spune:

  @cris,
  Sigur ca migratia a inceput imediat dupa ’90( nu vorbim de cei de dinainte). Norocul lor(si al nostru!) a fost ca am avut scoli bune(desi, calitatea acestora a cam scazut in deceniul 8-nu explic cauzele). Insa, din ce cunosc eu: multi tineri muncitori, altii cu studii medii, chiar si multi intelectuali au emigrat in mediul rural in speranta ca dupa legile restituirii si pe baza materiala si financiara creata de parintii lor pe timpul comunismului(ma rog al socialismului, sa nu se supere @Bibliotecarul pe mine!), sperau sa creeze niste IMM-uri si sa progreseze. Naspa! Nici un regim(exceptand Tariceanu) nu a sprijinit formarea unei clasei de mijloc. Asa incat baietii si fetele i-au bagat in ma’sa pe guvernanti si s-au carat. Or fi fost UNII suparati si pe timpul lui Tariceanu:eu nustiu. Unii cred ca da!

 21. Filip G spune:

  http://www.realitatea.net/ialomitianu-anaf-privea-toti-contribuabilii-ca-evazionisti-trebuie-readus-cu-picioarele-pe-pamant_910454.html
  Cum trateaza ANAF contribuabilii?
  Si ne miram ca ANAF nu pleaca cu mana goala indiferent cat de corect e contribuabilul!
  Merita dezbatuta problema!
  Cine dracu e sinucigas sa creeze IMM-uri iar statul sa jupoaie intreprinzatorul

 22. un liberal optimist spune:

  @anca,
  Sa nu-mi spui ca ai fost in stare sa fii profesoara in Rosiorii de Vede. Am fost obligat de niste situatii sa ajung si in acel sat-oras. E ceva ,ca in Africa. Mai am niste vecini prin Baduleasa care isi dau copii la liceu in acel oras-sat ii si ii aranjeaza pe la niste gazde de rahat. Vara, mai stau cu ei de vorba; parca sunt bolnavi de Alzeimer. Ce naiba se intampla in tara noastra?!Nu mai suntem in stare sa ne educam copiii?

 23. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Aud ca un parlamentar, fost PDL a cerut autorizatie de la Primaria Cluuuuuuuuuj sa protesteze(normal, sa nu-l umfle niste jandarmi santajati). Eu zic, sigur, dupa ce trece gerul, sa procedati la fel. Nu pot sa cred ca doctorul nu va da autorizatie. Ei, Maestre, abia atunci se vor aduna milioanele de poporeni la care viseaza basescu.

 24. un liberal optimist spune:

  @aurel,
  Tu ar trebui sa fii ingrijorat in legatura cu ce iti mai platesti facturile dupa ce cade acest regim analfabet.Penal, inca nu-l pot acuza. Depide de vointa politica a USL si de…..a Justitiei.

 25. anca spune:

  @un liberal optimist
  A fost o experienta interesanta, din multe puncte de vedere. Eu n-am stat nici macar la gazda, ci la un camin de elevi (intr-o seara, fiindca am depasit ora de inchidere, adica am ajuns pe la 10, a trebuit sa sar gardul – un gard urias). In fine, nu pot sa povestesc aici toate peripetiile mele din Rosiori. Copiii erau vai de capul lor, amarati si analfabeti, dar cei carora le eram diriga ma iubeau. Nu erau toti abrutizati. Unii faceau naveta din satele vecine, se sculau la 5 dimineata si mai ajungeau noaptea acasa. Cand naiba sa mai si invete?

 26. anca spune:

  @aurel
  NU dvs platiti pensiile. Ni le platim noi, in avans.

 27. Filip G spune:

  2%din impozitul pe salariu am avut grija sa mearga acolo unde e nevoie.Nu-mi pare rau.Daca asta era sensul celor 2%

 28. anca spune:

  @aurel
  Eu nu iau pensie acum. Nici macar nu stiu daca o sa apuc sa iau. Daca mor repede, dupa ce ies la pensie, imi mai da cineva acesti bani inapoi?

