Bilanţ şocant: România a finanţat Uniunea Europeană cu peste 3 miliarde de euro!

Un bilanţ şocant după primii cinci ani de apartenenţă la Uniunea Europeană : România a plătit, la bugetul comunitar, o contribuţie de peste 6,5 miliarde de euro. În schimb, sumele primite nu depăşesc 3,5 miliarde de euro, din care plăţi directe pentru agricultură şi restul de sub 800 milioane de euro pentru programele operaţionale. Aşadar, în loc să primim bani în plus de la Uniunea Europeană, am finanţat-o noi cu peste 3 miliarde de euro!!!

Întreruperea programului operaţional privind resursa umana (POSDRU) în valoare totala 4,25 mld euro, din care contributia UE de 3,47 mld euro, este de-a dreptul dramatică. Aceasta înseamnă că, pe perioada întreruperii, statul român trebuie să onoreze obligaţiile de plată către beneficiari, în locul UE. Aşadar, statul român trebuie să se împrumute, dat fiind că sumele respective nu erau bugetate. Cine va suporta costurile dobânzilor?

Despre situaţia în care banii nu vor fi deblocaţi nici să nu ne mai gândim. Un lucru apare, însă, cert. Nu vom putea să cheltuim banii europeni în acest prim exerciţiu bugetar. N-am cheltuit nici 4% şi mai avem un singur an în care mai putem iniţia programe noi şi încă o perioadă de doi ani (până în 2015) când ar trebui să-i cheltuim.

Guvernul s-a purtat cu banii europeni aşa cum se poartă şi cu banii bugetari: alocări discreţionare, lipsa de evaluare a etapelor intermediare, slabă capacitate admnistrativă. Fondurile europene au fost pentru PDL o vacă numai bună de muls. În ce priveşte programul privind resursa umană lucrurile au fost chiar mai grave căci clientela Guvernului, crezând că în materie de resurse umane controlul nu  va fi la fel de riguros ca în cazul în care ar trebui număraţi kilometrii de asfalt ori metrii pătrati de constructie, şi-a făcut, pur şi simplu, de cap.

Modul în care Guvernul PDL şi-a bătut joc de absorbţia fondurilor europene este (încă) o pagină ruşinoasă în istoria tranziţiei româneşti. Formarea unui minister al fondurilor europene nu a fost decât un gest de imagine, ministrul nu are niciun rol politic, nu are structuri teritoriale şi nicio influenţă asupra celorlalţi miniştri.

Şi ca să nu se spună că sunt, din motive politice, pricinos, iată recenta declaraţie (octombrie 2011) a unui înalt oficial european:

“Rata de absorbţie a fondurilor de către România este de doar 3,5%. Situaţia este dramatică, din cauza riscului ca România să piardă o parte din banii alocaţi pentru perioada următoare, dar aceasta are şi un impact economic. Dacă nu există proiecte implementate cu fonduri europene, nu va exista motorul pentru revenire economică, România nu are mecanisme de creştere economică. Astfel, România îşi va pierde din atractivitate pentru că va fi din ce în ce mai greu să recupereze decalajul faţă de alte state europene”, a declarat Benoit Nadler, expert la Directoratul General de Politica Regională din cadrul Comisiei Europene.

Printre motivele pentru care gradul de absorbţie al fondurilor UE este atât de redus, reprezentantul CE a menţionat procedurile licitaţiilor tehnice, capacitatea redusă a beneficiarilor, dar şi problemele de la nivelul autorităţilor de management.

“În cazul beneficiarilor, avansurile sunt mari, iar aceştia nu se mai grăbesc să obţină mai mulţi bani. La nivelul autorităţilor de management există probleme de personal şi de competenţă. Toate aceste dificultăţi împiedică firmele serioase să facă afaceri în România. Primim în fiecare zi la Bruxelles plângeri de la companii despre lipsa de transparenţă din România la licitaţiile publice”, a spus Nadler.

Quod erat demonstrandum !

169 Responses to “Bilanţ şocant: România a finanţat Uniunea Europeană cu peste 3 miliarde de euro!”

  1. lordul john spune:

    @VV

    In regula, recuperez!!!

  2. Tiberiu spune:

    @VV
    Schimbarea GUVERNULUI Boc e o tampenie ? Am vazut ca PDL a saltat imediat in sondaje si Ungureanu are un procent ridicat de sprijin cetatenesc.
    Nu e logic ca Arafat ar fi un concurent redutabil pentru Oprescu ?
    Suportul lui popular este dovedit mai presus de orice indoiala.
    Daca Raed nu vrea sa colaboreze la acest proiect ei au si alte metode de “convingere” !
    Partidul PP-DD care a fost acceptat de justitie numai cu sprijin de la “centru” este o tampenie? Sondajele spun cu totul altceva.

