Cea mai mare tragedie prin care a trecut poporul român în întreaga sa istorie: în două decenii am pierdut un român din cinci!!!

Ştirea potrivit căreia populaţia României a scăzut la 19 milioane este de-a dreptul şocantă. În 1992, populaţia ţării noastre număra 22,8 milioane de locuitori. În 2002 ea a scăzut la 21,6 milioane, iar de atunci, în numai zece ani, am mai pierdut 2,6 milioane de oameni. Aşadar, aproape patru milioane de români în douăzeci de ani…

Nu ştiu în ce măsură putem socoti corecte rezultatele acestui recensământ. Eu, de pildă, dacă nu aş fi cerut insistent  la primărie, nu aş fi fost recenzat de nimeni. Şi cunosc mulţi care sunt în situaţia mea. Dincolo de aceste neajunsuri ale referendumului, datorate timpului scurt şi proastei organizări, scăderea populaţiei domiciliate în România rămâne un lucru cert. Ea se datorează, pe de o parte, sporului negativ al natalităţii, dar, în cea mai mare măsură, migraţiei.

 

Din păcate, în ce priveşte pe românii plecaţi în străinătate, avem două surse de îngrijorare. În primul rând, foarte puţini dintre ei mai doresc să se întoarcă acasă. În al doilea rând, asimilarea lor culturală, în strănătate, se petrece cu foarte mare rapiditate. În prima generaţie de emigraţie se găsesc români valoroşi  şi avem numeroase astfel de exemple, inclusiv printre membrii blogului nostru. Ce ne facem, însă, cu următoarea generaţie? Din păcate,  spre deosebire de alte neamuri, românii nu au exerciţiul diasporei. Nu cunosc nicio mare personalitate de origine română născută şi educată în afara ţinuturilor istorice româneşti. În nicio istorie a literaturii române, de la George Călinescu până la Nicolae Manolescu, nu veţi găsi nici un nume de scriitor român valoros născut şi educat în diaspora, aşadar în altă parte decât în România, Basarabia, Bucovina sau Valea Timocului. Până acum, românii născuţi şi crescuţi în străinătate au fost pierduţi pentru cultura română şi spaţiul identitar românesc. Dincolo de rădăcinile solului românesc, limba română îşi pierde vigoarea şi identitatea românească păleşte. Cum să facem să nu se întâmple la fel şi de aici încolo?

 

Patru milioane de români mai puţin în două decenii este enorm. E cam cât am pierdut la Diktatul de la Viena. Există multe popoare pe glob care nici măcar nu numără patru milioane de oameni! Am pierdut un român din cinci!!! E o tragedie prin care poporul român nu a trecut niciodată până acum. Pierderile sunt inestimabile şi ele riscă să afecteze toate echilibrele noastre, de la piaţa forţei de muncă şi bugetele sociale până la puterea creativă a neamului nostru, dacă socotim că cei plecaţi aparţin generaţiilor tinere şi se selectează, mai ales, dintre cei mai curajoşi şi plini de iniţiativă.

101 Responses to “Cea mai mare tragedie prin care a trecut poporul român în întreaga sa istorie: în două decenii am pierdut un român din cinci!!!”

  1. cris spune:

    Pe ingas in mod cert nu il iau cu ei, il trimit in State la specializare pe post de hirciog, ca tot are talent la a anunta buletine meteo impetuos necesare de groundhog day.

  2. anca spune:

