Sfanta demagogie

 

Citesc un text al lui Vladimir Tismaneanu in Evenimentul zilei din 1 aprilie 2010. El poarta titlul “Ceasul claritatii morale”. Un comentariu al acestui articol ne poate arata cat de periculoasa este neintelegerea sensului clipei istorice pe care o traim si incotro ne duce daca, asa cum zice autorul, nu ne potrivim, cu adevarat, ceasurile dupa fusul orar al claritatii morale. Nu stiu, insa, daca avem cu totii, in vedere aceeasi ora exacta, atunci cand mergem la intalnirea cu legile morale.

 

Textul lui Tismaneanu are ceva din tonul inflacarat si ultimativ al mesajelor revolutionare ale anilor cincizeci. Continutul e, fireste, anti-comunist, dar daca punem negatia, ca in legile lui Morgan din teoria multimilor, putem da peste un frumos pamflet de la Scoala  de literatura, de pe vremea cand Labis inca nu se dumirise cum e cu comunismul. Ascultati: “Există momente în istorie când timpul se accelerează. Este ceea ce se petrece acum în România. După ani de zile de torpoare, de boicotare, sabotare şi sfidare a revendicărilor legitime ale societăţii civile, ale forţelor anti-totalitare, iată că mobilizarea civic-democratică dă, în fine, roade.” Sau “Votarea Legii Lustraţiei va fi o încercare revelatoare pentru clasa politica din România la două decenii de la prăbuşirea oficială a regimului comunist. Vor cădea măştile.  A sosit momentul ca statul de drept să aşeze lucrurile în matca lor firească.

Forţele politice democratice au acum prilejul să-şi afirme deschis valorile. Testul va veni curând. Se vor despărţi, limpede şi categoric, apele.”

 

Poate ca acest ton ar fi fost nimerit in anii ’90, pe vremea cand, cu aproape douazeci de ani mai tineri, ingrosam randurile manifestantilor din Piata Universitatii. Ori poate la inceputul deceniului urmator, cand PSD si PRM ocupau trei sferturi din fotoliile parlamentare. Dar acum?!? Iata ce spune Tismaneanu: “Întâlnirea dintre exponenţi proeminenţi ai societăţii civile şi doamna Roberta Anastase a rezultat în angajamente cruciale pentru viitorul democraţiei româneşti.” Autorul nu se/ne intreaba de ce era nevoie de aceasta intalnire? Iata de ce era nevoie, pentru ca aceeasi Camera a Deputatilor, cu majoritatea reprezentata de doamna Roberta Anastase, blocheaza de multa vreme Legea lustratiei, aflata la votul final. Pentru ce trebuia Doru Maries sa reia in ianuarie 2010 greva foamei  cautand adevarul despre revolutie si mineriade? Doar Ion Iliescu nu mai este presedintele Romaniei!?!

 

Probabil ca daca Doru Maries si Asociatia 21 Decembrie nu continuau miscarile de protest, lucrurile ar fi ramas tot asa in ce priveste Legea lustratiei. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca nu inteleg de ce o initativa legislativa care a trecut toate procedurile parlamentare mai trebuie sa astepte pana in 20 mai pentru a fi votata?

 

Daca mai era vreo urma de indoiala in legatura cu atasamentul lui Vladimir Tismaneanu, iata randurile de final, scrise cu aceeasi infierbantare revolutionara: “La antipodul statului de nedrept, deci al celui comunist, se află statul de drept. Este o construcţie în raport cu care toţi omenii de bună credinţă trebuie să se simtă solidari şi responsabili. E nevoie de legi precum cele recomandate în Raportul Final al Comisiei Prezidenţiale. 

Este nevoie de legi reparatorii pentru victimele abuzurilor comuniste.  Este nevoie de adoptarea legii de reducere a pensiilor securiştilor şi activiştilor. Cei care au crezut că pot fereca şi batjocori la nesfârşit adevărul   s-au înşelat.”

Eu, daca citesc bine, inteleg ca cei care batjocoresc si fereca adevarul sunt Traian Basescu si Roberta Anastase, pentru ca impotriva lor s-a ridicat protestul societatii civile. N-am auzit pana acum ca protestele vreunei societati civile democratice sa se indrepte impotriva opozitiei. Liberalii, care au initiat legea lustratiei, nu au, desigur, si cheile arhivelor. Am vazut bine la alegerile prezidentiale cat de usor ii este lui Traian Basescu sa mobilizeze structurile informative. Nu cred ca e mai dificil sa scoti la iveala cateva dosare, decat sa mobilizezi serviciile de informatii interne si externe, pe cel de telecomunicatii speciale ori ambasadele pentru a sensibiliza votantii de pretutindeni si a tine socoteala voturilor. Cine altcineva poate fereca si batjocori adevarul, daca nu chelarul si chelareasa care tin cheile pivnitelor cu dosare? Ori, noi stim bine cine sunt chelarul si chelareasa.

 

Am, insa, sentimentul ca Vladimir Tismaneanu s-a gandit exact pe dos, si anume ca oamenii de buna credinta (am mai auzit sintagma asta!) sunt sustinatorii lui Traian Basescu si ca e nevoie de legi reparatorii pentru victimele abuzurilor, cum scrie in Raportul Comisiei Prezidentiale. Il informez pe domnul Tismaneanu cu astfel de legi exista, numai ca oamenii de buna credinta de care vorbeste domnia sa nu le prea respecta. In anul 2008, guvernul liberal a acordat despagubiri, in bani si actiuni, pentru repararea unor abuzuri din perioada comunista de peste 4 miliarde de lei. In 2009, nivelul reparatiilor a scazut de peste zece ori, la nivelul a trei sute si ceva de milioane de lei!!! In diverse stadii de procedura sunt inca solicitari de ordinul a peste opt miliarde de lei. Cine batjocoreste adevarul si sfideaza Raportul final, domnule Tismaneanu? Sunt de accord cu dumneavoastra ca pensiile securistilor si activistilor trebuie reduse. Dar asta nu trebuie folosita ca pretext pentru a lovi in drepturile castei militare, in incercarea disperata de a reduce fondurile de pensii.

