Declaraţiile senatorului Varujan Vosganian în cadrul conferinţei de presă privind fondurile europene

În ceea ce priveşte chestiunile ridicate de doamna Mănescu privind co-finanțările, este surprinzător că Guvernul României nu foloseşte o resursă care există chiar în acest scop, e vorba de un credit pe care noi l-am atras în toamna anului 2008 de la BEI – Banca Europeană de Investiţii, 1 miliard de euro, care să fie exclusiv destinați co-finanțărilor. Din această sumă, cea mai mare parte a rămas necheltuită. Utilizând acest credit, am putea rezolva o mare parte din necesarul de co finanțare, știut fiind că, cel puțin la nivelul administrațiilor locale, procentul pe care trebuie să-l aducă drept contribuţie primăriile este relativ mic, chiar dacă pentru bugetele primăriilor este mare. Atfel încât, atragem atenţia Guvernului că aceste posibilităţi există și creditul obținut de la BEI ar putea să fie o soluție.

În al doilea rând, atitudinea  aceasta ambiguă a Guvernului privind relația cu Uniunea Europeană este pentru  noi de foarte rău augur pentru viitorul României în deceniul acesta. Atragem  foarte serios atenţia Guvernului că limbajul acesta dublu privind apartenența  europeană, devine un pericol pentru România. Nu poţi, pe de o parte, să asumi  Tratatul de stabilitate și să-ți faci din el un mesaj de vocație pro-europeană,  iar, pe de altă parte, toate măsurile pe care le iei să fie împotriva posibilității  de a aplica acest Tratat in România.

Există în această privință cel  puțin două temeri. Una: dacă nu sporim gradul de absorbție la peste 50%, noi nu  putem ratifica şi aplica Tratatul de stabilitate pentru România, pentru că  Tratatul de stabilitate este legat de PIB-ul potențial și nu putem majora  PIB-ul potențial fără contribuția fondurilor europene. Dacă acest Guvern nu e  în stare să acceleze absorbția fondurilor europene, să asume faptul că semnarea
Tratatului a rămas exclusiv un gest de politică externă, fără nicio rezonanță  în politica internă a României. Iar a doua chestiune, dacă Guvernul României  asumă o anumită politică salarială pe termen mediu, ea trebuie încadrată în  politica bugetară. Nu poți asuma în acest moment măsuri de politică  fiscal-bugetară care să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2013, fără să le  încadrezi în prevederile Tratatului de stabilitate.

Noi vă  putem spune încă de pe acum că obiectivul aplicării Tratatului de stabilitate  de la 1 ianuarie 2013 este deja compromis și că opțiunea noastră, a USL, de a  aplica Tratatul de stabilitate în momentul intrării în zona euro rămâne  varianta cea mai credibilă.

Suntem  după două luni de la investirea noului Guvern şi vreau să-i transmit  primului-ministru că bilanțul său este dezastruos. Dezastruos în ce privește  creșterea economică. Primele sale luni de activitate au readus România în  pragul recesiunii economice. Doi: prezența unui nou Guvern n-a avut absolut  nicio rezonanță în ceea ce privesc investiţiile străine, care au ajuns la un nivel  halucinant de 1 euro pe locuitor și trei: asistăm la o execuție bugetară  dezastruoasă – februarie 2012 a fost cel mai negru februarie din 1990 și până  acum, iar programul primului-ministru de mobilizare a administrației fiscale  pentru a aduce în plus două miliarde de euro a eşuat.  Consfinţirea eşecului a fost exprimata chiar  de domnul Blejnar, șeful ANAF, care a declarat că pe primul trimestru s-au  colectat 850 de milioane de euro mai mult decât în primul trimestru al anului  2011, ceea ce arată că stăm mai prost ca în anul 2011, când am colectat 900 de  milioane de euro în plus față de 2010. Cu alte cuvinte, nu numai că n-am  colectat două miliarde de euro în plus, dar am colectat chiar mai puțin, dacă  avem în vedere evoluția nominală a PIB.

Din  toate aceste motive, credem noi, acest guvern trebuie să plătească pentru ceea  ce face, dar nu înțeleg de ce trebuie să plătească România deceniului doi al  secolului XXI pentru asta. Ceea ce se întâmplă astăzi va costa foarte scump  poporul român. Ţara noastră va primi, proporțional cu mărimea PIB-ului său, mai
puțini bani după 2014 și asta este responsabilitatea integrală a guvernării  PDL. România nu-şi va selecta corect priorităţile şi vom ajunge iarăși ca să  cheltuim cu tot dinadinsul banii să facem parcuri la țară și, din păcate,  România va pierde din banii pe care-i avem de luat până în 2013 pentru că  Uniunea Europeană pur și simplu nu va mai aștepta sfârșitul exercițiului bugetar,  ci ne va tăia de pe acum din bani.

Vă mai  dau în privința asta doar un singur detaliu: până la sfârşitul lunii iunie,  Guvernul ar fi trebuit să restructureze activitatea ANRMAP și UCVAP. Nu știu ce  vă spun dumneavoastră indicativele astea, UCVAP înseamnă Unitatea de Control şi  Verificare a Achiziţiilor Publice, iar ANRMAP este instituția care se ocupă de  achiziţiile publice. Uniunea Europeană, într-un document de la începutul lunii  martie ne-a spus răspicat că dacă nu facem acest lucru, consecințele asupra  nivelului fondurilor alocate României vor fi imediate.

