Pe lume cineva e mereu legat la ochi. Justitia trebuie sa asume acest rol, pentru ca oamenii sa poata privi slobod. Altminteri, daca justitia are privirile slobode, oamenii vor fi legati la ochi.

In cei opt opt ani cat a fost presedinte al Romaniei, Traian Basescu a avut doua teme predilecte – justitia si serviciile. Imi amintesc de o discutie pe care am purtat-o, prin 2008, cu primul ministru de atunci, Calin Popescu Tariceanu, in cabinetul dansului de la Palatul Victoria. M-a intrebat daca am cunoscut vreun lucrator de la SRI sau de la SIE. I-am raspuns ca, exceptie facand cei avizati de catre Parlament, anume Virgil Magureanu, Radu Timofte, George Maior, Claudiu Saftoiu, Razvan Ungureanu etc. nu cunosc niciunul. M-a intrebat, apoi, daca am cunoscut vreun procuror. I-am raspuns ca nu cunosc decat fosti procurori, precum Victor Ciorbea sau Monica Macovei, dar ca nu stiu niciun procuror in functie. Mi-a marturisit ca nici el. Pe vremea aceea erau doua Romanii. Una, a noastra, care se preocupa de mersul economiei si de cresterea bunastarii oamenilor. Si o alta, reprezentata de Traian Basescu, care avea cu totul alte ocupatii.

Si nu e de mirare ca nu cunoastem lucratori din serviciile secrete si din procuratura, i-am spus atunci lui Calin Tariceanu. Noi suntem oameni cumsecade, n-am avut de-a face cu justitia, n-am facut obiectul unor cercetari de natura penala, n-am turnat pe nimeni si n-am facut parte din nicio politie secreta. Unde sa-i cunoastem? Ei au lumea lor, noi pe a noastra. Interferenta dintre cele doua lumi trebuie sa se faca asa cum spune legea si nu amestecand oameni de-ai lor acoperiti in lumea noastra si oameni de-ai nostri in lumea lor, ca sa ne apere pe noi de lege si sa-i haituiasca pe adversarii nostri.

Observati ca in ce priveste justitia, breasla judecatorilor si a procurorilor, dezbaterea este excesiv personalizata. Nu discutam de legi, ci de oameni. Asta inseamna ca, din pacate, oamenii (unii dintre ei) sunt, in continuare deasupra legilor. Inseamna ca legile sunt dupa chipul si asemanarea oamenilor care le aplica. Si osardia cu care presedintele lupta pentru oamenii sai, arata ca, din pacate el vrea un sistem in care nu zeita justitiei, ci oamenii sa fie legati la ochi.

347 Responses to “Pe lume cineva e mereu legat la ochi. Justitia trebuie sa asume acest rol, pentru ca oamenii sa poata privi slobod. Altminteri, daca justitia are privirile slobode, oamenii vor fi legati la ochi.”

 1. Filip G spune:

  @Pacala ,
  Da,sa indexezi salarii si pensii si sa cresti TVA la 25%+ alte impozite marite ori devalorizarea leului.
  Sa fim seriosi,un singur citat ar schimba multe.”Consumati produse romanesti”
  Noi ne facem ca nu vedem ce se intampla.Tragem tot pe cel din tara,dar tunurile,neplata TVA,etc.Scumpirea energiei va avea ca efect reducerea consumului.Ori toate masurile au si revers.

