Criza clasei politice e, mai întâi, o criză de imaginaţie

Aşa se întâmplă atunci când convingerile nu sunt autentice şi când ele se pun sub semnul improvizaţiei şi al conjuncturilor. Primul lucru care lipseşte atunci când nu eşti autentic este imaginaţia. Fireşte că oamenii sunt liberi în tot ceea ce întreprind. Sunt liberi să fie sinceri, tot aşa cum sunt liberi să se prefacă. Ba chiar, uneori, sunt liberi să se prefacă şi că sunt sinceri. Numai că asta, ca o haină de împrumut, se vede.

 

Iată această vizibilă lipsă de imaginaţie şi de autentic în formarea, dar şi denumirea noii alianţe politice. Mai întâi, Forţa Civică. Un partid de dreapta nu ar trebui să se numească « Forţa civică ». În general, niciun partid nu poate să-şi asume reprezentarea societăţii civile. Căci în societatea civilă sunt şi asociaţii ale proprietarilor de case naţionalizate, şi chiriasii care locuiesc în ele. Sunt şi asociaţii ale celor care luptă împotriva fumatului, dar şi cluburi de fumători de trabuc. Şi oameni muşcaţi de câini care cer eutanasierea animalelor fără stăpân, dar şi asociaţii care luptă pentru protecţia câinilor  vagabonzi. Cum să-i reprezinţi politic pe toţi aceştia ?

Şi apoi, mă întreb, ce fel de nou partid de dreapta poate fi acela în care mulţi dintre liderii săi au mai trecut pe la (tot felul de) alte partide, de la
PDL şi PSD,  până la … România Mare ? Îmi amintesc, nu fără nostalgie, cum arăta prima linie a Uniunii Forţelor de Dreapta, atiunci când s-a înfiinţat, în 1996, sub denumirea iniţială de Partidul Alternativa României, cu intelectuali de primă linie dintre care niciunul nu mai fusese în vreun partid politic. Şi apoi privesc această încropeală de oameni care navighează prin spaţiile interstelare în căutarea unui sălaş politic pe care, în sfârşit, se pare că l-au găsit.

 

Cât despre alianţa cea mare,  ce-am putea spune? Alianţa se numeşte România Dreaptă. Cealaltă Românie, care nu e cu ei, cum e? România Stângă? Sau, poate, România Strâmbă? O să fie o luptă între dextrogiri şi levogiri, ca la cristalele de zahăr?

România nu poate avea atribute. Noi care trăim într-însa, da. Putem fi de dreapta ori de stânga, putem sta în cap sau ţopăi într-un picior, după chef. Dar România e una singură. Sau, mă rog, ar trebui să fie aşa pentru cei care zic că o iubesc.

116 Responses to “Criza clasei politice e, mai întâi, o criză de imaginaţie”

  1. epolitikon spune:

    Eu as spune ca vorbim despre o criza de moralitate si responsabilitate a clasei politice.

    PS: Antonescu mai este inca in politica, corect?

  2. un liberal optimist spune:

    @VV,
    Eu zic ca Crin a luat-o rau in barba cu ghiocelul asta de Ponta. Sigur, n-are legatura cu Alianta USL. Dar sa semnezi o prostie pe nemestecate e dovada de imaturitate politica, nu-i asa?Ma refer la Ong-ul cu cvorum si fara cvorum. Ce greseala impardonabila… Ntz..ntz…ntz…!

  3. un liberal optimist spune:

    @tiberiu,
    Zi-mi in ce tara esti profesor ca sa-ti spun cine esti.Sigur, glumesc.. Pentru ca fiecara tara trebuie sa aiba un invatamant adaptat la conditiile nationale. Sigur, exceptandu-i pe cei din prima sesime a distributiei exponetiale a capacitatilor de invatare( Faimosul clopot al lui Gauss). Astia oricum apartin umanitatii..

  4. Eva spune:

    Iata de ce il iubesc si respect pe Nikola Tesla (desi nu e de stanga sau de dreapta), si liberalul optimist zice ca n-ar fi inventator:
    http://filmedocumentare.com/secretele-disparute-ale-lui-nikola-tesla/

  5. lordul john spune:

    @VV

    levodopa este un medicament utilizat in tratamentul Parkinsonului. Dextrodopa nu are nici o utilizare medicala.

  6. tiberiu spune:

    @un liberal optimist
    Acea tara are o pozitie de top in stiinta si tehnologie si cativa laureati Nobel.E ceva ,nu ?

