Rezumatul discursului prezidenţial: “Eu simbolizez România, Vestul, statul de drept şi independenţa justiţie”

Discursul preşedintelui nu trebuie parcurs în toate amănuntele sale, căci importantă este ideea călăuzitoare, restul vine de la sine. Domnia sa, preşedintele, simbolizează România, Vestul, statul de drept, independenţa justiţiei şi orice fel de legitimitate. Cine nu e cu dânsul acţionează împotriva intereselor României, crede că lumina vine de la Răsărit, face lovituri de stat împotriva ordinii de drept şi vrea să subordoneze justiţia.

Când UE are probleme cu România condusă de Traian Băsescu ( vezi cazul Olandei), preşedintele are dreptul să se răţoiască. Când unii lideri europeni fac lobby pentru Traian Băsescu, orice nedumerire venită de la Bucureşti împotriva acestei susţineri nefireşti este atitudine antieuropeană. Când instituţiile se subordonează preşedintelui, ele sunt independente. Când ele ies de sub această subordonare, devin subordonate politic. Când dânsul numeşte persoane în funcţii publice, cele persoane sunt independente politic. Când opozanţii săi schimbă aceste persoane, atunci instituţiile se politizează. Când Băsescu îi face pe judecători ori procurori hoţi şi securişti, e o atitudine corectă. Când altcineva sugerează că procedurile sunt încălcate, fără a contesta, totuşi deciziile definitive, înseamnă că face presiuni asupra justiţiei. Când Traian Băsescu face majorităţi de strânsuri prin mijloace demne de Evul mediu ele sunt legitime şi statul e de drept. Când se creează majorităţi ostile preşedintelui, ele sunt ilegitime, pentru că nu sunt rezultatul unor alegeri, deşi e mai mult decât limpede că la alegerile din noiembrie 2008 PSD şi PNL au obţinut împreună cu mult peste 50%. Dacă eşti cu Băsescu eşti de partea occidentului. Dacă ai vrut suspendarea lui, te arunci în braţele Estului cu care, zice domnia sa, nu avem nimic in comun, nici măcar cultural. Nu îndrănesc să-l întreb pe preşedinte daca a citit pe clasicii ruşi, dacă a ascultat vreodată muzica lui Ceaikovski sau a “celor 5″  ori dacă are idee de cinematografia rusă, georgiană ori armeană. Ne- a mărturisit singur cât de generală este cultura sa, aşa că nu mai insistăm.

Aşadar, aceasta viziunea maniheistă a preşedintelui României. Cum ar fi zis un oltean: “Cin’ se ia cu mine bine, ii dau haina de pe mine/ Cin’ se ia cu mine rău, să-l fereasca Dumnezău/ că sunt şarpe de dudău, da-l galbin şi muşcă rău, măi Leano.” Cu singura adaptare că în loc de” Cin’ se ia cu mine bine, ii dau haina de pe mine” se va citi “Cin’te iei cu mine bine, îţi iau haina de pe tine”.

Cât despre cele 7,4 milioane de voturi pentru demitere, doar un simplu detaliu.

106 Responses to “Rezumatul discursului prezidenţial: “Eu simbolizez România, Vestul, statul de drept şi independenţa justiţie””

 1. Corina spune:

  @un x
  Cu sau fara tabara anti-Crin, Zlati nu a avut activitate cu postarea aia. Parerea mea.