 2. Tiberiu spune:

  @Pacala
  in educatie si tehnologie am expertiza ,dar deocamdata infrastructura organizatorica inexistenta din aceste domenii in Ro face inutila orice incercare de consiliere.
  Ro nu numai ca este depasita in aceste domenii esentiale ale progresului contemporan,Ro e stearsa practic de pe harta dpdv al stiintei si tehnologiei datorita perioadei de tranzitie dar Mai ales din vina regimului criminal basisto-nazist.
  Industria romaneasca pe care o cunosc f. Bine din epoca comunista a fost rasa cu mici exceptii de pe fata pamantului ,desi puteau fi salvate multe domenii prin retehnologizare.
  invatamantul este si el in haos si mizerie pentru ca de asemenea era depasit organizatoric la caderea comunismului si in 20 de ani nu a fost o prioritate guvernamentala si din lips a resurselor materiale.
  In Ro au inceput sa fie resurse din 2008 dupa intrarea in UE,dar tocmai in momentul critic cand in fine se puteau face progrese prin asimilarea fondurilor europeene si a know-how-ului occidental s-a instaurat regimul lui Satan-Basescu al carui scop principal a fost falimentarea Definitiva a Ro pentru a putea consolida regimul lui mafiot aservit unor cercuri straine care doreau vasalizarea Tarii.
  Chiar si firava incercare recenta de a introduce bacalaureatul tehnologic a fost torpilata imediat de Satan-Basescu.
  bacalaureatul tehnologic este la Ora actuala in lume un sistem de educatie si invatamant extrem de complex care are o multitudine de forme ,aproape infinta ,corespunzatoare cu aptitudinile si dorintele elevului.Trecerea eficienta de la invatamant la economia reala este un alt element de rascruce nerezolvat in conditiile economiei de piata.Economia de piata este ceva Mai mult decat voia intamplarii.
  Lipsa totala de informare a populatiei, a cadrelor scolare,a politicienilor ,dar mai ales reaua credinta a lui Satan-Basescu a facut ca aceasta mica initiativa ,in directaia corecta, sa fie torpilata.
  In momentul in care guvernul Ponta va reusi sa curete total
  societatea romaneasca de baisism se vor crea premizele pentru
  progres si atunci poate ca imi voi putea oferi micul meu ajutor.
  Reconstructia Germaniei nu s-a putut face decat dupa infrangerea totala a nazismului.Nici reconstructia Roamniei nu este posibila inainte de infrangerea definitiva a basismului.Cine crede altfel viseaza la cai verzi pe pereti.

 3. Pacala spune:

  @tiberiu,
  Atunci intra pe siteul ministerului maestrului, vezi agentiile siregiile finantate de stat, conduse de politic si fa propuneri si analize. Vezi strtegiile in vigoare unde te pricepi si propune imbunatatiri. Acolo sunt politrucii basisti sau uslasi, nueu

 4. Pacala spune:

  @filip g
  Pai nu tin toate astea de o buna guvernare? Sa o aplice coerent ponta si usl

 5. Filip G spune:

  Am nevoie de numele parlamentarilor ce fac parte din comisia pe agricultura ori cum s-o fi numind,stie cineva sa-mi raspunda?

 6. Filip G spune:

  Greierele crede că furnica e proastă, râde, dansează şi se joacă.

  Odată iarna venită, furnica stă la căldură şi mănâncă bine.

  Greierele tremurând de frig nu are nici hrană nici adăpost şi moare îngheţat.

  Sfârşit

  Versiunea franceză

  Furnica munceşte din greu toată vara în arşiţă.

  Îşi clădeşte casa şi pregăteşte provizii pentru iarnă.

  Greierele crede că furnica e proastă, râde, dansează şi se joacă.

  Odată iarna venită, furnica stă la căldură şi mănâncă bine.

  Greierele tremurând de frig organizează o conferinţă de presă şi în-treabă de ce furnica are dreptul să stea la căldură şi să mănânce bine în timp ce alţii, mai puţin norocoşi decât ea, suferă de frig şi foame.

  Televiziunea realizează emisiuni în direct care arată greierele tre-murând de frig şi difuzează extrase video cu furnica stând frumos la căldură într-o casă confortabilă, cu o masă plină de provizii.

  Francezii sunt şocaţi de faptul că, într-o ţară atât de bogată, bietul greiere e lăsat să sufere în timp ce alţii trăiesc în huzur.

