Răspunsul Guvernului (incomplet) privind plata despagubirilor pentru fostii proprietari, incepand cu anul 2007

Iata raspunsul primit zilele trecute:

Ca urmare a întrebării dumneavoastră, înregistrată la instituţia noastră cu nr. RG/820/DD/137/DN/177/2012, referitoare la modul în care a influenţat deficitul bugetar (în nivele nominale şi ca procent din PIB), în perioada 2007-2011, drepturile persoanelor fizice, precum şi la prevederile în bugetul pe anul 2012, ce ţin de onorarea unor astfel de obligaţii, vă comunicăm următoarele:

 

 1. Deciziile Comisiei Centrale prin care s-au stabilit despăgubirile cuvenite foştilor proprietari potrivit Legii nr. 10/2001 şi a legislaţiei fondului funciar pot fi valorificate în condiţiile Titlului VII al Legii nr. 247/2005, modificat şi completat prin     OUG nr. 81/2007 pentru accelerarea procedurii de acordare a despăgubirilor     aferente imobilelor preluate în mod abuziv.

Potrivit procedurii de stabilire a despăgubirilor instituită prin art. 18 din Titlul VII al Legii nr. 247/2005, modificat prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 81/2007 pentru accelerarea procedurii de acordare a despăgubirilor aferente imobilelor preluate în mod abuziv, după emiterea titlului de despăgubire, titularii pot opta pentru acordarea despăgubirilor băneşti în cuantum de până la 500.000 lei, urmând ca pentru diferenţă să primească acţiuni la Fondul „Proprietatea”.

In cazul în care suma solicitată este de maxim 250.000 lei, plata se va face într-o singură tranşă, iar în cazul în care depăşeşte această sumă, plata se va face în două tranşe pe o perioadă de 2 ani.

Pentru acordarea despăgubirilor, prin O.U.G. nr. 81/2007 a fost înfiinţată, în subordinea A.N.R.P., Direcţia pentru acordarea despăgubirilor în numerar, având ca atribuţie principală acordarea despăgubirilor, atât în numerar cât şi în acţiuni.

Până la această dată au fost înregistrate la Direcţia pentru acordarea despăgubirilor în numerar 25.222 de dosare cu cereri de opţiune.

In privinţa valorificării titlurilor de despăgubire prin efectuarea conversiei în acţiuni precizăm faptul că, până în prezent, Direcţia pentru Acordarea Despăgubirilor în Numerar, a emis 11.354 de titluri de conversie, acestea fiind transmise Depozitarului Central în vederea înregistrării în registrul acţionarilor Fondului Proprietatea, valoarea opţiunilor în acţiuni totalizând 13.385.484.088  lei.

 • în privinţa valorificării titlurilor de despăgubire prin acordarea despăgubirilor în numerar precizăm faptul că, până în prezent Direcţia a  emis 4.452 de titluri de plată, valoarea titlurilor de plată emise, inclusiv pe sentinţe judecătoreşti definitive şi irevocabile fiind în cuantum de 616.647.198,04 lei.
 • în acest sens, menţionăm faptul că, suma necesară pentru acordarea despăgubirilor în numerar persoanelor îndreptăţite la despăgubiri, pentru dosarele de opţiune care nu au fost plătite, este de 1.601.749.254,73 lei.
 • Serviciul pentru aplicarea Legii nr. 9/1998 şi Direcţia pentru aplicarea Legii nr. 290/2003, 9/1998 şi 393/2006 au achitat în perioada 2007-2011 beneficiarilor Legii nr. 9/1998 privind acordarea de compensaţii cetăţenilor români pentru bunurile trecute în proprietatea statului bulgar în urma aplicării Tratatului dintre România şi Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940 şi Legii nr. 290/2003 privind acordarea de despăgubiri sau compensaţii cetăţenilor români pentru bunurile proprietate a acestora, sechestrate, reţinute sau rămase în Basarabia, Bucovina de Nord şi  Tinutul Herţa, ca urmare a stării de război şi a aplicării Tratatului de Pace între România şi Puterile Aliate şi Asociate, semnat la Paris la 10 februarie  1947 despăgubiri în cuantum de 594.816.179,49 lei.

