Ţinta de deficit bugetar este în pericol!

În vâltoarea evenimentelor ultimelor săptămâni, chestiunile economice au rămas pe un plan secundar. Ceea ce, însă, nu a împiedicat situaţia macroeconomică să se agraveze. Poate că alte teme sunt mai importante, mai interesante în orice caz, doresc, însă, respectuos să atrag atenţia că dacă nu se iau, urgent, câteva măsuri de ajustare, deficitul bugetar pe anul 2012 riscă să depăşească frontiera celor 3% din PIB.

 

Am prezentat, pe acest blog, în lunile martie şi aprilie, câteva comentarii  despre modul în care, faţă de ţintele propuse, bugetul consolidat pe anul 2012 nu merge în direcţia cea bună. Din păcate, rezultatele pe primele cinci luni ale anului nu au darul să modifice această concluzie preliminară.

 

Deficitul bugetar a urcat îngrijorător în luna mai, de la 0,83% din PIB pe primele patru luni, la 1,19%. Dacă tendinţa primelor cinci luni se menţine, fără măsuri de corecţie odată cu rectificarea bugetară din luna iulie, deficitul bugetar riscă să iasă din limita celor 3% din PIB, căci de respectarea ţintei convenite cu PMI, de 2,2%, nici n-ar mai putea fi vorba.

 

De fapt, deficitul bugetului consolidat, pe cash, de 1,19% la sfârşitul lunii mai nu reprezintă presiunile reale asupra deficitului bugetar, şi care, datorită unor asimetrii evidente ale exerciţiului bugetar, sunt cu mult mai mari. Astfel de asimetrii există atât în ce priveşte veniturile, cât şi în ce priveşte cheltuielile.

 

În ce priveşte veniturile, asupra bugetului consolidat apare o presiune suplimentară de ccca 0,5% din PIB, provenind din bugetul administraţiei locale. Dat fiind că o parte importantă din venituri se colectează la începutul anului, excedentul primelor luni se cheltuie şi, până la sfârşitul anului, aceste bugete înregistrează deficit. Potrivit seriilor de date din ultimii ani, în perioada mai – decembrie, bugetele locale înregistrează o diferenţă de cca 3 miliarde de lei între venituri şi cheltuieli. În general, după primele cinci luni, aceste bugete înregistrează un excedent în jur de 2 miliarde lei +/- 0,3 miliarde lei şi care se topeşte spre toamnă, trecând în deficit. În anul 2012 situaţia este sensibil înrăutăţită, excedentul este de numai 0,87 mld lei iar perspectivele de finanţare a primăriilor prin transferuri sunt firave.

 

O altă asimetrie ce creează îngrijorări este cea privind cheltuielile de capital. Ca ordin de mărime, cheltuielile de capital pe întregul an se situează
la circa 25 miliarde de lei.  Pe primele cinci luni au fost cheltuite doar 6,76 mld lei, ceea ce, în condiţiile în care cheltuielile de capital vor fi menţinute la acest nivel,  creează o enormă presiune pe ultimul trimestru al anului. E foarte posibil ca la un moment dat Guvernul să fie pus în faţa unei alegeri dramatice între continuarea proiectelor investiţionale sau controlul deficitului bugetar, fără ca amândouă să fie simultan posibile.

 

Dacă aceste presiuni nu vor fi absorbite printr-o reaşezare la nivelul cheltuielilor şi a veniturilor, deficitului bugetului consolidat, pe cash, riscă să se apropie chiar de 4% din PIB. De altfel, deficitul pe primele cinci luni este, în valori nominale, cam acelaşi cu cel din aceeaşi perioadă a anului 2011 (7,4 mld lei in 2011,  7,2 mld lei în 2011), diferenţele de procent (1,36% în 2011 faţă de 1,19%) venind exclusiv din creşterea nominala a PIB.

