PNL – Iesirea din ambiguitate

Am numarat anii celor doua decenii profetice de tranzitie catre democratie precum un soldat care numara zilele pana la eliberarea din armata. Acum, ca cele doua decenii au trecut, imi dau seama ca, la capatul lor, in loc sa ne fi mantuit de penumbrele trecutului, ne-am reintors, intr-un anumit fel, in punctul din care am plecat.

Dupa douazeci de ani, doi romani din trei au votat pentru candidatii partidelor provenite din FSN, exact asa cum s-a intamplat la alegerile din mai 1990. Profilul omului politic agreat de electorat seamana intristator de mult cu cel de atunci. Traim in aceeasi ambiguitate cu privire la echilibrul si controlul reciproc al puterilor statului. Elitele continua sa se formeze altimetric, in baza ierarhiei politice, si nu in baza celei de prestigiu, profesionale. Resursele publice sunt utilizate pentru sporirea puterii politice si nu pentru eficientizarea politicilor publice. Si daca discutam nu doar tinand seama de realitati ci si de oportunitati, e chiar mai rau, caci Romania a ramas tara lucrurilor neterminate, a ratat numeroase oportunitati si e mai departe acum de ceea ce ar fi putut fi decat era, la nivelul asteptarilor de atunci, la inceputul anilor ’90.

Ceea ce lipseste clasei politice in ansamblul sau – caci exceptii individuale exista – este moralitatea si profesionalismul.

Clasa politica romaneasca nu este nici morala, nici imorala, ci este amorala. Amoralitatea este chiar mai periculoasa decat imoralitatea. A fi imoral inseamna sa fii definit functie de niste repere morale, fata de care esti in contradictie. A fi amoral inseamna sa ignori orice reper, sa dispretuiesti morala, sa o socotesti o dimensiune inutila. Astazi pari ridicol ori patetic atunci cand discuti despre politica nu doar in termenii eficientei electorale, ci si ai moralitatii.

Profesionalism inseamna sa transformi politica in politici. Omul politic nu trebuie sa fie doar activistul care castiga voturi prin orice mijloace, el trebuie sa fie si furnizor de politici publice. O tara castigata electoral dar prost guvernata nu este o tara cucerita, ci o tara invinsa. In ultimii ani unii si altii, prin minciuna si prin deturnarea  resurselor publice, au invins. Dar Romania a fost o tara invinsa.

Anul 2009 , anul profetic al trecerii de la centralism la capitalism, de la dictatura la democratie, de la  o societate claustrata la o societate deschisa, a marcat, dimpotriva, o culme a deziluziilor, a abuzurilor institutionale si a jafului public.

Partidul National Liberal trebuie sa devina o resursa credibila a ruperii acestui cerc vicios al tranzitiei. Primul pas este delimitarea clara atat de PSD cat si de PD. Evolutiile ultimilor ani au aratat ca apropierea atat de unii cat si de ceilalti este nociva. PNL trebuie sa-si apere, cu curaj, identitatea, sa se reintoarca in propria sa albie, adanca de aproape un secol si jumatate.

Structura electoratului PNL s-a schimbat. Daca in anul 2008, datorita efectelor imediate ale guvernarii liberale, am primit voturi mai multe de la segmentele sociale mai vulnerabile, pensionarii de exemplu, si din zonele rurale, acum domina electoratul mai instruit, cel din mediul urban si din generatiile tinere. De cand sunt in PNL nu mi s-a intamplat sa primesc atate solicitari de adeziune cum s-a intamplat in aceasta luna de cand am pierdut alegerile prezidentiale. Pare paradoxal, dar nu este. Acest nou electorat e mai putin sensibil la populism, dar mai pretentios, nu cere avantaje imediate, dar cere fermitate si limpezime.

PNL trebuie sa se desfasoare precumpanitor pe doua dimensiuni: militantismul etic si profesionalismul. Una fara alta nu se poate. Aceasta inseamna, de fapt, un altfel de politica. Neindoielnic, de bun simt.

