Flacara violeta si materialismul vulgar

 

Asa cum fiecare element din tabelul lui Mendeleev are un numar atomic, tot asa si fiecare dintre noi are o zestre energetica. Insusirile naturale, precum si modul in care in care fiecare persoana e preocupata de intelegerea si cultivarea lor  dau fintei umane forta launtrica.  Constiinta de sine este un camp energetic. A face abstractie de aceste lucruri e ca si cum ai transforma omul intr-un manechin dintr-un atelier de croitorie sau intr-o statuie de ceara din muzeul doamnei Tussaud.

Modul in care, in dezbaterea publica a ultimelor zile, sunt percepute aceste lucruri este simplist si bascalios. E drept ca a incerca sa intelegi armonia chakrelor si stabilitatea energetica a corpului uman prin disputa dintre Traian Basescu si Mircea Geoana e ca si cum ai spera sa aprofundezi amorul tantric privind filme pornografice. Pe de o parte avem lamentarile familiei Geoana, privind agresiunile energetice ale unor paranormali. Incercarea de a explica infrangerea in alegeri prin asa ceva e lipsit de demnitate, daca nu chiar ridicol. Pe de alta parte avem violetul ostentativ al puloverelor lui Traian Basescu si al cravatelor lui Emil Boc  care, intre noi fie vorba, lipsite de orice gust vestimentar, le veneau ca dracu’. Probabil ca Traian Basescu, in disperarea de a castiga alegerile, s-ar fi rostogolit si prin catran si ar fi turnat, dupa aceea, deasupra fulgii unui sifonier intreg de perne sfasiate. Unii zvoneau, in timpul campaniei prezidentiale, ca Basescu e un initiat, incercand, astfel, sa-i dea o aura mesianica.  El isi agita manecile violete, probabil, tocmai pentru a transmite acest semnal. Am numeroase argumente sa va pot dovedi ca Traian Basescu nu e un astfel de initiat.

Reactia presei a fost pe masura. Totul a fost trecut in registrul vrajitoriilor, al mamelor-omizi, al personajelor din lumea lui Harry Potter. La unii nu ma mir. Nu pot insa sa nu fiu surprins de reactia unui Cristian Tudor Popescu, de pilda, care acum doua decenii si mai bine, era unul din promotorii avangardei science-fiction, unde potentialul energetic uman era un loc comun. Probabil, insa, ca flexibilitatea gandirii domnului Popescu a ramas departe, in urma, alaturi de alte pacate ale tineretii. Un alt comentator se arata surprins ca in secolul XXI cineva se poate gandi la astfel de lucruri. Pai, eu cred ca abia in secolul XXI putem sa gandim mai profund la dimensiunea energetica a corpului uman. In secolul XIX nu aveam decat betigasele electrizante ale doctorului Charcot. Intre timp, Albert Einstein, Max Planck ori Werner Heisenberg au explicat indeajuns de limpede in ce mod energia se adauga, impreuna cu timpul si cu indeterminarea, celor trei dimensiuni ale spatiului cu care ne-am obisnuit.

Privirea inseamna energie. Ne-o spun, dimpreuna, Isaac Newton si Louis de Broglie. In Eseul sau despre orbire, José Saramago ne explica ce s-ar intampla cu omenirea daca ar fi lipsita de acest navod de lumina pe care il arunca in lumea din jur. Meningele este intesat de energie iar memoria este un labirint energetic. In mare masura, potentialul afectiv se armonizeaza cu energia sexuala. Bolile trupului sunt, cel mai adesea, rezultatul unui deficit energetic.

Am explicat intr-o emisiune televizata, atat cat se putea intr-o astfel de ambianta frugala din punct de vedere intelectual, ca fragilitatea corpului este semnalata de catre chakre. Am subliniat ca cel mai ingrijorator, in aceasta privinta, este semnalul venind dinspre plexul solar. Va sparie gandul, vorba romanului, cata bascalie a starnit aceasta declaratie. Nu trebuie sa punem la suflet, umorul e un fel de ironiza pe altii, bascalia e un fel de a rade de tine insuti, cand nu esti in stare sa-i intelegi pe altii.

Ar fi o eroare sa exageram in aceasta privinta, punand sentimentele, fantezia si creativitatea numai pe seama campului energetic. In acelasi timp, insa, a incerca sa intelegi comportamentul uman facand abstractie de dimensiunea sa energetica e ca si cum ai privi umbra unui cal pe perete, imboldindu-l sa alerge slobod peste campie. Iar cei care au pretentia sa conduca lumea trebuie, mai, ales, sa fie constienti de acest adevar pe care, altminteri, oamenii l-au intuit de multe mii de ani.

Felul obtuz si bascalios in care se duce la noi dezbaterea, indreptata mai ales spre flacara violeta si anecdotica ei, si mai putin catre echilibrul energetic launtric,  este intr-o anumita masura rezultatul educatiei marxiste capatate de multe generatii, unde filosofi precum Soren Kierkegaard, Friedrich Nietzsche, Henri Bergson, Martin Heidegger,  Karl Jaspers , Gabriel Marcel, ori  Jacques Maritain, Etienne Gilson sau Teilhard de Chardin erau trecuti sub tacere. In schimb aveam, ca o forma degenerata a marxismului, materialismul vulgar care spunea ca spiritul e o secretie a creierului. Invesmantata, poate, ca intr-un pulovar, intr-o teaca de mielina de culoare violet.

Nosce te ipsum, cunoaste-te pe tine insuti, spuneau latinii. Mostenind probabil, gnothi seauton al vechilor greci din Oracolul lui Appolo din Delphi. Izbavirea, traducem noi, nu inseamna numai iesirea din tranzitie, ci si intrarea in noi insine.

 

 

77 Responses to “Flacara violeta si materialismul vulgar”

  1. cris spune:

    @ VV

    Corect, elegant, la punct – un articol splendid.

    Cam greu sa va prind din urma…asa ca repet ce ii spuneam Corinei acum doua articole.

    Icoana a fost numita teologie in culoare. Uitindu-ma la desantarea purpurie, ma intreb daca le-a scapat ceva nemurdarit inca. Tot ceea ce inseamna valoare trebuie ( CHIAR TREBUIE?) aruncat in derizoriu, daca este vorba de profesionalism, lege, economie, culoare, spiritualitate, viata, oameni. (Cum spunea Sir John: diferenta dintre icoana si (Foto)model)

    Dar daca ei sunt niste mascarici sinistri, din nou, e obligatia noastra sa nu-i lasam sa ne transforme viata in circ.

    Pentru ca tot nu v-am spus despre ce este conferinta pe care o tin o data la spital in citeva minute, a doua pentru universitari: a iesi din conceptul cartezian al medicinii – numai corpul exista-, si a adresa durerea ca “Total Pain”, – durere fizica, sociala, psihologica si spirituala. Ba unde mai pui ca am si scris un capitol de carte medicala despre spiritualitate si durere.

    Nu, nu este Voodoo, vorbesc despre o specialitate board certified de catre American Board of Internal Medicine, la fel de stricta ca orice ramura a medicinii, vorbesc de medicina paliativa si managementul durerii.

    …. Scuze la movulii, pentru ei si medicina, si fizica cuantica, si matematica tot o bascalie sunt.

  2. @VV

    Mi-a revenit inima la loc. Se poate vorbi onest, corect, plastic, argumentat, obiectiv si fara false pudori pe un subiect care nu e ca fotbalul, la care toata lumea zice ca se pricepe. Intradevar, iesirea din tranzitie inseamna intrarea in noi insine.