(…)

Un  program care ar fi trebuit să demareze în luna martie cu consultarea cu  partenerii sociali, cu partidele politice nu a început . Deja luna martie s-a  încheiat, suntem în luna aprilie, ar fi trebuit ca în luna martie ministerele  să înceapă și evaluările sectoriale pentru priorităţile de după 2014, nu avem  cunoștință ca așa ceva să se fi întâmplat. Ar trebui ca aceast să se încheie în  luna aprilie, astfel încât în luna mai să începem dezbaterea privind prioritățile  naţionale de dezvoltare. Este straniu că un partid de guvernământ, creditat cu  ceva peste 10% în sondaje, dorește să păstreze monopolul în ceeea ce privește  liniile strategice până în anul 2020. Abia aceasta ar fi o formă de subminare a  intereselor economiei naționale, câtă vreme cineva care nu are legitimitate  nici politică, nici socială își arogă dreptul de a avea monopolul acestor  strategii, consecințele probabil fiind vătămătoare pentru corelarea României la  cele 11 linii strategice europene.

Noi vă  mulțumim și vă stăm la dispoziție pentru întrebări.”

Întrebări  mass-media

Jurnalist: Domnule Vosganian, vorbeaţi de  cofinanţare şi de lipsa fondurilor pentru acest aspect, premirul a anunţat  crearea unui aşa zis fond de dezvoltare, în care să intre toți banii din  privatizări, așa cum s-a întâmplat și în 2006.

Varujan Vosganian: Lucrurile au fost așa, noi am  creat acest fond pentru ca el să servească finanțării unor mari investiții. Acest  fond ar fi fost extrem de util până în 2007. După anul 2007, potrivit  metodologiei europene, utilizarea banilor din acest fond majora deficitul  bugetar. Așadar, dacă noi din privatizare, să zicem la Cupru Min, am avea  norocul ca firma respectivă să facă rost de bani și să îi dea, 200 de milioane  de euro, dacă ei intră în fondul de dezvoltare, ar putea fi folosiți cu  condiția să tăiem 200 de milioane de euro de la Sănătate, de la Educație, sau  de la alte investiții publice, pentru a păstra deficitul de 1,8% din PIB. Așadar,  fondul de dezvoltare devine operațional abia în clipa în care exercițiul  bugetar este relaxat, și deficitul anual efectiv este mult mai mic decât cel  aprobat de Parlament, ceea ce nu a fost deloc cazul în ultimii ani.

Am înțeles că primul ministru a  reluat și el tema banilor din privatizarea Băncii Comerciale. Vreau încă o dată să precizez  că utilizarea acelor bani în a doua jumătate a anului 2008  a dus la economisirea pentru România, până în  clipa de față, între jumătate de miliard și un miliard de euro. De ce? Am  utilizat acei bani pentru finanțarea datoriei publice într-un moment în care  băncile majoraseră foarte mult dobânzile de refinanțare. Am utilizat acei bani la  recomandarea Băncii Naționale a României, socotind că îi voi pune la loc atunci  când dobânda de pe pieţele monetare se va reduce. Opțiunea mea a fost corectă  pentru că după 3 luni, în ianuarie 2009, dobânzile de pe piețele financiare  s-au redus de la 25-30%, cât erau în toamna anului 2008, la 10-12% în primul  trimestru 2009.

Problema  este însă că noul guvern a fost atât de sufocat în propriile eșecuri și a avut  nevoie de finanțare atât de mare, încât nu a mai avut nici răgazul și nici  dorința de a pune acei bani la loc. Acei bani există ca poziție, ei trebuie  puși la loc printr-o emisiune de titluri. Faptul că i-am folosit atunci, fără  să iau bani de pe piață, a făcut ca România, de atunci și până acum, să nu plătească  dobândă la acea sumă. Și dobânzile cumulate pe toți acești ani ar fi dus la o  sumă între o jumătate de miliard și un miliard de euro. Oricum acei bani nu  puteau fi folosiți pentru investiții pentru că ar fi majorat deficitul bugetar  și ar fi trebuit atunci să luăm bani din altă parte. Ceea ce vrea să facă acum  primul ministru, anume creearea unui fond de dezvoltare, este exact ceea ce e  trecut în legislaţia României, dar dânsul nu informează corect opinia publică  sau nu știe, ca utilizarea banilor din fond majorează deficitul bugetar.

Jurnalist: Ministrul  Borbely și-a dat demisia Premierul a preluat interimatul, cum vedeți această  situație?

Varujan Vosganian: PNL-ul  nu poate să vadă în vreun fel această situație pentru că PNL-ul nu are atribuții  în această privință. Pot să vă spun doar eu din punct de vedere personal eu  sunt prieten cu domnul Borbely de foarte mulți ani, ne cunoaștem încă de la  începuturile activiății parlamentare. După opinia mea, este unul dintre oamenii cu cea mai  așezată și cea mai profesionistă carieră în domeniul executiv românesc.

Jurnalist: Kelemen Hunor, președintele  UDMR, spunea mai devreme că daca moțiunea va trece, coaliția nu va mai exista  și că are oarecare emoție. Cum comentați?

Varujan Vosganian: Vă referiți la moțiunea de  cenzură. În primul rând, ca președinte al Uniunii armenilor și ca membru în Consiliul  Securității Naționale, socotesc că incidența asupra identității etnice se poate  discuta până la nivelul pregătirii medii. Așadar un stat protejează etnicii săi  minoritari, atâta vreme cât le garantează învățământul mediu, liceal. Chestiunea  învățământului universitar nu mai este o chestiune de identitate etnică, un  ungur nu este mai ungur dacă face facultatea de medicină în limba maghiară, ci  dacă învață limba şi literatura maghiară, istorie maghiară, cultură maghiară în  școala primară și în liceu. E o chestiune de decizie politică, deci nu aș  introduce tema UMF-ului Târgu Mureș în tematica minorităților naționale și a  prezervării identității etnice. Este o chestiune pur de natură politică și în care  UDMR dorește să își creeze zone de autonomie în Ardeal.

