Bloguvernul din umbra ( sau care il va pune in umbra pe cel de la Palatul Victoria)!

Dragii mei interlocutori, dupa ce v-ati facut ceva timp incalzirea, propun discutiilor voastre o tema noua: cum sa guvernezi din opozitie.

Institutional vorbind, elitele unei societati sunt acelea care pot influenta agenda publica. Poate ca n-o sa credeti, dar potrivit acestei definitii, Emil Boc si ai lui fac parte din elitele Romaniei. Ramanem noi doar contra-elite sau putem, chiar si in aceasta postura de opozanti, sa orientam si sa solutionam cate ceva din agenda publica a romanilor?

 

Dupa cum stiti, Congresul Partidului Naţional Liberal din 5-6 martie 2010 a adoptat două documente strategice: moţiunea „PNL- prin noi înşine, ACUM” reprezentând proiectul politic al PNL şi documentul „Platforma liberală pentru România”,  proiectul economic aflat în stadiul de consultare publică. Conform celor două documente, PNL are ca obiectiv central ocuparea culoarului de centru-dreapta pe eşichierul politic românesc. Întărirea poziţiei Partidului Naţional Liberal, insa, ca forţă de centru dreapta implică atât promovarea principiilor şi valorilor dreptei la nivelul discursului politic cât şi formularea şi exprimarea clară a setului de politici publice.

 

Pentru a-şi asigura coerenţa discursului politic, economic şi social, PNL trebuie să se bazeze pe experienţa obţinută în precedentul ciclu guvernamental  şi pe întreaga resursă umană pe care o poate atrage prin deschiderea partidului. În acest context rolul comisiilor de specialitate consta in: susţinerea  activităţii parlamentare a PNL, elaborarea documentelor  de strategie şi monitorizarea acţiunilor Guvernului la nivel central şi  local.

 

Obiectivul comisiilor de specialitate este elaborarea programului de guvernare al PNL şi prezentarea acestuia opiniei publice. Comisiile de specialitate vor asigura resursa umană pentru reprezentarea PNL în structurile executive în plan central şi local. Cu alte cuvinte, vrei sa faci parte din administratie, cand PNL va fi la guvernare? Pune-ti fantezia si priceperea la treaba inca de pe acum, lucreaza in echipa si vom vedea.

Maine dimineata voi propune conducerii PNL regulamentul de functionare al comisiilor de specialitate (in numar de 15). Daca el va fi aprobat, intr-o saptamana vom numi presedintii acestor comisii. Va fi alcatuit un comitet de coordonare al comisiilor care va fi un fel de guvern din umbra. Sau poate, daca va functiona bine, un guvern care sa-l puna in umbra pe cel de la Palatul Victoria.

Am primit responsabilitatea de a coordona aceasta actiune in cadrul PNL. Dar, noi, nu-i asa, distinsi membri clubului nostru, nu suntem cu nimic mai prejos. Ne vom face pe blogul acesta propriul nostru guvern din umbra. Astept saptamana viitoare ofertele voastre. Maine, dupa ce va fi aprobat regulamentul, voi afisa pe blog cele 15 domenii, astept sa va alegeti dintre ele si sa ne punem pe treaba. O sa avem si sedinte de bloguvern, sper sa nu avem si greve. Ce spuneti?

42 Responses to “Bloguvernul din umbra ( sau care il va pune in umbra pe cel de la Palatul Victoria)!”

 1. lorduljohn spune:

  @VV

  Excelent!

 2. Mr. Pondus spune:

  Interesanta si inovatoare. Sper sa fie si benefica…

 3. Livia spune:

  Pregatesc cafeaua!

 4. @VV

  ELÍTĂ, elite, s.f. Grup de persoane care reprezintă ceea ce este mai bun, mai valoros, mai ales într-o comunitate, o societate etc. ♦ Ceea ce este mai bun, mai demn de a fi ales.
  dar si…
  Grup de oameni privilegiați, care au pretenții de superioritate.
  sau…
  Parte a unei societăți împărțite în clase antagoniste, care are o poziție superioară în ansamblul grupului social respectiv.