  3. @cris

    Criiiiiiiis! Cand te intorci in Romania? De tot! Ceea ce spui tu aici e calea, e vindecarea profunda. Meseriile noastre se aseamana foarte mult. Si disfunctionalitatile seamana. Nu mi-am permis sa vorbesc foarte mult despre medicii din romania, am vorbit de profesori si am spus ca sunt opaci,si din aceasta cauza nu reusesc sa educe. Acum vin si spun ca medicii au, majoritatea, aceeasi structura. Sunt sau pot fi foarte bine pregatiti, ,,toba de carte”, ii iubesc si ii stimez dar cand intri intr-un spital iesi mai bolnav decat ai intrat. Pana nu vor intelege ca oamenii care vin acolo au si un suflet pe care l-au luat cu ei cand au venit sa se vindece, ca nu exista boala care sa actioneze doar la nivel fizic, menirea lor adevarata si sacra nu se va indeplini. Am cunoscut un medic de asemenea factura, am simtit ca pot discuta orice problema indiferent daca specialitatea d-sei se potrivea cu simptomele pentru ca avea capacitatea de a analiza starea uni pacient in ansamblu, cautand raspunsurile in cauzele profunde care pot declansa dezechilibre. Este vorba de d-na doctor Hanganu din Iasi, hematolog si mare OM. Stiu ca se poate, si cei ca tine pot face mult pentru cei multi lucrand cu cei alesi.

  4. cris spune:

    @Corina

    Stiu mai multi. Si mor unul dupa altul. Spre vesnica pomenire: doctorita Gherghiceanu, doctorul Gherghiceanu, Radu si Dan Fagarasanu, papa Proinov si citi altii. Of. Sunt multi, dar nu-i vede nimeni, nu le ridica nimeni statuie. Dimpotriva, ca si orice altceva autentic, real, cu suflet, in acest circ crud care a ajuns sa ne fie tara, sunt exterminati.

  5. cris spune:

    @Corina

    Draga mea draga, am plecat din tara cu minie si disperare, ca si multi altii. Sunt radicala din fire, si-ti amintesc: neam de neamul meu nu a ingenuncheat decit in fata lui Dumnezeu, nu suport ideea de a muri cu oaia cintindu-mi la cap, si nici nu zidesc pe altcineva la baza bisericii mele decit pe mine insami. Ce optiuni crezi ca am avut sau as avea gindind si traind asa?

    Am ales optiunea sa cresc, sa devin. Si poate va veni un timp in care sa fie de folos si sa dea rod – nu poti ajuta pe altul atunci cind nu te poti ajuta pe tine, nu poti salva pe altul de la moarte daca tu insuti mori. Este ceva ce spun familiilor pacientilor mei in fiecare zi: A avea grija de tine nu este egoism, daca nu ai un dram de grija de tine insuti si ajungi tu insuti bolnav si neputincios, cum vei avea grija de cel drag al tau?

    Sunt multi oameni de mare valoare si suflet in diaspora (saminta poporului ales aruncata in lume). Forta, stiinta, relatiile, bunul nume pe care le au pot fi la un moment dat de mare folos.

    Am citit comentariile pro si contra diaspora imediat dupa alegeri. Eludeaza esentialul, si cei din tara, si cei din afara. Nu votul este esential pe de o parte, nici faptul ca inca platim impozite in Romania pe de alta parte. Esential este, din nou, asa seminte cum ne-a facut Dumnezeu, sa crestem fiecare in destinul sau cu radacini atit de puternice incit sa strabata lumea si sa creeze o retea de forta si continuitate – uita-te la primul popor ales (caci noi suntem al doilea popor ales) la ce inseamna combinarea fortelor celor dinauntrul si din afara tarii, si vei intelege ce am in minte.

    Fiecare lucru la timpul sau, dupa cum spune Ecclesiastul.

    • @cris

      Problema e ca generatia urmatoare a celor plecati va pierde acest atasament catre tara. Potrivit unor cercetari, din cea de-a doua generatie doar jumatate din reprezentanti mai vorbesc fluent limba de origine iar la a doua generatie procentul scade la o zecime. Am cunoscut in SUA urmasii celor plecati din Transilvania la inceputul secolului trecut. Nu mai vorbeau mai deloc limba romana. Ceva constiinta romaneasca mai aveau dar, doar asa, sa fie de bon-ton. La fel e cu toate diasporele, si cu cea armeneasca, de pilda.

  6. lorduljohn spune:

    Din pacate, asa dupa cum am mai spus si in postarile anterioare, asistam la un tip de vulgarizare manifestat prin golire de continut. Ea nu se manifesta doar la nivelul spiritului ci si chiar la nivel material. Astfel, putem cu usurinta observa vulgarizarea alimentelor ( produse cu gust de…, produse pline de aditivi, pate de ficat fara ficat, suc natural de fructe fara fructe, etc), vulgarizarea lucrurilor care ne inconjoara (plastic ce imita lemnul, plastic ce imita pielea, plastic ce imita perla, sticla ce imita diamantul, etc), asistam pana si la vulgarizarea vulgarizarii.
    Nici vulgarizarea, adica a face cunoscut multimii, nu mai este ce era. A face cunoscut multimii, inseamna a explica fondul si a-l face accesibil. E o mod de a educa, de a impartasi a cunoasterea. La noi vulgarizarea se face doar ca forma, forma extrema a marketingului. Practic asistam la o desacralizare a Valorii prin golirea ei de continut, prin golirea ei de Sine. Nu ma mira ca asistam la cea mai complexa forma de incercare de golire a Omului de Sine. De aceea spuneam intr-un alt comentariu ca vom putea supravietui doar prin asezarea in Sine a fiecaruia dintre noi.

    • @lorduljohn

      Am ajuns, asadar, la aceleasi concluzii. In plus, asa este, conceptul de vulgarizare inseamna chiar asta, sa faci cunoscut publicului, sa-i talmacesti anumite lucrui. Albert Einstein a facut asa ceva cu teoria relativitatii, are si o brosurica privind teoria relativitatii pe intelesul tuturor.
      Exista o rautate stranie in dezbaterea publica romaneasca, o lipsa de respect si o tendinta spre bascalie. Ele sunt, sigur induse si de “rating”. Flacara violeta este un exemplu al modului in care o tema profunda poate ajunge pe aceeasi pagina cu reality-show-urile familiei Columbeanu ori ale fam Prigoana.

  7. lorduljohn spune:

    Eludarea respectului e indusa de eludarea valorilor. Valoarea e confundata cu ratingul, cu notorietatea. Avem de lucru si in partid pe tema asta.

  8. MARIN spune:

    Domnule VARUJAN VOSGANIAN,
    Ati avut perfecta dreptate cand ati spus ca, supunerea spre dezbaterea publica a unui astfel de subiect (mai ales prin intermediul TV) ne poate duce in derizoriu, in registrul vrajitoriilor, al mamelor-omizi, al personajelor din lumea lui Harry Potter.
    Amintiti aici despre “chakre”-oare cati dintre oameni stiu despre ce vorbiti dvs cand folositi acest cuvant ?
    In multe teorii se spune ca OMUL este UN MIRACOL, el fiind considerat fiinta suprema. Dar, pana in prezent nu au fost identificate marturii care sa ateste ca aceasta apreciere ar fi facuta de catre cineva sau ceva care este “deasupra”noastra. Nu stim ce etalon de comparatie s-a folosit atunci cand s-a apreciat ca OMUL este PERFECTIUNEA.
    Nu sunt un specialist in acest domeniu-ceea ce am citit pana acum si voi mai citi si in continuare a fost si va fi doar pentru a intelege mai mult “de unde venim si unde ne ducem”.
    Constatand ca dvs. manifestati o preocupare aparte in ceea ce priveste studierea acestor fenomene care ne insotesc in viata de zi cu zi dar, noi nu vrem sa recunoastem ca exista, mi-asi dori sa particip la o expunere a dvs pe aceasta tema.

  9. Bibliotecaru spune:

    Când eram mici, imaginam lupte între Omul Păianjen şi Superman cu colegii de clasă. Vedeţi dumneavoastră, personajele tip erou nu sunt importante prin faptul că fac bine, ele rămân cu o aură în memoria noastră pentru că au superputeri, sunt “mai tari” ca oameni obişnuiţi, eventual, “cei mai tari”. Iisus trebuie validat de fiecare dată prin miracol. Evident că pentru credinţa creştină nu prea are importanţă dacă o adunare a mâncat sau nu pe săturate, are importanţă că s-a făcut miracolul sporirii pâinii, peştelui şi vinului.