  7. un liberal optimist spune:

    @Eva,
    Articolul nu spune nimic despre contributiile ingineneresti ale lui Nicola Tesla.In general in vreo 50 de ani de inginerie(inclusiv anii premergatori calificarii academice ca inginer) nu ne-am pus nicicand problema preemtiunii unei inventii ingineresti. Ideea este ca toti ne bucuram de creatia tehnica a milioane de necunoscuti.(Ford, de exemplu era un analfabet al ingineriei). N-ai vrea sa conduci azi o masina Ford de la inceputul secolului 19. Si nici sa te imbolnavesti de gripa spaniola, sau de TBC, sau de malarie, sau sa ai o infectie majora netratabila cu leacuri babesti. Poate de aceea doctoratele in inginerie si medicina nu sunt susceptibile de plagaiat. Pentru ca ideile ingineresti sunt un bun al omenirii.

  8. Eva spune:

    Un liberal pesimist:
    Ori n-ai vazut filmul ori nu stii ce inseamna inventie…

  9. un liberal optimist spune:

    @tiberiu,
    Tu stii tara in care formezi viitori profesionisti. Prin anii ’90, si eu ca un relativ tanar profesionist industrial(lucram pe atunci la facatura aia de minister al economiei si industriilor), incercam din greu sa am o relatie profesionala cu ministerul muncii si cel al invatamantului. Erau atati incopetetenti pe acolo incat mi-am zis: ce pusca si cureaua lata sa calc eu pe aici vreo data. Recunosc, n-am fost un martir pe atunci, dar sunt acum cand incerc sa-mi recrutez meseiasii din ce nu mai avem. Ce diferenta intr-un oficial din ierarhia administrativa si omul de afaceri care sunt acum. Probabil, trebuia atunci sa ma bat. Dar cu cine? Cu Ciorbea, Radu Vasile, Berceanu, Ciumara, Daianu, Basinescu etc Mama ce vremuri erau aaunci sa devinim o natiune importanta in concertul euroatlantic. Dar , nashpa, baietii visau la vile la masini nemtesti.. Acum sunt pe toate drumurile cu glod.. Dar nu mai avem politica nationala..

  10. un liberal optimist spune:

    @Eva,
    Cine ai prefera sa-ti repare masina?: un doctor in auovehicule rutiere, sau un mecanic fara studii ingineresti care strange piulita fara dinamometru?

  11. Eva spune:

    Ai dreptate, cel care ne-a daruit curentul alternativ era un idiot fara scoala. Noroc de doctorii docenti de astazi… Birocratule!

  12. un liberal optimist spune:

    @Eva,
    D’aia am fost mereu suspicios in legatura cu implicarea fetelor in inginerie!

  13. Eva spune:

    Asta, fetelor, nu e misoginism, este dispret. Dispretul unui minuscul…

  14. lordul john spune:

    @adrian

    Cand esti la Roma, poarta-te ca romanii! Nu sunt adeptul scoaterii insemnelor religioase pe motiv ca trebuie sa fie toate sau pe motiv ca ii ofenseaza pe atei. Ateii se pot uita la restul peretului,care e gol. Cine se simte jignit ca vede o cruce pe perete, Dumnezeu sa-l aiba in paza!

  15. cris spune:

    @ LordulJohn

    Articolul intreg scris de Swoboda. Traducerea e si in Cotidianul acum – dar cum nu-mi plac traducerile….
    http://www.europeanvoice.com/article/2012/september/a-critique-too-far/75152.aspx
    Citeste-l cu atentie – apare inclusiv faptul ca hotarirea de guvern a lui Ponta e o reversie a legii lui basescu – si asta este ceva ce noi am scris. Adica bine am facut.

    Stii ce m-a facut sa rid la levo-dopa? daca dai prea mult si faci exces dopaminergic da psihoze, halucinatii, agitatie. Ca efect general da greatza si varsaturi ( de asta se asociaza cu carbidopa, e levodopa/carbidopa, nu dextrodopa care asa cum zici nu are nici o semnificatie). Pedelistii sunt cam dopaminergici, si la agitatie si la halucinatii, si mai dau si greatza cit cuprinde.

  16. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ VV

    vad ca nu-mi raspundeti la chestiunea cu Kovesi la DNA, ceea ce inseamna ca am dreptate, USL a convenit sa o numeasca pe Kovesi la DNA. Inca mai sper sa nu fie asa, dar daca e asa… asta va insemna cea mai mare gresala pe 2012 facuta de USL, o gresala de proportii apocaliptice. USL si-a mai tras citeva gloante in propriul picior prin indeplinirea celor 11 porunci, dar asta… asta ar insemna ca USL pur si implu nu vrea sa guverneze, nu vrea sa obtina majoritatea in Parlament. Alta explicatie nu vad.

