Am numarat anii celor doua decenii profetice de tranzitie catre democratie precum un soldat care numara zilele pana la eliberarea din armata. Acum, ca cele doua decenii au trecut, imi dau seama ca, la capatul lor, in loc sa ne fi mantuit de penumbrele trecutului, ne-am reintors, intr-un anumit fel, in punctul din care am plecat.
Dupa douazeci de ani, doi romani din trei au votat pentru candidatii partidelor provenite din FSN, exact asa cum s-a intamplat la alegerile din mai 1990. Profilul omului politic agreat de electorat seamana intristator de mult cu cel de atunci. Traim in aceeasi ambiguitate cu privire la echilibrul si controlul reciproc al puterilor statului. Elitele continua sa se formeze altimetric, in baza ierarhiei politice, si nu in baza celei de prestigiu, profesionale. Resursele publice sunt utilizate pentru sporirea puterii politice si nu pentru eficientizarea politicilor publice. Si daca discutam nu doar tinand seama de realitati ci si de oportunitati, e chiar mai rau, caci Romania a ramas tara lucrurilor neterminate, a ratat numeroase oportunitati si e mai departe acum de ceea ce ar fi putut fi decat era, la nivelul asteptarilor de atunci, la inceputul anilor ’90.
Ceea ce lipseste clasei politice in ansamblul sau – caci exceptii individuale exista – este moralitatea si profesionalismul.
Clasa politica romaneasca nu este nici morala, nici imorala, ci este amorala. Amoralitatea este chiar mai periculoasa decat imoralitatea. A fi imoral inseamna sa fii definit functie de niste repere morale, fata de care esti in contradictie. A fi amoral inseamna sa ignori orice reper, sa dispretuiesti morala, sa o socotesti o dimensiune inutila. Astazi pari ridicol ori patetic atunci cand discuti despre politica nu doar in termenii eficientei electorale, ci si ai moralitatii.
Profesionalism inseamna sa transformi politica in politici. Omul politic nu trebuie sa fie doar activistul care castiga voturi prin orice mijloace, el trebuie sa fie si furnizor de politici publice. O tara castigata electoral dar prost guvernata nu este o tara cucerita, ci o tara invinsa. In ultimii ani unii si altii, prin minciuna si prin deturnarea resurselor publice, au invins. Dar Romania a fost o tara invinsa.
Anul 2009 , anul profetic al trecerii de la centralism la capitalism, de la dictatura la democratie, de la o societate claustrata la o societate deschisa, a marcat, dimpotriva, o culme a deziluziilor, a abuzurilor institutionale si a jafului public.
Partidul National Liberal trebuie sa devina o resursa credibila a ruperii acestui cerc vicios al tranzitiei. Primul pas este delimitarea clara atat de PSD cat si de PD. Evolutiile ultimilor ani au aratat ca apropierea atat de unii cat si de ceilalti este nociva. PNL trebuie sa-si apere, cu curaj, identitatea, sa se reintoarca in propria sa albie, adanca de aproape un secol si jumatate.
Structura electoratului PNL s-a schimbat. Daca in anul 2008, datorita efectelor imediate ale guvernarii liberale, am primit voturi mai multe de la segmentele sociale mai vulnerabile, pensionarii de exemplu, si din zonele rurale, acum domina electoratul mai instruit, cel din mediul urban si din generatiile tinere. De cand sunt in PNL nu mi s-a intamplat sa primesc atate solicitari de adeziune cum s-a intamplat in aceasta luna de cand am pierdut alegerile prezidentiale. Pare paradoxal, dar nu este. Acest nou electorat e mai putin sensibil la populism, dar mai pretentios, nu cere avantaje imediate, dar cere fermitate si limpezime.
PNL trebuie sa se desfasoare precumpanitor pe doua dimensiuni: militantismul etic si profesionalismul. Una fara alta nu se poate. Aceasta inseamna, de fapt, un altfel de politica. Neindoielnic, de bun simt.
Să nu uităm ce-nseamnă liberalismul, sau ce-ar trebui să-nsemne!
Un scurt memento, pentru liberalii care frecventează blogul unui liberal, unul dintre cei care ştiu:
Iată de ce l-au iubit atât de mulţi americani !
“Socialismul ar funcționa numai în două locuri: în rai, unde nu este nevoie de el, şi în iad, unde există deja.”
Ronald Reagan
„Iată cele mai înfricoșătoare cuvinte din limba engleză: ”
Ronald Reagan
„Din cele patru războaie din timpul vieții mele, niciunul nu a început din cauză că S.U.A. erau prea puternice.”
Ronald Reagan
„M-am întrebat întotdeauna cum ar mai fi arătat Cele 10 Porunci dacă Moise le-ar fi trecut prin Congresul S.U.A….”
Ronald Reagan
„Guvernul este ca un copil: Un tub digestiv cu un mare apetit la un capăt şi nici un simţ al responsabilităţii la celălalt capăt.”
Ronald Reagan
„Noţiunea care se apropie cel mai mult de viața eternă pe acest pământ, este aceea de .”
Ronald Reagan
„S-a spus că politica este a doua cea mai veche meserie din lume. Eu am observat o izbitoare asemănare cu prima.”
Ronald Reagan
„Politica economică a Guvernului poate fi rezumată în câteva propziţii scurte: <Dacă ceva funcţionează, taxează-l ! Dacă el continuă să funcţioneze, reglementează-l! Şi dacă nu mai funcţionează, subvenţionează-l!”
Ronald Reagan
„Atunci când vom uita că noi suntem o naţiune supusă lui DUMNEZEU, vom deveni o naţiune supusă”
Ronald Reagan
Dacă sunteţi de acord, rog să retransmiteţi.
DACĂ NU, CITIŢI ÎNCĂ O DATĂ.
@Toni
Mi-a placut mult de Ronald Reagan. O sa retransmit.
