Pozitia PNL fata de Legea educatiei si situatia dezastruoasa a bugetului national

Declaratie Varujan Vosganian, in urma intrunirii Consiliul Național Executiv al Partidului Național Liberal de ieri, 29 martie, care a luat în discuții câteva chestiuni de actualitate de natură politică și, potrivit atribuțiilor sale, a rezolvat câteva probleme de natură organizatorică.

 Printre cele dintâi a fost decizia pe care am luat-o și care fusese prefigurată deja de săptămâna trecută privind depunerea unei moțiuni simple pe tema educației. Colegul nostru din Consiliul Național, Andrei Marga, a făcut o prezentare a temelor de fond ale acestei moțiuni simple, care se referă la situația de ansamblu a învățământului românesc, la modul în care este el finanțat, la faptul că veniturile profesorilor scad în continuare și la consecințele sociale privind relația precară dintre guvern și partenerii sociali. Moțiunea simplă va fi depusă de grupul parlamentar din Senat și probabil că în săptămâna viitoare vom asista și la dezbaterea publică în măsura în care președintele Senatului, Biroul Permanent al Senatului vor programa dezbaterea săptămâna viitoare. Noi vom face toate demersurile astfel încât depunerea moțiunii simple să permită dezbaterea ei săptămâna viitoare.

A doua chestiune a fost cea privind poziția PNL față de prezentarea pe care Dominique Strauss-Kahn o va face în fața Camerelor reunite. Decizia noastră a fost aceea de a participa la această ședință în plenul celor două Camere și sigur că, potrivit procedurilor, grupurile parlamentare reunite vor desemna și o persoană care să ia cuvântul.

În al treilea rând am discutat despre situația bugetului național. Am făcut o informare cu privire la situația dezastruoasă în care se află bugetul țării după luna februarie. Trebuie să menționez că luna februarie a înregistrat un trist record. În perioada de post-tranzitie a fost cel mai mare deficit bugetar pe care România l-a înregistrat din 1990 încoace ca procent în Produsul Intern Brut și probabil că de foarte multe decenii nu am mai avut o astfel de situație în luna februarie. Trebuie să vă informez că deficitul înregistrat în luna februarie a fost la nivelul bugetului consolidat de aproape 6 miliarde de lei și dacă socotim numai bugetul guvernamental, adică bugetul de stat și bugetele sociale, deficitul se ridică la uluitoarea sumă de 8 miliarde de lei, ceea ce pune sub semnul întrebării atât deficitul pe întregul an și capacitatea acestui guvern, care în primele două luni nu a cheltuit pentru investiții decât 200 milioane de euro, de a onora responsabilitățile fundamentale ale statului. Faptul că această situație dezastruoasă a lunii februarie despre care noi aflăm acum, pentru că datele se dau cu mare întârziere de către Ministerul Finanțelor Publice, se suprapun peste vizita lui Dominique Strauss-Kahn sper eu vor face ca Fondul Monetar Internațional să aibă o abordare mai realistă cu privire la situația din România și la modul în care guvernul își realizează atribuțiile.

 În legătură cu neparticiparea la dezbaterea de ieri privind Legea educatiei, vă reamintesc că Partidul Național Liberal a mai avut o opțiune similară în timpul fostei guvernări Boc când de asemenea președintele Camerei Deputaților a organizat o astfel de întâlnire. Noi socotim nepotrivit ca o astfel de consultare să aibă loc fără să existe un punct de vedere oficial al guvernului care să fie materializat printr-un proiect de lege. Am considerat că este doar o tentativă de imagine și noi nu suntem agenți de propagandă ai guvernului pentru a participa în acest fel la dezbateri, fără să existe în prealabil consultarea în cadrul Consiliului Economic și Social, consultarea cu partenerii sociali, consultarea cu structurile profesionale din învățământ și rezolvarea unor chestiuni urgente care sunt deja de o stringentă actualitate.

Având în vedere toate aceste lucruri, socotim că încă guvernul nu și-a făcut datoria și nu credem că grupurile parlamentare trebuie să participe la un astfel de simulacru, care să arate că guvernul își face treaba atunci când el nu o face. Socotim că este așadar un exces procedural și nu participăm la astfel de dezbateri decât daca ele au la bază o poziție oficială a guvernului materializată printr-un act normativ. Atragem însă atenția că, cel puțin potrivit declarațiilor de până acum ale guvernanților, se prefigurează unul dintre cele mai slabe proiecte legislative care ne aruncă cu mulți ani în urmă, care amenință autonomia universitară și care ignoră unele dintre principiile importante de organizare a actului educațional.

