În loc să strângem cureaua, trebuie, mai degrabă, să ne suflecăm mânecile

Ca de obicei în astfel de situaţii, dezbaterea este aprinsă, cu accente contradictorii, cu răfuieli şi nostalgii, cu vechi năravuri ridicate la rang de virtute ori cu idioţenii spuse cu aerul adevărurilor fundamentale.

Românii aşteaptă. Singura lor certitudine, în acest moment, e speranţa, ceea ce nu e rău de loc dar e cu atât mai fragil. Se aşteaptă noul Guvern, se aşteaptă programul de guvernare, se fac pronosticuri privind ce mai coace Băsescu. Estimp, problemele rămân şi lor trebuie să li se dea un răspuns.

 

În primele trei luni ale anului a fost „mâncat” peste jumătate din deficitul bugetar al întregului an. Asta arată o analiză atentă a execuţiei bugetare. Investiţiile străine sunt pe nicăieri iar creditul nu se mişcă. Perspective privind crearea locurilor de muncă nu sunt. Trei sferturi din administraţiile locale sunt falite dacă nu sunt susţinute prin transferuri bugetare. Plouă cu infringement – uri de la Comisia Europeană iar în ce priveşte fondurile europene mai mult ni se taie decât ni se dau. Reţelele şcolare şi cele spitaliceşti sunt intr-o continuă degradare. Pe cât de mare e speranţa românilor, pe atât de puţină le-a rămas răbdarea.

 

În aceste condiţii, noul executiv are două variante. Fie să joace rolul unui Guvern cu mandat limitat, având ca obiective prioritare consolidarea bugetară şi organizarea alegerilor, fie să asume obiective pe termen lung pe care să le demareze încă de acum. Există şi o variantă combinată, pe care eu o socotesc cea mai potrivită, în care obiectivele pe termen mediu să fie enunţate în preambul iar programul de guvernare să cuprindă modul în care ele vor începe
a fi aplicate pe termen scurt.

 

Această ultimă formulă este preferabilă. Ea ar sugera, pe de o parte, că noul Guvern înţelege situaţia în care se află România, că îşi asumă
imperativele momentului, dar şi ţintele pe termen lung. Pe de altă parte, ar recunoaşte că rezolvarea lor nu se poate face de azi pe mâine decât cu mari riscuri.

 

De o mare importanţă este, în acest context, justiţia socială. Bugetarii reclamă, şi pe bună dreptate, refacerea veniturilor reale, aşa cum erau ele în iulie 2010. Guvernul trebuie să ofere un scenariu realist privind îndeplinirea acestui obiectiv. Spre deosebire de Guvernul PD, care avea scadenţe mai scurte, Guvernul USL poate propune un program privind reîntregirea veniturilor care să se întindă pe o perioadă mai lungă, dincolo de scadenţele electorale. Şi pe care să-l ducă la îndeplinire.

 

Ideea că românii trebuie să strângă cureaua pentru că asta e situaţia nu cred că e partitura cea mai potrivită pe care să o cânte noul Guvern. Decât să strângem cureaua trebuie, mai degrabă, să ne suflecăm mânecile. Propuneam acum câteva luni un proiect privind modernizarea infrastructurilor şi creşterea competitivităţii, pe care în numeam „Programul celor o sută de miliarde de euro”. Asta înseamnă creşterea veniturilor, investiţii, slujbe noi şi modernizare instituţională. Astfel de lucruri mi-ar plăcea să văd în Programul de guvernare USL.

78 Responses to “În loc să strângem cureaua, trebuie, mai degrabă, să ne suflecăm mânecile”

 1. cris spune:

  @ Tiberiu

  chiar nu stiu la ce te referi, eu l-am auzit in direct la emisiunea Danei Grecu. Spune foarte clar ca numirile vor fi pe criterii de competenta, nu pe criterii politice, de nici un fel. Ce anume vezi rau in asta? Daca femeia de serviciu stie sa dea cu matura, chit ca e pedelista, uneperista sau pepededista, iese prima la concursul de dat cu matura si ramine pe post. De ce i-ar fi teama ?

 2. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Nu vreau sa dau cu parul. Dar Daianu si Voinea consilierii lui Ponta pentru finante si economie?! Vai, vai…

 3. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Ma intreb daca au citit un bilant contabil in viata lor…

 4. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Fara modestie, dar am citit si eu vreo doua rafturi de carti cu teme economice. Dar aceasta bunavointa de a citi nu ma califica drept economist.