 

Impartasesc multe din cele ce le-ati spus, domnule Tismaneanu. Nu sunt, insa, de acord, cu tonul dumneavoastra de infierare revolutionara care incearca sa transforme pe oricine i se opune lui Traian Basescu in antidemocratic, batjocoritor al adevarului, oameni de rea credinta de pe fetele hade ale carora mastile trebuie sa cada. Iar conducatorii acestei tari, in vremea carora se intampla toate astea – blocarea legii lustratiei, ignorarea drepturilor persoanelor indreptatite sa primeasca despagubiri, dispretuirea gestului lui Maries pana la ultima limita, deschiderea cu taraita a arhivelor s.a. – sunt apostolii statului de drept. Aceasta demagogie sa fie ceasul claritatii morale pe care il speram?

 

 

 

 

77 Responses to “Sfanta demagogie”

 1. lorduljohn spune:

  @VV

  textul dlui Tismaneanu evidentiaza inca o data structura sa bolsevica. Intr-adevar tonul articolului si declamatiile insirate imi aduc aminte de infierarile anilor ’50. Legea Lustratiei vine suficient de tarziu, in asa fel incat lustrabilii si-au aranjat timp de 20 de ani apele. Despre fatarnicia dlui Tismaneanu au mai scris si altii (vezi http://culianu.wordpress.com/2009/05/04/comisarul-tismaneanu-se-intoarce-mircea-platon/). Citez din articolul mentionat:
  “Ceea ce mã intereseazã e cã dl profesor Tismãneanu, un om de stânga, pretinde cã e de dreapta şi încearcã sã redefineascã dreapta româneascã în acord cu valorile stângii.”
  si finalul:
  “Dl Tismãneanu nu e rãspunzãtor pentru ce a fãcut tatãl domniei-sale. Dar se face vinovat de folosirea aceleaşi retoricã. Ieri de stânga, azi de “dreapta”, douã generaţii de Tismãneni au folosit aceastã retoricã pentru a-i proslãvi pe mai-marii zilei şi a pune lacãt pe conştiinţa româneascã. Deci întrebarea mea e: pânã când?”

 2. lorduljohn spune:

  si pentru a intelege cine este si ce face dl Tismaneanu, iata seria de polemici “O fantoma bantuie Europa: Vladimir Tismaneanu”:

  http://culianu.wordpress.com/2009/08/09/o-fantoma-care-bantuie-romania-vladimir-tismaneanu-de-mircea-platon/

  • @lorduljohn

   Nu Vladimir Tismaneanu este problema, ci acest tip de atitudine care nu este numai al lui, ci si al lui Liiceanu, al lui Andrei Cornea, al Rodicai Culcer, al Rodicai Palade etc.etc. Revista “22″ a devenit un fel de gazeta de perete a PD, punand laolalta eticismul anilor 90 cu anticomunismul, cu autocratia pedista si cu demagogia.

 3. [...] “Sfânta demagogie” By Dorin Tudoran http://vosganian.ro/?p=405 [...]

 4. Jimmy spune:

  Mă cutremur la gândul că insula de bun simț este din ce în ce mai mică, iar oceanul demagogic este din ce în ce mai violent. În zilele de după Paște, Doamne ce ne așteaptă?

  • @Jimmy

   Ceea ce ii spuneam si lui Adrian Mai avem cativa ani de respiro caci Elena Udrea, potrivit propriilor declaratii, nu este INCA pregatita sa devina presedintele Romaniei.

 5. adrian spune:

  N-am citit ce spune dl Tismaneanu si cred ca nici nu voi citi. Insa ceea ce ati selectat dumneavoastra aici poate seamana cu anii “90 dar cred, mai curand, ca transpira spiritul propagandistic din anii ’50 dupa cum remarca si @lorduljohn …
  Scarboase vremuri traim …

  • @adrian

   In acest fel de se conduce acum institutia care cerceteaza crimele comunismului. Dar fiti linistiti, potrivit propriilor declaratii, Elena Udrea nu este INCA (!?!) pregatita sa devina presedintele Romaniei.

 6. Radu Humor spune:

  Atata nesimtire numai la odrasle de comunsti sositi pe tancuri rusesti mai poti intalni in ziua de azi !

  • @Radu Humor

   Nu as veni cu acest tip de argumente. Nici nu se poate nega influenta pe care atmosfera copilariei o are asupra personalitatii umane. Nu-mi plac accentele prea groase. Sinceritatea nu are nevoie de tonul acesta exagerat. De aceea am suspectat comentariul lui Tismaneanu de demagogie.

 7. Radu Humor spune:

  Pana la urma o sa ajungem sa vorbim noi in “soapte” si astia sa-si urle
  “patriotismul” pe care-l tot flutura la diferite ocazii !
  Vorba cuiva :
  Pana cand ?!

 8. Eli spune:

  Elena Udrea nu este predatita sa devina presedinte si mi se pare normal ea nu ia aceasta functie ca pe o joaca. I se pare normal ca persoana care accede la aceasta functie sa aiba o experienta vasta in politica ori ea inca se ocnsidera la inceput de cariera. SI trebui sa recunoastem este un inceput foarte promitator.

