Vorba lui Rebreanu: noi nu cunoaştem ţăranul român

Am avut zilele trecute o întâlnire cu primarii PNL din colegiul în care sunt senator şi unde intenţionez să candidez şi pentru legislatura următoare. O întâlnire similară voi avea peste câteva zile cu primarii PSD, urmând ca, apoi, să ne unificăm forţele pentru campania electorală a USL. Am rugat pe fiecare dintre primarii prezenţi să spună cum vede lucrurile şi care îi sunt aşteptările pentru anii care vin.

Am un colegiu întins, cu 42 de comune şi peste două sute de sate. El cuprinde aproape două sute de mii de locuitori şi câteva dintre cel mai sărace ţinuturi din România. Temele pe care le-au evocat primarii participanţi, în condiţiile unei ţări membre în Uniunea Europeană, la începutul celui de-al treilea mileniu, ar trebui să ne înfioare.

Majoritatea drumurilor sunt impracticabile. Multe sate nu au apă şi în timpul secetei din această vară le-a fost adusă apă cu cisterna. Odată cu blocarea investiţiilor în mediul rural, multe şcoli au rămas fără acoperiş, iar copiii învaţă în schimburi, ca la fabrică. Lipsiţi de mijloace de transport, elevii bat kilometri întregi până la şcoală. Dispensarele, acolo unde există, nu au dotări suficiente. Primăriile nu au nici măcar destule venituri pentru funcţionarea curentă, darămite pentru cofinanţarea fondurilor europene.

Pe vremuri, Spiru Haret imaginase o retea de scoli pentru mediul rural. Mai funcţionează încă şi acum şcoli construite acum mai bine de un secol. În prezent nu mai există nicio viziune privind modernizarea satului românesc, nici în teorie şi nici în buget. Lipsit de industrie, cu o agricultură în care lucrătorii câmpului se uită mai mult către cer, după ploaie, decât către pământ, fără căi de comunicaţii şi utilităţi, satul românesc nu a intrat în Europa decât pe hartă. În realitate el este, încă, cel din tablourile lui Octav Băncilă şi povestirile lui Mihail Sadoveanu. Chiar dacă, de un secol şi jumătate încoace, a dat peste jumătate din membrii Academiei Române.

65 Responses to “Vorba lui Rebreanu: noi nu cunoaştem ţăranul român”

  1. un liberal optimist spune:

    @VV,
    Ma scuzati, dar timp de 4 ani cat ati reprezentat acel colegiu n-ati vazut aceste realitati? Trebuia sa vi le spuna primarii acum?
    Stati sa vedeti alta realitate:zeci de mii de copii care invata in tarile unde au emigrat pariintii lor, urmeaza sa se intoarca in tara(stiti bine motivul). Problema este ca ei frecventeaza scolile din acele tari, in conditii civilizate si in limbile tarilor respective. Cand se vor intoarce prin satele lor vor constata nu numai ca nu au scoli(desfiintate de bok, acum doi ani), dar nu vor avea nici profesori si nici limba romana n-o mai cunosc! La ce se gandeste senatorul Vosganian pentru rezolva aceste probleme?
    Poate sunt rau, dar cineva trebuie sa se ocupe si de aceste realitati.

    • @ un liberal optimist

      Dragul meu, eu reprezint de 16 ani acest colegiu asa ca stiu bine aceste realitati. Pe vremea cand puteam sa-i ajut si cand am fost la guvernare am facut-o. Nu exista comuna in judet in care sa nu se fi facut ceva in cei doi ani cat am fost ministru. Nu pentru mine am spus toate astea. Dar nu se poate sa nu te gandesti cat de mare e decalajul dintre granita rasariteana si cea apuseana a UNiunii. Cand eram ministru am facut un program pentru toata tara, care incepuse sa fie finantat. Dar romanii au socotit ca trebuie sa dea guvernarea la PD si PSD.

  2. Filip G spune:

    Nepotica mea face naveta la 10 km,fratiorii ei la scoala din sat.
    Dimineata se scoala cu o ora mai repede,este inghesuita in microbuzul scolar care aduna copii din 3 sate.Cum e sa fii un copil de 6 ani inghesuit intre elevii claselor 5-8?
    Dupa un an ,se intoarce in scoala din sat.Ce tare aceasta experienta traumatizanta!

    • @ Filip G

      Programul prin care se dau microbuze merge greu, m/am interesat din nou yilele trecute, poentru anul asta fondurile s-au epuizat. Anul viitor sunt ceva sperante.

  3. un liberal optimist spune:

    @VV,
    Acum sa zic ceva de rau si de primarii aia de doi lei. Pai ce mama lor,
    nu puteau gasi cateva mii de lei sa cumpere niste cherestea sa repare acoperisurile si niste parinti sa spoiasca cu var peretii scolilor?
    Pai pe timpuri, de constructia scolilor si bisericilor se ocupau locuitorii, primarii doar obtineau posturile de invatatori si profesori.
    Ba chiar si mai incoace, pe timpul cand era fiimea eleva cati bani am strans cu comitetele de parinti sa reparam in fiecare vara scolile? si chiar aici in Bucuresti, unde sunt mai multi domni si doamne, nu haidamaci si haidamace obisnuiti cu munca fizica.

  4. adrian spune:

    Despre scoli din perioada Harte facute tandari se poate scrie mult. Despre un caz am si facut-o cu tristete. Un caz unde s-a facut o scoala noua, la proiectul careia am si lucrat, desi scoala veche a fost lasata in abandon si prabusire in loc sa fie restaurata. Scoala noua ocupand din curtea scolii vechi, nedemolata la vrema respectiva. Opacitate si birocratie totala, totala in conditiile in care si exista un fel de strategie cu staif european ce miza pe valoarea patrimoniala a vechii scoli.
    http://www.a-craciunescu.blogspot.ro/2010/01/scoala-din-bolintin-vale.html

  5. adrian spune:

    In colegiul dvs a murit, la numai 46 de ani, directorul directiei pentru cultura judeteana. Nu stiu daca stiati si daca il cunosteati dar eu zic ca era un om inimos si corect … Dumnezeu sa-l odihneasca!

