Cormoranul şi pelicanul sau secretul unei bune guvernări

Am citit, când eram mic, o poveste despre cormorani. Zice că ei, fiind atât de ageri în a vâna peşti pe sub apă, erau folosiţi de pescarii mărilor. Dar, ca să nu înghită peştii, le puneau un inel în jurul gâtului, astfel încât cormoranii nu puteau înghiţi decât obleţii, peştii cei mici.

Pelicanului, însă, n-ai ce să-i faci. El are sub cioc un săculeţ de piele care se dilată pe cât mănâncă. Şi de săturat, nu se satură niciodată.

Prima regulă a unei guvernări altfel decât cea care a fost este că noi trebuie să fim precum cormoranii cu inelul în jurul gâtului şi nu precum pelicanii cu sacul nesăţios. Acest lucru e valabil pentru miniştrii noştri, pentru preşedinţii consiliilor judeţene şi primari, pentru liderii organizaţilor locale. Şi tot aşa trebuie să ştie despre noi prietenii noştri sau cei care, după ce s-au învrednicit făcând afaceri cu PD, îşi caută acum la USL prilej de noi aldămaşuri.

138 Responses to “Cormoranul şi pelicanul sau secretul unei bune guvernări”

  1. lordul john spune:

    @anca

    Discutiile astea le-am avut si cu diriginta fiicei mele, care imi spunea ca nu mai poate pune note care sa reflecte efortul depus de elev in invatarea materiei, pentru ca orice nota pusa pe drept ii distruge viitorul copilului, avand in vedere ca media anilor de studiu are o pondere semnificativa la admiterea in clasa a IX-a. Practic suntem intr-un cerc vicios. Eu am luat in viata mea toate notele, inclusiv 1 pentru “suflat”. Acum daca un copil ia un 7 e o tragedie totala.

  2. un liberal optimist spune:

    @lordul john,
    @anca,
    Eu as merge si mai departe, statuand invatamant obligatoriu de 12 ani, dar cu diferentiere de competente, ca in UK. Bac de grad A, B, C si D.Pe baza gradelor obtinute pot candida la universitati mai bune sau mai slabe, eventual in invatamantul profesional.
    Pe timpul meu inca mai existau scoli profesionale si postliceale. Fiecare absolvent de gimnaziu sau de liceu isi cam stia puterile si optau direct pentru profesionala sau postliceala.De altfel legea distribuirii exponentiale(celebra Curba Gauss) nu minte.

  3. lordul john spune:

    @anca

    Urmaresc, acum dupa caderea pare-se neasteptata a guvernului, pozitiile “intelectualilor” lui Basescu. Aproape toti, in cor, sustin ca USL-ul nu va reusi sa faca nimic pentru ca doar ce a facut Boc era bine si corect (dupa mine Boc a fost cel mai penibil politician dupa Bratianu “cartof” si Iosipescu Zambra). Autosuficienta si minciuna repetata zilnic (PD partid de dreapta) au fost principalele elemente ale guvernarii Basescu-PD. Acum ii aud si pe cei de la UNPR ca vor sa vada masurile de stanga ale programului de guvernare (pe 5 luni) ale lui Ponta. Pai, cand il sustineau pe Boc inseamna ca acesta a luat masuri de stanga, nu? PSD-ului si PD-ului le trebuie putina smerenie dupa ce au abrogat in decembrie 2008 masurile de prevenire a crizei luate de Tariceanu in noiembrie 2008.

  4. anca spune:

    @lordul john
    Da, se cheama evaluare continua. Numai ca se pierde din vedere ca evaluatorii sunt de toate felurile (mai slab pregatiti, mai corupti etc.). La un examen de admitere sunt aceiasi evaluatori pt un nr. de elevi. Adica exista aproximativ aceeasi unitate de masura.
    Da, asa este, noi n-am trait teroarea notelor. Ce fericire! Si parca nu suntem chiar prostuti, nu?

  5. lordul john spune:

    @anca

    Si eu cred ca nu prea excelez in prostie! :)

  6. lordul john spune:

    @all

    explozie la firma o vis-a-vis de peste strada biroul meu. A izbucnit si un incendiu! Noroc ca sunt gard in gard cu ISU

  7. lordul john spune:

    @cris

    Nivelul la care a ajuns PD-ul este de-a dreptul tragic! La Iasi, pe lista de consilieri judeteni, l-au pus pe Catalin Morosanu, zis si Moartea din Carpati, luptator de K1, care a declarat ca daca nu voteaza consiliul cum zice el, ii bate pe toti (cu dreapta evident, ca PD-ul e de dreapta). Omul, simpatic, sportiv bun, dar cam neardentalian se spera ca va salva de la dezastru partidul.

  8. tiberiu spune:

    @anca
    Se spune ca mai binele este dusmanul binelui.DA ,sunt convins ca cei din conducerea USL sunt mai buni decat TB, Udrea, Videanu, Anastase, Ialomiteanu, Funeriu,Igas,Ungureanu. mai buni d.p.d.v al conduitei morasl si profesionale. Nu cunosc in randul pedistilor nici o persoana ca pentru care sa am macar o particica din inalta stima pe care o nutresc fata @VV, pentru inaltele calitati profesionale si morale ale domniei sale. @VV este in opinia mea un reper care da valoare structurii USL asa cum un diamant da valoare unui inel facut din alpaca. Nu sunt naiv sa cred ca toti USL-isti sunt oameni buni si toti pedelisti sunt aprioric rai.Nimeni nu este rau in mod absolut saui absolut bun,fiecare din noi are parti bune si mai putin bune.
    TB impreuna cu ceilalti a generat insa un sistem politic abominabil, antisocial si antinational care trebuie inlaturat imediat , asa cum un om bolnav de cancer in faza terminala trebuie in primul rand salvat de la moarte, chiar daca dupa aceea nu va fi nici cel mai sanatos si nici cel mai voios om din lume. “Ciuma portocalie “este o boala terminala a societatii romanesti si trebuie eradicata defintiv si cu orice pret.
    Daca iti imaginezi ca se poate convietui si progresa ca natiune cu aceasta malformatie politica eu cred ca greseti fundamental. Fiecare are insa dreptul la propria opinie.

