Despre moral şi morală

Cum ar zice Topârceanu: Sorin Frunzăverde “vrea să divorţeze/Lung prilej de vorbe şi de ipoteze”. Anul Caragiale se sărbătoreşte la modul sublim. Sorin Frunzăverde  era prim-vicepreşedinte al PDL. Dat mereu ca exemplu de câte ori reprezentanţii acestui partid voiau să-şi aureoleze mitul invincibilităţii. N-am auzit pe vreunul dintre ei să spună o vorbă nelalocul ei despre acest membru pedelist cu nume de baladă. Apoi, brusc, Frunzăverde a devenit tot ce e mai rău pe lume: trădător, lăsător la greu, lipsit de caracter, mafiot vânat de DNA. Faptul că tocmai oameni precum Emil Boc acuză trădarea şi urăsc pe trădători e de-a dreptul grotesc, dacă ne gândim că PD-L, prin alăturarea literei „L” şi-a pus trădarea chiar în titlu şi că toată guvernarea lor s-a ţinut numai datorită trădărilor de tot felul. Dar, probabil că trădarea e o mărime vectorială, nu contează numai mărimea ei, ci şi direcţia. Trădarea de la ei la noi e bună, e semn de caracter, înseamnă să te ajute la greu feţe de gospodari cinstiţi. Trădarea dinspre noi spre ei e lipsă de caracter, abandon de responsabilitate şi mafiotlâc peste putinţă.

 

Câtă vreme Sorin Frunzăverde era la PDL, adică stâlp fondator al partidului de guvernământ, nimeni nu ridica vreo chestiune de natură morală. Atunci când el a trecut la PNL, adică la opoziţie brusc, discuţiile despre morală s-au reaprins. Cu alte cuvinte, ca să evaluezi moralitatea unei acţiuni trebuie să cunoşti  longitudinea şi latidutinea locului unde respectiva acţiune se petrece sau gura cărui păcătos grăieşte adevărul. Dacă ceva anume se petrece la PD, e normal şi, chiar moral, dacă se petrece la PNL e oribil. Dacă înjură Băsescu, e simpatic, dacă Antonescu ar înjura ca el, ar fi un fel de muscal necioplit.

 

Nu vreau să descâlcesc acum dimensiunea morală a trecerii lui Sorin Frunzăverde la PNL. Dacă era de meserie traseist putea să nu aştepte peste douăzeci de ani, ar fi făcut-o mai demult, căci nu e prima oară când PD e la strâmtoare iar PNL are o aşezare mai bună în peisajul politic.

 

Eu cred că primul comandament de natură morală al momentului este că trebuie să înlăturăm de la guvernare Partidul (aşa-zis) Democrat. Nu ştiu cât de morală e mişcarea făcută de Frunzăverde, ştiu, însă, cu certitudine, că ea a întărit moralul trupelor noastre şi l-a şubrezit serios pe cel al PDL. După acest transfer spectaculos
nimeni nu mai crede, în mod serios, că PD mai poate rămâne la guvernare. Transferul de putere devine tot mai credibil.

 

Fireşte că tema rămâne. Morală fără politică poate exista, politică fără morală, pe termen lung, mai greu. Mi-ar plăcea să vină vremea când moralul şi morala îşi vor
astâmpăra setea de la acelaşi izvor.

 

P.S. Spre  deosebire de eroul lui Topârceanu, Mişu C. Popescu, Sorin Frunzăverde a  divorţat de PDL.

155 Responses to “Despre moral şi morală”

 1. anca spune:

  @corina chiriac
  Esti o idealista. Stim destule cariere care au la baza scopuri personale… Lungi cariere…

 2. @anca
  Draga mea, eu nu vorbesc despre ce mi-as dori ci despre ce si cum fac, fara exagerari inutile. Dar nu vreau sa polemizam tocmai acum cand incepe filmul :) Vizionare placuta!

 3. tiberiu spune:

  @VV
  Nu sunt de acord in primul rand cu “puritanii “care stramba din nas la primirea lui Frunza Verde in PNL. Asistam la un adevarat razboi politic si tradarile sunt iminente (chiar dezirabile) razboiului. Pe de alta parte desconsiderarea adversarului este o eroare capitala in viata,in sport si in politica. Pana in ultima clipa,pana nu voi vedea un guvern USL instalat in piata Victoriei voi fi continua sa fiu rezervat si sa avertizez de evntualele pericole.
  Nu trebuie uitat nici o clipa ca asistam la un adevarat razboi politic de supravietuire pentru viitorul Romaniei, pentru supravietuirea politica a partidelor opozitiei ,dar in primul rand pentru supravietuire(in adevaratul sens al cuvantului)al mafiotilor de la putere amenintati sa-si piarda averile ilicite si libertatea fizica. Ei stiu prea bine ca nu pot sa raspunda pentru jaful institutionalizat al ultimilor trei ani si ca atare stiu ca trebuie sa faca ORICE ca sa nu-si piarda pozitiile.Din punct de vedere al motivatiei ei sunt mai motivati sa castige si mai constienti de nevoia absoluta de victorie cu ORICE PRET chiar cu pretul ilegalitatilor de orice fel.
  Cine nu ia in considerare aceste considerente face o gresala capitala,poate ireparabila.
  Sanse de victorie pentru USL da (conditionat de eliminarea gafelor atat de caracteristice ),certitudinea victoriei insa nu.