Foarte corect punctul dvs de vedere. Il impartasesc in totalitate. Insa, in continuare, mesajul de mai sus trebuie detaliat intr-o recristalizare doctrinara, de proiect si de discurs. Este falsa ideea ca daca PNL nu intra la guvernare va disparea. Sa nu uitam ca in ultimii 20 de ani PNL a fost mai mult in opozitie decat la guvernare si nu a disparut. Daca solutia renasterii Romaniei se afla in Radacini, trebuie sa ne intoarcem acolo si vom gasi Taranul Roman strivit de reglementari si incapabil de a reactiona. Acolo trebuie lucrat. Lucrez pentru o organizatie de producatori si vad zilnic lipsa de interes a autoritatilor pentru soarta noastra si a agriculturii romanesti. Modelul nostru trebuie sa fie Autenticul in orice domeniu si din orice zona fie ea rurala sau urbana. Sa nu uitam ca bunul simt s-a nascut la tara si a fost harazit de parintii nostri, de invatator si de preot. Citeam zilele tecute un foarte bun articol al dnei Carmen Musat in Observator Cultural in care, domnia sa, semnala tendinta actuala de a inlocui pe luptatorii anticomunisti legitimati de faptele lor, cu noii luptatori din gutaperca.
@lorduljohn
Vom mai avea timp sa vorbim despre pozitionarea doctrinara.
@lorduljohn
Despre rezistenta anticomunista, cea din munti si cea civica, in manualele de istorie nu scrie nimic sau mai nimic. De aceea apar tot felul de amnezii si imposturi.
Domnule Vosganian,
Va felicit! ‘spot-on’
Ati pus punctul pe I. Scurt si cuprinzator!
Necazul deabea acum incepe. Pt ca prin ceea ce ati scris si avind in vedere pozitia Dv in cadrul PNL, ar trebui ca acestea sa fie deja trnasmise si cunoscute de catre partid.
Problema e cum se vor realiza acestea?
‘That’s the challenge!’
@Barosanul
Am primit ceva felicitari de la unele organizatii. Chiar acum m-a felicitat Victor Paul Dobre, seful filialei PNL Galati.
@Barosanul
Avem tot soiul de dezbateri in preajma Congresului. Una, de pilda, la Brasov, cu liga alesilor locali sapt viitoare.
Si tot fiind 18 Ianuarie, sa inchinam un pahar Revolutiei din Romania.
Pe 16-25 Decembrie a avut loc Inlaturarea regimului Dictatorial condus de Ceausescu.
Iar pe 18 Ianuarie 1990 inlocuirea sistemului Comunist Totalitar cu un Sistem Pluralist care se poate considera a fi Democratic.
Ori eu cel putin asa consider.
Pe 18 Ianuarie 1990 palatul Victoria a fost luat cu alsalt de catre masele ‘Democratice’ pt a instaura un regim Capitalism si a impiedica Cosmetizarea Comunismului ‘Crearea Comunismului cu Fata Umana’ propus de Iliescu & Co.
@Toni
„Atunci când vom uita că noi suntem o naţiune supusă lui DUMNEZEU, vom deveni o naţiune supusă”
Adu-ti aminte ca am avut, cindva o stema sub care era scris “Nimic fara Dumnezeu”, si a fost cea mai glorioasa perioada din istoria Romaniei.
Suntem ingenuncheati, incovoiati, furati si batuti de toate vinturile de douazeci de ani plus altii patruzeci, lasati fara nici un Dumnezeu adica. Am crezut pe oricine, oricind, frazele lor pompoase au devenit reguli de etica si viata: cum sa furi, cum sa inseli. Au devenit ,ei, modele de profesionalism si deontologie – cum se ajunge cit mai sus in ierarhia sociala cu cit esti mai incompetent si lipsit de scrupule. Ne-am ales alt dumnezeu decit pe cel pe care-l aveam dintotdeauna, si alt cod moral decit cel pe care il avem dintotdeauna. Si chiar daca basescu se crede Dumnezeu (“-Care este deosebirea dintre Dumnezeu si Traian Basescu?-Dumnezeu nu se crede Traian Basescu.”), e partea noastra sa-i spunem raspicat ca nu e.
Vorbeam cu maestrul la articolul trecut despre diferenta intre rugaciune si crez. Prin rugaciune Dumnezeu vine spre tine. Dar nu te mintuie decit daca si tu te urci inspre el si spui CRED. Am auzit de multe ori “de ce ne-a parasit Dumnezeu?”. Nu ne-a parasit, am incetat noi sa credem, si mai mult, ne-am pus alti dumnezei in loc prin vot democratic.
Credinta nu se manifesta neaparat prin cit de des te duci la biserica si cite matanii faci, credinta este felul in care iti duci viata de zi cu zi, si cum aderi la un sistem de etica si morala care iti spune nu numai sa nu furi si sa nu ucizi, ci si sa fii destept, sa ai curaj, sa ocrotesti pe cel slab, sa tai smochinul neroditor, sa nu arunci margaritare la porci, sa-ti iei patul si sa umbli.
NIHIL SINE DEO trebuie sa ajunga din nou acolo unde ii este locul, in inimile noastre si pe stema.
@ barosanul
Cum? Uite asa, pur si simplu. Vorbeam mai demult despre asumarea verticalitatii, si despre cit de personal si individual este crezul. E unu la unu: iti iei patul in spinare si umbli. Nu uita ca PNL nu este “un partid”, o masa care se misca la comanda asa cum am fost noi invatati 40 de ani plus ca e un partid, ci unu+unu+unu+unu+…
@toni
Maestre, esti de nota 20! Sa nu uitam ca Reagan este unul dintre cei care s-au aplecat cu osardie spre sprijinirea comunitatilor, mai ales rurale. Spre edificare iata un discurs despre Project Economic Justice:
http://www.youtube.com/watch?v=rJFcpRxju2g
Domnule VARUJAN VOSGANIAN,
Va marturisesc sincer ca, m-ati lasat mut !
Cred ca sunteti primul din Roamnia care are o abordare realista a SOCIETATII ROMANESTI si a OMULUI POLITIC postdecembrist.
Poate in viitor ar trebui sa investim mai mult in educatie astfel incat, generatiile care vin dupa noi sa dea un nou si binemeritat sens valorilor amintite de dvs.:”elite, prestigiu, moralitate, profesionalism”.