  Cu umilinta va cer permisiunea de a fi subiectiva iar. Oricat m-am straduit, am fost si la dictionare, m-am gandit in fel si chip si nu pot sa asimilez actuala putere unui astfel de concept. Aveti dreptate, institutional si sociologic vorbind, ,,în orice societate sarcina conducerii vieții sociale îi revine unui grup restrâns de oameni, superior dotați, elitei”. De fapt asa ar trebui sa fie. Cei care ne conduc in acest moment au intrat in aceasta definitie pe usa din dos. Au devenit peste noapte elite (academicieni, s.a.) doar pentru simplul fapt ca au capatat puterea, asa cum au capatat-o. Cred ca elitele in politica romaneasca acum incep sa se cearna, PNL fiind un catalizator al acestora, misiune deloc usoara pe care trebuie sa o ia foarte in serios.
  Ideea dvs. este salutara in conditiile in care sunt destui liberali care inca nu-si gasesc locul in organizatiile locale, si cand spun loc nu ma refer la functii ci la un loc in care sa te exprimi si sa faci politica in care crezi. E o problema de comunicare cu publicurile interne pe care cu siguranta o vom discuta in viitorul apropiat.

 5. adrian spune:

  Se poate. Eu acum, de exemplu, sunt ingrijorat de implicarea dnei Udrea in ceea ce priveste zonele protejate. Bag seama, din ce am auzit direct vineri seara la GDS, ca domnia sa vrea eficientizare si aplicarea autorizarii tacite. Chiar ma sperie gandul la aceasta formula aplicata pe domeniul respectiv. In plus vrea sa faca si o super comisie care sa incalece peste comisia monumentelor de pe langa MCC in asa fel incat ministerul domniei sale sa fie “on top” ca sa zic asa. Si daca mai aud ca si dna Boagiu are initiative legislative de amendare a legii monumentelor atunci cosmarul e gata conturat.

  Daca aveti domeniu pentru asta ma bag.
  Spor!

 6. transildania spune:

  Guvernul din umbra este foarte necesar, la fel si munca de zi cu zi in parlament, in care ar trebui sa introduceti initiative legislative chiar daca nu aveti majoritate.
  Am rezumat sapte puncte sub titlul “Ce as face acum in locul liberalilor”.
  http://transildania.wordpress.com/2010/03/10/ce-as-face-in-locul-liberalilor/
  Unele se suprapun cu intentiile Dvs., ar fi insa si alte aspecte interesante precum resuscitarea Institutului de Studii Liberale.

 7. Lucian spune:

  Excelenta initiativa. Mie mi-ar place ca cineva din acest guvern alternativa sa se ocupe numai de IMM-uri. Ce se poate face pentru ele si ce legi ar putea fi aprobate ca ele sa fie protejeze. Mi-ar mai place sa avem in sfirsit o bursa de valori

 8. Bibliotecaru spune:

  @ Varujan Vosganian
  Întrebaţi “cum sa guvernezi din opozitie”.
  Pentru a vă răspunde la această întrebare, este absolut necesar să ştiu ce anume înţelegeţi prin “opoziţie”. Unde anume este definită “opoziţia” în sistemul instituţional românesc. O dată ce obţin această clarificare, desigur că vă pot spune şi părerea mea… sper eu un răspuns care să vă fie de folos.

 9. Bibliotecaru spune:

  @ corina chiriac

  Spuneţi:
  “Cu umilinta va cer permisiunea de a fi subiectiva iar. Oricat m-am straduit, am fost si la dictionare, m-am gandit in fel si chip si nu pot sa asimilez actuala putere unui astfel de concept.”

  Păi nu identificaţi actuala clasă politică (nu ca individ şi nu împărţită pe partide, în totalitatea ei), nici cu definirea “Grup de oameni privilegiați, care au pretenții de superioritate.” şi nici cu “Parte a unei societăți împărțite în clase antagoniste, care are o poziție superioară în ansamblul grupului social respectiv.”?

