Intrebare pentru Presedintele Romaniei (2)

 

Argument: Guvernul a declarat ca bugetul de stat si cel al asigurarilor sociale trebuie adoptate pana la sosirea delegatiei Fondului Monetar International, motiv pentru care comisiile parlamentare au grabit dezbaterile, ajungand sa dea votul in comisiile de specialitate in noaptea de sambata 9 ianuarie spre duminica 10 ianuarie la orele 2 dimineata(!?).  Dezbaterile au fost haotice, totul pentru a grabi votarea bugetului.

Starea de fapt: Desi Parlamentul a batut toate recordurile, dand primul termen de depunere a amendamentelor 4 ianuarie si dand votul final atat pentru bugetul de stat cat si pentru bugetul asigurarilor sociale in 14 ianuarie, presedintele Traian Basescu a promulgat legile abia in  …25 ianuarie. Adica presedintelui i-a trebuit mai mult timp sa promulge decat Parlamentului sa dezbata si sa voteze. Intre timp, pe 20 ianuarie a.c. delegatia FMI a sosit in tara.

Intrebare: Domnule Traian Basescu, socotiti ca aceasta este o maniera corecta de a recupera timpul pierdut si de a da cat mai rapid un buget Romaniei? Ca sa nu mai vorbim de respectul pe care ar fi trebuit sa-l aratati trudei noctambule a Parlamentului. Ati asteptat oare, ca aplicare a principiului suveranitatii nationale, bunul de tipar pe buget de la FMI?  

 

56 Responses to “Intrebare pentru Presedintele Romaniei (2)”

 1. lorduljohn spune:

  @tibi
  1. asociatiile sunt deja infiintate. nu cer decat recunoasterea lor si intarirea rolului pe care il pot avea in reglementare. Exemplu: Seafish Authority este o asociatie non-profit care in baza legii se ocupa de ceea ce inseamna pescuit si produse de pescuit in Marea Britanie. Cine nu e membru nu poate primi licenta pe vas de pescuit sau autorizatie de pescuit. Toata lumea care debarca in Marea Britanie un gram de peste (indiferent de forma: viu, proaspat, congelat, conservat, etc) plateste o taxa modica (de la 1 penny la 7 pence pe kg). In schimba Seafish apara interesele membrilor si este consultat in permanenta de catre guvern.
  2. Stabilirea oamenilor competenti in breasla o face chiar breasla. Uite, eu lucrez intr-o astfel de organizatie. Crezi ca m-ar fi angajat cineva daca nu le-as fi dovedit in ultimii 20 de ani ca am ceva competente pe cateva domenii care ii intereseaza? Crezi ca as fi reusit sa determin 35 de firme ale caror patroni sunt concurenti (genul romanesc de concurenta) sa se uneasca intr-un proiect comun?
  3. tu ceri acelasi lucru: conducatorul unitatii sa fie competent si sa poate identifica un vinovat (las la o parte faptul ca vinovatia o stabileste doar instanta). Acest lucru se poate obtine rpin depolitizarea functiei publice.

 2. @cris

  M-am smerit si uite un comentariu nou. Sa va vad acum, la finante.