    @Barosanul
    Exemplul pe care mi l-ati dat, de reactie civica, din Marea Britanie, este convingator. (In paranteza fie spus, asta nu inseamna ca, daca teoretic va aprob, o sa ma apuc eu de-acum inainte sa fac plangere ca nu mi-au deszapezit strada sau ca a intarziat trenul, aproape orice tren din Romania. Desi nu sunt total placida, in sensul ca am reactionat uneori la potentiale abuzuri, stiu ca n-as putea fi un model de activism civic. Dar cred ca acest lucru mai tine si de firea fiecaruia). Revenind la discutia generala, adevarul este ca romanii nu au exercitiul actiunii civice (poate din cauza anilor de comunism s-au obisnuit sa taca si sa suporte). Ar trebui, deci, putina educatie in acest sens. De pilda, prin media. Inclusiv oamenii politici de buna credinta, cand merg pe la TV, ar putea sa le spuna cetatenilor lucruri de genul asta (ca au dreptul si pot sa faca plangeri in situatia cutare sau cutare…). Niste indemnuri repetate precum reclamele comerciale. Ceva efecte s-ar putea sa apara.
    Ar mai fi apoi o explicatie psihoetnica (daca acceptam o atare abordare generalizanta). Romanii par inclinati sa suporte sau sa evadeze, pe diverse cai, din “teroarea istoriei“, ca sa folosesc sintagma celebra a lui Eliade. Si rabufnesc doar cand ajung la limita suportabilitatii (uite, acum mi-a venit ideea ca s-ar putea scrie un studiu de peratologie a poporului roman, adica despre permanenta experienta a testarii limitelor). O existenta colectiva marcata de acumulari/ rabdari indelungate si de cateva explozii.
    Englezii sunt un neam de cuceritori, cu activismul in gene. In istoria noastra, nu stiu cine a avut ganduri de-astea. Nu-mi vine in minte decat Mihai Viteazul.

  3. tiberiu spune:

    @All
    Igas este “bijuteria coroanei” guvernului Basescu-Boc ; in fiecare zi ne distreaza(nu numai enerveaza) cu inca o “perla” de mare valoare:
    “Nici o localitate nu este “vadita” de aprovizionare cu energie electrica”(“vadita” in loc de “vaduvita” cum probabil intentiona semianalfabetul).
    Asta demonstreaza ca luciditatea,care era atuul lor principala,i-a parasit. Putea folosi o exprimare mai putin “sofisticata’ precum
    -Nici o localitate nu este lipsita…
    -Toate localitatile sunt aprovizionate…
    Incoltiti fiind gradul lor de penibilitate a devenit preponderent.

  4. cris spune:

    @ all

    ca tot vorbea vuvuzel de impostura. Nu stiu daca va aduceti aminte dar prin primavara lui 2010 se vorbea de faptul ca boc va fi numit doctor onorific in drept la facultatea de drept din cadrul University of Michigan. Apoi a zis ca nu se mai duce la ceremonia respectiva. Ma intreb daca nu s-a dus el sau au aflat ei care sunt succesurile dumnealui – fiind vorba de libertate de informatie putem intreba, avem si adresa de mail, si telefon….Ciudat este ca din mai 2010 pina acum pare sa nu-si fi gasit deloc timp sa se duca sa fie numit doctor, caci nu se mai pomeneste nimic despre asta.

    http://www.ziare.com/emil-boc/premier/emil-boc-a-renuntat-la-vizita-din-sua-pentru-negocierile-cu-fmi-1013569

  5. cris spune:

    Si cum anunturile americane sunt croite dupa ce scrii in cv sau o mica sinteza pe care tu o submiti lor, pot sa stiu si eu care a fost contributia majora alui boc la integrarea Romaniei in Uniunea Europeana?
    http://special.news.msu.edu/green_commencement/boc.php

    Boc, scoate diploma!

  6. anca spune:

    @Emi
    Draga Emi, esti intr-un dezechilibru: ai ori prea multa energie pozitiva, ori prea multa energie negativa. In primul caz, exista nenumarate posibilitati frumoase de a o consuma. In al doilea caz, barbatilor le recomand sa sparga lemne, iar femeilor sa faca putin smotru (eu asa fac in situatii de-astea, ma si descarc de excedentul negativ si fac si ceva util).

  7. lordul john spune:

    @cris

    Iata ce inseamna sa iti sustii fara rezerve propriile opinii si sa ai o pozitie civica:

    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ioxurFpwc7E

  8. cris spune:

    @ Lordul John

    Inteleg ca a fost reprimat dupa acest speech, i s-a retinut diurna pe 10 zile pentru ca a avut o adresare neadecvata membrilor parlamentului. Personal nu mi se pare, e taios dar nu insultator. Ce ar fi sa se dea asemenea amenzi si in parlamentul romanesc, poate ca de-alde anastase, oltean, urban, baconski s-ar gindi de doua ori inainte sa insulte.

