Puciul a fost dejucat. De către cine? Ne spune doamna Viviane Reding.

“Menţinem o supraveghere atentă (a situaţiei  din România) după lupta politică teribilă din iulie şi august. Am putut cere  oprirea unui fel de puci parlamentar. Am putut evita răul cel mai mare graţie acţiunilor determinate a numeroşi actori, între care Comisia Europeană, Parlamentul European, state europene, dar şi FMI. Derivele cele mai grave au putut fi limitate datorită Mecanismului de control şi verificare pe care l-am creat. Sperăm că toţi actorii politici de la Bucureşti vor putea depăşi disensiunile pentru a pregăti campania electorală din octombrie. Tinerele democraţii din Est trebuie să realizeze în scurt timp ceea ce vechile democraţii au îndeplinit în câteva decenii”, declară Viviane Reding, într-un interviu acordat cotidianului Le Monde şi reluat de Jurnalul Naţional.

Aşadar, în România am asistat la o lovitură de stat …parlamentară! Potrivit art. 61.1 din Constituţie, “Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şl unica autoritate legiuitoare a ţării”. Puci înseamnă “acţiunea armată a unui grup politic împotriva unui regim politic, a unei ordini statale”. N-am auzit încă de un puci al majorităţii parlamentare, realizat pe căi paşnice şi soluţionat prin referendum! Din câte ştiu eu, loviturile de stat şi mişcările puciste au ca ţintă Parlamentul, fie că îl dizolvă, fie că îi arestează membrii, fie că trag, de-a dreptul, cu tunurile în el. Iar puciuri susţinute de peste 80% din populaţie, asta cum mai vine? Iar dacă lovitura de stat a fost înăbuşită şi puciştii au fost înfrânţi, cine i-a învins? Aflăm de la doamna Reding: prin “acţiunea determinată a mai mulţi actori europeni şi internaţionali” –  Comisia Europeană, Parlamentul european, statele europene şi Fondul Monetar Internaţional. Inclusiv, fireşte, în această logică,  domnul Viktor Orban. Iată, aşadar, o nouă ocupaţie a statelor europene şi a FMI, să convingă popoarele tinerelor democraţii că nu e bine ce vor ele.

Ceea ce este, însă, siderant este că doamna Reding îşi face un titlu de glorie din faptul că toate instituţiile internaţionale au sărit în ajutorul lui Traian Băsescu! Demiterea lui era, înţeleg, “răul cel mai mare”. Iar derivele majorităţii prlamentare şi ale copleşitoarei majorităţii românilor au putut fi limitate datorită … Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Dacă nu ştiaţi, Cvorumul acesta lipsit de orice noimă, în raport cu realităţile româneşti este o victorie a Mecanismului de Cooperare şi Verificare! La fel şi comportamentul lui alde Zegrean, Lăzăroiu şi Aspasia Cojocaru. Să nu mai spunem că doamna Cojocaru trudea încă din anii 70 ai secolului trecut la consolidarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare! Şi CSM trimite Inspecţiei Judiciare blogul nostru la control tot în numele MCV!  Mă întreb ce ar spune domnul Baroso dacă în ţara sa de baştină, Portugalia, ar avea loc mâine un referendum cu prag de 50%. Iar in calculul cvorumului s-ar socoti toţi portughezii plecaţi la lucru în străinătate în anii 70 şi 80!

Avem multe de învăţat din experienţa acestui referendum. El nu presupune atât o redefinire a tinerei noastre democraţiei, cum crede doamna Reding, ci o redefinire a demnităţii naţionale.

Iată şi textul din Le monde:

Întrebare: “Vous êtes intervenue dans la récente crise constitutionnelle en Roumanie. Vous semble-t-elle apaisée après l’échec de la procédure de destitution du président Basescu ?

