Nu eram eu acela

Realitatea Tv si doamna Paula Rusu mi-au solicitat un punct de vedere privind implicarea mea in dezbaterea privind mişcările politice din cadrul PNL, inclusiv cele privind crearea unei grupări împotriva lui Crin Antonescu. Am refuzat să particip la o dezbatere pornind de la o astfel de ipoteză. Aflu că sursa de inspiraţie a emisiunii este un text de pe blogul domnului Radu Zlati, care face o evaluare  a unei atare răzmeriţe, pe care domnia sa o consideră lipsită de şansă. Redactorii Realitatea Tv au considerat ca textul fostului consilier prezidenţial al domnului Antonescu, face referire la mine, lucru pe care l-au şi repetat de câteva ori în timpul emisiunii.

Parcurgând textele redactate de domnul Zlati, îmi dau seama că am fost inspirat, refuzând să particip la o astfel de discuţie în care nu mă consider implicat.  De altfel, textul respectiv: “Unii bloggeri liberali de bine (inexistenţi în campania referendumului, dar foarte vocali acum în acuzarea liderilor USL pentru eşecul încercării de demitere a marinarului de la Cotroceni) ridică problema leadership-ului PNL.” mă exonerează, dat fiind că nu mă număr printre liberalii inexistenţi în campania referendumului. În plus, nu că n-aş avea curaj, nimeni n-a sugerat, în ce mă priveşte aşa ceva, dar consider că dacă e ceva de spus critic la adresa vreunul coleg din USL, trebuie spus numai în dezbateri interne, ca să nu facem noi treaba adversarilor noştri.

Eu zic că Realitatea Tv ar putea să renunţe la astfel de companii închipuite, de asmuţire a liderilor USL, şi să continue cu reportajele privind nunta anului, reportaje pe care le realizează nu numai cu sensibilitate, dar şi cu simţul umorului, spunându-ne nouă că cei care huiduiau, veniseră, de fapt, să felicite familia princiară.

P.S. Multumesc domnului Zlati care, atât pe blogul său cât şi într-un comentariu la acest articol, a făcut precizările necesare. E reconfortant să ştii că ai colegi de echipă animaţi de bună credinţă.

51 Responses to “Nu eram eu acela”

  1. Mihai ANDREI spune:

    @ Varujan Vosganian
    Şi mai scabros, ref. la Realitatea – duminica trecută, Hurezeanu şi Medeleanu au repetat până la saturaţie sintagma “atitudinea şi discursul vădit anti-europene ale lui Crin Antonescu ş.a.m.d. ” ….

  2. Van gogu spune:

    Bun, am inteles ca textul dlui Zlati nu se ref.la dvs., dar faceti parte din gruparea anti-Crin sau nu?Glumesc, nu ma injurati.

  3. @VV,
    Gura lumii ii sloboda. Basistii incearca din greu sa distruga USL(cosmarul lor!). Nu-i mai putin adevarat ca unii lideri liberali au o prestatie mediocra(lasa ca nici ai pesedistilor nu-s mai grozavi!). Asta pe de o parte. Pe de alta parte primirea unor oameni contestati si contestabili in cele 2 mari partide poate submina vointa electoratului. Iar integrararea unpr in PSD este de-a dreptul scandaloasa. Cred ca ar trebui mai multa rigoare. Ca sa nu mai zic de chiflele cu ministri, despre care am mai facut vorbire.In ce Va priveste, e drept, ati mai facut unele consideratii asupra unor decizii eronate luate de Crin. Numai ca asta este democratie de partid si nu puci!

  4. Mihai ANDREI spune:

    @ Varujan Vosganian
    Hmmm, problema cu Realitatea e, într-adevăr, groasă. Am căutat şi eu pe Google “Radu Zlati”, am aflat cine e şi i-am citit interviul din Gândul. După care am intrat pe blogul dânsului – şi am observat că are vreo jumătate de duzină de muşterii, toţi de la nord de Sighet … Nici poveste ca Paula Rusu să fi citit singură acel material, am certitudinea că a primit o “sugestie” în acest sens.

