Dacă Tratatul de stabilitate s-ar fi aplicat în anul 2012, ar fi trebuit să tăiem cheltuielile cu 10 miliarde de lei! Cine s-ar încumeta să facă una ca asta?

Înţeleg că actualul Guvern ar dori ca România să înceapă aplicarea Tratatului de stabilitate începând chiar de anul viitor. Cum în câteva luni nu se pot întâmpla miracole, decât poate în sens negativ – catastrofe, adică – se poate presupune că dacă România va fi pregătita anul viitor să aplice Tratatul, atunci este şi anul ăsta. Sau reciproc, dacă anul ăsta nu e pregătită, nu văd cum va reuşi acest lucru anul viitor.

Astfel încât, fără să greşim prea mult, vom vedea ce s-ar întâmpla anul acesta dacă s-ar fi aplicat, deja, Tratatul şi, astfel, o să avem o bună imagine a ceea ce s-ar putea întâmpla anul viitor.

 

Aşadar, potrivit Tratatului, România ar trebui să aibă un deficit structural de 0,5%. Se vorbea de faptul că ţările cu datorie publică mai mică de 60% ar putea negocia chiar un deficit structural de 1%. Trebuie să ştiţi că asta nu e, până una-alta, decât o poveste. Nu că Tratatul n-ar prevedea aşa ceva. Dar nu e deloc sigur că României i se va accepta o asemenea derogare. Şi asta din mai multe motive. Întâi, din cauza slabei capacităţi de finanţare a datoriei publice, apoi din cauza evoluţiei demografice agravate de faptul că peste vreo cincisprezece ani ies la pensie « decreţeii » lui Ceauşescu, ceea ce va crea o mare presiune asupra fondului de pensii.

 

Să vedem care sunt condiţiile iniţiale ale anului 2012. Legea bugetului de stat şi cea a bugetului asigurărilor sociale au fost întocmite pe o creştere economică de 2,1% şi pe un deficit cash al  bugetului consolidat de 2,1 % (1,9% asumat iniţial plus 0,2% supliment la Ministerul Dezvoltării Regionale). În anul 2012 calculele – nu foarte riguroase, din păcate – arată că PIB potenţial e de cca 2%, cam cât prognoza pentru PIB-ul real. Ceea ce înseamnă că deficitul bugetar e cam egal cu deficitul structural. Cu alte cuvinte, România ar trebui să aibă, potrivit metodologiilor europene, un deficit al bugetului consolidat de 0,5% din PIB. Adică, pe cash, un deficit de vreo 0,1 – 0,2% din PIB. Ceea ce înseamnă că Guvernul va trebui să reducă cheltuielile bugetare cu cca 1,7 – 1,8% din PIB.

 

Cu alte cuvinte, în anul 2012, pentru încadrarea în prevederile Tratatului, ar trebui să tăiem din buget cam 10 miliarde de lei ! Şi
aşa, bugetul e vai de mama lui, cu largi zone subfinanţate, cu adevărate dezastre pentru categoriile vulnerabile, cu salarii şi pensii îngheţate. Dacă mai tăiem încă 10 miliarde de lei unde ajungem ?

 

Acesta e doar începutul unui studiu de impact pe care Guvernul, în mod obligatoriu ar trebui să-l prezinte românilor, pentru ca ei să ştie exact ce-i aşteaptă.

 

94 Responses to “Dacă Tratatul de stabilitate s-ar fi aplicat în anul 2012, ar fi trebuit să tăiem cheltuielile cu 10 miliarde de lei! Cine s-ar încumeta să facă una ca asta?”