    Pe mine nu mă interesează “miracolul” şi sinergia flăcării violete… aşa cum nu mă interesează miracolele lui Moise şi Iisus, ci învăţătura lor… dar pe mine mă interesează, foarte mult, faptul că doi oameni care-şi fac cruci evlavioase şi se pupă cu Patriarhul în fiece ocazie, se joacă de-a flacăra violetă într-o manieră absolut anti-creştină… şi asta nu pentru a face bine, pentru a hrăni oamenii, pentru sănătatea populaţiei, ci pentru a câştiga puterea. Credinţa lor pare mai degrabă în Diavol decât în Dumnezeu. În locul Preafericitului, mi-aş pune problema excomunicării lor. Dacă îl mai văd pe Patriarhul Daniel îmbrăţişat cu practicanţii de ocultism… înseamnă că avem credinţa neamului vândută la tarabă.

    • @Bibliotecaru

      De fapt Iisus nu a sporit painea si pestii ci a invatat pe oameni cum sa le imparta, astfel incat sa ajunga la toata lumea si, din aceasta pricina, sa para mai mult. Da, prea multe pupaturi si sfintiri publice.

  10. lorduljohn spune:

    @bibliotecaru
    “… înseamnă că avem credinţa neamului vândută la tarabă”. Credinta neamului nu va putea fi vanduta la taraba! Cred Doamne! Ajuta necredintei mele!

    • @lorduljohn

      Poti sa fi obligat sa-ti vinzi casa sau masina daca nu ai bani sa platesti ratele. Dar credinta nu te obliga nimeni sa o vinzi. Credinta nu se da pe credit ori pe leasing.

  11. cris spune:

    @VV

    Nu era vorba de generatia doi ci de numero uno, care este, de altfel foarte numeroasa si, mai ales, in crestere, in special cei plecati dupa 90. Din ce mi-ati spus, ati cunoscut in majoritate generatia 2 (nu mai fac nici un comentariu apropos de inteligenta cui va va fi aranjat asemenea vizita) Cred ca eu una vorbesc romaneste, si chiar daca, precum fiecare om, sunt unica, nu sunt si singura, va asigur.

    • @cris

      Cunosc bine prima generatie, peste tot unde merg ambasadele sau centrele culturale imi organizeaza intalniri cu diaspora sau cu emigratia ori cu lideri ai exilului. Voiam doar sa te previn in legatura cu riscurile asimilarii naturale.

  12. cris spune:

    @Bibliotecaru

    Nu sunt practicanti de ocultism decit daca intr-adevar consideri ca ocultism este echivalent cu doua babe stirbe care dau in carti ori citesc in cafea. Marii initiati nu vor fi niciodata la vedere precum papagalul rosu din piata: despre Newton s-a aflat citeva sute de ani mai tirziu ca a fost ultimul mare alchimist de pilda, abia acum vreo 20 de ani scrierile lui despre alchimie au devenit cunoscute, si numai in direct, la biblioteca. De ce? pentru ca multi vede putini pricepe. Daca omenirii i-au trebuit citeva sute de ani ca sa inceapa sa inteleaga ce spune Newton, da-ti seama ca, in cazul adevaratilor initiati, vorbesti de oameni care au o constiinta cu mult inaintea vremurilor lor, si care, din motive bine intemeiate sunt modesti si foarte tacuti.

    Nu e ocultism, e circareala, mascareala, papagalul violet din piata. Cultura de taraba, caricatura. Economie de taraba, medicina de taraba, religie la taraba, ocultism la taraba, arta la taraba, educatie la taraba. Vorba lui Sir John, marketingul, golirea de valoare. Tot vorba lui – “citesc doar pentru ca vreau sa aflu de unde vin si unde ma duc”; ca a vrut sau nu, Sir John a dat definitia initierii in cea mai curata forma: vointa de a afla de unde vii si unde te duci. Si tot cu el spun: Cred Doamne, ajuta necredintei mele.

    • @cris

      Am spus intr-o emisiune televizata ca despre aceste lucruri nu trebuie vorbit in public. Fiecare, cand isi da interesul, intelege si traieste in felul sau toate acestea. E ca tao sau yoga, fiecare are calea lui. Lucrurile astea nu fac parte dintre acelea despre care scrie Monitorul Oficial sau Institutul National de Statistica.

  13. gelu spune:

    Basescu s-a apucat de actorie, il puteti vedea aici: “http://basarica.wordpress.com/”

  14. gelu spune:

    “Aliodor Manolea reformeaza statul”, ha, ha, ha!!!

    Dovada o aveti aici: “http://basarica.wordpress.com/2010/01/20/aliodor-manolea-reformeaza-statul/”.

  15. Gabriel spune:

    Stimabililor,
    Cred ca prostia asta cu flacara roz-bombon-mov-indigo e putina bataie de joc la adresa noastra. O adevarata insulta la adresa inteligentei noastre. Ma gandesc ca daca nea Aliodor asta poate sa il faca pe jenibilul ala care mai e si presedintele senatului, sa i se blocheze sinapsa “wind”, poate face o combinatie si cu Putin ca sa ne dea si noua ceva din tezaurul ala, poate facem ceva si cu exporturile. Cu ocazia acestui circ ordinar, eu ca individ si cetatean al Romaniei ma simt batjocorit rau de tot. Cei mai multi dintre romani sunt la limita supravietuirii si pe ii preocupa “movu’ “.
    Intamplator sau nu, inca de anul trecut culoarea mov se poarta intensiv. Asa e in moda stimati bolnavi de scenarita cronica. Unu mai breaz lanseaza o colectie roz-bombon si apoi toata lumea vrea sa se imbrace in culoarea aia. Ma numar printre oile care au adoptat temporar acesta culoare. Sunt un “fashion victim”. Pledez vinovat. Da…imi place culoarea mov si sotia imi spune ca imi sta si bine. Are cineva o problema cu asta? Poate domnul Geoana? Ce spui Mircea….sa trec pe rosu ca sa nu iti mai influentez destinul energetic?

    P.S.: Infoenergetica e un domeniu pe care il respect (in ciuda faptului ca nu m-am considerat destul de evoluat incat sa il explorez) si refuz ca niste circari diversionisti sa il duca in derizoriu.

    • @Gabriel

      Exact asta e si sensul comentariului meu. Cat despre flacara violet, ea este o forma de energie pe care natura o inregistreaza, in primul rand ca parte a spectrului luminii. Nu stia flacara, saraca, de faptul ca urma sa faca parte din propaganada electorala.

  16. cris spune:

    @VV

    Nu cunosc pe nimeni cu un stomac suficient de rezistent ca sa ma asimileze mai mult sau mai putin natural.

    Dincolo de orice gluma, e probabil o chestiune de optiune personala daca te lasi asimilat sau, ca in orice calatorie in lume si viata, absorbi ce este in jurul tau ca sa cresti pe dinauntru fiind tu insuti, si ii ajuti in acelasi timp si pe altii sa descopere ca nu sunt singuri si ca exista suflete frumoase in orice colt al lumii. E secretul unuia care nu e niciodata un strain, ci intotdeauna un prieten si care crede ca prietenii au valoare tocmai prin faptul ca sunt diferiti de sine insusi.

    • @cris

      Asimilarea se produce in mod natural, mai ales datorita diversificarii mijloacelor de comunicare si liberei circulatii. Nu stiu daca ai copii, dar cu siguranta ei, in SUA, vor merge la un colegiu american. Vor sti tot mai putine lucruri despre tara lor si, precum in romanele lui Philip Roth, vor cauta sa ara cat mai americani. La televizor vor privi filme americane si internetul va fi setat pe limba engleza. Etc.etc. Eu o trimit in fiecare vara pe fiica-mea la Manastirea armeana San Lazzaro din Venetia, ca sa vorbeasca bine armeana. Crede-ma, sunt in diaspora de cand m-am nascut, stiu ce spun…

  17. cris spune:

    @VV

    PS: Inseamna ca nu ne-am intilnit niciodata in viata reala: n-am fost niciodata la nici o intilnire organizata de ambasade sau consulate si nici unul din cei pe care ii cunosc nu a fost. Sunt cei care se intilnesc acolo unde se intilnesc meridianele si se trece dintr-o zi intr-alta, firesc, asa cum bei un pahar de apa vie.

