Politica la timpul prezent

Acest comentariu nu e, cum va așteptați, o oda adusă pragmatismului, ci un avertisment ca politica nu trebuie sa se facă uitandu-te la ceas, care arată timpul pana la miezul – de zi ori de noapte – al zilei, ci măcar uitandu-te la calendar, care arată curgerea timpului pe un timp mai indelungat. Stiu ca e tentant sa iei acele măsuri care te avantajeaza, atunci când esti la putere. Dar legile sunt făcute nu doar pentru cei puternici, ci mai ales pentru ceilalți, mai slabi. Mai ales ca nimeni nu rămâne tot timpul puternic si ajunge sa cada, la un moment dat, victima propriilor decizii din alte vremuri.

Am votat in Senat propunerea legislativă privind votul uninominal pur, pentru ca era o lege organica, asadar avea nevoie de 60 de voturi si ar fi fost extrem de riscant din punct de vedere politic ca prima lege susținută de actualul Guvern si, in plus, initiata de copresedintii USL, sa nu treacă. Nu sunt insa un adept al acestui sistem de vot. El avantajeaza, in acest moment USL. Șansele de a obține peste 50% din mandate cresc foarte mult. Candidații PDL vor avea mari probleme, cei ai Partidului Poporului ori ai UNPR vor fi pe nicăieri, iar UDMR nu va mai avea reprezentare decât in cele trei județe din centrul țării si, poate, unul-doua mandate ratacite prin Satu-Mare ori Bihor. E destul de sigur ca nu va mai putea avea grup parlamentar in Senat, iar in Camera Deputatilor el va fi injumatatit.

Acest sistem se practica, de pilda, in SUA si Marea Britanie. E cel mai avansat in ce privește reprezentativitatea parlamentarilor. Numai ca in SUA nimeni nu se decide sa voteze cu Obama in schimbul unei sticle de ulei. Dacă procedurile o iau înaintea mentalitatilor s-ar putea sa asistam la efecte perverse. Suntem noi pregătiți pentru votul uninominal pur? Vom avea o clasa politica mai buna? Un electorat cu mai mult discernamant?

Oare Parlamentul actual e cel mai penibil din toate câte le-am avut din cauza ca am introdus votul uninominal sau din cauza ca l-am introdus doar pe jumatate? Om trai si om vedea.

152 Responses to “Politica la timpul prezent”

 1. ioana spune:

  @un liberal optimist,
  nu prea mai are cand sa invete,si nici nu cred ca ar vrea.Nu stiu daca ca e pe trendul stangii neaparat,cat e pe “doctrina” BNR.Multe rele ni s-au mai tras noua de-acolo…

 2. un liberal optimist spune:

  @ioana,
  Am inteles ca e si profesor la ASE. Iti dai seama ce promotii de economisti scoate aceasta “academie”?Daca mai combini si cu elucubratiile “expertei”Adreea Vass, te mai miri ca suntem pe faras?

 3. un liberal optimist spune:

  In rest, imi pare rau de Athletic Bilbao!

 4. anca spune:

  @rica
  Da, asa este, eu reproduceam termenul lui Georgescu: reformare, care nu inseamna neaparat privatizare.

 5. anca spune:

  @rica
  Nu te cred. Daca pana si eu stiu?!

 6. anca spune:

  @rica
  Sa mai intri pe blog, sa nu ne parasesti definitiv!

 7. anca spune:

  @rica
  De fapt, ai dreptate, nici eu n-ar mai trebui sa intru. Am o groaza de treburi.

 8. anca spune:

  @rica
  Atunci, plecam impreuna (de pe blog).

 9. anca spune:

  @rica
  Nu mi-e teama!

 10. anca spune:

  @rica
  N-am zis ca te vreau de barbat! Habar n-am cine esti.

 11. anca spune:

  @rica
  Plecam (de pe blog) fiecare la ale noastre. Asta era ideea.

 12. anca spune:

  @rica
  Nu m-am gandit la asta. Se poate spune la fel si despre femei?

 13. anca spune:

  @rica
  Nu stiu de ce au unii impresia ca duc lipsa de barbati. Poate pt ca sunt prietenoasa. Iarta-ma. Noapte buna!

 14. tiberiu spune:

  Bilbao a jucat avantat dar fara orizont.Le lipsesc jucatorii de clasa cu viziune care sa dea o pasa decisiva,care sa desfaca defensiva adversa.