  17. lordul john spune:

    @cris

    da,bun articol.Ar mai fi trebuit mentionat ca o tara membra a Uniunii Europene nu poate fi acuzata, in conditiile in care legislatia este perfect aliniata cu aquis-ul comunitar, ca poate fi victima unei lovituri de stat.E noaptea mintii!

    Legat de d-Dopa, acest izomer optic este biologic inactiv. Rotirea PD (para dopa ti???) -ului spre dreapta il va face biologic inactiv.

  18. cris spune:

    @ LordulJohn

    O serie de articole wikileaks interesanta apropos de comertul cu armament. N-am avut timp sa citesc in amununt si sa gasesc articolele de ziar la care se referea unele postari, o sa o fac mai tirziu. Dar suna foaaaaarte interesant. Explica unele lucruri, dar ne arunca si mai tare in ceata apropos cu de ce a fost atit de sustinut basescu.
    http://www.romanialeaks.org/p/wikileaks-us-embassy-cables-about.html

  19. un liberal optimist spune:

    @VV,
    Maestre, ce ne facem cu Tonta. Iar a venit de la Bruxelles in pozitia ghiocelului. Si liberalii bratienilor tac ca prostii.

  20. Mihail spune:

    M-am uitat in ibric….e gol ! Eu zic ca domnul Varujan inca nu s-a intors.

  21. adam mares spune:

    @mihail
    Eu zic sa ti-o imaginezi si tu. :-)
    Simti aroma? E delicioasa! Poti s-o si gusti, hai, ia o gurita! Mmmm… :-)

  22. Eva spune:

    Base spion rus???
    Cris, articolele astea sunt dementiale…

  23. florin spune:

    ..cel putin pe mine ma intereseaza mai putin lipsa de imaginatie a PDL-ului ci mai degraba lipsurile USL-ului.;.si asta k de USL se leaga sperantele mele, acum;.cu referire la fondurile europene, am blamat prostia si hotia blondei de la dezvoltare, dar sunt uluit de lipsa de preocupare si nestiinta actualului.;cum se poate sa nu incerci sa recuperezi nimic din fondurile destinate asistentei tehnice destinate structurilor de management.?.chiar si deruland achizitii ptr logistica necesara derularii activitatilor de zi cu zi.?!

  24. adrian spune:

    @Lordul John, nu m-ai citit cu atentie. Nu ma deranjeaza ca e crucea pe perete ci ca alti cetateni de alta religie, platitori de taxe ca si mine ateul si ca tine crestinul, nu par ca merita respectul de a li se recunoaste acelasi drept religios de a-si vedea afisat simbolul credintei sale intr-o institutie care trebuie sa ne reprezinte pe noi toti in egala masura (chiar daca in proportii diferite) adica in Parlament, o institutie laica. E ca si cum m-as duce la judecatorie in Babadag iar judecatorul ar fi imbracat ca un muftiu …
    “Decat”atat doream sa spun. Nu stiu de ce tarile europene mai civilizate decat noi nu cred ca au aceasta practica. M-ar surprinde in mod deosebit ca deasupra presedintelui PE sa troneze o cruce … Despre aste este vorba, din nou.

  25. un liberal optimist spune:

    @VV,
    Si totusi revin cu intrebarea dificila: Cu ce a deranjat acest actor de mana a doua (ma refer la Mircea Diaconu) Puterea basista?Cred ca ghinionul lui este ca si-a parasit harul si a vrut sa schimbe ceva in politica. Si iata ca Politica l-a infrant. Vad ca niciun senaor nu sta la dreapta lui. Rusine nationala!

  26. adam mares spune:

    @adrian
    Pe mine nu ma deranjeaza crucea din parlament, dar ma deranjeaza ca BOR are facilitati fiscale de la stat. Si ca averea BOR nu se regaseste in proiecte umanitare (spitale, orfelinate etc.).

  27. tibi spune:

    “”Cealaltă Românie, care nu e cu ei, cum e? România Stângă? Sau, poate, România Strâmbă?””

    Da. Si,DA.

    “”Criza clasei politice e, mai întâi, o criză de imaginaţie””

    NU este adevarat. Mai intai si mai intai criza clasei politice este o criza de moralitate. De departe pe primul loc este lipsa de moralitate. Abia apoi este vorba de criza de imaginatie.

