Manualele de istorie vorbesc, mai ales, despre învingători. Intr-un anumit fel, eu cred ca adevarata istorie o fac invinsii. E mai ușor sa invingi, când ai forța de partea ta, decât sa lupti, adesea cu disperare, pentru convingerile tale. Dar cum adevarata istorie a omenirii nu este istoria armatelor, ci a ideilor, adevăratii fauritori ai istoriei nu sunt purtătorii armelor, ci purtătorii ideilor. Care, de cele mai multe ori, s-au situat de partea celor invinsi.
Am învățat la istorie ca cei mai bravi conducători au fost cei care au câștigat cele mai multe războaie. Abia cel de-al doilea război mondial a schimbat aceasta paradigma. Dupa ce omenirea a fost pusă in fata unui conflict pe care nu-l mai putea stăpâni, a înțeles ca adevăratii eroi nu sunt cei care câștiga in războaie, ci aceia care aduc pacea.
Tot astfel si in politica interna. Adevăratii oameni politici sunt cei care stiu sa rezolve agenda publica si care, mai ales, evita conflictele. Un om politic conflictual nu poate fi un mare om de stat. Conflictul inseamna irosire de resurse si de oportunitati. Guvernarea, care este un management al riscurilor, se transforma atunci in contrariul ei. Criza de sens a societății se adanceste, caci nimic nu creează mai multă incertitudine si ambiguitate decât conflictul.
Întrebati-va, acum, din aceasta perspectiva, care au fost marii barbati de stat ai Romaniei de dupa 1989. Sa rezolvi problemele si sa eviti conflictele, astea sunt coordonatele carteziene ale bunei guvernari.
@Bibliotecaru: de vina este romanul incult, dar mai ales ignorant, care nici macar nu incearca sa inteleaga care este rolul presedintelui si rolul guvernului in statul roman. Emil Constantinescu nu a fost insotit de nici un guvern, a fost asociat de catre electorat cu un guvern (de fapt vreo 3), pentru ca acel electorat era lipsit de educatie si usor de prostit cu populisme ieftine, la fel cum s-a intamplat in ultimii 75 de ani.
Este foarte usor sa placi un presedinte jucator, prezent in permanenta pe media, cu populisme ieftine si intrigi de duzina, care sta pe un buget de 40 mil euro, fara nici o grija ca va fi judecat pentru faptele sale;
Este foarte greu sa placi omul politic care a facut anumite sacrificii (chiar si marunte) in ceea ce priveste imaginea sa, imaginea partidului sau interesele guvernarii sale pentru a asigura o minima stabilitate politica, economica, sociala, etc… tocmai pentru ca aceste lucruri nu le vezi in presa, iar daca le vezi, sunt putini aceia care le inteleg…
@: Sabin Popescu
Constantinescu a facut un urias sacrificiu de imagine cand a acceptat survolarea de catre avioanele NATO a teritoriului Romaniei, in conflictul din Jugoslavia.
Domnule Vosganian,
Am luat raspunsul dar de dvs catre (ce am indraznit sa-l copiez mai jos…)
VarujanVosganian spune:
octombrie 27, 2012 la 5:32 pm
@ maca
foarte corect, absenta sau nerespectarea regulilor duce la conflicte.
Ati definit corect problema Romaniei, la orice nivel doriti dumneavoastra. Absenta sau nerespectarea regulilor (legilor) etc…trebuie sa recunoasteti ca suntem sat fara caini. Degeaba avem obiective strategice daca nu avem un Plan strategic de dezvoltare. Planul strategic trebuie pus in acord cu toate partidele politice indiferent de ideologia fiecaruia si ar trebui sa aiba ca si scop unic dezvoltarea Romaniei, si cu adevarat integrarea ei in structurile internationale. Mai mult acest Plan strategic trebuie sa fie masurabil in timp, iar evaluarea sa se face corespunzator de toti cei implicati. Un guvern se schimba se schimba si Planul (ala care oricum nu exista decat in capul fiecaruia). Noi nu avem un Plan al nostru dar improvizam de drum. Ar trebui luat de jos, din fiecare structura si urcat catre varf, evaluate resursele si pus Planul asta pe hartie. E atata irosire in tara asta…desi avem oameni atat de buni, competenti, entuziasti si cu vointa. Dar, din pacate, cu o floare nu se face primavara. Vom fi mereu o frunza purtata de vant cum o da Dumnezeu si ne cam meritam soarta. Intalnesc mereu astfel de situatii in care toti spunem lucrurilor pe nume dar cand e vorba sa trecem la fapte ne impotmolim. Pana cand nu vom realiza ca fiecare trebuie sa-si aduca contributia in felul sau in tara asta vom bate pasul pe loc. Ce folos ca avem minti luminate scolite in scoli cu renume daca nu suntem in stare sa ni-i aducem inapoi? ce folos ca avem cercetatori care sunt lipsiti de bugete pentru cercetare? s.a.m.d. Nu exista oameni urati, toti sunt frumosi, numai ca nu stim sa-i facem sa straluceasca.
@ Maria Erzian
Pe de alta parte, in mod gresit se crede ca situatia din tara e din cauza lipsei de legi, mai decgraba din gresita aplicare a celor existente.
@ Katrina
Cand incepi cu “absolut nici un politician” nu te cred. Eu de pilda, ca om politic, am facut mult bine, in orice caz mult mai mult bine decat rau. Iar daca am facut rau, l-am facut neintentionat. Eu am castigat mult mai putin in politica decat au castigat de pe urma mea pensionarii, oamenii de cultura, cercetatorii, profesorii, medicii, preotii etc.etc. Poate ca mai sunt si altii ca mine.