Acțiunea a inceput ieri și sperăm ca până la finele săptămânii să o finalizăm astfel încât să putem depune textul moțiunii.

7 Responses to “Pozitia PNL fata de Legea educatiei si situatia dezastruoasa a bugetului national”

  1. MARIN spune:

    Mi-as fi dorit sa-i transmit reprezentantului FNI, vis-a-vis de situatia grea in care a ajuns tara noastra si pentru a sta linistit:

    “PROMISIUNEA UNUI PENSIONAR NESIMTIT”

    Văzând paguba pe care
    O produc acestui PIB,
    Vă promit la toţi că, astăzi,
    Ma declar un NESIMŢIT !

    Vă promit că, tot de astăzi,
    În munţi am să plec subit.
    Să mănânc doar crengi şi frunze,
    Căci avem un PIB RANIT.

    Vă promit că, drept pedeapsă,
    N-o să merg pe-autostrăzi.
    Voi fi pe cărări de munte,
    Unde tu, n-o să mă vezi.

    Vă promit că-n astă lume
    Voi fi doar observator,
    Căci un NESIMŢIT ca mine
    Nu vă e de ajutor.

    Am greşit că-n tinereţe,
    Militar am vrut să fiu.
    Nu credeam că-n astă viată.
    NESIMŢIT, eu am să fiu.

    De-ar fi ca, să întorc viaţa,
    Şi de la-nceput s-o iau,
    VĂ PROMIT, m-aş face iarăşi.
    “NESIMŢIT”, căci asta vreau !

  2. MARIN spune:

    rectific: in loc de FNI se va citi FMI

  3. Jimmy spune:

    @ Marin

    Așa cum ne-ați obișnuit, puțină poezie nu strică, la rana crizei prelungite.

    @VV

    Sper ca politica propusă de dumneavoastră și aprobată de BPC să aducă ameliorarea situației actuale a românilor. Mă simt cu adevărat reprezentat de politicile promovate de PNL. Doamne Ajută!

  4. Barosanul spune:

    Domnule Vosganian,

    Prezentarea si Analiza facuta de domul Marga in interventia Domniei sale la Antena 3, de aseara la emisiunea Sinteza Zilei, a fost FOARTE Pertinenta si de o Claritate rar intilnita. Felicitari Domniei Sale!!

    V-as sugera sa postati pe blog transcriptul acelei interventii si chiar membri PNL sa o studieze ca model de comunicare si analiza punctuala.

    V-as sugera sa postati pe blog o chintesenta a Motiunii pe Educatie pt informarea vizitatorilor.

    Am apreciat foarte mult Refuzul Participarii PNL la dezbaterea de ieri privind Legea Educatiei unde s-a vrut a fi un ‘endorsment’ (o aprobare) a Parlamentului printr-o procedura mirsava. Ma refer la organizarea dezbaterii sub auspiciul Camerei Deputatilor.

    Problema PNL a fost cea de comunicare a mesajului.

    Apropos, de comunicare v-as sugera sa studiati prezentatrea Dumneavoastra, a concluziilor la iesirea de la Cotroceni, cind ati condus delegatia PNL.

    Daca e nevoie va voi explica.

    Poate ca ar fi interesant sa discutam despre comunicare pe blog.

    Iar Gelu are dreptate in ceea ce priveste maximalizarea Internetului ca Mijloc de Comunicare.

  5. cris spune:

    @ Barosanul

    Stiam eu ca se va intimpla ceva bun cind am vazut ciresii infloriti ieri: au venit primavara si barosanul.

    Cred ca te referi la doua lucruri: comunicare si zgomot (noise). Comunicare inseamna transmisie de informatie, dar nu oricum; inseamna, mergind spre radacina latina, “a pune in comun” in acest caz informatia, deci a crea legaturi, punti, in acest caz la nivel social. Presupune existenta unui mesaj, a unui punct de origine, mod de codificare/ transmisie ( si deci a unor reguli comune de codificare a informatiei), receptor si feed-back. Cred ca Gelu se refera mai mult la zgomot, adica la ceea ce polueaza si impiedica transmiterea informatiei. OK, urmeaza-ti gindul, comunica…