 

 1. In ceea ce priveşte prevederile în bugetul pe anul 2012, ce ţin de onorarea unor astfel de obligaţii, vă     aducem la cunoştinţă faptul că, bugetul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor aferent anului 2012 la capitolul „Despăgubiri civile” este de 479.700.000  lei.

 

Cu deosebită consideraţie,

 

Preşedinte

 

Dorina DANIELESCU

 

Iată şi textul întrebării, unde ceream şi implicaţiile asupra deficitelor bugetare din anii 2007 – 2011, ca procent in PIB, pentru a vedea cum a fost afectat deficitul bugetar in fiecare an. Aceste elemente lipsesc din raspunsul Guvernului:

Potrivit metodologiei europene, transferul de acţiuni la companiile de stat ȋn contul unor despăgubiri acordate persoanelor fizice (de exemplu, prin intermediul Fondului Proprietatea) se include ȋn deficitul bugetului consolidat. La acestea se adaugă alte tipuri de despăgubiri stabilite prin lege, avȃnd ca scop repararea unor abuzuri ȋmpotriva persoanelor şi ȋmpotriva proprietăţii, ȋn diverse perioade.

Ȋn consecinţă, domnule ministru, vă rog să-mi comunicaţi :

1. Ȋn ce mod a fost influenţat deficitul bugetar (ȋn nivele nominale şi ca procent ȋn PIB), ȋn perioada 2007 – 2011 de acordarea următoarelor drepturi persoanelor fizice :

-  acţiuni la companiile de stat prin intermediul Fondului Proprietatea sau prin alte mijloace (de pildă acţiuni la Transelectrica sau Transgaz) ;

- plăţi efective acordate persoanelor fizice ȋn contul bunurilor imobile ce nu mai pot fi retrocedate ;

- despăgubiri pentru depunătorii CEC ȋn scopul obţinerii de automobile Dacia ;

- despăgubiri pentru deportaţii din Basarabia/Bucovina şi strămutaţii din Cadrilater ;

- plăţi ȋn executarea unor sentinţe judecătoreşti definitive.

2. Dacă sunt prevederi ȋn bugetul pe anul 2012 ce ţin de onorarea unor astfel de obligaţii.

44 Responses to “Răspunsul Guvernului (incomplet) privind plata despagubirilor pentru fostii proprietari, incepand cu anul 2007”

 1. un liberal optimist spune:

  @VV,
  In principiu, se pare ca v-au raspuns. Au enumerat doar datoriile catre cei indreptatiti pentru despagubiri. Credeti ca erau fraeri sa-si recunoasca propaganda mincinoasa cu prabusirea eonomiei de catre Guvernul Tariceanu?Ce sa mai zica si de datoriile conform deciziilor judecatoresti?
  In legatura cu pensionara despre care am facut vorbire, cei 185 lei reprezinta 5% din ce i se cuvine pentru perioada 1 iul 2010-31 aug 2011, deci prima transa din cei 479.700.000 lei prevazuti pentru 2012 din capitolul “Despagubiri civile”, la nivel national. Adica ceva peste 100.000 E (nici cat o spaga sanatoasa!).

 2. un liberal optimist spune:

  @VV,
  @All,
  Pun si eu o intrebare in stilul OTV:”Va renunta basescu la Roberta Anastase?”

 3. anca spune:

  @un liberal optimist
  Nu cred ca va renunta. Dar, si daca renunta, va gasi o solutie astfel incat aparenta cedare sa fie tot un avantaj (v. schimbarea guvernului bok cu cel al lui ungureanu).