 10. tibi spune:

  @VarujanVosganian
  “Au fost despagubiti si cei care au fost deportati din Basarabia si Bucovina de Nord, cei care au pierdut proprietati in Cadrilater, dupa retrocedare etc. Nu stiu daca “recompensati” e termenul cel mai potrivit. In 2007 si 2008 guvernul PNL a oferit, in banu si actiuni, despagubiri de cca 1,6 miliarde de euro. Dupa 2008 nu s-a mai dat aproape nimic, fireste.”

  Deportati e una si refugiati e alta.

  “Refugiatii trebuie despagubiti de cei care le-au provocat tragedia.”

  Eu cred ca tragedia celui care ramane si probabil suporta cu greu acest lucru poate fi mai mare decat a celui refugiat. Nu cred ca refugiatul are drept mai mare la despagubire.

 11. tibi spune:

  In cazul ca PNL va materializa guvernul din umbra si va ajunge candva la guvernare (probabil in alianta) vor fi mari nemultumiri cand multi ministri din umbra nu vor fi si ministri adevarati.

 12. Bibliotecaru spune:

  @ tibi
  Am şi eu o vecină care a suferit deportarea din Bucovina şi nu a fost despăgubită cu nimic, deşi are un dosar absolut beton (chiar m-am mirat că a salvat atâtea acte, domnia sa fiind în aceea vreme, probabil, adolescentă). Mai mult, nimeni nu o informează măcar în ce stadiu sunt rezolvările dosarelor. Stă şi aşteaptă.

 13. MARIN spune:

  Domnule VARUJAN VOSGANIAN,
  Sunt perfect de acord cu cele prezentate de dvs., dar va deranjez cu doua intrebari:
  1.Noul regulament propus de dvs. va inlocui Regulamentul de organizare si functionare al comisiilor de specialitate adoptat in sedinta Delegatie Permanente a PNL din 6 iulie 2009 ?
  2.Care sunt criteriile de numire a presedintilor acestor comisii avand in vedere ca cele 21 de comisii de specialitate existente in prezent au presedinti si secretari alesi (la nivel judetean, regional, national)

 14. maca spune:

  Personal nu pricep de ce ma rog frumos statul nostru trebuie sa-i despagubeasca pe refugiatii din Cadrilater, Basarabia, etc. Este responsabilitatea juridica a statelor respective sa retrocedeze/despagubeasca pe respectivii refugiati. Bulgaria este deja membra a UE iar Ucraina va fi in viitor. Deci se vor supune deciilor CEDO.

 15. tibi spune:

  @Bibliotecaru
  Eu sunt de acord ca deportatii trebuie despagubiti.
  In privinta refugiatilor eu nu cred insa ca statul trebuie sa acorde despagubiri.Este si o forma de incurajare a refugiului.

 16. Lars spune:

  Da, frumos. Tot aud asta cu guvernul din umbra de la dvs de vreo 10 ani si nimic.

  Pana atunci insa eu cred ca o sa fac un PNL blogheristic din umbra daca va apucati sa-i dati afara pe cei care au votat altfel la congres.

  • @Lars

   Singurul de care stiu ca a fost dat afara este Viorel Catarama. Se discuta, intr-adevar, conducerile a cinci filiale (Dambovita, Ialomita si Arad – destul de slabe) precum si doua sectoare bucurestene 2 si 5. Ar fi prea mult ca de aici sa discutam de razbunari in partid.

 17. jimi ragalie spune:

  desigur, buna idee acest guvern din umbra. depinde insa ce va face. daca, asemenea unui guvern, va propune si va aduce in discutia publica proiecte de legi, va fi ok. daca fiecare membru va monitoriza fiecare pas al ministerului de care “raspunde” si va propune solutii, va fi ok. daca membrii psudo-guvernului vor bate apa in piua pe la emisiuni tv sau vor vocifera prin conferinte de presa, mai bine lasati-o balta.

