O altă perspectivă asupra Guvernului Ponta

Am participat ieri, la sediul Guvernului, la o întâlnire a primului ministru, Victor Ponta, însoţit de ministrii din domeniul economic, cu reprezentanţi Camerelor de Comerţ care activează în România. Nu am să vorbesc  atât despre conţinutul în sine al întâlnirii, agenţiile de presă au făcut-o,  cât, mai ales, despre un anumit fel de a vedea, dar mai ales de a denatura lucrurile  care e caracteristic României de astăzi.

S-a scris mult despre ceea ce a făcut Victor Ponta  acum zece ani, pe vremea când îşi dădea doctoratul. A scris şi presa străină,  cu un entuziasm care a slăbit vizibil în ultimele zile. Mult mai puţin se scrie,  însă, despre ce face acum Victor Ponta, în calitate de prim ministru şi despre  ce face , în general, Guvernul cu treburile ţării. În faţa „loviturii de stat”,  toate astea par chestiuni minore în ochii celor pentru care statul se  identifică mai degrabă cu o singură persoană.

Celor care se întreabă ce a făcut Guvernul în cele  aproape trei luni de când funcţionează şi nu vor să găsească răspunsul, le-aş  da câteva sugestii. Întâi de toate, Guvernul şi-a respectat promisiunea privind  restabilirea unor drepturi, atât în ce priveşte salariile bugetarilor, cât şi  în ce priveşte contribuţiile sociale ale pensionarilor. Apoi, a pornit un  program de restructurare pe mai multe paliere, care presupune corectarea unor decizii costisitoare, din trecut. E vorba, mai ales, de restructurarea cheltuielilor bugetare. Rezultatele la şase luni arată că eforturile de restrângere a cheltuielilor încep să dea roade şi rezultatele la semestru  îndreptăţesc speranţa că ne-am putea încadra într-un deficit bugetar sub 3%. Restrângerea  cheltuielilor s-a făcut şi prin reevaluarea diferitelor contracte cu statul şi
reanalizarea sistemului de achiziţii publice. Auditul efectuat în cadrul  ministerelor oferă multe exemple pentru felul în care banul public a fost dirijat către parteneri privilegiaţi,  prin tot felul de încălcări ale procedurilor legale.

Guvernul a demarat şi un proces destul de  îndrăzneţ de restructurare a portofoliului de contracte ale companiilor de  stat. Exemplul Hidroelectrica este grăitor în această privinţă. Şi nu este singurul exemplu.

Demararea acestui dialog cu mediul de afaceri  este, la rândul său, promiţător. El porneşte de la un set de măsuri pe care le  propune Guvernul, pentru a oferi un imbold intreprinzătorilor. Avantaje fiscale  pentru cei care angajează tineri sau persoane de peste 55 de ani, posibilitatea plăţii TVA la facturare, reducerea TVA la 9% pentru alimentele de bază etc. Aceste  măsuri ar putea fi anunţate după întâlnirea cu reprezentanţii organismelor internaţionale, la începutul lui august.

Guvernul trebuie ca, în această perioadă, să asigure consolidarea fiscală şi să dea o perspectivă încurajatoare mediului economic pentru anii care vin. Perspectivă pe care rezultatul alegerilor trebuie să o facă stabilă. În această privinţă, despre Guvernul condus de Victor Ponta se poate vorbi şi altfel decât o face propaganda asmuţită de la sediul de campanie al suspendatului.

83 Responses to “O altă perspectivă asupra Guvernului Ponta”

  1. tiberiu spune:

    Cris
    Un sincer bravo pentru scrisoarea ta de un angajament total adresata agentiei Reuters
    Trei observatii(rugaminti) la frumoasa initiativa:
    1)Ar fi salutara reformularea scrisorii pentru a fi adresata factorilor de decizie din UE: Angela Merkel,Manuel Barosso,Viviane Redding adica tocmai acelora a caror opinie are pondere executiva in UE si care s-au exprimat intr-un mod care tradeaza cel putin neinformare corecta
    2) Ar fi cred salutara complectarea scrisorii cu un comentariu pe marginea deciziei PD-lui si a lui Base de a boicota referendumul.
    Nu numai ca aceasta initiativa politica reprobabila instiga la sabotarea votului democratic si reprezinta o fapta penala,dar aceasta decizie lasa si marsava reprezinta un atac la insasi bazele democratiei electorale.Cine continua sa-si exprime sustinerea fata de base si pdl in aceste conditii ii putem numi fara a gresi COMPLICI AI SABOTORILOR DEMOCRATIEI.Nu cred ca aceste personalitati de frunte ale UE inteleg destul de bine cu ce pramatii totalitate s-au facut ei complici .
    3)Ar fi bine sa semnezi in numele nostru aceasta scrisoare cu “blogerii lui Varujan Vosganian fost ministru de finante al Ro in guvernul Tariceanu”
    Ce zici ?

  2. cris spune:

    @ Tiberiu

    nu semnez in numele nimanui. Am facut comentariul asupra boicotarii acolo unde vorbesc despre cvorum. Daca vrei copiaza-l si trimite-l si tu separat pe adresa reuters pe care am dat-o – la articolul urmator e un short-cut catre emailul respectiv. Zau ca n-am sa spun ca ai plagiat, dimpotriva (smiley).

  3. movilaieremia spune:

    ponta un fricos ce sa aplecat in fata lui baros si mercar unde sa mai votat in europa ca la noi sa spuna cei 2 care n/au inpus noua in scris atfel sa ceara scuze celor care am fost la vot nu suntem un popor de nilogi sintem pe aceis trapta ca si ei trimeteti oameni priceputi la ue sa ia pozitie fata de acesti 2 simpatizanti ai lui basescu si mai este unul ambasadorul usa la buc. ce faceti bu aveti taria de caracter sa la rspundeti cu legi dupa care si ei se ghideaza ce spuneti de venetia nu e pentru tote statele ue sa vina si sa va voteze la urmatorela alegeri cei 2 curtea constitutionala si minstrui i rus cati toti nesimtitii afara