  9. lordul john spune:

    @cris

    Inteleg ca i se spusese cam cum ne-a spus Gitenstein noua, cu impuscatul, si anume ca nu putem compara comisarii sovietici cu cei europeni. Oricum, unele dintre problemele pe care le ridica sunt corecte.

  10. Sorin Muncaciu spune:

    @ Varujan Vosganian
    Aya

    Domnule Vosganian, consider ca faceti o mare gresala desconsiderind punctul de vedere a domnului Aya !!…. Pentru mine este reprobabil ca un politician roman sa calce , cu atita usurinta, pactul cu poporul roman pe care, l-a consfiintit atunci cind a DEPUS JURAMINTUL PE CONSTITUTIA ROMANIEI. Daca dumneavoastra , ca si Traian Basescu, doriti sa dati bugetul Romaniei pe mina birocratilor de la Bruxelles…. foarte bine , aveti dreptul la opinia dvs., dar atunci MODIFICATI CONSTITUTIA, ca sa convina pretentiilor alora de al UE. CONSTITUTIA ROMANIEI, in forma actuala, nu permite nici un fel de stirbire a suveranitatii nationale !!! V-am atras atentia, mai demult, cine sint actorii din spatele ” noului tratat de stabilitate”. Daca nu ma credeti pe mine, cititi textul tratatului si veti afla ca in conditii de deficit peste cel permis, birocratii de la Bruxelles decid alocarea bugetului Romaniei. Acesti birocrati absolut imuni la orice responsabilitate juridica in cadrul UE, adica, nu pot fi trasi la raspundere pentru actiunile lor in nici un fel. Nu exista nici o garantie ca odata suveranitatea asupra bugetului fiind pierduta, in favoarea acestor birocrati nealsi democratic, acestia nu vor abuza noua lor putere in favoarea stapinilor lor din oligarhia europeana, oricum interese straine. Dupa parerea mea, nu sint sanatosi la cap aceia care sint deacord sa dea Romania pe mina domnilor Draghi, Barosso, Von Rumpoy etc.etc. Politica iresponsabila a politicienilor din ultimii 20 de ani a dus la pierderea a 4 milioane de romani, la datorii de 100 de miliarde de euro la care platim o dobinda mai mare decit cresterea economica, inrobire financiara care va condamna Romania la stagnare si mizerie pentru populatie si transformarea tarii intr-o colonie periferica din UE. Va sa zica, dupa tot acest destin catastrofal in ultimii 20, acum, va trebui sa acceptam si pierderea suveranitatii asupra bugetului national ??? Tocmai acum cind, este atit de evident atacul oligahiilor asupra democratiei statelor suverane folosin armele politicii monetare si financiare, politicienii romani sa cedeze suveranitatea nationala !! Bravos gindire patriotica , halal compasiune pentru poporul roman care va indura dictatul birocratilor UE.
    Nu domnule Vosganian, suveranitatea asupra bugetului Romaniei trebuie sa fie decisa de poporul roman prin referendum , nu este de nasul politicienilor sa tranzactioneze suveranitatea nationala !!!
    Domnule Vosganian va rog sa urmariti discursurile parlamentartului european Nigel Farage, pe you tube, pentru a face cunostinta cu personajele pe mina carora sinteti gata sa dati bugetul national !!
    Luni , am inteles ca veti fi convocat la Cotroceni pentru consultari in privinta tratatului. VA ROG SA VA OPUNETI ACESTUI TRATAT !!! Aici nu mai vorbim din punct de vedere ideologic , a vota pentru amestecul birocratiei suprastatale in bugetul national, aici vorbim din punct de vedere patriotic , al juramintului pe care l-ati facut pe Constitutia Romaniei. Pentru mine este un deal breaker, daca
    sinteti deacord cu acest tratat , nu vom mai avea nimic in comun !!