  6. un liberal optimist spune:

    Off topic:
    Proteste hotarate pe la toate sediile TVR. Le-as spune acestor protestatari ce le-am spus si “jurnalistilor” care se lamentau ca au disparut ziarele din Ro:”baieti, pupincurismul se plateste!”

    • @ un liberal optimist

      Sa nu-ti inchipui ca restructurarea se face la TvR din cauza politicii proBasescu! Salariatii nu aveau nicio vina, asta pot sa-ti spun. Ba nici nu erau de acord, numai ca pe ei nu-i intreba nimeni.

  7. Corina spune:

    @VV
    In intelegerea mea naiva parlamentarul este cel care vede saptamanal colegiul de unde a plecat si care se intoarce apoi in Bucuresti si propune legi, trage semnale de alarma etc astfel incat comunitatile acelea sa poata progresa. Prin Oltenia am auzit de copii tigani lesinati pe banca din clasa de foame, iar deputatul de acolo se va arata in satele acelea in sfarsit in campania electorala sa-si reinnoiasca tronul. Fiind vorba de seful tuturor deputatilor, ma gandesc ca e un soi exemplu pentru ceilalti. Intalnirile cu taranii din Oltenia sunt momentele cand sunt cea mai furioasa pe clasa politica din Romania si daca nu v-au amarat suficient taranii moldoveni, pot sa va zugravesc si eu peisaje similare.
    Apreciez totusi curajul dvs de a va apleca asupra comunitatilor pe care le reprezentati si sa constatati realitatea.

    • @ Corina

      Nu cred ca e prea bine ca parlamentarul sa propuna legi. El nu are nici expertiza necesara si adesea propune legi care sa fie pe placul unora, fie din colegiu, fie de aiurea. Corect ar fi ca proiectele de legi sa aiba o viziune unitara. Cat despre cei din majoritate, ei ar trebui sa abtina de la a propune proiecte si sa lase guvernul pe care il sustin sa o faca.

  8. Pacala spune:

    @VV,
    Domnule VV,
    Uite vin alegerile. Este bine ca daca tot va cunoasteti din nou colegiul, sa luati la mana toate doleantele locale ale primarilor si care le-ati enuntat in postare si sa le transpuneti in practica la nivel de guvernanta USL. Doar o vorba sa va mai spun – daca s-ar face acet minister la fondurilor europene, cu aceasi functionare ca in polonia si cu aceasi eficienta, am avea si salturi calitative in toata tara, inclusiv in colegiul dvs. USL este la guvernare, ar trebui sa ploua cu propuneri de acest gen, proiectele legislative sa intre in dezbatere publica unul dupa altul. Or fi, nu le-oi sti. Poate le stiu colegii de pe aici de pe blog. Ca daca se continua in stilul asta, a iesit azi ponta ca el a reparat 15 gauri PDL-iste, “sigur” tata leana din colegiul dvs cu 2 nepoti si 1 hectar va merge sa voteze USL. Comunicare ciuciu la nivel de USL, mi-este dor de tariceanu – venea ca ingineru, dar zicea de relansari, cum combatem criza, cum a gresit basexu, cum a facut ministrul pix. Aici, ciuciu dezbateri, ciuciuc solutii vizibile, ciuciu, comunicare. Chitoiu – rateu, Dobritoiu – rateu, Helvig – invizibil, Campeanu – OK, etc. Ramane cam 1/5 ok pentru PNL, restul looseri. Sorry, eu daca as fi PNL si Crin, as angaja 20-30 oameni care sa adune prouneri de imbunatatire si as face drafturi de legi pentru ce vreau sa fac in continuare. Ah, da, Kovesi la Bruxelex, avioane cavou si Oltchim, super… Eu sunt deja dezamagit.

    • @ Pacala

      Eu nu-mi cunosc din nou colegiul, il cunosc de 16 ani. Cand am avut posibilitatea l-am ajutat, altminteri cum crezi ca as fi indraznit sa candidez din nou acolo? Cat despre Kovesi si avioane, ma rog, putem discuta. Dar cu avioanele va mai trece multa apa pe Dambovita pana le vom cumpara, iar despre Kovesi in curand nu o sa mai auzi. Nu ti se pare deloc important ca de cand guverneaza USL oamenii nu au mai pierdut venituri, ci dimpotriva? Si ca datoria statului nu a mai crescut? Important e ca a plecat Kovesi la Bruxelles! Cum zici…

  9. Liana spune:

    Greseala marturisita e pe jumatate iertata… uitata?! Deci sa intelegem ca zilele astea i-ati vazut, auzit si eventual ascultat prima oara pe “acesti tzarani”? E bine si asa! Si vazind ce probleme au ce ati hotarit cu primarii lor? Cum ii invatati sa se gospodareasca? Ce bani le puteti obtine de la bugetele de stat si cite sate veti “civiliza”?! in mandatul urmator? Ce PDL-istii au stiut sa minta si sa fure suficient in judetele moldovene iar socialistii lui Ilici au facut restul de 23 de ani dupa mizeria ceausista moldovenii sint urgisitii tarii si ca educatie si ca dezvoltare economica, si pentru asta sint vinovati si politicienii in proportie de
    50%…. Oricum va urez succes ca e nevoie! Si satele moldovene ar putea arata ca cele franceze in care te pierzi de admiratie! Politicieni si administratori harnici sinceri si inteligenti sa avem! Ca oamenii ii urmeaza si ies si din case si cotetze si crisme, modele corecte sa aiba, cu chef sa isi sufelece minecile si sa treaca la treaba primii! Ca popimea ii mulge de bani, politicienii ii cumpara pe sacose cu un kil de ulei si unul se zahar si /sau faina, sau mai nou cu doua trei sarmale, dar niciunii nu ii invata de bine si nu ii ajuta sincer si dezinteresat….

