Intrebare pentru Guvern (1)

 

Argument: Potrivit recomandarilor Fondului Monetar International, deficitul bugetului consolidat pentru anul 2010 ar urma sa fie de 5,9% din produsul intern brut (PIB) . Cum PIB pentru anul 2010, potrivit proiectiilor Comisiei Nationale de Prognoza, la data prezentarii bugetului in Parlament, era de 538 miliarde de lei,  5,9% din acesta inseamna 31,7 miliarde lei.

Starea de fapt: Bugetul de stat, parte componenta a bugetului consolidat, inregistreaza un deficit prognozat de 35,04 miliarde lei,  adica 6,5% din PIB. Ramane o diferenta de 0,6% din PIB, adica 3,3 miliarde de lei (cca 750 milioane de euro) care ar trebui sa se constituie ca excedent la alte capitole ale bugetului consolidat, astfel incat acesta din urma sa se incadreze in tinta de deficit pe care, cum vedem, bugetul de stat o depaseste.

Intrebare: Care este structura bugetului consolidat al anului 2010 pe componente (venituri, cheltuieli, deficit) si in ce mod aceste componente (mai putin bugetul de stat) duc la existenta unui excedent de 3,3 miliarde de lei?

38 Responses to “Intrebare pentru Guvern (1)”

 1. hermann spune:

  Hm….:) din pacate nu este de ras pentru ca tot ce fac si ce nu fac acesti domni ne afecteaza si ne indeparteaza tot mai mult de politic si de viata publica si asa ajungem, defapt am ajuns la momentul in care unii concetateni de-ai nostri mai putini inzestrati psihosenzorial sa ne decida prin primirea de ulei si faina si alte bunuri, soarta noastra de popor!
  Defapt zic eu ca noi suntem de vina, nu are rost sa dam vina pe altii, dar atata timp cat noi nu ne organizam si nu construim un program pentru cetateni, adica noi si in folosul nostru cu care sa “rupem” toate emisiunile si aparitiile publice, atata timp cat nu ne definim ce vrem si nu renuntam la orgolii si lupte interne de partid, o sa ajungem in situatia in care acum la alegerile din partid sa avem mari, enorme surprize, cand neavenitii si intrusii pusi de altii vor ocupa functii importante la nivel local, probabil cu un scop foarte bine definit de a arunca si sapca PNL, asa cum a ingropat Base PNTCD chiar in momentul castigarii alegerilor prin gestul de a arunca sapca cu PNTCD in multime probabil pentru totdeauna.
  Cat despre buget, nu cred ca merita prea multa osteneala analiza, fiind facut pe genunchi in graba FMI?????????? nu, in graba incompetentei si a indiferentei fata de soarta tarii noastre, a lipsei de viziune si strategie constructive si pe fondul jefuirii visteriei nationale pe principiul “Noi cu noi, ei cu ei”

  Sa auzim de succes(uri) nebanuite! Dar…

  • @hermann

   E totusi important sa-i faci si pe cei de la Guvern sa recunoasca. Pentru ca altminteri iar or sa vrea sa prosteasca pe romani.

  • @hermann

   Sa dam cezarului ce-i al cezarului, PNT s-a ingropat singur. Bineinteles ca noi suntem de vina, ca nu fac americanii partide in locul nostru si nu voteaza francezii si polonezii in locul nostru. Nu vezi ca cei mai talentati oameni politici in ochii romanilor sunt cei care s=au apropiat cel mai mult de modelul Ceausescu, adica Iliescu si Basescu? Ca sa nu mai vorbim de faptul, coincidenta, poate, ca toti presedintii Romaniei se termina cu …escu?

 2. Bibliotecaru spune:

  Să nu uităm că acest deficit este “calculat”, în condiţii de creştere economică. Cu alte cuvinte Guvernul speră că va avea venituri bugetare cel puţin egale ca cele de anul trecut. Eu tare, tare, mă îndoiesc. Previziunea mea, de “urechist” în ale economiei, este o creştere economică negativa mai accentuată decât cei de anul trecut.

