Discurs in plenul Senatului, cu prilejul comemorarii Holocaustului

Holocaustul este cea  mai dureroasă amintire pe care ne-a lăsat-o un secol trist. Veacul al douăzecilea a fost unul al cuceririlor ştiinţifice, dar şi al marilor tragedii. Secolul XX a adus în istoria omenirii războaiele mondiale, lagărele de concentrare, gropile comune, apatrizii, genocidul, ideologia ca instrument al autorităţii. Un secol nefericit, care a avut o adolescenta scurta si care a imbatranit brusc, la jumatatea celui de-al doilea sau deceniu, odata cu izbucnirea primului razboi mondial. Nu chiar atat de nefericit, insa, ca urmasul sau, secolul al douazecisiunulea care, odata cu atentatele de la 11 septembrie 2001, s-a nascut gata batrin, precum Benjamin Button, eroul lui Scott Fitzgerald, fara a avea, insa, ca acela, sansa intinerii si dezvinovatirii. Felul în care a debutat noul secol, cu atentatele, razboaiele fratricide şi fanatismele sale, arată că, din păcate, omenirea nu a învăţat atât cât trebuia din lecţia dureroasă a secolului care a trecut.

În ce priveşte marile traume prin care a trecut omenirea, putem să ne raportăm la ele în trei feluri : prin uitare, prin răzbunare sau prin iertare. Uitarea înseamnă indiferenţă şi, adesea, neînţelegere. Pentru cei care uită, oricând se poate întâmpla din nou.

Răzbunarea nu închide o rană, ci îi adaugă altele. O rană nu se vindecă niciodată deschizând alte răni. Iar lacrima din ochiul tău nu trebuie să te împiedice să vezi lacrima din ochiul celuilalt.

Iertarea este un gest de mare responsabilitate. Spre deosebire de uitare, iertarea nu se poate face pe cont propriu. Iertarea nu este un monolog, ci are nevoie de un interlocutor. Şi iarăşi spre deosebire de uitare, iertarea înseamnă asumare. Ierţi numai atunci când ştii că aşa ceva nu se va mai repeta. Nu ierţi pentru că eşti bun. Într-un anumit fel, iertarea este neiertătoare.

Modul în care opinia publică internaţională şi statele lumii onorează memoria victimelor holocaustului a fost unul exemplar. Atât din perspectiva dreptului internaţional, cât şi din cea a dreptului intern, de pedepsire a negaţionismului în ceea ce priveşte adevărul despre crime inimaginabile. România, inclusiv prin festivitatea de astăzi, nu face excepţie. Iar felul în care poporul evreu şi-a regăsit vigoarea şi a contribuit la civilizaţia lumii întregi în perioada postbelică este cu totul remarcabil. Am un cuvant de lauda si pentru comunitatea evreilor din Romania, petrnu intreaga sa contributie la civilizatia romaneasca.

M-am numărat printre cei care au vizitat memorialul Yad-Vashem de la Ierusalim. Este un pelerinaj obilgatoriu pentru a înţelege lecţiile istoriei. Astfel de lăcaşuri de evocare a marilor tragedii ale secolului XX se găsesc în multe locuri ale lumii. Multe alte popoare au trăit astfel de tragedii, mai ales din neînţelegere si uitare. « Cine ăşi mai aduce aminte de masacrarea armenilor ? » întrebau conducătorii nazişti, justificând astfel soluţia finală îndreptată împotriva evreilor. Jertfa celor şase milioane de evrei, pe cât de tragică pe atât de lipsită de sens, ar putea deveni pilduitoare pentru o omenire care îşi caută încă sensuri, astfel încât astfel de tragedii să nu se mai repete niciodată.

 

253 Responses to “Discurs in plenul Senatului, cu prilejul comemorarii Holocaustului”

 1. Eva spune:

  Cine nu risca nu castiga.

 2. adam mares spune:

  @eva
  Tu ti-ai risca viata, la ruleta ruseasca, sa zicem, pt un milion de euro? Eu mi-as risca-o si pt mai putin de-atat.