  • @Eli

   Daca e o ironie, atunci e inspirata. Daca, insa, vorbesti serios si mai sunt multi altii care iti impartasesc seriozitatea, atunci avem, intr-adevar, o problema. Ca inceputul e promitator ( ma rog, nu e chiar inceput) se vede cu ochiul liber, intrebarea este pentru cine e promitator si care e promisiunea de care vorbim?

 9. Barosanul spune:

  Domnule Vosganian,

  Udrea e foarte pregatita sa devina Presedinte (nu presedinta). Pregatirea o v-a face Besecu cu Noua Securitate, care apropos astazi si-a mai rechemat 2 PNL-isti la matca, dar asta e bine cu cit mai multi acolo cu atit mai curati in PNL si PSD.

  Asa ca a nu se subestima pregateala lui Udrea. Daca ea nu e pregatita o vor pregati altii si vor pregati ei alegerile sa iasa Udrea, iar aceasta odata iesita Presedinte o v-a INCALECA Basescu cum vor muschii lui.

 10. Barosanul spune:

  Cu scuzele de rigoare pt intirziere,urez tuturor Multa sanatate si o viata cit mai Luminata.

 11. lorduljohn spune:

  @VV

  Nu sunt adeptul vinilor colective si nici al meritelor colective. De aceea nu ne intereseaza obarsiile lui Volodea. Ne intereseaza dopar mecanismele de gandire si anumite “pattern”-uri Prin urmare tipul de atitudine al domnului Tismaneanu este imputabil lui, iar atitudinile onorabililor Mihaies, Culcer, Ungureanu, Liiceanu, etc sunt imputabile lor si nu revistei 22.

  @I.B.

  Spoiala nu poate niciodata sa acopere adevarul. Apartenenta PD la fostul FSN si aderenta sa la valorile stangii se devoaleaza zilnic prin invocarea pemanenta a “celor multi”. Daca in pofida acestor evidente, cicisbeii pedelisti repeta mecanic orientarea de dreapta a cetei lor putem a ne gandi la doua motive: ori “e multi” ori “e ticalosi”.

  • @lorduljohn

   Nici nu ma gandeam sa condamn colectivul revistei 22. Ma refeream, insa, la continutul sau care capata accente cat mai pediste, ceea ce e trist pentru o gazeta care in anii 90 era un stindard pentru doritorii de libertate si de democratie.

 12. Bibliotecaru spune:

  Recunosc că nu ştiu prea multe despre domnul Tismăneanu. Din păcate, blogul domniei sale nu permite comentariul public, nu-i pot adresa, în consecinţă, direct întrebări.
  De aceea am ajuns să mă întreb cum de a ajuns domnia sa depozitarul unor concluzii. De ce este important un text al domnului Vladimir Tismăneanu apărut într-o gazetă?

  Întreb pentru că nu pot să-mi dau seama cum ar trebui să mă raportez eu, ca cetăţean, relativ la spusele domniei sale.

  • @Bibliotecaru

   Textul dlui Tismaneanu este important pentru ca domnia sa este acum director al Institutului pentru cercetarea crimelor comunismului, este coordonatorul Raportului privind condamnarea comunismului si pentru ca este unul dintre promotorii unui curent de opinie care incearca sa faca din partidul socialist PD din anii 1991-2005, fost FSN, stindardul anticomunismului de azi in Romania.

 13. Jimmy spune:

  Tismăneanu sinonim cu impostura. Itzic și eli, fiind liberali suntem toleranți cu părerile altora, dat în același timp este dreptul nostru să combatem ceva, cu care nu suntem de acord. Așa cum tolerăm părerile altora, aceștia au obligația de a ne tolera părerile noastre. NOI SUNTEM ALTFEL !

 14. Jimmy spune:

  @VV

  Nu știu dacă Madam Udrea este cel mai mare pericol pentru România. Mai degrabă acest stil (nerespectarea legilor) care se generalizează, începând cu TB până la cel mai jos nivel. Mergând pe stradă, observ oameni mai nervoși, mai puși pe harță, (unii, foarte puțini) veseli că au mai furat câte ceva ….. Mă cutremur !

  Cum să rezist eu, un om corect și care respect legea, în fața infractorilor (puțini, este adevărat, dar sunt la butoanele puterii) ?

 15. Jimmy spune:

  @ Ene Nicanor George

  Nu credeți că ați comentat, puțin cam mult?

 16. cris spune:

  @ lordul

  Lustratia inseamna a curata prin sacrificiu si a da nume ( “orbii nu au nume”, spune Jose Saramago”). S-ar putea ca domnul istoric sa se refere la alt cuvint, descendent etimologic din aceeasi radacina: lustruitul (spoiala, vopsitul gardului care ascunde leopardul). Nu-i de mirare ca, fiind sclipicios, lustruitul atrage multi oameni (dupa cum spunea domnul Itzic, e parerea multora; deci fiind democrati, probabil, ar trebui ca si restul sa se resemneze).

  Vorbeam de comunicare vs zgomot la un moment dat. Cuvintul defineste (ordoneaza, lucreaza antidezordine/ antientropie ), da forma (descrie si circumscrie, chiar si pune in carantina). Saptamina Luminata – Cuvintul da viata.

