Miercuri, 21 martie, in cadrul Zilei mondiale a poeziei, postul naţional italian de radio RAI 3 a organizat o seară de lectură din marea poezie a lumii. Poemele au fost lecturate în limba de origine de poeţi din ţările respective. Varujan Vosganian a ales pentru acea seară “Sufletul satului” de Lucian Blaga, poem a cărui lectură a oferit-o atat în limba română, cat şi în traducerea în limba italiană. Poemul “Sufletul satului” (L’anima del villagio) poate fi audiat accesând adresa
@VV
Suna bine si in italiana. Oricum, eu ascult limba italiana ca pe-o muzica.
M-am tot intrebat, de cand am citit prima data poemul asta, in ce pozitie sta el, astfel incat copila sa-i puna mainile pe genunchi. Poate el sta pe pragul casei? Ca sa poata sa-şi puna mainile pe genunchii lui, cred ca ea ar trebui sa stea in genunchi…
Probabil un critic serios nu-si pune intrebari de-astea. In general s-a retinut ideea ca vesnicia s-a nascut la sat, ritmurile vietii egal ritmurile naturii etc.
@ Anca
De fapt, venise o actrita sa recite. Dar dupa ce am vorbit cu ei, au propus sa recit tot eu si in italiana
@VV
Buna alegere! Acolo se vindeca setea de mantuire!
@ Lordul John
Îmi place mult Blaga.
boc: pdl e un partid in integralitate format din intelectuali…
Judecind cu logica portocalie as zice ca are chiar foarte mare dreptate, daca Paleologu, Baconski si Preda sunt intelectuali, inseamna ca toti trebuie sa fie intelectuali…
Aseara la realitatea am avut o dovada concreta cum s-a aservit cu arme si bagaje realitatea tv lui basescu. Prigoana care a inceput deja campania electorala raspundea la foc automat la zeci de intrebari care probabil ar fi necesitat raspunsurid e citeva ore, probabil fara sa-si dea seama cit de penibila apare incercarea lui de a arata ca raspunde spontan la intrebari, in timp ce realitatea evidenta era ca daduse anticipat lista cu intrebari moderatoarei.
Disperarea portocalie e la cote maxime, si efectiv ma incarca de energie cind vad toate astea.
@All,
Din pacate, Vesnicia s-a nascut la sat, insa tot acolo a murit.
Pe timpul cand inca mai existau tarani si noi eram copii satul te determina sa scrii poezie.Acum trebuie sa muncesti sa-ti mentii in ordine proprietatea rurala.Realitatea rurala moderna nu te mai inspira nici sa scrii proza.
@ un liberal optimist
E drept ca satul nu mai seamănă cu cel de la începutul secolului trecut.
Si inca ceva…
L-am vazut din nou la rampa pe MRU cum a alocat discretionar de la rezerva primului ministru bani electorali. Si mi-am adus aminte de cei 750 000 ron alocati pentru morfina, na-m avut atunci timp sa comentez. Daca va amintiti Duta de la CASS zicea ca au ramas spitalele fara morfina deoarece a disparut furnizorul… Foaie verde stilp, curge apa-n beci…. Daca a disparut furnizorul DE CE s-au alocat bani de la MRU ? Nu putea duta de la casa sa plateasca alt furnizor, il durea mina, sau care e chestia ca n-am inteles ?
@ Sorin gyorgyfalvi
Nu stiu despre ce alocare vorbesti.
@VV,
Aud ca Preda Cristian aproape a fost dat afara din pd. S-a opus(natural!) Paleologu. Sa nu-i primiti in PNL decat daca scuipa de 400 de ori pe un perete repetand de tot de-atataeori:”Ma lepad de basescu!”.Aseara, la B1, totusi Cristian Preda a recunoscut ca Emil Constantinescu a fost un mare om politic. Dar, asociindu-l basescului. D’aia zic ,sa-i primiti inapoi cu aceasta conditii, dar neoferindu-le nici-o demnitate publica.Sa se intoarca la Societatea Civila pentru a invata Smerenia.
