Certăreţii Apocalipsei

Nu-mi place să văd cum conducătorii îşi ceartă propriul popor. Eu am învăţat un lucru din politică şi m-am străduit să-l aplic, atunci când am avut prilejul să mă număr printre guvernanţii acestei ţări: să nu dai niciodată vina pe popor. E ca şi cum un actor, atunci când nu este aplaudat, în loc să-şi recunoască lipsa de talent, dă vina pe public.

 

Nu trebuie să idealizăm poporul român. Ca oricare altul, este şi el suma organică a generaţiilor anterioare. Duce nostalgia vieţilor sale netrăite, din cauza războaielor şi dictaturilor, are temerile şi frustrările sale, rezistenţa la schimbare şi slăbiciunile în faţa ispitelor, ce vin din atâta sărăcie. Poate că, din toate  aceste motive, poporul român nu-şi proiectează întotdeauna speranţele în a dobândi ceva nou, cât, adesea, în a nu pierde puţinul pe care îl are. Şi tocmai  de aceea, poate mai mult ca alte popoare, simte nevoia unor călăuze şi îşi pune, uneori hazardat, nădejdea în ele.

 

De aceea e cu atât mai dureros când călăuzele, în loc să arate drumul, cu pricepere, îşi ceartă călăuziţii că nu ştiu, ei înşişi, calea. Am avut un erou naţional care spunea despre conducători că sunt tagma jefuitorilor. Noi avem, astăzi, conducători care spun despre români că sunt tagma neştiutorilor. A leneşilor. A celor care intră în Apocalipsă, în loc să dea cu lopata zăpada la o parte. Deşi, până una alta, Guvernul se susţine prin impozitele pe care le plătesc leneşii şi apocalipticii aceştia.

 

Preşedintele i-a certat, în ultimii ani, pe români în fel şi chip. Nu cred să fi existat in istoria românilor un conducător care să fi fost atât de îngăduitor cu sine şi atât de dojenitor cu ceilalţi. Un conducător care până şi atunci când, văzând că nu mai are pe unde scoate cămaşa, îşi cerea scuze, o făcea în silă şi dispreţ faţă de cei cărora le datora scuzele acelea, de parcă insultaţii erau de vină că au inspirat insultele respective.

 

Nici nu s-a instalat bine acest guvern că a şi devenit junghiul de care tusea avea nevoie, ca să facă perechea potrivită. Primul ministru ceartă pe români că sunt leneşi că nu ies la zăpadă. Păcat că niciun jurnalist nu l-a întrebat în clipa aceea de câte ori el însuşi a ieşit la zăpadă până atunci. Ministrul de interne  ceartă prefecţii şi preşedinţii Consiliilor judeţene. Pe aceşta din urmă îi previne să „nu-i prindă” la televizor, de parcă preşedinţii consiliilor respective ar fi fost subalternii lui. Şi ne ceartă că vedem apocalipse acolo unde ele nu sunt. Nu ştiu exact care e definiţia apocalipsei, în viziunea ministrului de interne, în ceea ce cunoaştem noi apocalipsă înseamnă, în greacă, revelaţie. În ce priveşte acest Guvern, dacă o va ţine tot aşa, probabil că revelaţiile cu gust amar li se vor arăta româniilor chiar mai repede decât trâmbiţele Ierihonului şi căderea celei de-a şaptea peceţi.

201 Responses to “Certăreţii Apocalipsei”

 1. Barosanul spune:

  @ Emi

  a. Dupa tradarea USL-ului de catre ponta as fi fost 100% ca base isi termina mandatul.
  b. Dupa Dezastrul care se intimpla acum in Romania care poate si si mai grav la Topirea Zapezii sunt sanse mari ca base si ai lui sa fie spulberati in 1-2 luni.

  Dar asta ar putea sa se faca printr-o revolta de proportii care ar putea chiar sa mature toata clasa politica actuala.

  Asa ca USL-ul trebuie sa fie vazuta ca speranta oamneilor ‘De Mai Bine’ nu ‘Atlernativa mai putin rea’.

  De aceea sunt ferm convins ca USL-ul trebuie sa actioneze imediat cu trecerea lui ponta pe linie moarta.
  c. ”Trebuie sa gandim ordinea prioritatilor daca vrem sa iasa ceva. Si acum in prim plan e USL, Opozitia doar unita ii sta in gat lui TB.”

  Tocmai ca acum USL-ul nu-i mai sta in git lui bashescu, sta doar in git PDL ca nu au cvorum in Parlament, dar o sa vezi ca usor usor ii vor intoarce in Parlament, iar ponta v-a pune iar umarul cum a facut cu cele 15 puncte.

  Vezi tu! Ponta nu s-a dus in Parlament si a spus opozitia are urmatoarele 15 puncte prioritare imediat cum prelom guvernarea a spus ‘ Domnule PM MRU v-a vom SPRIJINI in urmatoarele 15 puncte’.

 2. Hala spune:

  @Barosanu

  Asa a spus, dar nu sta in puterea noastra sa-l schimbam pe Ponta. Iar iesind din USL nu am face altceva decat sa fortam o noua coabitare intre PD si PSD, din care nici partidul nostru, nici tara, nu ar avea nimic de castigat. Asta vrei?

 3. Tiberiu spune:

  @VV
  1)Ei sunt profesionisti ai manipularilor marsave in timp ce Asa cum constatati singur USL afiseaza prea multe stangacii si ezitari.Deocamdata strategiile Raului se dovedesc Mai eficiente decat incercarea de a face Binele.Asa vad eu lucrurile.M-as bucura sa gresesc,desi nu cred.
  2)TB a reusit sa iasa din “corzi” dat fiind manevrele gresite ale opozitiei.Cei care au pus in dificultate regimul au fost protestatarii,nu opozitia,care se interce in gafe. Iata cu cata operativitate si determinare a aruncat la cos guvernul Boc si l-a inlocuit cu guvernul marioneta MRU,fara ca nimeni sa reactioneze,desi opozitia avea o ocazie excelenta sa pice un guvern institut neconstitutional si ilegal.In loc sa dati la picioare adversarilor USL isi da ghionturi reciproce.Decizi de a nu merge si a nu vota IMPOTRIVA GUVERNULUI MRU a fost o mare gresala,iar ceeace a facut Ponta a fost o neghiobie,in speranta ca nu a fost tradare.
  3)Initiativa lui TB de a Pune presiune pe USL cu necessitatea de a semana tratatul de stabilitate fiscala a fost inca o manevra abila care contrasteaza puternic cu inabilitatea(eufemism!) USL
  4)Si in ceeace va priveste observ o atitudine pasiva care v- a facut sa pierdeti prim planul mediatic de acum o luna.TB are un simt al prim planului pe care adversarii lui nu il au.Trebuie sa deprindeti mentinerea cu orice pret a initiativei politice si mediatice.Este cheia succesului
  Stiu ca este usor sa dau sfaturi din “tribuna” dar eu relatez cu sinceritate cum vad lucrurile cu intentia de a va imbunatati activitatea.

 4. @ aurel ian

  Sfidarea gramaticii imi produce o suferinta de-a dreptul fizica.