Preopinenţilor mei le stă în gât posibila mea nominalizare ca ministru de Finanţe (I)

Nu sunt ahtiat să ajung ministru, aşa cum sugerează unii dintre preopinenţii mei. A mulţumi pentru o propunere care ţi s-a făcut nu înseamnă o acceptare necondiţionată, îndiferent ce portofoliu ţi s-ar oferi şi indiferent de context. A dori să ajungi ministru e un gest de responsabilitate, nu o cursă cu obstacole în care cel care le ocoleşte cu mai multă abilitate ajunge primul. Oamenii intră în politică pentru a face două lucruri care nu sunt paradoxale decât dacă lucrurile nu sunt bine făcute, anume să-şi conducă ţara dar, în acelaşi timp, să se pună în slujba ei. A face politică fără să doreşti să ocupi o poziţie înaltă în administraţie e ca şi cum ai vrea să fii golgheter, doar  privind meciurile de fotbal la televizor.

Istoria nominalizării mele printre posibilii miniştri liberali în viitorul Guvern USL o cunoaşteţi. Ea a fost făcută în limitele cumpătării şi ale politeţii. Dar chiar şi aşa, a stârnit indignarea unora dintre adversarii noştri politici, care au folosit, cum le e firea, expresii nelalocul lor şi argumente bizare pentru a contesta calitatea mea de „prezumtiv”.

De pildă, Sebastian Lăzăroiu mă socoteşte „fraier” pentru că i-am mulţumit lui Crin Antonescu pentru cuvintele spuse la adresa mea. Intâi, zice dânsul, Ponta nu va fi desemnat ca premier. Apoi, Crin a promis la jumătate de partid acelaşi lucru. Eu zic că dacă dl. Lăzăroiu a emis aceste ipoteze, având în vedere „performanţele” sale profetice din ultima vreme, atunci acesta e argumentul cel mai sigur că ele nu s-au întâmplat sau n-or să se întâmple.

S-au emis, apoi, opinii potrivit cărora prin această propunere s-a încercat o manevră abilă de scoatere a mea din rândurile „disidenţilor” şi de decuplare  de Călin Tăriceanu. Să fim bine înţeleşi. Eu nu sunt disident în PNL. Disidentul e cel care are opinii diferite de cele ale majorităţii. Atunci când în anumite privinţe ai o opinie minoritară, nu înseamnă că eşti disident. Altminteri, la fiecare vot care nu este unanim, s-ar îngroşa rândurile disidenţilor. Da, au fost decizii cu care nu am fost de acord. Au fost, însă, şi altele cu care am fost de acord. Avem un set de principii înscrise în statutul PNL cu care suntem toţi de acord. Unde e, atunci, disidenţa? A socoti că cel care are, la un moment dat, o opinie contrară celei a majorităţii este disident înseamnă a nega esenţa însăşi a democraţiei, înseamnă a o transforma într-o joacă de-a disidenţa.

Cât despre decuplarea mea de Călin Tăriceanu, asta e o altă fantezie. Faptul că mi-am manifestat disponibilitatea de a fi membru al Cabinetului, în urma propunerii  făcute în Aula Bibliotecii Universitare din Iaşi de către Crin Antonescu, nu înseamnă – ceea ce nu e deloc puţin – decât ceea ce am spus la începutul acestui comentariu. Nu înţeleg cum asta ne îndepărtează, pe mine şi pe Tăriceanu, câtă vreme chiar şi el, într-o declaraţie făcută zilele acestea, a anunţat că ar putea să accepte o poziţie ministerială, dacă i s-ar oferi. Am, însă, ceva de adăugat în această privinţă. Sunt, de multă vreme, prieten cu Călin Tăriceanu. Ne cunoaştem de peste douăzeci de ani. Tot aşa şi cu Crin Antonescu. Am făcut lucruri frumoase şi  cu unul şi cu celălalt. Am avut divergenţe de opinii şi cu unul şi cu celălalt. Ne-am împăcat de fiecare dată.

Călin Tăriceanu m-a propus întâiul comisar european al României şi a combătut, înrepună cu mine, la Bruxelles, toate mizeriile care s-au spus despre mine. De altfel, a acceptat şi să vină ca martor la procesul pe care l-am avut cu tandemul Tucă-Turcu şi depoziţia lui a fost foarte importantă în configuraţia acelui proces de calomnie. Călin Tăriceanu a ignorat refuzul lui Traian Băsescu atunci când m-a nominalizat ministru şi mi-a oferit cel mai important portofoliu pe care vreun ministru l-a avut în toată istoria modernă a României. Am ţinut amândoi piept, cu succes, unei lupte politice fără scrupule şi am ajutat PNL să reziste.