 

Dacă socotim o seamă de aspecte noi, cum ar fi revizuirea pe negativ a creşterii economice (Banca Mondială tocmai a scăzut iarăşi prognoza de creştere la doar 1,2% din PIB, de la 3,5% în septembrie 2011!), situaţia dificilă a administraţiei locale, dezechilibrul dintre cofinanţări şi absorbţia finală a fondurilor europene, sarcina crescută a datoriei publice, obligaţiile salariale deja asumate  şi presiunile electorale ce vor urma, e limpede că rectificarea bugetară va trebui să dea câteva răspunsuri urgente şi eficace.

115 Responses to “Ţinta de deficit bugetar este în pericol!”

 1. Barosanul spune:

  Dl Vosganian,

  ”Troll-ul se folosește de subiecte clasice, cunoscute pentru pasiunea pe care o pot genera și pentru imposibilitatea de a le argumenta definitiv.
  Adesea, troll-ul se folosește de subiecte specifice comunității în care dorește să stârnească zâzania, cum ar fi regulile sau eticheta.
  Atunci când întâmpină rezistență, de cele mai multe ori troll-ul nu se va adresea unei singure persoane ci audienței, într-o speranță de instigare a acesteia în ajutorul său.
  De aceea el va răstălmăci de cele mai multe ori mesajele și le va modela cât mai tendențios prezentând această “dezvăluire” publicului larg cu scopul de a defăima.”

 2. ovidiu stoenescu spune:

  @Bibliotecaru-din punctul meu de vedere citind ce comentati de obicei cred ca meritati din plin aprecierile tuturor.Daca imi aduc bine aminte ce am mai citit scris de domnia voastra am dedus simpatiile dumneavoastra politice si sincer apreciez modul extrem de civilizat in care va aparati pricipiile si simpatiile.Daca politicienii si in general cetatenii acestei tari ar intelege ca o abordare calma,echilibrata a problematicii politice sau daca ne-am trata intre noi cu mai mult respect si aici asi face o mentiune speciala pentru politicienii de virf ce se intrec in glumite de prost gust,triviale sau lipsite de respect fata de institutii si cetateni,am putea sa alegem griul de neghina mult mai usor si am trai macar intr-o lume mai previzibila ,mai sigura si mai calma.Nu zice nimeni sa nu critici,nu spune nimeni sa nu arati cu degetul derapajele de care toti politicienii se fac vinovati,dar cred ca folosind un limbaj cit de cit civilizat obtii mai bine efectul scontat.Inteleg ca oamenii sau saturat ,ca nu mai au rabdare(lucru pe care actuala putere se pare ca nu il intelege sau nu il ia in serios) si ca nisipul din clepsidra este la final pentru clasa politica dar ceea ce putem face noi este doar sa incercam sa dialogam civilizat,ca cetateanul care doreste sa inteleaga corect ce se intimpla si sa facem apel la toamna ca oamenii sa voteze cu capul si mai putin cu pachetul sau banii pe care unii politicieni din toate partidele nu se zgircesc sa-i imparta.

 3. Bibliotecaru spune:

  @ aurel ian

  Nicidecum, eu mi-aş dori să fiu un cetăţean şi nimic mai mult.

 4. Bibliotecaru spune:

  @ ovidiu stoenescu

  Voinţa mea politică, garantată de Constituţie, este legată pe de o parte de democraţie şi de cealaltă parte de normalitatea societăţii în exerciţiul sistemul instituţional. Eu nu cer partidelor politice decât să-şi respecte rolul în societate descris de Constituţie… nimic mai mult. Cer asta tuturor deopotrivă şi în aceiaşi măsură.

  Surpriza mea este că descopăr că aproape nimeni în România nu doreşte normalitatea, nimeni nu doreşte respectarea principiilor, nici respectarea legilor… Mai mult, dacă eu exprim o părere despre respectarea acestor principii sau a legilor, stârnesc reacţii controversate.

 5. Bibliotecaru spune:

  @ aurel ian

  Stimate domn, eu nu spun că soluţiile mele sunt unice, dar am obligaţia de a-mi exprima voinţa mea politică, Constituţia mi-o cere. Mai mult, Constituţia cere partidelor politice să mă ajute să-mi formez o voinţă politică şi să mi-o exprim. Citiţi Constituţia şi veţi vedea că am dreptate.

