Sacrificiile nu vor mulţumi pe nimeni. Din partea puterii politice, răspunderea pentru tot ce se întâmplă e colectivă, nu individuală

Demisia lui Emil Boc, împreună cu întregul Guvern, este doar un pas către normalitate. Ar fi o eroare să ne mulţumim doar cu atât, să spunem că, iată, protestele şi-au atins ţinta şi puterea politică a dat un pas decisiv înapoi.

În legătură cu gravitatea situaţii actuale, tema de fond nu este cea a compoziţiei Guvernului ci a legitimităţii majorităţii parlamentare şi a modului în care este înţeleasă funcţionarea statului de drept, în principal chestiunile legate de rolul preşedintelui. Pe actuala majoritate parlamentară, încropită din trădări şi şantaje de tot felul, lipsită de suport popular, nu se poate clădi nimic stabil şi legitim.

 

Nu acceptăm decât un Guvern cu mandat limitat şi care să pregătească ţara pentru alegeri anticipate. Un Guvern care să nu fie repetarea scenariului inutil din octombrie 2009, vânturând prin faţa opiniei publice tehnocraţi afiliaţi principalului partid de guvernământ. Nu vom îngădui ca demisia lui Emil Boc să fie doar un tertip pentru conservarea puterii. În situaţia gravă în care se află România astăzi nu putem tolera manevrele unor jocuri de imagine. Noi cerem responsabilitate şi nu sacrificii. Cu alte cuvinte, nu credem că ceea ced trebuie acum este să asistăm la ritualuri în care unii reprezentanţi ai puterii politice să îi sacrifice pe alţii, de parcă n-ar fi ştiut cu toţii ce se întâmplă şi nu ar fi  pus umărul, fiecare în parte şi toţi la un loc, la deteriorarea sistemului democratic, la sărăcirea populaţiei, la vlăguirea mediului de afaceri, a înglodarea ţării în datorii, la îngroşarea cohortelor de şomeri şi la adâncirea crizei de sens a societăţii româneşti. Răspunderea pentru tot ce s-a întâmplat trebuie să fie colectivă şi nu individuală. Iar cauţionarea tuturor acestor vinovăţii prin vehicularea unor nume păstrate cu grijă pentru astfel de ocazii speciale nu va amăgi pe nimeni.

 

Aşadar, Guvernul, oricare va fi acela, trebuie să aibă ca mandat îndeplinirea procedurilor pentru alegeri anticipate. El trebuie să fie rezultatul unei soluţii negociate între toate grupurile parlamentare şi nu al unei tactici oculte pregătite în cancelariile prezidenţiale. Mandatul său limitat îl va împiedica să ia măsuri conjuncturale şi care să nu aibă ca scop decât finanarea campaniei electorale a partidelor din actuala majoritate parlamentară.

 

Emil Boc nu a fost cauza situaţiei actuale, ci unul dintre efecte. Şi, ca în orice operaţie reuşită, mai ales una pe cord deschis cum e cea de acum, trebuie înlăturată, în primul rând, cauza.

96 Responses to “Sacrificiile nu vor mulţumi pe nimeni. Din partea puterii politice, răspunderea pentru tot ce se întâmplă e colectivă, nu individuală”

 1. tiberiu

  K1 e un sport? Ca daca e un sport recunoscut, are niste reguli care trebuie respectate…

 2. tiberiu

  Daca esti sportiv de performanta si te afli in ring respecti regulile pana la capat, respectandu-te astfel pe tine. Daca dai peste un smardoi care intra in ring si face un titlu de glorie din a arata cat tupeu poate avea, solutia nu e sa-i raspunzi cu aceeasi atitudine. Poti sa-i arati inafara ringului, daca vrei, de ce mai esti in stare, dar in ring faci ce trebuie si cum trebuie.