  5. Pacala spune:

    @VV,
    deci sunteti un anti, va doriti jos Crinut si sus …. acum inainte de alegeri. etc…corelam si cu PSD si mai facem un USL 2…. Ei incearca, fluiera in drum si degeaba. Dar iar vorbim de comunicare la nivel de USL – este un rateu continuu….

  6. Trebuie sa ramanem uniti si sa invingem. Va felicit pentru atitudinea pe care o aveti. Pana la alegeri si dupa acestea trebuie sa ramanem impreuna. Ne place sau nu ne place, USL este sansa romanilor de a scapa de Traian Basescu.

  7. Corina spune:

    @all
    Schimbarea lui Crin e o carte care poate fi jucata. Daca se constata o masa critica in acest sens si se identifica un inlocuitor viabil sa taca si s-o faca. Altfel doar sa taca. Nu e cazul sa dea senzatia ca Crin nu are putere in partid si sa-l trimita apoi in alegeri. In ambele variante, nu pricep ce urmarea un apropiat al lui Crin cu postarea aia.

    Cat despre USL, cred ca Ceata lui Pitigoi da acatiste sa ramana PNL in USL si sa pozeze ei in singurul partid de dreapta. Mai ales ca oricum vor incerca sa negocieze dupa alegeri cu PSD/PNL indefent de formula in care candideaza (USL sau separat).

  8. Kronstadt an der Graft spune:

    Kofi una Kofi alta, liberalii ar face bine dacă şi-ar căuta un preşedinte pragmatic. Crin grăieşte frumos, dar cam atât. Cu un adversar ca Băsescu este nevoie de un preşedinte de acelaşi calibru.

  9. maca spune:

    @d-l senator Vosganian,
    Pai atunci de ce ar fi citit de procurorii DNA acest blog daca dvs a-ti face jocurile USL, asa cum specificati intr-o postare anterioara. Emisiunea d-nei Rusu este ilogica din acest punct de vedere.
    Personal cred ca PNL este cel mai solid partid din acest moment fara factiuni, baronni locali, etc.

  10. sierra spune:

    @Kronstadt an der Graft

    Basescu este un adversar redutabil nu pentru ca este un politician de calibru, ci pentru ca este un ticalos de calibru. Unul fara scrupule, care nu respecta nicio regula, un om fara Dumnezeu, care nu are nimic sfant. V-ati fi dorit ca Antonescu sa castige cu orice pret, folosind aceleasi arme?

    Spuneti ca liberalii ar trebui sa-si caute un presedinte pragmatic, unul care sa si faca ceva, nu doar sa graiasca frumos. Permiteti-mi sa va amintesc ca Antonescu este singurul presedinte de partid co-initiator al celor doua motiuni de cenzura care au trecut in ultimii 22 ani. A fost, de asemenea, initiatorul unei aliante (pentru care a trebuit sa “inghita” cisterne de laturi chiar si de la oameni pe care-i pretuia, nu doar de la propaganda basista) care a adus PNL-ului cel mai bun scor electoral postdecembrist la locale si care reuseste, pas cu pas, sa darame regimul Basescu. Greu, chinuit, poate cu greseli, dar au de luptat nu cu un politician si-un partid politic, ci cu o retea construita in 8ani de zile.

    Sincer, dvs credeti ca Antonescu a reusit toate lucrurile acestea doar graind frumos, fara pic de spirit pragmatic?

  11. Radu Zlati spune:

    Daca mai este nevoie, adeveresc si prin prezenta postare ca articolul de pe pe site nu facea in nici un fel referire la domnul Vozganian.
    Imi pare ca redactorii Realitatea, mergand de altfel pe urmele EvZ, incearca sa sufle oxigen intr-un foc care de altfel nu exista.
    Daca voi avea timp si conexiune net (sunt pe tren, undeva intre Sighet si Bucuresti) voi efectua o punere la punct chiar in aceasta seara. Dar nu sper ca aceasta va fi luata in seama de catre Realitatea TV. Prietenii stiu de ce!
    Domnului Vozganian, scuze pentru inconvenientele pe care se pare ca i le-am pricinuit fara de voie.

