Pe cine mai reprezintă Traian Băsescu

La ora la care scriu, rezultatul este încă incert, dar posibilitatea ca referendumul să nu fie validat e destul de mare. Sondajele la ieşirea de la urne dau un rezultat zdrobitor în favoarea votanţilor pentru demiterea preşedintelui. Din punct de vedere politic, acest referendum este un eşec lamentabil pentru Traian Băsescu şi oamenii săi. Iar ideea pedistă potrivit căreia eşecul aparţine, de fapt, USL, care a coborât în opţiunea de vot de la 50% la 38% e o aiureală. Opţiunea susţinută de USL, de demitere a preşedintelui,  a obţinut, la referendum, cu 3 milioane de voturi mai mult decât obţinuse USL la alegerile locale.

Mobilizarea la vot a fost a susţinătorilor demiterii lui Traian Băsescu, în ciuda rezultatului, a fost foarte mare. Să ai aproape cincizeci la sută participare la vot într-o zi caniculară de iulie, în condiţiile în care pedeliştii au boicotat şi ungurii au sfidat referendumul, este o performanţă. Iar dacă acest aproape cincizeci la sută se raportează la o Românie fantasmagorică în care listele electorale permanente sunt umflate cu vreo trei milioane de votanţi, lucrurile sunt şi mai limpezi. Mă întreb ce se va întâmpla când Institutul Naţional de Statistică va anunţa rezultatele finale ale recensământului. Dacă populaţia stabilă va fi de 19,2 milioane de locuitori, aşa cum o arată rezultatele parţiale, cum se va mai putea explica acea gogoriţă cu 18,4 mlioane de votanţi pe listele permanente? Ce-ar trebui să facem atunci? Să cerem Curţii Constituţionale reevaluarea referendumului din 29 iulie? Căci va fi limpede, atunci, că votanţii de pe listele permanente nu puteau fi mai mulţi de 15 milioane la 29 iulie. A păstra pe lista permanentă electorală o persoană care nu are domiciliul stabil în România e o ficţiune, menită doar să ne protejeze numărul de reprezentanţi în Parlamentul European.

E clar că, raportat la România reală a celor 19,2 milione de locuitori din lăuntrul frontierelor – în funcţie de care ar trebui să se stabilească orice cvorum – Traian Băsescu a pierdut umilitor acest referendum şi că rezultatul, în condiţiile corelării datelor din referendum şi ale celor din recensământ, ar fi trebuit să ducă la validarea referendumului. Ideea că cei care au absentat sunt susţinătorii lui Traian Băsescu e o inepţie pe care nu o poate crede nimeni. Şi atunci, pe cine reprezintă, în fapt, Traian Băsescu?

Impunerea cvorumului, mai ales în condiţiile necorelării dintre România reală şi România de pe listele electorale, a fost o opţiune stranie. Nu se poate să umileşti pe cei care au votat, să le ignori opţiunile, în numele absenţilor. Nu se poate ca absenţii să decidă în locul celor prezenţi. Cu atât mai mult cu cât opţiunile reale ale absenţilor nu le cunoaştem, poate că nici ei înşişi, în multe cazuri, nu le cunosc, în timp ce opţiunile celor care au votat sunt clare. Nici o ţară democratică de mărimea României, din întreaga lume, nu are o astfel de prevedere pentru validarea referendumului.

Traian Băsescu, în situaţia în care se va reîntoarce la Palatul Cotroceni, va fi reprezentantul unei Românii care nu există. Sau, în cel mai bun caz, al unei Românii absente. Nu ştiu cum se spune, în româneşte la persoanele care boicotează: boicotişti, boicotarzi, boicotangii… Dar indiferent cum se spune acestor boicotofili, Traian Băsescu, cu un uriaş vot popular împotrivă, va fi doar reprezentantul lor şi al ungurilor. Ceea ce va fi cam puţin pentru a reprezenta o naţiune întreagă.

Ce e de făcut mai departe, o să mai avem prilejul să discutăm săptămâna aceasta.

155 Responses to “Pe cine mai reprezintă Traian Băsescu”

 1. andrei spune:

  Ce este UE? Este o modalitate prin care cainii mari ii mulg pe catei.
  Asta e. O cardasie din care Romania nu a avut nimic de castigat.
  Decat faptul ca ne plimbam cu buletinul prin Europa.
  Dar altceva nimic.
  M-am convins eu cum e si cu UE asta.

