Februarie, luna neagră a bugetului României

 

În ce priveşte execuţia bugetară, guvernul Ungureanu a păşit cu stângul. Şi nici măcar nu a păşit înainte, ci înapoi. În luna ianuarie, bugetul consolidat înregistrase un uşor excedent, de 1 miliard de lei (0,17% din PIB, venituri 16,3 mld lei, cheltuieli, 15,3 mld lei). Acest lucru nu se datora vreunei performanţe, ci faptului că, pe de o parte, luna ianuarie este lună de trimestru, când se colectează unele impozite, ca de pildă impozitul pe profit, iar, pe de de altă parte, faptului că legea bugetară abia find votată, unele cheltuieli nu erau încă bugetate.

 

Luna februarie a venit, însă, ca un adevărat tsunami. Veniturile au fost de 13 mld lei, iar cheltuielile de 16,7 mld lei, adică o diferenţă de de 3,7 mld lei, ceea ce înseamnă un deficit bugetar de 0,61% din PIB! Dacă socotim că deficitul bugetului consolidat, pe întregul an 2012 ar trebui să fie de 1,8% din PIB, înseamnă că doar luna februarie a reprezentat o treime!?! Şi încă n-au venit marile presiuni electorale…

 

Lucrurile sunt şi mai dramatice, dacă luăm în calcul deficitului bugetului de stat. Potrivit legii bugetare, deficitului administraţiei centrale trebuie să fie de 17 miliarde de lei. Pe primele două luni, deficitul cumulat a fost de 5,3 mld lei. Cum în luna ianuarie a fost înregistrat un excedent de 0,7 mld lei, înseamnă că deficitul lunii februarie a fost de 6 miliarde de lei, ceea ce este dramatic. Dacă veţi compara cu „risipitorul” an 2008, veţi vedea că guvernul „cumpătat” PDL a avut, în cea mai scurtă lună a anului, un deficit al bugetului administraţiei centrale de 30% din deficitul întregului an 2008 şi 35% din cel prognozat pentru 2012.

 

Cum rămâne, atunci, cu mărirea salariilor şi cu scăderea CAS, „cand condiţiile economice o permit”? Creşterea economică se revizuieşgte pe minus, în ianuarie am avut 1 euro/loc investiţii străine (!) iar deficitul bugetar o ia razna. Despre ce condiţii economice e vorba?

120 Responses to “Februarie, luna neagră a bugetului României”

 1. antimarinari spune:

  @VV

  vanzoleala asta cu permutari de doua luate cate 4 , de la un partidulet la altul mi-e sa nu fie tot cu “misiune ” de la stapanire.

  daca emigreaza acum pdl-istii , se aleg pe liste usl , ies primari, presedinti de consilii, etc si la generale oamenii cauta sa-si impuna “candidatul ” pe colegiul lor, ne trezim iar ca dupa alegerile generale e posibil sa nu avem majoritate in parlament, pentru ca new entry de acum se vor suci la prima comanda a marinerului ????

  Atentie mare ca aveti o mare responsabilitate din acest punct de vedere . In plus nu cred ca in 4 ani de zile nu s-a putut forma o echipa si gasi oameni care sa candideze intr-o anume locatie unde poate eram slabiti datorita plecarilor initiale din PNL( flutur, negoita , …. , …) sau plecarilor gen Berca etc , perpetuam la nesfarsit aceeasi primari si consilieri si …. ???? atunci ce schimbam ?

 2. @VV
  @all
  Poate fi acest Frunzaverde un cal troian? Multora asa li se pare…

 3. Mihai ANDREI spune:

  @ Corina Chiriac & Anca
  Ne place ori nu, o recunoaştem sau nu, omul e un animal destul de urâţel. Din cauza asta, eterna luptă dialectică dintre bine şi rău, dintre alb şi negru, nu a adus victoria niciunuia, ci a dat o infinitate de nuanţe de gri. Din instinct de conservare, oamenii (şi femeile în special) au dezvoltat o capacitate de escamotare a acestei triste realităţi, întru prezervarea poftei de viaţă şi de reproducere. În marea majoritate a timpului e mult mai confortabil aşa. Dar sunt momente în care trebuie să luăm decizii reci, raţionale, în luarea cărora decalogul creştin nu ne ajută grozav. În astfel de momente, cu toată neplăcerea pe care ne-o creează, trebuie să ne aducem aminte de oceanul de gri care ne înconjoară şi să acţionăm în consecinţă, chiar dacă o facem ţinându-ne cu degetele de nas.