  Ziariştii fac interviuri în care în-treabă de ce furnica s-a îmbogăţit pe spinarea greierului şi interpelează guvernul pentru a mări impozitele furnicii, astfel încât aceasta să plătească „cât se cuvine”.

  CGT, FO, Partidul Socialist, Partidul Comunist, Liga Revoluţionară Comunistă organizează manifestaţii în faţa casei furnicii.

  Funcţionarii publici decid să facă grevă de solidaritate 59 de minute pe zi pe o perioadă nelimitată.

  Un filosof la modă scrie o carte care demonstrează legăturile furnicii cu torţionarii de la Auschwitz.

  Ca răspuns la sondaje, guvernul emite o lege privind egalitatea economică şi o lege (aplicată retroactiv asupra perioadei de vară) anti-discriminare.

  Impozitele furnicii sunt augmen-tate şi furnica primeşte o amendă pentru că nu l-a angajat pe greiere ca asistent.

  Casa furnicii este confiscată de autorităţi pentru că furnica nu are destui bani ca să-şi plătească şi amenda şi impozitele.

  Furnica pleacă din Franţa şi se instalează în Elveţia unde contribuie la bogăţia economică.

  Televiziunea face un reportaj despre greiere care de acum s-a îngrăşat.

  Acesta este pe cale să termine proviziile furnicii, chiar dacă primăvara e încă departe. În casa furnicii se ţin în mod regulat întruniri ale artiştilor şi scriitorilor de stânga.

  Cântăreţul Icsulesco compune cântecul „Furnică, opreşte-te!”

  Fosta casă a furnicii, devenită locuinţă socială pentru greiere, se deteriorează pentru că acesta nu face nimic pentru a o întreţine.

  Guvernului îi este reproşată lipsa mijloacelor.

  Este înfiinţată o comisie de anchetă ce va costa 10 milioane de euro.

  Greierele moare de supradoză.

  Ziarele şi televiziunile comentează eşecul guvernului de a redresa cum trebuie problema inechităţii sociale.

  Casa este invadată de o bandă de gândaci emigranţi.

  Gândacii organizează traficul de marijuana şi terorizează comunitatea.

  Guvernul se felicită pentru diversitatea multiculturală a Franţei.

  Sfârşit”.

  Ceva similar noii legi a stupiculturii.

 7. ionescu spune:

  Tiberiu,
  Nu vă mai certaţi, am şi eu expertiză în educaţie, dar sunt obligat să-i dau dreptate şi lui păcală căci i-am trimis o succintă scrisoare Adrianei Săftoiu pe vremea când era şefa comisiei de învăţământ şi educaţie şi nu mi-a răspun nici până azi!
  Eu îţi propun să discutăm, fără patimă, despre reorganizarea sistemului şcolar şi reformarea lui şi îţi promit că, aici în ţară, voi vorbi fără jenă despre tot ce vom ajunge de acord împreună. Eu cred că mai bine de 50% din situaţia noastră actuală o datorăm degradării sistemului educativ şi brăbuşirii şcolii(apropo, despre această prăbuşire am scris pe http://e-didu.ro , în mai multe rânduri).
  Cred că locul nostru de întâlnire de aici poate fi un punct de pornire!!!!

 8. Pacala spune:

  @Filip G
  Incearca aici:
  http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura.co?idc=4

  @all
  Forfetarul.
  Din sedinta de azi de guvern. Ca zice tiberiu ca toti ministri sunt buni…
  Premierul Victor Ponta i-a cerut miercuri ministrul Turismului si IMM-urilor, Maria Grapini, sa explice proiectul privind impozitul forfetar precizand ca, in caz contrar, este dispus sa renunte la el.

  “Poate imi explicati cum e forfetarul, daca nu, eu renunt la el”, in conditiile in care presa a inceput sa-i atribuie paternitatea acestui proiect, i-a spus primul ministru Mariei Grapini, in deschiderea sedintei saptamanale de guvern.

  Victor Ponta a atras atentia ca “unii sunt cinstiti si platesc impozite si taxe, din cei ce au hoteluri si restaurante”, iar legea impozitului forfetar ar putea sa-i “omoare” exact pe acestia.

