Veşnica neorânduială

Aşa spunea Mihai Eminescu : “veşnica neorânduială la români”. Şi cum să nu-i dăm dreptate? Iată, de pildă, ce se întâmplă cu ministerul pe care-l conduc. În anul 2004 se numea Ministerul Industriei şi Resurselor (MIR). În 2005 a devenit Ministerul Economiei şi Comerţului (MEC). În 2007 s-a transformat în Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF). În 2009 s-a numit, simplu, Ministerul Economiei (ME). În 2010 a căpătat titlul pompos de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA). În 2012 a redevenit Ministerul Economiei. În 2013 sunt şanse să se transforme în Ministerul Industriei şi Comerţului, Ministerul Energiei şi Ministerul Mediului de Afaceri şi Tursimului. De fiecare dată departamente, direcţii, dacă nu chiar ministere întregi s-au mutat de colo-colo. S-au desfiinţat şi înfiinţat funcţii. S-au schimbat antetele de pe documentele ministerului şi de pe cele ale companiilor şi agenţiilor din subordine. Aşijderea şi ştampilele. Iar ce se întâmplă cu Ministerul Economiei se întâmplă şi cu internele, cu administraţia, cu dezvoltarea regională, cu transporturile etc.etc. Iar funcţionarii se vântură de colo-colo, ca muşuroaiele de furnici.

Stabilitatea instituţională este o componentă importantă a consolidării statului de drept. După atâtea decenii de căutări, clasa politică ar trebui să se decidă în legătură cu cea mai adecvată structură a administraţiei centrale, astfel încât să nu creem ministere după oamenii care le vor ocupa, ci să alegem oamenii astfel încât să se potrivească ministerelor pe care le vor conduce. Nu caut vinovaţi pentru ceea ce se petrece. În această tranziţie toţi suntem vinovaţi şi nevinovaţi în acelaşi timp. Nevinovaţi pentru că fiecare crede că aşa e bine, cum face el. Vinovaţi, căci credem că de vină sunt regulile şi nu cei care le aplică.

Vorbim adesea despre necesitatea unui proiect naţional. Singurul proiect care a fost susţinut de întreaga clasă politică a fost integrarea în Uniunea Europeană. Nu e de ajuns. Ne-am dat seama că în UE suntem doar complementari, nu şi competitivi. Trebuie să mergem mai departe. Şi cu emanciparea mentalităţilor, şi cu performanţa economică, şi cu întărirea statului de drept. Nu poţi ţine, însă, direcţia cea bună pe o mare plină de valuri, ci atunci când apele sunt liniştite. Ceea ce în limbaj politic înseamnă stabilitate politică şi instituţională.

127 Responses to “Veşnica neorânduială”

 1. Mihail spune:

  @Adam Mares,

  Cei de la RTV si-au sprijinit “discursul” pe postarea de astazi de pe DC News. Postare pe care am reprodus-o dimineata, aici, pe blog.
  Domnul Varujan a explicat ca sunt multe inexactitati, ca s-au folosit niste foarfece diferite. Ma rog.
  Apoi, a inserat toate explicatiile necesare.
  …Eu merg la Opera si la Filarmonica de mic, am buni prieteni care au cantat la cele doua institutii.

 2. Adam Mares spune:

  @mihail
  Nu te-ai prins. Ma refeream la viziunea ta despre utilizarea pianului de la minister. :-)

 3. Pacala spune:

  @barosanul
  Da, daca se lucreaza ca la lege, adica orice noua constructie care are planuri, aprobari etc. Altfel, cu o romanie cu 43% rurala, unde se construieste dupa ureche, inclusiv in albia inundabila a raurilor, cu un inspectorat de stat in constructii care da doar autorizatii de construire, contra taxa, dar nu verifica nimic, plus legea care spune ca nu ai voie lpe proprietatea mea , pot continua pana maine… stii cum este cu apele minerale? Sa zicem ca ai n hectare, cu izvoare de ape minerale. Cata vreme le captezi pentru tine, nu platesti nimic. Daca vrei comercializare, platesti si renunti. Ca este mafie mare…

  @vv,
  Degeaba incercati sa ma convingeti… eu raman la ale mele. Se schimba guvernarea, se schimba sefimea. Dap, specialisti tehnocrati. Vreti sa vedem impreuna cum este cu corpul functionarilor publici? Mai pot da exemple… dvs.cum apreciati ca tb pastrati au ba directorii din minister? Sigur, toti sunt doctori in domeniul lor, nu vedeam eu… :)

 4. Mihail spune:

  @Adam Mares,

  …m-am cam gandit eu, dar nu eram sigur.
  Acuma, daca domnul Varujan trebuie sa se-nteleaga “cumva” cu d-na Grapini, apoi e musai sa puna pianul la bataie.