 4. @VV
  Aud ca a venit cu ai lui, la ei ma refeream… Prefer sa cred ca ma insel. Mi se pare ca aceasta mutare razbuna multele tradari pe care le-a suferit PNL, si de aici vine toata euforia. Poate era mai bine sa fie primiti cu mai putine onoruri, dar asta e doar o parere…

 5. Un liberal optimist spune:

  @VV,
  Puteti sa va interesati in ce conditii s-a privatizat CuproMin?
  Dincolo de isteriile din presa(inclusiv OTV).

 6. lordul john spune:

  @VV

  In acesta dezbatere zbuciumata pe teme de economie, trasesism si alegeri vin si eu cu o descoperire pe care am facut-o aseara cand ma intorceam de la Bucuresti si am ascultat la Radio Romania Cultural spectacolul “Arta Popescu” din opera antuma si postuma a lui Cristian Popescu. A fost ca o gura de aer proaspat.

  “Stau bagat sub apa inghetata, prins in gheata de zoaie, de noroi, strins in ea ca-n menghina, strivit – stau in viata mea imputita. Si doar printr-un pai mai respir din cind in cind. Iar respiratia poate fi respiratie numai daca e strigat, rugaciune, poem. E un tunel al poemelor mele disperate, un tunel al rugaciunii pe care il sap. Ca poate scap.”

  multa sensibilitate la un om chinuit de o boala cumplita

 7. anca spune:

  @mihai andrei
  Nu escamotam deloc realitatea si nu traim in imaginar, cum zici. Dimpotriva, sunt de-un scepticism feroce si stiu ca nimic nu e intreg si deplin frumos pe lume. Dar asta nu ma impiedica sa lupt pt bine. Cu tuse de negru nu poti sa deschizi tonurile de gri. Conteaza intotdeauna spre ce tinzi, chiar daca griul nu devine niciodata alb.
  Stii cum e, toti traim in mocirla, insa numai unii privesc spre Cer.

 8. anca spune:

  @LORDUL JOHN
  Am citit “Un tramvai numit Popescu“ (dramatizare dupa “Arta Popescu“), mai demult. Dau si eu un citat:
  „Nu mă pot analiza îndeajuns ca să ştiu cât din ceea ce scriu e mărturie a îndrăcirii mele, vomă a păcatului, a contactului cu necurăţia, şi cât e lumină stoarsă chinuit din lupta cu întunecimile“.

 9. anca spune:

  @aurel
  Iarta-l, Aurele, poate era si el nervos (Sfarma-Piatra), ii trece.
  Tu ai fost mereu important, cel putin pt mine, ai vazut ce conversatii interesante am avut.

 10. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Va propun sa fiti mai sceptic in legatura cu demisia MRU. Mai tineti minte de cate ori am auzit pe surse ca bok a vrut sa demisioneze si nu l-a lasat basescu? Din pozitia asta nimeni nu pleaca de bunavoie , decat cu un shut zdravan in dos. Il mai tineti minte pe Radu Vasile care a mai stat 3 zile ca avea contracte de semnat?

 11. emi spune:

  Mie personal Frunzaverde imi pare un om puternic, discret si relativ cinstit, un punct de sprijin pentru un partid in deriva. Faptul ca a plecat cand “pisica nu-i acasa” [adica tb], ma face sa cred ca pleaca ca asa vrea omul Frunzaverde care nu are chef de cearta cu seful.

 12. emi spune:

  Cu traseistii care au mai fost la PNL aveti o mare dilema. Cum au mai plecat, vor mai pleca, daca nu-i primiti, pot pleca si intari dusmanii. Ar fi interesant si inteligent sa-i puteti “dirija pe o linie moarta”.

 13. lordul john spune:

  @anca

  Mai retin o secventa: copia in palmele pruncilor, palmele mortilor. Imagini foarte puternice create de un om care nu si-a trait viata ci si-a trait moartea.

 14. anca spune:

  @Lordul John
  Cristian Popescu este un scriitor extrem de interesant, fiindca in arta lui se intalnesc, simbolic, Eminescu si Caragiale.
  Am mai gasit un citat frumos: „Singura zi frumoasă din viaţa mea a fost atunci când eram îndrăcit şi am intrat cu mulţimea mea de draci într-o biserică. Ei, dracii, erau mulţumiţi. Hai, mă, îşi ziceau, uite că spurcăm şi pe aici, râmăm pe la icoane şi grohăim la altar. Dar s-a îndurat Dumnezeu şi m-a aşezat în genunchi şi m-a zguduit şi am plâns şi am strigat cuvintele rugăciunii. A fost singura zi din viaţa mea“.