 

 

 

 

105 Responses to “PNL – Iesirea din ambiguitate”

  1. Livia spune:

    Cat despre reformarea clasei politice, eu cred ca ar trebui facuta o distinctie clara intre activistii de partid si profesionistii din partid. Un partid, evident, are nevoie de ambele categorii, dar nu in formula “doi in unu” (sau trei in unu, sau patru in unu, dupa caz). Nimeni nu ar trebui sa pretinda unui politician sa fie si economist, si medic, si inginer, si profesor. El ar trebui doar sa transmita oamenilor programele si politicile gandite de echipa de profesionisti din partid, care profesionisti nu e nevoie sa aiba si functii de reprezentare sau de conducere in partid. Un profesionist se presupune ca are o meserie si traieste din ea, deci nu ar fi motivat sa aspire la a exista doar pe spinarea unui partid. Asta, evident, intr-o lume in care politica nu s-ar face exclusiv pentru foloase materiale personale.

  2. Am citit articolul: “O nouă probă olimpică: aruncatul cu ghiozdanul”. Mi-a plăcut.

    • @Paul Grigoras

      Asa ca e valabil pentru oricine. Ar trebui un moratoriu a tuturor partidelor legat de astfel de chestii, dar cine sa-l respecte. Oamenii striga la tine: ce ne dati?!

  3. cris spune:

    Tocmai am aflat ca iar se stinge lumina pe cartiere in mod planificat. Pentru cei nenascuti la acel timp – iarna citeam la luminare dupa principiul “sclip, sclip sclip, sclipesti mamuta, ei fii to oare aghiuta…” in mod planificat, de la 8 la 5 si oricind altcindva le trezea prin minte sa se joace cu comutatorul.

    Asa incit mi-a venit in gind bancul:

    “Basescu la psihiatru:

    -Nu stiu ce se-ntampla ca in ultimul timp sunt tot mai atacat de opozitie si de moguli, au inceput sa ma paraseasca pana si sustinatorii fideli si scad vertiginos in sondaje.
    Mi se reproseaza ca prea ma bag in toate, ca sunt autoritar si chiar ca ma dau drept Dumnezeu…

    Psihiatrul:
    -S-o luam incet si metodic. Spuneti-mi amanuntit si in ordine cronologica tot ce-ati facut.

    Basescu:
    -Pai,la inceput am creat Cerul si Pamantul…”

    Si, mai ales, mi-a venit in minte corolarul sau:

    “Din cauza recesiunii, pentru a economisi costurile la energie, luminiţa de la capătul tunelului va fi stinsă. Semnat: Dumnezeu”

  4. @VV

    Din pacate d-le Vosganian, nu de bresle e vorba. Breasla aduna laolalta oameni pe anumite criterii profesionale, etice, oameni care au habar de ceea ce sunt si gasesc eventual modele in oameni asemenea lor care sut exemple de profesionalism si moralitate. Ati spus bine ,,modele de conduita” pentru ca chiar la asta ma refeream. Conduita sefului statului de dispret fata de constitutie si de legile tarii, de nerespectare a cuvantului dat in fata alegatorilor, genereaza la randul sau conduite asemanatoare. Multe din aceste conduite (si am in minte destule situatii concrete) sunt reactive, pe principiul: daca presedintele ma sfideaza si nu imi respecta drepturile eu de ce nu as face la fel? Omul care,asa cum spunea cris, ,,nu s-a asezat in centrul lumii sale”, aluneca foarte usor spre acest tip de comportament.
    Dar nu mai insist pe acest subiect pentru ca nu e o discutie constructiva. Dar nu mai putin constructiva decat vanzoleala in toate nuantele de violet din ultimele zile. Romanii sunt maestri in arta derizoriului.

    • @corina chiriac

      Vezi sa nu te imbraci in violet. Regina Maria avea o adevarata pasiune pentru culoarea asta. A cerut ca doliul la moartea ei sa fie marcat de culoarea violet.

  5. cris spune:

    @VV
    S-a primit de pe laptop (baterie) la orele 20:00 acasa – Traian,M.Bravu,Calusei,Pantelimon,Lizeanu,Vasile Lascar,Gemeni,Voluntari. Adica exact zonele care au suferit cel mai mult cu stinge lumina/aprinde lumina pa timpurile cele bune. Stiu ce simt bietii: daca mi s-ar stinge lumina din nou, chiar si numai din greseala, cred ca as urla – se numeste PTSD (post traumatic stress disorder) . Au trecut insa 20 de ani, ne-am modernizat, nu tipam, we text and twitt.

