Protestatarii de la Palatul Cotroceni cer parlamentarilor să li se alăture

Tocmai m-am intors de la protestul din faţa Palatului Cotroceni. Iată câteva concluzii:

a) Numărul protestatarilor creşte de la zi la zi, nu spectaculos, dar consistent. În prima zi erau doi, a doua zi 150, a treia zi aproape cinci sute, acum cred că au fost, pe toate colţurile trotuarelor, aproape o mie.

b) Protestatarii cer insistent ca parlamentarii să li se alăture.

c) Nu au fost instigatori.

d) Erau oameni de toate felurile, de la figuri pitoreşti până la persoane rezervate, dar ferme. Impresia generală este că protestatarii aparţin unor categorii educate, informate şi conştiente de importanţa prezenţei lor acolo.

e) Reprezentanţii generaţiilor mai vârstnice erau mai numeroşi decât cei ai generaţiilor mai tinere.

f) Sloganurile nu mai au umorul de odinioară ceea ce arată că e vorba de o revoltă căreia nu-i mai arde de glume.

Vă invit, pe cei care aţi fost printre protestatari, să completaţi cu propriile impresii. Fara să dau nume, sunt mândru că am întâlnit acolo pe câţiva dintre membrii clubului nostru de bloggeri.

127 Responses to “Protestatarii de la Palatul Cotroceni cer parlamentarilor să li se alăture”

 1. Valeriu Mangu spune:

  Domnule Varujan Vosganian,

  Daca veti cerceta atent propunerile de proiecte de hotarari ale dlui Ioan Ghise veti observa ca ele incalca dispozitiile art. 2 alin. (2) al Constitutiei, dispozitii pe care, altfel, le invoca d-sa.
  Aceasta imprejurare arata cat de putin cunoaste dl. Ioan Ghise sensul textelor pe care le invoca.
  Al dvs., Valeriu Mangu

 2. cris spune:

  @ Corina Chiriac

  Adevarul e ca sunt ridicoli nu doar in ura ci in prostie si orbire – cred ca basescu isi inchipuie ca cineva i-a pus pe cei care striga “demisia” sa strige asa, dumnealui inca isi inchipuie ca e “baiat bun” si populatia il ingaduie.

  Pe de alta parte, perceptia mea, uitindu-ma la aceasta, si probabil si a altora, este ca acest om este complet strain, un venetic, un fanariot pus de poarta. E complet nedorit si respins, asa cum natural corpul izoleaza si respinge un ghimpe. E izolat in cotroceni, orice mesaj ar trimite, de bine sau de rau, ar stirni o reactie de-a dreptul violenta, se vede si dupa reactia oamenilor la nunta, asa incit doar sta acolo si puroiaza lent. Iar respingerea se vede foarte puternic. Mai mult, izolati si respinsi sunt toti acei musafiri din jurul lor, toti cei care se asociaza cu ei.

  E suficient sa faci comparatia cu alte nunti – nu vorbesc de cea a printului Harry, dar si de altele, a Carlei Bruni cu Sarcozy, ori mai mici cum a fost cea a lui Chelsea Clinton. Daca pui imaginile fatza in fatza iti dai seama ca nivelul de tensiune in Romania este infernal, si pe buna dreptate, asa cum iti dai seama ca o “coabitare” nu va fi in nici un fel posibila. Romanii sunt oameni de bun simt, respecta asemenea ocazii de familie. Daca au trecut peste acest bun simt inseamna ca orice urma de “coabitare”, chiar si posibilitatea unei taceri ingaduitoare, ori ignorarii, s-a terminat.

 3. diana spune:

  @cris
  reactia oamenilor de a huidui la nunta nu cred ca se datoreaza doar lui basescu personal – ci la ceea ce a facut din fata aceea
  faptul ca ne-a demonstrat ca degeaba copiii nostri sunt inteligenti si muncitori si buni in ceea ce fac
  daca nu sunt ,,fata lu` tata,, sunt nimeni
  si se chinuie sa traiasca dintro amarata de leafa de doctor, nu primesc 7000 de euro doar sa fie treji o singura zi pe luna sa citeasca un text pe care l-au scris altii
  si cred ca exact asta a si vrut basescu sa demonstreze cu fi-sa – ca oricat de buni suntem ,in Romania contam doar cat vrea el sa contam

 4. Eva spune:

  Cu parlamentarii EU am terminat… la ziare nu trimitem?