 1. tiberiu spune:

  @VV
  @Un liberal optimist
  Nu intamplator se spune ca “fiecare popor are conducatorii pe care ii merita”. Guvernul Liberal cu d-l Tariceanu si d-l Vosganian in frunte nu era meritat de popor,in sensul ca majoritatea cetatenilor nu erau pregatiti sa aprecieze la justa valoare oameni de asemena calitate. Asa vrea sa sper ca cetatenii au inteles ceva mai bine ce le-a dat guvernarea liberala in comparatie cu guvernarea basista. Sper ca viitoarele alegeri sa demonstreze ca oamenii au invatat ceva din propriile greseli (greseala de a-si alege conducatori rai). Nu sunt insa deloc sigur ca intelegerea publica a evoluat substantial.De aceea militez neobosit pe langa d-l Vosganian sa caute sa aceeada la cercuri mai largi ,mai populare,mai putin sofisticate(pietari,cei din mediu rural etc).In calitate de politician, precum in cea de pedagog, nu poti spera ca toti sa se ridice la nivelul tau,primul lucru este sa cauti tu insuti un limbaj accesibil tuturor , indiferent de pregatirea lor formala. Cred ca D-l Vosganian a facut progrese serioase(inca insuficiente) in claritatea comunicarii cu toate categoriile sociale.Raman inca multe de facut.Guvernarea liberala a fost un “accident istoric” facilitat de TB, un smecher grobian agreat de vulg.
  Sarcina liberalilor este sa devina agreati de vulg fara a deveni ei insisi vulgari.E neceasara folosirea unui limbaj politic mai direct,mai popular ,mai slang.Nu e insa deloc simplu.

  • @ tiberiu

   Sondajele arata ca PNL s-a mai deschis catre electoratul mai putin instruit. PNL dispoune acum de peste 25% din optiuni ceea ce dovedeste acest lucru., Sunt si purtatori de cuvand, precum MIrcea Diaconu ori Mariana Campeanu, care sunt agreati de oamenii simpli. In ce ma priveste, nu stiu ce sa spun.

 2. Buddha spune:

  VV
  Liberalul optimist are dreptate. Maestre, trebuie sa fiti din ce in ce mai vizibil tuturor categoriilor de populatie. Sunteti un intelectual rafinat, dar aveti suficienta empatie (speram) si caldura ca sa va puteti apropia masele. E timpul sa incepeti ofensiva. Pt dvs nici nu trebuie sa fie greu. Trebuie doar putina empatie; puneti-va in locul celuilalt si imaginati-va ce-ar vrea sa auda de la dvs. Si gata, nu-i mai lasati pe toti neavenitii sa cucereasca puncte!

 3. Buddha spune:

  vv
  Dar mai lucrati la cadre, maestre. PNL e prea plin de oportunisti, mai ales in randul tinerilor. Credeti-ma, ca stiu despre ce vorbesc.

  • @ Buddha

   Se poate ca tinerii sa nu fie cu totii ceea ce trebuie, Dar, crede-ma, printre ei sunt multi oameni de nadejde. Eu stiu care e puctul tau de vedere, eu nu sunt chiar atat de categoric ca tine.

 4. Grasul spune:

  Am si eu o intrebare la dumneavoastra domnule Vosganian.
  Daca anul viitor veti fi ministru de finante si nu veti mai avea nici un fel de ingaduinta din partea UE pentru mentinerea unui deficit structural mai mic de 0,5%, cum veti proceda?

 5. Un liberal optimist spune:

  @tiberiu,
  Ghinionul poporului roman consta in faptul ca istoria sa este scrisa doar de accidente. A fost un accident al istoriei sale ca l-a avut conducator pe Bogdan Intaiul, sau Mircea Voevod, sau pe Stefan cel Mare, sau pe Vlad Tepes, sau pe Mihai Viteazul, sau pe Dimitrie Cantemir, sau pe A.I. Cuza, sau pe Regele Carol, Ferdinand Intaiul, Maestatea Sa Regele Mihai, si cu voia ta, ultimul pe lista Calin Popescu Tariceanu.Toti proveniti din stirpe nobile, cu educatie solida, cu caracter, cu dragoste de natiune. Din pacate, poporul roman nu prea i-a agreat pentru ca le cerea prea multa rigoare, prea multa munca, prea multe sacrificii. Asa incat, dupa ce dispareau de pe scena istoriei faceau cate un chef si se puneau pe lene, pe smecherii, pe spritzuri.Le placeau conducatorii care li se asemanau:corupti, spritzangii, fustangii. De aceea n-au fost in stare sa ridice cetati palate, ziduri de aparare, civilizatie, cultura.
  Nu-i vezi si azi? Stau , se uita la televizor si nu si-ar misca fundul sa se solidarizeze cu cei care au curajul sa lupte.
  Cel mai performant guvern postdecembrist, cu chiu cu vai a luat dupa patru ani ceva sub 20%(e drept veneau cu zestre de 12%).
  In schimb fac audienta la B1, RTV, si mai nou la Gaga TV.
  As zice ca il si merita pe basescu, DDD si Izmenar.

