Incepe actiunea “Cuprumin”

Guvernul a mandatat Ministerul Economiei să caute un investitor cu care să se asocieze pentru a finanţa activitatea CupruMin, acest investitor, care poate fi trader sau producător din domeniu, urmând să contribuie cu fonduri minime de 40-50 milioane euro, a declarat ministrul Varujan Vosganian.

Decizia a fost luată, miercuri, de Guvern printr-un memorandum prezentat de ministrul Economiei, Varujan Vosganian, în care se arată că societatea CupruMin are nevoie de finanţare pentru retehnologizare, cheltuieli de mediu şi noi decopertări, astfel încât să îşi mărească zona de exploatare.

Având în vedere că societatea Cuprumin este angajată în câteva procese, inclusiv cu fostul câştigător al licitaţiei de privatizare anterioare, Roman Copper, Guvernul nu a mai putut opta pentru varianta privatizării, ci pentru cea a unei asocieri cu un investitor, a spus Vosganian, conform Mediafax.

” Din partea investitorilor, se presupune să furnizeze o sumă de bani în situaţia în care sunt traderi pe piaţă sau, eventual, chiar infrastructură tehnologică, dacă sunt producători pe piaţă. Sumele de bani vor fi folosite pentru modernizarea utilajelor, pentru onorarea obligaţiilor de mediu şi pentru continuarea decopertărilor. Un nivel minim care să justifice eficienţa acestei acţiuni ar fi undeva la 40-50 milioane de euro “, a precizat ministrul.

 

Potrivit acestuia, Ministerul Finanţelor a acceptat ca 50% din profitul operaţional să rămână la dispoziţia CupruMin pentru a putea onora obligaţiile iminente de mediu, de circa două milioane de euro.

Vosganian a precizat că, în acest moment, Guvernul nu ia în calcul înstrăinarea unor acţiuni ale CupruMin, ci doar o asociere pe o activitate specifică.

“Investitorul oferă resurse financiare, CupruMin, în schimb, achită cu produsul finit. Preţul la care se va tranzacţiona produsul finit va fi corelat cu evoluţia preţurilor pe pieţele bursiere internaţionale”, a spus Vosganian.

El nu a oferit detalii cu privire la procedura de selecţie a investitorului, dar a precizat că îşi propune ca investitorul să fie identificat până la jumătatea acestui an.

În primăvara anului trecut, CupruMin a fost oferit la vânzare cu un preţ de pornire de 57,3 milioane euro, dar privatizarea a fost oprită din cauza neînţelegerilor cu Roman Copper, câştigătorul licitaţiei. Reluarea procesului de trecere în proprietate privată a Cupru Min a fost asumată în discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional.

78 Responses to “Incepe actiunea “Cuprumin””

  1. un liberal optimist spune:

    @Tiberiu,
    Da, dar la luat peste picior micul Titulescu imediat. Ceea mi se pare de-adreptul scandalos este ca aceste preconizate prospectari, eventual exploatari au loc in zone aride, cu deficit de ape freatice.

  2. Pacala spune:

    @tiberiu,
    Nu intelegi. Am o fabrica mare, astra vagoane. care produce 60% din materiale proprii. Lucreaza 3 luni la un vagon, primeste in a 4 luna banii. Intre timp, 40% din subansamble le livreaza ateliere fabricute. Care vor banii de la astra in acele 3 luni cat se fabrica vagonul. Si care primesc bani doar fara tva, altfel, astra arad trebuie sa plateasca tva in avans fara a avea incasari. Astra arad avea 400 furnizori. TVA-ul in avans trebuia suportat de astra ca firmele 400 la numar sa il plateasca in avans statului. Nu zau, si banca de era astra vagoane nu putea sa lucreze asa. Asa ca nu inteleg unde vezi tu ca raman banii la agentul economic si care sa profite de ei. Nu, tiberiu, statul vrea sa incaseze tva pe lantul fiscal la o marfa inca nelivrata. nu se poate… e ca si cand un salariat ar plati darile la asigurari sociale pe intai ale lunii si ar lua leafa pe 30 ale lunii aceleiasi.