 2. Sorin Muncaciu spune:

  Domnule Vosganian, trebuie sa recunosc ca , o lunga perioada, am fost sceptic in legatura cu republica parlamentara, in parte, datorita celorintimplate in Parlamentul Moldovei , romani de ai nostri. Acum, dupa ce am studiat in detaliu sansele de dezvoltare a Romaniei, trebuie sa marturisesc ca, republica parlamentara este o solutie mai buna decit republica prezidentiala , din mai multe puncte de vedere.
  1. Este drept ca se elimina un “check balance” din sistem dar, este mult mai operativa introducerea de reforme, fara ca un descreierat de tip Basescu sa se opuna, din cauza ca, mafia guvernului i-a cacat pe bombeuri mafia lui particulara.
  2. Republica parlamentara poate, ipotetic, fi un pas catre monarhia constitutionala.
  3. Nu este posibil ca, Romania sa fie tirita mereu in disputa eterna dintre Parlament si Presedinte, CSM, Parchetul, Serviciile, CCR sa o ia razna si judecatorii sa devina activisti care, sa desconsidere Constitutia , sa se opuna vointei legislaturii si arunce la cos vointa poporului roman , de parca, ei se reprezinta pe ei insisi sau pe vreun apucat de presedinte, nu poporul romanfata de care au jurat credinta.
  4. Istoria nu poate fi ignorata, totdeauna cind puterea s-a concentrat in mina unui singur om , tirania a asteptat dupa colt, mai ales la noi in mediul Balcanic!! Ce spune descreieratul de Basescu ? ” Statul sint eu” !! Nici mai mult nici mai putin, aceiasi triada ca Ludovic al XIV, numai ca nu el a pus capul pe ghilotina, Basescu insa, va trebui sa infunde puscaria! Discursul lui catre ambasadori are atitea incalcari ale Constitutiei , incit, justifica , nu numai suspendarea dar, si judecarea lui pentru inalta tradare!!
  5. Realitatea istorica este ca : bogatia si decadenta unor natii depind de relatiile si institutiile pe care ideile celor mai luminati cetateni la pot teanspune in practica. Nu este adevarat ca bogatiile naturale automat fac o natie prospera, exemplu Rusia si prin contrast Singapore. Sistemul institutional conteaza, fostele colonii britanice din Africa sint mai avansate decit franceze sau spaniole. Dinamica ideilor despre institutii conteaza, intre 1850 si 1900 Argentina era a patra economie din lume, o suma de idei proaste au dus-o la decadere, in schimb, Noua Zeelanda, dintr-o tara saraca , o suma de idei bune a transformat-o intr-o tara bogata.
  Trebuie sa fim realisti si sa recunoastem ca, ideile noastre proaste de guvernare stau la baza esecului trazitiei si a ratacirii noastre prin pustiu !! Una dintre aceste idei proaste este republica prezidentiala, s-a constatat, istoric vorbind, ca societatile cu republici parlamentare au avansat mai repede spre bogatie si civilizatie decit cele prezidentiale.
  In concluzie , domnule Vosganian, sper ca furia populara impotriva lui Basescu sa se materializeze prin sprijinul cetatenilor romani pentru abolirea republicii parlamentare si, trecerea la o Constitutie a noii Romanii ca republica parlamentara! Destul cu comotiile si costurile razboaielor politice fraticide,care ne tin in saracie si decivilizare, trebuie eliminat Basescu dar, mai important, trebuie eliminata saminta lui din viitorul Romaniei !!

 3. Florea Nita spune:

  Am tot respectul pentru dumneavoastra domnule Vosganian,noi majoritatea v-am incredintat puterea la alegerile locale si la referendum.Va rugam nu plingeti acum pe umerii nostri.Sunteti majoritate parlamentara,aplicati legile,emiteti noi legi si scapati-ne de hoti si de nebunul de Traian Basescu ce si-a luat o particica de lingai si a inrobit un popor…

 4. papastratos spune:

  Am ascultat intregul discurs al FOSTULUI PRESEDINTE si am ramas mut vazand tupeul cu care compara statul de drept cu propia-i persoana. ESTE INCURABIL !!

 5. gelu spune:

  @vosganian, deci cine il critica pe Basescu si arata de ce poate fi acesta in stare fata de autorii “loviturii de stat” e paranoic? Daca afirmatia de a fi paranoic era facuta de Boureanu, Oltean, Blaga, Berceanu, Preda era de inteles dar din partea unui liberal nu. Deci ati inceput si voi liberalii sa-i faceti nebuni pe cei care nu-l mai vor pe TB in fruntea tari, voi liberalii cu exceptia lui Ghise tinandu-va numai de telenovele in care va lamentati de ce face Borfasul No.1 dar ati votat in Parlament pentru validarea deciziei CCR iar ca parlamentari nu luati nici o masura vis-a-vis de serviciile secrete, DNA, CSM, CCR care fac jocul lui TB. Asa ca mai bine lasati-va de politica si numai faceti figuratie anti TB doar de ochii lumii amagind cetatenii, pe cei 7,4 milioane, care efectiv nu-l mai vor pe Borfasul No.1 in fruntea tarii.

 6. gelu spune:

  O sa vedeti in zilele ce or sa vina cum se vor derula arestari in masa a “pucistilor” de catre serviciile care reprezinta statul politienesc condus de TB. Astazi au inceput cu Dragnea, maine vor urma alti pucisti.

 7. gelu spune:

  Traian Basescu e capul mafiotilor din tara asta dar nu trebuie uitat ca la fel de vinovati sunt si securistii din aceste servicii SRI, SIE, SPP, STS, CSN, CCR si DNA care-l ajuta sa-si indeplineasca planurile diabolice vis-a-vis de 7,4 milioane de cetateni care nu-l mai vor in fruntea Romaniei. Si pentru a-l ingenunchia pe Borfasul No.1 este de ajuns ca sa se reduca rapid numarul capetelor de organe din serviciile de forta s-a bugetelor aferente acestor servicii cu 50% tinand seama de faptul ca ne aflam in plina criza eonomica. E de datoria Parlamentului Romaniei s-a Guvernului sa ia de urgenta aceasta masura, daca n-o fac avem cea mai buna dovada cum ca atat Parlamentul cat si Guvernul sunt impanate la greu cu conserve si soparle ale serviciilor secrete.

 8. Piticul Prono spune:

  Si unii cretini vorbeau de coabitare … sunt curios daca o sa aiba tupeul sa il dea jos pe Ponta si sa-si puna executantii. E imperios necesar sa semneze toate vanzarile promise sustinatorilor.