    Oricum bancurile cele doua de mai sus sunt de-a dreptul singeroase.

  6. @cris
    Draga mea, tu esti, fizic vorbind, pe alte meleaguri. La noi este lumina, nu s-a stins, doar ca e cam violet. Nu ma intelegeti gresit, nu vreau sa discutam pe acest subiect, poate pentru ca am auzit atatea tampenii intr-un interval atat de scurt incat incepe sa mi se faca rau. Nu numai politicienii au esuat lamentabil aruncand acest subiect in dezbaterea publica, dar si jurnalistii isi saboteaza credibilitatea si ratingul vorbind despre lucruri care sunt prea complexe pentru a putea fi aduse la un nivel mediu de intelegere.

    • @corina chiriac

      Exact asat e tema. Nu poti vorbi despre energie in termenii disputei dintre Basescu si Geoana si in bascalie. Ca sa vezi cat de jos e dezbaterea publica in Romania.

  7. @VV
    Nu ma pasioneaza aceasta culoare. Poate e de la bancul ceausist cu,,un pic de mov”. Il spun doar la cerere.

  8. @VV

    Si totusi m-ati pus pe ganduri… Undeva, in ,,Povestea vietii mele” regina spunea: ,,În fiecare ceas al zilei simţeam în mine viaţa, ca o forţă aproape electrică.”

  9. cris spune:

    @ Corina

    E adevarat ca sunt o persoana serioasa, dar nu sunt si acra, zau.
    Si sper ca lumina de la capatul tunelului nu numai ca nu s-a stins, dar ca nu e nici mov.

    Nu era cu “OLECUTA de mov” ?

  10. lorduljohn spune:

    Iata ca ideea departamentelor din planul doi, care sa sprijine si sa corecteze activitatea ministrilor se afla in dezbatere la PDL. In multe ministere nu prea ai pe cine sa sprijini. Ar trebui preluat, pentru partidul de opozitie, modelul britanic cu guvernul din umbra. Sa se stie din timp cine va prelua fiecare minister si sa fie sprijinit.

  11. lorduljohn spune:

    Iata un articol ff interesant despre neoliberalismul/neoconsrvatorismul promovat de intelectualii lui Basescu si asumat de PD.

    http://cumpana-o-viziune-ortodoxa.blogspot.com/2010/01/mircea-platon-mogulii-si-bubulii.html

  12. @cris

    Vad ca stii bancul, da, e cu ,,olecuta de mov” ca sa sune si mai bine. Iar chestia cu acra nu stiu de unde e pentru ca nu-mi pari deloc asa.

  13. cris spune:

    @Corina

    Icoana a fost numita teologie in culoare. Ma uit la desantarea cu purpuriul, si ma intreb daca le-a scapat ceva nemurdarit inca. Tot ceea ce inseamna valoare trebuie aruncat in derizoriu, daca este vorba de profesionalism, lege, economie, culoare, spiritualitate, viata, oameni. Acesti indivizi sunt pur si simplu niste mascarici sinistri, pictati ca o pupaza pe dinafara, si gri soriciu, umed, lipicios si mirosind a igrasie pe dinauntru… Daca iti aduci aminte: IT, horrorul lui King. Pazitorii din Azkaban, care iti fura orice urma de bucurie din suflet; si nu ai decit o singura sansa in fata lor, sa exprimi (expecto patronum) cel mai luminos, curat, fericit si plin de iubire gind pe care il ai in suflet…care e alb. Gindeste alb, gindeste si pronunta lumina….

  14. @robert horvath

    Nu v-am cenzurat nimic. Cu exceptia materialelor prea lungi ori dezlanate – nu fac referire directa la dvs – nu ami sters nici un comentariu.

  15. @robert horvath

    Cum de asta nu se cunoaste in Romania, daca vina lui Basescu este atat de colosala?