Răspuns: Nous maintenons une surveillance étroite après la bataille terrible qui s’est déroulée en juillet et en août. Nous avons pu dire “Halte-là” à cette sorte de putsch parlementaire. Nous avons évité le pire grâce à une action déterminée de nombreux acteurs, dont la Commission, le Parlement et les Etats européens, mais aussi le Fonds monétaire international. Les dérives les plus graves ont aussi pu être endiguées grâce au mécanisme de vérification et de contrôle que nous avons mis en place. Nous espérons que tous les acteurs politiques pourront surmonter leurs divisions et préparer les échéances électorales d’octobre. Les jeunes démocraties de l’est doivent réaliser en peu de temps ce que nos vieux pays ont accompli sur des décennies.”

 

104 Responses to “Puciul a fost dejucat. De către cine? Ne spune doamna Viviane Reding.”

 1. @Mihai Andrei,
  Tocmai pe asta conteaza javrele! Sa te simti neputincios si inutil. E o prostie. Aminteste-ti de cate ori in istoria traita de noi javrele contemporane au dorit sa fim inutili. Iata, i-a maturat istoria, altii infunda puscaria, sau stau cu urechile sfoara la sonerie. Maine , poimane javrele basesciene si barosiene vor fi istorie!O sa ne radem de-o sa ne doara burta(Doamne fereste!)

 2. Corina spune:

  @VV
  Eu o inteleg pe Reding. Va dati seama ce eroina e ea zilele astea, dupa ce a iesit cu pieptul gol in fata puciului si, multumita ei, binele a infrant, ca sa-i citez pe catavenci. In Le Monde isi aduce un umil elogiu. Si comisarii europeni sunt oameni, cu ambitii si dorinte de marire, ca si pe malul Dambovitei.

  Acum, USL e bine infipt in mentalul european ca baiatul obraznic. Nu cred ca asculta nimeni protestele oamenilor care au votat. Toti se felicita ca au preintampinat un mare dezastru in materie de democratie. Cu cat va straduiti sa ii convingeti, cu atat gandesc ca e doar o forma de a persista in greseala a baiatului obraznic. Si stiti ce pateau cu Inchizitia baietii care nu-si veneau in fire :). Ar fi niste metode de potolit “gura lumii” dar sunt prea subtile si nu cred ca USL se angajeaza in astfel de lucruri.

 3. cris spune:

  @ Mihai Andrei

  Am citit, mi-era sa nu dispari iar, ai fost cam diafan lately. The Economist: Dupa cum spuneam, postacii platiti isi fac treaba constiincios si acolo si zau ma scot din minti. Vezi ca e limita de trei postari, dar poti sa-ti postezi comentariul apropos de neadevarul gasit de ei fara probleme, asa ar fi si corect. Sper ca iti plac trandafirii verbali, cam teposi de felul lor (smiley)

  Mihai, nici macar un fluture nu e inutil, dimpotriva, o bataie din aripi la San Francisco poate cauza un uragan la Hong Kong. Asa zice doamna Fizica la capitolul teoria haosului. Daca e bal, bal sa fie, ei, daca e haos, haos sa fie ( tot nu pricep de ce-i zice teoria haosului cind vorbeste de o cauzalitate extraordinara, whatever…)

 4. cris spune:

  @ Corina

  Adica prostul daca nu e si fudul, nu e prost destul? Trebuie sa ma gindesc cum se traduce in germana, hmmmmm.

 5. Corina spune:

  @Cris
  Poti sa spui si asa. Cert e ca femeia tocmai isi vindea marfa si cand o asezase meticuloasa pe taraba Le Monde vrei sa faci zgomot sa imprastii musterii :).
  Apreciez foarte mult ce faci, dar nu sunt convinsa ca e cineva dispus sa te auda. Din motivele de mai sus.

 6. tiberiu spune:

  @all
  Am vazut interviul cu d-l Corlatean la A3.Mi-a placut mult modul de a gandi si de a expune pozitiile Ro in recentele evenimente.
  O atitudine “cocoseasca”, dupa expresia sa, fata de factorii care au generat presiuni externe enorme si neprincipiale ,era yotal neavenita tinand seama de slabiciunea economica si institutionala a tarii.F. corecta pozitie.