 5. Pacala spune:

  @adam mares,
  Cand incepe si se termona programul in minister canta cineva la pian si cucul da ora exacta, ala de la ceas… :)

 6. Bibliotecaru spune:

  @ Varujan Vosganian

  Se poate ca 90% din funcţionarii publici ai ministerului să nu se schimbe, dar cei 10% probabil că sunt cei mai importanţi din minister, cei care au puterea cea mai mare în instituţie. De ce nu ar fi ministerul plin 100% de profesionişti şi 0% de sinecurişti, şi să se schimbe numai ministrul atunci când se schimbă “partidul de la putere”?

 7. Adam Mares spune:

  @pacala
  Mie mi-ar placea un sef care sa cante la pian la inceputul si la sfarsitul programului de lucru. :-)

 8. Adam Mares spune:

  @mihail
  Sa sacrificam si pianul de dragul bunului mers al economiei?! Sa se “sacrifice” maestrul, daca altfel nu se poate :-), dar totul pana la pian. Fac moarte de om, pianul trebuie sa ramana curat si intreg! :-)

 9. emi spune:

  Si cucul…

 10. Adam Mares spune:

  @emi
  :-)

 11. emi spune:

  In plus, oamenii mai ies si la pensie…

 12. Bibliotecaru spune:

  @ Varujan Vosganian

  Eu vorbeam despre 1.000 de euro… Şi nu se ştie cât de departe în timp va fi, deja se vorbeşte despre un salariu minim pe economie pentru întreaga Uniune Europeană… sunt din ce în ce mai multe voci care cer asta.

  Problema, domnul Vosganian este că mereu se schimbă aceiaşi 10% din minister… şi asta cum se schimbă guvernul. Şi problema este şi mai mare pentru că se intră într-un cerc vicios. Cei 10% sunt schimbaţi pentru că au fost puşi politizaţi de guvernul anterior. Numai că ei nu vor schimbaţi cu 10% puşi prin concurs pe bază de competenţă şi nu pe recomandare politică, astfel că ministru ce urmează la cârma ministerului va fi practic nevoit să-i schimbe (cum ar fi ca ministrul USL să aibă în subordine cei mai importanţi 10% din guvern puşi politic de PDL?). Este aceiaşi problemă odinioară cu prefecţii. Toţi vroiau prefecţii apolitici dar să rămână ca apolitici prefecţii puşi de ei.

  • @ Bibliotecaru

   Nu este adevarat. In ministere nu se schimba aceia;i 10% la fiecare noua Guvernare. Legea s-a schimbat, nu e usor sa schimbi un director din minister dupa cum vrei. Mobilitatea mai mare e la conducerile companiilor.

 13. Pacala spune:

  @bibliotecaru,
  Daca intri pe internet, la ministerul maestrului sau la o agentie de stat (degeba, sic) vei constata cs marea majoritate a posturilor sunt creionate prin hg sau oug, in timp ce corpul inaltilor functionari publici sunt altceva, sunt politrucii psd/pnl/ pdl, care nu sunt prefecti sunt inspectori guvernamentali si au mereu un venit asigurat de stat… :)
  Era doar o completare

 14. ionescu spune:

  Măi nene, terminaţi cu apa din fântâni mă, că vă omoară sătenii. Deja aseară la bufet se luă unul de mine:”aţi făcut pe dracu, domnu Ionescu, ne puneţi taxă şi pe apa din fântână!” Tocmai acum când ne pregătim să facem canalizare în sat şi să tragem apă la chiuvete. Mă puneţi în situaţie dificilă, nu o să mai vrea lumea să-şi tragă apă că “ne omorâţi cu plata ei!”

  • @ ionescu

   Dragul meu, de unde a aparut aiureala asta ca punem taxa pe apa din fantani? NImeni nu a spus asa ceva. Fantanile sunt ale satului, poate oricine sa ia apa din ele cata vrea fara sa plateasca nicio taxa. Si asa o sa ramana pe veci, cat timp vor exista fantani.

 15. ionescu spune:

  Varujan: apa din fântână mai poate fi o resursă a solului dar petrolul mai rar, el e resursă din subsol. Ai uitat că-s geolog?