  “Si atunci, in loc sa-i facem cinstiti pe cei necinstiti ii omporam si pe cei cinstiti”, a comentat Victor Ponta, precizand insa ca statul are nevoie de bani din impozite si taxe inclusiv pentru construirea drumurilor catre restaurantele si hotelurile din Valea Prahovei.

  In final, premierul a concluzionat ca cea mai buna idee este deschiderea unei dezbateri publice asupra acestui subiect.

 9. Barosanul spune:

  @ Tiberiu

  Cred ca e mai sanatos sa-l ignori pe @Pacala.
  Credeam ca are bune intentii si poti discuta cu el, dar dupa cum vezi omul e dus.
  La inceput l-am crezut ‘COMPETENT’ apoi ‘INTELIGENT’ nu destept, pt aia trebuie sa gandesti, ori dupa abundenta de ‘copy-paste’ si faptul ca are glume cu @Adam Mares si tot el se supara ca nu intelege glumele, sa nu mai spun ca nu l-a dus capul sa inteleaga ca expresia ‘noi muncim nu gandim’ se refera la faptul ca ei ‘muncesc’ la postari la norma fara sa gandeasca/filtreze cu propria lor minte, dar de ieri m-am lamurit ca omul e dus.
  Omul nu are capacitate de a filtra. Daca citea cu atentie ceea ce i-am scris lui @Mihail, observa ca am pus cu litere mari, sa vada, ca ‘ SINCER nu am nimic cu el’. Iar daca era intelegent intlelegea din cele scrise lui @ Mihail ca era vorba despre faptul ca @Cris nu trebuia sa faca un efort foarte mare sa ‘numere’ postarile lui @Mihail si @Pacala. Iar eu demonstram, cum e foarte simplu sa afli chiar listarile postarilor, daca stii ce sa ii ceri computerului, intr-un search.
  Asa ca nu m-a surprins ca @Pacala nu intelege diferenta dintre o Monitorizare si Listare. Sa nu mai vorbim de faptul ca te admonesteaza asupra ‘limbii Romane’ si ‘punctuatiei’, iar el face CACOFONII la foc, automat.
  Apropos, de Listarea respectiva, @Pacala ori e platit la norma de postat pe blog, ori a devenit obsedat de posteaza ‘langa’ (INTRUNA, CONTINUU, sa inteleaga si el daca citeste ;) ) de dimineata pana la 3 noaptea, afirmand ca lucreaza in domeniul privat in Romania si e ‘INGRIJORAT’ ca-si pierde locul de munca. Dar cum am mai spus ‘putin imi pasa ce face cu timpul sau’.

  Au mai fost pe blog si altii gen @Pacala, Aurel, Venturiano etc care spamau blogul, nu e nici primul si nu-va fi nici ultimul.

 10. Tiberiu spune:

  @katrina
  explicatiile mele oricum nu tin locul de lupta politica si reforme menite sa scoata basismul(pe base si mafia lui) din viata publica.
  vezi ce lupta se da pentru ca base sa piarda acei cativa pioni basisti din justitie care blocheaza deschiderea dosarelor marilor fraude ale regimului basist.Modificarile Constitutiei menite sa-l scoata pe base de la Cotroceni vor intampina probabil o opozitie acerba a acolitilor basisti din strainatate .

 11. Tiberiu spune:

  @Ionescu
  care este expertiza dv in invatamant si ce pozitie ocupati actualmente raportat la sistemul de educatie?

 12. Tiberiu spune:

  @Barosanul
  pe analiza mea din postarile lui @Pacala este un finantist de valoare dar… reticentele vin din directia faptului ca il suspectez de basism disimulat.