  Despre plagiat nu am elementele necesare să mă exprim.

  Dacă vreţi să cunoaşteţi mai multe, mergeţi pe…

  http://www.elenaudrea.ro/cine-e-de-vina-ca-ponta-e-un-plagiator.html

  Căutaţi acolo “Bibliotecaru 30/06/2012 at 13:37″. Aveţi grijă că nu există o ordine în comentarii.

 6. Bibliotecaru spune:

  @ aurel ian

  Nu-mi dau seama, ce anume am încercat să vă conving, fie el evident sau contrar evidenţei?

  Relativ la schimbarea lucrurilor de la sine, şi eu spun că nu se va întâmpla fără o coerciţie din partea cetăţenilor. Din acest motiv am blog, din acest motiv scriu pe alte bloguri… Părerea mea este că politica şi acţiunea politică se va schimba doar în momentul în care se va constitui o masă critică a cetăţenilor români (eu vorbeam de 10 milioane de români) care să aibă o conştiinţă politică de cetăţean şi să-şi urmărească propriile interese, asta pentru că am ei urmăresc de fapt interesele unor “lideri”.

  Chiar şi membrii de partid ar putea să forţeze democratizarea partidelor, respectiv ei pot răsturna paradigma şi să realizeze un sistem de ordine interioară prin care comanda politică să vină de la masa partidului spre vârful partidului şi nu invers.

  Dacă românii chiar nu vor să conducă, să se conducă, şi le place să fie conduşi, ce anume i-ar putea schimba?

  Dacă sunteţi interesat…

  Am nevoie de 10 milioane de români pentru a reforma România

  Vă recomand să citiţi nu numai postările, dar şi comentariile.

  Dacă ce susţin eu este utopie… slavă domnului aveţi toată libertatea şi să mă corectaţi şi să găsiţi propriile dumneavoastră soluţii.

 7. Bibliotecaru spune:

  @ aurel ian

  Stimate domn,
  Spuneţi… “daca 8(opt)masuri sunt identice se considera plagiat”.

  Este discutabil.

  Opt măsuri de undeva pot fi orchestrate de nu le mai recunoaşteţi. Sintetizatoarele şi claviaturile moderne care au orchestraţii dovedesc din plin asta.

  Dar nici nu este nevoie de asta.

  http://www.youtube.com/watch?v=5pidokakU4I

  Este această melodie plagiat? Nu are mai mult de două măsuri identice cu nici o melodie…

 8. tibi spune:

  “”Am nevoie de 10 milioane de români pentru a reforma România.””

  Aceleasi infinite discutii despre cum sa fie.
  Nimeni nu discuta despre cum sa se faca.

 9. Bibliotecaru spune:

  @ tibi
  Tocmai aici este “clenciul” problemei. Cetăţenii români ar trebui să-şi exprime toţi voinţa politică despre cum anume să fie România (şi aici nu mă refer la “să fie bine ca să nu fie rău”, ci la chestiuni concrete) şi politicienii trebuie să pună în operă legislativă hotărârile cetăţenilor.

  A întrebat cineva pe cetăţeni dacă vor învăţământ obligatoriu de 12 clase, sau de 10 clase, sau de 10 clase plus clasa zero, sau din 8 clase…? Nicidecum, politica a hotărât de la sine putere. Ce fel de democraţie e asta dacă poporul nu este întrebat ce vrea…? Cetăţeni nu ar trebui să-l voteze pe Vasile sau Nicolae, partidul cutare sau partidul cutare… ei ar trebui să-şi aleagă modul de viaţă, cum e cu educaţia, cum e cu sănătatea, cum e cu pensiile, cum este cu salariile…

  Dacă cele câteva zeci de legi importante ale României din patru ani de mandat ar fi hotărâte de poporul român, politica nu s-ar mai întreba ce să facă, nu s-ar mai certa între ei, ar primi de la popor însărcinarea de a face ceva anume. În asemenea condiţii nu s-ar mai bate partidele cap în cap pe la TV, ar fi absurd, s-ar hotărâ programul de guvernare chiar înainte de depunerea jurământului în şedinţa solemnă, acesta ar fi negociat de către toate partidelor parlamentare şi toţi ar lucra la aceleaşi legi, în forma hotărâte de poporul român.