 6. emi spune:

  Ieri la 4:06 pm “@aurel ian” imi scria, pentru a treia sau a patra oara de cand “dialogam”, aceleasi cuvinte: “in incercarea de a inhiba pornirile misogine pornite din invidie indreptata impotriva semenelor”. Dar eu credeam ca ma cert cu un el. E vorba si de o Aurelia?!?! Sau omuletul nu mai stie ce sex are?

 7. tiberiu spune:

  @Emi
  -Substantivul “Semene”(Semenele) NU EXISTA in limba romana.
  -Substantivul “Semen”(“seaman”) este de gen masculin, cu pluralul “Semeni”

  “Misoginismul” ,pe care il marturiseste, este sentimentul de adversitate al unui barbat fata de femei. Aurel este deci f. probabil un barbat (ca Igas si Funeriu) cu lacune in cunoasterea limbii materne.
  .

 8. Mihai ANDREI spune:

  @ Un liberal optimist
  Oamenii de rând votează pe cei în care se regăsesc.
  Trebuiesc secole de evoluţie culturală ca să voteze pe unii mai buni ca ei, care să-i conducă întru progres, în loc să ducă turma-n prăpastie.
  Aceast tip de evoluţie se vede, cumva. şi la noi. Tu zici că n-au curajul să lupte. Ei bine, da, aşa e, dar e totuşi un progres: acum 22 de ani fetele de la Pescarul nici pe bani n-ar fi vrut să servească pe cei pe care ne văzuseră prin Piaţa Universităţii, aşa-l idolatrizau pe Iliescu !

 9. Un liberal optimist spune:

  @tiberiu,
  Aceleasi fete pana acum doua saptamani cadeau din picioare cand o vedeau pe Udrea cu vestimentatia ei de cocota.Evident, cu 20 de ani mai batrane!

 10. Un liberal optimist spune:

  @VV,
  Ii aud pe pedisti juisand la ideea ca Becali doreste sa faca parte din Miscarea Populara. Auziti argument:pai Gigi Becali, normal ca e de dreapta daca n-a lucrat la stat niciodata. Dumneavoastra stiti vreun pedist sa-si fi facut averile la privat?

 11. Mihai ANDREI spune:

  @ Un liberal optimist
  Ei bine, da, ştiu ceva pd-işti oneşti care au făcut avere la privat:
  1. mircea băsescu, şi
  2. bercea mondialu’

 12. Adrian spune:

  Norocul celor de la putere ca acest pact nu va fi adoptat in 2012 pentru ca, fiind an electoral cu siguranta nu s-ar fi redus cheltuielile, si s-ar fi mers mai de graba pe crestere de deficit bugetar ceea ce ar fi insemnat o depravare fara limite a economiei, iar in cazul in care s-ar fi taiat, cel mai probabil tot de la salarii si pensii s-ar fi taiat, nicidecum de la cheltuieli cu personalul cum ar fi oarecum normal.

 13. Un liberal optimist spune:

  @tiberiu,
  …Cocos, Buzoianu, baietii destepti..dar astia nu-s pedisti!

 14. tiberiu spune:

  @Un liberal optimist
  Becali este dator ,cum el singur a spus-o, pana la moarte lui TB ca nu il baga inauntru pentru “afacerea valiza”,”afacerea sechestrarii”si pentru “afacerile de terenuri cu Map(poate or mai fi).
  Politica santajului este o arma redutabila in actualul regim.Intrebarea este cum percep cetatenii polticile regimului basescu si cum vor vota.Depinde mult cat de coerent va actiona opozitia pentru a lumina cetatenii.Deocamdata USL este departe de a fi coerenta si convingatoare.