  Contrast: In dementze sunt doua fenomene interesante. 1: anumiti neurotransmitatori scad cantitativ (saraceste vocabularul, devine lemnos) 2. anumiti neurotransmitatori sunt in exces – fac zgomot, in asa fel incit, din nou, comunicarea devine imposibila. Rezultatul celor doua fenomene, lipsa cuvintului si zgomotul, este acelasi: neuronii tac si mor, iar apoi moare si omul.

  Avem cam prea mult zgomot (zeflemea, birfa, calomnie, demagogie). Viitorul luminos, asa cum vor dumnealor sa-l construiasca, devine in fapt cam cetos, cam orb si cam dement in ciuda oricaror lustruieli curente as zice eu – in fine, fie-mi iertat, e deformatie profesionala probabil.

  • @cris

   Lustratia vine de la lustru, adica o jumatat de deceniu. Deci lustratia ar fi cam impropriu spus dupa doua decenii. Sa vedem daca pana in 20 mai se vor tine de cuvant. Cuvantul da viata.

 17. lorduljohn spune:

  @VV

  Problema este ca unii se dau de dreapta folosind intregul arsenal al stangii. Printre acestia il includ si pe dl Tismaneanu si pe recenta sa pupila Mihail Neamtu, prospat numit la IICCMER. Intentia acestor domni nu este sa investighezi crimele comunismului ci, asa dupa cum declara M.N., “să povesteşti în mod convingător chipul durerilor, al iluziilor, al decepţiilor, al erorilor, dar şi al fericirilor insulare sau al entuziasmelor reprimate în timpul dictaturii“ avand in vedere ca „în comunism s-a murit, dar s-au spus şi glume“. Nu am nimic impotriva sa fie numit dnii Neamtu si Tismaneanu la Institutul de investigare a glumelor comunismului.
  Practic ei nu se vor ocupa de investigarea crimelor comunismului, ci vor face o istorie literara a comunismului dupa cum tot dl. Neamtu declara: „în particular, comunismul românesc a prilejuit pe lîngă naşterea sinistrelor lagăre de muncă ale Deltei Dunării şi contra-reacţia timidă a unor poeţi simbolişti sau onirici (de la Gellu Naum pînă la Leonid Dimov)“.
  Cum pot crede in sinceritatea si chiar valoarea morala a tandemului Tismaneanu-Neamtu in momentul in care cel din urma, la o conferinta sustinuta la Woodrow Wilson International Center for Scholars, a vorbit pret de o ora despre dizidenta dlui Plesu in perioda 1971-1989, in comentariile dezaprobatoare ulterioare ale moderatorului si ale unor participanti. Nu contest aici doxa dlui Plesu ci evidentiez nevoia unora (tismaneanu, neamtu, etc) de a pupa dosuri. Da, GDS si revista 22 a fost initial o oaza de libertate si chiar de democratie. Insa in scurt timp am observat ca si stanga face parte din democratie.

 18. lorduljohn spune:

  @VV

  Si pentru a nu lasa neargumentate afirmatiile de mai sus, in privinta dlui Tismaneanu, iata care este prima carte lansata sub egida IICCMER de cand acesta a preluat conducerea: “Principalele curente ale marxismului. Vârsta de aur” de Leszek Kołakowski.
  Cu alte cuvinte suntem din nou invitati sa analizam critic ‘valorile’ stangii, studiind asiduu bibliografia stangii. Concluzia la care trebuie sa ajungem cu totii este: Comunismul a fost o mistificare a socialismului. Socialismul este bun dar, a fost gresit interpretat de unii. Este ceea ce dl. Iliescu declara in dupa amiaza zilei de 23 decembrie 1989: Ceausescu “a intinat valorile socialismului si comunismului”.

 19. Corina spune:

  Eu nu cred ca ar trebui sa o judecam atat de aspru pe Udrea. Eu nu fac politica si vorbesc stric din ce informatii primesc din presa, indiferent de forma ei. Mie chiar mi se pare ca Udrea face progrese. Se implica foarte mult, citesc la 2-3 zile despre noi proiecte de promovare a Romaniei care ii apartin. Pentru mine asta conteaza in loc sa vad scandaluri mediatice cu politicieni in sfarsit vad si pe cineva muncind.

  • @Corina

   Nu cred ca “aspru” e termenul cel mai potrivit. Si eu nu judec pe nimeni. Mi se pare doar usor exagerata atentia care se acorda acestui subiect. Dar daca in sfarsit cineva munceste pentru Romania si acel cineva este doamna Udrea, atunci suntem salvati.

 20. LordulJohn spune:

  @VV
  Rezistenta, da. Dizidenta, nu! Diferenta mare intre cele doua abordari.

 21. Cristian spune:

  Blog profesori PNL4

 22. lorduljohn spune:

  @VV

  Da, au fost unii care au facut dizidenta. Au fost unii care au fost in puscarii. Au fost unii care au fost luati din casele lor si au fost inchisi, torturati, umiliti si chiar ucisi. Au fost unii care si-au vazut anii cei mai frumosi ai vietii risipiti pe zidurile Gherlei sau Aiudului. A fost rezistenta in munti. Despre toate acestea trebuie sa vorbim, nu despre comunism ca despre o perioada cand se puteau spune si glume.