  Partidele deci trebuie să vină în campania pentru parlamentare nu cu planuri de “să trăiţi bine”, ci cu proiecte legislative în care cetăţenii să fie consultaţi dacă vor, de exemplu, creşterea contribuţiilor la fondul de sănătate sau micşorarea până la o aspirină a serviciilor medicale, dacă vor, de exemplu, examene foarte grele încât să existe o garanţie a competenţei dar o zecime din absolvenţi, sau mulţi absolvenţi din care nouă zecimi nu sunt chiar experţi.

 10. Bibliotecaru spune:

  @ aurel ian

  Dacă poporul nu poate conduce, atunci ar trebui să schimbăm Constituţia şi să facem o oligarhie dictatorială, de un fel sau altul… Nu se poate să scriem în cărţi că avem democraţie şi pe urmă o cotim dictatură pentru că poporul trebuie condus.

 11. tibi spune:

  “”Cetăţenii români ar trebui să-şi exprime toţi voinţa politică…””

  Tocmai aici e clenciul.
  Are zero importanta o discutie care sa inceapa,sa continue si sa sfarseasca cu “ar trebui”.
  Ar putea sa conteze o discutie despre “cum sa se faca ” ceea ce ar trebui sa se faca- indiferent de ceea ce ar trebui sa fie sau sa se faca.

 12. Bibliotecaru spune:

  @ tibi
  Eu am început cu “Trebuie” pentru că este o cerinţă a constituţiei şi a principiilor democratice… dar am continuat şi cu acest “cum să se facă”.

  Respectiv, la alegerile parlamentare partidele politice să vină în faţa electoratului cu proiectele legislative ce le vor lucra în cei patru ani de mandat şi electoratul, prin vot să aleagă proiectele (iniţiativele) pe care le doreşte.

  Desigur există şi modalitatea exprimării directe, prin referendum, pentru legile cu adevărat importante (cum ar fi legea salarizării unice, legea pensiei unice, legea sănătăţii…).

 13. Bibliotecaru spune:

  @ tibi

  Evident, este părerea mea, dar o părere care se bazează pe constituţia în vigoare.

 14. tiberiu spune:

  @Bibliotecaru
  Iti pierzi vremea cu acesti adepti ai totalitarismului corupt condus de clientii restaurantului Ciresica.
  Acesti trogloditi in prostia lor incomensurabila se cred “jmecheri” si ii cred fraieri pe toti ceilalti.Ei cred cu tarie ca “poporul este incapabil,nu stie,nu vrea sa si asume si sa delege responsabilitati,cu alte cuvinte este o masa inerta in involutie”. Adunatura asta de semianalfabeti basisti cinici chiar cred ca toti ceilalti sunt niste fraieri si ca ei pot continua sa-i fure si sa-i fraiereasca la infint.
  Cand se vor publica rezultatele auditelor dezvaluind jaful pedist institutionalizat cu sume,nume si prenume vor fi terminati definitiv.Inca putina rabdare.

 15. Bibliotecaru spune:

  @ tiberiu

  Din fericire timpul meu nu înseamnă bani… :D E gratis.

  Eu mi-aş dori ca PDL să nu dispară ci să se transforme într-un partid democratic şi responsabil. Din păcate, după ce am văzut astăzi la “alegeri”… nici o şansă.

