PP-DD: un periculos mod de întrebuinţare

Momentul în care USL îşi va definitiva listele pentru Parlament se apropie. Săptămâna viitoare, într-o amplă festivitate, această alianţă politică îşi va prezenta listele de candidaţi. Ca orice listă electorală, şi aceasta va stârni nemulţumiri. Iar cele mai mari vor veni din partea acelora care şi-au manifestat intenţia de a candida şi nu se regăsesc printre nominalizări. Unii dintre cei nemulţumiţi se vor resemna, aşteptând alegerile următoare. Alţii vor ameninţa cu dizidenţa, iar dintre aceştia vor fi şi câţiva care îşi vor pune în practică ameninţarea. Aceea de a candida cu orice preţ.

Sistemul electoral românesc face deosebit de dificilă sarcina independenţilor. Nici nu îmi aduc aminte să fi fost vreunul în Parlament, din 1990 încoace, cu excepţia discutabilă a lui Antonie Iorgovan, în 1990. Spun discutabilă căci Antonie Iorgovan a fost susţinut, atunci, în campania sa, de FSN, care avea nevoie de un jurist reputat şi independent care să fie ales preşedintele Comisiei Constituţionale.

Astăzi, un candidat independent are nevoie, pentru a accede în Parlament, de un procent de 50%plus unu în colegiul său. Lucru imposibil de realizat, în condiţiile polarizării politice, accentuate de referendumul din vară. Ceea ce le rămâne, aşadar, de făcut dizidenţilor este să caute un alt partid care să-i susţină.

Un astfel de partid, care-şi oferă, cu prisosinţă listele drept liman al frustrărilor este PPDD. A mai absorbit şi Forţa civică pe câte unii navigatori prin spaţiile interstelare ale politicii, dar capacitatea sa de absorbţie a fost redusă. Nu că n-ar fi primit mai mulţi, dar şansele unui loc eligibil sunt destul de reduse, dacă ne gândim că patria mamă, PDL, nu mai are locuri destule nici pentru membrii săi statornici, darămite pentru apatrizi cu certificat civic. PP-DD, în schimb, nu are, practic, structuri iar reprezentanţii săi din teritoriu stârnesc sentimente care oscilează între nedumerire şi ilaritate. PP-DD este un sălaş de apatrizi politici, cu aceeaşi sete neistovită a nisipului peste care torni apă.

Dar cei mai periculoşi transfugi nu sunt cei care pleacă supăraţi din USL, ci aceia care pleacă cu voie de la primărie. Fatalmente, USL nu are, într-un colegiu, decât un candidat. Partidele din USL sunt, ca în orice alianţă, mai multe. În multe situaţii, atât penelistul, cât şi pesedistul au năzuit la candidatură. Başca unele locuri unde penelistul sau pesedistul traseist a refăcut traseul în sens invers şi filialele s-au trezit cu parlamentarul pe cap, în postură de proaspăt candidat, iar cei care au rămas pe loc, rezistând cu osârdie guvernării pedeliste, se văd acum trimişi la vestiar. Şi atunci pretendentul păgubit (sau păgubos) candidează, totuşi, dar pe listele PP-DD, cu înţelegerea discretă că, după alegeri se va reîntoarce.

Cât de sinucigaşă este această manevră nici nu mai e nevoie să spun. Fiecare dedublare reduce şansele USL de a câştiga alegerile. Câte unii îmi spun: de ce să votez cu USL, dacă a pus candidat pe cutare? Eu răspund tuturor: nu votezi doar pentru un parlamentar, votezi mai ales pentru o majoritate parlamentară şi pentru un Guvern.  50% nu e un scor uşor de dobândit. Realitatea politică arată că USL nu are adversar în sfera politicii şi că va câştiga alegerile. Problema e cu ce scor. Şi în această privinţă singurul adversar al USL este USL însăşi. Dacă USL nu ia din prima 50%, degeaba fac filialele înţelegeri pe sub masă cu candidaţi-fantomă,  căci la masă vor sta alţii. De aceea, cred că, atât PNL cât şi PSD, trebuie să-şi promită unul altuia şi să declare public că nu vor primi în rândurile lor parlamentari de acest fel care pleacă acum pentru a candida la PP-DD, cu gândul şiret şi, adesea, reciproc, de a se reîntoarce după alegeri.

75 Responses to “PP-DD: un periculos mod de întrebuinţare”

 1. adrian spune:

  @Eva: eu nu sunt membru si nici nu stau acum sa scotocesc in statut. Insa e din nou evident ca orice organizatie are un sistem de accept si de respingere a persoanelor care vor sa intre in respectiva organizatie. Si la PCR era “originea sanatoasa” si alte alea. Nici pe vremuri in “Jockey club” nu cred ca putea da buzna oricine ca in niciun alt club. E o chestiune elementara bazata pe ce spuneam mai sus: “spune-mi cu cine te insotesti ca sa-ti spun cine esti”. Nu cred ca exista vreun partid asa, vraiste, in care oricine poate pretinde ca poate sa intre cand vrea si cum vrea fara ca mebri de drept sa poata sa spuna ceva. Deci intrebarea “cine ne da dreptul sa-l refuzam” ma cam descumpaneste. Las la o parte faptul ca nu poti fi simultan membru a doua partide, la unul dintre el fiind chiar presedinte :)
  Pe scurt, nu cred ca exista organizatie care sa nu aiba un sistem in care membrii acesteia sa nu controleze accesul noilor membri. Si in niciun caz nu cred ca un partid e democratic in momentul in care un presedinte de filiala spune ca da el un colegiu, asa de la el. Cum spunea intr-o emisiune televizata mai ieri seara dl. Ghise. Anume ca s-ar putea ca sa nu poata candida la el in Brasov fiindca presedintele filialei de acolo s-a gandit sa cheme el doi traseisti ex-PDL sa candideze acolo. Asta ar fi chiar culmea!