 2. justin spune:

  Să fie clar: scopul referendumului nu era să aflăm că Băsescu şi-a pierdut popularitatea. Ştiam asta. Scopul referendumului era demiterea preşedintelui – şi acest obiectiv a fost ratat. Orice altă interpretare e doar fum. E ca-n fotbal: s-a jucat pe goluri iar USL n-a marcat cât trebuia. Că Băsescu a stat cu fundul în poartă, că a simulat, că a tras de timp – da, e adevărat. Trebuia să-şi dea şi nişte auto-goluri, cumva, ca să ajute USL?

 3. Marius Bacau spune:

  @Varujan
  Referendumul trebuie validat. Nu exista nici un temei legal sa fie in validat. Venerabilii judecatori ar trebui sa analizeze cu discernamant rezultatele si sa valideze.

 4. Mihai ANDREI spune:

  @ Varujan Vosganian
  Ce cuvânt mare folosiţi … NORMĂ ! De când, de unde şi până unde vi se pare că poporul nostru are o aşa mare aplecare către normă ? Şi istoria noastră veche dar, mai ales, influenţa comunismului au făcut să avem o preţuire extrem de redusă pentru norme. Perioada regalităţii a fost prea scurtă.

 5. sorin gyorgyfalvi spune:

  din pacate am avut dreptate in TOT ce am zis:

  1 – am zis ca e periculos pentru USL ca si-a asumat prin Ponta acest prag, pentru ca ar fi insemnat sa mearga la vot cam 70% din populatia reala, ceea ce era imposibil
  2 – am zis ca basescu va avea o politica in 2 pasi, in primul pas isi va creste electoratul, in pasul 2 le va spune sa nu mearga la vot
  3 – am zis ca vreun ONG ar trebui sa atace la CCR actiunea lui basescu de boicotare pe motiv ca nu se ASIGURA PARTICIPAREA LA VOT, asa cum e prevazut in lege… maestrul a zis ca nu mai e timp. Ei uite, ca acum s-au trezit….
  4 – am zis ca USL trebuie sa ia mult mai in serios campania, pentru ca din sondaje reiese ca vor fi cel mult 47% participanti. Exact atita a si fost, 46.23%… nesemnificativ. Au fost chiar mai multi basisti decit m-am asteptat, 11% in loc de 8%, deci practic au fost mai putini oameni la vot decit aratau sondajele, cu cca 1%

 6. Mihai ANDREI spune:

  @ Tiberiu
  Am ajuns la vorba ta – nu cea cu Petre Roman, ci la aceea cu UDMR-ul. Dacă ar fi fost cooptaţi la guvernare V. Orban nu şi-ar fi permis o asemenea obrăznicie şi disciplinatul electorat maghiar ar fi făcut net diferenţa.

 7. Marius Bacau spune:

  @Varujan
  Basescu trebuie sa-si dea demisia! Daca invartitorii de mici pe gratare n-au binevoit sa vina la vot e treaba lor. Dar asta nu inseamna ca noi trebuie sa suportam inca 2 ani un presedinte nelegitim,betiv si grobian.

 8. cris spune:

  @ VV

  am gresit cred la chestia cu CI. Ii ia in considerare si pe cei plecati la munca in europa din moment ce trebuie sa ai o CI ca sa calatoresti in UE. Numai cei rezidenti in tari ne-apartinind de UE au doar pasaport, si fireste mortii. Mai exista un boicot, al patrulea, cel al BEC – ne pune sa ne luptam nu doar cu cei care nu voteaza, conform CCR si cvorumului, dar prin neactualizarea listelor electorale ne pune sa ne luptam pina si cu mortii nostri. E trist, si ar fi si mai trist daca nu ati face tot ce va sta in putinta sa faceti acum aceasta rectificare – desi aceasta discutie si decizie trebuia purtata din momentul publicarii listelor MAI cu numarul de persoane cu o carte de identitate.

 9. Barosanul spune:

  Domnule Vosganian,

  Care este opinia dumneavoastra la cele doua postari pe care le-am facut anterior?

  • @ Barosanul

   Basescu va negocia pe o miza imposibil de acceptat, cum ar fi parlament unicameral. Nu poti spun ca cei care nu voteaza, nu conteaza. Poti spune altfel, ca nu e normal ca absentii, care nu stiu cum ar vota, pot sa prevaleze in fata celor care au votat.