  3. tudor spune:

    @VV

    Ce a facut saftoiu gunoiu?
    Aseara l a infierat foarte militaros pe lt alexandru, in conditiile in care lucrurile sunt mai nuantate.
    Avea un aer martial de ziceai ca e vreun mare specialist , cind de fapt el este un bou.
    Plus ca el reprezenta acolo pozitia pnl, iar eu nu inteleg de ce acest deseu basist reprezinta pnl ul.

  4. Tiberiu spune:

    @Ivi
    TB exact Asta cauta,Fraieri care sa colaboreze cu mafia lui de delapidatori si sa scoata caruta impotmolita in noroi.Aceasta este cheia supravietuirii lui politice si a apropiatilor.D.p.d.v politic TB se joaca cu adversarii lui precum cu niste copii de tzatza.Singura lui problema este managementul economic la care este pauza.Tu propui sa Se dea o mana de ajutor ?

  5. tudor spune:

    @Tiberiu

    Daca arafat ar candida pentru pdl toata stima de care se bucura s ar transforma imediat in dispret; iar arafat nu e prost.

    Intr adevar, schimbarea oricarui guvern ofera o gura de oxigen puterii; nu tine mult.
    Conditiile meteo deja le au probat (in)competentele, dar in acelasi timp i au ajutat, presa luindu se cu nametii in loc sa ia la bani marunti noii ministri, multi dintre ei avind o groza de bube (rele) in cap.

  6. Tiberiu spune:

    @Tudor
    Raed ar candida ca independent.Cine vrea il voteaza,cine nu vrea nu il voteaza.Formal el nu va avea nici o legatura cu PDL.Nici PP-DD n-are legatura formala cu PD(dar are cu UNPR) si sondajele arata cum arata.Popularitatea Persoanei care candideaza este singura care conteaza cu adevarat.Oamenii vor alte mutre de care nu sunt dezamagiti sau in care au Mai multa incredere.

  7. Un liberal optimist spune:

    @VV,
    Vedeti educatia permanenta facuta prin garsoniere?

  8. Un liberal optimist spune:

    @Mihai ANDREI,
    Da, ingas e un exemplar valoros la aceasta categorie!

  9. tudor spune:

    @Barosanul

    Name & Shame

    1. traian j. b
    2. coana nuti
    3. umil boc
    4. eba , principalul motiv al lui jb de a concluziona ca invatamintul romanesc scoate timpiti
    5. michael jackson talmacean, canacheu liceu freza de lacheu, igas scoala mintenas, saftoiu gunoiu etc
    6. mircea (‘ e de ajuns un semn cu ochiul sau cu destu eu a face / ca pulimea pedelista sa voteze cum imi place. Cum imi place? ) toader
    7. gabriel frapiera tacim chilotiizmene oprea, cristian diaconescu cel rescolit linga branescu, ilie si marian stirvu
    8. adrian nastase oua gaunoase
    9. liderii de sindicat de kkt / ce din posdru au gustat (asta ca sa revenim la tema propusa de Maestru …)
    10. ilici ( sic trasit, batrine bolsevic, cum ai condus tu in topul asta mai bine de 15 ani ! )

  10. tudor spune:

    @VV

    Nu e fata de care zice Budha, e o tinara blonda, n are mai mult de 25 de ani
    Nu a anuntat la microfon din ce partid a demisionat, cu ulterior, fiind intrebata; luni seara, am fost acolo.
    Se mai intimpla, asta e.

    Chestiunea de fond este ca pnl ul nu are un mesaj adecvat pentru tineri, ceea ce consider ca este un deficit major: orice tinar pe care l atragi acum va vota cu tine 40 de ani; e o investitie pe termen lung.

    • @ tudor

      Ar trebui ca tinerii sa aiba mesaj catre alti tineri. Tinerii au nevoie de o societate corecta si in dezvoltare. Altfel, tinerii sunt mai avantajati decat ceilalti, in primul rand datorita motivatiei.

  11. Un liberal optimist spune:

    @tudor,
    Toata emisiunea s-a axat pe un maldar de incompetenta. Locotenentul a fost pedepsit in baza unui ordin de ministru nepublicat in MO. Va castiga in instanta si va fi repus in drepturi. Ghinionul lui a fost ca si-a expus ideile lui cam nationaliste in fata unui comandant ticalos care l-a inregistrat. Atfel si-a ostilizat presa. Adevarul este ca toate armatele din lume isi indoctrineaza personalul in spirit nationalist. Altfel de ce s-ar jertfi militarii pentru Patrie?In rest ministerul izmenarului s-a comportat oribil.