  3. @ tiberiu
    februarie 28, 2013 la 4:58 pm

    Sa inteleg ca delfinii sunt mai importanti decat romanii???

    NU trebuie nici macar incepute forarile, chiar nu v-ati saturat de atata jaf in tara aceasta???

    Romani DESTEPTATI-VA, TARA VI SE PRADUIESTE !!!

  4. tiberiu spune:

    @Pacala
    pai chiar din exemplu tau rezulta ca TVA datorat furnizorilor de subansamble raman la “Astra” timp de 4 luni.Aceste lichiditati “Astra” le poate folosi pentru a comanda noi subansmble care sa le aiba in stoc pentru viitoare comenzi.Caci la o comanda mai mare “astra ” poate obtine discounturi.De aici rezulta cateva avantaje : firmele care produc subansamle pentru “Astra” pot avea comenzi suplimentare care vor produce TVA suplimentar in viitor,iar pretul vagoanelor va scadea prin reducerea pretului subansamblelor de vagoane.Din scaderea pretului de desfacere al vagoanelor “Astra ” va deveni mai competitiva si are sanse sa-si sporeasca desfacerea ,inclusiv un TVA suplimentar in viitor.
    Acesta este numai un scenariu care mai depinde de multi alti factori,dar un scenariu optimist.

  5. Pacala spune:

    un liberal optimist,
    nu este chiar asa. nu avem legislatie, nu avem organisme de supraveghere nu avem nimic care sa reglementeze forarea de sist. In plus, desi zonele par aride, panzele freatice de adancimi mari la sute de metri, exista, sunt adevarate rauri subterane. deja la 200 de metri un put poate furniza apa pentru sute de oameni, debite mari…

  6. Pacala spune:

    @tiberiu,
    astra nu a livrat inca vagonul, nu a primit banii plus tva ca sa factureze mai departe tva. nu ii ramane nimic… asta cu numar mare de vagoane livrate si discount spune-i lui Astra, care se chinuie sa gaseasca piete… daca toata lumea ar comanda vagoane si locomotive ar fi super…

  7. Pacala spune:

    @VV,
    Si dupa aia maestrul se supara ca il ia “presa” la tinta:
    ” Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a afirmat joi ca este nevoie de explorarea gazelor de sist pentru “ca sa stim in Romania cum stam”. “În cazul gazelor de şist ar trebui să avem câteva elemente să vedem dacă dezbaterea merită făcută. Am putea să facem o activitate de explorare ca să ştim în România cum stăm, astfel încât mai târziu să procedăm şi la exploatarea cu ajutorul tehnologiilor noi”, a spus Vosganian, arătând totodată că este nevoie de avize de mediu”, a spus Vosganian.”

    Pai maestre, aveti pe cineva de la dvs din minister care sa stie tehnologiile noi, care este legislatia, in ce baza se pot da avizele de mediu etc?

  8. tiberiu spune:

    @Marian Nicolae
    Doamne fereste sa nu se tina cont de oameni.D-l Vosganian a spus f. clar ca nici exploatarea gazelor de sist nici Rosia Montana nu se vor face fara avizele de mediu care sa garanteze ca mediul nu va fi poluat in mod periculos pentru oameni si natura.
    Pe de alta parte nu trebuie ignorate resursele.Iata de zeci de ani se extrage titei si gaze prin platfdorme maritime. Industria,carburantii arsi in motoarele autovehicolelor polueaza mediul,dar nimeni nu s-a gandit inca sa sisteze circulatia auto.In orice activitate umana sunt si riscuri.Riscurile de mediu trebuie cantarite responsabil in raport cu beneficiile economice.

  9. tiberiu spune:

    @Pacala
    Eu vorbesc de banii de TVA pe care “Astra ” NU-I PLATESTE furnizorilor timp de 4 luni,bani care sunt disponiobili pentru operatiuni financiare profitabile (dobanzi) sau pentru noi comenzi in avans care vor produce un spor de TVA mai tarziu.
    Mie mi se pare o initiativa promitatoare.Vom vedea peste cateva luni cu ce rezultate, acum este prematur.