 10. Mihai ANDREI spune:

  @ Cris
  Aşa e, Cris, nu trebuie să ne pierdem în detalii. Problema e de principiu, de normă … E absurd (şi folosesc un eufemism) să stabileşti un astfel de prag într-o ţară cu o emigraţie atât de masivă. E absurd să ceri la destituire ceea ce nu ceri la alegere – contrazicem însăşi teoria şi logica dreptului, nu doar principii vag constituţionale. E inimaginabil să pretinzi să câştigi o competiţie pe care o boicotezi.

 11. cris spune:

  @ Mihai Andrei

  Si daca stabilesti un cvorum, macar acest cvorum trebuie raportat la un numar real, care sunt listele electorale actualizate. Asa spune legea, ca listele permanente sunt actualizate. Ce actualizare a facut bec cind raporteaza la 18 milioane in loc de 15? E inimaginabil sa cistigi o competitie la care stacheta este artificial si mai ales ilegal ridicata, smechereste, pungaseste, asa incit sa nu o atingi.

 12. andrei spune:

  FRATILOR, HAIDETI DISEARA IN PIATA UNIVERSITATII.
  EU VOI FI ACOLO. CEI CARE SUNT DIN BUCURESTI POT VENI.
  EU M-AM SATURAT. NU MAI STAU IN CASA.
  DACA NU NE FACEM AUZITI PRIN VOTURILE NOASTRE CU CARE EI AU DE GAND SA SE STEARGA LA FUND, ATUNCI VOM MERGE SI VOM STRIGA.
  POATE ASA NE VOR AUZI.

 13. cris spune:

  @ Mihai Andrei

  Ce Dumnezeu, suntem un popor de fraieri? Basescu cu ajutorul madamei aleia de la bec (rinjea cu satisfactie cind anunta procentele)ne spune :sari cit de sus vreau eu, nu cit e legal. Si noi ne plingem ca nu sarim cit ne comanda basescu sa tzopaim? In loc sa le dam amindorora cu legea in cap? Aia romaneasca, nu recomandarile comisiei de la venetia.

  Antonescu zice ca o lasa balta cu politica daca… Eu zic ca ma retrag complet daca suntem doar oi de muls si de comandat la tzopait dupa hachitele lui basescu. Si ce daca, mare brinza ca nu o mai exista un nume pe un blog. Mioritza lasa fluierul si pune mina daca nu pe bita pe balanta aceea a legii, ca e masluita de basescu, si cu boicotul si cu mortii pe care ii pune ca balast pe unul din talere, sa-l egalam! Daca nici de atit nu suntem in stare, sa aratam ca suntem furati la cintar, vai noua.

 14. Mihai ANDREI spune:

  @ cris
  ilegalităţi, şmecherii, pungăşii, ticăloşii – hmmm, îmi sună destul de cunoscut … sper că nu te referi la şobolanul băsescu ?!?

 15. Marius Bacau spune:

  @all
  Totusi ce s-a intamplat cu mobilizarea pentru referendum? Primarii alesi si presedintii de CJ si-au mobilizat mai bine alegatorii la alegerile locale. E interesant de stiut ce s-a intamplat acum,pentru ca e o diferenta de aproape 10% participare la vot.Ma asteptam la cei de la psd sa se miste mai bine,ei au masinaria pusa la punct.

 16. Mihai ANDREI spune:

  @ cris
  Păi, tocmai recomandarea de bun simţ a Comisiei de la Veneţia a fost ignorată de CCR. Noi doar ne indignăm, suferim şi vituperăm pe aicea glosând pe această temă, unii dintre noi chiar îşi imaginează de supărare că au desoperit apa caldă … Dar Comisia de la Veneţia a sintetizat în acea recomandare cam TOATE argumentele noastre. De aia zic, nu trebuia ab initio să se accepte decizia ne-europeană a CCR.

 17. gabi spune:

  In afara deja l-au proclamat castigator pe basescu. Se pare ca asta e ultimul trend… nu esti de acord cu presa straina, nu esti democrat.
  Nu inteleg modul de comunicare al USL-ului atata timp cat nu au reusit sa transmita UE ceea ce pentru mine e evident, referitor la pragul electoral, numarul de votanti, cine e adevaratul mostenitor al securitatii lui Ceausescu, etc…etc…Nu puteti lasa totul pe umerii lui Ponta (nu mai poate) si Antonescu (nu are trecere) in comunicarea spre UE.