  9. tiberiu spune:

    @VV
    Exprimari vagi de genul “Nu cred ca UDMR o sa joace cartea opozitiei, nu are de ce” nu ma incalzesc.
    Va rog insistent sa miliati pentru cooptarea lor , platind chiar cu un pret politic substantial cerintelor lor etnice.S-au dovedit o grupare politica cu adevarat democratica,o pavaza impenetrabila in calea intentiilor malifice de la cotroceni(reorganizarea teritoriala,votul prin corespondenta).USL le datoreaza mult UDMR-lui pentru situatia actuala care ne da sperante intr-un viitor mai bun.
    UDMR-istii s-au dovedit tovarasi de nadejde la bine si la rau , militati pentru atragerea lor cu orice pret.Este interzis sa asumati cel mai mic risc sa nu primeasca investitutra guvenul Ponta.
    Planu B al lui Ponta (alegeri anticipate), in cazul ca guvernul lui nu primeste investitura este un plan sinucigas,care se va solda cu continuarea guvernarii MRU si fraudarea alegerilor in stil mare de catre Pedisti(se vorbeste de 3 milioane de alegatori aparuti pe liste de niciunde).
    Este o crima sa mergeti la risc la votul de investitura.
    Va rog,va cer, va conjur sa securizati cu orice pret coalitia guvernului Ponta cu UDMR.

  10. anca spune:

    @tiberiu
    Ti se pare ca as avea vreo stima pt PDL? Nu cred insa in solutii imorale. Parerea mea este ca PDL-ul ar fi pierdut alegerile la toamna, in ciuda incercarilor de frauda. Oamenii ar fi iesit masiv la vot. Dupa tot ce s-a intamplat, nu mai sunt sigura.
    Avem viziuni diferite asupra vietii. Eu prefer lupta cinstita, cu orice risc. E optiunea mea si mi-o asum, cu toate pierderile trecute si viitoare. E adevarat ca n-o sa fiu niciodata om politic.
    Deocamdata, voi acorda incredere USL. Dar nu voi inchide ochii. Nici macar la stralucirea diamantului nostru armenesc (smiley).

  11. tiberiu spune:

    @VV
    1)Imi fac probleme pentru investitura
    2)Imi fac probleme pentru stabilitatea guvernului Ponta pana la alegeri.TB va actiona sa demita guvernul Ponta in proximitatea alegerilor prin coruperea a catorva parlamentari.Este interzis sa se repete scenariul de cosmar din 2009 cand PSD a fost aruncat peste bord de la guvernare prin povestea cu Dan Nica,lasand organizarea si fraudarea alegerilor in mainile lui TB.
    Guvernul Ponta trebuie securizat ermetic.Numai cu UDMR o poate face

  12. anca spune:

    @aurel
    Aurele, ce tovaras iubit visezi acolo? Adreseaza-te cui trebuie. Mie nu-mi place cultul personalitatii.

  13. anca spune:

    @aurel
    N-am interpretat la modul personal, de-aia ti-am zis sa te adresezi cui trebuie.

  14. anca spune:

    @aurel
    Nu-mi place sa fiu folosita.

  15. anca spune:

    @aurel
    Stiam ca loveai in @tiberiu, dar fii barbat si foloseste abordarea directa. Eu nu sunt manta.

  16. tiberiu spune:

    @VV
    Daca termenul “securizat” nu va convine, desi nu este vorba de un geam, propun termenul de “blindat”.
    Guvernul Ponta trebuie “blindat” cu UDMR.Blindajul costa mult si este un lest aparent inutil pe care o masina blindata il trage tot timpul dupa ea ,dar la momentul critic blindajul salveaza vietile.
    Guvernul Ponta ca o masina blindata !

  17. anca spune:

    @aurel
    Cred ca esti cam parsiv. Vrei sa lasi impresia ca am fi intr-un soi de complicitate. Nu suntem. Eu spun direct ce am de spus, nu ma folosesc de altii. Asa ca nu-mi mai trimite biletele pt alti destinatari. Doar biletele de dragoste, daca nu te mai poti abtine…

  18. tiberiu spune:

    @anca
    lasa-l pe aurel sa-si faca meseria

  19. Marin spune:

    VV
    Da, DC e o numire politica, dar sa speram ca stie si cum arata un fir de leustean…

    In alta ordine de idei, am observat ca ati publicat doar unul din comentariile mele.

  20. BUDDHA spune:

    ANCA

    Vad ca tu persisti in a incerca sa demonstrezi cu tot dinadinsul cat esti tu de “feminina”, de culta si de romanticoasa. In fapt, nu esti decat o semidocta. Vorba lui Marin sau a luiEmi, nu mi-e clar: Vrei sa gagicareala, du-te pe site-uri de matrimoniale.
    Doamne Fereste, nu intelegi absolut nimic din ce ti-am reprosat noi aici si o tii aiurea pe-a ta. N-are nimeni nimic cu tine, cicu modul tau exagerat de a te fandosi. Asta e cuvantul: FANDOSEALA.