  11. Sfarma -Piatra spune:

    @ AIUREL

    Ba baiete, din cauza voastra si a basescului vostru si ,,politicii” voastre timpite,cretine si mai ales idioate in domeniul taxelor si impozitelor,tata a trebuit sa-si inchida firma in septembrie 2011 !!!
    Asa ca nu mai zice tu ca au boala pe voi numai cei care au lucrat in domeniul bugetar !!!
    Acu’ pricepi de ce va urasc din toti ficatii ???
    Tata a deschis atelierul foto in 2000 si a trebuit sa-l inchida in 2011 in ,,guvernarea” voastra de rahat !!!
    Ba nenorocitilor,stiti citi oameni ati nenorocit din sectorul privat ???
    Zii ba ??? Stii ???
    Nu era o mare afacere,da’ era atit cit ne trebuia,pina ati venit voi,ticalosii dracului !!!
    Lasa mestere,ca vedeti voi la alegeri !!! Sau poate cine stie,cind s-o mai inmuia gerul asta !!!

  12. Sfarma -Piatra spune:

    @ AIUREL

    Ba nenorocitule,prima lovitura mortala data sectorului privat a fost impozitul forfetar,a doua lovitura a fost cind ati FURAT 25% din salariile bugetarilor !!! Prin FURTUL celor 25% ati provocat o scadere brusca in vinzarile si serviciile oferite de sectorul privat,oamenii n-au mai avut bani,deci n-au mai cumparat !!! Pricepi chestiile astea ???

  13. anca spune:

    @Sfarma-Piatra
    N-as vrea sa va enervez suplimentar, dar impreuna cu cine a introdus PDL impozitul forfetar? Nu cumva impreuna cu aliatii nostri de azi?

  14. tudor spune:

    @all

    hai sa va dau doua vesti bune

    1. in Piata moralul trupelor este excelent, mult peste ce s ar crede dupa atitea zile si atita ger

    2. deruta e totala; deja primari pedelisti importanti se predau, cu arme si bagaje; informatia nu e de pe la vreun partid, ci de pe teren

    :)

  15. un liberal optimist spune:

    @tudor,
    Imi place sloganul celor de la Bistrita:”Jos basescu, jos, Esti un mincinos”, iar recent, adaptat la situatie:”Jos Olteanu, jos, Esti un mincinos”, cu accentul de rigoare din zona.

  16. Sfarma -Piatra spune:

    @ ANCA

    Stimata doamna,aveti perfecta dreptate !!!
    Dar,a urmat o avalansa de idiotenii d-astea in care Basescu si khmerii lui portocalii si-au ASUMAT toate astea !!!
    Asta ar fi cam singurul pacat al PSD in cirdasia pe care a avut-o cu Basescu !!! Bine,PSD-ul are pacate grele de tot,dar in momentul de fata,sintem in aceeasi transee si un singur DUSMAN COMUN : BASESCU !!!

  17. Mihai ANDREI spune:

    @ lordul john & Sfarmă-Piatră
    Şi, totuşi, soluţia e la noi şi nu la dl. senator: de câte ori vedeţi o postare de la un branconier vădit impetuos, săriţi la următoarea, fără a o citi şi, cu atât mai mult, fără a-i răspunde.
    Având în vedere că postacii plătiţi îşi pot schimba ID-ul în max. 90 sec. iar IP-ul în câteva minute, dl. senator nu poate lua măsuri efective pe această temă. Soluţia rămâne cea indicată şi de Cris: Don’t feed him !

  18. Sfarma -Piatra spune:

    @ MIHAI ANDREI

    Uneori e foarte greu sa nu-i raspunzi unui hominid de genu’ asta !!!
    Prea cred ei ca toata lumea e proasta si ei destepti !!!

  19. Adrian spune:

    Si o sa fim din ce in ce mai putini atata timp cat Basescu continua la putere. Imaginativa ce se va intampla peste 20, 30 de ani, cand populatia de atunci va trebui sa suporte pensii mai multe pentru cei care vor fi pensionari. De unde bani? De la Basescu care i-a furat. Romania este pe butuci in ziua de azi, iar Romanii muncesc printre straini pentru a putea sa supravietuiasca in jungla canibalista din Romania!