 3. Eva spune:

  Domnul Varujan Vosganian a precizat deja ca nu e momentul pentru actiune in forta, pentru ca actualul Guvern e limitat de timpul scurt pana la alegeri. Daca trebuia sa stea cuminte pana la alegeri, de ce sa-si doreasca ACUM sa fie ministru, ca sa aiba smecherii de ce face misto? Dumnealui va face parte din Guvern atunci cand stie ca e liber sa dea tot ce poate (si are sustinerea Parlamentului pentru asta). Nici la Bruxelles nu a vrut sa mearga doar pentru figuratie…

 4. Eva spune:

  Eu vorbeam de vot, nu de viata…

 5. Eva spune:

  Nu mi-as risca viata pentru bani. Doar pentru fiul meu as face-o.

 6. Emil spune:

  Vreau BUGETUL pentru 2013! Conform legii!
  Oare USL nu detine majoritatea in Parlament? Sau se tem ca vor pierde?
  Cumva nu au curajul sa spuna ADEVARUL?
  Care este motivatia amanarii?

 7. adam mares spune:

  @eva
  Draga Eva, stii bine ca problema nu ţine doar (subliniez doar) de dorintele dlui VV. Eu sper si ii doresc sa ajunga ministru in noul guvern sau in viitor. Si, in general, ii doresc numai bine. Dar sa nu crezi ca aprecierea mea pt domnia sa se reduce la ocuparea unei functii. Si daca n-ar mai ocupa NICIO functie publica, eu tot l-as stima.

 8. adam mares spune:

  @eva
  ha-ha, eu sunt mai liber decat tine, vezi, tu poate nu esti dependenta de altii, dar esti dependenta de tine :-)
  (exceptand faptul ca iti iubesti fiul)

 9. adam mares spune:

  @eva
  si nu era neaparat vorba de bani, ci de jocul in sine, care trebuie sa aiba o miza. altfel n-are farmec

 10. Filip G spune:

  Saptamana asta am fost in Bucuresti,pentru a-mi fi luat mulaj pentru o proteza.
  Am facut un repros domnului ce se ocupa de acest lucru:
  Am facut o proteza la Lugoj la o firma a unei domnisoare care are proteza la ambele picioare,cu proteza respectiva am umblat 10 ani.
  Ultima proteza s-a rupt laba dupa 2 luni,era in garantie.Dar drumul pana la Bucuresti si un eventual esec dupa….Am comandat o laba de proteza la firma din Lugoj.
  Am primit un raspuns naucitor pentru mine:
  -Daca noi am face proteze trainice,dumneata a-i mai deschide o alta comanda peste 2 ani pentru o noua proteza?
  -Noi avem nevoie de comenzi pe bani de la bugetul statului.
  Domnisoara de la Lugoj ce colaboreaza cu nemti,nu primeste comenzi ,comenzile sunt cu dedicatie prin licitatie.
  Si ne miram ca nu merge nimic normal in romania!

 11. Eva spune:

  @adam mares
  Cred ca nu ai implinit inca 30 de ani. Dar imi place ca ti-am putut face o bucurie. Cat despre dependente, unele pot fi placute. De exemplu cafeina pentru hipotensivi.
  @Filip G
  Probabil domnisoara de la Lugoj stie ce inseamna sa te lase proteza cand ti-e lumea mai draga si de aceea e si mult mai responsabila, pentru domnul de la Bucuresti e doar o afacere pe care o vrea cat mai profitabila. Pacat de zbuciumul oamenilor pusi pe drumuri aiurea.

 12. adam mares spune:

  @eva
  Ce bucurie mi-ai facut? Ca ma consideri inca tanar?, eufemistic vorbind, caci in realitate e vorba de imaturitate, nu? Din pacate, nu mai am nici macar 30 de ani, ci mai mult.
  Poate o sa ti se para ciudat, dar eu nu asociez dragostea cu dependenta, desi ea presupune si asta. Dependenta e slabiciune (si egoism, caci se refera doar la nevoile tale), adevarata iubire este forta. Cand ai puterea sa te bucuri de fericirea celuilalt, cu altcineva, si nu cu tine, eliberandu-l, poti spune ca l-ai iubit cu adevarat. O relatie trebuie sa dureze doar atata vreme cat iubirea este reciproca. De aceea, detest santajul emotional, iubirea trebuie sa existe in deplina libertate. Iubesc libertatea si am invatat sa iubesc si iubirea. Se poate, dar nu oricine poate. Daca te temi de suferinta, ramai la nivelul superficial al hedonismului si pierzi bucuria autentica a comuniunii cu un om.
  Uite ce intelept sunt! Nebun de intelept! :-)
  Si-mi place si cafeaua, sunt dependent de ea. :-)

 13. Mihail spune:

  @ Corina,

  La chestia cu “iubaretul” nu ar trebui sa achesezi, sa stai nitel deoparte. Altminteri putem trage unele concluzii nepotrivite.
  Poate parea tendentioasa atitudinea ta avocateasca.