  Evident, din nou, cei care sunt contra, nu sunt romani. Si-au luat tara inapoi… Cum pot sa fac cerere de emigrare pe motiv de azil politic? Ca inainte de 89.

 18. adam mares spune:

  LE FIGARO
  Le président roumain évite la destitution

  (…)
  Un pur produit de la culture communiste

  Âgé de 60 ans, le président roumain a toujours manifesté un solide appétit de pouvoir. En 2004, lors d’un débat télévisé avec Adrian Nastase, son adversaire à l’élection présidentielle, cet ancien capitaine de la marine marchande avait admis non sans humour que, tout comme Nastase, lui-même était un pur produit de la culture communiste. Impulsif, grande gueule, provocateur, manœuvrier, Traian Basescu n’a jamais rien fait pour calmer le jeu et, à l’instar de ses opposants, n’a guère eu de scrupules à malmener la Constitution en l’interprétant à sa guise.

  Sa forte personnalité ne saurait masquer cependant le véritable enjeu de la crise: la remise en cause d’un système oligarchique hérité de la transition, à savoir le contrôle des institutions et de l’appareil d’État par une nouvelle classe d’entrepreneurs enrichis dans des conditions opaques lors du passage à l’économie de marché. Force est de constater que, malgré les injonctions de Bruxelles, la lutte contre la grande corruption était restée sans effets jusqu’à l’arrivée au pouvoir de Basescu.

  Le président roumain n’a plus rien à perdre. Élu une première fois fin 2004, reconduit en 2009, il ne peut plus se représenter. Depuis l’introduction en 2010 d’une cure d’austérité, sa popularité est en berne. Mais cet homme orgueilleux rêve, dit-on, de laisser une trace dans l’histoire de la Roumanie. C’est peut-être déjà le cas. Sous sa houlette, la justice est devenue indépendante et si elle n’a pas permis de démanteler les réseaux d’influence hérités de l’ancien régime, elle a mis fin du moins à la culture de l’impunité qui caractérisait jusqu’ici les élites dirigeantes.

 19. Mihai ANDREI spune:

  @ cris
  mă aştept să-i aud pe băsescu şi pe deontologii săi spunând că Alin Moldoveanu a câştigat aurul la tir pentru că energiile i-au fost descătuşate de risipirea emoţiilor referitoare la referendum … după cum spunea atât de sfidător că “în timpul mandatului meu Tăriceanu şi-a făcut foarte bine treaba” … iar Spania a câştigat CM pentru UE … tot în timpul mandatului său.

 20. adam mares spune:

  Pana si astia il asociaza pe TB cu independenta justitiei. Groaznic!

 21. Theodora spune:

  Votul celor 8, 3 milioane de romani va obliga la o reactie ferma.
  Daca nu gasiti o solutie corecta, legala si constitutionala care sa il opreasca pe Basescu Traian sa se intoarca la Cotroceni, veti avea ….
  http://theodora0303.wordpress.com/2012/07/30/in-atentia-liderilor-usl-nu-cedati-nu-il-lasati-pe-basescu-traian-sa-se-intoarca-la-cotroceni-riscati-sa-va-pierdeti-propriul-electorat/

 22. avasario spune:

  Frumos, frumos! Uite ca un armean, un minoritar, s-a enervat si a devenit un nesabuit de rasist. Pe românii care au amendat referendumul lor neconstitutional îi numeste boicotofili, nici nu stie ce nume sa le dea, cum sa-i catalogheze, sa-i stigmatizeze pe români, si automat, intr-un mod impardonabil si rasist, ataca minoritatea maghiara care nu a vrut sa fie partasa la aceasta actiune bolsevica! Bravo, tovarasul Vosganian, bravo! Un armean rasist!

 23. gabi spune:

  Tocmai il ascult… zice ca el e presedintele a 22 de mil de romani…(când i-o fi numărat?) Eu zic ca al meu nu mai e. Si cere ”romînlor” sa nu supună instituțiile partidelor ?!! Tocmai m-a numit, si pe mine, un motiv principal al ”faliei” națiunii române!!! E complet nebun.

 24. Mihai ANDREI spune:

  abjecţie, numele tău e băsescu … deja a emis mârşăvia conform căreia ar avea în spate 10,5 milioane de electori români …

 25. adam mares spune:

  Al meu n-a fost niciodata.