  20. alex spune:

    Singura solutie e un capitalism dur de tip America secolului 19. Cu stat minimal, putin implicat in economie. Mana invizibila ghideaza. Efectele interventiei guvernului in vietile noastre s-au vazut ce au adus cu criza asta. iliescu nu a facut o terapie de soc in 1990, de tip polonez (Balcerowicz ). Asa ajungeam macar ca Polonia.
    Partidul dumneavoasta sa ia exemplu de la Thatcher si Reagan. Lasati-l pe Ponta cu socialismele lui. Cu politicile lui de stanga falimentare Romania nu iese din situatia in care se afla. Asta daca mai aveti voce in USL. Poate dupa alegeri. Pentru ca voturile se castiga cu altfel de discurs

  21. alex spune:

    @Sfarma-Piatra Salariile bugetarilor scazute cu 25 % tot de privati sunt platite. Deci practic privatii platesc bugetarii ca sa cumpere tot de la privati produse. Din taxe. Taxe e o forma de confiscare partiala a bogatiei acumulate de individ. De aceea trebuie folosit cu intelepciune, nu bagata in cocosi si elene.

  22. lordul john spune:

    @all

    Cică Băsescu şi Arafat se împacă şi se aşează la masă să negocieze pe Legea Sănătăţii. La un moment dat, lui Raed îi sună telefonul, ascultă puţin, se ridică şi iese minute, se reia discuţia şi iar sună telefonul. Se repetă secvenţa cu „Mă scuzaţi, e o urgenţă!” A cincea sau a şasea oară, Băse exasperat se pune-n uşă: „Doctore, n-o să terminăm niciodată dacă mergi să intervii la toate accidentele!”
    Raed se scuză: „Dar nu merg la niciun accident. Mă tot sună unul care-mi spune că mă vede prin lunetă şi mă avertizează să ies naibii din cadru!”

  23. Dorin spune:

    @ Cris:

    Multumesc mult pentru interesantul textul din “Manualul dictatorului”. Povestea despre oraselul californian Bell cred ca am mai citit-o undeva acum catva timp dar nu sunt in stare sa-mi aduc aminte acum autorul si titlul cartii. Oricum, era o carte a unui american care explica foarte frumos ce inseamna democratie electiva si participativa si de ce este important ca accentul sa se mute treptat de la prima spre a doua categorie, pe masura ce nivelul general al constiintei posibile a persoanelor implicate creste.

    Lectia foarte importanta de invatat din patania oraselului Bell este aceea ca dictatura nu este o calamitate izolata datorata accesului la putere a unei/unor persoane nepotrivite, ci pare sa se ridice la suprafata din strafundurile atavice ale fiintei umane, de pe vremea cand omul nu era om, ci doar o maimuta marina.

    Am vazut candva un documentar extrem de interesant despre originea speciilor umane si care facea o comparatie dintre maimutele actuale si primele hominide. Pentru comunitatile de maimute, la fel ca si pentru multe alte animale de turma exista o ierarhie foarte clara care incepe cu masculul sau femela alfa si coboara pana la cel mai neinsemnat membru al cetei. In turmele de animale, masculul sau femela alfa isi pastreaza dominatia prin putere, au loc niste confruntari periodice intre personajul dominant si cei care ii contesta autoritatea, iar cei care nu se supun puterii de obicei sfarsesc batuti. In cetele de animale, piramida puterii este clara, lupta pentru putere este continua, iar exceptiile nu sunt permise.

    Prin contrast, la oameni se observa in mod natural un mod de actiune complet diferit: atunci cand undeva apare o lupta pentru putere din indiferent ce cauza, reactia este prompta si imediata: cei din jur sar pe cei doi pretendenti si-i obliga sa se potoleasca. Diferendele se rezolva la masa negocierii si nu prin aratarea muschilor iar modul traditional de rezolvare este sfatul batranilor/ inteleptilor si nu recurgerea la forta.

    Exemplul oraselului Bell arata de asemenea importanta calitatii oamenilor alesi in functia reprezentativa, dar in egala masura a mecanismelor de control democratice. In lipsa lor, sau in momentul in care ele sunt manifestate doar formal, chiar si in cea mai democratica societate poate aparea oricand un nou Oliver Cromwell, un Marat, un Hitler sau un McCarthy.