 14. Mihail spune:

  @ adam mares,

  Fara a ma baga in discutia voastra, ceea ce scrii tu este tare interesant. Imi place mult.
  Totusi, ce bucurie ti-a facut? Eu nu am inteles .
  Chestia cu “30 de ani” este ca si cum s-ar urca cineva pe Inter si te-ar privi de acolo.
  Ce, numai cei “copti” judeca corect si pot emite teorii garantat valabile ?

 15. Eva spune:

  Ti-am facut bucuria de-a te putea considera mai liber decat mine. De parca as fi pus eu monopol pe libertate. Cata vreme traim in societate, cu cat suntem mai civilizati, cu atat suntem mai putin liberi. Exista o varsta biologica si o varsta psihica. Unii oameni se nasc batrani, altii nu imbatranesc niciodata. Sa joci ruleta ruseasca de placerea jocului sau pentru o suma de bani… la ce-ti folosesc banii daca esti mort? Si de ce ai nevoie de bani pentru a fi fericit? Spui ca poti iubi neconditionat, ca ai cunoscut

 16. Eva spune:

  Spui ca ai cunoscut iubirea impartasita, ca fericirea in doi este muiltiplicata, de ce mai ai nevoie de ruleta ruseasca? Iubita ta cum s-ar simti sa te vada cu pistolul la tampla? Cine este egoistul?

 17. adam mares spune:

  @eva
  Daca sunt mort, banii nu-mi folosesc la nimic, dar, daca scap, i-as putea oferi o viata de vis, adica de libertate: ar putea face numai ce doreste.
  Stiu ca ea ma iubeste, dar nu cred ca ar muri fara mine. Este puternica si va merge mai departe. As putea muri intr-un accident, de pilda. Se poate intampla orice.
  Asta e, cand risti totul, poti sa ai totul sau nimic. Ti-am spus ca imi place riscul. Viata insasi este un joc. Si, chiar daca tu pierzi si iesi din joc, jocul va continua si fara tine. Ti se pare crud? Este.

 18. adam mares spune:

  @eva
  Vezi, eu am constiinta propriei treceri si a trecerii, in general. Ce este azi iubire impartasita, maine s-ar putea sa nu mai fie.
  Trecerea vine oricum, mai devreme sau mai tarziu, intr-un fel sau altul.
  De aceea, este important ce faci cu prezentul. Daca poti sa faci ceva, chiar cu riscuri majore, e bine sa faci.
  Da, probabil e o nebunie!

 19. adam mares spune:

  @eva
  Nu, nu cred ca e nevoie de bani pt a fi fericit. Nu sunt un arghirofil. Desi nu sunt un om bogat, pt un miliard de lei vechi, sa zicem, nici nu m-as da jos din pat, vorba aluia.

 20. lordul john spune:

  @

  Cititi in Frankfurter Allgemeine Zeitung si luati aminte:

  “Instituţiile europene sunt o hidră de hârtie care devorează cetăţenii, afirmă în ultima sa carte eseistul german Hans Magnus Enzesberger, îndrumând europenii să-i ţină piept acesteia.”

  (aici: http://www.presseurop.eu/ro/content/article/570201-leviathanul-exista-traieste-la-bruxelles)

 21. lordul john spune:

  @

  Sau articolul lui Hans Magnus Enzensberger “Spolierea drepturilor Europei” din care citez:

  “Evident, nimeni sau aproape nimeni nu a observat că de mai mult timp încoace ţările europene nu mai sunt reglementate de către instituţii cu legitimitate democratică, ci de o înşiruire de sigle care le-au luat locul. Anume FESF, MES, BCE, ABE şi FMI au preluat cârma. Avem de acum înainte nevoie de un expert pentru a descifra aceste sigle.”

  aici: http://www.presseurop.eu/ro/content/article/2855631-spolierea-drepturilor-europei