  • @Bibliotecaru

   In astfel de situatii, trebuie sa accepti versiunile oficiale, Daca nu accepti cifrele oferite de Inst de Statistica si de Comisia de Prognoza si fiecare vine cu cifrele lui, dezbaterea se transforma intr-un dialog al surzilor. Prin vara vom vedea daca aceasta prognoza e corecta sau nu.

 3. Barosanul spune:

  Fiind Ziua Unirii, ‘La Multi Ani Romania!’

  Si totusi mai exista Romania ca Tara? Sau e o provincie saraca a Comunitatii Europene?

 4. robert horvath usa spune:

  O INTREBARE CATRE UN POLITICIAN DEMOCRAT.
  DECE CENZURATI COMENTARIILE MELE?

  ATAC ENERGETIC AL SERVICILOR ROMANESTI IMPOTRIVA JAPONIEI
  ( BASESCU IN ATENTIA “SERVICIULUI IMPERIAL” )
  Ambasada romana de la Tokio este o cladire impresionanta. Nu sunt multe ambasade la Tokio ca aceea a romanilor. Un bunker, o cetate costisitoare, ticsita cu securisti .Pentru spionajul economic si militar al unui aliat al SUA ambasada este echipata cu tehnologia cea mai inaitata. Pentruca spionajul tehnologic trebue acompaniat de cel direct uman, toti consulii sunt ofiteri acoperiti. Restaurantul “Darie” (personajul central al romanului “Descult” de Zaharia Stancu) din Tokio este hogeacul actiunilor informative romanesti pe teritoriul Japoniei. SIE si-a recrutat samuraii cu ochi albastri din simpatizantii partidului comunist japonez Nihou Kominto si al mafiei locale. Pe langa activitatile de spionaj sau depus eforturi pentru a reda credibilitatea ambasadei in randul diasporei romanesti. Sub tutela diplomatica, a incercat sa construiasca o punte si sa se infiltreze comunitatea romaneasca. In acest sens se acorda o importanta special persoanei mele datorita faptului ca pe langa faptului ca prin casatorie si rezidenta japoneza sunt ziarist de investigatii sunt o ca o sula in coasta securitatii. Acum nu demult ambasada a comandat o masina romaneasca.
  Faptul de a aduce un automobil peste oceane in tara soarelui rasare si a automobilelor, a atras atentia serviciului japonez. Pretinzand ca sunt beti si conducand sub influenta alcolului cativa agenti au busit masina la cateva ore de la sosire. Imediat a intervenit politia care a ridicat masina. Surpriza mare nu a fost instalatie ultramoderna de ascultare, monotorizare audio si
  video ci diferite echipamente de ATAC ENERGETIC. Incidentul nu este secret si a patruns in ziarele japoneze. Aparatura dupa ce a fost studiata cu atentie a fost trimisa specialistilor americani. In calitate de cetatean american am cerut materiale declasificate despre acest gen de aparatura agentiei americane de inteligenta si securitate.
  Freedom of Infomation/
  Privacy Office

  Robert Horvath
  Confidential Legal Correspondence
  …………….for all documents………pertaining to miccrowawe auditory effect, Frei efect artificial telephaty and / or any device/ weapon whici uses or cause such efect .
  ……This iaddendum to NONLETHAL TECHNOLOGIES .
  Pentru a afla mai multe despre atacurile Basescu impotriva occidentului si a democratiei romane deschideti http://devanewyork.blogspot.com/

  SERIALUL CONTINUA.

  Robert Horvath Deva Ziarist – scris de la Tokio 24 Ianuarie 2010

 5. Barosanul spune:

  Intrebarea mea pt Guvern:

  Stimati guvernanti, in viziunea dumneavostra care este diferenta intre Someri si Forta de Munca Neocupata si cum ati prevazut aceasta in Buget? Ce masuri sunt prevazute pentru a creste ocupabilitatea acestora si cum s-a asigurat in Buget un fond, care sa le asigure acestor persoane un trai decent, cum este prevazut in lege?