  24. Sfarma -Piatra spune:

    @ ALEX

    Domnule !!! Nu poti avea o tara fara un sector public de stat! Nu exista asa ceva!!! Asta e ultraliberalism de tipul ,,legea junglei” !!!
    Eu stiu ca tu si altii ca tine considerati ca ideea de salarizare a sectorului de stat,este un rau necesar,ca pensiile sint si ele un rau necesar,ca bolnavii,batrinii si copii sint o povara pe care voi ,,elita” cu bani,trebuie sa-i carati in spate !!!
    A continua cu darwinismul asta social,o tara MOARE in citiva ani,cu toti banii si afacerile voastre !!!
    Gindeste-te dom’le ALEX ca intr-o zi din diferite motive vei ajunge intr-o situatie de ,,cu spatele la zid”,ce faci ??? Vei spune ca avind bani nu-i o problema,iei avionu’ pina la AKH din Viena ! Dar daca ramai si fara bani ??? Fara absolut NIMIC !!! Un faliment neasteptat,o chestie d-asta !!! Ai parinti pensionari ? Cred ca da! Cum te simti cind unii ii numesc ,,asistati sociali” si ,,paraziti” ??? Sau cum a zis Sulfina ,,Categorii neproductive” !!!

  25. cris spune:

    @ Dorin

    Este doar inceputul cartii. Aici e un interviu cu De Mesquita si Smith de pe C-SPAN – deja ajungind la modul cum primariile unui anume partid sunt sustinute in defavoarea celor ale opozitiei, ca e vorba de Pakistan in interviu, ba cum se intimpla, chiar daca mai voalat, si in State, incepi, ca roman, sa te simti cetatean al lumii si mindru de asta (tongue in cheek). E o carte de o luciditate taioasa, dar care iti si spune ca intr-adevar somnul demosului naste dictatori si clicile aferente, si ca lupta de restringere a tendintelor de a ajunge la putere si de abuz din partea acestora trebuie sa fie permanenta.
    http://www.c-spanvideo.org/program/301590-1

  26. lordul john spune:

    @cris

    Foarte bun interviul! Incerc sa-mi arunc ochii si pe carte.

  27. cris spune:

    @ LordulJohn

    Vorbeam de capitalul uman.
    Gindirea actualului partid de guvernamint se bazeaza pe tinichigiii lui basescu si timplarii fie-si. Caci, nu-i asa, “e o inflatie de diplome”.

    Iar aceasta se numeste reforma si modernizare, una care merge contrar unei intregi lumi, ca racul. Troglodismul, imbecilitatile retrograde in ce priveste educatia si capitalul uman al acestor analfabeti cu functie depaseste orice imaginatie. Acesti indivizi care habar nu au de asa ceva indraznesc sa “vorbeste” prin Sulfina Barbu in fata Parlamentului European despre “fluidizarea” pietii muncii ca despre o mare realizare pedelista si dovada de spirit reformator. Iar ajung la sinteza siktir, caci in fata unor asemenea cimpanzei preistorici pentru care modenitatea este ceva intre achizitionarea de vuittoane si bolboroseli propagandistice nu stiu ce altceva s-ar spune.

    Mai jos un model de gindire in privinta capitalului uman in politicile de stat. Vorbeam de Gary Becker si chiar de Adam Smith, iata canadienii:

    http://www.irpp.org/cpa/briefs/riddell.pdf

  28. cris spune:

    @ LordulJohn

    Crezi ca europarlamentara lu’ tata a auzit de OECD? si de faptul ca politica OECD e departe de timplarii dumneaei si inflatia de diplome?

    Poate ar trebui sa calce mai des prin librarii si biblioteci decit prin magazine de lux. Macar ar invata sa “vorbeste” si sa calce prin mai putine strachini.
    http://www.oecd-ilibrary.org/education/human-capital_9789264029095-en

  29. Filip G spune:

    USL nu trebuie sa participe la consultari la Cotroceni!
    Daca participa ,Traian Basescu va umili opozitia in stilul caracteristic.
    Ieri strigati in strada JOS BASESCU iar azi veniti la presedinte cu revendicari absurde!
    Cum a fost la ultima vizita?