 13. ionescu spune:

  Tiberiu şi etc!:
  Ce Dumnezeu măi oameni buni, nu v-aţi prins ce rol are păcală!?
  Eu nu acord nici o importanţă scrisului său şi vă recomand să discutăm cu seriozitate şi fără patimă băsistă-securistă-peceristă!
  Avem multe de cerut şi -mai ales- de sugerat guvernului, aşa încât lăsaţi-l pe păcală cu ale lui poveşti de adormit copiii!!

 14. Barosanul spune:

  @ Ionescu

  Postati un link cu tema respectiva, nu am timp sa caut. @ Corina Chiriac lucreaza in domeniu, se pare asa ca poate se isca o dezbatere.

  Re: Proiect, December 19th, 2012
  Am vizitat zona, Interesanta idee, cui v-ati adresat, poate ca nu v-ati adresat cui trebuie, asta nu spun ca in Romania s-ar face prea multe chiar daca te adresezi cui trebuie :)

  Totusi, pt a deveni cu adevarat ‘Proiect’ realizabil si nu numai o ‘idee de proiect’, banuiesc ca trebuiesc facute niste conexiuni Min Transport-Admin Locala-Drumuri-Min Culturii-Min Turismului si IMM-uri, gasit un filon de Fonduri Europeene-locale-nationale, apoi studii de fezabilitate, poate ca un proiect-pilot etc. Iar in Romania mai intodeauna este ca nu prea are cine sa scrie astfel de proiecte si ca mai numeni nu se implica daca nu au ceva de castigat.

 15. Tiberiu spune:

  @Pacala
  guvernarea este ca si fotbalul un joc de echipa format din individualtati.Echipa guvernamentala din punctul meu de vedere inca n-a inceput jocul, a facut numai antrenamente comune.
  Sunt convins ca vor juca infinit Mai bine jocul guvernarii decat trogloditii mafioti basescu,Boc,Ialomiteanu,Videanu,Funeriu,Igas etc
  vom vedea bugetul,discutiile cu FMI si apoi cum joaca cateva luni.
  nu sunt ingrijorat.Mai mult ma preocupa cum ii vor zbura pe cei cativa pioni basisti din justitie.Izolarea totala a lui base este chestiunea central guvernarii

 16. Pacala spune:

  @tiberiu,
  Reacapitulam guvernul ponta 1 si usl are guvernare din aprilie 2012. Acelasi pemier, aceleasi partide, cand ar trebui sa inceapa jocul?

  @ionescu,
  Cere guvernului toate lucrurile serioase, nu stiu sa iti fi cerut opinia

  @barosanul,
  Bravo tie, esti exact cum nu sunt eu,. Pa.

 17. un liberal optimist spune:

  @Filip G.
  Excelent comentariu!(Greiere si Furnica).
  Si chiar e real:acum vreo doi ani am vazut un reportaj similar cu situatia descrisa de tine la TV5.

 18. Marius Bacau spune:

  @all
  A inceput Ponta sa-si arate coltii. Mi se pare o masura buna.Alesii neamului trebuie sa-si restranga cheltuielile si spun asta fara nici o urma de populism.

  http://pesurse.ro/#!/2013/01/09/msuri-de-austeritate-pentru-alesi-benzina-nu-se-ma/#news

 19. Emil Mihai spune:

  @Tiberiu,
  Va admir foarte mult , mai ales postarile din lunile trecute dar sa nu
  uitam:
  1. Basescu nu a aparut ca un rau absolut din neant;
  Cine a trait in Romania anilor 2000-2004 nu poate sa uite epoca
  Nastase: cu baroni cu Mitrea cu D. I POpescucu arestari din strada
  etc. Eu nu pot sa uit ca aveam control saptaminal si veneau cateii
  baroinului local si ma calcau in picioare. Am rezistat printr-un
  miracol; Trebuia sa-l facem presedinte Pe Stolojan; dar cercetarile de piata au aratat ca Stolojan nu era in stare sa-l bata pe Nastase!
  Dar mai important americanii nu aveau incredere in Stolojan