 23. @VV
  Domnule senator,
  Am urmarit destinul nefericit al motiunii de ieri, un destin previzibil de altfel, si asta pentru singurul motiv ca in parlament se contureaza de la o zi la alta o majoritate din ce in ce mai confortabila pentru ei si mai stanjenitoare pentru noi. Ceea ce parea o epurare chiar benefica a partidelor de opozitie devine acum o miscare menita sa incline serios balanta legislativului pana in punctul critic in care noi, ca alegatori, ne vom pune intrebarea legitima daca chiar ne mai reprezinta. Este josnic si incalificabil acest mod de a face politica pe sub masa. Ma intreb ce gandesc alegatorii care i-au votat pe tradatori? Nu ar fi interesant de stiut? Nu ar trebui grabita procedura de aprobare a unei legi care sa stabileasca acele minime reguli morale si de bun-simt pentru alesii neamului care nu si le-au insusit pana acum? Nu ma mai ingrijoreaza starea invatamantului pentru ca nu e mai grava sau mai putin grava decat starea natiunii. Ma ingrijoreaza faptul ca practic din acest moment aproape niciun gest al opozitiei nu va mai avea gastig de cauza, nu mai putem spera nici la acel minim control care mai era posibil din partea fortelor democrate. Vom asista la un sir intreg de masuri discretionare pe care le vom inghiti una cate una pentru ca nu vom avea incotro. Nu sunt o fire pesimista. M-as bucura sa ma contraziceti macar pe ici pe colo, dar va rog sa nu o faceti decat daca chiar credeti ca lucrurile pot sta si altfel decat le vad eu acum. Doamne-ajuta!

  • @corina chiriac

   Nu e simplu sa blochezi tradarea. Daca o interzici prin lege, parlamentarul va ramane in partidul sau, dar va vota cu ceilalti. Poti prevedea ca daca cineva e dat afara din partidul sau, pierde si locul n Parlament. Mi-e teama insa ca asta ar fi prea mult. E rusinos sa ai peste treizeci de parlamentari care se duc in alta parte. Nu poti nici invoca vointa electoratului, majoritatea celor care au plecat au fost alesi de pe locul doi-trei in colegiile lor, deci alegatorii au votat in majoritate altceva.

 24. lorduljohn spune:

  @corina

  Problema pe care ai sesizat-o e corect analizata. Insa, analiza e incompleta. La nivelul judetului Iasi am trait experienta Cristina Dobre. E drept nu m-am simtit tradat cand a plecat in toamna la PDL, pentru ca nu am votat-o. Am votat cu V. Pambuccian. Atata vreme cat desemnarea candidatilor pentru posturile parlamentare se va face functie de sumele de bani cu care se sponsorizeaza partidul vom avea de-a face cu candidati care au la mana partidul si care vor proceda precum Berca, Banu, Marcutianu, Campanu, etc.

  • @lorduljohn

   Nici macar. Nu-ti inchipui ca dna Dobre a sponsorizat cine stie ce. Pur si simplu partidele nu au putut onora listele cu oameni de caracter. Gandeste-te, inainte la Iasi aveai un cap de lispa la camera si altul la senat. Acum ai nevoie de saptesprezece capete de lista.

 25. transildania spune:

  Excelenta analiza…
  Nu era de asteptat altceva de la domnul care scria
  “Capitalismul nu poate fi nimicit prin vagi reverii, prin revolte dogmatice, prin tranzitii bruste si prin studii metafizice. Singura modalitate de a depasi acest Statu-quo este revolutia socialista, în care clasa muncitoare, condusa de partidul politic revolutionar, va avea rolul principal”
  propagandistul, tot propagandist…

 26. lorduljohn spune:

  @transildania

  Trist este ca daca ii reamintesti aceste lucruri dlui Tismaneanu iti vorbeste de evolutie si transformare, iar daca tot nu pricepi te face nationalist, extremist, legionar si, inevitabil, antisemit, exact ca in anii ’50. Totusi, dl. Tismaneanu ii trece cu vederea dlui Neamtu afirmatiile facute in revista Puncte Cardinale:
  „Să ne mai întrebăm atunci de ce aceşti numeroşi «intelectuali», mulţi dintre ei gazetari, istorici sau analişti politici [...], nu pot înţelege Legiunea şi pe Căpitanul ei? Nu pot înţelege de ce Garda de Fier a fost înainte de toate o mişcare spirituală, o şcoală de refacere a sufletului românesc, în care, după cum spunea Codreanu (ascultând povaţa lui Hristos, Marcu 11, 23), «intră cel ce crede nelimitat» şi rămâne afară «cel ce are îndoieli»”
  Multa fatarnicie!

 27. Bibliotecaru spune:

  @ Varujan Vosganian

  Stimate domn,
  Domnul Tismăneanu nu există ca director, preşedinte sau ce funcţii are domnia sa, este un simplu funcţionar şi atât. Ce spune domnia sa prin publicaţii reprezintă adevărata marcă Tismăneanu (desigur, atunci când nu vorbeşte “pus” de PDL). Vladimir Tismăneanu nu-mi face însă impresia unui om care cunoaşte suferinţa perioadei socialiste. Poate mă înşel şi domnia sa nu reprezintă el însuţi obiectul unei lustraţii.

  Marea problemă a PDL este, în acest moment, cum să dea o lege a lustraţie astfel încât Ion Iliescu, domnul Voiculescu şi alte persoane opozabile PDL, să fie “demne” de purificare, în timp ce domnul Băsescu, domnul Boc, alte persoane dezirabile PDL… nu.

  În România până şi lustraţia murdăreşte.