 15. anca spune:

  @rica
  Nu m-ai deranjat, dar iti motivam de ce am reactionat asa. Tu sa ma ierti pe mine ca am fost suspicioasa.

 16. anca spune:

  @rica
  He, he, daca am fost uneori mai agresiva, tot aia rezulta pt unii: ca duc lipsa de barbati. Daca sunt calda si cochetez, tot aia: duc lipsa de barbati. Interesant, nu?

 17. anca spune:

  @rica
  Nu sunt idioti, doar malitiosi. Sau poate isi imagineaza ca sunt vreo Muma-Padurii. Ceea ce nu-i deloc rau. As putea fi un Cyrano de Bergerac.

 18. Aya spune:

  TRAIAN BASESCU- VIKTOR BOUT – TRAFIC DE ARMAMENT- TIGARETA II (SI CU IMPLICAREA G.I.P.P !!!.)

  Cu precadere in timpul celor doua mandate de ministru al Transporturilor din perioada 12 decembrie 1996- 22 decembrie 1999 Traian Basescu a avut o stransa colaborare cu Viktor Bout in domeniul marii criminalitati transfrontaliere (trafic de armament destinat zonelor aflate in conflict si organizatiilor paramilitare teroriste).
  Pentru desfasurarea acestor activitati criminale au fost folosite, in buna parte, aeronave din flotila Romaniei pe care Traian Basescu, tot in calitate de minsitru al Transporturilor, i le vanduse lui Viktor Bout, cu precadere, in timpul primelor sale doua mandate –cu precadere, in timpul celui de al doilea, din perioada 16 octombrie 1991 – 19 noiembrie 1992 (prim ministru, Theodor Stolojan).
  Pentru operatiuni a fost folost- cu implicarea directa a lui Traian Basescu (mai exact, la ordinul sau) Aeroportul Militar Otopeni.

  Traian Basescu a fost implicat in operatiunea de trafic transfrontalier cunoscuta sub numele „jurnalistic” de „Tigareta II” (in fapt, trafic tigari- armament)- aprilie 1998.

  Remarcabil este faptul ca Traian Basescu si-a inceput, efectiv, cel de al doilea mandat de ministru al Transporturilor din perioada CDR cu aceasta „activitate” de criminalitate transfrontaliera.

  O paranteza esentiala.
  Cei care cunosc „istorie recenta” stiu, desigur, ca, urma scandalurilor bine dirijate si „calibrate” incepute, intentionat, inca din decembrie 1997, Traian Basescu este cel care a determinat caderea guvernului Ciorbea in martie 1998.
  Scandalul care a dus la criza ce a provocat plecarea guvernului Ciorbea nu a fost „intamplator” sau „dezinteresat”, dar finantat cu bani GRU (de mentionat ca Traian Basescu era numit, in epoca, in cercurile politice, „specialistul in crize”.)

  Se stia ca Traian Basescu urma sa fie ministru al Transporturilor in viitorul guvern imediat dupa plecarea Cabinetului Ciorbea (martie 1998).
  In fapt, Traian Basescu- anuntat ca ministru al Transporturilor- isi prelua efectiv mandatul (repet, anuntat fiind, deja, oficial) in 17 aprilie 1998.

  In noaptea de 16/17 aprilie (oficial, deja in 17 aprilie) pe Aeroportul Militar Otopeni ateriza aeronava IL-76.
  La ordinul lui Traian Basescu, avionul a primit „gazduire” in zona militara, unde a fost descarcat (continea tigari) si a fost incarcat cu armament.
  „Schimbul” a fost „operat” in „cadrul” vechii colaborari intre Traian Basescu si Viktor Bout (unul dintre cei mai cunoscuti traficanti de armament ai lumii, „fost” ofiter GRU si un constant colaborator al lui Traian Basescu, in domeniu).
  Operatiunea („supervizata” de la Sofia de Ioan Talpes- „extensie” GRU in Romania si ambasador al Romaniei la Sofia, in acel moment) a fost descoperita in urma inregistrarii sale, si difuzarii ulterioare a informatiei catre presa, printr-o informare „discreta”.