 16. Mihail spune:

  @Varujan,

  Eu ma refeream la puturi, atunci cand spuneam “fantana”. La puturile “de suprafata”, cele la 3-10-15 metri, din care noi luam apa necesara in gospodarie, consum, etc.
  Nu ma gandeam la puturile adanci, la cele care-si propun sa ajunga la cea de a doua panza freatica, sau chiar a treia.
  Acestea contin apa cu adevarat potabila.
  De dragul discutiei am tot mai scris cate ceva pe tema aceasta, dar eu ma opresc. Atata timp cat doar vehiculati idei nu are rost sa ma ambalez.
  …Va doresc o saptamana placuta.

  PS: se pare ca si altii au inteles identic intentia dumneavoastra. Curios .

 17. Liana spune:

  Ar fi interesant daca li s-ar da un pic de “serum veritas” la toti poiticienii, in aceeasi zi si in ochii tuturor….

 18. adrian spune:

  @VV: “Daca exista un asemenea patrimoniu arheologic” ? Ori glumiti ori nu va intereseaza/cunoasteti situatia de acolo asa ca renunt la acest subiect …

 19. Pacala spune:

  @mihail,
  Statul are dreptul si poate impozita orice. Problema este ca si ceea ce ar trebui impozitat, impozite directe/ indirecte, taxe, accize, le colecteaza prost. Ca nu vrea. ca nu poate. Ca se fura. Pentru ca cei care platesc cinstit se imputineaza. Pentru ca cei care nu platesc se inmultesc. Pentru ca milioane din noi, romanii au plecat in afara, unde se stabilesc si copii lor. Pentru ca toate astea, noi o ducem prost.
  Uite, iau exemplul lui madam Grapini – se cearta cu udrea, baga forfetarul, scandal dupa scandal. Intra la comunicate de presa pe siteul http://www.minind.ro/ si deleteaza-te cu comunicatele de presa ale madamei.
  Uite la scandalul din algeria… Corlatean anunta pompos reusite… Romanii rapiti mor… Dar anunta succesuri cu deschideri olandeze…ne baga in schengen pe intrarea de serviciu … :) http://www.dcnews.ro/2013/01/ce-stia-basescu-si-nu-aflase-corlatean/

  • @ Pacala
   @ Mihail

   Vorbitii despre taxarea consumul de apa cu nenumerire, de parca n-ați fi știut pana acum ca apa consumata se plătește. Exista cartiere noi de case, in zonele rezidențiale’ cum ar fi cele din Voluntari, unde rezidentii consuma apa fără sa plătească acest consum. Nu e vorba de fântâni.

 20. Pacala spune:

  Ce s-a inteles din interviul VV la A3
  Nemulțumiri în USL: Varujan arată cum au fost trișati liberalii la împărțirea ministerelor
  http://www.dcnews.ro/2013/01/nemultumiri-in-usl-varujan-arata-cum-au-fost-trisati-liberalii-la-impartirea-ministeror/

 21. Mihail spune:

  @Pacala,

  Buna dimineata,

  He-he-he, acelasi text, l-am postat si eu ieri dimineata, tot de pe DC News.
  Ma rog, nu conteaza neaparat, repetitia este mama invataturii.
  Insa, poate o parte dintre noi gresim, privind la guvernantii de acum prin “geamul” CDR. Eu cam asa fac. Mea culpa.
  Totusi, am cateva semnale ca este posibil sa nu gresesc.
  Cu toate ca a trecut peste o luna, inca sunt semne de intrebare vizavi de acordul semnat de catre Ponta la Cotroceni. Altii inca nu l-au uitat, nu pot trece peste el. Chiar si Nastase a ridicat obiectii.
  Se pare ca de aici pleaca toata analiza vizavi de noua epoca.
  Raman la opinia ca cel putin ministrii PNL sunt poeti.

 22. Mihail spune:

  Beee…cali (sursa DC News):

  Gigi Becali ar putea fi exclus din PNL de Crin Antonescu

  Din cauza declarațiilor făcute la adresa unor lideri liberali, Crin Antonescu ar intenționa să declanșeze excluderea lui Gigi Becali din PNL, scrie rtv.net. Liderul PNL consideră că Becali ar aduce prejudicii de imagine partidului. La rândul său, Becali a negat informația.

  Afirmațiile lui Becali la adresa lui Călin Popescu-Tăriceanu şi Andrei Chiliman pot fi un motiv pentru a declanșa excluderea finanțatorului Stelei, dar și o cale de reconciliere a actualei conduceri a PNL cu tabăra celor doi înainte de Congresul preconizat să se desfăşoare la sfârşitul lunii februarie.

  Becali neagă informaţiile legate de o posibilă excludere. “Aveţi nişte informaţii false pentru că eu nu pot fi exclus de undeva de unde nu sunt”, a declarat Gigi Becali la România TV.