@MARIN
Sa nu ramai mut. Marinica. E nevoie de cat mai multe voci pe aceasta tonalitate.
Uf! Uf! Uf! Văd că s-a postat cu găuri, aşa că sunt nevoit să-l reiau. Sorry!
Dar, înainte:
Mulţumesc “cris” am şi eu amintiri fantastice de la Peleş şi sunt, evident, un monarhist. Şi da, NIHIL SINE DEO! Amin!
Mulţumesc “lorduljohn”, n-am făcut decât să retransmit o parte din ceea ce primesc pe mail şi să sper că şi alţii se vor bucura!
În ciuda nefericitei conjucturi obamiste, eu sper că America va redeveni ce trebuie să fie. Deşi a cam pierdut filonulul de bază, forţa spirituală a credinţei comune, încă se mai poate!
Aşadar, reiau:
Iată de ce l-au iubit atât de mulţi americani !
“Socialismul ar func?iona numai în două locuri: în rai, unde nu este nevoie de el, şi în iad, unde există deja.”
Ronald Reagan
„Iată cele mai înfrico?ătoare cuvinte din limba engleză: Sunt de la Guvern şi am venit să vă ajutăm!”
Ronald Reagan
„Din cele patru războaie din timpul vie?ii mele, niciunul nu a început din cauză că S.U.A. erau prea puternice.”
Ronald Reagan
„M-am întrebat întotdeauna cum ar mai fi arătat Cele 10 Porunci dacă Moise le-ar fi trecut prin Congresul S.U.A….”
Ronald Reagan
„Guvernul este ca un copil: Un tub digestiv cu un mare apetit la un capăt şi nici un simţ al responsabilităţii la celălalt capăt.”
Ronald Reagan
„Noţiunea care se apropie cel mai mult de via?a eternă pe acest pământ, este aceea de: program guvernamental.”
Ronald Reagan
„S-a spus că politica este a doua cea mai veche meserie din lume. Eu am observat o izbitoare asemănare cu prima.”
Ronald Reagan
„Politica economică a Guvernului poate fi rezumată în câteva propziţii scurte: Dacă ceva funcţionează, taxează-l! Dacă el continuă să funcţioneze, reglementează-l! Şi dacă nu mai funcţionează, subvenţionează-l!”
Ronald Reagan
„Atunci când vom uita că noi suntem o naţiune supusă lui DUMNEZEU, vom deveni o naţiune supusă”
Ronald Reagan
Dacă sunteţi de acord, rog să retransmiteţi.
DACĂ NU, CITIŢI ÎNCĂ O DATĂ.
Cu “sh” (ş)-urile şi “tz” (ţ)-urile nu ştiu ce se întâmplă, probabil site-ul…
@toni
tot in conferinta de care iti vorbeam, Reagan a spus un banc dragutz:
In Rusia ca ai masina trebuia sa dai banii si asteptai zece ani. Un cetatean ajunge dupa lungi demersuri birocratice la ultimul birou, unde functionarul ii cere banii pe masina si dupa ce ii ia, ii spune celavecului:
- Bine, peste zece ani vii si iti dam masina.
La care celavecul, putin incurcat, ii zice:
- Dimineata sau dupa-amiaza?
-Omule, e peste zece ani, zice functionarul. Ce importanta mai are?
-Ei, pentru mine, are, ca peste zece ani, dimineata, vine instalatorul.
Asa este si VV un suflet mare, plin de umor! Nici nu ma gandesc ca, avand asemenea oameni, pe liberali ii paste pericolul abdicarii de la principii, de la morala, de la valori.
@Toni
Amin.
Moralitatea este o notiune subiectiva.
Intradevar si moralitatea si profesionalismul lipsesc clasei politice in ansamblul sau.
Dar de departe principala lipsa a clasei politice in ansamblul sau este lipsa responsabilitatii.
Pana cand nu va fi reglementata pedepsirea imperativa(sub sanctiunea pierderii functiei) pentru sefii institutiilor administrative si politice de stat care nu recupereaza pagubele produse institutiei de greselile angajatilor si conducatorilor orice alta solutie de basculare a directiei in care merge Romania este utopie.
@tibi
Moralitatea nu trebuie sa fie doar subiectiva. De pilda, respectarea regulilor e o componenta a moralei si nu e subiectiva. Nu facem existentialism prin poliica.
@Tibi
Desigur maestrul nostru va lamuri diferenta intre morala, etica si profesionalism. Ai vrea sa te intorci si la discutiile noastre anterioare in care vorbim despre acestea.
Observatia ta este excelenta- cum facem sa nu fie o utopie, care sunt mecanismele prin care facem ca etica si profesionalismul sa devina o realitate?
Si nu este tocmai parerea lui Anatole France: “morala este stiinta moravurilor, si cum moravurile se schimba de la o zi la alta…” Morala si etica nu sunt o moda, si nu sunt subiective: daca furi, ucizi, inseli – nu este nici moral, nici etic si in mod cert nu este subiectiv decit daca privesti viata ca un solipsism. Apoi vorbesti de o responsabilitate sociala, una legala, una profesionala. banuiesc ca te referi la cea legala.
Uite doua definitii mai jos, poate le gasesti de folos.
Legal Ethics is the term used to describe a code of conduct that prescribes proper behavior and establishes the nature of obligations owed to individuals and to society.
Professional Responsibility is the term used to describe a professional’s obligation to comply with rules of professional conduct. Professional responsibilities include concepts of morality, ethics, etiquette, and professional values and attitudes. Issues of professional responsibility often arise in the legal profession, which is subject to a formal and detailed code of ethics and responsibility.
- aceste responsabilitati profesionale sunt reprezentate de codul deontologic al unei profesiuni; fragmentul este luat din profesiunile care se ocupa cu legea dupa cum observi, dar sunt valabile pentru orice profesiune. Fiecare profesiune trebuie sa aiba un cod deontologic care defineste profesionalismul in acel domeniu. Iar normele profesionalismului, din nou, sunt orice, numai subiective nu. Norma, ca atare, inseamna masura: un metru o sa masoare intotdeauna un metru si pentru mine si pentru tine, chiar si la nivel moral, etic si profesional.