@ un liberal optimist
Cristi Peda nu si-a exprimat dorința de a veni in PNL. Pentru orice eventualitate, l-am anuntat ca nu-l vom primi.
Varujan,
Nici nu stii ce mult ma bucura alegerea facuta. Lucian Blaga are pentru mine o semnificatie aparte, fiind consatean cu bunicii mei. M
@ Dorin
Nume frumos, Lancram.
@VV,
Natural, atata vreme cat se mandreste cu calitatea de parlamentar PPE!
Nu de alta, dar dupa cum se misca lumea politica romaneasca, ne vom trezi fara Opozitie.
Vom deveni un stat democratic cu partid unic? E o nebunie!
@ un liberal optimist
Cine zicea ca PDL ar putea avea soarta PNT?
@ VV
nu va amintiti de alocarea celor 750 000 ron pentru morfina ???
Nu stiti scandalul cind Duta de la casa de sanatate a fost facut dobitoc la antena3 ? Ar fi explicabil doar daca nu erati in tara…
Oricum, pe scurt a fost asa: unicul furnizor de morfina al casei de sanatate si-a inchis afacerile in Romania, si Duta de la casa n-avea nicio treaba, a zis ca statul roman NU ARE CE FACE in cazul asta, ci ca suntem cu totul la mina furnizorilor. Dupa scandal, s-a sesizat proaspatul premier, si alocarea asta a fost una din primele lui masuri. S-a depasit criza morfinei, dar majoritatea oameilor au pierdut din vedere esenta lucrurilor: anume faptul ca Duta a motivat ca a plecat furnizorul, iar MRU om logic scolit la UTC a alocat 750 000 de ron si a rezolvat problema. Doar ca… banii trebuiau sa plece din caza de sanatate, NU DE LA GUVERN, si de aici relese ca a fost si acolo o minciuna mare cit casa.
@ Sorin gyorgyfalvi
Ba asta mi-aduc aminte, am fost si eu la o emisiune când Duta asta a intrat prin telefon. Dar credeam ca e altceva.
@VV,
Pai cum sa traim fara Opozitie?.Va aduceti aminte anii 2000-2001? Cand toata dreapta vota stanga sa nu vina PRM?
Cand PNTCD facea implozie si cand PNL era condus de Valeriu Stoica.? Asta inseamna sa te culci pe-o ureche-si in politica si in economie-.
@ un liberal optimist
N-o sa traiesti fara opozitie, caci noi, in Senat ne-am intors.
@ VV
pai si vi-i se pare logic ? Duta nu a zis ca n-are bani de morfina, a zis ca a plecat furnizorul. In conditiile astea nu era normal sa plateasca casa de sanatate ?
@ sorin gyorgyfalvi
Dar lumea nus e intrweaba de ce a plecat furnizorul.
@All,
Cred ca @lordul john spunea acum ceva timp ca furaciunile “clasei politice” actuale se mai concentreaza doar pe banii romanilor(Casele de Pensii, de Sanatate,Proprietati imobiliare private etc.). Este regretabil cand nu mai avem o clasa politica sanatoasa care sa-si asume destinul Natiunii.
Cat de cat romanii mai au optiuni:absolventii de facultati cat de cat profesionale mai pot emigra in Occident, cei care mai pot fura ceva meserie midle, mai pot emigra asisderea, tot acolo. In rest?
@ un liberal optimist
cred ca numele tau s-a consumat… nu se mai potriveste un liberal optimist, mai bine ori pune ghilimele pe optimist, ori spune UN LIBERAL PESIMIST
@sorin,
Mai creez si eu dileme pentru partidul meu de suflet. Cum sa fiu pesimist cand tot ce ni se intampla e pozitiv?
Am citit tot ce ai scris pana acum (inclusiv pe alte bloguri), dar daca nu ma pricep pe un domeniu specializat mai bine tac.
@sorin,
Spre, de exemplu, minerit! Avand experienta practica doar a unei singure mine, nu poti emite expertize pentru intregul minerit romanesc. De aceea in perioada interbelica Statul roman importa mineri specializati din alte tari.