  Deputatul liberal a afirmat că Antonescu l-ar fi încunoştinţat dacă este mai bine să plece din PNL. “Eu nu cred că este vorba de excludere pentru că, aşa cum îl ştiu pe domnul Antonescu, un bărbat de stat şi cu coloană vertebrală, e normal un telefon: ‘Aşa cum ne-am înţeles, ai venit, ai candidat, noi am câştigat, tu ai câştigat, dă-ţi demisia formală, aşa cum a fost şi înţelegerea noastră, formală’.”, a spus Becali.

  Acesta a precizat că înscrierea sa în PNL şi candidatura pe listele USL a fost rezultatul unei înţelegeri personale cu Crin Antonescu, iar ruperea înţelegerii se va face tot între ei. “Eu nu sunt membru marcant al PNL. Nici mpcar nu sunt un liberal convins că eu am şi ceva în plus, ceva creştin. Eu nu sunt liberal 100%, sunt liberal până la a face păcat”, a spus Becali.

  Gigi Becali a afirmat, pe 15 ianuarie, că, dacă declaraţiile sale fac rău partidului, nu are nicio problemă să se retragă din rândurile liberalilor. Declaraţia lui Becali vine în contextul în care, luna trecută, spunea că ar putea candida la şefia PNL.

 23. un liberal optimist spune:

  @all,
  Eu cred ca e cam de vreme sa se scoata cutitele cand nici n-a inceput guvernarea. Pana la urma Ponta s-a sigurat ca poate controla cat de cat activitatea guvernului, ca ministrii stau cu ochii pe matrapazlacurile altora. Pana la urma ministerele trebuie sa elaboreze strategii si acte normative. Nici Maestrul nu-i stapanul intreprinderilor de stat, nici Nita stapanul producatorilor de energie si nici Grapini stapana imm-urilor si unitatilor turistice(private 100%!). Rolul lor este sa le faca performante prin politici adecvate. La fel cu Fenechiu, care are o gramada de tipuri de transporturi de pus la punct. Transportul nu se refera doar la autostrazi si drumuri.
  In momentul in care un ministru isi arata eficienta, poate cere mai mult. Deocamdata suntem in mlastina scarboasa lasata de guvernarile pd-psd, pd-udmr.

 24. Mihail spune:

  Un articol interesant:

  Liberalii simt o primejdie dinspre PSD
  Sursa, autor: Ziare.ro

  Preşedintele PNL Crin Antonescu s-a sucit. Liberalului nu-i mai trebuie republică parlamentară, pentru că asta l-ar face pe Victor Ponta jupân peste ţară. Şi Antonescu nu este singurul liberal care consideră că USL a câştigat alegerile dar PSD a câştigat puterea.

  Crin Antonescu a declarat că modificarea Constituţiei în sensul trecerii la o republică parlamentară creează riscul unei concentrări a puterii în mâinile prim-ministrului.Crin Antonescu mai spune că şeful statului trebuie să-şi păstreze majoritatea prerogativelor pe care le are în ceea ce priveşte politica externă, instituţiile din sistemul juridic sau serviciile secrete, anunţă ADEVĂRUL.

  Totuşi, în 2010, aminteşte EVENIMENTUL ZILEI, Crin Antonescu susţinea că partidul pe care îl conduce optează pentru o republică parlamentară. A fost nevoie, consideră NAŢIONAL, de avertismentul pedelistului Radu Berceanu pentru ca Antonescu să înţeleagă că partenerii săi, în frunte cu Victor Ponta, vor mai mult decât au obţinut deja.

  „Dacă PSD o să se gândească <>. (…) Adică îi dăm cutia de bomboane pe care i-am promis-o, dar între timp luăm bomboanele din interior şi îi dăm numai cutia, învelită frumos. Drept urmare, Antonescu o să fie preşedinte, aşa cum i-am promis, dar o să fie un preşedinte-papagal“, a explicat Radu Berceanu.

  Crin Antonescu este de părere că românii sunt obişnuiţi să aibă un şef pe care să-l identifice cu uşurinţă, chiar dacă vor ca ei să fie cei care îl pun în funcţie. Preşedintele PNL, remarcă GÂNDUL, chiar l-a lăudat pe Traian Băsescu pentru calităţile „excepţionale“ de care a dat dovadă, subliniind însă că acestea nu au folosit cu nimic României.