    • @ Liana

      Draga Liana, eu sunt de 16 ani senator de Iasi, astfel incat cunosc bine colegiul. Iti imaginezi ca daca m-as fi intalnit prima oara cu porimarii, dupa 16 ani, n-as fi avut curajul sa le cer sa ma sustina. Concluzia era mai degraba un reminder, sa nu uitam ca avem aceasta datorie catre satul romanesc. Intre granita de vest si cea de est a Uniunii Europene e un decalaj de o sut de ani de civilizatie.

  10. Mariuus Bacau spune:

    Maestre, eu sunt vrancean dar nu mai am nimic un comun cu Vrancea de aproape 6 ani. In colegiul meu din Vrancea candideaza un fost tractorist,actual om de afaceri modern(lucreaza numai cu statul sau cu uat-urile) si licentiat al unor facultati pe care nici nu stie ca le-a absolvit(pe modelul Bioterra). Uneori spune ca e inginer,alteori ca e economist. Duce o lupta pe viata si pe moarte cu limba romana,pierde mereu dar e perseverent. Nu se lasa. Acum e catindat al USL,probabil va castiga. Eu ar trebui sa nu-mi mai incap in piele de bucurie ca el a decis sa candideze? Ar trebui sa-l votez? E psd-ist ,sustinut de presedintele republicii Vrancea-Marian Oprisan.
    Maestre,stiu ca in orice alianta exista o disciplina care se respecta. Vreau ca dupa 9 decembrie sa castigam peste 60%. Dar pentru numele lui Dumnezeu, dvs.,un om de cultura,un foarte bun economist,un om cu un sistem de valori,cu bun-simt si cu scoala facuta la timpul ei, ati vota un asemenea om doar pentru ca e de la USL? Imi vine sa ma mut la Iasi ca sa va pot vota. VOTEZ CU DOUA MAINI UN OM DE VALOARE . Cum sa-l votez maestre pe derbedeul asta?

  11. Filip G spune:

    Daca ai timp sa asculti taranul roman,problema e rezolvata 50%,iar solutiile date costa de sute de ori mai putin decat o licitatie transparenta cu preturi de 100 de ori mai mari decat cele rale.
    Azi discutam cu un cetatean in microbuz.Cand am ajuns in loc Vata de Jos,cetateanul zice:
    Aici trebuia sa fie un aieroport pentru avioane usoare,pe deal serviciu de telecomunicatii speciale.Cladirea ROMtelecom si baile sunt in paragina.Localnici lucreaza in tari straine,batranii au vandut animalele.A venit PSD-ul la guvernare duca CDR si totul a fost abandonat.Ori a face investitii in romania care nu au finalitate doar de dragul comisioanelor ,mai bine lipsa.Memoria taranului nu-i scurta cum cred unii.

  12. Mihail spune:

    @ Varujan,

    Doua intrebari, please :

    1. Ve-ti veni si al sediul PNL din Podu Ros, inainte sau dupa panarama cu “sfanta” ? Cine crede ca exagerez, sa-mi spuna si-i fac o descriere completa cum arata orasul chiar in acest moment. Ca o imensa manea.
    2. Unde este colegiul dvs. nu cumva la Miroslava (Iasi) ? Eu am casa in Valea Ursului. Parca-mi amintesc ceva-ceva. Daca-i asa, atunci e nashpa, trei zile gura nu-mi mai tace. :)

  13. Mariuus Bacau spune:

    @Varujan
    Maestre, motivul pentru care va admir si va respect este ca ati realizat ceva in viata cu forte proprii,fara sa plagiati pe nimeni,fara sa furati si fara sa faceti afaceri dubioase. Un liberal adevarat asa trebuie sa fie. Chiar daca multa lume imi va sari la gat nu pot sa nu spun ca dvs. si Tariceanu va incadrati extrem de bine in profilul liberalului adevarat, reprezentat dupa parerea mea de Ionel Bratianu. Astfel de candidati vreau sa votez,intelegeti? Nu limbrici cu aere de balaur,nu fosti tractoristi ajunsi economisti,nu politruci de doi lei care nu au reusit sa faca nimic in viata in plan profesional.

  14. Marius Bacau spune:

    Maestre, eu sunt vrancean dar nu mai am nimic un comun cu Vrancea de aproape 6 ani. In colegiul meu din Vrancea candideaza un fost tractorist,actual om de afaceri modern(lucreaza numai cu statul sau cu uat-urile) si licentiat al unor facultati pe care nici nu stie ca le-a absolvit(pe modelul Bioterra). Uneori spune ca e inginer,alteori ca e economist. Duce o lupta pe viata si pe moarte cu limba romana,pierde mereu dar e perseverent. Nu se lasa. Acum e catindat al USL,probabil va castiga. Eu ar trebui sa nu-mi mai incap in piele de bucurie ca el a decis sa candideze? Ar trebui sa-l votez? E psd-ist ,sustinut de presedintele republicii Vrancea-Marian Oprisan.
    Maestre,stiu ca in orice alianta exista o disciplina care se respecta. Vreau ca dupa 9 decembrie sa castigam peste 60%. Dar pentru numele lui Dumnezeu, dvs.,un om de cultura,un foarte bun economist,un om cu un sistem de valori,cu bun-simt si cu scoala facuta la timpul ei, ati vota un asemenea om doar pentru ca e de la USL? Imi vine sa ma mut la Iasi ca sa va pot vota. VOTEZ CU DOUA MAINI UN OM DE VALOARE . Cum sa-l votez maestre pe derbedeul asta?

  15. Marius Bacau spune:

    @Varujan
    Maestre, motivul pentru care va admir si va respect este ca ati realizat ceva in viata cu forte proprii,fara sa plagiati pe nimeni,fara sa furati si fara sa faceti afaceri dubioase. Un liberal adevarat asa trebuie sa fie. Chiar daca multa lume imi va sari la gat nu pot sa nu spun ca dvs. si Tariceanu va incadrati extrem de bine in profilul liberalului adevarat, reprezentat dupa parerea mea de Ionel Bratianu. Astfel de candidati vreau sa votez,intelegeti? Nu limbrici cu aere de balaur,nu fosti tractoristi ajunsi economisti,nu politruci de doi lei care nu au reusit sa faca nimic in viata in plan profesional.