 5. cris spune:

  @ Eva

  Ziarele au acces la blog, e public. Ziarele straine nu sunt chiar atit de independente cit se crede, sunt in buna masura oglinda unui curent de opinie dictat de mai sus, accepta comentarii si publica scrisori contrarii articoleleor lor insa. Ma gindesc.

  Mai degraba la Venice Commission. cum a facut domnul Cojman http://valter-cojman.blogspot.ro/2012/08/petitie-catre-comisia-de-la-venetia.html

  daca vrei poti chiar sa o pui link-ul in introducere: ca sa-ti fie mai usor, varianta mea:

  The following link also brings you to similar initiatives belonging to other Romanian citizens. Although independently written and sent to different institutions, this petition describes the events very similarly to our letter. We find it appropriate that it should be available to you for comparison – its English and French versions are posted on the same webpage.

  Faptul ca le vin texte diferite dar spunind acelasi lucru, din diferite directii, e un lucru bun. Are si adresa de email a CV pe blog si adresantii.

 6. @cris, @diana, @all

  Va marturisesc sincer ca imaginea lui basescu cu fiica sa de mana intr-o zi atat de importanta din viata ei si in mijlocul unor huiduieli cum rar am auzit in Romania ma va urmari mult timp. Nu pot descrie ce am simtit, dar bine nu mi-a fost. Am avut imaginea intreaga a monstruozitatii pe care el insusi a creat-o.
  Eu cred ca tata i-a stricat fetei nunta si viata in general. Poate parea socant dupa tot ce a facut pentru ea. Eu asa interpretez. A impins-o in politica in ciuda faptului ca e complet paralela cu acest domeniu, in loc sa o incurajeze sau sa o lase sa-si gaseasca adevarata vocatie. A devenit de un penibil grotesc de cand a intrat in politica si asta pentru a nu iesi din cuvantul tatalui probabil. Iar scenele groaznice de azi PUTEAU fi evitate daca AR FI VRUT. Nu stiu ce a fost in mintea lui cand a acceptat sa faca o ceremonie publica, in acest moment.

 7. gelu spune:

  Habar nu ai de ce sunt in stare!!! Asteapta ziua de luni si o sa vezi ce va urma dupa ce Borfasul s-a maritat fata.

 8. cris spune:

  @ gelu

  doar nu esti naiv sa crezi ca basescu e tatucul dedicat nuntii fiicei sale si ia o pauza? Luni? nooooo, facem pariu ca urmatorul atac va fi la mass media care i se opune? Presa internationala deja zumzaie de cum raii de Antonescu si de Ponta, dar si Cotidianul, au indraznit sa spuna ca prezentarea Romaniei in presa internationala a fost partinitoare. Dar nu iti stric placerea. Tocmai a aparut un articol in The Economist pe tema asta, si nu doar acolo….banuiesc ca vor fi in toata presa romaneasca in citeva ore. Lectura placuta!

 9. cris spune:

  Ei, vad ca cei de la Cotidianul nu s-au trezit inca, probabil dorm, crezind ca si basescu doarme dupa chef. Asa, de gust pentru urmatoarea campanie basista:
  http://en.rsf.org/romania-will-intelligence-services-be-16-08-2012,43230.html

  Macar acestia isi amintesc de basescu numind presa vulnerabilitate nationala, cei de la The Economist nu fac nici atit