 18. @bibliotecarul
  Multumesc pentru precizare, m-a cam luat valul definitiilor. Ceea ce nu ai mentionat tu corect este ca eu m-am referit la ,,actuala putere” (pentru ca ea conduce,nu?) in timp ce tu vorbesti de ,,actuala clasa politica” care nu poate fi bagata in aceeasi oala, cel putin din punctul meu de vedere. Din pacate acest punct de vedere este respins de foarte multi romani care si-au pierdut total increderea in clasa politica. Este o perceptie periculoasa pe care presedintele a folosit-o si o foloseste in favoarea sa, in aceste asa zise incercari de reformare a statului.

 19. Dorin spune:

  In orice tara civilizata, guvernul “din umbra” e o modalitate eficienta de pregatire a opozitiei pentru actul guvernarii. De asemenea, este un foarte eficient creuzet pentru obtinerea in avans a ideilor bune, solutiilor inovatoare, de care avem mare lipsa in momentul de fata.

  Daca e sa le reprosez ceva actualilor guvernanti, este tocmai asta: faptul ca au idei putine si fixe. Ca sa nu mai spunem ca unele din ideile promovate de ei sunt de-a dreptul rauvoitoare, cu referire la ceea ce s-ar putea chema “binele general”.

  In privinta situatiei monumentelor, cred ca problema e chiar mai complexa decat pare. Probabil majoritatea oamenilor nici nu-si mai aduc aminte ca o “Comisie a monumentelor istorice” intemeiata de regimul comunist pe la inceputul anilor ’60 a fost practic dizolvata complet in anii ’80 dupa ce s-a opus dorintelor si tendintelor paranoide ale dictatorului care a ras centrul Bucurestilor. Dupa 1989 aceasta comisie desfiintata abuziv de dictator a fost a fost re-infiintata cu putine modificari, iar de atunci pana acum interesul “baietilor destepti” la unison cu ai unei parti a parlamentarilor si oamenilor de afaceri a fost sa se limiteze la maximum puterile acestei comisii, deja oloaga din nastere. Intamplator, am vizitat sediul central al comisiei monumentelor din Regatul Tarilor de Jos, care este localizat intr-o fosta manastire undeva in mijlocul tarii, departe de ambitiile politice ale Hagai si de afacerile Amsterdam-ului. E o institutie cu un buget bine precizat, cu atributii bine precizate etc. Prin contrast, la romani exista doar o mana de oameni care se ocupa de problema respectiva, care azi tin de ministerul culturii, maine ar putea sa tina de ministerul transporturilor, iar poimaine de cel al lucrarilor publice sau amenajarii teritoriului. A devenit realmente o cenusareasa a tuturor. Dar nu trebuie sa lasam lucrurile in felul asta, fiindca daca ne pierdem monumentele, ne pierdem implicit si identitatea culturala, si trecutul.

  Deci, Varujan, daca vrei o mana de ajutor in problema asta, poti conta pe mine!

 20. Bibliotecaru spune:

  @ corina chiriac
  Chiar dacă există unii politicieni care sunt oameni politici, întregul politic nu prea este diferit. Reforma partidelor ar trebui să înceapă, nu cu alegerile, ci cu definirea noilor mentalităţi benefice, înnoitoare, readeziunea membrilor după cum îşi asumă sau nu aceste noi mentalităţi… definirea doctrinară, definirea unui program politic nou şi construirea, pe seama doctrinei şi programului politic, a unor programe politice pe termen mediu şi lung astfel încât să existe coerenţă şi predictibilitate politică… abia apoi alegeri. Politica tot face reforme schimbând câţiva lideri între ei… după primul entuziasm situaţia nu se schimbă esenţial, unii pleacă, alţii vin.