Crin Antonescu a fost cel care, împreună cu Laurenţiu Priceputu şi Sorin Pantiş, mi-a propus să intru în PNL şi să particip, în 1997, la campania politică din interiorul partidului, ofertă pe care, la vremea respectivă, fiind preşedintele UFD, am declinat-o. Tot Crin Antonescu, împreună cu mine, a susţinut încă din 2003, accentuarea dimensiunii de dreapta în PNL şi deschiderea unei colaborări cu democraţia-creştină şi conservatorismul din Europa. Am participat împreună cu el la campania eroică din 2009. Am susţinut împreună demersurile de realizare a alianţei politice dintre PNL şi PSD.

Am relaţii vechi, de prietenie, cu amândoi. Şi nu sunt nici „omul” unuia, nici al celuilalt. Şi nici eu nu cer altora să fie „oamenii” mei. Ăsta nu e un mod de a-i respecta pe ceilalţi. Eu nu am intrat în PNL pentru o persoană anume şi nu mă aşez în suita nimănui. Astfel încât îi rog pe preopinenţii mei să nu judece deciziile mele prin prisma unei astfel de raportări.

- va urma -

153 Responses to “Preopinenţilor mei le stă în gât posibila mea nominalizare ca ministru de Finanţe (I)”

  1. emi spune:

    Normal era sa-mi spui tu cine e Mordechai ca tu esti “umanistul”. Ori iti faci reclama singur ori nu esti umanist…

  2. Adam Mares spune:

    @emi
    Nu-mi fac reclama de niciun fel pe blog. Nu-mi foloseste la nimic.
    Nu stiu toti scriitorii din Ro, sunt foarte multi. Crezi ca in asta consta umanismul?

  3. Adam Mares spune:

    Eu intrebam cine este tipul care scrie pe blogul respectiv, nu cine este Mordechai.

  4. emi spune:

    Domnule Varujan Vosganian, daca il puteti pacali pe alcoolist, sunteti foarte bun si de Presedinte. In orice functie puteti face treaba foarte buna dar la Economie si Finante sunteti artist.
    Si nu uitati, forta e in unitate, singur nu puteti face nimic.

  5. Adam Mares spune:

    Vanghelie, intrebat de Vadim ce sarbatoresc romanii pe 1 Decembrie: “Lasati-ma cu testurile”. :-)

  6. Adam Mares spune:

    Guvernul anunță că la IICCMER au fost probleme! Tismăneanu bun de dat pe mâna procurorilor
    Pt detalii, cititi articolul de pesurse.ro

  7. Adam Mares spune:

    Victor Ponta pregăteşte un transfer surpriză în echipa de Guvern. O vedetă ţinută la secret, parte din strategia de atragere a tinerilor la vot? (se intreaba pesurse.ro). Luni anunta pe blog numele.

    Despre cine o fi vorba?

  8. Adam Mares spune:

    Oare pe Nelu Iordache, regele asfaltului, de ce nu l-a intrebat nimeni pana acum de sanatate? A trebuit sa-l reclame o firma portugheza, si de la deturnare de fonduri europene s-a ajuns, se pare, la multe capete de acuzare: evaziune, fals in acte etc.

  9. Tiberiu spune:

    @emi
    mi-am cerut scuze daca te-am lezat involuntar.Astept scuze pentru afronturi voluntare si nejustificate de nimic

  10. tibi spune:

    ”Preopinenţilor mei le stă în gât posibila mea nominalizare ca ministru de Finanţe (I)””

    Unii zic ca Antonescu v-a mituit ca sa nu mai cochetati cu Tariceanu,Chiliman,Orban,… .
    Unii zic ca va si lasati mituit si o sa ii scrieti o oda.

  11. Mihail spune:

    @ emi,

    Esti prima care foloseste aici un limbaj nepotrivit.
    Nu am obsrervat pe nimeni care sa injure.
    Crezi ca poti sa te abtii ?

  12. Adam Mares spune:

    @tibi
    Tie daca-ti ofera cineva un post, te gandesti ca vrea sa te mituiasca?
    Inseamna ca nu te consideri pregatit pt acel post, ca nu-l meriti.