 28. cris spune:

  TB s-a apucat de lustruit serios se vede: Campania decoratiilor. Acum a mai decorat si doctori. Ha, ha, ha. De primii doi mai treaca mearga, dar Bradisteanu? Pe unde a trecut a distrus: oameni, echipe, munca de zeci de ani; era mai important pentru ‘mnealui sa stearga praful pe sectie, sa “modernizeze” sectiile in timp ce le tinea pe loc din lucrul lor firesc -ingrijirea bolnavilor- cu lunile, si sa-i ameninte pe toti cu “am dosarul tau penal in buzunar”. Ca sa nu mai spunem ca a ajuns chiar el un caz penal (achitat fireste, ca asa se poarta acum, unii cu NUPul altii cu ZDUPul). Ce zice domnul doctor Astarastoaie? Ce luam mai intii, un Reglan de greata, sau un Distonocalm sa nu dam din miini? Caci vorba ceea, restul trebuie sa continue sa lucreze, n-au timp nici de decoratii si nici de greata.

  • @cris

   Nu ma bag in chestia asta ca nu ma pricep, adica la doctori, Dar inteleg ca Basescu utilizeaza acum decoratiile ca nusti cadouri de Pasti pentru prieteni si rude. Chiar, ce zice Astarastoaie? O sa-l intreb.

 29. lorduljohn spune:

  @VV

  citatul lui Transildania e din dl. Boc (1987).

 30. lorduljohn spune:

  @VV

  Sunt si un cititor al revistei Rost, dar si al Romaniei literare, Idei in dialog, Dilema Veche, Ziarul Financiar (de duminica), etc.

 31. penculled spune:

  na-ti-o franta ca ti-am dres-o (sageata) ! e de bon ton sa fii in rand cu lumea buna a antenelor si a (i)realitatii. a-propos, ce mai face gilda ?

 32. transildania spune:

  Citatul este al domnului Tismaneanu si a fost publicat
  În teza sa “Noua Stângă şi şcoala de la Frankfurt”, apărută la Editura Politică a Partidului Comunist Român în 1976 conform nu doar acestei surse:
  http://www.cotidianul.ro/zigzagul_ideilor_lui_tismaneanu-108902.html

  • @transildania

   Culmea e ca am citit cartea asta care a aparut in colectia Dezbateri ideologice, dar nu-mi aminteam ca Tismaneanu a scris-o . Pe vremea aceea Vladimir Tismaneanu era un nume ca oricare altul.

 33. Enurezis spune:

  Offtopic: GUVERNATORUL POLONEZ a declarat acum 1 luna ca FMI a declansat in mod INTENTIONAT criza economica mondiala, prin rapoarte eronate in mod voit, fiindca NU AVEAU CLIENTI!

  Acum, FMI are indatorate TOATE TARILE Europei cu sute de miliarde de euro si dobanzi pe masura, mai putin POLONIA!

  PT TUPEUL Guvernatorului Polonez, si a faptului ca Polonia o duce bine si FARA ”ajutorul” FoNDULUI Monetar International, ASTAZI pe teritoriu rusesc Guvernatorul Poloniei, presedintele, seful de stat major si alti 85 de demnitari si membrii ai stafului polonez mor in accident de avion ?!??! Ratarea pistei de aterizare ?!?!??

  Cit de tampiti ne cred marile mafii internationale?? Este REEDITAREA crimei J.F.K. , ca sa demonstreze lumii intregi ca cine are ciocu mare si se pune contra dorintei de grup mafiot, este ras definitiv si brusc in vazul lumii.

  Sa nu va mire daca anul acesta sau viitor vom auzi de niste imprumuturi colosale cu dobanda preferentiala foarte mica pentru Rusia, acordata de FMI …. o mana spala pe alta…

 34. Jimmy spune:

  Ce tragedie în Rusia!

  Condoleanțe poporului polonez

 35. cris spune:

  Daca pun alaturi “Este vorba de proaspetele afirmaţii venite din Franţa, care spun negru pe alb că medicii români sunt slab pregătiţi. De altfel, vă pot spune că o comisie prezidenţială care evalua sistemul de sănătate din România arată că rata de rateu în diagnostic ajunge la peste 40% în sistemul de sănătate românesc” de pe 29 martie, si decoratiile date 10 zile mai tirziu (hai sa nu ne mai intrebam cui), poate se intelege. Cum poti sa dai decoratii unor oameni pe care i-ai numit timpiti zece zile inainte ma depaseste. Ca sa nu mai vorbim de campania de lustruit: sistemul de sanatate este muribund, doctorii pleaca unde vad cu ochii, pacientii cumpara pina si tifon ca spitalele n-au, iar TB se ocupa de decorat.
  Ma face sa ezit, ca nu cumva sa dau “rateu” la diagnostic si, Doamne fereste, in consecinta sa ma trezesc cu vreo medalie: nu stiu daca este penibil, grotesc, sau de-a dreptul patologic.

 36. lorduljohn spune:

  @transildania

  scuze. Credeam ca VV se refera la citatul acesta, din Faclia, 1987:
  „Hotărârea de a participa direct la devenirea comunistă a patriei”

  „Acum, când întregul popor se pregăteşte să întâmpine prin fapte de muncă marele eveniment din viaţa partidului, unitatea tuturor cetăţenilor ţării reliefează înalta răspundere ce ne revine fiecăruia în parte faţă de destinul nostru revoluţionar. în acest climat de profundă angajare şi răspundere, nu vom precupeţi niciun efort pentru a ne putea onora cu cinste de nobilele misiuni ce ne revin, pentru a întâmpina Conferinţa Naţională a partidului cu bogate şi frumoase rezultate, alături de angajamentul solemn al participării noastre. Latura politico-ideologică are menirea să creeze în rândul studenţilor atmosfera înţelegerii profunde a dimensiunii politicii partidului şi a statului nostru”, acesta este un fragment din articolul publicat de Boc.