@VV
Politica bunului-simt a fost si va trebui sa ramana o constanta PNL. Cu asta a castigat toate procentele valoroase pe care le detine acum si tot astfel le va mentine. Bineinteles ca e vorba de educatie ca doar am intrat eu in vorba. Educatia in sens larg, cu toate valentele sale profunde care pot insemna de la ,,cei 7 ani de acasa” ai unui om simplu, de la tara, poate neinstruit dar autentic si vertical si pana la educatia dublata de profesionalism si eruditie a celor mai instruiti dintre noi. Cu alte cuvinte PNL poate avea curajul sa ,,atace” la modul cel mai onest cu putinta toate palierele societatii romanesti. Sau cum spune cris: ,,un metru o sa masoare intotdeauna un metru si pentru mine si pentru tine, chiar si la nivel moral, etic si profesional”.
@corina chiriac
De acord, niu trebuie sa omitem nici o categorie sociala. Dar sa captam cele mai dinamice segmente, pentru ca ele sunt mai aproape de dreapta democratica decat de stanga populista.
Cred ca este prima data cand rezonez cu o pozitionare pe probleme de fond a unui lider PNL de la alegeri incoace. Hai ca se poate si altceva decat “Jos Basescu”, “scadem taxele” si “ne trebuie bani pentru primarii din teritoriu”.
Sincere felicitari, era mare nevoie de asa ceva!
@joness
Bine ai venit pe blogul nostru. Vom continua impreuna sa detaliem aceste idei.
@d-l Vosganian,
Nu sunt nici pe departe un liberal, dar consider ca alianta cu o alta formatiune politica a unui partid nu constituie o pierdere a identitatii ideologice ci o modalitate de punere in aplicare a programului politic. Intradeva apele in politica sunt tulburi, PD-L se autointituleaza partid popular, PSD social democrat, PNL liberal. Pt mine politicienii inca nu sunt stanga/dreapta ci cu, caracter sau fara, corecti/necinstiti, adepti ai statului de drept sau al celui totalitar. Depa ce apele se vor decanta, vom stabili curentul socialist, liberal, national, conservator si formatiunile reprezentative. dar numai dupa ce cadrul legilalativ si administrativ va fi constituit.
@maca
Ca caracter pot fi oameni de orientari diferite. Doi oameni pot fi la fel de bine educati, la fel de bine intentionati si totusi sa aiba viziuni diferite. Asta inseamna o societate deschisa. Enevoie de onoare dar si de viziune.
Moralitate, profesionalism şi, aş adăuga eu, lectura… Observ că politicienii de astăzi nu prea citesc din doctrina partidului. Cei câţiva care citesc şi cunosc ce înseamnă dreapta şi stânga, ce înseamnă liberalism, conservatorism, social-democraţia şi aplicaţia “populară”… nu prea au voce în partide. Partidele au nevoie de logistică, de săli de lectură, de prelucrarea membrilor de partid care trebuie să înţeleagă, fiecare, ce face partidul la vârf.
@Bibliotecaru
PNL trebuie sa creeze o sinteza doctrinara a dreptei, elemente de conservatorism, crestin-democratie si liberalism. Caci e, practic, singurul partid al dreptei.
@Toni
Pelesul? Citeste Convorbiri cu regele Mihai I a lui Ciobanu si o sa ti se rupa sufletul intelegind ce am pierdut. Dar nu monarhia in sine este importanta, majestatea sa este/are un suflet regal, nu numai singe regal. Miracolul Romaniei, si am umblat destul ca sa pot face comparatii, este ca suflet regal au multi. Si-i intilnesti peste tot; in creierul muntilor daca te duci, si dai peste un cioban cu suflet de rege. Nu haina face pe om, nici tiara. Daca m-ai intreba ce inteleg printr-un suflet regal as spune exact ce am spus inainte: verticalitate, moralitate, credinta. Din acest punct de vedere, NIHIL SINE DEO ne reprezinte regalitatea interioara, si nu neaparat o optiune asupra guvernarii unui stat de catre un presedinte ori un monarh.
@VV
Maestre, daca as spune ca in Romania exista o densitate nemaintilnita de caractere si suflete princiare m-ati crede? Sau m-ati mingia pe frunte intrebindu-ma de cind n-am mai fost in tara si daca n-am auzit injuraturile ori manelele, daca n-am vazut mizeria si hotia?
Ne uitam impreuna mai sus pe pagina, sau la paginile anterioare? Majestatea sa Corina, printul Marin, printul Toni, maria sa Barosanul, Sir John, Sir Maca, majestatea sa Bibliotecarul.Eu una ma inclin in fata lor cu respect.
Din centrul lumii fiecaruia, ne determinam lumea. Si nu e nimic mai puternic decit filfiitul aripioarelor unui fluturas, dupa cum este scris “iar puterea Mea in slabiciune este facuta desavirsita” si dupa cum au “descoperit” doua mii de ani mai tirziu teoreticienii haosului si al acelui “butterfly effect”. Daca vi se pare ca glumesc, aduceti-va aminte ca Regele lumii, care ne-a spus ca suntem regi, era timplar.
Majestate… cu tot respectul si dragostea, permiteti sa ma retrag la conferintele mele: mai am inca doua.
@cris
Fugi la treaba O sa facem o intreaga Arhondologie cu printii blogului.
Remarcabil text, aproape ca nu mai e nimic de adaugat, felicitari si tineti-o tot asa!
@atreides
Mai sunt multe lucruri de spus. Nu e destul sa integegi, trebuie sa schimbi, nu-i asa? Suntem criticati ca suntem prea anti…Sa gasim si solutii.
Iesirea din ambiguitate se realizeaza prin clarificari interne, prin adoptarea unei politici unitare, dar o politica discutata si acceptata de majoritate atat la centru cat si in filiale.
Pluripartidismul dinamitat!