  16. Marius Bacau spune:

    @Varujan
    Maestre noi vorbim de candidati,dau municipiul Adjud nu are inca viceprimar.Asta pentru ca Oprisan nu vrea viceprimar de la PNL.iar Sapunaru e slab si functioneaza ca presul lui Oprisan. Sunt 17 consilieri,din care 9 sunt ai USL. Din cei 9,PSD are 6 si PNL are 3.Oprisan,tatuka Vrancei vrea viceprimar tot de la PSD. Sunteti vicepresedintele PNL,va rog ajutati-l pe Sapunaru care e un impotent politic sa reuseasca sa puna viceprimar PNL in Adjud,Vrancea. Va rog din suflet ajutati-ma,considerati-o ca pe o favoare pe care v-o cer. Este inadmisibil ce se intampla maestre.Nu va dati seama ca liberalii nu vor actiona in campania electorala cu atat mai mult cu cat nu au viceprimar,iar candidatul propus este de la PSD?

  17. Pacala spune:

    @Marius bacau
    sunt doua variante – mai cauta poate gasesti si a) elite sau b) votezi limbrici cu aere de balaur,nu fosti tractoristi ajunsi economisti, si te culci linistit ca ai ajutat USL :) Naspha dilema… O poti evita anuland votul sau votand alceva… Sau nu te duci…

  18. Mircea spune:

    Am citit articolul prezentat de dl. Vosganian si nu-mi vine sa cred cit de mult este rupta clasa politica actuala de lumea reala din Romania.

  19. Catalina spune:

    Domnule Varujan, fiul meu (16 ani) impreuna cu cativa colegi au cerut sa nu mai participe la ora de religie. Directoarea colegiului, o persoana foarte draguta dealtfel, le-a zis ca nu se poate, religia fiind obligatorie pentru ortodocsi. Va intreb ca participant la facerea legilor, religia este sau nu obligatorie in scoli? Stiati ca religia este singura materie la care niciodata nu au primit manuale gratuite?

  20. Sorin Muncaciu spune:

    Domnule Vosganian, adevarul este ca satele din zonele sarace, au fost din totdeauna batute de soarta !! In feudalism stramosii erau serbi exploatati de un sistem “extractiv ” bazat pe totala dependenta de stapanii latifundiari . Dupa constituirea statului modern, sistemul de arenda si taxare, tot un sistem extractiv, munca fortata a taranilor in folosul elitelor. In timpul comunismului, un sistem economic planificat dar, in esenta, aceiasi veche poveste a muncii taranilor in folosul burgheziei rosii. Acum , in democratie, desi au primit pamant, nu pot intra in sistemul economic de schimb, diviziunea universala a muncii, tot datorita unui sistem extractiv practicat de intermediari. Indiferenta statului si a politicienilor condamna satul romanesc, din zonele sarace, la o economie inchisa de supravietuire, economie care a asigurat viata a zeci de generatii de tarani , dar fara ca, sa permita modernizarea retelelor de drumuri, alimentarea cu apa, etc.etc. Este foarte trist ca, in secolul 21, sa existe zone, in Romania, la nivelul secolului 19.
    Adevarul este ca, saracia endemica datorata sistemelor extractive cu care s-a confruntat populatia rurala nu au incetat nici astazi !! Peste tot unde taranii incearca sa-si vanda produsele, se confrunta cu agenti de piata care forteaza profit pe spatele muncii taranilor. Nu exista creeat un sistem “inclusiv” care, sa permita schimbul in avantaj reciproc, stimularea activitatii anteprenoriale la sate, din contra, persista dominatia sistemului extractriv !! Nu numai populatia rurala se confrunta cu sistemul extractiv , monopolist care restrictioneaza potentialul anteprenorial al cetatenilor at large, toate mafiile, baronii locali, administratiile locale si nationale, elitele beneficiare a sistemului extractiv , sistemul financiar al bancilor straine, toata aceasta tall booth economy care restrictioneaza drastic participarea cu spirit anteprenorial a majoritatii cetatenilor , sta la baza regresului economic si saraciei endemice. Numai societatile care au dezvoltat un sistemul ” inclusivist” de stimulare si garantare a succesului economic al antreprenorilor, apartinind populatiei at large , au cunoscut dezvoltarea si progresul economic caracteristic statelor bogate din lume!! Toate natiunile, a caror conducatori au mentinut sisteme extractive, au ramas subdevoltate si inapoiate , decalajle economice si politice intre membrii societatii fiind la originea regresului sau stagnarii economice a societatilor respective.
    Dumneavoastra sinteti economist, cum va explicati dumneavoastra stagnarea din zonele rurale amintite ??? Eu am incercat, nu stiu daca am fost suficient de explicit, sa va transmit parerea mea despre dezastrul perpetuu din zonele rurale cu saracie endemica.

  21. Din păcate majoritatea, daca nu chiar toti, candidatii pentru noile alegeri deşi au fost timp de 4 sau mai multi ani in Parlament, încep cu promisiuni, le este “jale” de alegatori, pupă toate babele ce le ies in cale şi tot acest mizerabil circ dureaza până se văd aleşi, realeşi.
    Sunt dezgustat de clasa politică actuală !
    La referendum noi, noi cei multi ne-am facut datoria, guvernanţii NU şi asta-i foarte grav !

  22. lordul john spune:

    @VV

    Dar cu firmele din zona rurala cand va intalniti?

  23. Bibliotecaru spune:

    Eu cred că nici nu mai avem ţărani. Oamenii care ştiu da cu coasa i-am văzut pe la Palatul Victoria, făcând pe guvernanţii. Astăzi a fi ţăran este o jignire.

    Un film genial care vorbeşte despre exact transformarea ţăranului în ceva ce nu este… “Din nou Împreună”. Nu se poate ca cineva să nu-şi amintească replica “Mona, mulge vaca!”.

    Unde sunt ţăranii români?

  24. Bucur spune:

    De ce nu-i chemati pe cei cu “Nu distrugeti satele romanesti” din vest. Pe vremea lui Ceausescu erau foarte activi! (sau poate ca nu atunci era distrugerea?)