    Vorbind despre marii initiati: sunt, nu-i asa, intotdeauna discreti, ii vezi pe strada in fiecare zi si nu-i recunosti, si in mod cert rareori vin ori ies in evidenta la sindrofii. Asa cum spuneam, a fii un initiat insemnind nimic mai mult decit sa fii un calator care invata continuu de unde vine si unde se duce. “Sa stii, sa vrei, sa indraznesti si….sa taci” dupa tabula smaragdina.

    • @cris

      Am fost la astfel de intalniri la Roma, la Paris, la Damasc etc. La Washington am participat la o astfel de intalnire pe vremea cand Aurel Dragos Munteanu avea mandat de ambasador, adica in ianuarie 1994.

  18. cris spune:

    @VV

    Stiu ca stiti. Si eu STIU. Dar, credinta are o valoare tocmai pentru ca este o contrazicere a tot ceea ce STIM. Iti intoarce mintea pe dos si te pune in situatia de a vedea cu inima. Ca in Micul Print ( pentru cei care nu stiu, in timp ce scria Micul Print, ori Terre des hommes, St. Exupery, scria la Citadela, si nu poti intelege simplitatea bulversanta a Micului print, daca nu citesti, mai intii, Citadela): “cu adevarat nu vezi decit cu inima”.

    Stiu ce ati vazut, stiu ca sunteti in diaspora din totdeauna, dar tocmai aici este secretul: te ajuta sa vezi cu inima, te ajuta sa descoperi ca nu esti deloc diferit de orice om, de oriunde: ai acelasi suflet, aceeasi inima cu ei si esti totusi tu insuti si centrul lumii tale.

    Este un exercitiu in umilinta si in curaj in acelasi timp, un koan al destinului. Si, indiferent cit singe costa, sunt recunoscatoare, pentru ca fara acest exercitiu in iubire si respect (nu poti respecta si iubi pe altul daca nu te respecti pe tine insuti si nu te auto-definesti) nu as fi ceea ce sunt, si in mod cert, nu as putea intinde o mina de ajutor reala, nimanui, niciodata. Nu as fi doctorul care sunt, si nici prietenul care sunt.

    Daca nu te auto-definesti, tot ceea ce cauti in altul este un ecou, o oglinda, care sa-ti amplifice…neputinta si singuratatea. Daca est, tu insuti, ai puterea sa taci, sa asculti, si sa vezi pe acest altul care sta in fata ta, la fel de singur, umil si iubitor, ca si tine. Conversatie la pielea goala (daca soldatii s-ar putea vedea unul pe altul dezbracati, nu ar mai exista razboaie, spunea cineva) inseamna, conversatie suflet la suflet.

  19. cris spune:

    @ VV

    A crede nu este deloc natural, firesc, consecinta logica a unei legi naturale. Este o zbatere continua IMPOTRIVA oricarei EVIDENTE. Stiti ca daca un fluture este “ajutat” sa iasa din cocon, nu poate sa zboare, ramine cu aripile lipite. Impotriva oricarei evidente, un fluture devine ceea ce este, tocmai prin zbatere, prin forta de a iesi la lumina impotriva constringerii, a unei evidente cu mult mai neincapatoare decit dorinta lui de lumina.

  20. MARIN spune:

    Domnule VARUJAN VOSGANIAN,
    Urmare a mesajului dvs. referitor la faptul ca, ” Cine spuntem, de unde venim si incotro e ducem?” este titul unui tabou de Paul Gauguin, pictat pe vremea cand era in Tahiti, am cautat rapid pe internet sa vad acest tablou.
    Cum nu mi-a placut nici-odata sa ma dau drept ce nu sunt de fapt, va marturisec ca intre mine si pictura exista o simbioza similara cu cea dintre pcatura de apa si pana de gasca; drept urmare va marturisesc ca acel tablou chiar nu-mi spune nimic; voi cauta sa gasesc o interpretare a acestuia.

  21. cris spune:

    @VV

    In familia mea s-au vorbit intotdeauna trei limbi diferite: romana, greaca si bulgara. Eu sunt, in mod real, generatia 3 roman. In mod curent vorbesc si germana, franceza si engleza. Gindesc in toate aceste 6 limbi diferite. Sunt generatia X, X ca in intilnire de drumuri. Vi se pare, din tot ce am vorbit pina acum, ca sunt mai putin OM ? Vi se pare ca am mai putina credinta ori fiinta? Ca armean si roman, aveti mai putina credinta si fiinta decit mine, oriunde ne-am afla? Suntem un popor ales, nu prin diferente fata de alte popoare, ci tocmai prin faptul ca suntem o intilnire, piele la piele, suflet la suflet, a multor drumuri.

    • @cris

      Si eu vorbesc perfect armeana. Asta insa nu inseamna ca armenii din jurul meu vorbesc la fel ca mine. Ca sa nu mai vorbim ca 80% din ei sunt deja proveniti din casatorii mixte, iar cei care au mama nearmeanca au mari dificultati in a pastra limba “paterna”. Imi place incapatanarea ta, eu spuneam doar ca exista cauze naturale ale asimilarii, greu de evitat. Asta nu inseamna ca fiecare dintre noi trebuie sa fie invins de asimilarea naturale. Exista cauze naturale ale bolilor, dar nu inseamna ca trebuie sa fim bolnavi cu totii.

  22. gelu spune:

    Nu va inteleg pe voi liberalii? Ati pierdut procente foarte importante, chiar dupa guvernarea voastra foarte buna din 2004-2008 pe seama mincatorilor de ca..ca..o din mass-media romaneasca. Si in loc sa va faceti o arma redutabila din contra-atacarea acestori ji..go..dii, voi liberalii dormiti in continuare in front. Cititi postarile la articolul “Vosganian: In PSD este un fel de cod galben” si convingeti-va singuri cit de terfeliti si injositi sunteti la Ziare.com de armata fitilistilor portocalii ce-si fac veacul acolo? Efectiv nu va inteleg, parca ati fii niste somnambuli care ati pierdut dorul de viata.

    • @gelu

      Cred ca exagerezi cu reactiile. Am citit articolul. Eu nu spuneam decat ca nu inteleg de ce candidatii ezita sa se arate si ca noi, PNL, nu ne amestecam. Faptul ca de aici vreo trei insi m-au facut stalinist si kaghebist pe calomniile lui Turcu, in comentariile lor, iar alti trei au socotit ca “rade harb de oala sparta”, desi eu nu radeam de nimeni si nici n-o faceam pe desteptul, te face pe tine sa crezi ca noi suntem lasi? Am pierdut guvernarea, dar procente importante se pare ca nu am pierdut. Nu te astepta sa reactionam la toate tacanelile de acest fel, eu, cel putin.

  23. Barosanul spune:

    Domunel Vosganian,

    Acum ceva timp sugeram implicarea, discreta a PNL-ului in alegerile PSD-ului pt mentinera lui Geoana.

    Deunazi am fost in Germania si conversind cu o persoana s-a adus in discutie subiectul Romania. Persoana respectiva mi-a zis ”aaa si eu am avut mari probleme cu Romania. Pe vremea accea ma ocupam cu altfel de afaceri si am vrut sa cumpar o fabrica din Romania, iar spre stupoarea mea Secretarul D-lui Nastase mi-a cerut 500.000 de Euro spaga pentru a avea toate aprobarile etc fara probleme”. Spunindu-mi ca are multi prieteni care au facut sau fac afaceri in Romania si fara spaga nu se face nimic.