 6. cris spune:

  @ Barosanul

  M-ai trimis la loc comanda, m-am dus la pupitrul aragazului. Iar acolo imi vin idei, ma gindesc la bancuri. Salariul unui medic rezident in Romania este, oficial, 220 – 250 de euro – dupa ce zic doctorii pe site-uri, este insa mai mult ca 760 de roni, deci, daca impart la 4, e sub 200 de euro (pe timpul meu era un picut mai mult decit 100 de dolari). Tinind seama de preturile la gaze, electricitate, alimente, chirie in Romania, spune-mi si mie, cum li se asigura un trai decent? Caci daca m-as intoarce in Romania, cum nu mi se recunosc examenele americane, adica trei specialitati, ar trebui sa fiu, eventual medic rezident, pardon, e posibil sa nu am dreptul sa fiu nici macar medic rezident. Zi si mie, ca tu esti mai umblat, as cistiga mai mult sau mai putin decit femeia de serviciu de la guvern? caci cu parapsihologul Aliodor, angajat la presindentie nici prin cerebel nu-mi trece ca m-as putea compara….

 7. cris spune:

  @ Barosanul

  Uitasem, salariul minim pe economie in Romania, according to Forbes, este de 263 euro (articol din sept 2009 http://www.forbes.com/2009/08/31/europe-minimum-wage-lifestyle-wages.html). Ce conteaza sase ani de facultate? Nu?

 8. lorduljohn spune:

  Domnule Vosganian,

  Am mai intalnit si pe alte bloguri comentariile Harms-iene ale dlui Horvath. Desi sunt de principiu ca fiecare isi poate expune parerea, liber, totusi v-as ruga sa nu coborati profilul intelectual al acestui blog. Nu am nimic cu persoana, dar interventiile domniei sale se adreseaza cu siguranta noului target al PDL (consumatorii de OTV).
  Va multumesc!

 9. Barosanul spune:

  @Cris

  DE ce ai vrea tu sa conteze sase ani de Facultate??

  ‘ Cine-i Harnic si Munceste are tot ce vrea, cine-i Lenes si Chiuleste are tot asa’

  Asta era concluzia Societetii Socialiste Multilateral Dezvoltate a Romaniei inainte de 89. Lucrurile s-au perpetuat si perfectionat.

  ‘Cine-i Smecher si Hoteste are tot ce vrea, cine-i Cinstit si Munceste n-are nici ce bea.’

  Deci Cris, vrei sa te reintorci in Romania si sa traiesti Bine ca Doctor?

  Simplu, te duci acolo, iti gasesti ceva functionari bine plasati, le dai o idee de a aduce acolo sa zicem ceva tehnica medicala, pe fonduri Europene cel mai indicat, iar apoi din fondurile obtinute sau tranzactiile facute dai 20% persoanei respective si propui si o cota BABANA ca sponsorizare pt partidul din care face parte sau care local are friiele controlului fiscal si altor aprobari necesare si asta e.

  Ce are asta cu titlul de Doctor? Simplu suna bine.

 10. Barosanul spune:

  Domnule Vosganian,

  Referitor la raspunsul Dv dat lui Hermann cred ca Romanii, Hotii, Impostorii, TRUFIA si INGIMFAREA a adus Romania in starea actuala.

  Cronologic,

  D-nii Campeanu, Ratiu si Cunescu nu au vazut interesul poporului si nu au identificat pericolul Iliescu & Co. Ori au fost rau intentionat or politicieni fff slabi.

  Dl- Cunescu a fost un NAIV si trecutul istoril al PSDR-ul a fost inglobat PDSR-ului. Chiar daca Dinsul a votat impotriva.

  Nicolae Manolescu a dat dovada de o Trufie si o Incapatinare de a deveni el presedinte care i-a facut jocurile lui Iliescu. In ‘Arca’ Dinsului raminind toti dezamagiti.

  Marian Munteanu, o speranta mare cit o Deziluzie care unterior s-a dat cu Securistii lui Magureanu. Cred ca Raposatul Tofan ( tatal sau care facuse 20 de puscarie s-a rasucit in mormint).

  etc.etc etc.
  Si asa, asa, usor, usor, amageala dupa amageala, deziluzii dupa deziluzii si ceea ce Istoric se repeta indiferent de tara, s-a produs.