  30. Tiberiu spune:

    @Cris
    Spre deosebire de diversi profesori de stiinte politice care predau unui numar mic de studenti ,Basescu a dat o lectie unui intreg popor cum poate fi inrobit cu duhul blandetii si cum poate fi transformat un regim democratic intr-unul autocratic in Europa anilor 2000 si sub egida UE.Nu imi face impresia ca romanii inteleg cu claritate “Ce” si Mai ales “De ce ” li se intampla Asta lor.
    Nu stiu cum gandesc astazi germanii referitor la nazism,daca inteleg ca a fost pentru ei o lectie de viata si civism la care au esuat si din care au invatat (poate) cum sa apere cu abnegatie valorile democratiei,pentru a evita ca o Alta canalie sa le robeasca mintile.
    Sper ca atunci cand Ro. Va depasi acest moment (cat Mai curand sper) sa fie pe si pentru romani o lectie din care sa traga invatamintele necessare.

  31. cris spune:

    @ LordulJohn

    Ma scoate din sarite ideea asta ca FMIul ar fi cumva naivi, prosti, orbi, si nu vad nivelul de coruptie al dragutzului de pedele. Nu vad, nu stiu de ce se duce Romania de ripa, nu stiu mecanismele prin care banii se scurg in buzunarele si posetutze vorace….. Este o contradictie atit de flagranta cu ceea ce FMI stie bine de fapt, are experienta in acest domeniu, incit nu poti sa nu te intrebi daca vorbim de un Jeffrey Franks care nu a citit documentele propriului FMI, un incompetent, sau de unul cu rea intentie.

    Daca iti amintesti vorbeam acum ceva timp de Vito Tanzi – discutiile legate de coruptia din Italia. Ei, Vito Tanzi a fost 20 de ani director al Fiscal Affairs in FMI. Doua fragmente dintr-un document al FMI scris de Tanzi:

    “In many countries, the lack of transparency in rules, laws, and processes creates a fertile ground for corruption. Rules are often confusing, the documents specifying them are not publicly available, and, at times, the rules are changed without properly publicized announcements. …. Processes or procedures on policy matters and other actions, for example, competitions for public projects, are equally opaque, so that at times it is difficult to understand or to determine the process that was followed before a decision was reached

    A final contributing factor is the example provided by the leadership.When the top political leaders do not provide the right example, either because they engage in acts of corruption or, as is more often the case,because they condone such acts on the part of relatives, friends, or political associates, it cannot be expected that the employees in the public administration will behave differently.”

    Aici tot documentul, foarte clar si lamuritor in legatura cu “naivitatea” FMI apropos de coruptie.

    https://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:OAyG2Bw9AyUJ:citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download%3Bjsessionid%3DC1C6483D50AAB9EDCDB630E3E609D24D%3Fdoi%3D10.1.1.196.9342%26rep%3Drep1%26type%3Dpdf+&hl=en&gl=us&pid=bl&srcid=ADGEESgtnK9Nks8UEhlw-9Z6xRnrJ2kEwlquaPqSiPkTSKbQU-4ThGvYTavFdrdAlC8SJSQ_eQDjuLG0mvwZnMkmMOjod0OED_uJIBQ9wtU3ta29LP42IuPeb3UKbsl6g0CqNY9Ohnfc&sig=AHIEtbR6x1ysm8jcGXU0gSrPYzrn-00H_A

    Il trimitem si pe Franks, impreuna cu Eba, la librarie si biblioteca?

  32. gabryela spune:

    astazi nu am putut ajunge la examen cu fiul meu cu handicap in carucior.universitatea la petrosani este undeva intr-un deal si pur si simplu nu am putut urca cu masina,fiindca nu era nici curatat nici aruncat cu nimic!la jumatatea drumului am inceput sa derapam si pa pa.am sunat asistenta d-lui profesor cu care avea examen si dansa a vb.cu dumnealui si va da examenul pe 19 februarie cu o alta grupa.si daca ajungeam nu cred ca putea sa scrie ca a vb. la telefon cu o colega si a zis ca era f.frig ca era gheata pe geamuri.primarului ridzi (sotul monicai)din petrosani nu-i pasa de acest oras.