    Ha-ha-ha, asta cu oda e foarte tare! Dl VV scrie ode femeilor, daca nu stiai (v. Portret de femeie). :-)

  13. Filip G spune:

    In timp ce noi dam cu stangu-n dreptu,iata ce fac BULGARI:
    http://www.agrointel.ro/161/bulgarii-au … -organica/
    http://www.agrointel.ro/4051/agricultur … atatilor-b
    Cei de la fermer.bg, publicaţie dedicată fermierilor bulgari, au apelat pentru promovarea produselor agricole ale ţării lor la “iepuraşii” Playboy şi modelele cele mai cunoscute de pe catwalk-ul de la sud de Dunăre cărora le-au cerut să pozeze nud în calendarul pe 2013. Fiecărei luni i-a fost asociat un produs agro-alimentar specific Bulgariei, precum laptele, mierea, cerealele, uleiul de trandafir, făina, ouăle, piersicile, morcovii, pepenii, lâna, salata şi vinul roşu.
    Luna Noiembrie 2013 dedicata Apiculturii
    http://kalendar.fermer.bg/

    Apicultorii bulgari doresc să solicite statului un plan sistematic de sprijinire a sectorului lor de activitate, pe lista argumentelor aflându-se pe prima poziţie tocmai faptul că cea mai mare parte a producţiei de miere organică pleacă la export.

    http://www.agrointel.ro/3895/irlandezii … ra-urbana/

    Noi dorim sa introducem o lege plina de amenzi pentru cel care produce
    http://forum.stuparitul.com/viewtopic.php?f=28&t=2917

  14. emi spune:

    Mi-a placut “Zambet ascuns” pentru ca descrie omul extrovertit. Traim in societate, avem nevoie de socializare dar multi oameni sunt introvertiti (precum scoica), astfel se simt mai protejati de rautatea celor din jur. “Miezul cel moale si cald il port invelis”, nu are teama de a-si arata bogatia sufleteasca si de a o traduce in vorbe desi “Carnea” are “suferintele ei”. Comparatia cu scoica mi se pare deosebita pentru ca este sugestiva si pe scara evolutiei. Oamenii-scoici pot ascunde “miez moale si cald” mic sau foarte mic, bogatia lor de sentimente si trairi sufletesti este limitata de dimensiunea carcasei de principii. Omul-”scoica alcatuita de-a-ndoaselea” se poate dezvolta armonios, pe sistemul de valori mostenit din strabuni, “ceea ce e puternic – calcarul, visul -”, pot creste libere sentimentele si experientele traite, descrise sugestiv drept “carne frumos rotunjita” sau “umar (…) felin”.
    Eu, recunosc, sunt o “scoica”.

  15. Adam Mares spune:

    Omul extrovertit? eu cred ca dl VV este aparent extrovertit. Si-o purta carnea in exterior, dar nu si vulnerabilitatile.

    • @ Adam Mares
      @ Emi

      Ai dreptate, eu nu pot fi caracterizat doar printr-una din dimensiuni. Sunt atras de spatiul public. dar am si voluptatea spatiului intim, la masa de scris si in biblioteca.

  16. emi spune:

    Insusi faptul ca isi pune pe hartie gandurile, care pot fi citite, intelese si interpretate (in mod tendentios de cei rau intentionati), reprezinta si o cale de comunicare dar si o vulnerabilitate. Uneori din raspuns se zareste si “suferinta carnii”. E adevarat, nu oricine isi da seama cat de rau a lovit…

  17. Adam Mares spune:

    @emi
    Este adevarat, a scrie si a publica reprezinta o forma de expunere. Dar cine face asta trebuie sa accepte si regulile jocului: comentarii, observatii critice etc. Nu orice critica este tendentioasa sau rau intentionata. Eu n-am vrut sa lovesc pe nimeni. Mi-am spus o parere si atat.

  18. Adam Mares spune:

    @emi
    Dar sa stii ca vulnerabilitatea expunerii nu este acelasi lucru cu expunerea vulnerabilitatii. :-)

  19. emi spune:

    @Varujan Vosganian
    N-am mai practicat “sportul asta” din liceu. E la fel de palpitant ca un rebus. Cred ca incepe sa-mi placa, mai ales ca pot avea si “nota” (in sensul de confirmare/infirmare chiar de la autor).
    @Adam Mares
    Vorbesc singura…

  20. Adam Mares spune:

    @emi
    Interpretarea unei creatii nu inseamna sa ghicesti ce a vrut sa spuna autorul. Creatia inseamna mai mult decat atat, uneori ea reveleaza chiar si ce nu a vrut sa spuna autorul.
    Mda, si eu vorbesc singur…

  21. emi spune:

    @Adam Mares
    Pe blogul personal domnul Varujan Vosganian poate face ce vrea. Eu din obisnuinta fac ce vreau. Daca il deranjez ma poate sterge. Dumnealui nu este poet profesionist (nici macar de formatie umanista), eu la fel. Dansul e curios (sper) ce impresie face poezia dumnealui, eu ma joc de-a limba romana ca sa nu o uit. Oricum la politica nu ma pricep nici cat la literatura…
    Daca te deranjez, nu citi ce postez. Daca iti face placere sa iti dai cu parerea esti liber sa o faci. In rest, sa ai o viata frumoasa!