 20. Emil Mihai spune:

  Asa ca securistii nostri au trecut la planul B. Adica Basescu Presedinte; Are cineva dubii ca in 2004 noi n-am stiut ca Basescu
  este securist si reprezinta securismul la adevarata lui valoare?
  Dar am zis ca Nastase si gasca lui de baroni trebuie invinsa!
  Personal in turul 2 de scrutin i-am adus citeva mii de voturi ,
  alergind ca un nauc doua saptamini; Realitatea este ca nici azi
  (si am dovezi solide) nu cred ca Basescu a cistigat alegerile in 2004!
  Americanii au impus actualul tablou politic!
  In rest , Basescu ajuns la putere a facut ce a invatat el la scoala de securisti: Ne-a calcat in picioare pe cei ce l-am ajutat sa ajunga presedinte , a vrut sa distruga PNL si apoi si-a batut joc de Romania.

 21. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Maestre,
  Eu chiar nu mai inteleg logica lui Ponta(de fapt a MFP, de fapt logica lui Voinea). Adica obligi autoritatile locale sa mareasca impozitele locale cu 16,05%(sub amenintarea ca daca n-o fac, ii priveste), dar pensionarilor nu li se aplica aceeasi logica(inflatia cumulata pe 3 ani). Ceea ce ar trebui sa li se aplice si bugetarilor. Masura este catastrofala din pdv al bugetelor familiale, deoarece majorarea cu 10% a pretului energiei electrice si a gazelor, cumulate cu cresterea accizei, va declansa o catastrofa economica nationala. Puterea de cumparare va scadea dramatic cu aceleasi consecinte si asupra firmelor si companiilor.
  Observ ca Ponta e foarte sigur pe rezultatul alegerilor parlamentare. Nu ia in calcul o modificare spectaculoasa a majoritatii parlamentare. Nici MRU n-a luat in calcul aceasta logica si uitati ce-a patit!

 22. Emil Mihai spune:

  DE aici pina a uita ce reprezinta Ponta , si Mitrea si Sirbu si Iliescu
  si Nastase din puscarie e cale lunga ; adica eu nu pot uita ca astia
  (impreuna cu Roman) si-au batut joc de tineretea mea si 80% din
  colegii mei au buletin de USA sau Canada si numai o intimplare face
  ca eu sa mai fiu in Romania. Cine crede ca competenta a inflorit brusc in ograda PSD-ista se inseala! Astia sunt pusi pe furat in
  orice pozitie! V-o spune unul care este sub jugul PSD-ist de 23 de ani: primari PSD-isti , Presedinti de CJ Psd-isti si de cele mai multe ori si guvern PSD-ist;
  Faptul ca Crin ne-a vindut asta ca o mare realizare este un mare rahat! L-am votat pe Crin in doua Congrese , nu cred ca voi
  participa la urmatorul (pentru ca trebuie sa-ti asumi prostia si
  asazisa inocenta) dar sper din toata inima ca PNL-ul sa reziste
  actualei crize (sa n-o pateasca ca PNT-ul);
  Dar , trebuie sa terminam cu Basescu pericol public numarul 1!
  Cind ai 70% nu trebuie sa te ascunyi in spatele unor clisee!
  Nici securistii lui nu mai cred in elş ginditi+va ce reprezenta Iliescu in 2004_ Puterea era la Nastase! Traim o manipulare groynicaŞ de 8 luni avem guvern uSL care se comporta ca si
  cum ar fi in opozitie ! Nu domnilor , sunteti la putere si treceti
  dracului la treaba! M+am saturat de Basescu si vreau proiecte
  concrete . Daca aveti ! Daca nu spuneti ca sunteti si voi papagalii FMI! M+am saturat de injurat la Basescu si vreau sa vad de ce este in stare USL+ul !

 23. Marius Bacau spune:

  @Emil Mihai
  Sunt intru totul de acord cu tine. Cu cei de la PSD trebuie sa-ti pazesti permanent spatele. Cunosc bine mentalitatea lor si modul lor de actiune. Eu am spus si cu alte ocazii ca nu am incredere in PSD. Sa dea Dumnezeu sa nu am dreptate!