 10. Mihai ANDREI spune:

  @ cris
  articolul din The Economist conţine şi o minciună sadea: “Yet during a press conference shortly AFTER the Constitutional Court decided to invalidate the impeachment referendum against Mr Băsescu, Mr Ponta again attacked a journalist, Mihaela Rodina of France–Presse. He accused her of ”misinformation”, being “unprofessional” and having “a strange and revolting attitude”. Ms Rodina had asked Mr Ponta questions about a controversy involving the Constitutional Court” – complet fals.
  S-a întâmplat să ascult respectiva conferinţă de presă şi fraza de mai sus e o minciună de la un capăt la altul:
  1. s-a desfăşurat cu o zi ÎNAINTE de decizia CCR, şi
  2. într-un mod nu doar manipulator, ci obraznic de-a dreptul, Mihaela Rodina repeta ca un papagal beat o întrebare imbecilă: cum şi-a permis Min. de Externe să modifice listele electorale permanente ?!?
  3. De cel puţin 2 ori Ponta a încercat să o lămurească politicos că nimeni n-a modificat nici o listă, ci doar au prezentate nişte CIFRE ABSTRACTE la solicitarea CCR. Abia la a treia sau a patra insistenţă patologică a respectivei, Ponta i-a reproşat cele citate de The Economist.
  4. Problema e că astfel de indvizi au mintea puţină, spălată şi odihnită, după cum s-a vorbit şi în anterioara postare a d-lui senator. Aşa încât cred că şi Ponta a greşit puţin, dar nu pentru că i-a răspuns, ci mult mai devreme, când i-a acordat cuvântul. Astfel de indivizi trebuiesc pur şi simplu ignoraţi după sănătosul principiu “nu te pune cu prostul că are mintea odihnită”.

 11. tiberiu spune:

  @VV
  @Cris
  @All
  Nu stiu cat este de vulnerabil sistemul mafiot la presa, ceeace stiu insa sigur ca USL s-a dovedit mai mult decat vulnerabil,s-a dovedit total descoperit si nepregatit la presiunile politice externe sustinute de atacuri din presa internationala.
  Sunt extrem de nemultumit de amatorismul politic dovedit in mod concret de USL si nu ma refer aici la cele din ultima vreme,care au dovedit un progres. Spre deosebire de multi care vin cu reprosuri la deciziile luate de Crin si Ponta in ultima vreme eu le reprosez in special lipsa de intelegere si de pregatire a USL pentru a guverna datorita lacunelor exista inca de la constituirea USL. Nu mai vorbesc de subordonarea sitsemului de justitite care impreuna cu factorii externi si cei legislativi l-au salvat pe TB de la demitere.Ani de zile TB s-a pregatit pentru aceasta confruntare pentru care USL au aparut ca niste simpli novici.
  De ani de zile incerc sa atrag atentia pe acest blog si pe altele asupra lacunelor USL, a faptului ca il subapreciati pe TB ca politician si ca va lasati inselati de comportamentul sau aparent primitiv. Iata ca faptele dovedesc contrariul a ceeace se afirma chiar si in presa interna: TB este un politician extrem de sistematic si sofisticat si in ciuda aparentelor are o puternica sustinere internationala pe plan politic si media, sustinere pe care a stiut sa o cultive timp de multi ani.
  Fata de aceasta realitate nu exista nici o alta solutie decat contracararea acestui sistem de sprijin intern si international in mod sistematic,pe principiul cui pe cui se scoate,ceeace va cere mult timp si efort(daca va fi facut bine)
  Nu trebui insa sa va faceti iluzii ,cei care il sprijina pe TB si clica lui au interese temeinice s-o faca,precum factorii internationali care sprijina regimul criminal Assad, in ciuda genocidului indreptat impotriva propriului popor.
  Cel mai urgent lucru oe care il sustin cu incapatanare de ani de zile este insa realizarea unui acord politic al USL cu UDMR,acord politic care insa va avea si un “pret politic” important pentru natiune.Pretul politic care va trebui platit pana la ultima “centima” este insa absolut indispensabil pentru instaurarea unei adevarate democratii.
  In perioada urmatoare guvernul Ponta trebuie sa-si “blindeze” total majoritatea parlamentara pentru a se putea mentine si pentru a avea sansa sa remedieze deficientele semnalate si pentru a avea sanse sa castige clar alegerile parlamentare.
  Alianta cu UDMR este absolut urgenta si indispensabila.
  Daca TB reuseste sa doboare guvernul USL si sa reinstaureze un guvern Boc sau MRU “adio si n-am cuvinte”.
  Recomand o viziune mult mai pragmatica bazata pe traditionalul principiu “interesul poarta fesul”

 12. tiberiu spune:

  P.S
  Este de domeniul evidentei ca D-l Corlateran nu are anvergura necesara pentru a conduce un sector critic unde guvernul TREBUIE sa obtina progrese imediate.
  Sunt in cadrul USL persoane mult mai nimerite,nu vreau sa le repet am facut-o deja de zeci de ori.
  Orice calcule politicianiste in numirea factorilor responsabili vor fi scump platite.