  „Eu nu am nimic împotriva preşedinţilor care au idei sau iniţiative. Traian Băsescu, am mai spus asta, l-am lăudat de atâtea ori, are foarte multe calităţi excepţionale. Marea nenorocire este că niciuna dintre aceste calităţi nu a folosit cu nimic, dar absolut nimic, României. De la instinct, curaj, forţă, capacitate de a se preface…Toate aceste lucruri nu au folosit cu nimic acestei ţări, pentru reconstrucţia ei“, a declarat liberalul.

  Şi deputatul liberal Ludovic Orban, într-un interviu acordat ROMÂNIEI LIBERE, anunţă că se aşteaptă ca PSD „să-şi maximizeze puterea“ în perioada următoare şi vede în acordul semnat de premier şi preşedinte o „detaşare“ a PSD de PNL.

  CURENTUL trage concluzia că de sus până jos, în toate structurile de conducere, liderii PNL încep să realizeze pe ce zi ce trece că au fost traşi pe sfoară de către PSD. Chiar dacă imediat după repartizarea portofoliilor ministeriale, toată lumea din PNL se bucura şi se felicita, Ponta şi echipa sa au avut abilitatea de a inventa „un ceva” care loveşte greu în PNL.

 25. Mihail spune:

  Un articol interesant:

  Liberalii simt o primejdie dinspre PSD
  Sursa, autor: Ziare.ro

  Preşedintele PNL Crin Antonescu s-a sucit. Liberalului nu-i mai trebuie republică parlamentară, pentru că asta l-ar face pe Victor Ponta jupân peste ţară. Şi Antonescu nu este singurul liberal care consideră că USL a câştigat alegerile dar PSD a câştigat puterea.

  Crin Antonescu a declarat că modificarea Constituţiei în sensul trecerii la o republică parlamentară creează riscul unei concentrări a puterii în mâinile prim-ministrului.Crin Antonescu mai spune că şeful statului trebuie să-şi păstreze majoritatea prerogativelor pe care le are în ceea ce priveşte politica externă, instituţiile din sistemul juridic sau serviciile secrete, anunţă ADEVĂRUL.

  Totuşi, în 2010, aminteşte EVENIMENTUL ZILEI, Crin Antonescu susţinea că partidul pe care îl conduce optează pentru o republică parlamentară. A fost nevoie, consideră NAŢIONAL, de avertismentul pedelistului Radu Berceanu pentru ca Antonescu să înţeleagă că partenerii săi, în frunte cu Victor Ponta, vor mai mult decât au obţinut deja.

  „Dacă PSD o să se gândească <>. (…) Adică îi dăm cutia de bomboane pe care i-am promis-o, dar între timp luăm bomboanele din interior şi îi dăm numai cutia, învelită frumos. Drept urmare, Antonescu o să fie preşedinte, aşa cum i-am promis, dar o să fie un preşedinte-papagal“, a explicat Radu Berceanu.

  Crin Antonescu este de părere că românii sunt obişnuiţi să aibă un şef pe care să-l identifice cu uşurinţă, chiar dacă vor ca ei să fie cei care îl pun în funcţie. Preşedintele PNL, remarcă GÂNDUL, chiar l-a lăudat pe Traian Băsescu pentru calităţile „excepţionale“ de care a dat dovadă, subliniind însă că acestea nu au folosit cu nimic României.

  „Eu nu am nimic împotriva preşedinţilor care au idei sau iniţiative. Traian Băsescu, am mai spus asta, l-am lăudat de atâtea ori, are foarte multe calităţi excepţionale. Marea nenorocire este că niciuna dintre aceste calităţi nu a folosit cu nimic, dar absolut nimic, României. De la instinct, curaj, forţă, capacitate de a se preface…Toate aceste lucruri nu au folosit cu nimic acestei ţări, pentru reconstrucţia ei“, a declarat liberalul.

  Şi deputatul liberal Ludovic Orban, într-un interviu acordat ROMÂNIEI LIBERE, anunţă că se aşteaptă ca PSD „să-şi maximizeze puterea“ în perioada următoare şi vede în acordul semnat de premier şi preşedinte o „detaşare“ a PSD de PNL.

  CURENTUL trage concluzia că de sus până jos, în toate structurile de conducere, liderii PNL încep să realizeze pe ce zi ce trece că au fost traşi pe sfoară de către PSD. Chiar dacă imediat după repartizarea portofoliilor ministeriale, toată lumea din PNL se bucura şi se felicita, Ponta şi echipa sa au avut abilitatea de a inventa „un ceva” care loveşte greu în PNL.