 3. tiberiu spune:

  @Corina Chiriac
  In ring sau la o “cafteala” de strada pumnii se dau fara “bun simt”,se dau ca sa-ti pui la pamnt adversarul ,ca daca nu elk te termina.Cine se gandeste o secunda la “Bunul simt” va fi lichidat gasrantat. Cine nu intelege atata lucru traieste pe alta lume.
  Iata ca jocul lui TB este ca intodeauna in forta si numeste un premier sef de servicii secrete sau cu alte cuvinte (si Crin a subliniat)TB vrea sa guverneze pe fata cu serviciile secrete.Care este raspunsul USL ? Vorbe goale !
  Cine nu are alte raspunsuri la acest atac fulminant la adresa democratiei decat declaratii sforaitoare sa se lase de politica , este doar o paiata.Nu intamplator protestatarii se dezic de opozitie ,nu sunt credibili,ce fac ei nu este lupta politica ci “balet politic”.

 4. Cine crede ca TB a decis si decide in politica romaneasca da dovada de suficienta naivitate. Aparenta sa putere este de fapt slabiciunea care a fost si este speculata de cei care ne conduc cu adevarat.

 5. Baletul e ceva sublim! Mie chiar imi place :-)

 6. tiberiu

  Dorinta nemarginita de putere, abilitatea de a o obtine cu orice mijloace si de a o folosi discretionar este un semn de slabiciune pe care putini il observa si mai putini inca il recunosc.

 7. cris spune:

  Nu va cadea deloc bine seful SIE ca prim ministru, cu atit mai mult in combinatia struto-camila cu ministri ai coalitiei, adica seviciile secrete purtator de stindard al actualei puteri; pe plan extern cel putin basescu a facut o miscare de-a dreptul nefericita, despre chestia cu alegeri in 2013 ce sa mai vorbim, care confirma tendintele dumnealui in ochii si ai PE si ai americanilor. Confirma ca nu exista nici cea mai mica disponibilitate de a asigura alegeri in conditii democratice. Vom vedea cum reactioneaza presa: un prim semnal, Fox news incepe cu “spy chief”….

 8. tiberiu spune:

  @Corina Chiriac
  “Balet politic” inseamna “pantomima politica” adica mimarea politicii.Daca asta iti place e in regula.

 9. Eu am spus doar ca-mi place baletul si, pe cale de consecinta, nu-i pot da o conotatie negativa. In ce priveste politica prefer onestitatea, responsabilitatea, consecventa, taria de caracter si, nu in ultimul rand, eleganta. M-am saturat de eleganta data doar de hainele scumpe care ascund caractere de doi bani.

 10. Ponta: ,,Problema cu Alibaba si cei 40 de hoti nu e Alibaba ci cei 40 de hoti!”

 11. cris spune:

  @ Corina Chiriac

  cei 40 de hoti ramin – udrea, funeriu, sulfina barbu ramin ministri.

  http://www.cotidianul.ro/ce-ministri-raman-in-noul-guvern-172027/

  Cum suna pentru cetateanul din strada ca si pentru cel din fatza televizorului ca noul prim ministru este unul din capii numeroaselor servicii secrete – mai multe decit in orice tara democratica, iar ceilalti ministri, la fel de “iubiti” ca boc, incepind cu udrea, ramin? Ce credibilitate au ? Mi se pare ca, dimpotriva, asa ceva va scoate si mai abitir oamenii in strada. Nu stiu de ce , dar mi se pare ca basescu face balet in strachini.

 12. Corina Chiriac spune:

  @VV

  Nu la valoarea cifrelor faceam neaparat referire, ci la modul de prezentare.

 13. Tiberiu spune:

  @Corina Chiriac
  chestia cu “slabiciunea dictatorilor” este interesanta.Deci conform acestei teorii au murit in razboi vreo 70de milioane de oameni din cauza “slabiciunii” lui Hitler.Interesant de stiut cati ar fi fost ucisi oare daca Hitler avea un caracter Mai puternic ?