 15. lordul john spune:

  @anca

  in afara de eminescu si caragiale am identificat si urme de Nichita.

 16. emi spune:

  @lordul john
  @anca
  Mie nu-mi place Cristian Popescu. Este destul urat in real, in imaginar prefer optimismul. Dar gusturile nu se discuta.

 17. Mihai ANDREI spune:

  @ lordul john
  întâmplarea face să-l fi fost cunoscut pe Cristian Popescu (în speranţa că nu facem referire la prea puţin alfabetizatul Piedone, ci la poetul răposat prin ’95). La care din cele 2 boli te referi – cea oficială e, în zilele noastre, relativ uşor de ţinut sub control medicamentos şi nu a împiedicat pe nimeni să-şi exprime talentul sau IQ-ul, în decursul istoriei. Exprimarea sa şocantă, ca şi moartea, se datorează, însă, celeilalte boli, extrem de severe în cazul lui, cu care şi-a chinuit toţi apropiaţii – etilismul cronic.

 18. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Corect! Inca de la inceput s-a declarat ca USL este o constructie de conjuctura. Dovada ca pedistii, trec acum, care la pnl, care la psd, care la pc. Aud ca si Piedone umbla cu fundul in doua luntri. De fapt mai mult ii vad posterele prin S4:unele cu unpr si unele cu USL. Daca nu va vine sa credeti, treceti prin S4. E demential!
  Eu cred ca ar trebui pusa artileria grea si pe MRU, care face niste miscari de privatizare absolut fara sens. Cum dracu’ sa privatizezi ceva inca profitabil?Hai ca lui Nastase putem sa-i trecem cu vederea ca era presat si de UE si de ONG-urile aservite lui Soros(chiar Alina Mungiu a recunoscut acum vreun an ,doi). Dar acum , in acest stadiu de maxima competitie in interiorul UE?Chiar daca Tony Blair (artizanul privatizarii industriei metalurgice, nu numai Sidex) se justifica la conclavul psd ca trebuie pastrata coeziunea Uniunii in sensul de a deveni unul dintre actorii principali in lume. Cum?accentuind diferentele intre statele membre? Falsh! vorba bunicii.

 19. anca spune:

  @aurel
  Aurele, influente pot fi o mie, nu faceam detectivistica literara. Altceva spuneam eu.

 20. anca spune:

  @aurel
  Recunosc ca am citit din zbor. Mea culpa.

 21. un liberal optimist spune:

  @anca,
  Sunt gelos pur si simplu! Nu-l bagi in seama decat pe aurel, care stii foarte bine ca-i personaj colectiv(de unde si amprenta analfabetismului marca pd). Este scandalos!

 22. emi spune:

  Oare tb nu-si doreste sa intre in PNL?

 23. un liberal optimist spune:

  @emi,
  Pe bok l-am vazut azi ce-a “editat”. Stai sa-l vezi pe basescu la intoarcerea din Korea. Precis ne va spune ca el inca de acum trei ani a invitat USL la guvernare. Ghinion:sunt incompetenti!

 24. anca spune:

  @un liberal optimist
  Nu fi copil! N-am exagerat cu atentia mea pt aurel.
  Basescu nu va abandona lupta, comandantul paraseste ultimul corabia. Sau se scufunda odata cu ea.

 25. un liberal optimist spune:

  @anca,
  Ei, bravo, m-am linistit! Dar fii mai vigilenta! La noi aici e liniste. Sa vezi ce mascati intra pe bloguri foarte serioase; te”sparii”.

 26. un liberal optimist spune:

  @anca,
  Realizezi acum ca acest personaj colectiv cu care corespondezi este un idiot in sens medical si nu etimologic?

 27. anca spune:

  @un liberal optimist
  Lasa-l in pace, e inofensiv. Si nici nu e prost. Si nu este un personaj colectiv, sunt sigura de asta.

 28. un liberal optimist spune:

  @anca,
  Gata, bag divortz!

 29. anca spune:

  @un liberal optimist
  Calmeaza-te, dragul meu! Ai incredere in mine!

 30. @emi

  Intrebare: Oare TB nu-si doreste sa intre in PNL?
  Raspuns corect: Ba da, cu tancul…

 31. emi spune:

  @Corina Chiriac
  Si ce daca?

 32. @emi

  Asa zic si eu, sa fie sanatos sa-si mai doreasca…

 33. anca spune:

  @corina chiriac
  Basescu nu vrea sa intre in PNL cu tancul, ci cu submarinul. De aceea e periculos. Deci, mare grija!

 34. @ aurel ian

  USL o sa reziste cat trebuie. Dar nu vesnic.