  22. Adam Mares spune:

    @emi
    Nu ma deranjezi deloc. Eu sunt un om tolerant si dialogic. Si nu iau treburile astea la modul personal. Tu ai fost deranjata de comentariile mele. Daca va supar, pe tine sau pe dl VV, nu mai comentez texte literare.

  23. Adam Mares spune:

    Poetii nu sunt neaparat de formatie umanista. Dar este foarte greu sa fii poet, chiar si atunci cand esti inzestrat cu talent. Poezia este un soi de streap-tise sufletesc si mental. Daca nu esti capabil de asta, degeaba ai talent literar.
    Pentru mine nu este important sa fac “critica literara“ pe blog. Asa ca mai bine tac, decat sa ranesc pe cineva. M-am gandit doar ca o alta perspectiva ar putea fi utila. Daca nu e, asta e. Daca cineva iti considera observatiile un atac, n-are rost sa le mai faci.

  24. Adam Mares spune:

    @emi
    Sa stii ca am gasit si poeme, versuri care imi plac. Dar nu ti le mai semnalez. :-)

  25. tudor spune:

    @VV

    mi ar placea sa fiti titularul unui post ministerial dupa 9 decembrie, sau sa aveti un rol important/determinant in formularea unor optiuni economice/dar nu numai – ale viitoarei guvernari.

    in aceeasi ordine de idei, dl tariceanu a formulat saptamina trecuta opinia conform careia orice reducere diferentiata de tva (se referea la produsele alimentare) genereaza mai degraba efecte negative decit pozitive
    nu sunt de acord cu domnia sa, din urmatoarele considerente :
    - preturile alimentelor relativ la puterea de cumparare a romanilor sunt foarte mari; prin urmare dl tariceanu ar fi trebuit sa si insoteasca afirmatia de masuri in sensul influentarii spre bine a raportului
    - asa cum alte tari pot aplica tva diferentiat , ar trebui sa si propuna si romania; prin cresterea capacitatii de administrare fiscala nu cred ca ar trebui sa intelegem doar o mai buna colectare, ci “administrare”, asa cum spune insusi termenul .
    in acest sens, eu am propus pe blog si ati spus ca poate fi interesant, nu returnarea tva catre producatorii unor anumite categorii de produse alimentare, ci reducerea tva pe intregul lant al unui produs; se poate incepe cu griul spuneam, si vi s a parut interesant. (si ar fi si mult mai usor de administrat :) )

  26. emi spune:

    @Adam Mares
    Eu ma refeream la vulnerabilitatea de a deveni predictibil.

  27. tudor spune:

    @sorin gyorgyfalvi

    da

    il cunosc pe nelu iordache de mai bine de douazeci de ani: tinar, inginer, avea ceva bani – parintii erau gradinari, a intrat in afaceri initial cu transport international rutier
    si apoi s a dezvoltat.
    in anii 90 erau necesare vize pentru soferi, apoi autorizatii de la min transporturilor etc.
    toate se obtineau pe spagi
    care apoi s au dezvoltat si ele, de ce nu?
    (daca nu stie dl basescu, ii spun eu: min transporturilor ii tapa pe transportatori zilnic si in proportie de masa – nu scapa nimeni, adica )

    prima sotie a lui nelu iordache terminase medicina si a facut rezidentiatul in state, au o fetita
    si ar fi putut lichida afacerile de aici si sa traiasca , cu banii astfel obtinuti, fara nici o grija in state, oricit timp
    au divortat, sotia lui preferind sa practice medicina in america

    el a prederat sa ramina aici, pusese prea mult timp, energie si suflet …

    acum vreo luna l am intrebat pe un prieten comun ce mai face nelu: “am vorbit ieri cu el la telefon i mi a zis ca fara bani a acum nu si aduce aminte cind a mai fost”

    probabil nelu iordache a deturnat banii aia
    probabil este vinovat

    din nefericire asta e sistemul: deturnezi,ramai in afaceri, nu deturnezi, inchizi afacerea

  28. @ Katrina

    In China era un ziar care avea in el numele “popor”. Si mai era un zid pe care oamenii scriau ce credeau (cu restrictii, fireste). Adica umblau cu pira.

  29. @ Katrina

    In China era un ziar care era al poporului., Si un zid pe care oamenii scriau, adica se pirau unii pe altii.

  30. @ Katrina

    Cum vezi, nici acum nu am “negrisori” care sa raspunda in locul meu. Om vedea…

  31. @ Katrina
    @ Adam Mares

    Intr-adevar, in legatura cu comaratiile de acest fel trebuie anumite precautii.