  Eu nu susţin şi nici nu sunt împotriva unor partide politice, cauza mea este reforma politică în totalitatea ei şi creşterea responsabilităţii în rândul celor trei mari partide politice concomitent cu întărirea rolurilor partidelor militante şi al societăţii civile. Poate unii oameni politici sunt mai mai buni ca ceilalţi, poate că alţii sunt mai bine pregătiţi decât ceilalţi, poate că un partid are o politică mai de bun-simţ decât a celorlalte… Democraţia însă are nevoie de toate partidele, de toţi membrii de partid, altfel nu funcţionează. Dacă un singur partid are specialişti şi celelalte nu, atunci o vor duce bine numai cetăţenii care au ales acel partid, restul o vor duce însă veşnic prost pentru că proiectele lor nu vor lua viaţă niciodată… Democraţia înseamnă că toţi să fie corect reprezentanţi, nu unii da şi alţii nu.

 21. Bibliotecaru spune:

  @ Varujan Vosganian
  Vă rugasem să definiţi opoziţia pentru a putea să vă dau răspunsul… Se pare că nu aţi observat.

  • @Bibliotecaru

   Exista anumite structuri publice, cum ar fi autoritatile autonome aflate sub control parlamentar, unde nu se pune problema in acelasi fel, adica unde conducerea este asigurata printr-o pondere data de cea a grupurilor parlamentare. In ceea ce priveste Guvernul, insa, lucrurile sunt clare, el e sustinut de o majoritate parlamentara. Formatiunile politice componente ale acelei majoritati alcatuiesc coalitia aflata la putere, celelalte, opozitia.

 22. Jimmy spune:

  La nivelul Capitalei, funcționează de câteva luni, 21 de comisii de specialitate. Personal am participat la câteva dintre ele, având câteva observații și propuneri de modificare a Regulamentului de Funcționare și Organizare a acestora. Eram curios dacă astăzi s-a aprobat noul Regulament?

 23. Bibliotecaru spune:

  @ Varujan Vosganian
  Stimate domn,
  Eu nu ştiu ca în Constituţie sau în vreo lege să apără distincţia dintre Politicieni astfel încât să existe o delimitare între Putere şi Opoziţie. Domnia voastră sunteţi un Parlamentar al României. Nici nu contează dacă sunteţi sau nu sunteţi membru de partid, FACEŢI parte din Putere, mai exact, din puterea legislativă.

  Eu cred că problematica ar trebui reformulată, renunţând la a vă considera în opoziţie.

  Domnule Varujan Vosganian,
  Cel mai util lucru pe care îl puteţi face domnia voastră este să construiţi. Sunteţi printre puţinii politicienii care aveţi o idee asupra economiei de nivel macro, folosiţi-vă de acest atu. Dar nu o faceţi ca să daţi în cap celor de la PD-L, că asta nu aduce cetăţenilor absolut nici un avantaj, folosiţi cunoştinţele pe care le aveţi pentru a vă face datoria de parlamentar. Nu vă supăraţi dacă aveţi proiecte care nu sunt votate de către colegii dumneavoastră de la alte partide. Cât timp vă faceţi treaba bine, păcatul este al lor şi nu al dumneavoastră.

  Sunteţi un om sensibil şi cultivat. Fiţi primul om politic care renunţă la a ataca pe ceilalţi, chiar şi atunci când sunteţi atacat, şi mergeţi înainte punându-va la dispoziţie gândirea şi conştiinţa poporului român şi nu “puterii” respectiv “opoziţiei”. Renunţaţi să mai fiţi politician şi deveniţi un om de stat. Ţara are nevoie de asta. Interesele politice se schimbă, au o anumită perversitate de a se răzbuna, interesele României sunt mai perene. Apoi faceţi prozeliţi printre colegii de partid, strângeţi cât mai mulţi oameni care pun România şi românii mai presus de orice. Este singura şansă a României. Alternativa nu poate fi decât uitarea României aşa cum multe ţări au dispărut în uitarea istoriei.

  • @Bibliotecaru

   Eu nu vreau sa-i atac pe ceilalti, m-am saturat de douazeci de ani de polemici inutile. Numai ca dezbaterea publica se duce in permanenta pe controverse. Televiziunile nu mai fac dialog moderator – invitat, ci discutii cu patru-cinci invitati odata, ca sa se certe intre ei. Sunt de acord ca trebuie sa avem nu doar animale politice, dar si barbati de stat si ca pentru asta e nevoie nu numai de barbatie si de demnitate, dar si de o zestre culturala.