  Cei care vor sa isi aminteasca, pot extrage din memorie informatia conform careia, din totalul incarcaturii de tigari, circa 300 de baxuri (care nu au putut fi depistate, ulterior, oficial) au fost incarcate separat si au luat o destinatie necunoscuta. In fapt, era „partea” ce trebuia sa revina, pe loc, „colaboratorilor romani” ai lui Viktor Bout- intre care, principalul, era Traian Basescu.
  Acele baxuri „disparute” au ajuns, in aceeasi noapte, la sediul GIPP (din epoca)- in cartierul Floreasca (deocamdata- repet,deocamdata!- nu dau adresa exacta, pe care o cunosc, asa dupa cum stiu si cine este martorul-cheie) unde au fost descarcate si depozitate temporar. GIPP apartinea, formal, generalului Dumitru Iliescu (de unde devine clar- daca mai exista vreo indoiala- ca marea criminalitate transfrontaliera este umbrela sub care se reunesc, in realitate, cei care, aparent, joaca roluri de personaje aflate pe parti diferite ale baricadei).
  In mai 1998, procurorul general Sorin Moisescu anunta ca (dupa “vinovatii de serviciu”- desigur, expreisa nu ii apartine fostului procurer general) urmeaza ca, pentru evaluarea probelor “sa se mearga pe verticala”. Dar se ajungea, astfel, la Traian Basescu si la acele parti ale serviciilor “corelate” cu GRU- ca atare, anuntul procurorului general a ramas nefinalizat.

  Mai ofer un “avertisment” (cu precizarea ca este doar o parte din “intreg”):
  Anterior- si tot la inceputul unui mandat de ministru al Tramsporturilor- s-a desfasurat o operatiune similara in cadrul “colaborarii” Traian Basescu- Viktor Bout.

  Traian Basescu si-a inceput primul mandat de ministru al Transporturilor din guvernarea CDR in 12 decembrie 1996.
  In 21 decembrie 1996. pe Otopeni Militar a fost „acceptat” (la ordinul si, evident, cu sustinerea lui Traian Basescu- repet, in cadrul „colaborarii” sale cu Viktor Bout) avionul IL-76 incarcat cu tigari. „Schema” a fost cea care avea sa fie regasita, ulterior, in cadrul operatiunii „Tigareta II- tigarile au fost descarcate iar avionul a fost incarcat cu armament.

  P.S.
  Avertismentul este ferm!
  A bon entendeur, salut!

 19. emi spune:

  @anca
  Ideea e ca un barbat te-ar tine ocupata sau nu ti-ar da voie sa scrii pe bloguri [nu ti-ar interzice direct, dar te-ar ruga sa-i faci clatite cand te apropii de computer].
  Supravietuirea nu stiu daca e frumoasa dar fiind necesara pentru existenta in timp a speciei, cred ca e “scrisa” in ADN. Frumoase sunt principiile dar nu doar cand le enunti ci atunci cand faci ceva pentru a le sustine [de exemplu inveti ca sa nu trebuiasca sa copii]. Si poate ca voi fi considerata “tocilara” dar eu pot numara pe degete lectiile pe care nu le-am invatat [pentru ca erau stufoase si mi-ar fi luat mai mult de 15 minute sa le "tocesc"]. Si la absolut toate lectiile neinvatate am luat cate un 4. Asta a fost “norocul” meu.

 20. anca spune:

  @emi
  Draga Emi, barbatii mei (ca sa vorbesc ca Marta Petreu in poezia Falanga) nu pot sa ma tina in lesa. Fac aproape tot ce vreau eu sa fac. Norocul lor ca nu vreau prea multe.
  A invata, a munci etc. – nu sunt principii. Un principiu este ca fiecare sa primeasca ce merita. Se poate intampla, din diverse cauze, sa nu fii mereu la un nivel bun, ideea este sa te multumesti cu ce meriti, sa nu incerci sa furi. Fata nu era suparata din cauza notei, ci a nedreptatii. Eu n-am fost niciodata o eleva model, desi, in general, am invatat. Chiar si lucruri care nu-mi placeau si le-am uitat total dupa aceea. Am fost mai speciala, in sensul ca toti profesorii stiau ca sunt inteligenta, ca sunt silitoare cand vreau, dar cu o fire mai de artista. Am suferit din cauza notelor doar cand erau nedrepte, altfel nu prea mi-a pasat. Odata avusesem niste probleme (de fapt, mai tot timpul am avut diferite probleme familiale, de-ale vietii, nu conteaza) si-mi ramasese o singura tema neinvatata: aceea mi-a picat la lucrare. Cu toate ca puteam sa schimb numarul, asa cum facusera alti colegi, n-am facut-o. Am lasat foaia goala.
  Probabil ca dincolo de instinctul de conservare, unii oameni au tot felul de abisalitati periculoase.

