N-avem Parlament unicameral, în schimb avem Parlament tricameral. Curtea Constituţională – a treia Cameră a Parlamentului

Nimeni nu poate interzice dreptul persoanelor şi al instituţiilor de a sesiza Curtea Constituţională. Potrivit prevederilor constituţionale, cetăţenii au acest drept, prin invocarea clauzelor de neconstituţionalitate ale legilor în timpul proceselor, parlamentarii au dreptul sesizării în situaţia neconstituţionalităţii unor legi în prag de promulgare, şefii Camerelor şi preşedintele României au acest drept în situaţia unor conflicte între puterile statului. Ceea ce, însă, devine alarmant, e faptul că tot mai multe conflicte nerezolvate de către clasa politică sunt transferate Curţii Constituţionale.

Ideea că CCR trebuie să rezolve ceea ce clasa politică este incapabilă să negocieze, că trebuie să descâlcească ceea ce puterile statului încâlcesc, că trebuie, pe post de un fel de Avocat al poporului, să stopeze excesele de putere, nu e cea mai sănătoasă soluţie. CCR, în ultima vreme a dat soluţii pe politica socială, pe politica în domeniul educaţiei şi a sănătăţii, pe chestiuni ce ţin de autonomia universitară etc.etc. Curtea Constituţională a devenit un fel de instanţă de recurs unde merg cei nemulţumiţi de soluţia primei instanţe. Cum s-a convenit că deciziile CCR sunt definitive, importanţa ei devine copleşitoare.

În acest fel, CCR devine, fără să vrea, parte a jocului politic. Cum, însă, membrii CCR judecă fără ca mulţi dintre ei să fi fost vreodată judecători - unii au fost chiar oameni politici înainte de a fi membri ai Curţii -, eu cred că cerem Curţii Constituţionale mai mult decât ea poate oferi. Cu cât povara asupra Curţii e mai mare, cu atât mai fragil este dialogul politic. Instituţia care susţine democraţia, în ultimă instanţă, trebuie să fie dialogul politic şi nu Curtea Constituţională. Altminteri,  o să ajungem în situaţia în care CCR, tot votând la legi,  să devină un fel de a treia Cameră a Parlamentului. Astfel încât, în loc să ajungem la Parlament unicameral, o să ajungem la Parlament tricameral.

92 Responses to “N-avem Parlament unicameral, în schimb avem Parlament tricameral. Curtea Constituţională – a treia Cameră a Parlamentului”

  1. Tiberiu spune:

    @VV
    la o politica de forta si smecherie se raspunde cu o politica de Mai mare forta si Mai mare smecherie.:Deocamdata nu vad smecheria USL-ista

  2. Tiberiu spune:

    @VV
    Nu sunt de acord cu dv.Ponta TREBUIE sa se prezinte la sedintele Consiliului European ca reprezentant legitim al Guvernului Romaniei.Ar fi un un semnal de slabiciune si servilism penibil, asemanator lui Boc si MRU , ca Prim minstrul Ponta sa renunte la prerogativa sa constitutionala de a negocia in numele Romaniei politicile publice care se vor hotari la Consiliul European.
    hotararea CC ridica insa o bariera judiciara pe care Ponta trebuie sa o rezolve,fie prin primirea delegarii de la TB fie prin alt procedeu.Daca Ponta va sustine public la Bruxelles ca fara prezenta sa hotararile luate de delegate romana sunt atinse de nulitate cei de la Consiliu vor Mai adauga un scaun langa cel al lui TB.
    Daca renunta la dreptul lui legitim Ponta iese fraier,nu intelept,iar electoratul nu da votul decat conducatorilor puternici ,in niciun caz Fraierilor.

  3. tibi spune:

    “Declaratia” Parlamentului este zero barat. Citez din Constitutie:

    “”ARTICOLUL 67
    Camera Deputaţilor şi Senatul adoptă legi, hotărâri şi moţiuni, în prezenţa majorităţii membrilor.””

    Alt citat din Constitutie:
    “”(4) Deciziile Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial al României. De la data publicării, deciziile sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor.””

    Aveti ( USL-ul ) o “decizie CCR” obligatorie pe care aveti neobrazarea si disperarea sa nu o respectati.

    Toate astea pentru ca V-ati subordonat criminalilor Iliescu, Nastase, Voiculescu, etc.

  4. movilaieremia spune:

    de ce sa dan explicati paramentului european dar greci spania polonia ungaria etc dau s/au sint monotorizate ca ro. platim cotizatii la ue si cind sa ne dea bani ii da cu tiriita sa se uite la atii in gradina si sa ne lase in pace la faradelegile lui basescu s/au sesizat numai acum cind poporul romin iese la vot nu ei

  5. @ Aurel ian

    Nu te amagi. Ccr a dat ca neconstituțională scadera pensiilor ca sa sara in ajutorul guvernului PDL.

  6. @ aurel ian

    N-ar fi prea placut sa nu ne incadram in deficit. Urmeaza un comentariu pe tema asta.