 16. andrei spune:

  Cateva din gravele abateri de la democratie din timpul guvernarii PDL si Basescu:
  1. Fraudarea votului din 2008-2009.
  2. Parlamentul devenise institutie decorativa prin faptul ca toate legile importante erau trecute doar prin asumare de raspundere
  3. Furtul de voturi in parlament la legea pensiilor cand Roberta Anastase a numarat din 2 in 2.
  4. Impunerea de legi precum legea sanatatii si ulterior retragerea ei de catre Basescu incalcandu-si prerogativele constitutionale.
  5. Guvernul Romaniei nu exista practic, Basescu fiind si presedinte si prim-ministru, toate deciziile fiind luate si anuntate de Basescu: taieri de salarii si pensii, cresterea TVA, chiar si negocierile cu FMI erau facute tot de Basescu.
  6. Politizarea institutiilor statului de o maniera fara precedent: TVR (colonelul Lazescu), ICR, CCR, DNA, ANI etc.
  7. Atacuri inepte la adresa unor mari personalitati devenite simboluri nationale precum
  Majestatea Sa Regele Mihai din partea liderilor PDL si a lui Basescu.
  8. Furtul generalizat din timpul lui Basescu si PDL.
  Pentru toate acestea si multe altele, Basescu trebuie sa plece.

 17. un liberal optimist spune:

  @VV,
  @all,
  Ce mai freamat, ce mai vuiet! De saptamani se tot vorbeste despre plagiatul lui Ponta. Inclusiv la Conventia Nationala a PD unde principala idee doctrinara era demisia lui Ponta. Nu stiu daca 1% dintre doctorii ( neplagiatori !?) in stiinta si arte din Ro pot ridica piatra s-o arunce in capul celorlalti 99% plagiatori( sau nu?!). Cate genii dovedite a dat Ro pana in prezent? Or fi fo’ trei, dar si astia au plagiat. Si Eminescu este un plagiator pentru ca a copiat si el de pe unde a putut si a creat o literatura si gandire (originala!?) pe care incearca de aproape un secol jumatate alti plagiatori s-o interpreteze in mod original( sau in mod plagiator). Eu zic asa: Ponta sa-i trimita la origini pe toti onanistii astia impotenti, sa nu renunte nici la doctorat , nici la functia de PM. La urma urmei sa raspunda indrumatorul, referentii, facultatea unde si-a sustinut teza, fostul Consiliul National pentru Atestarea Titlurilor Stiintifice si Gradelor Didactice Universitare (care functiona in 2003, pe cand era un tanar fraer si imatur-carlan cum il poreclea Iliescu!).Atata vreme cat nu se va dovedi ca i-a santajat pe toti universitarii si academicienii aia care l-au validat doctor, omul e doctor pe bune.Si nici PM nu era. Hai sa fim seriosi. Nu degeaba Elena Ceausescu a desfiintat doctoratele in era comunista. Si avea dreptate!Toata floarea academica romaneasca este un shit imens! Altfel, am fi intre primele 3 natiuni din lume. Sa ne fie rusine ca punem botul la scandaluri de acest gen!

 18. un liberal optimist spune:

  @VV,
  @all,
  Cred ca am avut dreptate in comentariul anterior. Incep sa apara pe la toate emisiunile reprezentanti ai mediului universitar ingroziti de scandalul provocat de iresponasabilul presedinte si toti ciracii lui, la fel de inconstienti. Pentru ca imbecilii nici nu-si imagineaza cat rau fac Ro prin aceasta lupta oarba. Nu intamplator presa internationala exploateaza la maxim acest eveniment:in lupta crancena pentru resurse financiare cazul “academic” al Ro a devenit o miza uriasa. Cred ca dupa suspendare ,basescu ar trebui acuzat de subinarea intereselor Ro si condamnat pe viata. Alaturi de toti mancatorii de rahat de pe langa el. Nu inteleg de ce USL (prin diversi membri sau simpatizanti )nu blocheaza parchetele si instantele cu plangeri penale si civile impotriva tuturor interlopilor din Clanul basescu.
  Iata, un Mistretz din Tokio a comis-o impotriva USL..