 22. Mihai Andrei spune:

  @ lordul john
  După părerea mea, situaţia e şi mai gravă / veche decât o prezintă Enzensberger – avem de-a face cu însuşi păcatul originar la UE.
  Generaţia politicienilor care a gândit şi a pus bazele CEE a fost iremediabil marcată de eşecurile / limitările / ciudăţeniile sistemelor democratice din prima parte a secolului trecut, cum ar fi faptul că fasciştii au ajuns la putere în 2 ţări prin alegeri relativ corecte, sau faptul că Churchill a pierdut alegerile a doua zi după ce câştigase războiul, sau întârzierea cu care Roosevelt a putut intra în război datorită aceloraşi exigenţe ale democraţiei, etc.
  De aceea ei au gândit aceste mecanisme suprastatale ANTIDEMOCRATICE, sau, cel puţin nedemocratice, care să LIMITEZE ACCESUL DEPLIN AL “PROSTIMII” la un anume tip de decizii pe care ei le credeau rezervate strict elitelor birocratice NUMITE de ei, şefii statelor membre, necum alese.
  În condiţiile gradului de informare al ultimului imbecil din 2012 e, desigur, foarte amendabilă această teză din care-şi trage păcatele UE.

 23. Eva spune:

  @adam mares
  Esti un “copil al Universului”. Adorabil dar dependent de adrenalina. Un om cu bani multi nu este tocmai liber pentru ca duce povara grijii sa nu ramana fara bani. Libertatea e o iluzie iar fericirea ne-o facem singuri. I-ai multumit vreodata trupului tau ca e sanatos, inimii ca poate iubi sau norilor ca te-au asteptat sa ajungi acasa si apoi a pornit ploaia? Si astea pot parea nebunii dar pe mine ma fac sa constientizez cate zeci de mici bucurii am zilnic. In plus, nu mai am nevoie de umbrela, pentru ca stiu ca nici maine nu ma va ploua…
  E adevarat, eu m-am nascut “batrana”.

 24. lordul john spune:

  @Mihai Andrei

  De acord cu tine. Subiectul, insa, vad ca nu face cariera printre discursurile politice din Romania. Nu avem nici o opinie, nici o expertiza in acest domeniu si ne comportam in cel mai pur stil provincial, gubernial sau de raia.

 25. Eva spune:

  @adam mares
  Nu vreau sa spun ca “numai cei copti pot judeca corect si pot emite teorii garantat valabile” (@Mihail), ci ca avem moduri diferite de a explora necunoscutul: tu te cauti pe tine in Univers, jucandu-te pentru a invata si intelege, eu caut Universul in mine. Poate si pentru ca tu ai energie in exces iar eu am carenta de energie.

 26. adam mares spune:

  @eva
  Crede-ma ca daca as avea bani multi, as fi foarte liber. Nu iubesc banii si nu le-as duce grija. Nu vreau o viata de lux, dar vreau sa devin liber de orice constrangeri sociale, pana la moarte. As vrea sa pot iesi cumva din lume, intelegi? Da, as vrea sa vad si sa cunosc multe lucruri, insa, in acelasi timp, nu mi-ar pasa daca as muri maine. Nu am energie in exces, de fapt, pendulez intre exces si lipsa. Cred ca sunt un om al extremelor.

 27. adam mares spune:

  @eva
  Daca tu cauti Universul in tine, fa-te sihastru. Inseamna ca n-ai nevoie de nimeni, decat de tine.

 28. adam mares spune:

  @eva
  Si nu cumva il cauti ca sa-l arati si altora?

 29. adam mares spune:

  @eva
  Eva draga, poate ca tu esti sarpele Ouroboros, “sfant trup si hrana siesi“. :-)

 30. Eva spune:

  Suntem dependenti de gravitatie, suntem dependenti de apa, suntem dependenti de aer, avem nevoie de pamant sa ne produca hrana, ne este necesar focul pentru energia lui calorica. Iata cele 4 elemente care apar si in zodiacul european, la care chinezii au adaugat metalul (metalul topit, inima fierbinte a Pamantului care da gravitatia). Iata 5 dependente fara de care insasi viata de pe Terra nu e posibila. Crezi ca un pumn de arginti te pot elibera?
  Poti fi sihastru si in mijlocul multimii, chestie de putere de concentrare.
  Nu poate nimeni sa-ti arate Universul, te poate doar indruma sa-l intelegi singur, cu ajutorul simturilor. Experienta nu poate fi decat individuala. Dar fiecare dintre noi e o picatura din Univers.
  Pe sarpe nu-l cunosc, dar cred ca e vorba de hrana spirituala.