 15. Un liberal optimist spune:

  @tiberiu,
  Pai Becali, intrebat de ce ii lasa pe consilerii lui de la Bucuresti sa colaboreze cu cei de la pd a declarat:”Pai ce vreti sa ma aresteze astia?”.
  Oricum, nu cred ca va fi ceva serios pentru ca intelectualii pedisti il dispretuiesc, dar si Becali pe ei. In plus, asa cum a declarat ,el se supune doar lui basescu. Si nici membri nu prea are de cand nu le mai da bani.
  Oricum , cred ca nu merita sa mai discutam pe marginea acestor subiecte pentru ca ne pierdem vremea.
  Asa incat , vorba ta, sa ne concentram pe ce trebuie sa faca liberalii, in cazul existentei unui Plan B.

 16. emi spune:

  Ce pune oare la cale “sahistul”?
  http://www.ziare.com/basescu/

 17. emi spune:

  Doamna Mariana Campeanu si Domnul Mircea Diaconu, isi pun sufletul si gandurile in fraze scurte si mesaje precise. Domnul Crin Antonescu face frazele prea lungi. Dumneavoastra vorbiti ori prea tehnic ori prea artistic. Cand va citesc postarile este mai usor pentru ca pot citi de mai multe ori pana inteleg dar cand vorbiti… vorba zboara si se uita. Cand vorbiti in fata oamenilor multi si diferiti, imaginati-va ca aveti in fata un copil de 14 ani, ii spuneti o data ideea mestesugit cum va place si apoi o mai spuneti o data pe limba lui. Atunci veti fi sigur ca v-au inteles macar 80% din ascultatori. Parerea mea.

  • @ emi

   Nu putem fi toti la fel. Din moment ce nu gandim la fel, nu putem vorbi la fel. E nevoie de mesaje pentru diferiti alegatori. Unii vorbesc pentru mai multi, altii pentru mai putini. E nevoie ca si cei putini sa aiba mesajul lor, cei care vor un mesaj mai tehnic ori mai artistic. Pe ei nu-i captezi cu fraze scurte si precise.

 18. Grasul spune:

  Mai am o intrebare pentru domnul Vosganian.
  Daca anul viitor veti fi ministrul de Finante si Romaniei i se va impune reducerea drastica a deficitului bugetar structural, credeti ca veti avea sustinerea partenerilor dumneavoastra din USL (mai exact ma refer la PSD) pentu astfel de actiuni?
  Ati putea sa estimati increderea dumneavoastra pentru aceasta sustinere in procente (5%, 50%)?

  • @ Grasul

   Nu inteleg de ce ma intrebi pe mine ce-as face daca guvernul PD ar hotari asa ceva. Mai bine intreaba-i pe ei. NU ma pune pe mine sa raspund pentru ideile lor. Eu ti-am spus ca Romania nu e pregatita sa aiba la anul deficit structural de 5%.Asa cum nu e nici anul asta.

 19. Grasul spune:

  Va cer scuze si va asigur ca nu doresc sa va supar domnule Vosganian, dar sunt de parere ca deciziile pe care le ia un guvern anul acesta vor influenta conditiile in care va functiona alt guvern anul viitor.
  Daca dumneavoastra nu ati fi fost ministrul de finante (deci o persoana cu expertiza in domeniu) nici nu as fi indraznit sa va intreb.
  Ca sa nu va mai sacai pe dumneavoastra, ati putea sa-mi dati un link catre alta personalitate din PNL care eventual ar putea fi dispus sa-mi raspunda la intrebare?
  Va multumesc pentru amabilitate.
  Cu stima!

  • @ Grasul

   Mi-e teama ca singurul raspuns posibil e ca actualul Guvern ar trebui sa-si vada de treaba si sa nu incarce inutil factura. La anul este imposibil de respectat 0,5% deficit structural.

 20. @ aurel ian

  Te scuz, nu-ti fa probleme. Vezi cu gramatica. Se scrie ati.