  33. Dorin spune:

    @ Cris:

    Tocmai sunt enervat la culme si voiam sa-ti arat ultima stire legata de Jeffrey Franks, reprezentantul “Isaia dantuieste” al FMI in Romania, proaspat aparuta pe mai multe jurnale: http://www.jurnalul.ro/starea-de-sanatate/jeffrey-franks-sistemul-sanitar-este-defect-603417.htm

    Citez: <>

    L-as intreba pe domnul Franks: De unde stie dumnealui ca sistemul nostru este defect?

    E din experienta proprie? Si-a adus cumva dumnealui bunica, mama, sotia pe targa la sectia de primire a vreunui spital din Romania asa ca are vreo experienta nemijlocita de genul acesta? A vizitat macar un singur spital, ca sa stie cum stau lucrurile?

    Sau poate cumva, specialistii din marea finanta mondiala gen FMI sunt niste persoane superioare, olimpiene, antrenati inclusiv ca sa se priceapa si la tot si la toate dintr-o privire, y compris sisteme medicale? Intre un mic si-o sarma, capabili sa emita un diagnostic necrutator de finantist priceput la toate, la fel cum era si Nicolae Ceausescu primul arhitect, primul economist, primul lingvist, primul istoric si primul medic al tarii?

    Sau poate vorbeste din auzite, o fi aflat toate chestiile astea despre sistemul medical romanesc in timp ce dansa perinita cu animatoarele tocmite de Blejnar? Daca este asa, atunci nu putem decat sa ne intrebam cine era pasarica si ce i-o fi soptit ea despre sistemul medical romanesc.

    Iar daca domnul mare specialist al FMI-ului vorbeste din auzite de pe la diverse pasarele, poate ca este momentul ca sefa dumnealui sa-si puna putin problema cat de profesionist este cineva care, la nivelul despre care vorbim, isi permite sa emita asemenea judecati de gang.

    Eu unul ii sugerez frumos ca ar fi cazul sa-si ia jucarelele si sa-si caute rapid un “ausgang” din tara mea.

  34. cris spune:

    @ Dorin

    Foarte scurt: domnul Franks ar trebui sa-si aduca aminte cit a durat dezbaterea pe legea sanatatii in tara sa de origine, Statele Unite – luni in senat, un an in Congress. Ca sa nu spunem ca prima formula a reformei a fost in timpul lui Clinton, acum mai bine de 10 ani, si respinsa la timpul respectiv. Dumnealui nu are nici un drept ori competenta sa dicteze ca in sase luni sa se adopte o lege a sanatatii de catre un parlament al unei tari suverane.

  35. lordul john spune:

    @cris

    daca i-am trimite pe toti care au nevoie, la biblioteca, ar fi bibliotecile mai populate decat mall-urile in zilele cand se fac promitii la tigai.

  36. anca spune:

    @all
    Pomana lui basescu
    http://youtu.be/y8PvzzxFJNc
    Veti recunoaste usor in ce oras se petrece.

  37. anca spune:

    @VV
    Bravo!
    Da, la Craiova, aproape de English Park, adica in fata Prefecturii, Piata Mihai Viteazul (se vede si statuia in cadru).

  38. emi spune:

    Voi chiar credeti in democratia americana? Poate pentru anumiti cetateni o fi democratie dar pentru bastinasii din rezervatii si pentru cei “iesiti din sistem” din pricina de saracie, eu nu cred ca e. Cat despre “derapajele” politicienilor americani, pun pariu ca sunt comandate de la Washington. Nu doar bokuletii nostri vorbesc dupa dictare.

  39. cris spune:

    @ emi

    tocmai despre asemenea mecanisme e vorba in cartea pe care am mentionat-o. Si e scrisa de americani, nici ei nu sunt scutiti de asemenea fenomene tip boc, diferenta e ca ei nu stau cu miinile in sin cind se intimpla asa ceva.