 26. Bibliotecaru spune:

  @ Pacala
  Recunosc că nu am înţeles ce doriţi să spuneţi la momentul ianuarie 21, 2013 la 7:07 am

 27. Bibliotecaru spune:

  @ Varujan Vosganian

  Spuneţi: “nu e usor sa schimbi un director din minister dupa cum vrei”

  Păi eu ce spun, tocmai de aceea se desfiinţează ministerul după care se reînfiinţează. Aşa poţi schimba pe oricine doreşti din minister, pentru că practic şi birocratic se reangajează toată lumea.

 28. un liberal optimist spune:

  @VV,
  N-am zis ca le-ati si scos! Dar nu care cumva sa se si intample!

 29. adrian spune:

  @VV: Problema a facut obiectul unor dezbateri internationale, rezolutii in cadrul Comitetului Patrimoniului Mondial, vizita presedintelui si a secretarului general ICOMOS. Nu e vorba despre un sit cu trei oase de la piciorul stang al cumanului negru de stepa ca sa zic asa. Este o problema cu multiple scandaluri si dezbateri la nivel national in ultimii cel putin 10 ani. Este un loc fundamental pentru istoria formarii poporului roman. Nu exista in lume galerii miniere romane pastrate in forma existenta la noi.

  Dar nu despre asta ma asteptam sa stiti ci despre faptul ca acolo este o situatie mai complexa decat simpla problema a refacerii mediului. Caci mediul natural in timp se mai reface. Patrimoniul unicat odata distrus nu se mai reface. S-a facut tot posibilul a se minimiza aceasta chestiune. Atat

 30. adrian spune:

  @katrina: nivelul matale a fost deja stabilit, nu e nevoie de a mai irosi alti muci in fasole.

 31. Bibliotecaru spune:

  @ VarujanVosganian

  Spuneţi:

  Nu e așa, nu poți schimba un om dacă schimbi titulatura ministerului, ci dacă schimbi titulatura postului. Nu ești corect informat.

  Tot ce se poate, nu pot să vă contrazic. Dar…

  Dar vă întreb, următorul text:
  ART. III
  (1) Încadrarea în numãrul de posturi şi în noua structurã organizatoricã a Ministerului Economiei, Comerţului
  şi Mediului de Afaceri se aprobã prin ordin al ministrului economiei, comerţului şi mediului de afaceri, potrivit
  legii.
  (2) Aplicarea procedurilor legale privind reorganizarea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri se realizeazã în termen de maximum 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotãrâri, în vederea aplicãrii procedurilor legale prevãzute de Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

  (HOTARARE nr. 548 din 23 mai 2012 pentru reorganizarea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, precum si pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 1.634/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri)

  … nu înseamnă tocmai acest lucru, modificarea organigramei? Eu cel puţin aşa înţeleg din prevederile Legeii nr. 188/1999, singura interdicţie fiind să nu se modifice fără să se schimbe nimic.

 32. epolitikon spune:

  @biblio
  Ideea cu un salariu minim se referea la tarile din zona euro…Pentru Romania zona euro e departe rau.

 33. liberalism spune:

  Nu cred ca vreun ministru al mediului isi va asuma genocidul oamenilor din Rosia Montana, al ecosistemului si al istoriei. Doamna Rovana Plumb (se gaseste si plumb pe langa alte metale grele la Rosia) ar trebui sa colaboreze cu doamna Grapini si cu ministrul banilor europeni (imi scapa cum se num,este) sa se gandeasca la un program de dezvoltare regionala . Cred ca s-ar face mai multi bani din turism decat din minerit.

 34. Marius C. spune:

  Buna ziua,

  S-a tot vorbit despre numarul mare de “bugetari” din administratia locala si centrala. Se va mai face acea restructurare a lor despre care s-a tot vorbit anii trecuti? Si daca da, despre ce numar de persoane credeti ca este vorba?