 24. Bibliotecaru spune:

  @ Varujan Vosganian
  Şi acum să vă răspund la întrebarea reformulată, “ce trebuie făcut atunci când partidul nu are oameni într-un minister?”

  Fiecare partid, fie că are sau nu are miniştri în funcţie, ar trebui să aibă o structură departamentală care să urmărească structura unui guvern. Fiecare astfel de departament ar trebui să aibă, pe de o parte un grup de experţi care să gândească politica departamentelor şi, pe de altă parte, trei oameni care să urmărească ce face executivul şi care să fie în permanent pregătiţi să preia un minister. Grupul de experţi are un dublu scop. Ei servesc drept consilieri celor pregătiţi să preia ministerul, astfel încât aceştia să aibă deja planurile de reformă sau de aplicare pregătite când vin în funcţie, pe de altă parte susţin logistic şi parlamentarii partidului, mai ales politicienii implicaţi în activitatea pe comisii.

  Prin acest mod simplu, dar eficace, partidul are o pepinieră de cadre, îi pregăteşte pe cei trei de la fiecare departament specializându-i, dar capătă şi coerenţă parlamentară, suport pentru iniţiative legislative. Problema cea mai grea este găsirea experţilor, pentru că aceştia nu apar peste noapte. Iată de ce partidele trebuie să aleagă, din structura de tineret, mai ales, pe membrii cei mai dotaţi intelectual ai săi şi să-i susţină prin facultăţi, masterate, doctorate. Chiar dacă este scump, prin activitatea lor ulterioară experţii şcoliţi vor revărsa ştiinţa căpătată celorlalţi membri de partid, eventual prin şedinţe săptămânale de educaţie politică.

  Până la acest nivel de normalitate, cei mai dotaţi membrii din partid pe anumite domenii ar trebui să organizeze sesiuni de educaţie pe teme economice, juridice, drept constituţional, prelucrarea regulamentelor camerelor, a legilor… Personal aş adăuga şi multă filosofie şi doctrină.

  Timpul scandalurilor se apropie de sfârşit, vine vremea politicii elegante. Primul partid care se va curăţa de bubele mizeriei politice şi va începe şlefuirea diamantelor din partid, va acapara viitorul politic al României. Spre deosebire de PSD şi PD-L, PNL nu are ca ţintă imediată să ajungă partid de 50%. Cred că adoptarea politicii curate poate fi deci adoptată, cu riscul de a pierde o parte din voturi. Astfel de pierderi sunt de tipul pionului otrăvit oferit celorlalte partide, pentru că vor reprezenta în mare ajutor la următoarele alegeri prezidenţiale. Viitorul preşedinte nu va fi un râzăreţ, ci unul elegant. Depinde cine oferă acest preşedinte elegant.

 25. Bibliotecaru spune:

  Tocmai acesta este rolul lor, numai că astăzi rolul a devenit ceva facultativ… Avizul comisie înseamnă mai nimic pentru plen, de votat se votează după culoarea politică.

  Oricum, mai sus nu vorbeam despre “expertiza” în comisii care adună oamenii după “meserii”, eu vorbeam despre un grup de experţi, cum se spune în popor, “aleşi pe sprânceană”, la nivel de elită, la nivel de expertiză, la nivel de “cel mai bun”, recrutaţi din viaţa civilă, eventual angajaţi fără să fie membrii de partid, experţi care să deservească politicul cu rapoarte, planificări, explicaţii… cu tot ce are nevoie un politician ca să fie perfect informat, astfel încât un ministru sau un parlamentar sau un primar când spune ceva să fie literă de evanghelie. Pentru mine este destul de evident că foarte puţini parlamentari au nivel de expertiză în ceva. Dacă ar fi experţi parlamentarii, ar fi angajaţi într-o activitate în care sunt folosiţi ca experţi şi nu ar fi ocupaţi cu politica. Eu cred că un om politic nici nu trebuie să fie expert în ceva, dimpotrivă, trebuie să fie renascentist, trebuie să aibă cât mai mult cunoştinţe de bază din cât mai multe domenii, expert ar trebui să fie, eventual, în politică, disciplina interdisciplinei.