  25. adam mares spune:

    @Bibliotecaru
    Aveti dreptate, taranii romani nu mai exista decat in literatura. Ultimii tarani au in jur de 80-90 de ani si-si taraie batranetile, dezamagiti de vremurile actuale, de americani si de partidele istorice.
    In satele romanesti traiesc acum niste “mutanti“, antropologic vorbind, subsumabili mahalalei. Mahalaua a invadat nu doar orasul, ci si ruralul.
    Guvernantii n-au inteles si nu vor intelege, probabil, niciodata, ca cea mai importanta investitie trebuie facuta in invatamant. Daca vrei sa distrugi o tara si viitorul ei, ii distrugi invatamantul.

  26. Marius Bacau spune:

    @Varujan
    N-ati pierdut nimic daca nu-l cunoasteti pe individul de care am vorbit. Printre altele a reusit sa aduca OLAF in Vrancea datorita calitatii deosebite a lucrarilor pe care le executa. Dar asta e o alta poveste. Eu mi-as fi dorit ca liderii USL Vrancea sa fie mai selectivi in desemnarea candidatilor. Se pare ca asa ceva nu e posibil. Asa cum am spus imi doresc sa castigam peste 60% din numarul de mandate ceea ce ne-ar asigura o majoritate confortabila si pe cale de consecinta,guvern USL. Se pare ca m-ati inteles gresit maestre. Eu comentam doar calitatile acelui personaj care va candida in acel colegiu. Se putea gasi altul,dar daca asa a hotarat PSD-ul,asa va fi.
    Maestre,pentru a castiga alegerile trebuie sa facem genul asta de compromisuri?

  27. Marius Bacau spune:

    @Pacala
    Iti inteleg ironia la adresa mea. Din pacate asa stau lucrurile in Vrancea,am mai spus-o si in alte ocazii. Poate exprimarea mea a fost mai colorata,dar intamplator cunosc bine personajul si crede-ma mi-e extrem de greu sa votez un asemenea om. Am vrut mai mult sa aflu parerea maestrului despre ideea de candidat. Dar,ca de obicei,a fost diplomat si mi-a dat un raspuns pe masura. Sunt convins ca in sinea dumnealui imi da dreptate.

  28. Corina spune:

    @VV
    Nu-mi amintesc de consultari ale ministrilor cu bastinasii de prin sate. Parlamentarul e singurul care poate ajunge mai des sa schimbe o vorba cu nea Gheorghe. Aveti dreptate ca parlamentarii nu au expertiza tehnica, dar cumva trebuie sa existe un mecanism prin care reprezentantii cetatenilor sa comunice cu specialistii din diverse domenii. Ocazional am reprezentat societatea civila in relatia cu Guvernul si nu am avut sentimentul ca stiu pe ce lume se afla. Din pacate eu insami, criticul vehement, ma inscriu alaturi de cei care au ignorat multe dintre problemele satului in domeniul meu de expertiza, nu pentru ca nu le-as fi stiut, dar nu am gasit o solutie fezabila de rezolvare.

  29. Marius Bacau spune:

    @all
    Orban pune o problema interesanta. Sa dea Dumnezeu sa nu aiba dreptate. Traseisti,oameni de calitate indoielnica,etc. Totul e subordonat ideii de castigare cu orice pret a alegerilor.
    http://www.pesurse.ro/#/2012/10/09/ludovic-orban-din-pcate-pe-listele-usl-vor-fi-50-d/#news

  30. Bibliotecaru spune:

    @ adam mares

    Puteţi merge şi mai departe şi observaţi “copii de la ţară”. Niciunul nu mai retrăieşte experienţa “mersului cu vaca”, aşa cum fiecare avem personaje în familie care povestesc nesfârşit amintiri din tinereţe…

    Copii de astăzi din sate şi comune stau toată ziua pe mirc, pe facebook, pe messenger… sala de internet este a doua lor casă… asta în condiţiile în care au şi “telefoane inteligente” şi facturi telefonice impresionante, tablete, console… Nu mai vorbesc despre haine care nu mai sunt de mult cele cumpărate din târgul de duminică. În contrast cu modul de trai al celor tineri, lucrarea pământului în lumea satelor s-a întors, în multe locuri, la sapă, la udatul cu găleata şi la stropitul cu vermorelul. Spoiala de bogăţie, maşinile BMW şi AUDI salvate de la cimitirul de maşini, vizita cvasi-permanentă la birt, bătăile din cluburi şi discotecile locale… contrastează puternic cu sărăcirea în zona mijloacelor de producţie ce conduce în câţiva ani câmpul la forma unui deşert saharian or, în cazul fericit, buruienos. Satele părăsite, de multe ori locuite numai de câţiva bătrâni uitaţi de lume şi familie, umplu de lacrimi lumea satelor. Personal aş vrea să mă mut într-un astfel de sat părăsit, dar nu am posibilitatea materială să fac nici măcar acest lucru şi nici forţele nu mă mai ţin să mă apuc de grădinărit, pomicultură şi crescut păsăret…

    Iată de ce nu pot să nu mă întreb care este politica pe termen lung a acestui stat cu ţinta repopulării ţării cu ţărani?

  31. alexis spune:

    D-le Senator,

    Probabil ca un viitor guvern USL ar trebui sa ia o masura curajoasa si anume reducerea numarului de comune, mai ales a celor mici. In forma actuala nu pot avea resurse, nici materiale, nici umane pentru o administratie competenta. Pe de alta parte, Moldova are nevoie de autostrada Tg. Mures – Iasi pentru a putea sa se dezvolte.

    • @ alexis

      Intr-adevăr, din motive electorale, parlamentarii au propus tot felul de legi de Infiintare de comune sau de tranformare a comunelor in orașe. La noile orașe se maresc taxele si, pe ansamblu, cresc cheltuielile administrative. Si eu sunt de acord cu restrangerea, va fi extrem de greu de susținut politic.