 31. adam mares spune:

  @eva
  Doar moartea ne elibereaza totalmente. Eu am nevoie de o eliberare de constrangerile sociale, si numai banii ar rezolva asta. Am muncit de cand ma stiu, am invatat, am facut sacrificii, am cunoscut fel si fel de oameni, si buni, si rai, i-am ajutat pe altii, am avut grija de cei din jur, am vazut cum este sa fii apreciat sau invidiat, am fost iubit si am iubit. Acum nu mai vreau decat sa fiu liber de orice obligatie sociala (fara a deveni cersetor sau sihastru). Pe cat de copil am ramas, tot pe atata ma simt si un batran obosit. E chiar greu de inteles? Oricum, spre fericirea familiei mele, nu voi gasi o ruleta ruseasca unde sa-mi joc moartea sau viata.

 32. adam mares spune:

  @
  Imi cer scuze ca am vorbit atata despre mine. In general, nu-mi place sa fac asta.

 33. Corina spune:

  @mihail
  Constatam doar ca s-a trecut la subiecte nerelevante … in general. Nu am informatii pe tema asta si nici nu e treaba mea.

 34. adam mares spune:

  @corina
  Ok, cu iubăreala am lămurit-o (adică n-am lămurit nimic :-)). Ce mai este nou în politică?
  L-am văzut aseara pe Chiţoiu la tv. L-a lăudat grozav pe Vulpescu. N-am prea reţinut ce-a mai spus, când îl văd îmi fuge mintea la altceva :-).

 35. corina spune:

  @ adam mares
  In curand cred ca vom trece la dezbateri despre vreme. E subiectul cel mai putin enervant despre politica mioritica :). (Doar ce zisei mioritica si Becali tusti in conexiuni)

 36. adam mares spune:

  @all
  Nici nu stiti ce m-am distrat: am vazut o parte din emisiunea cu VV – Dincolo de aparente. Si-l tot intreba moderatoarea despre iubirea neconditionata si alte chestii de genul asta. Si dumnealui o dadea, diplomatic, cu abstractiunea :-). Si-a mai spus ca femeile l-au facut insomniac :-). Mda, de veghe in lanul de femei! :-)
  @VV Ma scuzati, stiu ca nu e confortabil sa raspunzi la astfel de intrebari. Si-ar mai fi ceva: daca ne credem fiecare centrul Universului, cam cat ne mai pasa de celalalt?

 37. Buddha spune:

  Adam
  A naibii emisiune, cum a venit ea tocmai cand analizam noi cat de iubaret e Maestrul! :) Da’ in reluare nu e?

 38. Filip G spune:

  @Buddha
  Multe chestiuni dezbatute pe blogul maiestrului ,apar asubiecte dezbatute la tv.
  Iar in campanie blogul maiestrului va da ora exacta a pulsului liberal.
  Sa nu dezamagim audienta!

 39. Marius Bacau spune:

  @Filip G
  Buna dimineata! Asa este,se impune sa nu ne dezamagim audienta. Trebuie sa-l sustinem pe maestru si sa dam ora exacta a pulsului liberal,cum foarte bine ai spus.

 40. Filip G spune:

  @Marius Bacau
  Buna dimineata!
  Bugetul pe 2013 trebuia sa fie gata,sa fie dezbatut in parlament.Pot intelege amanarea.Dar cer maiestrului sa prezinte guvernul USL
  o lista cu 10 puncte, ce vor fi realizate in primele 100 de zile dupa alegeri.Nu 100 ca in cazul DD,care sunt aberatii.
  Apropos,sa se noteze la contorul populatiei romaniei.Romania a mai pierdut ub cetatean cu studii superioare.La Germania e unul in plus.

 41. Pacala spune:

  @adam mares,
  Ponta il lauda pe chitoiu, chitoiu pe vulpescu – magnific. Este cineva de vina pentru Oltchim si hidroelectrica. No way, este de la pdl. CUm, aflam de la dumnezeu daca mergem la biserica. In schim lumea trebe sa voteze usl… Incep sa am indoieli…

 42. Pacala spune:

  @FILIP G
  @marius bacau
  bugetul pentru 2013, dumnezeu cu mila… il lucreaza ei candva. o sa aflam si noi cand il vor termina…. In rest, multa meditatie zen la guvern… Macar de ar fi plouat cu plangeri penale….