  12. tiberiu spune:

    @sierra
    Mi-as fi dorit ca USL sa initieze inca de la constituire o strategie coerenta de a cauta aliante si recunostere la aliatii strategici ai Romaniei.
    Mi-as fi dorit de asemenea sa constituie un departament de presa care sa faca publice in occident abuzurile regimului Basescu.
    Daca ar fi fost intreprinse actiuni sistematice pe aceste directii ar evenimentele ar fi evoluat probabil altfel, adica cu mult mai bine.
    Prin desconsiderarea totala a acestor actiuni politice Condicatorii USL au dovedit amatorism.Nici macar acum nu se intrevad actiuni de acest gen.

    • @ Tiberiu

      Am solicitat de mai multe ori in conducerea PNL , încă de acum mai bine de un an, întâlniri cu ambasadorii UE si un plan de contacte externe. Iata la ce ar fi fost bune.

  13. corina spune:

    @VV
    Si cum ziceti dvs e bine, dar trebuie sa ne urnim repede. Asa cum arata lucrurile acum, PNL e intr-o incertitudine doctrinara ceea ce foloseste doar noii contructii a PDL. L-am auzit pe Blaga foarte sigur ca Basescu va desemna premier USL daca trece de 50 la suta. Adica “stati asa ca ne convine”.

  14. Kronstadt an der Graft spune:

    @sierra
    Îmi cer scuze dacă răspund atât de târziu, dar am o activitate care nu-mi permite să stau pe blog cât aş dori.
    Despre Băsescu am o impresie cât se poate de clară, este un vulpoi politic care nu numai că este ingenios şi curajos, dar ştie şi să ţină discursuri în aşa fel încât reuşeşte să convingă neatenţii sau neinformaţii care se întâmplă să-l asculte. Din păcate pentru noi el face tot ceea ce face doar pentru propriul suflet, fiind dotat cu suficient cinism pentru a putea trece de orice obstacol, în special moral, lucru care îl ridică mult în faţa celorlalţi şmecheri politici cu care colaborează. Pentru a-l contracara este nevoie de un politician cel puţin tot atât de motivat şi de înzestrat cu imaginaţie şi curaj, ceea ce Crin nu prea are, după opinia mea. Crin este corect în felul lui, ştie să facă sinteze bine documentate, are o memorie admirabilă, este prompt în replici, are suficient umor dar n-are vână. N-are acea agresivitate specifică politicianului alfa. În politică trebuie să ai curajul să-i tai capul adversarului, bineînţeles la figurat. Politicianul de tip alfa este ca un şahist. El are o echipă cu care analizează combinaţiile, dar când este faţă în faţă cu adversarul trebuie să ia deciziile singur şi câştigă sau pierde pe mâna lui. Numai că aici mai e un secret, politicianul normal nu se bate doar pentru el singur sau pentru echipa lui, el are în spate un număr oarecare de alegători, galeria care îl ajută în momentele cheie. Ăsta este punctul vulnerabil al lui Băsescu, el nu mai are cine ştie ce galerie, dar pentru a-l învinge trebuie să se bată unul de acelaşi calibru cu el. Nu este cazul lui Crin Antonescu.
    Conducătorul unui partid este ca un dirijor. Trebuie să ştie să facă în aşa fel încât să-i convingă pe toţi participanţii la concert să cânte aceeaşi partitură, aşa cum le indică el, astfel încât sinfonia să mulţumească publicul şi să ridice sala în picioare. Un dirijor slab nu e în stare să se impună în faţa orchestrei şi atunci apar discordanţele, ba alămurile se aud mai tare decât toate celelalte instrumente, ba viorile cântă alandala şi nu ţin ritmul etc. Cam aşa se întâmplă şi în PNL, nu mai vorbesc ce-i în PSD. Chiar dacă nu se vede, se simte că unii dintre liberali încearcă să-l contrazică pe dirijor în timpul concertului. Asta îi.