Cum  chestiunea autonomiei politice nu se pune, cum chestiunea autonomie culturale  nu s-a mai pus pentru că legea minorităților n-a mai fost discutată, singura  zonă în care se poate extinde autonomia este autonomia universitară. Și acesta este locul în care UDMR își focalizează interesul  politic. Eu socotesc că actualul guvern a comis o eroare uriașă, anume în  faptul că a mutat această temă în Târgu Mureș. Societatea românească, printr-un  efort extraordinar, și în care aduc omagiu atât românilor, cât și ungurilor, a  reușit să închidă o rană care putea să se cangreneze foarte periculos pe  spiritualitatea românească, anume conflictul de la Târgu Mureș din 1990.

Felul în care societatea românească  a închis acel conflict și a lecuit acea rană, inclusiv prin invitatea la  dialogul politic al minorităților naționale, a fost după opinia mea unul din  marile succese după 1990. A zgândări această rană și a readuce tema aceasta  exact la Târgu Mureș, într-un moment în care opinia publică românească e  sensibilizată de situația economică precară, de lipsa de sens și neliniștită de  șirul de proteste din luna ianuarie este o gafă politică uriașă. Un guvern care  face asta dovedește că nu are deloc intuiția gravități momentului pe care îl  trăim. De aceea noi depunem această moțiune de cenzură tocmai pentru a opri ca  această rană, pe care am socotit-o închisă, să se redeschidă.

Nu știu cum vor argumenta colegii  noștri de la Partidul Democrat poziția de a respinge această moțiune de  cenzură, nu știu din punct de vedere politic cum vor explica acest lucru, însă  atât din punct de vedere al registrului național, cât și în ceea ce privește  nostalgiile, frustrările, temerile cu care am intrat în tranziție și de care am  crezut că ne-am lecuit, cât și din punct de vedere emoțional, această moțiune  de cenzură este o temă politică de prim rang și ea poate decide menținerea sau  demiterea acestui guvern.

Și dacă ceilalți colegi din  Parlament gîndesc ca și mine și gândesc în termenii registrului național și  doresc să protejeze această țară de propriile sale neliniști, ar trebui ca  această moțiune de cenzură să fie votată. Ar fi un semn, pentru orice guvern  viitor, că trebuie să scoată pantofii la ușă, atunci când se apropie de această  temă și că vechile răni nu trebuie redeschise și lecțiile lor nu trebuie uitate.

Jurnalist: În  contextul plecării cât mai multor parlamentari, atât către PNL, cât și PSD,  sunt îndreptăţile aceste emoţiil pe care Kelemen Hunor le are? Adică până la  data dezbaterii și votării moțiunii, aveţi ceva informații că veți avea atâți  parlamentari încât sa aveți majoritatea sa demiteți Guvernul?

Varujan Vosganian: S-ar putea ca unii parlamentari să rămână în grupurile  parlamentare ale arcului guvernamental și, totuși, să voteze această moțiune. Relația dintre actualul guvern  și majoritatea parlamentară nu este o relație atât de osmotică, încât  majoritatea parlamentară să își lege existența de acest guvern. După opinia  mea, Mihai Răzvan Ungureanu va avea mari probleme să își păstreze mandatul până  la alegerile parlamentare.

 

187 Responses to “Declaraţiile senatorului Varujan Vosganian în cadrul conferinţei de presă privind fondurile europene”

  1. hermann spune:

    Haideti ca incet, incet incepem sa spunem toate defectele noastre, pai maestre tocmai despre asta este vorba, ia presa dupa tine, ia toata media dupa tine, tine-te de TV toata ziua cand esti la guvernare, cand reprezinti functii publice (vai cat mai mai certam si cu prefectii nostri), pai sa nu ti se para nimic normal pentru ca lumea nu va stii niciodata ce faci tu, avem o lipsa crasa de MARKETING POLITIC MAESTRE!!!! niciodata nu ne-am priceput la asta si vad ca nici nu vrem sa invatam din toate “esecele”!!!! numai ca, pacat ca aceste “esece” impardonabile se fac de cele mai multe ori pe resursele noastre, a celor care muncim ca prostii in teritoriu, iar la centru isi bat joc de noi…
    Despre asta vorbeam maestre si aici trebuie sa reflectam mai mult, dar dupa cate vad eu degeaba, chiar ieri aflat prin colegiu primari si consilieri PD-L m-au abordat sa treaca barca la noi, daca le dam evident ceva, am sunat repede “presedintele” nostru care si-a cumparat voturile si a falsificat arhivele partidului in ceea ce privesc membri activi pentru a fi ales presedinte la Conferinta Judeteana si i-am spus de poveste si mi-a raspuns: Pai sa vina cat de multi, ca noi si asa nu avem organizatii in judet, in conditiile in care el este de 2 ani presedinte de filiala?????.
    Ca astazi sa aflu ca deja le-a promis functii, privilegii si protectie in detrimentul membrilor nostri de partid, chiar unii din PD-L au zis ca daca ii vom proteja sa mai ia in continuare subventii APIA, desi ei declara fals acum suprafetele, ei vin cu totul in PNL, ceea ce au si facut, deja mai am un deja vu, imi amintesc de Guvernarea noastra in care ignoranta si miserupismul si investitii facute in catune erau la mare pret pe liste de HG (s-au facut scoli noi pentru 3-5 copii si acum stau goale), statiile de epurare ale lui Petrache stau nefunctionale pentru ca in loc sa se uneasca cateva comune apropiate pentru a face o statie functionabila si rentabila, acum fiecare catun are statia lui, fara sa fie opertionala si niciodata apta macar sa se amortizeze – exemplele sunt mii la nivel national
    Maestre fara o cultura organizationala bazata pe resurse umane profesioniste cu criterii de performanta transparente, ceea ce niciodata nu a avut PNL, in vecii vecilor nu se va reforma clasa politica, oamenii vor fi la fel de mult mintiti si tradati, iar noi, politicienii ne vom bate joc de ei in continuare sau vom lucra prin birouri fara sa comunicam cu ei…
    Apropo de consultari, de curand Asociatia Romana a Bancilor a propus MAEur sa devina ei OI in cadrul AM de gestionare a fondurilor europene, cea mai mare prostie care se putea inventa vreodata. Pai cea mai mare parte din fonduri au fost blocate tocmai din cauza bancilor care nu doresc sa se implice in finantare, decat in conditii draconice, desi cer garantii peste garantii (desi au garantii de la stat prin EXIMBANK sau alte surse tot pun bete in roate beneficiarilor de fapt robiilor, pentru ca asa ii trateaza), comisioane peste comisioane etc, iar dupa reuniune l-am abordat pe Leonard si mi-a spus: va dati seama ce idee grozava, dupa care l-am contrazis spunandu-i ca este un mare BULLSHIT, dandu-i exemple din practica implementarii proiectelor si mi-a spus: pai chestiunile astea ce mi le spui nu le cunosteam, si i-am zis: vedeti d-le ministru pentru ca va intalniti numai cu cei care au in spate interese meschine, fara a se gandi deloc la beneficiari, dar de ce nu va intalniti direct cu beneficiarii!!!!
    Si acum imi amintesc ce mi-ati scris in tema trecuta ca va intalneati cu ARB, cu camere de comert etc, pai nu acolo este cheia maestre, de aceea omoram economia pentru ca astia sunt precum cortorarii in targ, vor sa castige din 2-3 miscari, iau de aici si vand cu dobanzi colosale, ceva ce oricum nu este a lor (banii) care ii iau din BNR cu 5-6% si ii dau pe piata cu 13-16% cu astia va intalneati si dumneavoastra, nu??????????? Stiti ca dupa parlamentari si oameni politici, cel mai mare trafic de influenta in aprobarea dosarelor de finantare UE o fac ambasadele?????? exista studiu in acest sens la institutiile abilitate…
    Dar cu managerii de fabrici performante, constituiti intre ei, trebuia sa ii lasati sa se aleaga ei intr-un Consiliu Consultativ, sa se accepte si sa se recunoasca intre ei, v-ati intalnit? Ati avut asemenea initiativa? Si stiu ca aveti multi prieteni chiar apropiati care chiar au firme, oare cu ei ce discutati cand va intalniti?????
    Sa continuam ca, in Comisia CNVM inclusiv PNL a numit loseri profesionali si apoi ne miram ca nu merge Piata de capital si altele, pai haideti sa vedem din cine ii formata comisia in Romania si din cine este formata in Polonia (cea mai buna bursa din regiune), in Bulgaria… aici ce mai ziceti?????… cu siguranta ma veti combate si in astea, dar pentru D-zeu cand ne trezim si vom incerca sa schimbat ceva in tara asta!!!!!!!!!!!!!!!!
    Cititi si va cruciti:
    http://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/cand-vine-vorba-de-numirea-comisarilor-cnvm-avem-de-invatat-chiar-si-de-la-bulgari-9472815

    Băsescu: “După ce nu voi mai fi preşedinte, voi face o şcoală pentru politicieni,” – sa stiti ca asta ne si trebuie, bine, ca nu este el in masura sa faca asta!!!!!!, dar ideea este geniala, ca altfel nu se mai poate in Romania si oricum cu “clasa” asta “politica” nu avem nicio sansa niciodata… Mele, Sorinel, toti adica!!!
    Eu tin legatura cu Asociatia medicilor romani din strainatate, cu Asociatia fizicienilor din strainatate, veri de-ai mei sunt doctori in Franta, fizician la Institute de prestigiu in fizica Atomica pe langa NASA, profesori in SUA, Belgia, Germania etc, cu Asociatia Studentilor romani din strainatate, acum dorim sa sensibilizam sa cream Asociatia profesorilor romani din strainatate, pai sa vedeti daca ii veti baga in seama vreodata pe acestia, cum au ei solutii imediate pentru Romania, dar din pacate nimeni nu-i consulta si nimeni nu-i propune pentru functii in tara, desi Base a incercat ceva, dar mult prea tarziu, daca facea asta prin 2004 acum era altceva!!!!!!!!!!!!!!!
    Da, greu cu boii la jug, dar cine va vrea sa incepem sa facem intr-o zi randuiala in tara asta???????????????????
    Sa dea de veste si sa ni se alature, nu pretindem ca avem cele mai bune solutii , ca stim tot, tocmai de aceea va asteptam sa ni va alaturati, dar cu conditia sa fiti de bun simt din nastere, sa aveti expertiza si rezultate profesionale practice bazate pe performanta in timp, sa aveti cuget si simtiri de roman!!!
    Ne vedem la continuarea programului in 100 de puncte, dar dupa Congres ca vom fi sambata pe acolo…

  2. Sorin Muncaciu spune:

    Domnule Vosganian, ce naiba ati adus in discutie evenimentele din 1990 de la Tirgu Mures, nu va este frica ca ii dati idei lui Basescu ?? Atunci baietii lui Iliescu au pus benzina pe un foc ce mocnea. Acum Basescu se afla cu spatele la perete, nu mai are nici un fel de munitie cu care sa ” ciuruiasca ” USL-ul. Este clar ca nimeni nu ” mai pune botul” la “produsele” marca Basescu rectae : ” renunt la restul de mandat” sau MRU. Omul poate deveni disperat, orgoliul lui patologic nu se poate impaca cu ideea ca , dupa parlamentare, va fi tirit in mocirla sa simta pe propia piele ” iubirea poporului” si bucuria de ..” sa traiti bine” !! S-au mai vazut cazuri cind , in conditii exceptionale de ” iminenta a conflictelor etnice” se instaleaza dictatura ” temporara”. O minte bolnava ca a lui Basescu poate produce orice secenariu surpriza sau grozavie..!
    Ca sa va spun pe a dreapta , acum citeva zile , am citit un studiu care arata ca in secolul 20, numai populatiile extrem de religioase s-au impotrivit, cu oarecare succes, instalarii dictaturii in tarile lor. In cazurile natiunilor ” seculare” sau cu un grad de civilizatie, dictatura s-a instalat fara opozitia societatii civile . Gindindu-ma la Romania, dupa comunism , poporul roman este mai mult ” secular” decit fanatic religios si asta, reprezinta riscul ca societatea romaneasca sa nu reactioneze in cazul tentativei instalarii dictaturii, sub motivatia ” urgentei” prezervarii interesului national !!