 43. Marius Bacau spune:

  @Pacala
  Intr-adevar,e cam multa liniste la Guvern in problema bugetului. Am aflat ca bugetul facut de guvernele PDL e varza,dar ce facem cu al nostru? Nu inteleg de ce nu-l finalizeaza si nu-l trimit la Parlament. E cam multa politichie in actul de guvernare.Acum sunt ocupati cu lansarea candidatilor,pregatesc manifestarea de pe 17.
  In privinta lui Chitoiu eu nu mai am comentarii.Am spus ca din punctul meu de vedere omuletul nu are ce cauta pe acolo.Se pare ca altii sunt de alta parere.Ma rog,chestiune de gusturi.Mie mi se pare ca face figuratie pe acolo. Ca si Helvig sau Silaghi.

 44. Marius Bacau spune:

  @Pacala
  De de Dumnezeu nu finalizeaza auditurile alea? Hotii trebuie sa plateasca. Lalaiala asta nu e buna,e ca o boala lunga.Se mai aude ceva de cheltuielile lui Unguent? Ramane ca-n tren? Nu pot sa cred. Auzim zilnic despre jaful portocaliu,dar nu raspunde nimeni pentru spolierea banilor publici?

 45. Mihail spune:

  @ adam mares,

  Fii bun si posteaza un link cu emisiunea aia cu bulina rosie. Era cu prostii, nuuu?
  Multumesc .

 46. Filip G spune:

  Cutia pandorei odata deschisa are efecte dezastruoase.Batista pe tambal e o solutie gresita.
  Eu unul nu cred in promisiunile din campanie.
  Strategia USL trebuia lansata cu mult timp inainte.
  Punctul 1 din cele 10 dupa mine ar fi:
  In primele 100 de zile vom colecta X milioane euro din evaziune.
  Suma ce poate fi vizionata de cetatean pe un forum ori alta modalitate.Evazionistii trebuie sa fie cunoscuti cu subiect si predicat.

 47. adam mares spune:

  @buddha, @mihail
  Pai eu in reluare am vazut. Vad ca inca n-au pus-o la arhiva. Dar nu va entuziasmati, n-a prea fost cu prostii, doar cu futilitati :-)

 48. adam mares spune:

  @buddha, @mihail
  Dar nu in totalitate, fiindca s-a vorbit si despre Cartea soaptelor, aparuta intr-o editie populara (cu pret mai mic, banuiesc).

 49. adam mares spune:

  @buddha
  In reluare azi-noapte, vad in program ca a fost si la 6,30 dimineata.
  Ca mai intotdeauna, dl VV avea un mare neastampar si isi tot cauta niste scame imaginare pe pantaloni :-).

 50. Pacala spune:

  @VV,
  @all
  Lucruri pozitive se intampla, comunicarea lipseste:
  “Ministerul Economiei a anuntat deblocarea platilor aferente proiectelor derulate in cadrul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE). Astfel, incepand de luni, 15 octombrie, va fi reluata decontarea sumelor catre beneficiarii programului, valoarea toatala a platilor din perioada urmatoare ridicandu-se la 133 milioane de lei (peste 29 milioane de euro).

  Pe parcursul a cinci luni, Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice a semnat 1725 de contracte de finantare reprezentand 100% din proiectele Intreprinderilor Mari si Cercetarii,77% din cele ale Energiei, 59% din cele ale IMM.

  •”Desi la preluare am descoperit peste 1 Miliard de lei plati nedecontate catre Comisia Europeana si aproximativ 3700 de proiecte ‘uitate’ de mai bine de 2 ani am reusit sa schimbam complet situatia. Obiectivul general al POS CCE il constituie cresterea productivitatii intreprinderilor locale, acestea fiind, practic, motorul economiei romanesti. Capitalul autohton are nevoie de o implicare reala din partea institutiilor concretizata prin accelerarea evaluarii proiectelor deja depuse, dar si printr-o mai mare eficienta obtinuta prin debirocratizare si simplificare a tuturor procedurilor. IMM-urile, companiile romanesti, mediul de afaceri autohton trebuie sa gaseasca din nou in institutiile statului cel mai bun partener de dialog”, a declarat Nicolae Rotileanu, secretar de stat in cadrul Ministerului Economiei.”

  http://economie.hotnews.ro/stiri-eurofonduri-13417894-ministerul-economiei-fost-deblocate-platile-prin-pos-cce.htm