 7. @tiberiu,
  Si pe la noi pe aici s-au cocosit unii ca Ponta si Crin au fost slabi. Realitea este ca s-au dovedit doi oameni politici mai maturi decat am crede. Cu deficitul pe care il avem si cu serviciul datoriei din acest an si urmatorii nu prea iti da mana sa te cocosesti la creditori. Mai urmeaza o runda electorala, mai sunt si alte ocazii de a scapa de bagabond(reiau traducerea:bagabont= om fara casa).

 8. Mihai ANDREI spune:

  @ un liberal optimist
  cred că am mai spus aici care e eufemismul politically correct care m-a amuzat cel mai tare: bagabont – homeles – persoană cu domiciliul … flexibil !

 9. tiberiu spune:

  @VV
  @All
  B.Teodorescu face o analiza interesanta a situatiei si concluzioneaza ca Ponta si Crin au luat deciziile intelepte si corecte acceptand imixtiuni si evitand confruntarea cu marile puteri, marsand pe costuri minime pt. cetatean cu riscuri maxime pt. ei ca oameni politici.In acest scop el da insa exemplul lui Emil Constantinescu si A. Nastase care au decis sa plateasca preturi politice si personale pt. a nu produce derapaje de la democratie atunci cand au transferat puterea lui TB. Faptele dovedesc insa contrariul, statul roman a intrat intr-un derapaj democratic major prin alegerea lui TB,cu preturi politice si economice imense pe seama cetatenului.
  care este opinia voastra

 10. cris spune:

  @ Corina

  Unul dintre cele mai importante lucruri, in viata in genere, nu doar in acest sens al unui protest, este sa-ti stabilesti un plan realist si sa-ti calibrezi asteptarile. Iar apoi sa faci tot ce iti sta in putinta in acel sens. Cred ca sentinta va fi reversata? Nu. Cred ca se va ridica cineva sa ne apere in fortza? Nu. Dar cred ca toate aceste actiuni vor eroda puternic imaginea democratica a unui borfas, vor sadi macar indoiala in mintile celor gata sa sara sa-l ajute pe TB, si la momentul oportun isi vor avea efectul. Si cel mai important lucru, ne educa pe noi in a ne apara drepturile si ne face mult mai rapizi in reactie.

  De multe ori oamenii asteapta un efect imediat, spectaculos, o rasplata imediata pentru o anume actiune – e cumva ca si in medicina. O pastila pentru durere incepe sa actioneze in 30 min nu imediat, un antihipertensiv isi are efectul deplin in abia vreo patru saptamini iar beneficiul nu este atit cel imediat cit cel de perspectiva. Pacientii in genere (zimbesc) asteapta miracole instantanee – vorba unui amic de-al meu irlandez, “I am a physician, not a magician”. Nu inseamna insa sa stai cu miinile in sin daca nu stii sa faci miracole, sa zici ca tu esti mic si nu poti face nimic. sa astepti ca unui om sa-i explodeze capul din cauza tensiunii sa zic fara sa-i dai un medicament si sa insisti cu tratamentul, ci inseamna sa iti faci munca, diligently, “cu celeritate”, fara ezitare. Imi pare rau nu sunt optimista, dar de aceeea nici nu am deziluzii, am doar speranta, iar speranta inseamna munca.

 11. Corina spune:

  @cris
  OK. Suntem de acord :). Ti-am spus ca apreciez ce faci, dar nu as fi vrut sa fii dezamagita. Se pare ca nu vei fi. Felicitari!