  12. tudor spune:

    @un liberal optimist

    voi incerca sa explic o chestiune mai putin cunoscuta publicului, incercind astfel sa l explic pe lt alexandru
    imi asum adica partizanatul, asta pentru ca el a avut curajul pe care eu nu l am avut in 90, cu toate ca ma tot incerca …

    doua inteleg ca au fost chestiunile care au contrariat
    - alegeri generale anticipate supravegheate de armata . a propus asta pentru ca el stie foarte bine ca in romania alegerile se fura; deasemenea, stie starea de spirit a militarilor, profund antibasista, ceea ce in opinia lui ar garanta alegeri corecte
    -reinstaurarea monarhiei , ca un act simplu, de revenire la normalitate; care i problema? eu sunt de acord.

    apropos de posdru: nu ti aduci si tu contributia la Top?

  13. Un liberal optimist spune:

    @Barosanul,
    Pe EBA putem fie s-o incadram la categria idioti patentati, fie in categoria PP(proasta proastelor), dupa clasamentul Roxanei Iordche.

  14. tiberiu spune:

    @VV
    Ii infiinteaza hocus-pocus lui Raed o formatiune independenta,un cont la banca (banii n-au miros) si treaba merge unsa.Problema este numai acordul lui Arafat, dar in santaj sunt mesteri. E un scenariu care poate fi eventual realizat.Un lucru e sigur ,politic ei sunt incomparabil mai creativi si mai dinamici decat USL.
    Aceasta opinie a mea nu este noua.

  15. Un liberal optimist spune:

    @tudor,
    Cunosc bine speta cu locotenentul. Totusi, trebuia sa-si tina gura. Mai ales ca armata este acum in mana izmenarului, motiv pentru care si-a ostilizat presa. Trag speranta ca daca va avea probleme in justitie(partial aservita chiorului) viitorul ministru al USL sa-l repuna in drepturi, cu scuzele e rigoare.
    N-am inteles ideea cu POSDRU.

  16. Barosanul spune:

    Domnule Vosganian,

    ‘Cred ca Adriana Saftoiu se va detasa de PNL. Asa ca poti fi, pe jumatate, multumit.”

    Atunci eu ma intreb, daca de la aceasta distanta vad eu ca lucrurile nu sunt oable, cum de nu vedeti Dumneavoastra cei de acolo ca Saftoii sun agenti infiltrati in PNL gen Stolojan, Boureanu, Valeriu Stoica?

    Sau aceste persoane aduc cuiva avantaje la un moment dat si atunci se trec cu vederea?

    Ceea ce fac oamenii sa puna la indoiala seriozitatea partidelor si sa-i bage pe toti in aceeasi oala catalogindu-i ‘Toti politicienii sunt niste hoti’.

  17. tudor spune:

    @aiurel

    Hai sictir!!!!

  18. tiberiu spune:

    @VV
    Poate ca Raed nu va accepta schema, asta ramane de vazut,dar trebuie sa admiteti ca ideea utilizarii politice a capitalului de imagine a lui Arafat este cat se poate de rationala din partea oricarui partid care aspira la succes electoral.Inteligent ar fi fost ca USL sa se orienteze primul in acest sens cu mult timp inainte ca “Afacerea Arafat”sa explodeze.Spre deosebire de mafia portocalie care dovedeste viziune, imaginatie si initiativa(TB a inregistrat la OSIM numele Aliatei Populare inca inexistente in urma cu un an) USL imi sugereaza in principal confuzie.
    Un mic exemplu, D-l Ponta nu stiu cu ce se ocupa. dar intarzie sa se pronunte in legatura cu programataul discurs al lui TB din 07.03,generand multa suspiciune

  19. Un liberal optimist spune:

    @tiberiu,
    Arafat a si declarat ca nu este interesat de politica. Si bine face, altfel s-ar discredita. Si asa poarta pacatul desfiintarii spitalelor, la care a pus umarul din plin pentru a-si extinde sistemul de urgenta. A si recunoscut!

  20. tiberiu spune:

    @VV
    Ma refeream la faptul ca in timp ce Crin a declarat imediat ca va boicota discursul lui TB, Ponta se da “pierdut in ceata” si nu isi exprima pozitia, ceeace creeaza suspiciuni, tinand cont de aparitia lui bizara si inopinata la investirea guvernului Ungureanu.