Aceeaşi Mărie, cu altă pălărie?

Mulţi dintre noi a crezut că, odată cu anul 1990, atât personajele principale cât şi fundalul scenei politice româneşti se vor schimba. În primii ani, am avut sentimentul că fundalul s-a schimbat oarecum, dar personajele de pe scenă au rămas aceleaşi. După 1996, odată cu victoria în alegeri a Convenţiei Democrate am avut senzaţia că personajele s-au schimbat, dar fundalul a rămas acelaşi. Mai târziu am înţeles că adevărul e la mijloc, şi anume că, dintr-un anumit punct de vedere, s-a păstrat câte ceva atât din personajele cât şi din fundal scenei de dinainte de 1989.

 

Despre fundalul scenei politice şi despre măsura în care el a păstrat specificul perioadei totalitare vom vorbi cu alt prilej. Să spunem acum câteva cuvinte despre personajele principale. În ce mod sunt ele altele ori aceleaşi? Să ne înţelegem, când spunem că sunt aceleaşi nu ne referim la cei care conduceau în 1989, adică la Dăscălescu, la Bobu ori la Postelnicu. După douăzeci şi doi de ani nici măcar biologic vorbind acest lucru nu ar fi fost posibil.  Ne referim, însă, la cei care  conduc România astăzi şi ar fi condus-o şi dacă nu ar fi căzut comunismul.

 

Ar fi interesant, mergând mai departe pe această ipoteză, să ne punem întrebarea: care dintre liderii politici de după 1989 ar fi condus oricum  România, şi dacă nu ar fi căzut comunismul? Este un exerciţiu interesant şi care arată cam cât de reală sau de ipocrită este, de fapt, despărţirea noastră de comunism. Câţi dintre fiii,  ginerii ori afinii conducătorilor comunişti, care erau pregătiţi să întinerească linia partidului, au fost conducătorii ţării după 1989? Câţi dintre conducătorii din linia a doua a PCR, dintre liderii UTC ori UASCR, dintre reprezentanţii birocraţiei din ministere ori ai directocraţiei din marile unităţi socialiste, dintre membrii structurilor informative, s-au numărat printre liderii României postdecembriste? Câţi dintre aceştia se aflau şi în resursa de cadre a PCR? Ori dacă aceiaşi oameni ar fi ajuns presedinţi ai ţării ori prim-ministri ori alţi înalţi dregători în orice situaţie, şi dacă am fi rămas sub comunism şi dacă ne-am fi eliberat de comunism,  cât de reală este eliberarea?

78 Responses to “Aceeaşi Mărie, cu altă pălărie?”

 1. Filip G spune:

  Basescu poate opta pentru ce doreste.
  Dragoste cu sila e VIOL.Basescu e constient ca PNL e in rahat iar alianta cu Becali si UNPR nu are efect.Iar DD e pe val si nu accepta sa intre in aceiasi ciorba pana dupa alegerile prezidentiale.Prin numirea lui Melescanu vrea sa arate ca nu-i DICTATOR ca respecta OPOZITIA si are toata deschiderea.
  Din pacate nimeni nu-l mai crede.

 2. Filip G spune:

  ERATA
  PDL in rahat

 3. Un liberal optimist spune:

  @VV,
  Am cobit bine sau rau?

 4. sorin gyorgyfalvi spune:

  @VV

  ca raspuns la “Atunci sa ne mai spui de unii si de alții…

  “….

  azi vi-l zic pe Dan Mihalache…