  32. florin spune:

    ..ani de zile am facut spume cand vedeam elita pedelista cum priveste nepasatoare la fondurile externe nerambursabile si nu intelegeam de ce trebuie sa inchidem scoli si spitale pe cata vreme le putem moderniza folosind asistenta financiara de la uniunea europeana;..pe de alta parte autoritatile publice locale nu trebuiau decat sa participe in proiect deoarece suma ptr cofinantare este platita pe de-o parte direct de la bugetul de stat, iar pe de alta parte trebuie cuprinsa in exerctitiul bugetar propriu al institutiei, suma venita pe ocolite tot de la bugetul de stat;…nici macar u am inteles de ce nu am copiat modele europene (vezi cel irlandez, englezesc ori mai apropape pe cel unguresc) in care sa stabilim un organism intern care sa scrie proiecte ptr aceste autoritati publice locale, iar finantarea costurilor legate de salarii sa fie dedusa din proiect astfel incat sa nu mai punem presiune pe bugetul de stat in acordarea de prime si stimulente ptr personalul implicat in derularea proiectelor cu finantare de la uniunea europeana (vestitul 75%..)…!?!…macar pe dvs, domnule vosganian va rog sa treziti acesti guvernanti ce astazi ne conduc, sa faca ceva maui mult decat predecesorii si sa nu mai repete greselile finantand terenuri de fotbal in panta si sali de sport si spa-uri in mediul rural..(dupa modelul udrea/cocos)..!!

  33. Mihail spune:

    Ia uite canibalismul la pedeleu:

    Surse din interiorul PDL dezvăluie cum „se mănâncă” democrat-liberalii între ei

    Surse din interiorul PDL susţin că Monica Macovei ar putea face imposibilă candidatura unor lideri importanţi de partid la alegerile din decembrie, informează pesurse.ro. Conform unor membrii PDL din fosta guvernare Boc şi Ungureanu, criteriile de moralitate impuse de Comisia de Etică sunt de fapt personale și au ținte clare.

    Surse PDL: Dacă am aplica criteriile Comisiei de etică tuturor pedeliştilor, am rămâne fără candidaţi/ Sursa foto: ziarultricolorul.ro
    Sursele citate sunt de părere că Elena Udrea este una dintre persoanele a cărei candidatură se încearcă a fi blocată prin intermediul criteriilor de moralitate. Fostul ministru al Dezvoltării și Turismului şi-a atras în ultimul timp antipatia unor lideri importanţi ai PDL din cauza popularității de care se bucură în continuare în partid şi în afara partidului.

    Potrivit unei declaraţii făcute de prim-vicepreşedintele PDL Cezar Preda, candidatura fiecărui membru de partid va fi supusă analizei Comisiei de Etică.

    “Fiecare organizaţie, aşa cum s-a cerut de preşedintele partidului, are obligaţia să selecteze dinainte candidaturile conform principiilor de moralitate ca să nu creăm Comisiei probleme suplimentare”, a precizat Preda.

    Un lider local al PDL a declarat pentru pesurse.ro, că în spatele acestei declaraţii se află manevra de blocare a candidaturii fostului ministru al Turismului, sarcină care îi revine Monicăi Macovei.

    “La Comisie, Monica Macovei va încerca să o faulteze pe Elena. Este războiul personal al lui Macovei. Nu contează niciun criteriu. Udrea va fi judecată după alte criterii. Dacă le-am aplica la tot partidul, am rămâne fără candidaţi. Nici Blaga nu ar mai pupa candidatura”.

    Preşedintele Comisiei de Învăţământ din Senat, pedelistul Mihail Hârdău, pare să fie şi el nemulţumit de “mişcările” din culisele partidului. Acesta a anunţat că nu doreşte să mai candideze pentru un nou mandat de parlamentar. Fostul ministru al Educaţiei este profund revoltat de hotărârea partidului de a susţine candidatura lui Adrian Papahagi într-un colegiu din Cluj-Napoca: “Nu voi candida pentru nimeni, sub nicio formă. Renunţ să candidez pentru un nou mandat de parlamentar”, îşi manifestă Hârdău protestul faţă de decizia PDL.

    Hârdău a arătat cum această Comisie de Etică dă naştere unor inegalităţi în interiorul partidului, din moment ce încurajează traseismul unora, în timp ce pe-al altora îl condamnă.

  34. Mihail spune:

    bonus : @ Varujan,

    Bine-bine, la aia cu PNL-ul din Podu Ros, inteleg ca ori nu se stie, ori nu vreti sa spuneti, okay…insa macar la intrebarea cu Miroslava as dori un raspuns.
    Eu, parca-mi amintesc ca erau atunci niste afise cu dvs.
    Pot sa intreb la Primarie. :)

  35. Bibliotecaru spune:

    @ VarujanVosganian
    Nu e industrializat mediul urban…

    Ar trebui ca România să producă mici utilaje agricole pentru 2-5 hectare care să coste foarte puţin.

  36. Eva spune:

    Satele romanesti nu sunt doua la fel. Cunosc un sat de langa o termocentrala, care nu stie ce sa faca cu banii. Acolo sunt gaze, apa si sosele de ani buni. Dupa cum exista catunuri unde nu exista nici macar electricitate.
    Bunica mea a trait la tara toata viata, intai in Cadrilater, adolescenta fiind a refugiat in Dobrogea, al doilea razboi mondial a aruncat-o in Banat, comunistii au adus-o in Baragan (cu DO) si a ramas in Baragan. Avea o casuta pitita intre peri, vita de vie si fel de fel de flori, facuta din lemn si chirpici in anii ’60 si intarita cu ciment la baza in anii ’70. Daca bunicul nu lucra in orasul din apropiere, nu si-ar fi putut permite sa aiba parchet in casa sau “sa-si traga apa” in curte. Comunistii au venit cu teava de apa pe strada dar ca sa aduci apa in curte trebuiesc alti bani, ai gospodarului. Bucuria bunicilor a fost de scurta durata, in vara urmatoare nu mai curgea apa la robinet. Teava nu fusese corect proiectata si presiunea apei scadea pe masura ce alti sateni isi “trageau apa in curte”. Au sapat o groapa adanca de 2,5 m si au montat acolo robinetul. Toata strada venea sa ia apa de la bunica, pentru ca altfel trebuiau sa mearga la capatul satului de unde venea teava ca sa poata umple bidoanele cu apa. In anii cand Dunarea venea mare, caminul (groapa facuta pentru a avea presiune apa) se umplea cu apa iesita pe langa teava din pamant si bietii bunici iar ramaneau fara apa curata (culmea e ca nici la robinetul de suprafata nu era presiune la apa). Intre timp au intrat gazele in sat, conducta de apa a fost reproiectata si lipsa apei nu mai este atat de evidenta, ba chiar au acum si semnal la telefonul mobil. Cei care au un loc de munca in orasul vecin, isi permit tot confortul, cei care muncesc doar pamantul, nu au nici macar robinet in curte.
    Va puteti imagina cat de fericita era bunica atunci cand i-a fost montat robinetul in curte? Cat de mandru era bunicul ca “are apa”? Eu aveam vreo 10 ani si nu le-am putut uita bucuria. Trebuie sa se intalneasca politica responsabila cu omul gospodar pentru a se reusi minunea.