  Adica in perioade de Nebuloasa si Dezamagiri populatia este atrasa de discursuri Radicale Populiste si Totalitariste.

  • @Barosanul]

   Partidele istorice au fost complet nepregatite pentru lupta politica a anilor 90. Ele au fost doar anticomuniste, atunci cand ar fi trebuit sa fie reformatoare. De altfe, in tarile din Europa centrala si de est, Romania a fost singura tara in care s-au refacut partidele istorice. PNL s-a salvat pentru ca procesul de integrare europeana a presupus un amplu proces de liberalizare ceea ce a facut necesar liberalismul. Dar si asta dupa un lung proces de reforma interna in PNL care a durat vreo 16 ani.

 11. tibi spune:

  Atunci cand deficitul este mai mare decat investitiile inseamna ca ne imprumutam ca sa consumam.
  Si guvernul Tariceanu si guvernele Boc au performat in acest sens si sunt vinovate.

 12. cris spune:

  @ Barosanul

  Nu este vorba de a trai “bine”, problema este ca nu poti trai nici macar la limita decentei.

  Problema este ca desi ai vointa, dedicatia, mintea si sufletul sa-ti tocesti sase ani din tinerete, esti fortat sa alegi intre saracie lucie
  (nici macar in Ouagadugu nu cred ca poti plati intretinere, gaze, mincare, lumina, transport din mai putin de 200 euro pe luna, darmite sa-ti mai cumperi din cind in cind si o carte), a te prostitua moral prin a accepta spaga, sau a-ti lua lumea in cap.

  Iar daca indraznesti sa spui ceva sau esti luat la goana ca ramii: “nenorocitilor, omoriti oameni, nu se poate face nimic daca nu dai spaga!” ( si totusi nimeni nu se gindeste sa-ti mareasca salariul macar pina la o limita a bunului simt), sau esti ignorat pentru ca ai plecat si ti se spune “n-ai mincat salam cu soia, ce stii tu?”. De parca nu ai fi plecat turbat tocmai pentru ca te-ai saturat de salam cu soia: ai fost la revolutie, nu s-a schimbat nimic, ai fost in piata Universitatii, nu s-a schimbat nimic, ai ales PNT, iar nimic, vine PSD sau PDL, tot nimic…

  Esti privit cu greata si dispret, ca si cum ai fi un vierme, pentru simplul motiv ca vrei sa-ti faci meseria cu respect, si vrei sa-ti fie respectata.

  @ VV

  Nu glumesc maestre, aveti un prieten bun pe care sa-l intrebati daca asa stau lucrurile. Eu mi-oi fi luat lumea in cap, si poate nu mai stiu multe, dar stiu ca in continuare un cardiolog cu peste 45 de ani de munca si experienta, chiar si medaliat de Academie, in Romania are un venit doar de doua ori mai mare decit un medic rezident. 45 de ani de munca ingrozitor de grea rasplatiti cu un scuipat in fata.

  Iar pina ce guvernul va auzi si asemenea oameni (doar nu i-a auzit in 20 de ani indiferent ce culoare politica a avut) acestia vor fi fost morti de mult.

  • @cris

   Nu e doar impotriva medicilor, nici profesorii nu se simt mai bine. Cat am fost ministru de finante am dublat salariile la medici si la profesori, sa vezi ce ma huiduie pe la toate usile Boc si ai lui.

 13. cris spune:

  @ VV

  Cit despre postarea de imediat mai sus de a mea pe pagina, va rog duceti-va din nou la flacara violeta, v-am scris ceva azi dimineata dupa ce v-am citit raspunsurile: calm, calm, calm. Eu am de a face cu asa ceva apropape in fiecare zi de lucru, dar nici dumneavoastra nici ceilalti de pe blog nu trebuie sa faceti fata la ceva care tine deja de patologic, de o lume mentala plina de halucinatii si angoase.

  Sfatul doctorului pentru protectia propriei sanatati mentale: Cu tot respectul, se inchide frumos usa, se lasa tacerea, se sterg cuvintele.

 14. Barosanul spune:

  @ Cris
  Era decit o ironie.