 21. lordul john spune:

  @cris

  suntem de acord asupra necesitatii unui consens asupra legislatiei electorale care sa fie votate prin acte similare cu cele constitutionale sau macar organice.

  Votul uninominal pur este o ticalosie care nu rezolva, in contextul actual, mai nimic:
  1. cel ales uninominal va face in continuare ce vrea el
  2. amoralitatea alesului va face in continuare ca obtinand 15% din voturi si fiind cel dintai, sa nu tina cont de ceilalti 85% in actele sale legilative
  3. alesul uninominal pur ar trebui sa i se poata revoca mandatul de majoritatea alegatorilor din colegiul sau
  4. asa dupa cum ii spuneam si Maestrului, am preluat doar copertele democratiei nu si continutul

 22. lordul john spune:

  @all

  Pentru monarhisti:

  Traiasca Regele!

 23. lordul john spune:

  @

  Nu doar in Romania se privatizeaza profitul si se nationalizeaza pierderea:

  http://www.telegraph.co.uk/finance/financialcrisis/9255621/Spain-nationalises-Bankia-as-euro-crisis-escalates.html

 24. Mihai ANDREI spune:

  @ lordul john
  Mă gândesc şi la ceva mai simplu, mai fezabil (şi acum legea electorală e lege organică). Ceva de tipul prevederilor codului fiscal. Adică orice modificare la legea electorală să nu poată intra în vigoare la următoarele alegeri, indiferent cât de apropiate / îndepărtate sunt acestea, ci abia peste încă un ciclu electoral. Dacă ar fi posibiă o asemenea prevedere, nu s-ar mai căuta subterfugii funcţie de situaţia concretă de moment (de ex. sondaje), ci, poate, s-ar apleca realmente asupra unui proiect de substanţă.

 25. lordul john spune:

  @Mihai Andrei

  Da, ai dreptate. Ar trebui sa poata fi aplicata ciclului electoral urmator, nu celui curent. Astfel se poate ajunge la o lege echilibrata pentru ca nu stii ce se va intampla peste 5 ani.

 26. emi spune:

  @anca
  Nu vor sa te tina in lesa, doar isi doresc sa fie centrul atentiei in viata ta, sa nu mai ai nevoie de prieteni sau de scris pe bloguri.
  Cred ca e un fel de gelozie.
  Primul 4 l-am luat intr-a patra la gramatica pentru ca nu am invatat definitia virgulei [era pe mai multe randuri si cam fara logica pentru 10 ani ai mei]. Din cauza de ceausei invatam dupa amiaza, eram singura acasa dimineata si aveam o alta preocupare mintala, citeam “Misterele Parisului” [Eugene Sue]. Nu m-am suparat ca am luat 4 ci ca invatatoarea m-a ascultat si ora urmatoare sa vada daca am invatat-o. Retinusem definitia din clasa [fusese repetata de multe ori] dar nu intelegeam, daca tot mi-a pus 4, de ce ma mai foieste? Mi-a prins bine totusi pentru ca mi-a ramas deprinderea sa invat si lectia la care am deja un 4, pentru ca putea veni si al doilea, din acelasi motiv.

 27. anca spune:

  @emi
  Sigur ca vor sa fie centrul atentiei in viata mea, dar, daca nu sunt, inseamna ca nu (mai) merita lucrul asta.
  Iti mai spun si eu o intamplare amuzanta despre cum am vrut sa pic un examen de titularizare. Eram la master (mai aveam un an), dar trebuia sa ma angajez. In Craiova nu erau posturi, si-atunci mama mi-a zis sa dau examen de titularizare pe Teleorman. Intelegeam necesitatea stringenta a unui job, dar nu voiam nici sa plec de la casa mea. N-am mai invatat, citit nimic, desi trecuse un an si ceva de la terminarea facultatii (la master citeam alte carti, fara legatura cu programa de titularizare, care mai presupunea, pe langa literatura si gramatica, si metodica). Cu o zi inainte de examen m-am dus la Alexandria si i-am spus mamei adevarul, ca sa nu aiba apoi o surpriza neplacuta. A fost un soc pt ea: cum? de ce n-ai invatat? Nu-ti mai dau niciun ban, sa vedem ce-o sa faci. Ca sa fug de gura ei, am plecat la plimbare prin oras. A doua zi, la examen, eram singura cu un pix si cu buletinul in mana. Aia, concurentii mei, blindati cu foi, cursuri, carti etc., ma priveau toti ciudat. Ce-are asta, nu repeta nimic, nu pare stresata. Eu ce puteam sa mai fac? Si cu stress, si fara, tot aia era. Am scris din amintiri, iar la metodica am batut campii (mai aveam niste reziduuri de informatie de prin liceu de la care am pornit in creatia mea pedagogica). Si ce sa vezi? Am fost prima pe lista, cu peste 8,50. Asa am ratat picarea examenului si a trebuit sa intru in campul muncii si al navetei.