 37. lorduljohn spune:

  sau acesta:

  Omagiul şi recunoştinţa tinerei generaţii
  Emil Boc, student Filosofie, anul IV, Făclia 1989

  “Recenta hotărîre a Comitetului politic Executiv al CC al PCR privind majorarea cu 10 la sută a tuturor burselor ce se acordă studenţilor şi elevilor, inclusiv celor din şcolile profesionale, a generat în inimile întregului tineret studios din patria noastră cele mai alese sentimente de stimă şi profundă recunoştinţă faţă de această nouă şi grăitoare dovadă a grijii şi preocupării susţinute ale secretarului general al partidului, tovarăşul Nicolae Ceauşescu, faţă de crearea unor tot mai bune condiţii de viaţă şi învăţătură tineretului.

  Sîntem pe deplin conştienţi că transpunerea în viaţă a obiectivelor etapei actuale de dezvoltare a societăţii noastre, aşa cum rezultă din magistralul Raport prezentat de tovarăşul Nicolae Ceauşescu de la înalta tribună a Congresului al XIV-lea, din celelalte documente adoptate la Congres, ridicarea continuă a gradului de civilizaţie şi modernitate sînt dependente în cea mai mare măsură de pregătirea profesională, ştiinţifică şi politică a tuturor oamenilor muncii şi, în special, a tineretului. Universitatea clujeană, al cărei student am devenit în urmă cu patru ani, oferă studenţilor de la toate facultăţile condiţii de studiu dintre cele mai bune. (…)

  Eu însumi, ca student la Filosofie, am înţeles că învăţămîntul, ştiinţa şi cultura sînt concepute în România socialistă ca factori activi ai dezvoltării, că formarea noastră ca oameni ai societăţii socialiste şi comuniste de mîine este un proces complex, revoluţionar, care ne obligă nu numai la însuşirea la cote înalte a profesiunii, ci şi la însuşirea concepţiei filosofice despre lume şi viaţă a partidului nostru, formarea unei conştiinţe şi atitudini cetăţeneşti înaintate în rîndul tineretului.

  Recunoscători pentru tot ceea ce tovarăşul Nicolae Ceauşescu şi tovarăşa Elena Ceauşescu întreprind pe linia îndrumării competente şi ştiinţifice a învăţămîntului, ştiinţei şi culturii româneşti, ne angajăm să răsplătim prin fapte şi încrederea ce ni se acordă, pregătindu-ne temeinic şi multilateral, aşa cum ne impune epoca pe care o trăim”.

 38. robert horvath usa spune:

  CEAUSESCU- BASESCU- CEAUSESCU
  ( BIOGRAFII DIFERITE – ACELAS DRAMATIC DESTIN )

  DEZVALUIRI SENZATIONALE !
  CEUSESCU VORBESTE DESPRE BOMBA ATOMOCA ROMANEASCA. CINEASTUL ROBERT HORVATH TRIMITE MATERIALUL FILMAT IN SECRET, IN OCCIDENT. ESTE ARESTAT SI ACUZAT DE INALTA TRADARE. O SCRISOARE A PRESEDINTELUI AMERICAN CARTER OPRESTE EXECUTIA IN ULTIMUL MOMENT.
  CITITI PE BLOGUL http://devanewyork.blogspot.com/ FRAGMENTE DIN CARTEA SCRIITORULUI
  VICTOR NICOLAE
  DACĂ TRECI PRIN CASA MORŢII (II)

 39. @VV
  Am primit odata un sfat: ,,Nu te explica. Prietenii nu au nevoie de asta, iar dusmanii nu te vor crede.” Mi s-a parut interesant. Mai tarziu mi-am dat seama ca era mai degraba realist…

 40. lorduljohn spune:

  @I. Baseanu

  Se pare ca nu ti-a ajutat prea mult la igiena.

 41. cris spune:

  Am gasit un articol despre caracteristicile demagogiei (U of Texas, stiinte politice) si m-am gindit sa impart cu voi citeva din ideile prezentate. Analiza se duce catre Hitler, McArthy si alti demagogi de vaza in istorie; TB, Tismaneanu, Boc ori preopinentul Strul nu erau mentionati, asa incit “orice asemanare cu persoane in viata e pura coincidenta”.

  1. POLARIZAREA: demagogul imparte totul in doua tabere (“cei cu mine si cei impotriva mea”), in alb si negru. Spune textul “The tendency to put things in these terms greatly simplifies complicated issues (which is almost certainly its main attraction) …It also …shuts down deliberation, as really good decision-making necessitates considering all the options, and there is almost never a situation in which there are really only two options.”
  2. MENTALITATEA DE CLAN. Un personaj este “bun” datorita apartenentei la grup, toti cei din afara grupului (considerati aprioric ca fiind o minoritate) sunt “rai”. fireste intervine o alta caracteristica aici – dublul standard: daca grupul face o prostie, aceasta e indreptatita, daca o face cineva din afara e crima.
  3 AMBIGUITATEA TERMENILOR. “Demagogues rely heavily on certain terms that are conventionally accepted and not very clearly defined…And demagogues certainly won’t define them—the vagueness of the terms is very helpful for their purposes.”
  4. NEGAREA RESPONSABILITATII “When a demagogue is talking to his audience about the disastrous situation in which we stand, s/he does not describe them or their policies as responsible for that situation, except insofar as ‘we have not been vigilant enough’.”
  3. TAPUL ISPASITOR(multiple avantaje) “The scapegoat bears the blame, while the scapegoaters feel a sense of righteousness and increased unity.”
  4. SOLUTIA “SIMPLA”: demagogul simplifica intotdeauna o situatie ori o solutie, chiar daca realitatea/ aplicarea solutiei sunt complexe – vezi 1.
  5. REFUZUL DE A OFERI DOVEZI/ EVIDENTA: ofera cifre false ori jumatati de adevar, amesteca merele si perele, serveste “red herrings”: argumentum ad hominem – in loc sa raspunda la problema se lanseaza in criticism personal la adresa oponentului, ad baculum – amenintare de forta coercitiva la adresa oponentului, etc.
  6. ETHOSUL SINCERITATII:”Given that demagogues are willing to lie, and are often caught out in lies which they often don’t even bother to contradict, it’s striking that they always claim for themselves the ethos of a person devoted to a sincere expression of the Truth.” Ce e si mai straniu, zice autorul, este ca sunt crezuti.
  Mai sunt citeva ca pseudo-stiinta, anti-intelectualismul, stereotipul, nationalismul, gindirea apocaliptica.