 35. Liana spune:

  Calm!!! cu totii vrem enorm de multe si interpretam aiurea uneori, cele citeva cuvinte spuse du unii ca VV in emisiuni in care sint luati la rost de parca ei ar fi vinovati de starea tarii acum. Trebuie un pic de calm si intelepciune in luarea deciziilor si bine ar fi sa se scrie si transmita mesajele clare pe calea purtatorilor de cuvint zilnic. Sa isi faca aia treaba de comunicatori, ca pina una alta toti din guvernul asta trebuie sa raspunda unor acuztii pe belele provocate de trintorii aia din PDL UDMR UNPR. Deci astia nu apuca sa faca un plan de relansare economica pentru ca nu mai stiu de unde dracu sa apuce, ca peste tot sint atitea gauri ca se scurg banii bugetului ca prin sita cu ochiuri cit cireasa. Haideti sa fim cu totii calmi si sa avem inca un pic de incredere in ei. Sa ii lasam sa inceapa si sa incercam, daca sintem capabili, sa venim cu idei, daca au rabdare sa le citeasca si sint bune sa ii ajute sa faca ce au promis, daca nu, sa le uite instantaneu. Azi am surprins un Ponta deja agasat de manifestarile de onoare si independenta ale maestrului VV, facindu-i invitatia sa plece…Si mai ce? Adica sfinxul cu cos de oua educa si din inchisoare aroganta invatacelului? Ia pas la plecari PNL!!! Sper ca rezistati d-le Vosganian. Calmati-va si nu cedati! Tara are nevoie de un fluviu combinat de idei, si socialiste si liberale. Lumea nu se mai imparte pe filozofia manicheana ori alb ori negru, ori liberal ori socialist…Azi oamenii suporta sutul in fund de la bancherii lumii care au jucat gros un monopoly periculos. Pamintul a ajuns la o populatie enorma si suporta greu cererea aberanta de resurse, consumul opulent la unii si insuficient la altii. Romania e jucata la ruleta de unii, de altii si eu una sint convinsa ca politicile de relansare nu au dreptul sa fie ori socialiste, ori liberale din cauza perioadei anterioare de epuizare a resurselor materiale si umane.
  Maestre, aveti o datorie de onoare sa rezistati in fata mucosului care, poate are intentii bune, eu banuiesc nu total sincere, dar de oboseala si prea multa hartuiala, reactioneaza in stil nastase acum.
  Curaj, si intelepciune, de cite ori va arata usa scrieti-i un biletel, si aratati-i-l impaturit si spuneti-i : d-le prim ministru veti citi acest bilet cind voi pleca, acum va cer sa va calmati si sa ne apucam de treaba. Faceti-i asta de citeva ori si lasati-l sa rumege, ca e tinar si nu prost deci va invata! Iar dv veti avea astfel sansa sa faceti ce ati promis, pentru tara si oamenii ei si mai putin in interesul cioarselor flaminde care dupa alegeri se precipita sarind in gitul celor din linia intii cu pretentii si revendicari.

 36. Liana spune:

  http://www.youtube.com/watch?v=5Y4Fkxg7WcA
  astea sa le tot asculti si sa cugeti, cum zic amaritii aia “fara numar”…..

 37. un liberal optimist spune:

  @Liana,
  Asta cu mucosul mi-a placut!Eu tot il asociam cu un pustiulica mic mic si fraer care fura sandviciuri de la masa sa le dea la golanii de cartier sa nu-l bata! Iaca, ai fost mai transanta!

 38. Liana spune:

  @un liberal optimist spune
  merci mon cher, asa il percep eu pe pusti, asta nu ma impiedica sa il cred cit de cit sincer in declaratiile lui. Se vede insa ca are urechile lipite la “sfatul batrinilor’. Pe de alta parte are o calitate: cind e criticat si intelege ca a calcat in strachini o drege, si cind se striga la el, da rapid liste de raspunsuri, pe puncte, nu intotdeauna in avantajul tarii, al lui cu siguranta, insa….in rest are fata de mucos mic si la 40 de ani; asta e, unii au fata de batrini de copii, iar unii ca el, vor imbatrini cu fata de “mucos”.

  Uf, sa ii vedem la treaba serioasa si cu rezultate bune, asta e mai important decit orice…..

 39. Bibliotecaru spune:

  @ epolitikon

  Cum discuţiile au fost duse în Parlamentul European, mă îndoiesc că se poate legifera un salariu minim numai pentru zona EURO.

  Dacă îmi permiteţi, am să reciclez un pic transcriind un răspuns pe care l-am mai dat cuiva…

  Doamna Europa ne-a obligat să ne aliniem la toate preţurile, doar asta înseamnă piaţa unică europeană. Firmele româneşti au fost obligate să dea faliment prin aducerea, fără nici un fel de taxă vamală, a unor produse ieftine… unde ieftinirea s-a produs în decenii de subvenţionare serioasă a agriculturii… şi nu numai.

  De ce are nevoie UE de un salariu minim european? Pentru că de la noi vin muncitori ieftini care acceptă salarii ieftine… ceea ce îi face pe ei performanţi dar plini de şomaj. În plus, dacă la cei bogaţi va scădea salariu minim (că doar nu se va duce la limita celui maxim), au şi ei “măsuri de austeritate”.

  Luxemburgul, cel cu salariu minim cel mai mare, 1801 euro, spune, prin vocea premierului:
  “It is indispensable to agree on a European legal minimum wage”

  De ce?