 12. Sorin Muncaciu spune:

  Domnule Vosganian, una dintre greselile fundamentale ale politicienilor romani este lipsa de informare, in cea ce priveste, adversarii politici cu care se confrunta la Bruxelles. Aceasta doamna vice Commissioner pe justitie si fundamental rights este un reprezentant tipic al birocratiei UE, fara cunostinte in domeniu cu un doctorat la Sorbona In “human sciences” , cu un trecut dubios de jurnalista-politician si birocrat dar, venita din partea Luxemburgului. a carui sistem bancar a protejat de taxe pe oligarhii financiari ai Europei, de la razboi incoace. Fara nici o prealabila “ucenicie” in domeniu justitiei , aceasta doamna sare de la Cultura la Telecom Commissioner ( unde a avut de a face cu oligarhii corporatisti) si hop top la justitie. Va este acum clar, domnule Vosganian, ce fel de democratie propulseaza birocratii UE , democratia oligarhilor!!
  Acum sa vedem ce este in creerul acestei reprezentante a oligarhiei !
  In primul rind se situeaza pe pozitia “integrarii” in Suprastatul European al legislatiei suprastatale , dupa modelul federalismului american al amendamentului 14 din Constitutia USA. Referitor la Carta drepturilor fundamentale, aceasta se aplica doar in domeniile de legate de legislatia PE dar, ” aveti rabdare putin” si va fi universala in UE odata cu ” integrarea Politica si economica totala a Eurpei” . Exemplul austriac , in opinia mea, este edificator pentru “democratia” care zace in creerul acestei doamne, Curtea Constitutionala a Austriei a “incorporat” Carta drepturilor fundamentale a UE in deciziile Curtii, cea ce demonstreaza predilectia birocratilor in a desconsidera Parlamentele ca unic legiuitor si a “aplauda” activismul judecatorilor din CC. In cea ce priveste Romania, in special, aceasta doamna are un dinte clar impotriva tarii noastre! Povestea se trage de la remrcile din 2010 cind, un document al ministerului de interne francez a aparut in presa, document care, relata de procedurile de deportare a tiganilor. Aceasta madama a comparat deportarile din Franta cu deportarile evreilor din Franta si colonii franceze din timpul ocupatiei naziste. Franta a reactionat, inclusiv propunind Luxemburgului sa “adopte tiganii romani si bulgari” , s-a cerut demisia madamei Reading. Nu te pui cu dulaii mari !! Madama si-a cerut scuze si apoi ” pupat piata independentei”! Nu mai vorbim ca in acest episod, au fost unii care au acuzat-o de ipocrizie , deoarece nu a scos nici un cuvint ca presedinta ziaristilor cind, Luxemburgul a refuzat intrarea cetatenilor romani , dupa 89′.
  Bineinteles ca, drepturile a 7,5 milioane de romani au fost incalcate conform Cartei drepturilor fundamentale Europene si a Cartei ONU a drepturilor omului, numai ca ziaristii nu o intreaba astfel de chestiuni pe stimata doamna, nici ziaristi romani lla conferinte de presa ale CE nu pun intrebari incomode, oare or fi toti basisti?? De fapt, nimeninu poate pune intrebari birocratilor CE, UE ,PE acestia au imunitate, imunitate care este esentiala “implementarii” suprastatului corporatist UE in care , vointa oligarhiei este executata de aceste cozi de topor de tip mdama Reading. Curtea Suprema Europeana de Justitie este un alt bastion al oligarhiei care, daca, popoarele europene nu se trezesc la timp denuntind “integrarea” se vor trezi cu dictate de tipul acelora care au umilit Romania.
  Eu cred ca s-a ajuns la punctul in care, daca guvernul si Parlamentul Romaniei nu vor cere abolirea oricarui mecanism de “control” din partea UE, vom fi tratati, in continuare, ca o colonie periferica , cetatenii romani nu trebuie sa sufere din cauza slugarniciei alesilor !!
  In concluzie, domnule Vosganian, daca aia din delegatia Romaniei, la Bruxelles, ar fi stiut ce este in creerul birocratilor CE , nu ar fi acceptat, in ruptul capului, dictatul cvorum-ului de la referendum, necum sa adune Parlamentul si sa-l treaca , iar apoi sa fie legiferat.