 9. Buddha spune:

  Maestre,
  Am vazut cum televiziunile l-au vanat pe dl Antonescu ieri cand a venit din vacanta. Am stat si m-am gandit ce naiba l-a determinat sa lipseasca de la inceputul sesiunii parlamentare si, cu mintea a de pe urma, ma gandesc ca poate omu a avut nevoie de liniste si de timp de gandire. Pana la urma, nu e usor sa ramai singur in lupta.
  Da…PNL are o incercare de depasit azi. Sa vedem ce se intampla.

 10. gelu spune:

  Acum sa vedem cum il salvati pe Dragnea??? Si ce o sa faceti voi parlamentarii de paie ai USL gand vor fi arestati Ponta, Antonescu, Gadea, Badea, Ghise….. In afara, voi liberalii, de a va lamenta pe sticla televizoarelor cat de rau e Borfasul No.1 si cum butoneaza acesta serviciile secrete mai sunteti in stare si de altceva? Jos palaria in fata d-lui Ghise care a dovedit ca are oua tari in restul ceilalti au prune.

 11. Buddha spune:

  Maestre
  Alina Gorghiu e vicepresedinta Camerei Deputatilor?! Dar alti oameni n-aveti? Incepem si noi ca pd-ul cu Anastase, Udrea, Turcan & company?! Alina e ok asa, dar atat. Ok. Ca sa nu mai vorbesc de reputatia pe care o are…Adica dupa tot esecul juridic al suspendarii (cu marii juristi Sova, Gorghiu s.a.), unii mai primesc si premiu?! Incep sa cred ca ne meritam soarta.

 12. gelu spune:

  Alina e peltea se lamenteaza la televizor cum a pus TB sau pe tara asta atat si nimic mai mult de parca USL nu e majoritar in Parlament ca sa poata sa gasesca calea legala ca sa-l puna pe TB cu botul pe labe. In final doar gura e de penelesti si pesedisti, niste ciumpalaci care asista cu seninatate cum TB se sterge la fund cu democratia.

 13. Mircea Ionescu spune:

  Din pacate revin la notiunea de mandrie nationala, la ideea daca mai suntem sau nu un stat independent, un stat de drept, un stat democratic. LUCRURI MULT MAI GRAVE DECAT DACA ESTE BASESCU PRESEDINTE SAU NU. Daca clasa politica mai vrea sa salveze ceva din reprezentativitatea Parlamentului normal ar fi sa se inceapa negocierile cu Basescu ca sa-si dea demisia. Intr-adevar neluarea in considerare a celor 7,4 milioane de voturi poate sa aiba consecinte necuantificabile. Boicotarea oricarei forme de vot ar fi cea mai dulce razbunare, dar probabil ura impotriva lui Basescu ne va face sa NU votam orice este legat de Basescu, iar daca va fi votat USL-ul chiar si 70%, piesele de pe tabla de sah raman aceleasi. Forma extrema, mai ales in contextul celor 3 ani cu o datorie de 5 Mld/an, plus contributia la UE in situatia in care mult timp de acum incolo Romania na va avea capacitatea sa atraga macar cat cotizeaza, si vai BNR-ul va ramane iarasi fara REZERVE (apropo daca va aduceti aminte discutiile de la colocviu de la Antena 3 si perlele lui madam VASS), va fi probabil o forma justificata de nerecunoastere a cadrului constitutional. Oare chiar credeti ca pentru modificarea Constitutiei se va atinge 50% + 1. Cred ca nici in situatia in care pe lista permanenta vor fi doar 10 milioane de votanti. ESTE CLAR CA TREBUIE SA FACETI CEVA BINE GANDIT.

  Dar, mi-am oferit disponibilitate acum circa 10 zile sa investesc 300 Euro, 5 zile CO,….., SA PROTESTAM LA BRUSSELS. Inclusiv JOS BAROSSO. IATA CE DISCURS A AVUT ASTAZI BAROSSO !?!??!?!

  Dumneavoastra ca europarlamentari puteti BOICOTA P.E.? Personal, ca functionar public care chiar as avea ceva de facut la Brussels, vreau sa BOICOTEZ orice plecare acolo? ATENTIE PT. CICLUL DE FINANTARE 2014-2020 SE PARE CA C.E. NU VREA SA AIBA PARTENERI DE DISCUTIE DECAT MINISTERELE (cel putin pe cercetare), unde suntem tinuti cu salarii de 350 de euro. Mai mult chiar ma gandesc serios sa vad conditiile in care fiind cetatean roman sa RENUNT LA CETATENIE EUROPEANA. Se pare ca este ceva prevazut in Tratat, nu m-am documentat inca. In concluzie, PE PRESEDINTELE LAS NU-L VA MAI SUSTINE DECAT TAGMA LUI DE PROFITORI PENTRU “SMENURILE” CU POPORUL ROMAN, DAR TOATA CLASA POLITICA VA FI TAXATA PENTRU LIPSA DE REACTIE LA DICTATELE LUI MERKEL, BAROSSO SI FUNCTIONARASUL SUA!?!?!??!?? VA ROG CAUTATI SA VEDETI DISCURSUL LUI BAROSSO!