 4. @liberal optimist

  Esti sigur ca vrei sa-ti incarci memoria cu pedistii de la Iasi sau de aiurea? Nu stiu ce as putea sa-ti spun despre niste personaje care nu inseamna nimic. Ma amuza ca ai intrat pe blogul meu (rusine sa-mi fie ca e ca o gradina parasita!) sperand sa gasesti ceva despre ei. Chiar nu vad de ce le-as acorda spatiu, chiar si pentru o campanie negativa. Pedeul la Iasi e anost si confuz asa incat nici de rau nu am ce spune.

 5. anca spune:

  @VV
  Sa stiti ca a fost o vreme cand trebuia sa ma scol dis-de-dimineata. Si am lipit si afise (culturale). Ba chiar si “campanie“ politica am facut, mai ales pe tren, intrand in lungi polemici cu admiratori iliescieni sau cu nostalgici ai comunismului.
  Importanta e intotdeauna motivatia pt care faci anumite lucruri. Credinta in ceva. Tinerii care intra in politica o fac fie pt ca ii atrage puterea (categoria ambitiosilor), fie din idealism (cred ca vor putea schimba ceva). De regula, rezista cei dintai. Ceilalti, daca raman, invata si ei teoria compromisului necesar (imoral). Se pervertesc. Dar isi mangaie constiinta spunandu-şi ca e pt o cauza buna. Omul isi poate gasi tot felul de justificari pt a-şi cautiona pacatele. Plus ca trebuie sa mergi in cadenta.
  Idealismul meu sfarseste intotdeauna in scepticism. Si-mi place prea mult libertatea. Inclusiv libertatea de a nu (mai) crede.

 6. anca spune:

  Dedicatie pt toti “artistii“ de pe blog:

  http://youtu.be/YR5ApYxkU-U

 7. emi spune:

  @un liberal optimist
  Tu ai facut TCM, eu electroenergetica. Nu stiu care este inventatorul tau favorit, eu sunt “fan” Nikola Tesla, inventatorul considerat nebun, pentru ca era si paranormal, nu numai cumplit de inteligent pentru timpul sau. Poate in ceea ce priveste constructia de langa Corbu ai dreptate, in ceea ce priveste manipularea romanilor prin toate mijloacele posibile, inclusiv cele paranormale, ar trebui sa fii mai deschis pentru ca exista si este periculoasa. Asta nu inseamna ca imi pierd timpul pe la vrajitoare, nu cunosc niciuna.

 8. anca spune:

  @corina chiriac
  Corina, nu vreau sa polemizez cu tine, dar fii sincera (macar fata de tine insati): te-a intrebat cineva daca il vrei pe Frunzaverde vicepresedinte? Ai vrut, n-ai vrut, a trebuit sa-l iei in brate. PNL parea ca vrea sa schimbe ceva in politica romaneasca. Mentalitatile se schimba de sus in jos, de la elite spre mase, de la cei putini spre cei multi. Ma tem ca PNL nu poate sa-si asume riscul asta. Pt asemenea lucruri iti trebuie curaj.

 9. anca spune:

  @VV
  Am uitat, totusi, sa spun ca trezitul dis-de-dimineata este pt mine, in orice conditii, un contre emploi (smiley).

 10. un liberal optimist spune:

  @emi,
  Electronica si Telecomunicatii(pe vechi).
  Tesla nu a fost propriuzis un inventator ci un foarte inteligent intreprinzator si un pionier in radiocomunicatii.Principiile circulau in lumea stiintifica de mai bine 50 de ani. Dar cu siguranta, a fost o personalitate tehnica de mare anvergura.

 11. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Ca si Marconi, dealtfel. Doi mari vizionari in tehnologia comunicatiilor.

 12. un liberal optimist spune:

  @VV,
  In acele vremuri doream sa va intalnesc pentru a va propune fuzionarea cu PNL. Bine ca ati facut-o in 2003!

 13. Karina Vatafu spune:

  Un nou primar PD-L din Ilfov candideaza din partea USL. Ma refer la primarul comunei Ciorogarla care si-a anuntat de curand candidatura din partea USL/PNL Ilfov.

  http://www.marianpetrache.ro/comunicat-de-pres%C4%83

 14. Sorin Musat spune:

  In CS moralul membrilor PNL e la pamint.Desigur SFV e un mare politician si acum USL. are nevoie de el. Dar el nu vine singur in PNL, ci cu 38 de primari, parlamentari si toti directorii din deconcentrate.Pe noii nostri “colegi” pe care i-am injurat( cuvint blind) in ultimii 4ani trebuie, acum, sa-i primim cu bratele deschise si sa le oferim cu prioritate functii in noua guvernare.
  Daca nu au fost de acord cu politica dusa de boc, de ce au votat in parlament toate ordonantele de urgenta …sanatate, invatamint, reducerea salariilor, etc. O fi politica ” curva”dar mai trebuie sa-si gaseasca si fraierii care s-o ” plateasca”.Ma indoiesc ca actualii lideri liberali din CS vor putea sa opreasca tavalugul PDL-ist.
  Mie dor de UFD….