@Deceneu
De acord, altminteri tragem hais si cea. Pentru iesirea din ambiguitate trebuie mai intai iesirea din buimaceala. Victoria lui Stroe ne ajuta, dar nu trebuie exagerata.
Bună ziua.
Vreau să vă rog şi pe dumneavoastră, la fel cum am rugat şi pe alte persoane publice, sau simpli cetăţeni, să spuneţi ce părere aveţi despre faptul că Radu Stroie a fost surprins în campania electorală făcînd cadouri votanţilor din circumscripţia sa, adică celor care urmau să iasă la vot. Ştiţi că acest lucru este atât ilegal, cât şi imoral. Credeţi că merită în urma acestor fapte lipsite de moralitate să reprezinte pe români în Parlament?
Întrebarea nu are ca scop lămurirea de valori politice, ci morale.
Aştept cu nerăbdare răspunsul dumneavoastră.
Mulţumesc.
@Paul Grigoras
Trebuie sa ma lamuresti despre ce cadouri e vorba. Daca sunt materiale cu insemnele partidului, cum ar fi sepci, fulare sau pixuri e una, daca sunt calorii (orez,zahar, ulei) sau bani, e alta. Adica, in al doilea caz, nu e frumos.
Moralitate …. Hmmmm …. Sa acceptam pe moment faptul ca avem un slab control asupra evenimentelor din viata noastră si să vedem daca exista cauze ale starii de confuzie in care ne aflam si solutii pentru iesirea din ea. De multe ori recunoastem o problema dar neavand o rezolvare imediata, nestiind sau neavand timp sa cautam o solutie sau, odată incepută cautarea, neavand certitudinea că vom gasi solutia corecta, preferam sa lasam lucrurile in asteptare si sa uitam de ele. Uitarea este doar la suprafata psihicului, problemele sunt tot acolo si ne asteapta. Nu intelegem ca pe noi ne asteapta si, la randul nostru, asteptam ceva din afara. Si daca acel “ceva” nu apare din afara de la sine, de ce nu incepem sa luam atitudine? Suntem oare constienti de aceasta lipsa de claritate a existentei noastre? Inconstienti intre inconstienti, desigur in grade diferite si in sectoare diferite de viată, ne judecam unul pe altul si pasam intre noi presupusa vină. Dar oare, dacă ne-am propune ss trecem peste diferentele aparente si peste identificarile personale, nu am avea sanse mai multe sa intelegem ca inconstienta este boala speciei umane ? Si, daca am intelege profund acest lucru, oare urmatorul impuls nu ar fi acela de a colabora sincer, deschis, cinstit, responsabil pentru a depasi aceasta stare ? La scara globala intreaga noastra cultura are la baza ideea de victimizare (am fost victimele comunismului, victimele PSD-ului, victimele crizei mondiale… ). Oare nu ar fi mai simplu sa se produca (greu, asa este!) acea trezire a constiintei pentru fiecare din noi? Stiu…. are sa spuna corina si poate ca si cris: cati dintre noi mai au asa ceva !!! Toti avem! Problema este ca unii nu isi dau seama ca inca o mai au, au intrat in hibernare de 20 de ani, se complac cu acele mici “cadouri” electorale, le plac glumele grosolane ale celor ce candideaza, le plac controversele politice (macar de ar fi normale si tot am avea de castigat din ele)… Sunt incapabili sa inteleaga ca isi atrag singuri esecul prin neparticipare, prin letargia creierului, prin nejudecata. Si atunci de ce ii consideram pe “ceilalti” ca posibili invadatori daca ei nu fac nimic? Pana cand mai suportam toate aceste mizerii? Pana cand? “Pana cand picioarele calului pana la genunchi se toceau” – Nichita Stanescu (din memorie).
@Albert
Idee corecta. Asumarea catre fericire este o asumare individuala. Schimbarea trebuie sa porneasca din noi, rezultanta la scara nationala nu poate veni din afara spre inauntru, ci dinauntru spre afara. Asta inseamna , insa, responsabilitate. Nu mai dam vina pe altii, ci asumam jumatatea noastra.
@ V.V.
Scuze am uitat: felicitari pentru emisiunea de duminica. Era si mai si daca mai dura …..
@Albert
Daca te referi la cea de dimineata, cu Cartea soaptelor, se retransmite cred ca joi, pe TvR cultural.
Cei care v-au cerut adeziuni erau somitati in domeniile lor? Nu cumva v-au cerut sa ii si conduceti? Pam pam…
@baiatCUminte
Sunt oameni cumsecade. Nu inteleg chestia cu condusul, sa-i conduc la sedii, in politica, spre casa, pam-pam?
se vede ca schiati. ocoliti jaloanele cu mare indemanare…
@baiatCuminte
Anul asta am facut schi fond, pentru ca am avut o operatie la menisc. Dar obiceiul mi-a ramas…
@VV
Despre rezistenta nu se vorbeste. Nu trebuie sa ne facem un model din cei care au rezistat, care au stat drepti in fata ororii. Trebuie sa ne facem modele din tot felul de “prigoniti in dorobanti” si alti rumburaci politici. Memoria acestei rezistente trebuie, in opinia lor, sa dispara. Suntem mult mai usor de manipulat fara repere morale. M-am aplecat spre Cartea soaptelor, incepand cu soaptele fotografice, pentru ca ele sunt cele mai profunde. Din luminile si umbrele lor banuiesc ca ati ales cateva soapte pe care le-ati adunat in volumul scris. In week-end o voi si citi.
Revenind la modele, morala si rezistenta imi vine in minte un citat din album: “atâtea vieti netraite,nascand copii si nepoti netraiti”. Asta e datoria noastra, sa traim toate aceste vieti netraite, sa nastem toti copii si nepotii netraiti, sa le traim vietile cu respect si dragoste, multa dragoste, asa dupa cum si vietile noastre netraite vor fi continuate de copiii si nepotii nostri. Aceasta e valoarea noastra morala. Acfesta este bunul nostru simt.
@lorduljohn
Ei au murit in locul nostru. Noi traim in locul lor si trebuie sa o facem asa cum le-ar fi placut lor sa traiasca.