 24. alex spune:

  Cat tupeu pe Chiliman in interviul de azi. Trebuie exclus din PNL. Unii pe Facebook zic ca se pregateste o rupere a unei bucati din PNL cu o bucata din PDL sa ii dea ceva procente FC-ului lui MRU. Dupa cum vorbeste, Chiliman cred ca e tradatorul care va merge langa MRU, pentru ca ii place vita kobe si unguentele scumpe. Nu se mai repeta scenariul Stolojan. Sa fim seriosi .

 25. Tiberiu spune:

  @Emil Mihai
  Absolut de acord cu tot ce spuneti.Prioritatea absoluta este eradicarea definitiva a basismului dar,aveti perfecta dreptate,puterea trebuie sa ramana la cetateni si nu la politicieni.Pentru asta insa cetatenii trebuie sa gaseasca formele de a-si exprima dorintele si nemultumirile,cu alte cuvinte ,trebuie sa-si exprime permanent constiinta civica si sa-I faca pe politicieni sa inteleaga ca nu sunt de capul lor.Cetatenii trebuie sa iasa din indiferenta si nemultumirea sterila fata de clasa politica si sa devina primii responsabili de ce li se intampla,inclusiv in ce priveste sursele de venituri.
  liberalismul economic,politic,cultural este singura optiune posibila in
  lumea dontemporana.Oamenii trebuie sa-si assume libertatile si raspunderile.Nu este deloc usor ,dar n-aveti incotro

 26. Filip G spune:

  Justitia incepe sa dea semne vitale,revocarea membrilor CSM e un semn de normalitate.Acum intreb eu**Parlamentarul care nu pune in apicare mandatul acordat de cetatean,poate fi revocat?

 27. Tiberiu spune:

  @Filip
  o idee excelenta-revocarea parlamentarilor la cererea alegatorilor nemultumiti trebuie prevazuta in noile modificari. Constitutionale.Nu uita sa insisti permanent pe aceasta tema.Scrie-I si lui Ponta

 28. Mihail spune:

  “Planul B” :

  Războiul din CSM are o singură miză pentru regimul Băsescu: numirea Procurorului General și a procurorului-șef de la DNA. Cele două funcții au rol cheie în ecuația Puterii. Controlul lor îi permite președintelui să facă jocurile pe scena politică, cel puțin până în 2014. Paradoxal, dar conducerea CSM, atât de disputată, este un obiectiv secundar, neimportant pe termen lung. După ce numește șefii Parchetelor, d-na Schimdt Hăineală, cu mandat de un an, poate renunța la funcție, întrucât aceștia au un mandat de trei ani, până în 2016.

  Ca urmare, Traian Băsescu va recurge la o strategie tip blitzkrieg, forțând numirile atâta vreme cât deține controlul CSM. Planul B a fost lansat după eșuarea tentativei de spargere a USL și înfrângerea catastrofală din alegeri.

  Prima mișcare a fost deja făcută de Traian Băsescu: la ședința CSM din 4 ianuarie, președintele a sugerat că propunerile trebuie înaintate de către CSM. Prin schimbările de regulament realizate în timp, fără publicitate, de echipa Ghica-Hăineală, CSM a devenit o instituție în care decizia este centralizată la nivelul funcțiilor de conducere. Ca urmare, echipa lui Traian Băsescu din CSM poate propune cei doi procurori șefi, pe care președintele îi va numi rapid, ca în tandemul din 2005, realizat cu ministrul Justiției, Monica Macovei.

  Mona Pivniceru i-a replicat, deja, președintelui că va respecta legea în vigoare, care a fost declarată constituțională de două ori, de către CCR, așa că nu poate lăsa CSM să facă propunerile.