 4. Filip G spune:

  PDL e in cadere libera.
  Semnalul cu pungi din teritoriu arata ca Roberta e pe cont propriu.
  Oltean a preluat naravul Robertei,
  Roberta si BOC vor fi sacrificati,BOC din functia de presedinte PDL

 5. cris spune:

  @ VV

  in ce priveste rechizitoriul pe care l-am facut pe drepturile omului. Nu m-am referit la CEDO care este un mecanism legal greoi. Ci am spus precis Comisarul pentru drepturile omului, Thomas Hammarberg, adica la cel care poate lua pozitie in Consiliul Europei si poate adresa direct guvernul Romaniei daca doreste.( Nu este in structura CEDO dar poate face si recomandari catre aceasta curte – si a facut acest lucru, inclusiv pentru romani.)

  Vederile sale in ce priveste pericolele asupra drepturilor fundamentale ale omului si drepturilor sociale au fost prezentate deja la inceputul crizei, in februarie 2009
  https://wcd.coe.int/ViewDoc.jsp?id=1412445&Site=CommDH&BackColorInternet=FEC65B&BackColorIntranet=FEC65B&BackColorLogged=FFC679

  Desigur adresarea CEDO ar trece dincolo de alegerile locale din iunie, adresarea Comisarului pe drepturile omului, nu cred. A lua atitudine nu cere tot atit de mult timp cit a trece un proces prin CEDO. Consider, in continuare ca ar trebui sa vorbiti cu europarlamentarii dumneavoastra si ar trebui sa existe o discutie cu Thomas Hammarberg.

  • @ cris

   Am sa vorbesc cu europarlamentarii nostri si cu conducerea PNL. Chestiunea e daca putem sustine asta, in conditiile in care, o sa-ti trimit pe mail, Comisia de Prognoza spune ca veniturile si pensiile au crescut in termeni reali in 2011.

 6. cris spune:

  Aaaa, cum se potrivesc lucrurile…. daca e vorba de icoanele pe care si le pun angajatii ministerelor pe pereti atunci se sare imediat ca este o incalcare a drepturilor omului, dreptul la credinta, daca e vorba de oameni care mor, nu. E trist.

 7. Barosanul spune:

  Domnule Vosganian,
  Mi-ati spus
  ”Nu vezi ca si-a cerut iertare pe toate posturile? E drept, cam in sila. ………. Nu inteleg ce ar trebui sa facem ca sa-l pedepsim noi, USL?”

  Din ceea ce am vazut eu marlanul PDL-ist asta de mircea toader, unul dintre nemasuratele resurse PDL, nu sia cerut scuze decit ‘si-a retras afirmatia’ (am vazut pe RTV) adica un fel de

  ‘o violezi pe una’ si apoi iti retragi violul?
  Admitind ca si-ar cere scuze Dv si USL-ul le-ati aceptat?

  Chiar nu stiti cum sa actionati si ce puteti face? Ma dezamagiti! Daca era bashescu in locul USL le minca ficatii? Aici marlanul ala era AS.

  Daca totusi imi cereti ceva sugestii poftim:

  1. Un comunicat pe TV si o Scrisoare Deschisa, condamnind atitudinea PDL exprimata prin Oficialul lor ‘sef al grupului parlamentar’.
  2. La prima ocazie o condamnare in Parlament. Daca tot s-a dus ponta cu ploconeala in Parlament se poate duce cu proxima ocazie si Dl Antonescu incriminind atitudinea PDL exprimata CONSECVENT de catre reprezentantii sai.
  3. O declaratie OFICIALA USL in care-l considerati pe m toader Persoana Non-Grata in Politica si refuzati orice discutie cu el.

  astea doar asa 3 ideii cum se zice ‘in the spur of the moment’.

  • @ Barosanul

   Ok, o sa propun, dar nu crezsi ca totusi e o miza cam mica sa napustim tot PNL-ul pe acest Toader? O sa vorbesc cu Tariceanu, omologul lui Toader ca lider de grup.