@un liberal optimist
N-am avut timp sa ma uit la tv. L-au exclus din PDL pe C. Preda?
@anca,
Cel putin, asa au hotarat pigmeii astia din Bucuresti. Mai trebuie sa aprobe si organismul lor central, care oricum este in disolutie.
Si, de aia n-ai tu pulovar pe gat, ca-l exclud ultimii golani ai Romaniei (cel putin asa sper!) pe cretinul asta din pd?
@un liberal optimist
Mai precis, ar trebui sa spuna”Ma lepad de Satana!”.
@un liberal optimist
Stiam ca va veni un asemenea moment pt ei (sunt putin vizionara, spre deosebire de intelectualii lu peste).
@anca,
D’aia ne-am strans pe aici toti liberalii optimisti, aia inca de la pashu’opt!
@un liberal optimist
Poate tu de la pash’opt! Eu inca ma joc cu papusile si soldateii (smiley).
@anca,
D’aia ma sfatuia bunicul maternal:”Nepoate, nu-ti pune mintea cu femeile si copiii”
@ un liberal optimist
eu am experienta destula nu numai in minerit, ci in foarte multe domenii in care am activat efectiv. Unul dintre ele este managementul. Nu trebuie sa fii expert in minerit la mine de cupru ca sa poti sa faci niste calcule simple, deoarece in ambele cazuri e vorba despre minerit cu METODA CONVENTIONALA, respectiv galerii, abataje, explozie sau frezare, evacuare cu benzi si transportoare cu racleti, si cam asta e tot. Spre comparatie, eu n-am zis nimic despre rosia-montana, respectiv exploatarea aurului cu metoda cianurarii, pentru ca acolo calculele sunt diferite, si eu habar n-am cit costa cianura aia, cit costa protectia mediului, etc… Deci, eu m-am exprimat in ceva relativ simplu de calculat, si mai mult decit atit daca mergi la rosia-poeni sa intrebi inginerii care lucreaza la exploatarea aia o sa-ti spuna exact aceleasi lucruri.
Si anume, 5000 de tone sunt 5000 de tone, oricit le-ai invirti si le-ai rasuci, si tot 100 de vagoane reprezinta. In plus, spre deosebire de exploatarile noi unde ai nevoie de constructie de galerii, sine de cale ferata, sustineri, aeraje, echipamente, etc… la rosia-poeni toate sunt in stadiul in care s-a ajuns LA MIEZUL MINEREULUI, adica locul din care exploatarea devine cea mai rentabila. Si mai mult decit atit, exista pentru cei care au ochi sa vada sute de site-uri de internet, pe care exista date suficiente, asteapta doar sa fie cercetate. Acolo se pot vedea calcule mai mult sau mai putin apropiate de cazul nostru, si eu unul n-am gasit NICIO SINGURA MINA, nu una cu pretentia celui mai bogat zacamint din Europa, dar nici macar una minuscula care sa sa extraga DOAR 5000 de tone pe an. Nu suntem chiar timpiti, daca trimiti 500 de mineri cu cite o roaba zilnic in mina timp de un an e IMPOSIBIL SA NU SCOTI 5000 DE TONE. S-o luam si altfel, imagineaza-ti un tren cu 100 de vagoane de minereu. Deci, daca o exploatare oarecare umple anual doar un tren de minereu, iar noi care suntem in afara fenomenului punem botu la o astfel de prostie, inseamna ca suntem o natiune de timpiti. Alta explicatie eu nu vad.
@sorin,
Pe domeniul mineritului imi permit sa am ceva tupeu datorita faptului ca un foarte bun prieten si vecin, o somitate in domeniu, Dr. doc. Vlad Rosca imi tot explica de vreo 30 de ani de cand suntem vecini, despre imensele resurse minerale ale Romaniei dar si despre slaba vointa politica de a le exploata. Instant, chiar nu ma mai pot folosi de expertiza lui, deoarece a ajuns in faza finala de Alzeimer, la numai 73 de ani. Omul asta si-a petrecut toata viata activa prospectand resursele minerale ale Romaniei. La vremea cand imi explica eram cu mintea pe alte domenii, cand nici nu ma gandeam ce golanii urmau sa se intample peste ani cu ultimele bogatii ale Natiunii.