  3. un liberal optimist spune:

    @VV,
    Iata, a ramas motiunea fara obect. Ce ne facem? Simplu:sa continuam sa-i demolam bucata cu bucata. Si nici n-au iesit prea multi in strada. Dar puteau umple strazile!

  4. Bibliotecaru spune:

    @ VarujanVosganian

    Veţi lua cuvântul la congres?

    Dacă da, aţi vrea să vorbiţi un pic despre democraţia partidelor (masa ia hotărârea, alesul execută) de la toate nivelurile partidului?

  5. un liberal optimist spune:

    @VV,
    Nationalism in sensul prezervarii valorilor nationale, nu extremism nationalist, care nu face bine nimanui. Asta in conditiile in care gandirea europeana incepe sa faca tot mai multe victime de toate partile.
    Daca nu s-a mai semnat contractul privind CuproMin, presupun ca nu o sa va concentrati doar pe Targu Mures.Cum si Chevron anuntat ca amana un an inceperea explorarilor..

  6. lordul john spune:

    @VV

    Imi spuneati acum cateva zile de umplerea gaurilor de la schweizer! Daca le umplem cu “bok” stricam schweizerul! Exemplu: aud ca primarul PD in functie de la Gorban (o lepra, il cunosc personal de foarte multi ani) care se afla in cercetare penala pentru niste escrocherii cu pamanturile (mare golanie a facut) si-a anuntat inscrierea in PNL si candidatura la primarie din partea noastra! Aseara a fost arestat, pe buna dreptate, iar acum acuza ca e victima politica.
    Daca cineva din PNL a hotarat sa-l primeasca pe Leonte in partid sa-si dea demisia deindata!
    Prefer schweizer, decat lături cu camembert!

  7. Bibliotecaru spune:

    @ Varujan Vosganian

    Domnul Crin Antonescu, susţinut de PNL, a dat încă o dată dovada unei conduceri dictatoriale şi a unui amatorism politic aproape de râs (dacă nu ar fi de plâns). Am avut astăzi imaginea unui PNL ce semăna perfect cu maşina propagandei PCR. Ce se întâmplă cu PNL-ul, unde este partidul de elită al elitelor? Priviţi înregistrarea şi veţi vede cum vorbeşte domnul Antonescu şi se aud aplauzele de tip ceauşist şi imaginea congreselor de altădată (mai ţineţi minte cum scria în paranteze la cuvântări, aplauze puternice şi prelungite, ovaţii…)

    Domnia sa a supus la vot schimbarea articolului…
    Articolul 65
    e) Numărul de membri al Biroului Politic Central, care poate fi propus de un candidat la funcţia de Preşedinte al partidului, este de 32, dintre care 15 vicepreşedinţi.

    şi a articolului…

    Articolul 73
    (2)Biroul Politic Central este alcătuit din Preşedinte, 15 vicepreşedinţi şi 17 Membri, Preşedintele Fondator 1990 şi Preşedintele de Onoare al Partidului Naţional Liberal.

    (sper că au fost schimbate amândouă… căci nu am urmărit chiar foarte atent)

    De ce? Ca să-i facă loc domnului Frunzăverde pe postul de vicepreşedinte?

    Unde a greşit fundamental domnul Antonescu? Articolul 65 spune că Biroul Politic Central este ales o dată cu votul pentru candidatul la funcţia de preşedinte al Partidului. Cu alte cuvinte, chiar dacă se trece de la 15 la 16 vicepreşedinţi, era nevoie de un vot pentru funcţia de preşedinte al PNL pentru a putea alege pe cel de al 16 vicepreşedinte. Nu este normal să mai vină un vicepreşedinte, şi încă unul venit de 5 minute în partid, fără a fi votat în condiţiile statutare.

    Dar cel mai politicianist act este susţinerea în acest congres a candidaturilor pentru posturile de premier şi preşedinte la României. Preşedintele propune şi supune aprobări două funcţii în afara partidul într-un astfel de mod, cu unic candidat?

    Ce spune statutul PNL despre astfel de candidaturi?

    Articolul 31
    (3)Hotărârile cu privire la persoane se iau în mod obligatoriu prin procedura votului secret.

    Articolul 32
    (1)În toate cazurile de alegeri, inclusiv cele referitoare la desemnarea unor candidaţi pentru funcţiile din Guvern şi administraţia publică centrală, listele de candidaţi se întocmesc în ordinea alfabetică a numelor candidaţilor, precedate de numere de ordine.
    (2)Candidaturile se depun în original sub semnătură de primire, după caz, la Secretariatul General, secretariatul filialei sau organizaţiei până la expirarea termenului de depunere, conform art. 92 din Statutul PNL, precizându-se funcţia pentru care se candidează.