 13. Bibliotecaru spune:

  @ VarujanVosganian

  Nu e chiar aşa simplu. Dacă nu se accepta cvorumul, “europenii” făceau apoplexie la uşa Guvernului.

 14. Buddha spune:

  Maestre,

  Am vazut si eu emisiunea in care se dadea de inteles a dvs dati tonul unui puci in PNL. Nu astea au fost cuvintele exacte, dar asta a fost ideea emisiunii. Paula Rusu parea foarte convinsa de ce spune si lasa sa se inteleaga ca domnul respectiv a facut referire directa la dvs. Adica, era cu subiect si predicat, protagonistii fiind domnul respectiv si dvs.
  Incredibila manipulare a celor de la Realitatea. Incalca orice norma de deontologie profesionala. Si cand o vad pe Paula Rusu cum se da jurnalista profesionista…

 15. cristi spune:

  Atât în afacerea asta cu referendumul cât şi înainte au apărut nenumărate dovezi ale aservirii politice a Justiţiei, mai ales ale parchetelor. Aceste dovezi ar trebui expuse, de ex. în Parlamentul European, ca să fie restabilit adevărul. Asta nu înseamnă “cocoşism” nici propagandă antiromânească, fiindcă e vorba doar de lucruri reale, nu invenţii.

 16. Sorin Muncaciu spune:

  Domnule Vosganian, asta seara Ponta a reluat spusele lui Hrebenciuc cu santajul coordonat CE si FMI. Atunci cind, un prim-ministru este santajat cu iminenta unei crize financiare, din punct de vedere al suveranitatii nationale, situatia este echivalenta unei declaratii de razboi!! Din acest moment, acordul cu FMI trebuie suspendat si capitolul de aderare la UE prin care BCR nu are voie sa devina sursa primara de credit trebuie abolit. Mai mult, restrictia de a angaja imprumuturi numai de la bancile comerciale straine si de la IMF trebuieste , de urgenta , abrogata. Imediat trebuie trecut la identificarea surselor de imprumut in afara sferei de influenta a bancherilor occidentali. Vom vedea cit de tare aceste masuri ii vor
  afecta pe bancheri, parerea mea este ca, vor veni la negocieri si vor lasa in plata Domnului orice dictate politice , inclusiv il vor lasa din brate pe Basescu ! Santajul politic asupra unui popor nu are decit limitele pe care conducatorii poporului respectiv le suporta !!

 17. Viviane Redding, o fi o alta Ana Paker al vremurilor noi ?
  Aceasta persoana , nu vede cine si cum s/a dat lovitura de stat de către inşi precum Zegrean, Cojocaru, Ceauşescu, zis Lazaroiu, de la CCR ?

 18. rpg10 spune:

  Doamna Reading fie nu are proprietatea termenilor, fie refuza sa le accepte definitia oficiala. In ambele cazuri, consider ca ne confruntam cu o situatie nu tocmai placuta si fireasca. O persoana aflata in pozitia dansei nu are voie sa fie supusa niciunuia dintre cazurile expuse inainte. Vicepresedintele CE trebuie sa aiba proprietatea termenilor si nici nu trebuie sa ii interpreteze cum ii convine. Altfel CE-ul devine un simplu instrument de control si manipulare la nivel international, ceea ce transforma UE intr-o structura deloc democratica, ba din contra, o veritabila amenintare la adresa acestui sistem. Pe scurt, RUSINE! DEMISIA!

 19. Eva spune:

  @tiberiu
  Asta este dilema inteleptilor, nu oricine poate intelege curajul si generozitatea puterii de sacrificiu a unor oameni politici.
  Pentru ei chiar exista limite, dictate de CONSTIINTA.
  Ceea ce in PD-L lipseste cu desavarsire.