 26. Din perspectiva unui emigrant, un lucru pot să afirm cu certitudine. Utilizarea naţionalismului retrograd tip românesc -ungurii sunt de vină- este descalificantă pentru dumneavoastră.

  Votul, pentru, da împotrivă a unui individ cetăţean român de etnie maghiară are aceiaşi valoare numerică ca şi a unui individ cetăţean român la numărarea voturile. Construirea discursurilor pe argumente Ei- Noi crează o diviziune artificială pentru a justifica propriile greşeli.

  O a doua observaţie, PNL-ul este vinovat direct de declanşarea actualei stări de agitaţie politică din România inutilă. Sunteţi şi dumneavoastră domnul Vosganian. În loc să acţionaţi în sensul normalităţii, care ar însemna lepădarea(chiar şi temporară) de parlamentarii corupţi sau cu procese penale gen Relu Fenechiu(afacerea Transformatorul) preferaţi să vă susţineţi în grup infractorii şi furtul ca şi mentalitate. Preferând să sacrificaţi stabilitatea socială şi economică a colectivului în favoarea unor privilegiaţi creaţi prin mecanisme de îmbogăţire la limita legii sau în afara legii. Aveţi o responsabilitate prin salariul de parlamentar plătit de contribuabil nu către aceştia, o aveţi către toţi care plătesc taxe. În loc să-i manipulaţi prin găsirea de ţapi ispăşitori în tabăra adversă politică, ar fi bine să începeţi să faceţi ordine în propriul partid. E greu, e dificil dar e singura cale spre o normalitate a valorilor în România. Iar în alianţă, poate ar fi cazul să cereţi înlocuirea Premierului cu o persoană de o moralitate ireproşabilă, onestă şi care respectă valorile moralei.
  Duce PNL-ul lipsă de acest gen de persoane? Mă îndoiesc. Dar atât timp cât favorizaţi sforăria ca şi mecanism de promovare şi nu munca şi meritele individuale (bazele filozofice ale liberalismului) fiecăruia, nu veţi reuşi indiferent de sumele injectate.

  Cred că sunt încă în fiecare partid din România şi oameni oneşti profesionişti şi care nu au schelete în dulap.

 27. Marius Bacau spune:

  Nici al meu. Nu l-am votat niciodata. Tipul e complet nebun.

 28. Mihai ANDREI spune:

  @ Varujan Vosganian
  Partea şi mai proastă cu RUS e că nu-i nici pe de parte prima oară când are o atitudine echivocă faţă de băsescu şi PD – v-am mai fost spus că la Cluj sunt ca acasă. Am început să contabilizez coincidenţele suspecte din relaţia Rus-băsescu şi nu-mi place rezultatul. Dacă nu e chiar trădător, atunci nu rămâne decât zicerea lui CTP despre Rus – “nu-i decât un prost serios”.

 29. Marius Bacau spune:

  @Varujan
  Deranjant este faptul ca unii cetateni romani n-au fost in stare sa renunte la 5 minute din viata lor pentru a vota. Au demonstrat ca n-au inteles nimic in cei aproape 23 de ani scursi de la Revolutie.Sunt cei care injura cu foc pe la colturi si cei care dau tonul nemultumirilor,dar care n-au invatat ca au dreptul de a vota. In 2009,astia mi-au decis presedintele.L-au votat pentru ca era popular,vorbea exact ca ei si bea sampanie direct din sticla. Acum tot ei ma forteaza sa-l mai accept pe basescu inca 2 ani,pentru ca n-au fost in stare sa vina la vot. Ce s-a intamplat maestre cu spiritul civic al anilor 90?

  • @ Marius Bacau

   Partea proasta e ca acel spirit civic, acolo unde n.a disparut odata cu vremea, s-a impartit, pe luptatorii anilor 90 acum ii regasesti si intr-o parte, si in cealalta.

 30. Mihai ANDREI spune:

  @ Marius Bacau
  Întrebi “Ce s-a intamplat maestre cu spiritul civic al anilor 90?” Bine, bine, dar te rog să fii mai specific, şi anume spritul civic al anilor ’90, dar DIN CE ŢARĂ anume ? Căci la noi eu unul nu l-am văzut niciodată să ne dea afară din casă … Altă dovadă a faptului că suferi de optimism excesiv, îmi pari aproape nerealist, e că speri că poţi convinge orice postac agramat din specia branconierilor. Lasă-i să fiarbă în suc propriu, nu-i lăsa să te irite.