  15. Vicleanul securistul diversionist băsescu şi securiştii lui vor face tot ce pot sa distruga majoritatea USL, pentru a lua guvernarea şi a organiza, aşa cum ştie băsescu, alegerile parlamentare .
    USL, FIŢI UNITI !

  16. Marius Bacau spune:

    @Varujan
    Maestre,am inteles ca pe data de 6 septembrie va avea loc la PNL o sedinta de analiza a rezultatului referendumului. Potrivit Antena 3 toate controversele din PNL sunt legate de Crin Antonescu. Ar fi o gresala imensa ca PNL sa se scindeze in doua tabere functie de simpatia fata de Crin. Crin nu este perfect,e doar un om cu bunele si relele lui. Dar sa nu uite contestatarii lui ca in mandatul de presedinte PNL al lui Crin,procentele partidului au atins cote nevisate . Crin a gresit promulgand legea care stabilea cvorumul. Poate e putin dictator,poate nu se consulta suficient de mult,dar e liberal adevarat spre deosebire de Placinta,Frunzaverde,etc. Sacrificarea lui Crin ar fi o imensa eroare. Asa cum am spus,echipa guvernamentala trebuie intarita cu nume sonore care inseamna ceva pentru tara asta. Tariceanu si Vosganian trebuie sa intre in Guvern. Helvig si Chitoiu nu prea au ce cauta acolo. Si nici Silaghi.
    Daca am ceva de reprosat lui Crin este faptul ca a tinut in planul secund personalitatile partidului. PNL trebuie sa se reaseze,orgoliile trebuie sa dispara,la fel si patimile. Maestre,faceti ceva si determinati-l pe Fenechiu sa faca un pas inapoi! Haideti ca se poate. Lasati oamenii de valoare sa vina in fata!

  17. @VV

    Ar vrea ei! :-)

    Am citit si eu ceva pe aceeasi tema zilele trecute, acum vad ca e parte a unei campanii. Si atat! :-)

    http://www.cotidianul.ro/liberalii-basisti-nu-il-mai-vor-presedinte-pe-crin-antonescu-192334/

  18. @Corina Chiriac,
    Daca iti amintesti si noi am criticat decizia lui Crin de a lasa la conducerea PNL pe perioda presedentiei niste balbaiti cu mintea incalcita care au facut un imens deserviciu cauzei referendumului. Dovada:procentul scazut de participare in fiefurile liberale. Dar de la aceste critici pana la un puci este cale lunga. La aceasta ora Crin e locomotiva PNL. Ma gandesc ce scor ar fi luat PNL in 2008 la alegerile parlamentare cu Crin presedinte…

  19. Eva spune:

    In orice partid exista oamenii fostului presedinte de partid, care sunt prea legati de “fostul” pentru a putea sa se obisnuiasca cu noile idei. Exista bineinteles si egoisme si orgolii personale si mai exista si schelete in dulap. Crin Antonescu este prea generos. Pentru poporul pe care il conduce este o calitate dar pentru inamici este “calcaiul lui Ahile”. De aceea il prefera romanii, suntem un popor generos…

  20. Eva spune:

    Traian Basescu este un nimeni fara servicii.

  21. Marius Bacau spune:

    @Varujan
    Stiu maestre ca nu e nevoie de congrese sau remanieri acum. Important e sa ne comportam ca un monolit si sa respingem orice fantasmagorie aruncata in presa de tot felul. PNL e un partid prea serios ca sa se confrunte cu asemenea probleme minore. Desigur,concluzii si invataminte se pot trage din esecul actiunii de demitere a lui Basescu. Se pot aplica actiuni corective,dar acest prilej poate fi folisit pentru stringerea randurilor,pentru unitate si pentru noi strategii. Crin trebuie sa ramana presedinte,dar trebuie sa-si regandeasca abordarile in cadrul partidului.
    Puneti in functiune comisiile si concentrati-va pe actul de guvernare. Atentie si la recrutarea personalului in vederea ocuparii unor functii publice.

  22. Corina spune:

    @VV

    Mi-a dat prin gand sa construim niste lucruri la Institutul Bratianu acum un an sau doi, dar a ramas ca in tren. Va povestesc cu proxima ocazie. Luati initiativa si repuneti masinaria pe picioare.