    Si atunci m-am gindit cu groaza ce s-ar intimpla daca Nastase devine iar presedinte PSD si PSD-ul da mina cu PDL-ul, avind in vedere ca la HEMORAGIA de dezertori din PSD in 3 luni in PSD vor ramine decit portarul si femeia de serviciu.

    Chiar, apropos de coruptie. Cea mai buna combinatie ar fi fost PSD + PNT-CD.

  24. cris spune:

    @VV

    De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător.

    Şi de aş avea darul proorociei şi tainele toate le-aş cunoaşte şi orice ştiinţă, şi de aş avea atâta credinţă încât să mut şi munţii, iar dragoste nu am, nimic nu sunt.

    Mda, l-am iubit din totdeauna pe Van Gogh. Adevarul este ca a sta in fata tablourilor lui este o rugaciune. In fata Lanului de Griu cu Corbi, stai, taci, te cutremuri, iti tii rasuflarea, iti curg lacrimile pe obraz fara sa le poti opri in vreun fel. Este omul care a implorat sa-si vada iubita doar atita timp cit isi poate tine mina in flacara unei luminari. A trait intotdeauna, si numai atit cit a putut trai cu mina in flacara. I-a facut un portret lui Gaugain: in schite succesive trece de la un scaun pompos privit de sus, pina la un scaun simplu cu o pipa si o punga de tutun, pe care, ca perspectiva, l-a pictat probabil stind in genunchi.

    • @cris

      Cred ca interpretau Kirk Douglas si Antonny Quinn. Scena cu Peter O’Toole, a Paris, privind autoportretul lui Van Gogh, in Noaptea Generalilor, este memorabila. E bine ca-l iubesti pe Van Gogh este un pictor luminos. Si sarit de pe fix, ca multi dintre noi, care ne intalnim pe blogul asta.

  25. gelu spune:

    Vosganian, sectorul mass-mediei electronice devine pe zi ce trece tot mai important chiar si-n Romania si este o mare gresala din partea vostra ca, acesta sa fie lasat la cheremul mincinosilor pedelisti ce maninca ca..ca..o cu polonicul. Tocmai asta nu vreti voi sa pricepeti si-i lasati pe acesti besmetici sa-si fac de cap. Uitind cum ca, o minciuna repetata de o suta de ori devine adevar in mintea celui care o asculta. In momentul cind va veti forma o echipa de citiva tineri inteligenti care sa contra-atace magariile si minciunile imbecililor portocalii pe forumurile cu un numar mare de cititirori, de la mii de accesari zilnic in sus si pe paginelor ziarelor in editia on-line de abia atunci puteti incepe sa cresteti in rindul elctoratului. Pina atunci, pierdeti procentele importante pe care le-ati cistigat in perioada 2004-2008 tocmai pe mina portocaliilor care efectiv stiu ce fac si va improsca cu minciuni si acuze aberante din toate pozitiile si directiile. Si e pacat si de voi dar si de tara asta intrata deja pe mina hotilor de hoti din PD-L.

  26. cris spune:

    @Barosanul

    Mi-ai lipsit. Bine ca te-ai dat jos de pe tron, maria ta, si ai adus cavaleria: multi romani din afara n-au uitat nici ce sunt nici cine sunt, numai ca li s-a trintit usa in nas de prea multe ori in ultimii douazeci de ani, sau, daca au insistat au luat-o drept in barba cu virf si indesat. Inclusiv de la PNT cum bine spui. Si asa cum i-ai auzit tu pe altii, asa am auzit si eu destui. Si nu cred ca vorbim despre aceleasi persoane.

    Vrei sa-ti spun cit m-a costat pe mine mai deunazi o banala copie dupa diploma? N-are rost… dai banu, taci si pleci; pentru ca altfel dai prilejul sa-ti toace si nervii, faci si infarct. Nu decanu’, ci impotriva decanului; decanul semneaza azi in fata ta, imediat, si secretarul iti ia hirtia semnata din mina sa o stampileze, te poarta alte doua saptamini dupa, si te trateaza ca pe un gunoi: ‘rati ai dracului de doctori, si tu si decanul tau, las ca va arat eu voua… Ma mira ca nu si-au infiintat propriul partid, partidul secretarilor liberali crestini si democrati: semnul – da spaga, ia scuipatul in ochi.

  27. maca spune:

    @d-l Vosganian,
    Sunt un ateist convins, nu cred in misticism, dar pot spune din proipe experienta ca exista o anumita influenta a culoriilor asupra subconstientului. Mi s-a intamplat in perioadele de stres sa visez o anumita culoare, de nedescris in cuvinte, ce-mi provoca o spaima cumplita, similara cu caderea de la inaltime precum si uitarea visului. In rest.. pot spune ca nu cred in paranormal.

    • @maca

      Unde e granita dintre normal si paranormal? Tot ce ti se intampla e normal doar pentru ca ti se intampla? Ti se intampla numai ceea ce altii vad ca ti se intampla? Nu cumva ceea ce zicem noi ca e paranormal e doar din ignoranga noastra sau din incapacitatea stiintei? Cate lucruri care pareau imposibile sau vrajitoresti acum sute de ani sunt acum de domeniul cotidianului? Ateul nu e cel care nu crede, ci acela care nu recunoaste in ce crede. Numai cel care e tabula rasa nu crede in nimic, pentru ca nu stie nimic.

  28. cris spune:

    @VV

    De suparare m-am apucat sa dau cu aspiratorul. Si mi-au venit niste zicale in minte: “Care e deosebirea dintre pisica si barbat? Nici una, ambii sunt ingroziti de aspirator”. “Ce trebuie sa faca femeia cind isi vede barbatul alergind in zig-zag in gradina? Sa se tina bine de pusca si sa continue sa traga” Ajuta: desclesteaza dintii si muta colturile gurii in sus, a zimbet.

    Pauza s-a terminat, stringem din dinti: uitindu-ma la ce scriu barosanul si Gelu – caci daca suntem nebuni, trebuie sa fim trei Doamne si toti trei – una din ideile comune este ca exista o patura intermediara, gri, de secretari, fitilisti cibernetici, vrajitori de doi bani, spagari si altii asemenea care se aseaza cu obstinatie intre oameni si oameni, ca un nor gros si gri, opac. Atit de opac incit nu ne mai auzim unii pe altii. Iar acesti sobolani, incet, incet au ajuns sa conduca o tara, sunt in toate partidele, se zbenguie pe internet, stau la granita ca pe acolo sa nu se mai treaca, stau la usa pe post de secretar….Ce-i de facut? Unde dam telefon sa vina careva cu deratizarea, sau macar cu pisica?

  29. Barosanul spune:

    @ Cris

    Asa e, am patit-o si eu de nenumarate ori.

    In istorioara anterioara si mai grav era ca celui caruia i s-a cerut spaga era un Neamt.

    De aceea am spus-o si or repet ‘In Romania is my home but here is where I feel at home’.

    Trist dar adevarat si sperantele de a se schimba situatia se naruiesc din zi in zi.

    Partea prosta e ca usor usor mi-am luat gindul de la o revenire permaneta in Romania. Daca in 90 am plecat temporar, in 92 am plecat definitiv, sau asa am crezut. Am incercat o revenire temporara dupa alegera lui Constantinescu, dar regimul lui a fost Marea Hrapareala asa ca m-am retras iar in liniste si pace.

    Anul trecut sperind intr-o Desteptare a poporului Roman am revenit, dar pe rind Crin Antonescu s-a dovedit a fi un novic si dupa o confruntare Excelenta la Cluj cu TB a avut doua aparitii gen Mahala cu Geoana la antena 3 si cea finala in trei, incit a reusit sa ajunga pe trei. Apoi Geoana prin vizita la Vintu si Flacara Violata a mamei Omida a dat cu mucii-n fasole si toate sansele s-au naruit.

    Adevarat, ca Dl Antonescu a avut o atitudine extraordinara, de a-l sustine pe Geoana, mentinind-si popularitatea si dind o speranta pt viitor. Dar ce inseamna Viitor in Romania?