 31. Ieseanul spune:

  Pt. cei care incita la revolte si iesiri in strada : nu sunteti deloc originali, v-au luat-o prietenii de la Moscova inainte

  http://romanian.ruvr.ru/2012_07_30/83365248/

  Sa speram ca rusii se limiteaza doar la sfaturi si ca n-au niciun amestec in tot ce s-a intamplat in Romania in ultima perioada …

 32. tudor spune:

  Voi spune ceva poate neplacut multora:
  USL ul n a fost la inaltimea disperarii majoritatii reale a poporului roman.

 33. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  RUS e un fel de Blaga….

  Nu poti nici sa-l ignori, nici sa-l bagi in seama. Nu e de vina el, e de vina cine l-a creditat cu inteligenta…

 34. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ all

  daca e vorba de proteste serioase, eu ma abonez la prima linie. Trebuie insa ca protestele sa se faca acolo unde le e locul, respectiv la Cotroceni. Deocamdata eu zic ca trebuie sa asteptam sa vedem daca se muta basescu acolo, si dupa aceea sa asediem Cotroceniul pe toate laturile, zi de zi, pina pleaca….

 35. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ tudor

  parca alaltaieri erai de alta parere si ma contraziceai…

 36. adam mares spune:

  Nu mai vreau sa aud de basarabeni – cei care traiesc in Ro. Sunt fanatici basisti, fiindca TB le-a dat cetatenie romana (ca sa-l voteze, fireste, nu din dragoste). Am cunoscut o moldoveanaca din Chisinau care avea mutatie la Bucuresti, desi nu locuia aici, ca sa ia alocatie pt copil de la statul roman. Rusine!
  Oare cati moldoveni de-astia or fi in Ro?

 37. tudor spune:

  @VV

  Multumesc pentru frumoase pe care le ati adresat intr o emisiune tv de saptamina trecuta, atunci cind ati multumit celor care in iarna au demonstrat determinind caderea bocului.

  Atunci cind jandarmii s au purtat bestial cu demonstrantii, un tip, militaru, justifica rinjind actiunile acestora , pe toate canalele posibile; superior, arogant, posesor al autoritatii supreme, parca.

  Pentru ca tot a ajuns ministru prin actiunile celor caftiti, dl rus s a gindit ce s a gindit i s a hotarit sa ni l arae in continuare, ca purtator de cuvint al dumisale.

  Sa ti fie rusine, dle Rus!

  Despre actiunea MAI de a amenda cu doua zile inainte de referendum 4000 de taximetristi, ce sa mai spun?

  Victoras, cit il tii pe rus ministru nu voi vota usl ul nici mort!
  Ramai cu momaia ta!

 38. Eva spune:

  Ar trebui asediat CCR…

 39. tudor spune:

  @sorin gyorgyfalvi

  ai dreptate,

  promisesem ca pina la referendum sa nu zic nimic rau despre usl,
  m am abtinut greu

 40. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ all

  uitasem, am mai avut dreptate inca intr-o problema, si anume cu faptul ca basescu va considera ca 8 milioane au votat impotriva lui, deci ceilalti 10 il sustin pe el

 41. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ eva

  da, si ccr ar trebui asediat, alea 9 paiate trase de sfori ne tin pe noi captivi de ani de zile, si ceea ce ma supara mai tare e faptul ca usl nu a fost transant in privinta ccr, anume faptul ca CCR trebuie desfiintat, si reinfiintat pe alte baze legislative, pentru ca altfel nu o sa mai ajunga USL la putere in mod real nici cind o face plopu pere si rachita micsunele… vorba lui ceasca.

 42. tudor spune:

  @all

  la alegerile locale finul meu si a gasit bunica pe lista electorala: decedata din 1996!
  cred ca acum a votat cu basescu!!!

 43. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  USL a mai gresit intr-o privinta, de care avertizasem cu mult timp in urma, si anume faptul ca trebuia ca USL sa-si asume electoratul maghiar, si sa-i convinga ca USL va avea mai mare grija de ei decit a avut UDMR, care i-a infundat in saracie si in evul mediu….