  Pentru că “will lose the support of Europe’s working class.”

  Pentru că dacă şi la noi dimensiunea socială este “cenuşereasă”, şi la ei este la fel… “The social dimension of the European Union is the bastard child of the economic and monetary union, but we must maintain it … and talk about it in concrete, not abstract, terms”

  De unde bani?

  “I would have liked for us to have established a system of compensation for all the countries that are making those efforts that have been demanded from Brussels”

  Cât timp salariul minim este integral impozabil, creşterea lui nu produce un dezechilibru economic aşa de mare pe cât pare la prima vedere.

  Te-ai aştepta ca o creştere a salariului minim să producă la stat un efort bugetar, dar pe de altă parte, cu creşterea salariului minim cresc aproape proporţional şi veniturile bugetare. De ce?

  Pentru că impozitul pe venit este proporţional cu salariul, contribuţiile sunt proporţionale cu salariu, banii se cheltuiesc în funcţie de mărimea salariului şi atunci apare un TVA proporţional cu salariu… şi aşa mai departe.

  Problema apare la privat care trebuie să mărească salariile de 5 sau 10 ori, în consecinţă să-şi scadă radical profiturile. Or privatul când va vedea că nu mai câştigă 10 mii pe lună ci 5 mii pe lună pentru că trebuie să mărească salariile, când va vedea că randamentul afacerii lui nu mai este de 10% pe lună ci doar 10% pe an… aici începe problema economiei româneşti. Cel din străinătate acceptă randament de 10% pe an, pentru că aşa este la ei de decenii… la noi lucrurile stau altfel.

  Cât despre cheltuirea într-un ritm mai mare ca producţia… a spus-o acum o jumătate de secol Castro…

  bibliotecarul.blogspot.ro/2013/01/un-discurs-la-care-politicienii-ar_3.html

  Cetăţeanul muncitor trebuie să termine cu mitul asupririi şi să devină, l rândul lui, patron, respectiv să cumpere acţiuni şi să primească dividente.

  Mărirea salariului minim nu va fi deloc bună pentru bugetul României pe termen scurt… pe termen lung însă ne va aşeza exact cu aceleaşi şanse ca celelalte ţări europene, pentru că economia românească trebuie să aibă aceleaşi caracteristici ca în celelalte state europene spre care azi privim cu jind şi admiraţie… asta dacă dorim să stăm în Europa. Nu putem să fim la infinit la 20% din competitivitatea economică a Marii Britanii (de exemplu).

 40. Adam Mares spune:

  @BIBLIOTECARU
  I l-ai dat madamei Paul-Vass. :-)

 41. Bibliotecaru spune:

  @ Adam Mares

  Cred că explicaţia era pentru un domn Radu… dar mi-e lene să verific.

 42. Adam Mares spune:

  @bibliotecaru
  Probabil. Nu stiu cu ce ocazie am intrat pe blogul marii economiste a PDL :-), dar pana la urma am citit comentariul tau. Stiu ca mi s-a parut interesant, insa l-am uitat apoi (pt mine economia e o limba necunoscuta). Se pare totusi ca mi-a ramas o urma (tema abordata), ca sa-l pot recunoaste. :-)

 43. epolitikon spune:

  @biblio
  Ma tem ca citatele dvs. (corecte) au la baza redistribuirea echitabila a avutiei (tarilor dezvoltate). Problema noastra, a romanilor, cred ca e mult mai dificila pentru ca nu prea e bogatie de redistribuit. Trebuie sa o cream mai intai.
  Din pacate economia noastra se cam bazeaza pe avantajul salariilor mici, si nu pe forta capitalului autohton, pe resursele naturale (inclusiv resursa umana), pe dimensiunea pietii interne, etc. Cresti salariul minim, inchizi fabrici si afaceri, adica incasari mai mici la buget si cheltuieli mai mari pentru stat.
  Poate ca-i bine sa mai creasca salariul minim pentru a stimula putin consumul dar nu pana la 1000 de euro pentru ca nu ne vom bucura de acest nivel de trai decat una, maxim doua luni, dupa aia, probabil intoarcem placuta cu fata “INCHIS”.

 44. @ Katrina

  Multi interpreteaza acest comentariu ca un pamflet la adresa USL. Cu alte cuvinte, n–au inteles nimic.

 45. @ Katrina

  Cand am debutat, Ion Cristoiu mi-a spus sa-mi schimb numele, ca Vosganian nu e nume de scriitor roman. Iti dai seama ce aiurea ar fi sunat…