    AAAA 2 sec?

    Asa ca L-a loc Comanda !

  30. cris spune:

    @barosanul

    I hear you. Ma intorc la pupitrul aragazului.

    @VV

    Ce sa va fac, maestre, nu aveti decit patru variante: 1.sau ne iubiti, 2. sau ne uriti, 3. sau amindoua, 4. sau ne dati afara de pe blog….nu suntem numai incapatinati, mai scoatem si peri albi, ca si noi am albit inainte de vreme.

  31. Bibliotecaru spune:

    @ cris
    Dumneavoastră cum credeţi că arată “paranormalii”?

    • @Bibliotecaru

      Eu cred ca un paranormal are umbra cu un cap mai lunga decat ceilalti oameni. Cand viseaza, viseaza ca viseaza, adica simte visul din vis. Noaptea unghiile ii cresc mai lungi decat la altii. Daca n-ar scrisni din dinti, caninii ar creste si i-ar spinteca teasta. Cand respira, narile suiera, uscate. Nu clipeste, de aceea ochii ii sunt mereu uscati, ca doi taciuni. Parul ii e adunat smocuri si cand se piaptana noaptea, scanteiaza in jur. Sa continui?

  32. Bibliotecaru spune:

    @ Varujan Vosganian

    15. Iar când s-a făcut seară, ucenicii au venit la El şi I-au zis: locul este pustiu şi vremea iată a trecut; deci, dă drumul mulţimilor ca să se ducă în sate, să-şi cumpere mâncare.
    16. Iisus însă le-a răspuns: N-au trebuinţă să se ducă; daţi-le voi să mănânce.
    17. Iar ei I-au zis: Nu avem aici decât cinci pâini şi doi peşti.
    18. Şi El a zis: Aduceţi-Mi-le aici.
    19. Şi poruncind să se aşeze mulţimile pe iarbă şi luând cele cinci pâini şi cei doi peşti şi privind la cer, a binecuvântat şi, frângând, a dat ucenicilor pâinile, iar ucenicii mulţimilor.
    20. Şi au mâncat toţi şi s-au săturat şi au strâns rămăşiţele de fărâmituri, douăsprezece coşuri pline.
    21. Iar cei ce mâncaseră erau ca la cinci mii de bărbaţi, afară de femei şi de copii.

    (Matei 14)

    Se spune că de fapt fiecare avea mâncare ascunsă de ceilalţi şi că, până la urmă, nimeni nu a mâncat cele cinci pâini şi cei doi peşti, mâncând, pe ascuns, propria mâncare…

    Important nu este prin ce mijloc s-a întâmplat minunea din punct de vedere material, important că ea s-a produs şi a fost considerată de toată lumea ca atare… altfel nu s-ar povesti. Oamenii cred în Iisus pentru că îl consideră supra om, capabil de minuni, capabil de mers pe apă, capabil să învie morţii… De cele mai multe ori însă, preoţii pun accent pe minuni pentru a demonstra că Iisus nu a fost un om banal, ca noi toţi, ci ceva mai presus de om, uitând că acel supraom nu vine de la minuni, nici dela vindecările bolnavilor… ci de la mesajul altruismului şi lepădării de sine. Iisus este cel care a învins slăbiciunile umane, minuni au mai făcut şi alţii.

  33. cris spune:

    @ Bibliotecarul

    Arata foarte normal, ca mine si ca tine.

    Stiintific nu am gasit nici o explicatie coerenta de la un capat la altul pentru aceste fenomene. Abia am inceput sa zgiriem la suprafata, abia incepem sa intelegem felul in care lucreaza creierul – nu exista de exemplu, inca, o teorie unitara despre felul in care apare o entitate patologica cum este Alzheimer’s. Si din punct de vedere investigatii, desi nu suntem in epoca de piatra – PET-scanul inregistreaza de exemplu activitatea metabolica a creierului – suntem inca departe de a putea vedea si masura mecanisme atit de complexe in vivo.

    Ca medic, om de stiinta, am onestitatea si bunul simt sa spun: nu stiu, nu stim inca, dar in mod cert Psyche-le ne afecteaza propriul corp. Sunt studii publicate in reviste de prestigiu care arata ca depresia de exemplu creste morbiditatea si mortalitatea in rindul bolnavilor cardiaci si a celor cu accident vascular cerrebral, studii care arata ca stressul scade imunitatea., studii care arata influenta spiritualitatii (rugaciune, meditatie) asupra modului in care percepem durerea fizica. Daca ceea ce simtim si gindim este atit de real incit sa ne afecteze propriul corp, este inca distanta lunga pina sa intelegem daca si cum ceea ce simtim afecteaza pe altii.

    Daca te intereseaza si parerea mea personala, ca om, nu ca medic, asta este altceva, si intra in domeniul credintei, al opiniei despre spirit, viata, al valorilor personale. Oricine are dreptul sa considere ca propriile sentimente nu sunt nimic mai mult decit mutatii de neurotransmitatori – opinia si credinta lor. Oricine are dreptul sa considere ca este totusi mai mult decit o masa de carne, oase, singe si hormoni – opinia si credinta lor. Le respect pe amindoua.

    Da, cred ca fiecare dintre noi are o semnatura spirituala unica, si cred ca sunt oameni suficient de dezvoltati spiritual pentru a-si face simtita prezenta, pe de o parte, si oameni suficient de sensibili pentru a percepe prezenta altora, pe de alta parte. Oricine a fost de exemplu vreodata in prezenta parintelui Galeriu, ori a parintelui Argatu, poate spune cu mina pe inima ca sunt/au fost, oameni extrem de bine definiti spiritual, si nu doar niste trecatori prin viata.

    Sunt oameni de mare verticalitate morala, inteligenta, spirit, suflet, acei oameni carora le simti prezenta in camera imediat, si, involuntar intorci privirea catre ei. Daca le prinzi privirea este atit de deschisa si profunda incit te simti liber sa fii tu insuti, atit de calda incit te simti acasa in prezenta lor. Ochii sunt poarta sufletului, nu?

    Si tot asa exista si oameni absolut mizerabili, mici la suflet, murdari care iti fac pielea de gaina si numai cind le intilnesti privirea, nici nu trebuie sa deschida gura ca sa-ti dai seama ce la poate mintea. Ochii sunt fereastra sufletului, nu?

    Nu era nevoie de nici un Aliodor acolo, ca sa-l ia cu lesin pe bietul domn Geoana si pe ai lui. Numai daca te uiti la privirea mizerabila, urita, plina de dispret si ura a celor din grupul base, de la Eba la Boc si madam Udrea, si ti se face rau, daca le mai auzi si injuraturile (le-am auzit pe Antena 3) te ia cu fiori, ti se face greata.Nu am vazut nciodata asemenea atmosfera, asemenea adunatura de toape si mitocani la o discutie intre candidati la presedintie. Tu cum te-ai simti in asemenea adunatura?

    • @cris
      @Bibliotecaru

      La drept vorbind, si prea multa carte strica. Lasati prejudecatile deoparte. Zice ca anormal e ceea ce unui anormal i se pare normal. Inseamna ca paranormal e ceea unui paranormal i se pare normal.

  34. cris spune:

    @Bibliotecarul

    Nu sunt decit presedintele propriei mele case, dar am tinut destule conferinte, si nu totdeauna placute ca audienta. Intr-adevar, felul in care reactioneaza sala este important. Dar sunt metode sa-i dai afara pe cei care te jeneaza, sau sa-i anihilezi. In cazul special al discutiilor candidatilor prezidentiali, asa ceva trebuie aranjat dinainte – un cod de civilitate. Sau pur si simplu spui stop si nu reiei discutia decit in momentul in care injuratorii si toapele de profesie sunt potoliti ori invitati afara: vorbesti de discutii intre candidati prezidentiali, cine se poarta ca pe stadion (Eba s-a auzit la un moment dat cu un “mincinosul dreacului” la televizor, iti dai seama ca Geoana a auzit-o foarte bine) sa se duca pe stadion.