    • @ Eva

      E adevarat ca sunt si localitati care au bugete mai consistente. In colegiul meu, de pilda. Tomesti sau Holboca , comunele de langa Iasi, sunt mai bogate. Pe cand daca mergi spre Prut, e saracie lucie.

  37. Bibliotecaru spune:

    @ VarujanVosganian

    Deci mă bănuiţi că nu ştiu care este diferenţa dintre industrializare şi mecanizare? :D

    Spuneam că industrializarea nu mai este nici la oraş, de unde să o mutăm şi la sate?

    Mai spuneam că soluţia pentru ţărani trebuie adaptată la modul de existenţă de azi, anume pământurile mici şi împărţite. Colectivizarea făcută de comunişti a avut la bază un concept agro-economic coerent, constituirea tarlalelor pentru introducerea unei mecanizări avansate în agricultură. Fărâmiţarea proprietăţii nu mai face rentabilă nici înalta mecanizare… dar nici nu o mai permite, costurile per hectar ar fi prea mari. Mulţi încearcă să facă nişte societăţi pe acţiuni de tipul CAP-urilor, alţi vor să facă nişte asocieri, alţii arendează… marele adevăr este că pământurile rămân fărâmiţate şi ele trebuie lucrate cu ceva. Nu mai avem Semănătoarea. Metrom, care fabrica pe timpuri piesele pentru Mobra, ar fi putut face ATV-uri cu destinaţie agricolă… numai că acum în parcul industrial de la Metrom au crescut medicamente, mobilă, materiale de construcţii, tâmplărie cu geam termopan… şi muuuult comerţ.

    Cineva m-a întrebat cum de a reuşit comunismul să industrializeze atât de rapid România dacă acum nu se pot întreţine nici măcar combinatele care au fost atunci. I-am răspuns că într-o economie centralizată poţi cunoaşte cu 20 de ani înainte toşi paşii industrializării, cunoşti exact ce, cât, cum, cu ce… şi atunci planificarea nu are eşecuri. Astăzi nu mai avem aproape nimic în afară de comerţ şi servicii, industria este mai mult mimată, agricultura supravieţuieşte ici şi colo, nu atât încât să trăim din ea… fiecare face ce vrea, nu mai există măcar un buget multi-anual care să se respecte, nu mai vorbesc despre planuri cincinale.

    La anul se vor privatiza Complexul energetic Oltenia, Complexul energetic Hunedoara, Electrocentrale Bucureşti, Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Electrica.

    Privatizarea Hidroelectrica şi Nuclearelectrica reprezintă vinderea găinilor cu ouă de aur, poate cel mai mare jaf la adresa poporului român de până acum, asta pentru că sunt firme care necesită investiţii imense pentru a scoate apoi profituri din energie ieftină. România a făcut cu sânge investiţiile şi acum oferă pe nimic exploatarea ieftină.

    Poate dacă tot nu merge cum spune UE şi FMI… ştiu şi eu, poate că statul ar trebui să redevină un jucător important al economiei, poate că e timpul ca statul să preia sarcina de a produce ceea ce economia României are nevoie. Cât timp vom privi cum românii consumă aproape orice din import? Românii nu mai au curaj să facă lucruri din care să scoată profit 5% pentru că pe termen lung acest 5% este atât de subţire încât înseamnă faliment sigur la prima schimbare de legislaţie… veneticii au curaj, dar nu o fac pentru România. Mai mult, Dacia a ajuns să fie pusă în operă prin Maroc…

    Am tot fost învăţat că trebuie să fiu mândru cu sunt român, dar astăzi mă uit în jur… şi nu mă mai văd în stare să fiu mândru de ceva anume.

    • @ Biblitoecaru

      La tara e mult teren, forta de munca mai ieftina si apropierea de materia prima. De ce sa nu se faca industrie acolo. Cat despre Nuclearelectrica si Hidroelectrica, nu exista nicio intentie de a le privatiza. Majoritatea actiunilor ramane statului.

  38. ELENA spune:

    Maestre V.V.,
    Cu toata stima (si nu e deloc mica!) pe care v-o port, imi asum riscul de a va contrazice partial. Da, aveti dreptate cand prezentati situatia satului romanesc, mai ales a acelor sate din nord-estul tarii, dar in privinta taranului roman de astazi … am unele retineri. Sunt ridicata din mijlocul acestor tarani si, cu toata puzderia mea de studii, in suflet tot taran am ramas. Taranul roman de astazi nu este cel de-acum 30-40 de ani! Imi pare sincer rau sa o spun, dar atitudinea fata de munca a multora dintre ei ma obliga sa nu le mai port respectul pe care li-l purtam cu zeci de ani in urma. Satul, sarac sau bogat, este SI oglinda lor, asa cum o gospodarie este oglinda proprietarului sau.
    Nu vorbesc in necunostinta de cauza, stiu ce inseamna munca pamantului! Zilnic, de la 8 la 18.00 sunt la calculator, birou, iar dupa 18.30 sunt in gradina de zarzavat, livada sau imi ingrijesc pasarile (detest mancarea cu E-uri, chimicale si altele asemenea). Dar nu pot intelege de ce vad suprafete enorme de pamant agricol nelucrat, gospodarii neingrijite si tarani stand zi-lumina in carciumi si … facand politica!