 14. emi spune:

  V.V.
  Mai are @aurel niste limite: nu scrie inainte de 1

 15. emi spune:

  Nu scrie inainte de 10 dimineata si nici dupa ora 20. Si duminica se respecta, doar ieri ne-a onorat cu doua-trei minuni…

 16. Tiberiu spune:

  @VV
  Trebuie sa blocati cu orice pret inscaunarea unui spion sef ca prim minstru.Adresati-va UE si Departamentului de Stat.
  Acum intelegeti de ce nu Eram “fericit” la caderea lui Boc? Pentru ca banuiam ca Urmeaza o “maciuca” de la TB.
  Povestea cu greva parliamentara este de ras (de plans?)in acest caz

 17. tudor spune:

  @all

  Dragi copii,
  Ar trebui sa va bucurati, l am dat jos pe boc!
  Intariti va inimile si bratele, urmeaza ce este mai greu!

  @Radu
  Tu, intareste ti si spinarea!
  :)

 18. tudor spune:

  @VV

  Multumim pentru analiza raportului consiliului fiscal.
  Intocmit cu profesionalism ar fi putut constitui un document foarte util.
  Deplingeam pe aici lipsa de implicare a societatii civile, a expertizei acesteia.
  Mi e teama ca problema este chiar mai grava: nu prea avem cine stie ce specialisti adevarati in domeniul in cauza; si nu numai.
  Cred ca este o alta forma fara fond, de care e plina romania.

  PS:
  Critica dv poate constitui un fel de “intampinare” la documentul in cauza?
  Intentionati sa l adresati, oficial, si consiliului fiscal?

 19. emi spune:

  Pe 11 februarie se va demonstra in toata Europa impotriva ACTA. In Romania sunt deja 21 de orase care au anuntat organizarea de demonstratii NU-ACTA. Base a semnat si aceasta conventie internationala fara sa-i intrebe pe fraierii care l-au ales.

 20. Tiberiu spune:

  @VV
  bumerangul este o arma care loveste obiectivul si se intoarce la cel care l-a folosit pentru reutilizare,fara insa a-l lovi.In limba roamna termenul de “bumernag” este folosit in mod cu totul impropriu.

 21. Tiberiu spune:

  @VV
  TB a inteles de la protestatari ca are un deficit de imagine irecuperabil si a decis sa actioneze in forta miltarizand guvernul.
  Asemanator cu gaddafi si assad merge pana in panzele albe

 22. tudor spune:

  Imi pare foarte clar rolul dlui m r ungureanu:

  sa mentina actuala structura de putere pina la alegerile parlamentare, iar dupa alegeri, tot cu el premier, sa ia , prin mijloace specifice, niste deputati usl pentru a i asigura basescului mentinerea la cotroceni.

  v am mai spus, basescu va incerca din nou toate manevrele care au avut succes.
  deja se antreneaza si a revenit la parlamentul unicameral conform vointei poporului blabla

 23. tudor spune:

  Prin urmare, cred ca usl ar trebui sa negocieze reintoarcerea in parlament, conditionat de votarea a doua legi:
  - alegerea primarilor in doua tururi de scrutin
  - interzicerea migratiei politice

 24. tudor spune:

  @emi

  mergem la nu acta,
  normal!

 25. Sorin Muncaciu spune:

  @ Varujan Vosganian

  Domnule Vosganian, as dori sa aflu de la dumneavoastra, ce parere v-a facut discutia pe care ati avut-o cu reprezentanitii FMI, WB, UE la care, ati participat din partea opozitiei. Observ ca, intre timp, privatizarea din sectorul energetic, impusa de FMI, devine realitate.
  De asemeni, astept raspunsul dvs cu privire la ” pactul de stabilitate EMS pe care cuplul franco -german incearca sa-l impuna la sugestia oligarhilor corporatisti europeni , si pe care Anglia si Cehia, pina acum, l-au respins….