    • @cris

      La drept vorbind, Cristina, atunci cand ai de-a face cu o audienta, comunicarea este obligatorie. Trebuie sa tii atentia treaza. Trebuie anumite insusiri, indraznesc sa spun, energetice. Eu am cateva tehnici. Daca esti cuminte, ti le spun si tie.

  35. cris spune:

    @VV
    @Bibliotecarul

    Cu paranormalul, doar respect intelegerea si optiunile fiecaruia.

    De multe ori, pacienti ai mei mi-au spus ” poate ma crezi nebun(a), dar trebuie sa-ti spun ca atunci cind intri se lumineaza toata camera”. Daca am o aura de 3-5 metri raza in mod obisnuit, stiu eu, poate, fiecare crede ce vrea. Poate se numeste har (cuvintul har vine de la grecescul charisma), nu as numi-o in nici un caz “paranormal”. Poate ca totusi nu este nimic mai mult decit faptul ca, atunci cind intru in camera, in mintea mea, acel om merita toata atentia, blindetea, intelegerea si grija, respectul si stiinta mea, asa cum spunea Corina despre doctorita Hanganu – sunt si oameni in ochii carora te poti uita si intelege ca esti liber sa fii tu insuti.

    Poate chiar le vedem culorile, cine stie, dar in mod cert asociem oamenii nu numai cu adjective abstracte (buni, rai) ci si cu felul in care ii percepem cu toate simturile noastre – opaci, clari, calzi, reci, verticali, plati, luminosi, intunecati.

    “Paranormalii” lui base imi trezesc asocieri foarte neplacute in minte, chiar si fara sa-i vad: gri sobolaniu, umezi, lipiciosi si mirosind a igrasie. Poti spune ca ii percep la nivel extrasenzorial, poti spune ca din punct de vedere spiritual sunt o casta inferioara, murdara ( caci pina si raul are intensitatile sale), dar in mod cert poti spune uitindu-te la ei – mincinosi, vicleni, obraznici, murdari la gura, trufasi, fara scrupule si bun simt – ca nu sunt departe de adevar in a le descrie trasaturile intr-un mod mai plastic.

    It is a matter of understanding and choice.

    • @cris

      Nimeni nu poate da unei alte persoane o energie care ii lipseste. Poate f influentat in bine un organ bolnav, de pilda, dar forta launtrica nu poate da nimeni. Asa ca paranormalii lui Basescu erau mai degraba observatori decat sustinatori sau perturbatori.

  36. cris spune:

    @VV

    Nici o sansa cu cumintenia. Cum de unde nu e nici Dumnezeu nu cere, va trebui sa va resemnati sa-mi spuneti din felul in care interactionati dumneavoastra cu sala, fara sa va asteptati sa fiu si cuminte. Sorry, am toate defectele posibile, un IQ sa le justifice oricind, si ochii verzi. Si in plus dau fiecaruia libertatea sa nu-i creada (prejudecata, “ochii verzi niciodata sa nu-i crezi”), sau sa indrazneasca sa se descopere pe sine in ei.

    Diferente de perceptie: in felul in care il privesc eu pe Van Gogh, “arde”, nu e doar “luminos”. Renoir e luminos, dar nu Van Gogh. Si am stat si in fata tablourilor lui, si in fata tablourilor lui Gaugain, si ale lui Renoir.

    • @cris

      Daca zici tu, arde. Dar te intreb, unde se termina luminosul si unde incepe arzatorul? Cu alte cuvinte, luminosul are diverse grade, de la clarobscur, lumina palida, lumina de rasarit, lumina “de trei stanjeni”, cum se zice, lumina arzatoare si flacara.

  37. Bibliotecaru spune:

    :)
    Eu nu vroiam decât să spun că paranormal înseamnă neobişnuit, rar, improbabil, nu însă supranatural.

    Desigur, aplicaţia unui procedeu esoteric poate părea nu numai în afara normalităţii, dar şi în afara naturalului. Chestiunea interesantă este că Procedeul meditaţiei “Flacăra Violetă” este mai mult exotic decât esoteric, dat fiind că este cunoscut de mii de ani şi nu reprezintă un secret pentru nimeni.

    Domnul Sorin Oprescu, care altfel râdea de “atacul violet”, şi-a folosit ca semn electoral heptagrama, semn despre care s-a speculat că ar fi însemn satanist, un simbol al Kabalei evreieşti… Ce a spus atunci domnul Oprescu? Că este vorba despre cele şapte chakre principale.

    Ei bine… Până şi eu, doar din ce mi-a trecut pe la ureche, ştiu că cele şapte chakre principale au în corespondent cele şapte culori ale curcubeului, purificarea chakrelor reprezintă purificarea imaginară a culorii corespunzătoare lor, violetul reprezintă ultima culoare, ultima chakră, corespondentă creierului şi sistemului nervos. Violetul este relaxant mental, hipnotic, predispune la somnolenţă, stimulează hipofiza. Încă o dată, în orient aceste lucruri sunt cunoscute de mii de ani, nu reprezintă nimic secret… poate doar exotic. Oricine, fără a cunoaşte absolut nimic din filosofia aferentă şi tehnicile yoga, se poate folosi de aceste cunoştinţe prin simpla ascultare a unui CD de relaxare (cred că am şi eu două sau trei astfel de CD-uri pe undeva în casă).

    Paranormal? Atunci paranormală este şi presopunctura, acupunctura, cromoterapia, întreaga medicină tradiţională chinezească… că şi ele se folosesc de exact aceleaşi cunoştinţe.

    • @Bibliotecaru

      Poate ca tot ce nu iese la radiografie ori la buletinul de analiza pare unora paranormal. Cred ca si sufletul s-ar incadra in aceastaparanormalitate, daca o luam asa…

  38. cris spune:

    @Bibliotecaru

    La istoria impartirii piinii si pestilor te poti uita in multe feluri. Piinea este cuvintul/ trupul lui Isus – “da-ne noua piinea noastra cea de toate zilele”. Pestele este, din nou, semn al lui Isus – ICHTUS in limba greaca – Iesous Christos, Theou Uios, Soter, Isus Hristos, Fiul Domnului, Salvatorul. Asa cum este si roata cu sase spite (piinea rotunda) in care recunosti acelasi ICHTUS. Pestele a fost un semn de recunoastere intre crestini, ca familie spirituala, inca din timpurile lui Petru si Pavel. A imparti piinea si pestii inseamna compasiune, a darui neconditionat din putinul pe care-l ai, a darui inseamna a dobindi, si a crea o familie spirituala in jurul aceleiasi credinte. Nici unul din miracolele facute de Isus nu sunt gratuite, sunt manifestari in planul realului, concretului, al unor simboluri, arhetipuri, invataturi de cea mai profunda spiritualitate prezentate in cea mai pura si umila simplitate.

    Daca intr-adevar a multiplicat pestii si piinea, ca realitate… Heisenberg poate spune ca lumina este energie sau materie in functie de cum te uiti la ea. Isus, ca El insusi Lumina, poate crea orice oricind, ca energie sau ca materie.

    • @cris

      Toti pe care i-am pomenit in articol si altii (Pauli, Fermi, Teller etc.) au explicat in acest fel si modul in care microcosmosul si macrocosmosul merg dupa aceleasi reguli si ca iubirea nu este doar un apanaj al oamenilor. Si doua particule se pot iubi si uneori isi sunt mai credincioase decat oamenii. Iar faptul ca lumina este corpuscul si unda este o explicatie a naturii duale a omului, de trup si de spirit.

  39. Bibliotecaru spune:

    @ cris
    :)
    Încă o dată spun, nu este vorba despre ce spune Biblia, ca informaţie, istorie sau simbol… Spuneam de “explicarea” miracolului prin normalitate, aşa cum s-a spus că mersul pe apă era de fapt susţinerea oferită de spinările de peşti dintr-un banc de peşti… iată, iarăşi peşti… Năvodul aruncat de Petru pentru a scoate peşti… “pescar de oameni”…

    Eu spuneam că omul slab are nevoie de miracol pentru a crede, are nevoie de supranatural, nici nu-şi dă seama că miracolul adevărat este normalitatea şi respectarea normalităţii.