 20. tiberiu spune:

  @Eva
  Nu sunt deloc convins ca Ponta si Crin au gestionat cum se cuvenea situatia de criza. Ceeace este o actiune inteleapta intr-o conjunctura poate fi o mare gogomanie in alta conjunctura.Nu cred ca per global cei doi au luat cele mai intelepte decizii,dupa cum nu cred ca au facut f.mari gogomanii.Daca initial pozitia lor de pretentiile Bruxelului a fost corecta(in opinia mea), ulterior in lumina evenimentelor,a actiunii procurorilor la comanda”nu e bine domnule chestor”, a “desantului procurorilor” si a modului in care CCR s-au luat deciziile intr-un mod care sfida bunul simt ,pozitia lor trebuia sa se schimbe radical. Faptul ca au lasat Parlamentul si initiativa d-lui Ghisa de izbeliste ,mi se pare o mare iresponsabilitate.
  Emil Constantinescu a povestit odata ca dosarul Flota era pe biroul lui pregatit pentru a merge in instanta.Din considerente de “fair-play politic”,pentru ca sa nu se spuna ca este vorba de un dosar politic cu scopul de a-l impiedica pe candidatul TB sa participe la cursa pentru presedentie. Consecintele acestui gen de fair-play rau inteles le platim cu toti.
  Cand adversarul tau joaca fair-play e onorant sa raspunzi in acelasi mod,insa cand adversarul tau practica un joc nesportiv,iti da la picioare si cumpara arbitrii a continua sa joci fair-play este semn de prostie sau slabiciune.

 21. Eva spune:

  Emil Constantinescu a gresit ca s-a amestecat in justitie.
  Victor Ponta nu e generos, el este un adevarat politician caruia acum i-a convenit sa pozeze in generos.
  Crin Antonescu avea putine optiuni.

 22. Ana spune:

  Domnule Vosganian , aceste atitudini nu trebuie luate nici pe blog, nici solitar ! de aceea suntem unde suntem, de aceea se intampla ce se imtampla … de altfel , sunt sigura ca stiti mult mai bine decat mine , dar acestei cucoane i s-a transmis o pozitie oficiala prin MAE ?

 23. Ana spune:

  scuze, intampla*

 24. Unde sunt parlamentarii, dece nu iesiti alaturi de Ghise?
  Dece nu mergeti alaturi de Oamenii care ies in strada ?
  Nu va jucati cu voturile si increderea noastra, nu ne tratati cu indiferenta. Atentie domnilor parlamentari !
  Dumneavoastra Domnule Varujan ati iesit o seara, sau doua si gata, dece ? Oamenii in aceste momente va cer sa fiti alaturi, fizic, în fiecare zi, fie şi pentru cateva minute.
  Rugaţi-l pe Ponta sa lase glumele si prea multa lui suficienţă, să coboare cu picioarele pe pămant, cu băsescu nu trebuie sa faca concesii. Concesii putea sa faca ca persoana particulara, dar acum in functia care o are trebuie sa ne apere si sa apere cele 7,5 milioane de Romani care au votat sa plece basescu.

 25. Buddha spune:

  vv
  Maestre, am trei probleme:
  1. Unde naiba e Crin Antonescu? E presedintele Senatului si sesiunea a inceput fara el?! Iar au inceput sa-l faca chiulangiu.
  2. Revin la obsesia cu Ghise: oamenii sa mearga la Cotroceni, dar pe el nu-l puteti inchide undeva? Omu’e dus de pe aceasta planeta si tare va dauneaza, e prea isteric la tv. Ieri: episodul Antena 3.
  3. Ce e cu stirile astea din presa cf carora Tari ar fi sustinut de Melescanu in demersul lui pentru inlaturarea lui Crin de la sefia PNL?
  A, P.S. Chiar acum e Ghise pe Antena 3. Deraiat complet. Iertati-ma, dar nu ma pot abtine. :)

  • @ Buddha

   I-am trimis un sms lui Ghise inca din prima zi si i-am spus ca trebuie sa ramana lucid pe toata perioada demersului sau. Nu cred ca Tari lucreaza cu SIE, nu e stilul lui.