 19. tiberiu spune:

  @VV
  Aflam cum Kovesi le-a prelungit mandatul(care a expirat zilele acestea) adjunctilor lui Morar pentru ca pur si simplu de la Justitie nu s-a preocupat nimeni sa pregateasca numirea altor procurori. Atata tembelism din partea ministerului Justitiei in actuala conjunctura mi se pare strigatoare la cer.USL-istii sunt drogati,hipnotizati de manolea sau ce ?
  Sunt scandalizat,de aceasta lipsa crasa de responsabilitate.

 20. Bibliotecaru spune:

  @ VarujanVosganian

  Domnule Vosganian,
  Politicienii par intoxicaţi cumva, privesc la televizor de parcă aş citi Kafka sau Bulgakov… Nici nu mai recunosc societatea românească. Pe stradă oamenii au început să capete valenţe dramatice de ură amestecată cu dezgust. În curând îşi vor urî propriile persoane.

 21. Tiberiu spune:

  @VV
  pentru a iesi din capcana de a juca dupa cum se canta la Cotroceni trebuie mult Mai multa planificare administrativa (vezi schimbarea adjunctilor DNA)dar in primul rand planificare si intensificare in lupta politica necrutatoare(da,pentru ca la cotroceni se lucreaza la foc continuu).

 22. Bibliotecaru spune:

  @ VarujanVosganian

  Nu e vorba neapărat de mass-media… este exact momentul când calul observă că funia s-a strâns pe par şi, oricât s-ar zbătea, ea se înfăşoară şi mai mult… Lipsa de soluţie, lipsa unui viitor, certitudinea lipsei un viitor… Din acest moment sinuciderile se vor ţine lanţ, începe genocidul şi dezrădăcinarea românilor. Nu ezitaţi să înţelegeţi asta pentru că nu este neapărat o problemă legată de “economic”, ci de psihologic. Un om care are 50 de milioane datorie la întreţinere şi este ameninţat că este dat afară din casă, nu are loc de muncă şi are şi doi copii mai mici… se va sinucide negreşit, pentru că nu vede nici o ieşire, nici o speranţă. S-a ajuns atât de jos încât acţiunea statului contează fie şi la nivel de speranţă.

 23. Tiberiu spune:

  @VV
  am auzit de asemenea ca in aceasta Luna expira mandatul d-lui Morar dupa doua prelungiri de mandat.Sper ca nu poate fi vorba de “rocada” Kovesi- Morar care se pregatea.Daca nu se sparge bisericuta sistemului de represiune actionand la comanda politica guvernarea USL
  actionati pentru numele lui Dumnezeu Mai organizat, Mai lucid, Mai intensiv.Guvernul Ponta are nevoie urgenta de toate capetele luminate la dispozitia USL.Toti militantii USL proeminenti care pot contribui la sustinerea guvernului trebuie sa fie inrolati imediat in organisme administrative operative.
  Actiunile de sabotaj cotroceniste trebuie neutralizate.Trebuie avuta in vedere si o varianta de rezerva pentru Ponta.

 24. Bibliotecaru spune:

  @ VarujanVosganian

  Încă o dată, nu e vorba neapărat de economic, cetăţeanul simte dispreţul celor “de sus”, simte că nu contează, vede că cei din familia lui sunt bolnavi şi nu pot fi trataţi de sistemul sanitar şi mor cu zile… Din astfel de lucruri apar frustrările care dau în frică şi furie.

 25. Corina spune:

  @VV
  Nu e foarte important daca subiectul conteaza pentru presa sau nu. Imi displace cenzurarea cercetarii in general. Stiu ca dl. Hasotti e arheolog. Cu atat mai mult ar trebui sa fie mai deschis.

 26. @ Aurel ian

  Nu cred ca au ajuns colonei. Si Ponta a făcut colegiul de apărare.

 27. @ Aurel ian

  Eu credeam ca tocmai am scăpat de pericolul totalitarismului… Adică Basescu era democratul si am venit noi, dictatorialii… Sa mori de ras.