 29. un liberal optimist spune:

  @anca,
  Nu-ti mai bate capul. Pe @aurel il doare capul daca isi ma ia salariul lui mizerabil de luni incolo. Tu stai linistita cu pensia. Ai contribuit, o vei avea. Ca veni vorba, ce predai?

 30. un liberal optimist spune:

  @aurel,
  Bai baiete, tu ai absolvit macar o scoala de alfabetizare? Ca dupa cum scrii ,eu nu cred. Si atunci de unde pastele masii sa platesti salariile si pensiile la atatia oameni de valoare de pe acest blog, cand tu esti un biet carnatar de prin subsolurile vreunui sediu de rahat al pd, dupa care plang proprietarii de drept?

 31. anca spune:

  @un liberal optimist
  De fapt, nu prea ma gandesc la pensie acum.
  Am predat limba si literatura romana.

 32. un liberal optimist spune:

  @All,
  Eu cred ca @aurel asta e vreun hipopotam transpirat, fosila de pe timpul lui ceasca. Pai de unde sa stie el ca pana in 2001(cand s-a bagat asa zisa contributivitate!) tot salariatul varsa 2% din salariu(asta dupa ce se plateau pensiile). Pun pariu ca nici Maestrul nu stie smecheria asta. Poate doar Doamna Campeanu, ca e mai veche in bransa.

 33. un liberal optimist spune:

  @anca,
  Ma inclin in fata profesiei tale. Nu oricine are acest har .

 34. anca spune:

  @un liberal optimist
  Profesia e una. Har inca nu stiu daca am, dar nervi tari, cu siguranta.
  Cred ca am personalizat cam mult dialogul asta.
  Domnule VV, va rugam sa ne iertati!
  Ma duc la treburile mele, dar va las un cantec (oarecum de sezon).
  @all
  Tombe la neige:
  http://youtu.be/K-DKXuWuoYM
  Domnule VV, puteti sa stergeti acest post, n-are nicio legatura cu tematica blogului. De la ninsoare mi se trage!

 35. tiberiu spune:

  @Aurel
  @All
  Luati una buna de la ministrul analfabet Igas care recomanda cetatenilor ca in actualele conditii atmosferice sa nu iasa din casa daca nu este “impetuos necesar”.
  Actualii guvernanti trogloditi cu greu formuleaza o propozitie simpla daramite sa guverneze o tara !

 36. Barosanul spune:

  @ Anca

  Ai spus ”Mai avem si alte treburi. Plus ca actiunea civica e laudabila, dar e prea mult ca noi, cetatenii, luati individual, sa ne substituim tuturor mecanismelor de control.”

  Ai intr-un fel dreptate.

  Totusi, daca ne gandim, putem incova faptul ca ”mai avem si alte treburi’ sa dam telefon unui prieten, sa ne intilnim cu persoana iubita, sa mergem la un film, sa mergem la un teatru, usor usor chiar sa mai traim o viata normala.

  Iar cat priveste ‘ ca prin actiune ne substituim tuturor mecanismelor de control’, v-as spune ca in final NOI suntem mecanizmele de control, iar daca nu suntem multumiti si intradevar ne pasa trebuie sa Facem Ceva.

 37. Barosanul spune:

  @ All

  Sunteti la curent cu declaratia lui Udrea?

  “Noi, preocupaţi să salvăm ţara, am lăsat în urmă oamenii! Din păcate, ne-am dat seama de asta abia după ce nemulţumirile au fost strigate în stradă!”

  Traducere,

  “Noi, preocupaţi să FURAM ţara, am lăsat în urmă oamenii! Din păcate, ne-am dat seama de asta abia după ce nemulţumirile au fost strigate în stradă!”

  N-a c-o zise si pasta Nuti!