  10. Pacala spune:

    Tiberiu,
    astra nu a incasat banii pe vagon in cele 4 luni, nici tva, dar ar trebui sa plateasca furnizorul pret + TVA…. in cele 4 luni. TVA este 24%, daca va continua treaba, astra (si altii) vor aduce piese de afara, aici le asambleaza, cresc costuri cu 10-15% dar nu cu 24%…

  11. tiberiu spune:

    @Pacala
    Daca “Astra” plateste TVA furnizorilor inainte de a incasa banii pentru vanzarea vagonului nu este in regula.Ar trebui ca acele produse care se afla blocate pe un circuit economic care nu si-a produs inca efectul financiar sa fie pasuite de plata TVA pana la producerea efectului finaciar,vanzarea vagonului la beneficiar.
    Poate ca se procedeaza asa,nu stiu.

  12. Pacala spune:

    @tiberiu,
    Da, ai inteles, si nu, nu este in regula. Si astra si alti mari producatori vor rezilia mii de contracte, miliarde eur rulaj, sute milioane eur neincasate de stat. Dap, gandire a la voinea si chitoiu. Banuiesti ca micii producatori de subansamble nu mai fac afaceri trimit oameni in somaj etc. Iar aici vb de privati care vor falimenta sau vor suspenda activitatea. Plus ca pentru oamenii in somaj statul incaseaza ciuciu impozite…

  13. un liberal optimist spune:

    @Tiberiu,
    Sa presupunem ca eu m-am calificat ca instalator. Pana sa-mi gasesc clientii, eu trebuie sa-mi cumpar macar sculele de baza. Merg la magazinul specializat, mi le cumpar si platesc TVA. E riscul meu de investitii. La inceput castig atat de putin incat nici nu-mi acopar investitia initiala(una foarte mica). Evident ca vanzatorul de scule nu ma asteapta pana imi gasesc clienti. Exemplul acesta este unul real. Instalatorul de care-ti vorbesc plateste si acum rate la banca(riscul si l-a asumat nevasta ca avea serviciu).

  14. emi spune:

    Pe orice factura apare si TVA. Se considera ca 25 de zile (de la sfarsitul lunii pana la obligatia de plata) sunt suficiente pentru incasarea TVA. De aceea firmele care nu au in avans un capital solid nu rezista. Imprumutul la banci e o metoda sigura de terminare a afacerii. “Negustorii de timp” aveau prin 1994-1996 dobanda de peste 120%. In acelasi ritm se deprecia si stocul de marfa. Dar bineinteles si inflatia era de vina.

  15. tiberiu spune:

    @Pacala
    Eu am incredere ca Voinea e baiat destept si bine intentionat.Sunt convins ca in ministerul de finante sunt oameni isteti si vor face corectiile necesare daca vor observa deficiente.

  16. emi spune:

    Si inca ceva. La un moment dat, aparuse o metoda de calcul alambicata pentru plata TVA mai tarziu. Am avut control. Nu l-a interesat pe domnul inspector DGFPS calculul prevazut in Lege. A calculat penalitati. De atunci am stiut ca Legea in Romania este doar pentru fraieri. Era presedinte domnul Emil Constantinescu…

  17. tiberiu spune:

    @Un liberal optimist
    In controversa mea cu @Pacala era vorba despre un circuit economic reptetitiv,precum spre ex. fabricarea de vagoane la “Astra ” .Eu sustineam ideea ca “Astra” ar trebui sa fie scutita de la plata TVA pentru furnizorii de subansamble(si furnizorii de asemenea) pana cand “Astra” incaseaza banii pentru vagonul vandut.
    In acest timp “astra” poate obtine profit din operatiuni financiare sau poate comanda suplimentar subansamble ceeace va da de lucru la furnizori si va produce TVA suplimentar viitor.In realitate nu stiu daca asa se peterec sau nu lucrurile.