 8. anca spune:

  @Barosanul
  Chiar o pedelista, Raluca Turcan, a spus ca scuzele lui toader sunt insuficiente.
  Astia asa trebuie aratati mereu cu degetul, ca niste leprosi la suflet ce sunt! Buna ideea cu persona non-grata!

 9. Barosanul spune:

  Domnule Vosganian,

  Va rog frumos sa nu o interpretati ca o Jignire, afrond etc

  Am de multe ori impresia ca Opozitia si chiar Dv. va lamentati prea mult cu Societatea Civila ca nu reactioneaza.

  Ce este Societatea Civila? Cine este ea?

  Lucrurile sunt clare pentru mine, fara a generaliza si include pe toti politicienii sau toata Societatea Civila.

  Dar a fost un proces cu doua sensuri in care Politicienii au corupt si pervetit ‘Societatea Civila’ prin coruptia lor si proasta Guvernare, iar prin sictirul instaurat ‘Societatea Civila’ a permis si mai mult coruptia politicienilor pervertind calitatea lor si a actului de Guvernare.

  Iar cu aparitii gen ponta in Parlament, care transmit mesaje duplicitare vreti ca ‘Societatea Civila’ sa mai aibe incredere?

  Asa ca daca vreti o altfel de ‘Societate Civila’ trebuie sa actionati intens sa o schimbati.

  Haideti sa va dau citeva exemple:
  1.Ati chemat zile aceste reprezentantii sindicatelor sa discutati situatia actuala a Romaniei si sa vina cu solutiile dinsilor?
  2. In Piata Universitatii sunt 100-300 demonstarnti, la Teatrul National e destul loc sa organizati o intrevedere adhoc si sa discutati probleme lor, fara a incerca sa acaparati miscarea de protest? Acelasi lucru putind fi replicat in tara.
  3. Ati chemat ONG-urile sa aveti discutii si sa vedeti cum puteti conlucra pt asanarea’ Societatii Civile’ fara acapararea politica?

 10. Dorin spune:

  @ anca, barosanul:

  Pai eu asa inteleg boicotul parlamentar, ca si cum USL in intregul ei a declarat nu doar un individ, ci toata coalitia de la guvernare “persona non grata”. Este de altfel, in asentimentul strazii care cere insistent de mai multa vreme deratizarea politicii romanesti.

  Iar despre raspunsul incomplet al guvernului… oare de ce nu ma mira ca nu-s in stare sa dea macar un raspuns pana la capat?

 11. un liberal optimist spune:

  @lordul posta zilele trecute ca ultimul mesaj al regimului basescu s-ar putea sa fie:”Ne cerem scuze celor pe care n-am mai reusit sa-i jignim”-citat aproximativ. Pai cui sa mai ceara scuze, ca pana si pe morti i-a jignit. Mai ramane ca urmasii sa le puna aparatul de testare a alcoolemie, inainte de inmormantare, in prezenta unui reprezentant al IML. Cei care n-au apucat s-o faca sa ceara ordonanta de deshumare!

 12. un liberal optimist spune:

  @anca,
  Cred c-o schimba. Dar cred ca acum are loc o cearta ca intre tigani.Norocul ei c-a primit NUP pe furtul flagrant.

 13. tudor spune:

  @VV

  Si eu cred ca @Barosanul are dreptate: usl se misca greu, nu stie sa exploateze suficient diferitele oportunitati.

  Cred ca este o deficienta organizatorica majora generata de hipercentralizarea deciziei, in sensul ca in usl nu misca nimic fara sa fie initiat si hotarit de CAPO.
  Acestia doi neputind acoperi intreaga problematica, nici macar fizic, o gramada de chestiuni se fac in doi peri.