    Domnule Vosganian,
    Eu tot aştept ca PNL să se transforme într-un partid al luminii dar nu pot să nu văd cum şi becurile care sunt deja aprinse se sting unul câte unul. Mesajul meu către PNL este că nu voi vota pentru Crin Antonescu, domnia sa îmi pare mai apropiat de statura interioară a dictatorului decât era Traian Băsescu în 2004. Sfatul meu este să vă găsiţi rapid alt candidat la preşedinţie. Poate domnul Tăriceanu, poate domnul Mihai Voicu… Eu unul nu votez cu dl. Crin Antonescu, îmi este mai frică de evoluţia domniei sale decât de Traian Băsescu.

  8. tiberiu spune:

    @VV
    Salut gestul lui Ponta de a rupe in mod simbolic scrisoarea mincinosului patologic si sadistului care a facut numai rau cetatenilor.Astept un gest silmilar la fel de convingator si din partea lui Crin. Pedelacheiii trebuie sa inteleaga cu cine au de-a face : cu forta politica uriasa,unita,determinata,imbatabila,morala care va restaura cu price pret valorile democratiei.Vai de cei care vor indrazani sa-i stea impotriva !
    Acesta este singurul raspuns rational la mesajul otravit de la cotroceni.

  9. anca spune:

    @tiberiu
    “forta politica uriasa,unita,determinata,imbatabila,morala“?
    Ma faci sa rad… Tiberiu, parca tu erai o voce lucida si critica, nu?

  10. anca spune:

    @tiberiu
    Daca, prin absurd, TB ar demisiona, ce s-ar intampla cu USL? N-am vedea, oare, poleitul castel de azi surpandu-se in latrina de la subsol?

  11. anca spune:

    @bibliotecaru
    Ne-am intors la congresele PCR? Vai de noi… Am vazut si eu secventa cu Frunzaverde si mi s-a facut greata.
    Antonescu s-o visa maresal?!

  12. un liberal optimist spune:

    @anca,
    Fii mai optimista! Actiunea este una reusita; si mesajele sunt articulate. Acum conteaza forta de mobilizare a activistilor. Votarea in sine este o actiune complexa si care daca nu este bine organizata si executata vom ramane doar cu iluziile.

  13. cris spune:

    @ anca

    Nu cred ca este cazul sa inlocuim un partid unic printr-un alt partid unic, o “epoca de aur” cu alta “epoca de aur”, asa incit faptul ca aceasta coaltie se va separa la un moment dat in componentele sale este benefic. Vei vedea, sper, ceea ce este esenta unei democratii, alternanta la guvernare, adversari care se pot respecta unii pe altii, oameni care pot lucra unii cu altii atunci cind e nevoie. Dialog, cearta, desigur, dar nu latrat la unison. Adica revenire la o normalitate dinamica, contrariul acelui inghet orwellian al partidului unic la putere.
    Cel mai important lucru de vazut, cred eu, este depolitizarea pe de o parte, pe de alta maturizarea unei societati democratice care sa fi tras invatamintele de rigoare din cosmar si bube.

    Coruptie, interese, vei vedea tot timpul, sunt oriunde in lume, nu sunt precum variola, pe care sa zici ca o poti eradica, mai degraba ca gripa, in fiecare an alta forma – sper doar sa vad mecanismele care vor putea tine in friu asemenea valuri de “gripa” cit sa nu ajunga nici mortala, nici epidemie.

    Nu am deci teama ca un castel poleit se va darima, sper insa sa vad ca adevaratul stapin al castelului, adica pe noi, sa ne asumam si pozitia si responsabilitatile pe care le avem. Nu are importanta ce se viseaza unul sau altul vis a vis de putere, important este sa existe mecanismele pentru a-i aduce pe acestia mereu si mereu inapoi cu picioarele pe pamint si a le aminti ca puterea nu le apartine lor, ci noua. Nu ce asteptam de la ei e important, ci ce anume asteptam de la noi.

  14. anca spune:

    Vreti sa “ne radem“ putin de gazda noastra? Stiti, dupa principiul “cand pisica nu-i acasa…“. Pun pariu ca acum sta ca un leu in cusca…

  15. lordul john spune:

    @

    Asemanarea cu Congresele PCR este exagerata.

  16. tiberiu spune:

    @anca
    Declaratia lui A.Nastase “cruciada” impotriva actualului regim mi se pare cel mai semnificativ mesaj politic. Intocmai cruciadelor care adunau in jurul apararii unor valori majore o mare diversitate de forte, intocmai razboiului antinazist care a impus alianta militara SUA – URSS( tari fundamental adverse ideologic si politic)tot asa Ro zilelor noastre impune o puternica alianta a tuturor fortelor democratice pentru eradicarea “ciumei portocalii”,pericol mortal pentru viitorul Ro. Dupa restaurarea valorilor democratiei fiecare dintre partidele USL isi vor putea vedea de destinul lor individual.Am fost un sustinator al acestei idei cu mult inainte ca sa fie adoptata,voi continua sa fiu pana la realizarea obiectivului lor strtategic comun:restaurarea democratiei,a functionarii normale a institutiilor democratice,constituirea de mijloace legislative care sa impiedice pe viitor derapaje spre autoritarism institutional.Cum se stie dupa infrangerea nazismului SUA si URSS si-au reluat politica de confruntare( “razboiul rece”) cu consecintele stiute, veghind insa previnirea cu orice pret reinvierea nazismului.
    Simt o mare satisfactie ca am putut contribui cu ceva din fasa la edificarea aliantei USL care astazi face o demonstratie de forta si maturitate.De 3 ori Bravo !

  17. tiberiu spune:

    P.S
    Dupa aceste congrese extraordinare USL sondajele vor salta cu certitudiner peste 60%.Cand sondajele vor arata 65% pentru USL ,puterea portocalie se va prabusi.

  18. Bibliotecaru spune:

    @ anca aprilie 7, 2012 la 1:41 pm

    Cea mai importantă chestiune este astăzi schimbarea la faţă a politicienilor români.