  18. Pacala spune:

    @tiberiu
    Aici sunt la mijloc zeci de mii de firme cu sute de mii de angajati. Industrie in principal. Adica domeniul lui vv. Daca voinea si chitoiu sau mamele lor sau mai stiu ce specialistii lu peste au la finante au facut o incercare, nu astepti trei luni. Vezi direct, prin sondaj. Intrebi astra, dacia, electroputere ce spete au si remediezi. Poate sa incerce maestrul sa fie si alba ca zapada, nu doar cenusareasa, ca nu se mai poate repara nimic. Uite la mechel, statul nu poate face nimic. Sunt privatu care au dat faliment.PUNCT. Ajutoare de somaj, ura si la gara. Pai daca nu gaseste maestrul privat la oltchim ce crezi ca se intampla? Totul la fier vechi…la fel la cuprumin.

  19. un liberal optimist spune:

    @Pacala,
    Cred ca privatu e mai destept decat statul.Uzinele Mechel s-au inchis din lipsa de comenzi, in special in mUE. In aceeasi situatie se afla toata siderurgia europeana. Cu siguranta le vor conserva si-si vor pastra angajatii de baza. Maestrul s-a si intalnit cu cumparatorul.Nu dai la fier vechi niste utilaje foarte scumpe. Astepti zile mai bune.Nici instalatorul din poveste nu-si vinde sculele daca piata lui e slaba. Pastreaza sculele, isi cauta un job, isi onoreaza inafara programului de lucru comenzile intamplatoare, asteptand piata sa-si revina.

  20. emi spune:

    Da, multe firme si foarte multi angajati. Pe care ii platesti chiar daca nu fac nimic. Cu ce bani? Pai, ca si bok, te imprumuti la FMI. Cine va plati? FRAIERII.

  21. un liberal optimist spune:

    @Pacala,
    Nu-i duce grija lui Electroputere:are proprietar privat si a si incheiat un contract cu CFR Calatori de 1,2 mil e, pentru reparatii locomotive. Are in plan sa reia productia de locomotive.

  22. Pacala spune:

    @un liberal optimist,
    daca un combinat siderurgic nu mai functioneaza poti sa il darami, nu exista conservare. Nu poti opri furnalele ca un aragaz. plus altele care decurg din conservare, datorii curente, datorii restante, penalitati. Asa si cu mechel. Si sunt 5 combinate +laminatoare +altele. Cate despre electroputere cu comanda de care zici, este nimica, firimitura, de banii astia repari 10 locomotive sau cumperi 2 mai noi.

    @emi
    confunzi privatul cu statul. Statul incaseaza de la privat taxe si nu il ajuta. Privatul deruleaza banii prin banci si se imprumuta la banci. statul se imprumuta cat vrea si de unde, ca plateste prostimea.

    vedem noi, in aprilie. sa vezi placere de demonstratii… la bulgari a inceput treaba…

  23. emi spune:

    Da, dictatura proletara. Vezi, de aceea eu daca voi mai pune vreodata pe picioare o firma, nu voi angaja pe nimeni, voi lucra doar cu masini. Masinile nu saboteaza productia, nu fac greva, trebuie doar sa inveti sa le intretii. Oamenii nu-si respecta locul de munca.

  24. tiberiu spune:

    Un interviu frumos la A3 cu mama lui V. Ponta. O persoana extrem de placuta, inteligenta, echilibrata.
    De notat mama ;lui Ponta a votat pana in 2009 cu liberalii !

  25. un liberal optimist spune:

    @VV,
    Puneti-va ordine in propria gospodarie. Coordonati-va si cu cei 2 ministri delegati, astfel incat tot ce iese din minister sa fie in prealabil discutat in guvern. O televiziune s-a dus pe teren la cei vizati; oamenii erau consternati, furiosi, blazati. Sigur, pana la urma conferinta de presa a fost utila pentru ati oferit si informatii de interes public!