Am vazut ca Dl Stroe a cistigat locul de deputat, un fapt excelent, felicitari.
Ce se poate deduce din aceste alegeri?
1. PSD s-a dovedit a fi un partener foarte serios (asa ca normal ar fi ca PNL sa-l sustina pe Geoana, indirect, in plus Geoana are slabiciuni mari care convin PNL)
2. PDL a dovedit ca are o sustinere reala de cam 30% la o participare de 27% din votanti.
3. EXTRAORDINAR de trist ca un parlamentar poate fi ales cu numai 7700 de voturi.
4. PNL trebuie sa fie VIGILENT
a. este in ascensiune si sub ataractia normala de simpatizanti v-or fi infiltrate si CIRTITE.
b. exista un curent (mistic, haha) care atrage tradatori si se v-a repeta istoria formarii PDL dar de stinga, ceea ce poate deruta votantii, iar PNL poate exploata situatia pierzind parlamentari dar cistigind voturi.
@Barosanul
Oricum e de bine. Dacatot vorbim de iesirea din ambiguitate, alegerile pe Buc ajuta la iesirea din buimaceala. Bucurestenii incep sa redevina ceea ce au fost in anii 90. E un semnal bun, chiar daca nu destul.
@ Cris
Multumesc frumos Alteta!
Totusi, e un compliment mult prea pompos. Cred ca sunt Rege numai cind ma duc pe tron, altfel un simplu muritor.
@Barosanul
Hai nu fii asa sfios. La atita maturitate in ceea ce spui de obicei, reactionezi ca un teenager la un compliment. Vezi ca sintem de aceeasi parte a baltii; nu suntem mai putin chinuiti, si n-am muscat tarina unul mai putin decit altul. Daca vrei sa stii, regina noastra a crescut si gaini. Curatatul gainatului nu te face mai putin decit ceea ce esti.
@ Albert
Ai dreptate in multe privinte. M-as lega de ceea ce ai spus despre felul in care comunicam sau nu/ ne intelegem sau nu unii cu altii.
Cel care nu si-a gasit inca identitatea trebuie sa-si demonstreze valoarea in vreun fel – suntem toti orgoliosi, nu? Dar o face prin zgomot, ii este atit de frica de propria slabiciune incit o ascunde, se face opac, prin zgomot; vorbeste atit de mult (fanfara) incit nu va auzi pe un altul in ruptul capului. Drept care nu poate exista comunicare: nici nu poti intelege ce spune – e doar un zanganit, nici n-ai cum sa raspunzi fiindca nu te aude.
Cel care s-a gasit pe sine insusi si s-a asezat in centrul lumii sale e, dimpotriva, transparent, cristalin: tace, asculta, raspunde, fara sa-i fie teama ca cineva ar putea sa-i invadeze lumea.
Ce poti sa faci cu primul? Il lasi sa vorbeasca, taci, astepti, pentru ca zgomotul are nevoie de ecou ca sa se amplifice pe sine. Daca nu ii esti tu ecou, va incepe sa se auda si sa se vada pe sine. Si va veni acel moment de tacere…that awkward moment, in care obligat fiind la tacere, nu are decit doua sanse: sau sa fuga, sau sa inceapa sa auda.
Du-te doua articole in urma: Sir John face trimitere la un articol care incepe cu diferenta intre icoana si (foto)model. Sa-ti mai insenineze sufletul. Eu l-am citit aseara, dupa ce am scris ce am scris mai sus – iertare Sir John, citesc si eu pe apucatelea, dar nu uit si iti dau toata atentia. Intreaba-te: cum este posibil ca fiind atit de diferiti, si chiar nevorbind, ori nestiind unii de altii, sa spunem acelasi lucru, fiecare in felul lui, Sir John, autorul articolului, Corina, eu, tu, VV, bibliotecarul?
@cris
Cum de spunem acelasi lucru? E simplu. Spunem ce simtim. Si simtim la fel, pentru ca nu suntem legume. Suntem oameni, educati, cu bun simt, crescuti sub zodia respectului si a valorii. Pe campurile muncite de strabunicul meu si al tau am fost invatati sa cernem graul de neghina. Si este asa de simplu, atat de firesc se petrec lucrurile, incat ma gandesc de fiecare data la ei, la viata lor si la viata noastra.
@ Sir John
Exista un fel de magie care transforma si cel mai umil moment ori actiune intr-o binecuvintare, si este atit de simplu – fericiti cei care stiu ca miracolele sunt intotdeauna banale.
Bunica, o adevarata doamna, a impletit plase si a lucrat la fabrica de conserve ca sa o tina pe mama la facultate. Aceleasi miini care cintau Chopin la pian (pe acela nu ni l-au putut fura din casa, ca era prea greu, avea placa de bronz), m-au spalat si pe mine, copil fiind, si pe fata si pe dos. Nu stiu daca este o chestiune de estetica sau de inima (retoric), dar in ochii mei toate miinile batrine si muncite sunt cu mult mai frumoase si pretioase decit orice gheare bine lacuite.
Magia iubirii – cum scrie la Corinteni?
Ce sa-i spun barosanului? Nu pot sa-i spun ca fiecare are tronul pe care si-l alege. Ii spun: sa fii iubit…e doar o chestiune de perspectiva nu de istetime.
@cris
Epistolele sf apostop Pavel catre Corinteni sunt cel mai frumos imn al iubirii.
Exact la asta ma gandeam dupa ultimul meu post. Cum bunicii nostri si-au tinut copiii in scoli si mai presus de toate i-au invatat si ne-au invatat sa fim oameni. Lucrurile sunt asa de simple cand esti intr-un sistem de valori stabilizat, consacrat, recunoscut si transmis de generatii.
@lorduljohn
Evolutia organica e un concept pe care gandirea de dreapta il foloseste pentru a caracteriza imbinarea traditiei cu modernitatea. Era cat pe ce sa reusim si in Romania, dar razboiul al doilea si comunismul au intrerupt aceasta asezare pe sina.