  39. Bibliotecaru spune:

    @ VarujanVosganian

    Stimate domn,
    Nici comunişti nu au fost nişte tâmpiţi. Unde se putea face industrie “la ţară” pentru că erau aproape de materia primă şi forţa de muncă era ieftină… Ba cred că strategia merge astfel de secole… Deja s-au dezvoltat oraşe cu muncitorii veniţi din localităţile învecinate.

    Aveţi impresia că Petrila, localitate atestată poate încă de dinaintea Bucurescilor, ajungea oraş dacă nu era industria minieră de pe la 1700 acolo? Astăzi a căzut industria, suferă 30 de mii de oameni care nu mai au venituri… Acolo se poate face o altă industrie nu e nevoie mersul la sate. Cât de greu poate fi o uzină care să facă scutere, motociclete, ATV-uri… că tot se cumpără “fără număr” din străinătate? Cât de complicat este ca statul român să deschidă o uzină strategică de… automobile electrice. De ce nu se fac astfel de lucruri aşa cum se dorea cu Dracula Park, proiecte de stat finanţate prin subscriere publică… acum s-ar mai putea lua şi nişte fonduri europene, că tot nu absorbim noi deloc. Suntem o ţară atât de săracă în industrie încât oportunităţile sunt nesfârşită. Dar noi nu facem nimic pentru că nu avem capitaluri autohtone suficiente. Şi atunci stăm şi aşteptăm “investitori” care închiriază, desfiinţează, dau la fier vechi, valorifică imobiliar… tot ce a construit socialismul. Când se vor termina “oltchinurile” ce vom mai vinde, ce vom mai mânca?

    Cetăţenii părăsesc satele ca să meargă în zonele industriale.

  40. Bibliotecaru spune:

    @ VarujanVosganian

    Păi cu atât mai mult nu are rost “industrializarea”. La 70 de ani oamenii se mai duc la munca câmpului, mai fac ceva grădinărie… dar în fabrică nu cred că se mai poate învăţa o nouă meserie.

  41. Eva spune:

    La Bac la romana, am fost prima generatie care a primit un (foarte generos) subiect de sinteza: “Imaginea satului romanesc in opera lui Liviu Rebreanu”. Mi-a trebuit un sfert de ora sa-mi adun ideile pe ciorna si sa-mi calmez tremurul mainii dar am reusit sa iau 9. Atunci am inteles ca imi place romana la fel de mult ca si matematica (am avut aceeasi nota la ambele examene desi nu “am tocit” pentru niciunul).
    Cand vrei sa faci ceva pentru o comunitate trebuie sa ai in vedere si nevoile materiale dar si pe cele spirituale. Degeaba isi permite omul casa frumoasa daca are aerul sau apa poluate. Pentru ca cei care traiesc la tara iubesc si respecta natura cu tot ce inseamna ea. Nu pot sa uit vorba unui tanar adoptat de niste tarani gospodari, care ingrijorat de o vara secetoasa se sfatuia cu parintii cum sa renunte la o parte din animale pentru ca “daca nu ai sa le dai ce le trebuie, te blastama animalele”.
    Oamenii care vin sa traiasca la oras isi asuma oarecum pierderea legaturii cu pamantul si sunt constienti ca vor trai intr-o zona poluata. Omul de la tara vrea aer si apa curate, plante verzi si animale sanatoase. O fabricuta de prelucrarea laptelui, carnii sau altceva de mici dimensiuni, poate ajuta comunitatea, in timp ce o industrie producatoare de masini poate distruge zona.
    Dispretuiti, uitati, imbatraniti si neajutorati, taranii sunt pe cale de disparitie pentru ca in aceasta lume nu se mai simt utili. Produsele muncii lor sunt cumparate pe nimic, utilaje pentru muncit pamantul sau irigat nu au, in plus sunt preferate legumele si carnea din strainatate pentru ca sunt mai ieftine (chiar daca sunt si pline de hormoni). Nu am idee cum am putea reda demnitatea taranului, in care au tot lovit smecherii de la oras timp de zeci de ani. O metoda de reeducare a tinerilor rataciti prin puscarii ar putea fi posibilitatea de a-si ispasi pedeapsa, muncind benevol intr-o ferma. Chiar si puscariile ar putea avea ferme proprii, create special ca o scoala de reeducare. Acolo, cei care muncesc corect ar putea avea si carte de munca…
    Ca sa reziste acestui timp care “nu mai are rabdare” (Marin Preda, “Morometii”), taranul roman trebuie educat ca sa devina fermier. Cultura generala din clasele I-VIII nu este suficienta pentru a pregati un fermier si cum majoritatea copiilor care raman in sate nu merg la liceu… Ar trebui reintroduse orele practice in care copiii sa invete sa foloseasca uneltele (de la ac si pana la ciocan si sapa). Fara deosebire pe sexe!!! Pentru ca si un baiat trebuie sa stie sa-si faca ceva de mancare, si o fetita trebuie sa fie in stare sa stranga un surub. Sa sape ar trebui sa stie toti copiii (cu unelte micute, pe masura lor). Daca scoala pretuieste doar computerul, copiii de ce ar respecta altceva?

  42. Buddha spune:

    Adam
    Mihail
    Pai sa nu credeti ca nu m-am dus repede la Arhiva. :) Dar…nimic! :)
    Zici c-a fost despre Cartea soaptelor, da? E bine. Eu o sa ma uit totusi si o sa citesc printre cuvinte. :)

  43. Buddha spune:

    Felicitari, Maestre!
    Dar-ar oile in ea de treaba, chiar in halul asta a ajuns pnl-ul, sa voteze toti ca turma?! :)

    In dvs ne e speranta, sa speram ca nu sunteti singurul din partidul asta care are coloana vertebrala.