 2. Eva spune:

  Iar eu am vrut sa spun ca nu poti refuza intrarea unui nou membru in partid pe criterii precum numarul de clase absolvite sau etnie. Poate avea cetateanul palat in care-si parcheaza mertanul langa caruta, cata vreme nu este dovedit juridic ca este evazionist, se poate da cetatean cinstit si are drepturi. In organizatia noastra sunt cateva figuri absolut hidoase ca profil moral dar cata vreme justitia si fiscul nu au probleme cu ei, nici noi ceilalti nu putem avea. In plus trebuie sa lipeasca cineva si afise. Nu stiu cum ar putea exista o selectie serioasa, mai ales acum cand diplomele de tot felul pot fi cumparate. Si nu numai diplomele…

 3. Buddha spune:

  Adam
  Mihail
  Fratilor, interesanta discutie ati deschis voi apropo de faptul ca maestrul e iubaret.
  Acum…eu sunt de acord cu Adam. Intr-adevar, sa umbli din floare in floare si sa vezi cum ti se ofera pe tava o droaie de femei e placut orgoliului, dar face rau la inima. Si la propriu si la figurat. :) Pentru ca, oricat de multe femei ai avea la un moment dat, vorba ta, parca iti doresti sa stii ca macar UNA, ACEEA te iubeste sincer, cu toata fiinta ei. Iar daca pe ea n-o recunosti si n-o apreciezi, stii cum e cu nemultumitul caruia i se ia darul…s-ar putea sa ramai la un moment dat cu trei perechi de craci de fotomodel, dar fara un suflet cald…
  Eu am cautat mult pana am gasit-o pe aceea care sa ma iubeasca si ma faca sa ma simt iubit. Si noi, barbatii, recunoastem greu exemplarele astea. Sunt cele care ne dau totul, fara sa ceara nimic in schimb, care sunt acolo mereu. Dar invatam greu sa le apreciem. De multe ori, e prea tarziu. Eu, orbit de frumuseti trecatoare si de aventuri asemenea, era s-o pierd pe aceea, cum spunea Adam, care ma iubea sincer. DAr mi-a dat Dumnezeu mintea cea de pe urma. Si femeia mea e si frumoasa si desteapta! Sic! :) Ca sa nu mai zic de mine… :)
  Si prefer sa fiu cu cea care imi ofera totul, pentru ca fara ea nu sunt nimic. Na, ce poet sunt!

  Maestre
  Iertare, ne dam si noi cu parerea…:)

 4. Sara spune:

  PP-DD este un salas de apatrizi politici. Oricine poate spune acest lucru, dar nu PNL-ul, care a cules totul. Ultima achizitie este Gigi Becali, care a fost refuzat de PP-DD.L-ati cules dvs. Si stiti ce zicea la un post TV zilele trecute, ca daca nu-l primeste PNL-ul se duce la PDL. Nu mai vorbesc de Frunzaverde (si sunt din Caras Severin dle Vosganian, stiu ce se intampla acolo) de Prigoana Honorius si altii care mai ieri erau tradatori ca dupa aceea sa se intoarca din nou la PNL. Prigoana senior nu si-a mai gasit locul la PDL. Il veti primi si pe el ? Poate si pe sotia lui ?
  Dle Vosganian,am urmarit indeaproape telenovela Oltchim, telenovela care nu se termina nici pe departe in curand, datorita masurilor “intelepte” dispuse de Ponta. In tot acest spectacol jalnic , cel care a avut dreptate in tot demersul lui a fost DD. Poate ar trebui sa va uitati mai indeaproape in ograda proprie. Stiu ca nu depinde de dvs. personal, dar imi dau seama ca va e din ce in ce mai greu sa gasiti argumente credibile in apararea intereselor uniunii.

 5. @ Oanta

  Cu tonul asta n-o sa ajungi departe.

 6. Mircea O. spune:

  “Cu siguranţă că PP-DD cunoaşte bula de săpun pe care a avut-o, la un moment dat, şi România Mare… ”

  Să fiu iertat, dar afirmaţia vede în exces… iluzia proprie. Că ceilalţi sînt slabi ori barim trecători.
  Eu n-aş uita, apropo de istorie recentă, nici epopeea PNŢCD… Şi acolo, la un moment dat, s-a marşat prea tare pe enteresul politic şi iar enteresul…
  PNL nu are contract cu nimeni că nu va urma un drum asemănător.

  Sînt un fost simpatizant PNL care, probabil, în veci nu va mai pune ştampila pe caroul cu săgeata…
  Sorry.
  Am plecat cu Stolojan (nu fizic!) şi în continuare prefer acest tip uman, nu pe domnii Haşoti, Antonescu, Vosganian. Chiar şi un ateu ca mine preferă oamenii cu… Dumnezeu.