@ un liberal optimist
in 1992 cind lucram la mina vedeam cu ochii mei cum incepe sa se lasa in paragina o mare parte din avutia celor 2 mine din petrosani. Chiar si atunci ma intrebam: cum naiba nu vede nimeni? Si cu oricine vorbeam gaseam imediat raspunsul: curtare lucru e interesul domnului inginer cutare, samd… Eu cu mintea de la vremea aia ma gindeam ca o sa fie prinsi si pedepsiti… Imi aduc aminte ca in curtea minei Dalja aveam 2 munti, unul de busteni, de cca 50 m inaltime si pe o suprafata de vreo 30 000 mp, ceva imens, si altul de fier, piloni de sustinere, si ala era ceva imens, dar cam un sfert din marimea celui de busteni. Inca din 1990 s-a inceput consumul la acele materiale, dar niciodata nu mai venea ceva sa completeze. Cred ca acel lemn le-a ajuns pina la inchiderea minei, in 1997 parca. Sunt convins ca lemn din stiva aia puteti gasi in sute de cabane, caci inca de pe vremea aia incepuse sa dispara.
Apropo, ai idee in cit timp umple o banda transportoare un vagon? Maxim 20 de minute.
Daca mergi intr-o localitate miniera indeiferent unde, vei vedea exact pareri asemanatoare cu cele ale vecinului tau, respectiva ca cei din Bucuresti nu au timp sa gaseasca solutii la stoparea furturilor… Toata lumea moare resemnata.
@sorin,
Din pacate, si exceptionalul meu vecin.
Sa speram ca noua clasa politica va avea vointa politica regretata de distinsul meu prieten.
@ un liberal optimist
asta sper si eu, dar nu foarte tare. Eu stiu ca vor trece ani buni pina sa se poata impune un sistem politic corect. De aceea, oripeunde postez, ideea principala e una singura: nimeni nu are timp sa rezolve punctual mii de probleme, prin urmare trebuiesc create sisteme legislative bine gindite in asa fel incit SA NU SE POATA iesi in afara cadrului prestabilit. Asta ar fi primul pas, dupa care ani de zile trebuie sa munceasca economia in sens constructiv.
Am un prieten italian care cind i-am aratat numarul de acte necesare pentru atras fonduri europene mi-a zis: stai linistit, cind Italia incepea sa atraga fonduri europene tot asa era. Au fost necesari 5-6 ani pina s-a pus la punct sistemul.
Romania e in urma cu ceva zeci de ani, si cred ca avind in vedere ca s-a inventat pc-ul, suntem obligati sa-i parcurgem ceva mai rapid decit a trebuit sa-i parcurga Italia sau Franta. Avem nevoie sa ne punem inteligenta la munca, la munca asidua si organizata.
Numaic a sa fii sigur ca niciun om cu scaun la cap nu va pierde un singur minut in folosul tarii daca va sti se alege praful de munca lui.
@un liberal optimist
Nu fii rau, iti dau si tie un soldatel!
@ anca
si eu vreau, si eu vreau…
@sorin gyorgyfalvi
Bine, tie ti-l dau pe Anj cel Sur, iar @liberalului optimist pe Aruv Inima de Leu.
Cred ca am putina febra (nu glumesc), asa ca va las sa va jucati voi doi.
@sorin gyorgyfalvi
@un liberal optimist
Baieti, nu va speriati, in copilarie eram indragostita de Geronimo si-mi placeau numele indienilor.
Lumea nu se intreaba de ce a plecat furnizorul?
Pentru ca e capitalist lacom si nu vrea sa faca munca patriotica pentru PD-L. Poate ca lumea nu se intreaba pentru ca stie deja raspunsul. Cel putin cei care au fost macar cateva luni intreprinzatori particulari in ultimii 3 ani sigur stiu.
@VV,
Macar sa faceti treaba buna!