 38. George spune:

  daca slabiciune presupune a nu fi perfect sunt de acord
  faptul ca la USL lucrurile nu merg ca unse sau din inertie, e un lucru care ar trebui sa ne bucurre avand in vedere natura celor doua partide, pardon trei…. inbucurator e faptul ca se ajunge in cele din urma la un consens.. de noi noua romanilor ne plac iluziile? de ce vrem ca USL sa functioneze ca o familie? de ce visam ca politicienii sa fie preacurati si fara de pacat? de ce vrem ca primarii sa fie cei mai gospodari, cei mai tineri, cei mai scoliti? si de ce cand votam alegem de cele mai multe ori exact opusul la ceea ce ne dorim?
  eu unul cand vad frecusurile din sanul USL ma bucur, asta inseamna ca nu suntem mintiti, nu a venit nici Ponta nici Antonescu sa zica …vai ce ne iubim…nu au zis doar ca facem alianta pentru a invinge, asta nu e slabiciune, e barbatie, e putere de caracter
  succes domnilor

  • @ George

   Cum spuneam, nu ne putem face bine decat umar la umar, oameni politici, sindicalisti, jurnalisti, preoti, dascali, medici…Nu putem astepta miracole doar de la unii., Ai dreptate, poate, cand spui ca acceptarea sabiciunilor are si parti bune.

 39. anca spune:

  @Barosanul
  NOI, desigur, dar nu neaparat prin initiative individuale (foarte de stima, de altfel, dar inevitabil putine), ci noi prin ONGuri, presa, procuratura, DNA etc.
  Asta pt ca, asa cum spuneam, mai avem si ”alte treburi”, si nu doar de serviciu, iar la cele enumerate de dvs trebuie adaugat si sa facem copii (constat din postarea recenta a dlui Vosganian ca este nevoie).

 40. Bogdan Ioan Bacau spune:

  Stimate domnule Vozganian,este adevarat ca in pretul de fabricatie al oricarui produs sau serviciu,pe laga forta de munca,… INTRA:-materii prime,(care contin,tva,accize si taxe),-consumuri de ,-apa,curent electric,gaze,lemne,carbuni,.. care contin tva de 24%,pe care,investitorul le iclud in pretul de fabricatie.-LA ACEST PRET,mai ADAUGA inca un tva de 24%,si ca TOTAL tva=48%?.Nu credeti ca simpla restituire 100% a “taxelor specifice fiecarui produs”NUMAI celor care Primariea de Comuna,Oras,Sector le a eliberat autorizatie de producator,importator de bunuri si servicii,ar STIMULA INVESTITORII,ar relansa economiea reala,ar scadea JUSTIFICAT preturile,se repara ce a stricat tva de 24%,(nu prin economate si alte TEZE DE DOCTORAT)?Aceasta este solutia simpla reala,morala,legala si nediscriminatorie prin care ne putem salva de la REAMENINTAREA cu “DROBUL de sare actual,-criza,-evaziunea,-recesiunea”.Se dovedeste ca titlurile de,analisti,doctori,specialisti nu au nimic in comun cu selectarea solutiei cele mai putin costisitoare si mai benefica socitatii.Cu respect din Bacau,Bogdan Ioan,13.feb.2012

  • @ Bogdan

   Draga Bogdan, o seama de impozite se incaleca una peste alta. De pilda, TVA se aplica la pretul in care se includ si alte impozite, inclusiv accize. Dar TVA la TVA nu se aplica de la o veriga la alta. Fiecare veriga isi adauga TVA-ul sau din care scade TVA-ul precedent. De fapt, doar ultima veriga plateste TVA, ceilalti il recupereaza. Fiecare adauga cota sa de TVA si nu 24% .

  • @ Bogdan

   Draga Bogdan, o seama de impozite se incaleca una peste alta. De pilda, TVA se aplica la pretul in care se includ si alte impozite, inclusiv accize. Dar TVA la TVA nu se aplica de la o veriga la alta. Fiecare veriga isi adauga TVA-ul sau din care scade TVA-ul precedent. De fapt, doar ultima veriga plateste TVA, ceilalti il recupereaza. Fiecare adauga cota sa de TVA si nu 24% .

 41. Bogdan Ioan Bacau spune:

  Ar trebui ca televiziunile sa ia initiativa, sa ceara de la populatie solutii prin care sa ne salvam.Cu capacitatea alesilor de a gasi solutii simple reale morale ne am lamurit.Numai prin NOI INSINE si nu prin (alesii),ne vom,si ii vom salva si pe dumnealor.