@cris
Draga mea, ne rasfeti. Eu nu ma plang. Vreau doar sa-ti multumesc pentru ca prin ceea ce scrii zi de zi daruiesti foarte mult. Iar ceea ce tu daruiesti nu ramane fara ecou. Parca avem mai multa speranta cand vedem cum se unesc gandurile bune si se cristalizeaza in atitudini care, cine stie, pot construi un viitor mai bun. Sau cum era proverbul: ganduri>cuvinte>actiuni>obiceiuri>caractere>destine
@VV
Citez: ,,O tara castigata electoral dar prost guvernata nu este o tara cucerita, ci o tara invinsa.” Un fleac, ne-au ciuruit. Niciodata nu i-am dat mai multa dreptate presedintelui.
@corina chiriac
Sper sa fie ultima data cand esti nevoita sa-i dai dreptate lui Basescu.
@Corina
Eu iti multumesc Rafaele, pentru toata frumusetea si lumina din sufletul tau. De mult n-am mai vazut o coroana atit de plina de pasari si de cer.
Vorbeam de regalitatea interioara, nu ti se pare o “coincidenta” ca si un copac si un om poarta coroana? Si stii ca arterele care inconjura si fac inima sa traiasca se numesc coronare de la coroana? Avem deci fiecare o coroana in inima, si la propriu si ca metafora. Iar “cor” in latina inseamna miez – trebuie sa-ti cauti coroana inauntru, nu in afara. Copacii, cu coroana lor pe dinafara, sunt doar inimi batind la vedere.
Inima noastra, in romana, vine de la “anima” – suflet, simtim atit de mult incit sufletul devine vizibil. A anima inseamna a da viata…
Gind, cuvint, actiune, caracter, destin.
@cris
Rafael este unul dintre cei mai interesani arhangheli. Sa vorbim odata despre ei: Gabriel, Micael, Uriel, Zachiel, Rafael…
@Vosganian “Ceea ce lipseste clasei politice in ansamblul sau – caci exceptii individuale exista – este moralitatea si profesionalismul.”
Eu cred ca prioritatile noastre sunt diferite.
Clasei politice ii lipsesc: obiectivele care sa coincida cu interesul societatii si mecanismele democratice si proiectele pentru atingerea lor. Partidele sunt cadrul organizatoric al mecanismului democratic, dar ele nu functioneaza, la fel cum nu functioneaza nici institutile statului, pentru ca nu exista notivarea si proceduri care sa le puna in functiune.
Daca ai masina dar nu ai benzina nu te poti folosi de ea pentru ca nu functioneaza.
Niciodata n-am facut vreo asociere intre PNL si PSD, pentru a o delimita. Sunt doua partide distincte. Cum sa cred intr-o alianta a acestor partide? Anul 2009 ne-a invatat ce inseamna politica. Sunt momente cand partidele se afla in situatia de colaborare. Nu stiu cum gandesc unele persoane, spunand ca PNL a dat mana cu PSD, dar n-au vazut Pactul cu diavolul, pardon, Pactul pentru Romania dintre PD si PSD. Colaborarea exista, mai ales in opozitie cand este vorba de o motiune de cenzura de exemplu.
@liberalism
Pentru ca nu a facut caz de morala, ci dimpotriva, lui Basescu i se iarta mai multe decat noua. Basescu poate sa injure, sa jigneasca si e tot el. Daca lui Antonescu ii scapa vreo vorba mai deocheata, gata!, s-a schimbat, e vulgar etc.etc. Asa si cu colaborarea cu PSD.
Trebuie, evitate, totusi, gesturile excesive, cum a fost vizita noastra la sediul PSD in finalul campaniei.
ATACUL ENERGETIC INCONJOARA LUMEA
( SCRISOARE DIN JAPONIA)
Dupa Europa si America atacul mioritic ajunge in Japonia. Dupa statia principala NHK majoritatea ziarelor relateaza stirea, in contextul politic al fraudarii
alegerilor. Interesul japonezilor are o canotatie speciala datorita unghiului specific
al traditiei asiatice. Ideia unei enegii universale permeaza intreaga cultura orientala. Provenind din China prin Corea aceasta forta energetica numita QI este
considerata esenta vietii in tara soarelui rasare. Ea strabate corpul uman si este transmisibila. Intreaga medicina chineza se bazeaza pe acest pricipiu. Cand fluxul energetic este oprit intr-o regiune este rolul acupuncturii sa elibereze miscarea energiei readucand sanatatea pacientului. In luptele martiale conceptul de lupta fara arma sau fara atingerea adversarului este integrata in intreaga traditie a samurailor. Interesul meu personal a inceput cu multi ani in urma cu ocazia vizitei la New York a unui legendar ” master qi “. Spre uimirea mea acesta ma invitat sa devin un student al lui ,Timp de sase luni am fost initiat in aceasta forma de energie
studiind punctele si meridianele de transmisie. Fascinat de posibilitatile fara limite al “Noncontact Martial Art ” am devenit cu timpul un specialist al domeniului. Ca orice manifestare umana aceasta energie poate fi intrebuintata in sens spiritual pozitiv sau sa devina o arma extrem de periculoasa chiar mortala.
DESCHIDETI http://englishrussia.com/?p=1088 Noncontact Martial Art of Russian Special Forces. In ultima decada armata americana a o serie de experimente in “psychic warfare” bazat pe conceptul atacului energetic.
Tinand seama ca transmisia de energie a intrat in atentia publicului romanesc incepand cu Sambata 23 Ianuarie voi publica o serie de articole pe aceasta tema. Ele vor cuprinde interviuri cu spacialisti, oameni de stinta , militari etc……. incercand sa descifreze cele intamplate la Bucuresti.
DESCHIDETI ROBERT HORVATH -DEVA BLOG http://devanewyork.blogspot.com/ http://www.devagallery.com/
ps;
Desi un atac energetic la dezbaterea prezidentiala este posibil, din experienta personala, el este dificil sa fie indus catre un alcoholic in ultima faza al carui organism nu mai raspunde normal ( Basescu ) sau unei persoane cu un IQ extrem
de coborat si care este supranumit prostanacul ( Geoana ).