  28. lordul john spune:

    @adrian

    si pe mine m-ar surprinde sa vad o cruce deasupra presedintelui PE (ar fi chiar o minune, dar ar constientiza ca nu sunt vesnici), dar cred ca ar fi utilia. Gradul de civilizatie nu se masoara in modul in care devii “political correct” Ceea ce ceri tu tine de acest concept, care din punctul meu de vedere e o ineptie. Repet, afisarea unui cruci, intr-o tara predominant crestina, nu poate deranja o persoana credincioasa, indiferent de credinta sa. Singurii deranjati pot fi ateii, dar, asa dupa cum spuneam pentru ei exista peretele la care pot privi in gol cat vor.

  29. lordul john spune:

    @cris

    sunt circumspect cu privire la sursele din wikileaks-ul romanesc si la veridicitatea informatiilor de acolo.

  30. Mihail spune:

    @adam mares & adrian,

    Ce-ar fi ca la crucea aia sa-i dam foc in mod festiv, nopatea si imbrcati in alb+cagula de rigoare ? :)

    @ adrian mares,

    Ieri, mi-au spus cei de la un magazin de cafea, ceai si condimente, au magazine in mai toata Romanica (www.ctscorner.ro) ca vor primi pana la sfarsitul anului si cafea de civeta. Pretul va fi prohibitiv.

  31. Pacala spune:

    @VV,
    cateva reflexii intrebari, am mai avut o postare cu altele anterior.
    1. Unde sunt rezultatele alea de la auditurile din ministere si ce se face cu ele? Trebuiau sa ploua cu reclamatii la DNA, parchet, liste intregi cu nume si prenume.
    2. S-a dus marinaru, s-a dus si Ponta la Baroso. S-a dus Ponta si s-a intors Barosso… Ce a discutat efectiv acolo, baba si mitraliera. Noroc cu comunicatele alea seci…
    3. ne spune Barosso prin viu grai in comunicat ca suntem dobitoci privind fondurile europene. Noi, adica USL-ul, floricica… Nimic adica. Car ar dura sa se dea o ordonanta de guvern prin care sa se anunte formarea unui minister mamut al fondurilor europene, unde sa fie mutate toate autoritatile de management de prin cele n-spe mii de ministere si agentii. Si acolo sa se elaboreze si coordoneze tot ce tine de bani europeni… Cine din tara asta s-ar opune la asa ceva????
    4. Un punct de vedere la care personal subscriu:
    “Marea coaliţie de guvernământ se luptă cu partizanii pedelişti din tranşeele ministerelor. Şi n-are timp sa schimbe nici legislaţia, nici oamenii vechiului regim. Şi, in general, nici măcar să guverneze. Mariana Câmpeanu, ministru plin în exerciţiu, spunea că, pentru acţiunile mai sus enumerate, ar mai avea nevoie de patru ani. Să-şi revina din mahmureală, probabil. Ani de zile, invitaţi în studiourile tv, useliştii făceau totul de mâine, asta presupunându-se că azi era ziua preluării guvernării. Odată ajunşi acolo sus – nu pentru că i-ar fi bănuit cineva că-s deştepţi, cinstiţi şi capabili, ci exclusiv pentru a-l da jos pe Băsescu, împreună cu tot sistemul lui clientelar – au constatat ba că nu-i lasă legea, ba că-s grevaţi de obligaţiile financiare anterior asumate, ba că viaţa-i grea. Dau din umeri cu o seninătate înspăimântătoare. Pe Băsescu n-au reuşit să-l dea jos, de guvernat altfel nici nu se pune problema. Se comportă nu ca o alianţă politică, parcă-s de la un ONG care vrea să salveze orcile eşuate. Iar cei 7,4 milioane de oameni care au pus ştampila apăsat la referendum se presupune că ar trebui să-i voteze la alegerile generale; să fie bine, ca să nu fie rău. Nu există nici o scuză pentru incapacitatea de a urni căruţa din loc. Ori e rea-voinţă, ori e prostie. Au vrut la guvernare, au ajuns acolo, să guverneze. Nu s-aştepte pronia cerească şi să-ntindă ca pe ciungă nervii electoratului. Nu s-o duce lumea buluc să dea cu votu-n alianţa băsistă, că n-o fi alienare generală, dar domnu’ Dan e cu poporul la colţ şi s-ar putea să meargă ei cu săru’ mâna la el pentru o majoritate parlamentară…”
    de aici – http://www.ciutacu.ro/articol/uniunea-salvatorilor-orcilor-esuate/. Impotenta la apogeu – cand baga USL niste viagara???