 5. tiberiu spune:

  @Cris
  N-am vazut emisiunea ci numai articolul cu citatele repective.
  http://www.ziare.com/crin-antonescu/pnl/antonescu-dam-afara-si-femeia-de-serviciu-numita-clientelar-1164649
  Vretii sa spuneti ca a fost citat Crin in mod eronat si el nu s-a exprimat in legatura cu “femeile de serviciu politice” ?
  Daca-i asa sa vina cu o dezmintire. Asemenea bazaconii trezesc din start resentinente adverse fata de noua guvernare din partea unor paturi largi de cetateni care se vor simti amenintati la “painea” lor numai pentru ca au ocupat diverse posturi in ultimii 3 ani de guvernare pedista. Pentru ce se deschide un asemena subiect sensibil in mod total neoportun ? Chiar toti functionarii numiti in ultimii ani sa fie incompetenti numai pentru ca au fost (sau nu) numiti politic?
  Iata ca si @VV confirma ca “Asta cu criteriile profesionale va fi imposibil de aplicat, caci presiunile filialelor care vor dori sa aiba reprezentanti in linia a doua va fi uriasa”.Si atunci ce am facut ?
  Atunci ce ramane din principiul ca numirile politice se vor face numai pana la secretar de stat(nu la nivele inferioare) ? Nimic !
  Am sust “aceeasi marie cu alta palarie” pe principiul “scoala-te de la masa ca sa asez eu” ?
  Daca renuntam la ideiile noastre numai ce “mirosim ciolanul” atunci la ce ne putem astepta atunci cand acesti “justitiari” USL se vor fi asezati cu tot tacamul la praznic ?Ne putm deci astepta ca guvernarea USL (daca va fi)sa se comporte la fel de abiziv ca cea portocalie,dar cu mai putina istetime ,caci in guvernarea portocalie joburile au fost atribuite fara prea mult tam -tam.
  Cu asemena conduita pierdem si bruma de speranta intr-o guvernare mai onesta.Cred ca trebuie atentionat Crin ca a luat-o razna.

  • @ tiberiu

   Partidele nu pot exclude criteriul politic. Intre doi oameni la fel de competenti e preferat cel care are si activitate politica. N-ai face la fel?

 6. tiberiu spune:

  @VV
  “Asta cu criteriile profesionale va fi imposibil de aplicat, caci presiunile filialelor care vor dori sa aiba reprezentanti in linia a doua va fi uriasa”
  E clar ca presiune va fi, dar datoria oamenilor politici in care ne-am pus sperantele pentru un alt tip de guvernare este sa instituie norme de conduita morale si profesionale total diferite de cele ale mafiei portocalii. Declaratia lui Crin ridica um mare semn de intrebare privind capacitatea USL de a institui legalitatea si moralitatea. Daca nu veti fi in stare s-o faceti veti esua rasunator.Toti ochii cetatenilor sunt acum focalizate pe USL.Asa cum guvernul MRU a cazut dupa nici 3 luni datorita conduitei sale imorale(proiectul de despagubiri 15%) acelasi lucru se va intampla fara indoiala cu USL daca intre declaratiil si fapte se vor constata paritati morale majore . Din partea mea guvernarea USl(daca va fi) va “benefia” de ZERO toleranta” !

 7. tiberiu spune:

  @VV
  Nu eu am enuntat principiul politizarii pana la subsecretar de stat, ci Crin si Ponta.Daca va deziceti de acest principiu, repetat de nenumarate ori, in favoare politizarii pana la “femeia de serviciu” ati pierdut partida.Reiese ca USL sunt la fel de mincinosi si profitori ca toti ceilalti.
  Nu sunt naiv,politizarea este un fenomen global,dar liberi si nesiliti de nimeni USL a promis cu totul altceva si un om care nu isi respecta o singura data cuvantul este discreditat pentru totdeauna.
  Alegerea va apartine :sa mergeti pe drumul politizarii excesive (ca pedistii) sau sa va respecdtati cuvantul si sa ramaneti respectati de cetateni ca oameni de onoare chiar daca cei din teritoriu vor “carai”.Reflectati.