  Imediat ce vor reuși instalarea unei echipe de conducere portocalii la CSM, oamenii președintelui vor ataca legea la Curtea Constituțională. După modelul binecunoscut al votului politic, CCR va da o decizie favorabilă, așa cum a făcut la referendum. Atunci, și-a ignorat propria hotărâre, din luna mai, în care stabilise că populația cu drept de vot s-a redus semnificativ, de la ultimele alegeri.

  După decizia CCR, conducerea CSM va înainta propunerile, iar Băsescu va face numirile. Pentru a reuși acest scenariu, Traian Băsescu mai are de făcut un singur pas: să impună în funcția de vicepreședinte CSM fie pe Alina Ghica, fie pe Vasilică Danileț.

  Contra-atacul, inutil dacă e făcut cu întârziere

  Opoziția magistraților este coordonată de AMR și UNJR, care au pornit proceduri de revocare a celor doi judecători amintiți. Pentru revocare este nevoie de votul a două treimi din numărul total al judecătoriilor, iar procesul ia timp. Șansele de îndeplinire a cvorumului sunt mici, iar efectele discutabile. Cristi Danileț a anunțat că va contesta procedura, deci este posibil ca disputa să fie soluționată în… instanță! Astfel, până la termenul final, el rămâne în funcție și votează. Odată numiți noii procurori-șefi, rezultatul procesului nici nu mai contează. Eventualele schimbări legislative durează, iar Ordonanțele de Urgență ar constitui capete de acuzare la CE. Practic, cu blocajele de la CCR și de la promulgarea prezidențială, cel mai devreme CSM ar putea fi ”debăsificat” în decembrie, când numirile vor fi, deja, făcute.

  Procurorii, stâlpii Puterii lui Traian Băsescu

  Importanța numirilor de la PG și DNA s-a văzut în timpul celor opt ani de mandat, dar mai ales în momentele cheie, cum au fost alegerile din 2009 ( când nu au intervenit), sau referendumul (când au făcut exces de zel). Cu șefi numiți de Traian Băsescu la Parchete, oamenii săi nu vor avea niciun deranj în următorii trei ani din partea anchetatorilor, indiferent ce va descoperi actuala Putere în gestiunea ministerelor sau regiilor. Pe de altă parte, procurorii vor aduna date despre adversarii lui Traian Băsescu. După 6-8 luni de guvernare Ponta, pe măsură ce popularitatea administrației USL se va eroda, procurorii vor începe circul mediatic cunoscut: interceptări-stenograme pe surse, arestări preventive, scandaluri mediatice. Accentuând erodarea încrederii în actuala Putere. De asemenea, existența unor procurori fideli la șefia PG și DNA este necesară pentru a acoperi abuzurile săvârșite la comandă politică în regimul Băsescu.

 29. Mihail spune:

  Imi cer scuze, articolul este “preluat” de pe http://www.dcnews.ro.

 30. tiberiu spune:

  @Mihail
  Basescu e in zugzwang si cu fiecare miscare se apropie inevitabil de mat.

 31. tudor spune:

  @VV

  Revin, intrucit situatia mi se pare grava, iar conducerea usl ului o da dupa copac,
  relativ la situatia din csm:

  romanii voteaza cu majoritate zdrobitare usl ul; senatul, majoritar usl, valideaza “din partea societatii civile” doua “personalitati” in csm;care “personalitati sustinute de usl” (dintre care una, corina dumitrescu, fosta propunere a psd pentru ministerul educatiei) voteaza in csm pentru alegerea in functia de presedinte a omului lui basescu .

  Intrebari:
  1. conducerea usl se simte in vreun fel responsabila pentru incvederea acordata pe populatie prin vot?
  2. daca da, are in vedere o analiza a situatiei create?
  3. daca aceasta conducere se considera in vreun fel responsabila, intelege sa individualizeze aceasta responsabilitate si sa aplice masuri in consecinta, sau trece la modelul basescu : “imi asum responsabilitatea” si pune batista pe tambal?

  adica, cei care le au propus si sustinut pe cele doua “personalitati” raspund politic in vreun fel?