  Prin urmare, ar fi necesar ca usl ul sa institutionalizeze o echipa de comunicare; mijloacele de comunicare actuale permit decizii , actiuni si acte politice in timp operativ.
  Astfel, in situatii precum cea generata de declaratia lui m toader ar fi fost suficient ca cei responsabili sa intocmeasca prin corespondenta electronica un text care odata acceptatsa fie remis opiniei publice; pentru forma finala se poate cere sau nu acceptul CAPO, in functie de importanta masajului, conform unor reguli prestabilite.

  In cazul de fata usl ul ar trebui sa condamne, printr un comunicat, declaratia lui m toader, sa solicite demisia acestuia si sa l declare indezirabil; deasemenea, sa solicite o pozitie publica a pdl.

 14. tudor spune:

  @VV

  Cred ca este imperios necesar ca usl ul sa nu accepte intoarcerea in parlament fara a obtine o legislatie care sa interzica cu desavarsire mita electorala.

  Este foarte important sa puneti presiune pe acest subiect, inutil sa explic de ce.

 15. un liberal optimist spune:

  @tudor,
  Pai sa i-o ceara Piata.Asa, mai are basescu ce sacrifica. Daca tot o schimba pe reborta, ce mai conteaza Toader. Are rezerve suficiente la unpr.

 16. un liberal optimist spune:

  O fi adevarat ca MRU a dat ordin sa fie date jos toate icoanele de pe peretii guvernului si sa fie expusa fotografia Anei Pauker? Din cata istorie comunista mai stiu Ana Pauker n-a fost PM. Da’ cu icoanele ce-o avut? Sau o fi vorba de cele zece porunci:sa nu furi, sa nu ravnesti la bunul altuia, sa n-ai relatii impotriva naturii etc?

 17. tudor spune:

  @VV

  L am vazut pe caraghiosul de oprea explicind cat este de important acordul de stabilitate.
  Boc ne spune ca tratatul este impotriva populismului.
  Daca e sustinut de astia,
  inseamna ca acordul ala e prost.

  ma mir de pambuccian, inainte parea mai creativ.

  Acum, serios: dincolo de faptul ca ne da o nota buna la purtare, nu inteleg ce avantaje are romania din chestia asta; de note bune de la fmi si alti baieti buni m am cam saturat.

  Cred ca si asumarea intrarii in zona euro este o aflare in treaba: euro imi pare mai degraba cronica unui esec anuntat.
  Diferentele nivelelor de competitivitate ale statelor membre sunt prea mari.

 18. anca spune:

  @un liberal optimist
  Mi se pare interesant ca base a lucrat foarte bine cu femeile din PDL. Femeile au fost soldati credinciosi, mai ceva ca barbatii.

 19. un liberal optimist spune:

  @anca,
  E adevarat, dar cam si-au luat-o in cap. N-ai vazut-o pana si pe scarba aia de Vass cum tot se baga in seama, cum ca de ce a renuntat ea la portofoliul economiei? Asta in conditiile in care ea a ramas in memoria colectiva cu celebra expresie:”Daca nu taiem salariile si pensiile suntem niste idioti”. Ori, acum basescu nu prea mai are nevoie de astfel de loialitati cand i se aproprie funia de par. Macar pupila sa a ramas doar cu si mai celebra expresie:”E de vina timingul ANM-ului.”. Dar si ea a fost sacrificata ,la gramada.

 20. anca spune:

  @un liberal optimist
  Toate femeile si-o iau in cap, la un moment dat (hi-hi)!

 21. un liberal optimist spune:

  @anca,
  Eu chiar vorbeam serios!
  Cel putin in plan personal, chiar mi-au placut femeile care si-au luat-o in cap. Dar nu la guvernare.