 44. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  din punct de vedere al corectitudini organizarii alegerilor, si vigilentei, eu zic ca nu se poate reprosa nimic. Daca e ceva de reprosat, eu zic ca USL n-a stiut patrunda pina la cele mai mici comunitati electorale si sa tina cont efectiv de fiecare vot pe care-l poate lua. USL a avut o strategie macro, si s-a bazat foarte mult din toti cei multi vor iesi suficienti ca sa fie 51%. Mai mult decit atit, eu am vazut ca USL n-a sesizat strategia in 2 pasi a lui basescu, eu asa prost cum sunt am stiut ca basescu isi va indemna electoratul in momentul optim SA NU VINA LA VOT. Nici aici USL n-a reactionat prea vehement, eu cred ca boicotul lui basescu trebuia sa suspende toata actiunea, sa se reia de la zero, pe alte baze legislative, pentru ca era clar ca buna ziua ca nu se va face cvorumul fara basisti. Am aratat inclusiv calculele, si tot nu m-a bagat nimeni in seama, si uite ca am prezis la fix cifra participarii…

 45. adam mares spune:

  @VV
  Pai da, au boicotat!

 46. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  stiu cum e pozitia palatului Cotroceni, dar daca ar fi inconjurat zilnic de un milion de oameni… nu prea vad cum ar rezista basescu sa treaca zilnic prin multimea aia….

 47. Eva spune:

  Eu am vrut să votez împotriva lui Traian Băsescu dar nu am putut pleca de acasă. Sunt acum la 30 km de Milano și mi-ar fi trebuit minim 4 ore libere pentru a putea vota. Ca mine mai sunt și alții, la distanțe mari de ambasade sau fără posibilitatea unei ore libere, mai sunt bătrâni sau bolnavi care nu se pot deplasa… pe mulți dintre noi nu ne reprezintă în niciun caz șatra lui băse oricât ar susține ei asta. E momentul să facem balanța: 5 milioane de români l-au ales și 8 milioane îl vor demis. Cam aceștia sunt votanții activi ai României. Și un elev de clasa întâi poate face socoteala…

 48. Ioana spune:

  Un aspect de studiat: CCR a spus ca Basescu poate fi demis cu majoritatea simpla a voturilor exprimate, in conditiile de cvorum de 50%+1. Asta inseamna ca, daca prezenta ar fi fost de exact 50%+1 (sa zicem 9.000.001) si ar fi votat pentru demitere 4.500.001 (majoritate simpla), Basescu ar fi fost demis. Deci, in perspectiva CCR, Basescu poate fi demis cu 4.500.001 dar nu poate fi demis cu 8.000.000!? Considerand, prin absurd, ca PDL si Basescu nu s-ar face vinovati de o atitudine neconstitutionala (asa cum este, chiar dupa spusele CCR, boicotarea), tinand cont ca votul a fost in favoarea demiterii, ca cei care nu au votat nu pot fi inregimentati automat si abuziv intr-o tabara sau alta, dar si ca listele sunt neactualizate, referendumul ar trebui validat pentru ca numarul celor care s-au exprimat in favoarea demiterii este superior celui minim necesar pentru un astfel de demers, de 4.500.001, indicand o optiune clara, cum am aratat mai sus. Alternativ, atitudinea si actiunile neconstitutionale de boicotare a referendumului si de limitare a dreptului de vot, ar putea face obiectul unei alte suspendari a presedintelui. In acest caz, legea referendumului ar trebui amendata indicand in locul pragului de 50%+1 pragul de 4.500.001 (50%+1 din 50%+1) voturi exprimate. Daca CCR trateaza prezenta si votul intr-o maniera corecta, presedintele ar trebui demis. Decizia CCR se ia cu doua treimi iar argumentul de mai sus cred ca e suficient de solid, macar pentru ca CCR sa nu poata lua o decizie ferma si a permite (macar) repetarea referendumului, eliminand partial elementele care favorizau boicotarea.

 49. Corina spune:

  @VV
  @all
  Minunat discursul lui Basescu de astazi dupa-amiaza. Vad ca are agenda pregatita pentru perioada urmatoare. Cum i-ar putea pedepsi pe cei care au dat “lovitura de stat” imi pot imagina. Nu inteleg insa cum de un viteaz ca el nu se ofera sa inlature seceta. Cat despre “iregularitatile” de la vot…Daca se intoarce la Cotroceni zic sa va ingrijiti si de asistenta medicala specializata (eu rad ca sa nu slobod un lung sir de expresii neacademice).