  • @Bibliotecaru

   Imi place definitia ta privind omul politic, un fel de Pico de la Mirandola, ai dreptate. El trebuie sa fie renascentist, dar nu superficial. In clipa in care expertiza lui e focalizata, el nu va acorda politicii tot timpul sau. Eu sint adesea acest lucru. Scriu noaptea, dimineata devreme, citesc in avion etc.

 26. Bibliotecaru spune:

  @ Varujan Vosganian
  OK, sunteţi unul dintre cei care avem nevoie. Mai sunt necesari cam 50.000 de colegi.

  Îmi place trimiterea la Pico della Mirandola, pentru că se simte nevoia unui nou De hominis dignitate adaptat vremurilor pe care le traversăm.

 27. @VV
  ,,Zoe, fii barbata!”. De stat! :-)

 28. @VV
  @bibliotecarul

  Dan Puric la scoala de soferi. Prima zi.

  ,, Apoi imi spune scurt (instructorul): «Treci in locul meu!» Eu, speriat:
  «Lasa-ma, nene, ca n-am mai pus in viata mea mana pe
  asa ceva».
  «Ba, tu nu te-ai saturat sa stai pe locul mortului
  si sa te conduca toti tampitii?»
  Si atunci m-am gandit sa strig si eu la poporul roman:

  «Popor roman, nu te-ai saturat sa stai pe locul mortului
  si sa fii condus de toti tampitii?»
  Era o adevarata resuscitare, domnule!
  Si imi tot repeta:

  «Hai, hai, invata sa conduci!»” :-)

  • @corina chiriac
   Sa vezi supriza, cand romanul acela va invata sa conduca, te pomenesti ca va fi ca ceilalti. Cred ca problema la noi e legata si de mentalitati, dar si de reguli. A spune ca cei care sunt condusi sunt buni si cei care conduc sunt rai e cam aiurea. Cei care conduc sunt dupa chipul si asemanarea celor pe care-i conduc, altminteri, cei care se lasa condusi nu si-ar da votul tocmai celor care-i mint si-i fura mai abitir.

 29. @VV
  Domnule senator, revin cu aceeasi precizare pe care am facut-o cu doar cateva comentarii mai sus raspunzandu-i bibliotecarului. Eu fac o distinctie foarte clara intre putere si clasa politica in general. Intamplarea face ca actuala putere sa nu fie tocmai pe placul meu si atunci sustin pe cei in care cred si care sunt acum in opozitie. Nu mi-am pierdut de tot speranta, cum din pacate se intampla cu din ce in ce mai multi romani care nu mai au incredere in clasa politica in general. E foarte grav acest mod de gandire si pagubos pentru oamenii care spera intr-o schimbare, indiferent cand va veni aceasta. Eu fac parte din cei multi (nu vom sti niciodata cat de multi) care nu a dat votul ,,celor care mint si fura mai abitir” si totusi sunt condusa de acestia, suport consecintele actului lor de guvernare. Ce-mi ramane de facut? Exact ce se spune in povestea de mai sus. Stau cam de mult pe locul mortului (de ,,foame”, stiti deja, sunt profesor, iar domnul ministru,pacatosul, adevar graieste). Am cautat un ,,instructor” bun si incerc sa invat in fiecare zi cate ceva. Va multumesc!

  • @corina chiriac

   Firest ca nu e acelasi lucru: clasa politica si puterea politica. De aia e democratie si sunt alegeri si posibilitatea alternantei la guvernare. Dar tu tine aproape, o sa reusim.

 30. marin spune:

  VV
  Eu m-am gandit ca nu m-ati publicat pentru ca scrisesem urat despre un consilier PNL.
  In alta ordine de idei, succes astazi la investirea Guvenului!