 22. anca spune:

  @un liberal optimist
  Bunicul l-a invatat pe varul meu cum sa procedeze cu femeile, ca sa nu si-o ia in cap. Eu n-aveam voie sa ascult lectia asta de intelepciune, dar am tras cu urechea. Cica ori de cate ori femeia i se urca barbatului pana la gat, trebuie sa-i dea un bobarnac s-o coboare unde-i este locul. Prin urmare, m-am gandit ca cel mai bine este sa te pozitionezi de la inceput in capul barbatului. Ca sa nu mai faci exercitii de alpinism. Dar, evident, sa ai si parasuta la tine, fiindca, la un moment dat, vei cadea de la o inaltime mai mare. Vivere pericolosamente!

  Femeia se manifesta la fel, si in viata privata, si la guvernare, daca asa ii este felul. Imi cer iertare ca nu sunt serioasa. Fug.

 23. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Cred ca am scris si eu acelasi lucru!Au evitat raspunsul.
  Pun pariu ca va renunta. Numai ca trebuie cerut insistent. Deja este o piatra de moara de gatul basescului. Ori cand funia se apropie de par, dai si camasa de pe tine sa scapi.

 24. un liberal optimist spune:

  @anca,
  Ma rog, asa o fi pe la olteni!

 25. lordul john spune:

  @VV

  Un raspuns in doi peri si trei gutui. Eu as mai adresa inca o data intrebarea nr. 1 dar mai concret: Cu cat….?

 26. cris spune:

  @ VV

  ei nu incalca nici un drept al omului complet. le ciuntesc, le amputeaza – sindromul celor 25% reducere l-as numi. Fiecare luat in parte poate nu da o imagine reala. Dar imaginea in ansamblu al acestor ciuntiri este cea a unei natiuni ciopirtite de un grup de smintiti care fac experimente in masa privind nivelul de suportabilitate.

 27. un liberal optimist spune:

  @VV,
  E normal sa-i luati apararea lui Pambuccian. Dar ce cauta la semnarea protocolului, de ce l-a luat gura pe dinainte si de ce nu se tunde si el civilizat? Da si concerte de rock din cauza crizei?

  • @ un liberal optimist

   Semnarea protocolului a fost decisa in Grupul Minoritatilor, Acolo unde fiecare a decis separat, Pambuccian a fost impotriva. Acolo unde voteaza grupul, el, ca lider de grup, respecta vointa grupului.

 28. emi spune:

  Bunica mea a plecat din Cadrilater, impreuna cu familia, cand avea 16 ani. Isi amintea soldatii care ii manau peste granita, frigul, frica…
  S-a maritat cu un preot care a primit parohie in Banat unde si-au cumparat pamant, si-au ridicat casa. Intr-o noapte au venit comunistii si le-au urcat in carute pe bunica si mama (intre timp bunicul murise) si le-au adus cu DO in Baragan. Le-au dat materiale de constructii sa-si faca case. Mama avea sapte ani si isi aminteste cum ii punea invatatorul sa mearga in cerc, sa batatoreasca pamantul in “clasa”.
  Cand bunica a auzit ca statul roman si bulgar au hotarat despagubirea stramutatilor, a “sunat” adunarea fratilor. Mai erau 3 din 5 si timp de o saptamana si-au chinuit amintirile pentru a face cererea cat mai corect (trebuiau sa precizeze pentru fiecare parcela de pamant avuta in proprietate, ce suprafata avea si ce vecini). Pe mine m-au chemat sa intocmesc documentul. Au fost extrem de fericiti cand au aflat ca li s-a aprobat cererea si cand au primit prima transa de bani. Apoi a venit Boc…
  Asta vara bunica mea a murit, avea 86 de ani. Domnule Varujan Vosganian, eu personal multumesc Guvernului Tariceanu ca i-a facut aceasta bucurie bunicii mele, despre care mai tarziu Base a zis ca are pensie nesimtita si ca mai poate astepta transa a doua.

 29. emi spune:

  Pe locul unde bunicii avusesera casa in Banat, acum e construita o biserica. Bunica a zis ca nu mai are nici o pretentie asupra acelui loc, pentru ca oamenii au ridicat biserica frumoasa.