@robert horvath usa
Mi-a placut concluzia.
Din pacate, dezbaterea privind zestrea energetica a fiecarui om si a modului in care ea poate fi fructificata pentru evolutia personalitatii este trimisa in derizoriu de vaicarerile familiei Geoana si de puloverele violet ale lui Basescu.
@ VV
Maestre, v-am pus un fluture la posta electronica directa de ati botezat-o “contacteaza-ma”, nu de alta dar nu are loc pe blog. Nu cere de mincare si nici raspuns, e cuminte si simplu de intretinut – trebuie doar lasat sa zboare. Vreau doar sa stiu daca a ajuns de la Michael la Gabriel cu aripioarele intregi, caci de felul sau e cam ezoteric: calatoreste mai bine pe drumul gindului.
@VV
Mi-as dori, ca un cetatean simplu si onest al tarii mele, sa-i pot da dreptate presedintelui, care se considera si al meu (chiar daca eu sunt unul dintre cei multi care i-au dat o lectie si nu un vot), si pe chestiuni mai serioase si de fond. Cu alte cuvinte sa reuseasca sa ma convinga ca poate fi presedintele tuturor, si al celor ciuruiti. Nu pare sa-i iasa. De fapt, daca ar fi avut aceasta capacitate, m-ar fi convins inainte de alegeri. Rabdare, rabdare…cu rabdarea treci si marea…
,,Lui Basescu i se iarta mai multe decat noua” pe principiul ,,de unde nu e nici D-zeu nu cere”. Ne-am obisnuit cu el asa, dar se aduna prea multe greseli, si fiecare e un precedent periculos. Ne indreptam cu pasi repezi spre o stare de fapt caracterizata de lipsa respectului pentru lege si pentru principiile statului de drept. Veti spune ca e o chestiune veche de cand lumea la romani. Dar acum au un model in presedinte. Pentru ca el are si acest rol, fie ca vrea, fie ca nu vrea, fie ca e constient de asta , fie ca nu.
@corina chiriac
Cum ziceam deunazi, el e presedintele CNP-ului nostru, nu si al spiritului nostru. Basescu abia daca se reprezinta pe sine, si nici asta cu prea mult succes. Nu stiu sa existe vreo breasla care sa-si poata face din el un model de conduita.
Raspunsurile date pana acum la articolul “PNL – iesirea din ambiguitate” au vizat mai mult sau mai putin aspectul moral al problemei. Va propun in zilele ce vor urma pana la urmatoarea postare a dlui Vosganian, sa ne concentram putin si pe aspectul profesionalismului.
In opinia mea, profesionalizarea vietii politice romanesti poate reusi doar prin depolitizarea administratiei. Numirile politice trebuie facute pana la nivelul secretarului de stat. Restul functiilor trebuie ocupate de profesionisti care sa coordoneze institutiile respective indiferent de culoarea politica a guvernarii. Practic politica guvernamentala se realizeaza prin actele emise de factorii politici. Functionarul trebuie doar sa respecte legislatia. Astfel vom putea scapa de “obligatiile” numirilor politice ale unor persoane al caror singur merit este cel de a fi sponsorizat campania electorala.
In ceea ce priveste profesionistii afiliati partidului acestia trebuie sa activeze in comisii ale partidului, organizate la nivelul structurilor judetene, comisii care ar trebui sa urmareasca structura guvernamentala existenta, avand doua obiective prioritare: 1. sanctionarea derapajelor guvernamentale prin documentarea concreta a interventiilor partidului si 2. pregatirea programului de guvernare.
Acesta este, in viziunea mea, locul de afirmare si de selectie a profesionistilor din aparatul tehnic al partidului.
@lorduljohn
Nu e destul sa depolitizezi administratia si sa nu schimbi esaloanele inferioare. Exista riscul, ca in perioada comunista, sa avem o structura birocratica prafuita si baltind peste tara, neschimbata de decenii.
@MAAT(HAC)
prietene, ai gresit blogul!
@lorduljohn
De altfel, am si sters mesajul. Am prevenit-o pe aceasta zeita a adevarului ca sterg toate mesajele lungi si dezlanate.
Domnule Varujan Vosganian iată înregistrarea pe care am văzut-o şi eu:
http://www.youtube.com/watch?v=G_o_BKaJfWk
Mulţumesc pentru că mi-aţi acceptat mesajul, şi pentru interesul faţă de problemă. Mulţumesc şi colegilor de aici pentru interesul deosebit. Domnule Albert comentariile dumneavoastră mă fac să cred că mai e o speranţă şi pentru noi. La fel mă face să cred şi deschiderea sinceră la dialog a domnului Vosganian. Pentru asta vă apreciez.
@Paul Grigoras
Am un articol pe blog cre se cheama, cred, Proba de aruncat cu ghiozdanul. Acolo gasesti raspunsul meu la astfel de actiuni, indiferent de partid.
@VV
Evident ca, trebuie restabilita competenta la toate esaloanele. De altfel, nu ma vad lucrand ca sef de institutie publica, avand in subordine incompetenti, decat daca mi se impun politic. Ori tocmai aceasta impunere politica trebuie sa o eliminam.
Domnule Vosganian
Multumesc pentru atentie. Comentariul dumneavoastra excelent si la obiect. Din pacate materialul meu la care faceti referiri este din nou cenzurat. Robert
@ribert horvath usa
Zau ca nu am nimic cu tine.
Dle V, am studiat emisiunea lui Gadea in care v-a avut invitat si pe dvs. Am fost dezamagita de faptul ca nimeni nu a inteles nimic din ce ati incercat dvs sa explicati. Si cel mai trist e ca ignoranta sau infatuarea nici nu i-a lasat sa asculte si sa invete. Si pe deasupra au dat dovada si de lipsa de respect, nelasandu-va sa va terminati nicio idee. Si ai zice ca oamenii aia fac parte dintr-o patura mai spalata a societatii.
@Livia
Maine scriu un comentariu pe tema asta.