 15. cris spune:

  @ barosanul

  Hei, suntem doar doi neuroni care joaca fotbal in aceeasi echipa, tine ochii pe poarta adversa, ai incredere, I can handle it, partner!

 16. Barosanul spune:

  Ce mana CEREASSCA pe unii cu Frigaraia asta care s-a abatut peste Romania.

  Ehhe citi ‘Baieti Destepti’ vor pompa AER sa mareasca debitul Gazelor Fisiite si ce-i vor arde la punga pe Romanasi.

 17. gelu spune:

  PD-L isi schimba numele, ha, ha, ha!!! Curva dupa ce s-a intins cu tot tirgul si vrea sa se dea mare domnisoara isi face operatie estetica la fata si la pasarica ca, sa devina din nou virgina. Isi schimba numele si se da fata mare si cinstita pina ajunge din nou s-o intinda toti chiar si pe lina de centura. Asta-i PD-L.

  • @gelu

   Daca nu-i dadeau afacra din Internationala Socialista, se plimbau acum cu trandafirul in gura. Cum s-a facut loc la populari, dupa caderea taranistilor, hop si PD-ul la dreapta. Culmea e ca unii ii si cred. Avem Conservatori cu Voiculescu, acum o sa avem si Populari Crestin-Democrati cu Basescu si Boc. Bietii de noi…

 18. Barosanul spune:

  @ VV

  Sa inteleg ca daca punem Romanii la Inghetat ii avem PROASPETI mai apoi?

  HAHAHA

  Buna asta!

  Partea proasta ar fi sa nu fie si Conducatorii Actuali proaspeti, ca vom avea un perpetuum mobile.

 19. Barosanul spune:

  @ VV

  Cred ca salvarea PNL-ului s-a datorat in mare parte si PNT-CD-ului.

 20. Barosanul spune:

  Concluzia Zilei!

  Frigul e foarte bun la Romani.

  Nu degeaba alimentele se pun in frigider pt a se pastra PROASPETE.

  1. Asa si Frigul ii v-a pastra pe Romani proaspeti.
  2. Gazele Fisiite vor fi ajutate cu AER pompind conturile Baietior Destepti.
  3. Situatia de urgenta v-a permite achizitionarea de pacura fara licitatie ajutind alti Baieti.

 21. gelu spune:

  Vosganian, tot cur..ve politice si hoti de hoti ramin. Numai cind PD-L se va transforma in Partidul de Ca..ca..o si toti sefii pedele vor ajunge sa-i manince ciine vom scapa de ei.

 22. cris spune:

  @ VV

  Astia sunt impotriva oricui si a toata lumea – vorba barosanului, probabil trebuie sa puna romanii la inghetat, sa ramina proaspeti mai multa vreme.

  Si acum ma stradui sa va trimit ceva de suflet, a la Andrei Plesu. Stiu despre ce spital vorbeste, si ii impartasesc duiosia.

  Brancardierul român

  “Cînd intri într-un spital occidental, intri într-o maşinărie. Iar cînd ieşi, mort sau viu, porţi toate însemnele procedurilor standard prin care ai trecut. Nici o surpriză, nici o aproximaţie, nici un mister.

  Cînd intri într-un spital românesc, intri într-o pagină de literatură. Lucrurile se desfăşoară imprevizibil, ezită între moţăială şi perplexitate, între precipitări palpitante şi lentori turceşti, între reguli aspre şi relativism balcanic. Ai parte şi de duioşii materne (capeţi pastiluţe şi păpică, eşti invitat să ridici mînuţele şi să-ţi scoţi pijămăluţa), dar şi de bruftuluială pedagogică sau de plictisite răceli funcţionale.

  E aventuros, e omeneşte, e „plin de viaţă“. Precaritatea stimulează imaginaţia. Toţi, medici, infirmiere şi pacienţi, caută soluţii ingenioase pentru probleme care, în mod normal, se rezolvă rutinier. Bunăvoinţa alternează cu exasperarea, organizarea lasă mereu spaţiu de joc pentru manevre arbitrare, ghinioane sau noroace. E aventuros. E provocator. Nu te plictiseşti. Adică e ca şi în afara zidurilor spitalului. Nu eşti în altă lume: eşti acasă! Şi fiecare se descurcă cum poate.