  32. un liberal optimist spune:

    @Pacala,
    Ai dreptate! Cat sunt eu de @ptimist, dar si pe mine ma apuca jalea ce vad. Nu mai zic de harababura cu Hidroelectrica si acum cu Oltchimul. Ma intreb daca oamenii astia chiar au habar ce fac. Cat priveste umilirea lui Ponta la Bruxelles nici nu am vreo opinie personala.Ma intreb de ce s-a mai dus. Ca sa ne mai umileasca odata Barosu?Nu ne ajungea umilirea din iulie? Abia incepusem sa uitam..

  33. Pacala spune:

    @VV,
    @un liberal optimist,
    Cica bacalaureatul profesional se refera la absolventii liceelor tehnologice (de meserii), opteaza fie sa dea un bac normal si se duc la facultate daca promoveaza, fie dau acest bac profesional si au o diploma de meserie, se pot angaja direct… La cate reforme vor mai urma in invatamant deja ma doare capul…

  34. lordul john spune:

    @VV

    reiau un comentariu pe care l-am postat pe 13:

    Am citit si textul ‘O cantare a treptelor’ (din manuscrisul cartii “Iacob, fiul lui Zevedei”) publicat in cel mai recent numar (200) al revistei Convorbiri literare. Aveti un talent extraordinar de a transforma geometria plana in geometria in patru dimensiuni fara a o deforma. Cateva pasaje sunt de-a dreptul fascinante! Astept cu nerabdare aparitia cartii!

  35. un liberal optimist spune:

    @VV,
    @Pacala,
    Adevarul gol-golut este ca si pe timpul nostru se mai forta trecerea bacului cu orice pret, dar el se referea strict la un anumit procent din tineri(aia care erau admisi in liceu). Restul erau in scoli profesionale sau se calificau la locul de munca. Acum daca Doamna Andronescu a generalizat liceul(parca in 2009, cand guverna cu pedistii!) trebuia din start sa gandeasca o forma de absolvire pentru elevii mai putin dotati intelectual, cu aplicare dupa un ciclu de invatamant(adicatelea taman in 2013). Credeti ca rata de succes de la anul o sa fie diferita de anul asta? Elevul(studentul) trebuie sa stie de la inceput la ce sa se astepte la finalizarea studiilor.

  36. Eva spune:

    Eu stiu un domn cu Doctorat care nu are Bacalaureat.
    O simpla testare iti poate arata in mai putin de o ora cu cine ai de-a face… la ce naiba folosesc toate titlurile astea?

  37. un liberal optimist spune:

    Eu am prins ingineri care urmau liceul la seral!

  38. Marius Bacau spune:

    @Varujan
    Bine ati revenit maestre! Dupa marea imparteala de la Murighiol,mai ramane sa se stabileasca numele candidatilor din colegiile patriei. Sunt extrem de bucuros la aflarea vestii ca in colegiul meu va candida un ins de la PSD,actual consilier judetean,mare,chiar urias om de afaceri,licentiat a 2,3,4 facultati,probabil si doctor in ceva. Super tare.
    De fapt intrebarea mea se refera la fondurile europene. Ce facem maestre? Compania la care lucrez in Bacau,este beneficiara de POS Mediu Axa 1 apa/apa uzata.Pana in acest moment nu a reusit sa semneze niciun contract de executie lucrari. Toate licitatiile sunt contestate,iar contractul de finantare expira pe 31.12.2013. Asta in timp ca alte companii de profil din tara vor reusi sa implementeze in termen proiectele.
    As vrea sa vad mai multa preocupare pentru absorbtia fondurilor europene. Ce sa faca Orban cand toate AM sunt in subordinea altor ministere? Orban nu are parghii maestre si se vede. MAEur e ineficient,eu nu-i vad rostul. De ce nu se schimba ceva in domeniul absorbtiei fondurilor europene? Institutional mai intai .
    Guvernele PDL au fost pline de incompetenti,de agramati si de hoti. Dar noi ce facem? Concret,ce facem?Nu de alta dar pierdem si sprijinul presei favorabile.
    http://www.jurnalul.ro/editorial/uniunea-salvatorilor-orcilor-esuate-623950.htm

  39. Marius Bacau spune:

    @Varujan
    A gasit Victoras solutia. Numai ca stiti vorba aia……maine ma insor,dar astazi ce fac?
    http://www.pesurse.ro/#/2012/09/18/ponta-vrea-ca-n-viitorul-guvern-usl-sa-propuna-un-/#news