    Am lăsat un comentariu mai larg la domnul Ponta pe blog

    http://blogponta.wordpress.com/2012/04/05/plangere-penala-impotriva-premierului-mihai-razvan-ungureanu/#comment-13533

    Rămâne de văzut dacă va fi aprobat, pentru că domnul Ponta mi-a mai “uitat” nişte comentarii în aşteptare de-a lungul timpului. Le voi pune şi eu pe blog, ca să rămână memoriei.

    Din păcate aceste congrese mi-au lăsat un gust amar. Mi s-au părut o mascaradă (spectacol cu măşti care nu lasă să se vadă adevărata faţă) în care vorbitorii au gândit mai mult maximizarea efectelor printr-un discurs “mobilizator” şi mai puţin cinstea, dreptatea, principialitatea…

  19. anca spune:

    @cris
    Vad ca astazi sunteti toti foarte optimisti, increzatori, plini de speranta.
    Poate v-ati molipsit de la discursurile astea frumoase si triumfaliste de la congres…
    Cruciadele s-au terminat cu un esec istoric rasunator, faramitarea Imperiului bizantin (v. a IV-a cruciada) si, in final, pierderea Constantinopolului, citadela a crestinatatii. Nu mai vorbim de nenumaratele masacre…
    Despre cum au impartit SUA si URSS Europa, mai bine tacem… Cred ca-l preferam – horribile dictu – pe Hitler decat pe Stalin!

  20. anca spune:

    De fapt, comentariul meu era si pt @Tiberiu.

  21. un liberal optimist spune:

    @anca,
    In mod cert ai o zi proasta!

  22. anca spune:

    @Cris, @Tiberiu
    Nu ma ingrijoreaza surparea castelului poleit, ci latrina de la subsol.
    Sigur ca USL se va rupe la un moment dat.

  23. tiberiu spune:

    @anca
    Un razboi (fie el politic) este ultima posibilitate si cea mai rea de a face politica si nu poate fi curat si impecabil ca o operatie chirurgicala.Chiar si operatiile chirurgicale lasa de multe ori sechele ,cu atat mai mult razboaiele.

  24. anca spune:

    @all
    Ma iertati, va las sa va bucurati!

  25. lordul john spune:

    @

    Crin a avut un discurs excelent.

  26. un liberal optimist spune:

    @lordul john,
    Si perfect pliat pe eveniment.

  27. lordul john spune:

    @un liberal optimist

    desigur, dar mai ales important prin prisma alegerilor locale. Din pacate, asa cum afirmam intr-un comentariu anterior, in teritoriu transferul penalilor din PD catre PNL “imi provoaca repugna”, ca sa citez un clasic in viata (sper).

  28. lordul john spune:

    @un liberal optimist

    inca un succes al guvernarii PD: http://www.contributors.ro/sinteze/degringolada-codurilor-%E2%80%93-un-esec-politic/

  29. cris spune:

    @ anca

    A avea iluzii e fraged, tineresc, dragalas si propriu unui anume stadiu, a considera ca orice e o deziluzie la fel. Vom fi trecut si noi prin aceste extremisme emotionale la alte momente, asa cum e si normal pentru orice om care creste si se maturizeaza, si ne vom fi tras concluziile. Cind e deja de asteptat sa te comporti ca un om matur, insa, iluziile/deziluziile nu mai au nimic frumos in ele, devin infantilism. Bucuria ori tristetea, pe de alta parte, nu sunt acelasi lucru cu “unde e iluziili mele, pe care le-am pierdut”. Imi cer scuze, adica, dar nu vad nici un motiv pentru care sa consideri ca lordul ar fi in spielhosen ori ca eu as avea fundite si codite. Inteleg mai degraba din ceea ce spui ca tu te maturizezi si ca reactia ta de neincredere e una sanatoasa, te tragi pe tine insati de mineca pentru a ramine cu picioarele pe pamint si capul pe umeri, si asta e bine.

    @ LordulJohn

    Cu totul de acord, a fost un discurs echilibrat, sincer si puternic.

  30. Mihai ANDREI spune:

    Hi, Cris !
    Ne-a fost dor de tine. Unele dispute lâncezeau în lipsa ta şi a celuilalt doctor, Jekyll – Shin.

  31. Mihai ANDREI spune:

    @ corina chiriac & liberalul optimist
    După cum bănuiam, e mai agreabil să fii liberal la Iaşi. Îmi amintesc şi eu bufetul Dunărea.

  32. anca spune:

    @cris
    Nu v-am considerat infantili, pe tine si pe @lordul john. In general, vorbiti cu un aer de superioritate, aproape profesoral, care denota siguranta de sine si o mare experienta de viata, asa ca n-am niciun motiv sa va suspectez de infantilism.

  33. Mihai ANDREI spune:

    @ anca
    eşti cam acidă azi – n-a venit berbecuţul la întâlnire ?

  34. anca spune:

    @mihai andrei
    Iar tu esti putin grobian. Poate pt ca-ti plac cumva oile?…

  35. un liberal optimist spune:

    @Mihai ANDREI,
    Erau alte vremuri. Dar si cafenelele liberale din Bucuresti sunt placute.Imi aduc aminte ca un istoric francez drag pasoptistilor nostri, in a sa “Istoria Revolutiei Franceze” avansa ideea ca una din cauzele izbucnirii revolutiei a fost si aparitia cafeneleor in secolul XVII. In sensul ca oamenii veneau la cafenea doar sa discute. Daca doreau sa chefuiasca mergeau la han sau la carciuma. Numele sau imi scapa.

  36. Mihai ANDREI spune:

    @ un liberal optimist
    Jules Michelet

  37. un liberal optimist spune:

    @Mihai ANDREI,
    Multumesc!