  @ Aurel

  Domnule Aurel argumentatia dumneavoastra prin care, traseistii politici din parlament au legimitate, in virtutea alegerilor in sistemul uninominal este, cel putin, absurda. Va reamintesc ca tradarea acestor deputati si senatori a constituit baza majoritatii monstrozitatii care a guvernat Romania si care, a adus populatia la sapa de lemn si disperare.
  In primul rind, acesti parlamentari au fost alesi ca rezultat al unei campanii electorale in care si-au sustinut crezul politic, fiind acceptati , promovati, sustinuti si confirmati de partidele initiale sub a caror sigla au activat . Schimbarea intr-o alta formatiune reprezinta un mod oportunist de a actiona care, se dezice si sfideaza increderea alegatorilor. Ca dovada ca am dreptate , de ce acesti impostori nu au ales sa candideze ca independenti, daca au dorit sa nu aiba filiatiune politica ??? Raspunsul este evident, pentru ca “nu ii vota nici dracu”,… bazat numai pe calitatile lor “civice”!!
  In al doilea rind, nu toti cei alesi au fost alesi cu numar majoritar de voturi. S-a intimplat ca un candidat de alta culoare politica sa fi avut un numar mai mare de voturi, schimbarea optiunii politice a traseistilor, fata de, sa zicem, candidatii PDL de exemplu, cu un numar mai mare de voturi, face ca scopul alegerilor sa fie denaturat intr-un asa hal, atit din punct de vedere etic cit si din punct de vedere matematic. Nu poate fi scopul unor alegeri libere : promovarea pe usa din dos a unor candidati care, nu au reprezentat dorinta majoritatii matematice a primului candidat .
  In al treilea rind, dumneata nu poti absolutiza motivatia votului cetatenilor ca fiind numai raportata la pesoana candidatului, o buna parte din electorat a avut motivatie de ordin ideologic, de apartenenta la o anumita convigere politica , o alta parte bazata pe excluderea celorlalti candidati sau a formatiunilor politice respetive, o alta parte votat in conformitate cu apartenenta etnica, religioasa etc.etc…..
  In concluzie, la data alegerilor apartenenta politica a candidatilor a fost explicita si , se presupune, ca macar o buna parte din electorat a votat conform cu apartenenta partinica pe care, candidatul o afisa in acel moment. Schimbarea pozitiei politice dupa acceptarea mandatului este un act tradare, atit fata de partidul care a promovat candidatul la alegeri, fata de alegatorii care au acordat increderea lor, fata de integritatea procesului electoral, fata de candidatii mai bine pozitionati matematic si nu, in ultimul rid, fata de ideea de democratie reprezentativa !!

  O alta controversa o constituie interpretarea pe care dumneavoastra o dati afirmatiilor lui Ponta, folosid metoda comsomolista de scoatre din context a unei fraze si “reinventarea ” sensului initial. Nu exista nici o precizare la care “masuri care vor continua” se refera Ponta si, deasemeni, la care reforme ” general validate in toata Europa “. Cea ce dumneata insinuezi este ca daca masurile si reformele vor fi aceleasi, de ce trebuie sa cada guvernul ??? Cu alte cuvinte intentia lui Ponta este de a spune ca nimic nu se va schimba …. Consider ca reaua credinta este evidenta nu numai prin metoda folosita dar, si scopul, acela de a insinua ca revolta populatiei nu isi are rostul si ca numai lipsa de ” maturitate” impiedica masele de nemultumiti sa inteleaga ” drumul bun ” pe care guvernul s-a angajat… Nu va suparati dar, argumentatia dumneavoastra frizeaza culmile parsiveniei, probabil, motivata politic…

  • @ Sorin Muncaciu

   In legatura cu privatizarea, nu am discutat decat despre posibila privatizare a companiilor cu pierderi. Despre cele profitabile nu s-a pus problema schimbarii proprietarului. DEar si FMI a convenit ca daca oferta nu e avantajoasa, nu se privatizeaza.

 26. Kronstadt an der Graft spune:

  Domnule senator, legat de privatizare, este foarte simplu să transformi o companie viabilă într-o companie cu pierderi. Aşa s-a întâmplat şi cu Tractoru de la Braşov. S-au chinuit un pic băieţii s-o umple de datorii, dar până la urmă au reuşit cu vârf şi îndesat. Pe chestia asta o ciurdă de firmuliţe s-au căpătuit.

 27. @ aurel

  Ma bucur ca ne ajuti sa ne descoperim limitele. Iata ca iti intorc serviciul: limita ta e gramatica limbii romane.