 13. Mihai ANDREI spune:

  @ tiberiu
  am pentru tine o sugestie absolut inedită: Petre Roman atât ministru de externe cât şi preşedinte executiva al USL !?! Ce părere ai ?

 14. @all,
  Nu stiu daca va este in obicei sa va uitati pe The Money Channel. Eu da, dar mai rar de cand RTV nu prea mai are bani(calitatea emisiunilor a devenit f. slaba. Ei bine aseara am nimerit o emisiune in reluare, moderata de Hurezeanu. Invitati:ambasadorul Mazur de la Paris, un expert in Rusia si invitat permanet ,telefonic Robert Schwartz, redactor sef Deutsche Welle.Tema:izolarea internationala a Romaniei pe timpul suspendarii bagabontului. Schwart extrem de indignat de manifestatiile de la Cotroceni, “instigate” de declaratiile iresponabile ale lui Crin si Ponta.Propaganda tipic basista: nu conteaza cei 7,4 milioane ci restul, este periculoasa incriminarea lui Barosso, ironizarea lui Merkel, diabolizarea lui Redding si anatemizarea lui Gordon si Gittenstein. Ca doar ce mama naibii suntem parteneri, nu ne e rusine.. In consecinta, iata Barrosso a inauguat o statie de metrou in Bulgaria, iar Merkel a petrecut 7 ore la Chisinau, din care 2 ore la celebrele crame( adica ne-au izolat!?).Ma rog , propaganda ieftina pentru prosti. Emisiunea a avut si un moment interesant. Hurezeanu catre Mazur:domnule ambasador, cum v-ati simtit in cele doua luni de pauza internationala, cu cine ati tinut legatura in situatia in care erau doi presedinti si doi ministri de externe. Mazur:adevarul e ca lunile iulie si august in occident este perioada de vacanta. Totusi, m-am intalnit cu 5 ministri francezi pe teme economice. Legatura am tinut-o permanent cu departamentele de specialitate din MAE. N-am cum sa va descriu disperarea lui HurezeanU. Am zis ca face infarct in direct(ma rog, in reluare).

 15. tiberiu spune:

  @Mihai Andrei
  P. Roman de unde ideea asta? L-ai scos de la “nafatlina”?
  Lasand gluma nu observi ca P. Roman este f. invitat la emisiuni ceeace demonstreaza ca multi se gandesc la utilizarea capitalului sau de imagine pe plan intern si international.
  Mai sunt insa si alti “catindati” pe care i-am enumarat in trecut.
  In lupta cu sistemul mafiot trebuie folosite toate fortele democratice indiferent de “origine sociala,sex,nationalitate”.
  Faptul ca D-lui Vosganian nu este folosit de guvern intr-o functie executiva este de asemenea o mare pierdere.Sunt convins ca d-l Vosganian ar sti pe ce “butoane sa apese” ca sa demareze mediul de afaceri.

  • @ tiberiu

   In general, Crin a avut distanta fata de membrii marcanti ai Guvernului liberal. Inclusiv fata de acel Guvern, in ansamblu, Desi mare parte din ce e astazi PNL i se datoreaza acelui Guvern.

 16. tiberiu spune:

  @Un liberal optimist
  “Robert Shwartz” nu iti sugereaza ceva despre interesele celor care il sustin pe TB si sistemul mafiot ?
  TB si acolitii sai au numit de la inceput USL “alianta socialist-liberala “prorusa fara ca nimeni din USL sa contraatace.Crezi ca nu au impuiat capul tuturor din vest cu aceasta bazaconie.Acum prostia USL de a tacea si a nu replica vehement se plateste scump.Nu intelegi ca interesele straine se simt periclitate de guvernarea USL datorita demonizarii lor, precum ca ar fi procomunism?