  38. @mihai andrei
    @liberal optimist
    Poftiti, intrati! Puteti intra in cafenea chiar daca nu intrati si in partid. :)

  39. cris spune:

    @ Mihai

    Asa cum ii spuneam lui VV, incep sa lucrez si la al treilea spital, peste clinica si celelalte, drept care imi reasez ritmul, orele, echipele; vorba neamtului “Aller Anfang ist schwer”. Asa incit te rog tine pasul, doctorul pe care il amintesti tu era numai doi, eu sunt multipla si ubicuitara.
    “berbecutul”?????

    @ anca

    nu e nici un ton profesoral, dau aceeasi atentie, respect si greutate lucrurilor pe care le spun ceilalti cit dau si alor mele – vorbeam de munca, n-as fi in stare sa fac atit de multe lucruri daca n-as considera ca fetele mele, asistentele, sunt egalul meu, nu subordonatele mele pe care sa le dadacesc. Pur si simplu n-am timp si de dadaceala, in nici o directie, nici a mea catre altii nici a altora catre mine, drept care lucrez cu egali, nu cu mai mici sau mai mari decit mine. Ai o reactie normala si sanatoasa pentru tine, avem reactii si opinii firesti pentru fiecare dintre noi.

  40. Mihai ANDREI spune:

    @ corina chiriac
    Ei, hei, hei, cum n-am pofti noi, măcar ca să ne-aducem aminte de prima tinereţe … Distanţele şi drumurile româneşti ne împiedică însă.

  41. Mihai ANDREI spune:

    @ cris
    Există şi alte provocări la fel de stimulative ca al treilea job, dar mai puţin cronofage, cum ar fi să dresezi un bărbat sau să iubeşti un căţel.
    asta din cauza celor 5 (cinci) !!! semne de întrebare cu care mi-ai dat peste mână (şi acum ar trebui să inserez un smiley, atât că nu ştiu cum.)

  42. un liberal optimist spune:

    @anca,
    Nu mai fi suparata. In politica toate aliantele sunt fezabile, cu conditia sa fie benefice natiunii. La urma urmei cum ai fi dorit sa se desfasoare aceste congrese care au mobilizat atatia oameni din toata tara?Pe fondulul Marsului Funebru? Iar Crin cu inteligenta sa politica a reusit sa ofere raspunsuri potrivite atat membrilor celor 3 partide componente cat si adversarilor. Pana la urma a fost un discurs pentru initiati. El nu candideaza.
    Si cel mai mult mi-a placut ca a abordat tema nationalismului necesar intr-o lume tot mai globalizata si globalizanta. Am observat ca nu prea i-a convenit Maestrului, noi tocmai avand de dimineata o disputa pe acest subiect.

  43. un liberal optimist spune:

    @Corina Chiriac,
    E adevarat ca l-ati primit pe sotul Mihaelei Popa in partid?
    A meritat sa-ti tinem pumnii zilele trecute? Nu ne-ai mai spus nimic.

  44. Bibliotecaru spune:

    @ lordul john

    Îmi puteţi spune şi mie trei idei din discursul domnului Antonescu. Nu am apucat să-l văd şi vreau să ştiu dacă merită să mă chinui să-l văd pe internet (la mine fişierele video mai mult nu merg decât merg).

  45. anca spune:

    @un liberal optimist
    Nu sunt suparata. Am inteles si necesitatea acestei aliante (chiar daca nu-mi place). Spun doar ca PNL-ul ar trebui sa aiba mare grija, sa gandeasca si solutii de avarie etc.
    Rezolutia de necolaborare cu PDL pare insa un gest emfatic si putin ipocrit in conditiile trecerii unor pedelisti la USL.
    In rest, sunteti liberi sa aveti ce reactii vreti, dar nu ma puneti la zid fiindca discursurile politice nu ma euforizeaza.

  46. un liberal optimist spune:

    @Bibliotecarul,
    Eu am retinut cel putin 2 teme importante despre care “intelectualii” si “doctrinarii” romani se feresc ca dracu’ de tamaie:nationalismul si conlucrarea “stangii” si “dreptei” romanesti in scopul propensiunii celei dintai. Ghilimelele nefiind intamplatoare. Idei ,dealtfel ,dezbatute frecvent si prin cafenelele liberale in ultima vreme. Are si Crin informatile lui. Cu siguranta vei gasi transcrierea discursului pe blogul Roxanei Iordache, azi sau maine.

  47. un liberal optimist spune:

    @anca,
    Nu te pune nimeni la zid. Considera ca suntem intr-un razboi pentru salvarea fiintei nationale. Cred ca ai inteles din comenturile de pana acum ca nu sunt un juvenil entuziasmat de orice declaratie politica ,fiind cam singur pe aici care ii mai creez Maestrului dileme strategice, fara a-i crea disconforturi politice.
    Daca pana si @tiberiului i-a placut… Chiar si tu @anca?

  48. anca spune:

    @un liberal optimist
    Chiar si eu, ce?

  49. Bibliotecaru spune:

    @ un liberal optimist
    Dacă domnul Antonescu a folosit în discursul domniei sale cuvinte precum “propensiune”, cu siguranţă că este un discurs ce trebuie citit.

  50. tiberiu spune:

    @anca
    Poate gresesc (desi nu cred) dar am impresia vaga ca anumite formulari ale lui @Cris precum :
    “tineresc, dragalas si propriu unui anume stadiu”+”extremisme emotionale”+”Cind e deja de asteptat sa te comporti ca un om matur”+”infantilism” etc
    care te-au nedumerit putin, erau cu viza (fina) la subsemnatul
    @Cris
    Gresesc? Oricum nu ma deranjeaza deloc, ba chiar au farmec micile intepaturi de la o persoana sofisticata ca tine. Ma simt excelent in pielea mea si sunt incantat ca la 65 de ani imi conserv aproape integral extremismul juvenil si patimas al “microbistilor” de la peluza.