 28. Bibliotecaru spune:

  @ Varujan Vosganian

  Vă rog să nu uitaţi de rugămintea de la momentul mai 9, 2012 la 12:21 pm

  http://vosganian.ro/?p=2654&cpage=2#comment-100177

 29. anca spune:

  @aurel
  Da, in general, sunt o persoana rezervata!

 30. tiberiu spune:

  @anca
  Atentie, basistii rica si aurica incep sa infesteze blogul nostru folosindu-se de tine.

 31. anca spune:

  @aurel
  Nu-ti spun, fiind rezervata…

 32. anca spune:

  @tiberiu
  Ti-e teama de ei? Cum se folosesc de mine, dandu-mi saru-mana?

 33. tiberiu spune:

  @anca
  cu saru-mana i-a fraierit basescu pe cetateni si dupa ce l-au votat le-a aratat el cine este vataful si cine le taie drepturile in mod samvolnic. Urmareste postarile lor.Te gargarisesc ce te gargarisec, se insinueaza, devin parte integranta din “peisaj” si apoi tranc cate o postare
  cu tematica basista cum ar fi :
  “in mod cert optimismul lui ponta nu si atinge telul”
  “Domnul antonescu a gasit si prezentat singura lucrare neplagiata a domnului mang”
  Indivizii astia sunt delegati sa faca diversiuni.Nu e clar ?

 34. anca spune:

  @tiberiu
  Draga Tiberiu, cu ce sa ma fraiereasca pe mine? Daca sunt sociabila, nu inseamna ca sunt adormita. Si, oricum, ei posteaza ce vor, atata vreme cat nu injura, sunt liberi sa-si spuna parerile. Tu poti sa-i combati cu argumente.

  @aurel
  Nu fac nimic pt voi, sunt eu insami. Exagerezi cu inchizitia! desi, la drept vorbind, daca traiam in epoca respectiva, cred ca as fi fost arsa pe rug.

  Va las, fug la teatru!

 35. emi spune:

  Se folosesc de tine [si de mine si de oricine] ca sa para sociabili, oameni ca noi cu probleme asemanatoare, pentru a ne castiga noua si celor care mai citesc pe aici, increderea. Si asa cum spune Tiberiu, cand le vine bine la “pix”, mai baga o “soparla”. De exemplu pe tine te-a determinat aseara sa faci misto de “relatia” liderilor USL.
  Daca nu erau “soparlitele”, am fi suportat toti, un pic mai usor, aceasta alianta greu de inghitit. Pentru mine nu mai exista aceste struto-camile.

 36. tiberiu spune:

  http://www.ziare.com/victor-ponta/premier/ce-a-discutat-ponta-la-bruxelles-cu-secretarul-general-nato-1166495

  Bravo Ponta ! Bravo USL ! Jos palaria in fata noului guvern !
  Asa se face politica.Noul guvern actioneaza in forta pe plan economic si politic si demostreaza populatiei pentru ce merita sa fie ei si nu mafia portocalie la butoanele puterii.
  “Va multumesc pentru rolul pe care il joaca Romania in constituirea unor relatii puternice in special in Balcanii occidentali si contez pe sprijinul oferit de dumneavoastra”, i-a mai transmis secretarul general NATO noului premier roman.
  Zadarnic pedelacii incearca sa saboteze activitatea guvernului.Cei care vor ca guvernul Ponta sa reuseasca sunt infinit mai multi decat cei cativa mafioti care se tem ca vor trebui sa de asocoteala pentru marsaviile lor.