 17. Eva spune:

  Daca Petre Roman dorea sa lupte alaturi de noi nu-l oprea nimeni. Mie nu mi se pare prea dornic de a ajuta USL…

 18. Pacala spune:

  @VV,
  am urmarit relatarile TV si forumuri ca impresie privind nunta ebei – 2/3 critice si 1/3 pro simpatie. 2/2 sunt crtice asupra opulentei afisate – va fi inca o bomboana pe coliva.

 19. @tiberiu,
  Am uitat sa mentionez ca Robert Schwartz asta e roman sadea, fara pic de accent nemtesc(ca Herta Mueller, de exemplu!).Insa eu am dorit sa mentionez profesionalismul lui Mazur care a stricat o emsiune “muncita” din greu de acest dizgratios Hurezeanu.

 20. Eva spune:

  La fel as spune si despre Maria Sa Regele Mihai… pare sa-i placa “coabitarea” cu Traian Basescu.

 21. Pacala spune:

  @VV
  mai devreme se vorbea de anvergura ministeriala – chiar nu se puteau gasi si ministri buni comunicatori, indiferent ce fac ei in ministere? Ca zici ca s-a populat guvernul cu mutulici si albe ca zapada

 22. @VV,
  Si eu m-am intrebat de ce n-a facut nunta intrun fief pedist, unde ar fi avut parte doar de urale, flori si urari de nunta. Dar trebuia neaparat sa bage si cu aceasta ocazie batul prin gard!

 23. Eva spune:

  Acum e nevoie de toate resursele. La vedere sau discret.

 24. Eva spune:

  Cat despre Prigoana junior… e un spion la vedere. Probabil el a lansat comunicatul, special pentru a denigra.

 25. Eva spune:

  Daca doriti sa invatati a manipula masele, luati-va profesor pe Vadim Tudor. Toata lumea e convinsa ca e antibasist si de fapt el IL AJUTA SI IL SUSTINE pe ba-secu cu fiecare postare. Ma intreb daca papagalul Gheorghe Funar isi da seama ca e folosit.

 26. Filip G spune:

  Apropos
  ANI are material fimat pentru a vedea daca toate autoturismele elegante participante la nunta sunt trecute in declaratia de avere.

 27. Eva spune:

  @Filip G
  Vor spune ca sunt imprumutate.

 28. Filip G spune:

  @Eva
  Exista un numar la masina si astfel poate fi aflat proprietarul.
  Blaga stie lucrul asta,a venit cu autocarul.
  Iar daca numerele sunt false ,se cunoaste soferul aflat la volan din inregistrari.

 29. Eva spune:

  Am pus intrebarea:
  “De ce Uniunea Europeana il sustine pe Traian Basescu calcand in picioare valorile democratiei? http://vosganian.ro/?p=3049
  la “O alta problema a Uniunii Europene”:
  http://www.ombudsman.europa.eu/atyourservice/interactiveguide.faces
  Probabil nu voi primi raspuns…

 30. gelu spune:

  Ponta doarme in ghete pentru ca este locotenetul lui TB. Ar fi normal ca maine sa-i trimita nota de plata la Cotroceni pentru ca revenitul sa plateasca din buzunar spp-isti, sri-isti si sts-isti folositi la paza nuntii private a botexatei si nu cotribuabilii platitori de taxe. Ca sa nu mai vorbim ca ANI si ANAF ar trebui sa faca verificarea la sange a primilor 100 celor mai bogati invitati la aceasta papranghelie basista. Dar faptul ca Ponta se face ca nu vede toate aceste lucruri demonstreaza inca o data ca acesta s-a facut ca lucreaza la suspendarea lui TB dupa modelul lui “Dinescu fa-te ca lucrezi la revolutie”

 31. Eva spune:

  @gelu
  De ce primii 100? Cam toti sunt clienti seriosi ai ANI, ANAF, DNA, etc.

 32. andrei spune:

  Domnule Vosganian, vin si eu la protestul domnului Ghise.
  De unde incepe plimbarea?
  Din ce loc exact ?