    Iisus ce spune? Nu frica, iubirea. Nu ritualul, inima. Nu banii, credinţa… credinţa, credinţa, credinţa… Credinţa omului slab însă izvorăşte nu din revelaţie intimă, har şi existenţa ca normalitate, ci din minune, miracol. Este nevoie de semnele din spusele lui Moise pentru ca evreii să fie eliberaţi din robie, este nevoie de o poveste a minunilor lui Iisus pentru a accepta un nou înţeles care este şi vechiul înţeles. Este nevoie de simbol, de botez, de împărtăşanie, de spovedanie, de post şi rugăciune…
    Ideea nu este că Iisus poate transforma materia, energia în substanţă, ci că Iisus poate fi normal, aşa cum gândim cu toţii că înseamnă normal, respectând legile credinţei, în timp ce noi suntem supuşi păcatului, deci anormalităţii.

  40. cris spune:

    @Bibliotecaru

    Ti se pare ca eu si tu in acest moment facem altceva? Fringem piinea, impartim pestii, aruncam navodul: fericiti cei care stiu ca miracolele sunt intotdeauna firesti. Nu te-am contrazis, nu m-ai contrazis, nu am darimat o biserica, nu ai darimat o biserica, am construit o biserica a gindului impreuna, si chiar daca n-am zidit pe nimeni la baza ei, ramine in picioare.

  41. Care-i deosebirea dintre un politician si un iluzionist?
    Ultimul recunoaste ca foloseste tot felul de trucuri.
    Persoanele de fata se exclud, bineinteles.

  42. robert horvath usa spune:

    ATAC ENERGETIC AL SERVICILOR ROMANESTI IMPOTRIVA JAPONIEI
    ( BASESCU IN ATENTIA “SERVICIULUI IMPERIAL” )
    Ambasada romana de la Tokio este o cladire impresionanta. Nu sunt multe ambasade la Tokio ca aceea a romanilor. Un bunker, o cetate costisitoare, ticsita cu securisti .Pentru spionajul economic si militar al unui aliat al SUA ambasada este echipata cu tehnologia cea mai inaitata. Pentruca spionajul tehnologic trebue acompaniat de cel direct uman, toti consulii sunt ofiteri acoperiti. Restaurantul “Darie” (personajul central al romanului “Descult” de Zaharia Stancu) din Tokio este hogeacul actiunilor informative romanesti pe teritoriul Japoniei. SIE si-a recrutat samuraii cu ochi albastri din simpatizantii partidului comunist japonez Nihou Kominto si al mafiei locale. Pe langa activitatile de spionaj sau depus eforturi pentru a reda credibilitatea ambasadei in randul diasporei romanesti. Sub tutela diplomatica, a incercat sa construiasca o punte si sa se infiltreze comunitatea romaneasca. In acest sens se acorda o importanta special persoanei mele datorita faptului ca pe langa faptului ca prin casatorie si rezidenta japoneza sunt ziarist de investigatii sunt o ca o sula in coasta securitatii. Acum nu demult ambasada a comandat o masina romaneasca.
    Faptul de a aduce un automobil peste oceane in tara soarelui rasare si a automobilelor, a atras atentia serviciului japonez. Pretinzand ca sunt beti si conducand sub influenta alcolului cativa agenti au busit masina la cateva ore de la sosire. Imediat a intervenit politia care a ridicat masina. Surpriza mare nu a fost instalatie ultramoderna de ascultare, monotorizare audio si
    video ci diferite echipamente de ATAC ENERGETIC. Incidentul nu este secret si a patruns in ziarele japoneze. Aparatura dupa ce a fost studiata cu atentie a fost trimisa specialistilor americani. In calitate de cetatean american am cerut materiale declasificate despre acest gen de aparatura agentiei americane de inteligenta si securitate.
    Freedom of Infomation/
    Privacy Office

    Robert Horvath
    Confidential Legal Correspondence
    …………….for all documents………pertaining to miccrowawe auditory effect, Frei efect artificial telephaty and / or any device/ weapon whici uses or cause such efect .
    ……This iaddendum to NONLETHAL TECHNOLOGIES .
    Pentru a afla mai multe despre atacurile Basescu impotriva occidentului si a democratiei romane deschideti http://devanewyork.blogspot.com/

    SERIALUL CONTINUA.

    Robert Horvath Deva Ziarist – scris de la Tokio 24 Ianuarie 2010

  43. cris spune:

    @VV

    Tot asa exista si diferite intensitati ale cunoasterii si intelegerii. Daca bibliotecarul nostru drag este un om evident pragmatic, nu am sa-i raspund ca unui initiat. Voi vorbi aceeasi limba cu el, si am sa-l pun in situatia sa se indoiasca de ceea ce este pragmatic, de limitele pragmatismului, pentru a incepe cu adevarat sa-si puna sie insusi intrebari. Caci cel mai bun, valabil, viabil raspuns este cel pe care ti-l dai tu insuti.

    Daca vorbesc cu dumneavoastra despre arhetipuri, arhangheli, Jung, fractali, string theory, Heisenberg, quantum nonlocation, iar, vorbim la un alt grad de intelegere. Si de data aceasta putem sa ne intelegem unul pe altul fara explicatii, pentru ca vorbim la un grad similar de intelegere si simtire (vorbim aceeasi limba si percepem lumina daca nu in acelasi fel, cel putin la aceeasi intensitate a vibratiei sau a arderii).

    Daca vorbim in acelasi mod cu oricine, in loc sa ne modulam cuvintul si mesajul, putem ajunge sa indepartam pe oricine. Daca vorbim bibliotecarului despre lucruri pe care abia incepe sa le descopere la un nivel destinat initiatului, va ramine perplex, “Aha…” Daca imi vorbiti mie crezind ca sunt la nivelul bibliotecarului ca intelegere si experienta, s-ar putea sa fie un altfel de “Aha”, dar nu mai putin perplex. Iar scopul final nu este sa ne contrazicem ci sa ne intelegem si sa crestem prin contactul unul cu celalalt.

    • @cris

      Gravorii chinezi percepeau o suta de nuante de negru. Noi putem percepe o suta de nuante ale luminii. Putem intelege indeterminarea lui Heisemberg nu doar la nivelul particulelor, dar si la nivelul ideilor. Lumina este corpuscul si unda, spunea de Broglie. Visul este numai unda. O sansa buna sa ne intelegem la departare mare.

  44. cris spune:

    @VV

    La nivel de ultra specializare – patologia memoriei – am invatat sa vorbesc si alte “limbi straine”, ca Alzheimer’s sau Lewy Body.

    Daca vrei intr-adevar sa ajungi la alt om, sa-i intinzi o mina pe care sa poata sa o si vada si sa o apuce, trebuie sa-i vorbesti pe limba sa. Nu sint numai “incapatinata” dar am si mult mai multa rabdare decit v-ati imagina.

    Domnul Horvath de exemplu… amintiti-va de Regele Pescar. Uitati-va inca o data la “A beautiful mind”. Nu vorbeste timpenii, vorbeste alegoric, dar confunda alegoria cu realitatea. Cine stie din ce motiv, dar in mod cert este inspaimintat, in mod cert este singur si infricosat.

    De dragul meu, cautati pe web portretele unui artist – se numeste William Uttermohlen, s-a pictat pe sine insusi de-a lungul luptei cu aceasta boala teribila numita Alzheimer’s. Veti intelege cum lumea din jur si propria personalitate incep sa se dizolve si, mai ales, ca nu poti cere unui asemenea om sa priveasca si sa inteleaga lumea in acelasi mod ca si tine. Somnul ratiunii naste intr-adevar monstri inspaimintatori, iar atunci cind si uitindu-te in oglinda nu mai vezi nimic altceva decit un monstru, esti ingrozitor de singur si suspendat intr-un cosmar.