  23. Filip G spune:

    http://www.realitatea.net/frunda-udmr-va-plati-ca-pdl-factura-pentru-anii-de-guvernare-mi-e-frica-de-pragul-electoral_1000868.html
    Usl nu trebuie sa negocieze nimic pana la alegeri.
    UDMR sa mearga alaturi de PDL cum a fost alaturi de Basescu.
    Atat timp cat UDMR nu participa la guvernare consider ca o cerinta a celor 7,4 milioane de voturi e infaptuita.

  24. Arthur spune:

    Nu prea inteleg ce vor sa spuna cei care isi doresc un presedinte liberal (altul decat CA!) care sa fie de genul Basescu! Pai asta e bine pentru tara, sa apara un Basescu 2 cu carnet de liberal?Asta avem noi nevoie acum un badaran colorat in galben in loc de portocaliu? Si asa ,dupa gustul meu si al multora din prietenii mei,votanti PNL,Crin a depasit de cateva ori nivelul de exprimare corecta, pe care i-l admirasem pana de curand.Mai trist e ca prin comparatie ,Ponta a inceput sa apara ca cel ponderat si “intelectual” cum era considerat a fi Antonescu,asa ca se pot castiga alegatori mitocani ,dar se pierd din cei educati! Deocamdata inca se merge pe ideea ca USL este singura solutie ca sa scapam de Basescu si PD ,dar curand,daca nu se reia agenda publica de la “inamici” lumea isi va pierde rabdarea si uite asa isi poate reveni “balaurul’ sau sa se revitalizeze PPDD!
    Cat despre dl. Vosganian sper sincer ca nu se implica in “comploturi’ de buzunar ,caci nu asta e solutia. Oricum,daca PNL are rezerva de leaderi care il pot inlocui si pe Antonescu ,la PSD e jale asa ca data fiind relatia Crin-Ponta nu exista alta solutie de leadership pana la alegeri!

  25. sierra spune:

    @tiberiu

    Cu multe dintre criticile dvs aduse, acum si de-a lungul timpului, USL sunt de acord. Dar nu cred ca-i putem reprosa presedintelui PNL, indiferent cine-ar fi el, toate nereusitele si vulnerabilitatile partidului, adunate in ani de zile. Eu speram, la nasterea USL, ca cele doua partide sa-si faca reciproc un soi de “transfuzie”, PNL sa doneze PSD ceva sange democratic, iar PSD sa bage-n venele PNL ceva disciplina si organizare.

  26. sierra spune:

    @Kronstadt an der Graft

    Daca am inteles eu bine, dvs spuneti ca Basescu este un politician “ingenios si curajos”, “motivat şi înzestrat cu imaginaţie şi curaj”, in timp ce Antonescu este lipsit de aceste calitati. Dvs il vedeti pe Basescu un fel de “mascul alfa”, intotdeauna invingator, in timp ce Antonescu e un loser, ratacit pe la sefia unui partid. Avem perceptii atat de diferite in ceea ce-i priveste pe cei doi, incat nu stiu daca putem ajunge la un dialog real. :)
    Reiau, totusi, adaugand, punctul meu de vedere: Basescu nu-i nimic altceva decat cutitarul cartierului. O nevertebrata agresiva cu ceva street smartness. A-l lauda pe politicianul Basescu este ca si cum am lauda individul care trece primul linia de sosire a unui maraton, dupa ce a luat startul de unde a vrut el, a parcurs un traseu propriu, si a folosit tot ce i-a picat la indemana: bicicleta, caruta, masina, tren, avion sau vapor.
    Ceea ce dvs considerati a fi iscusinta basista, este doar capacitatea de reactie rapida a unui “zid institutional” construit in ani . O panza de paianjen tesuta pe bani publici, cu o disciplina si organizare de tip paramilitar.

  27. lordul john spune:

    @VV

    Despre inteligenta dnei Paula Rusu nu avrm a comenta, lipsindu-ne subiectul. Despre ticalosie insa, merita!