  În ultima vreme, am avut parte şi de eficienţa apuseană şi de lirica proză autohtonă. Am amintiri de neşters. De pildă întîlnirea cu un brancardier din cutare spital (local), unde trebuia să fiu cercetat cardiologic. Cercetarea cu pricina implica, după încheierea ei, mai multe ore de imobilitate. În banalele spitale capitaliste, eşti dus la locul faptei cu patul (pe rotile) din salon şi eşti adus înapoi cu acelaşi pat. La noi, patul din salon e un pat stabil, matrimonial, greu de mutat din loc. Aşa că te duci pe jos şi te întorci pe o targă ambulantă. Problema e că trebuie să ajungi de pe targă în pat fără să te mişti. Problema e şi că targa nu încape în rezerva în care se află patul. E momentul în care intră în scenă brancardierul: un băiat mărunţel şi binevoitor, obligat să rezolve lucrurile prin mijloace proprii. „Trebuie să vă pun în pat“, mă anunţă, tehnic, amicul. „Şi cum facem?“, întreb eu, oarecum încurcat. „Vă iau în braţe!“ „Matale nu ştii ce spui!“ – zic, surîzînd zburdalnic. „Am peste o sută de kile!“ „Nu-i nimic, sînt obişnuit!“, răspunde bonom preopinentul, aducînd un candid omagiu bunăstării dîmboviţene, cu efectele ei radicale asupra siluetei. Pînă să fac o listă de argumente descurajante, omul se pune pe treabă. Scoate dintr-o geantă un brîu de piele, o chingă, o cingătoare din cele pe care şi le pun hamalii de mobile şi piane, ca să ridice greutatea mai uşor, fără risc de hernie. Se înhămează rapid, cu mişcări experte şi, pînă să perorez compătimitor, mă ia în braţe, ca pe un prunc hipertrofic, lovit de dambla. Mă pomenesc cu nasul în gîtlejul lui şi văd o mică apocalipsă organică: vene care se dilată, gata să pocnească, şi o parcelă de piele care se învineţeşte ameninţător. Brancardierul e, poate, salvarea mea, dar eu sînt, cu siguranţă, apoplexia lui. Am ajuns în pat cu o conştiinţă vinovată şi cu un durabil amor frăţesc pentru binefăcătorul meu. Aşa ceva nu poţi trăi într-un „stabilament“ civilizat. Orice contact uman, orice emoţie, orice frison psihanalitic sînt excluse.

  Şi, în vreme ce spitalul apusean e un loc fără memorie, spitalul nostru strămoşesc e o interminabilă sursă de amintiri, ca aceea pe care tocmai am povestit-o. Apropo: există şcoli care să formeze brancardieri? Sau trebuie să umplem spitalele cu filozofi reciclaţi, capabili să ia în braţe, prin puterea gîndului, pacienţi de mare tonaj? Dar asta e o problemă de reformă a învăţămîntului, pe care guvernul şi preşedinţia o vor tranşa ferm, dacă nu acum, măcar în mandatul următor….”

 23. @gelu

  Decat asa un limbaj, n-ar fi mai simplu sa nu-i mai votam? Sa-i…prigonim, ca la Sectorul 1.

 24. @Barosanul

  Stai sa ne intelegem, asta cu pacura e alta treaba. Unii castiga cam mult din cntractele cu pacura, dar nu e usor de demonstrat asta.

 25. @Barosanul

  E drept ca in 1995 CDR a preluat un PNL cam debil. Nu avea mai mult de 5% in sondaje.

 26. @Barosanul

  Pai nu, eu vorbeam de alimente, doar n-o sa incepem sa ne mancam intre noi si la propriu.

 27. Barosanul spune:

  @ VV

  Eu vorbeam de Congelarea Nationala la care este supus in zilele acestea de catre Boc, Videan & Co.

  Ooooops, nu cumva au citit pe aici pe blog ca oamenii il plingeau pe Ceasca si acum Boc si Videanu le ofera retrairea clipelor GLORIOASE?