 42. robert horvath usa spune:

  BASESCU ASCUNDE PE SPIONUL ROSU URAT SI URAT MIROSITOR
  VLADIMIR TISMANEANU !
  Presedintele Romaniei Traian Basescu.
Excelenta
Trimit atentiei dumneavoastra un memoriu cu o importanta deosebita. El relefeaza pentru prima data fatul ca Vladimir Tismaneanu a fost trimis in Statele Unite ca agent al securitatii romane. Surse absolut sigure documenteaza faptul ca infiltrarea
sa produs sub un nume fals cu un pasaport fals . In consecinta va adresez rugamintea de a deschide de urgenta o ancheta la nivel prezidential. Mentionez ca in calitate de cetatean american am cerut o ancheta organizatilor de investigatie si de emigratie a SUA. O copie a acesteui document a fost trimisa Ambasadei SUA de la Bucuresti.
  “Actiunea de infiltrare a Europei Libere cunoscuta sub numele de cod Cain a fost o
actiune bilaterala a securitatii romane ( Unitatea 0617 din Directia 2 DDS spionaj ) -”Brigazile Rosii Intenationale format din fosti luptatori ai razboiului civil din Spania ( controlat de NKVD ) – Partidul Comunist Spaniol. Cordonarea sa facut zilnic prin mesajele codificate al postului de radio Pirinei in limba spaniola.cu sediul la Bucuresti. Documente despre aceasta actiune pot fi gasite in arhivele sectiei internationale a PCR.
………..Ajuns vorbeste la Europa Libera impotriva dictatorului Ceausescu si a familiei sale. In curand actiunea de infiltrare intra pe linia moarta. Cererea sa de azil politic in Franta este respinsa ca si cea de intrare in SUA . Intrand in filajul serviciului francez si a celui american agentul Volodea se ascunde sau calatoreste vestul european cu un pasaport fals, timp de 4 ani de zile.
Brigazile Rosii Internationale l-au ajutat sa plece in Venezuela, dupa ce i s-a refuzat initial viza de intrare in SUA. De abia in 1985 serviciile roman si sovietic si-au realizat scopul. Sa organizat o casatorie ….. cu o cetateanca romana americana de care a divortat curand. Pentru a intra in SUA agentului Volodya i sa creiat o noua biografie i sa dat un nou nume si un nou pasaport. PASAPORTUL DE INTRARE IN USA POARTA NUMELE VLADIMIR TISMANETKY SI ESTE DIFERIT DE CEL PE NUMELE VLADIMIR TISMANEANU CU CARE A PLECAT DIN ROMANIA. AM LUAT CUNOSTINTA DE ACEST LUCRU FIIND PRIETEN CU FOSTA SOTIE A LUI VOLODEA PE NUME TAMARA TISMANESKY CU CARE AM FOST CHIAR VECINI CU MAI MULTI ANI IN URMA. DOAMNA TISMANETKY ESTE UN TALENTAT ARTIST CARE PREDA ILUSTRATIA DE MODA LA FIT NEW YORK. DANSA A PRECIZAT CA A PRELUAT ACEST NUME PRIN CASATORIE. Orice comentariu in plus este de prisos, agentul Volodya fiind desconspirat.”
  Robert Horvath Deva ziarist SUA
http://devanewyork.blogspot.com/
http://www.devagallery.com/
PS CITITI PE BLOGUL MEU SERIALUL DE 12 ARTICOLE- DESCONSPIRAREA SOBOLANULUI ROSU TISMANEANU.

 43. robert horvath usa spune:

  – “ROMANII CRIMINALI SAU EROI ?”-

  Polonia incearca sa-si recupereze istoria.
  “victimele acestui accident urmau să participe la marcarea unei alte mari tragedii pentru poporul polonez – 70 de ani de la masacrul din pădurea Katyn, unde 22 de mii de ofiteri polonezi au fost ucişi la ordinele scelerate ale lui Stalin, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.”
  ROMANIA TREBUE SA FACA ACELASI LUCRU SI SA IASA DIN MICIUNA.

  DECE ESTE ASCUNS ADEVARUL ?

  TREBUE OOPRITA CREIARA UNEI ISTORII ASERVITA INTERESELOR
  POLITICE SI ECONOMICE.

  ARTISTUL ROBERT HORVATH CERE RESTABILIREA ADEVARULUI ISTORIC. EL NU NEAGA TRAGEDIA DIN TRANSNITRIA DEPLANGE SUFERINTELE EVREILOR ,DAR CERE CA LA SCOALA COPII SA INVETE DESPRE FAPTUL UNIC IN ISTORIE CAND UN POPOR SALVEAZA PE ALTUL.
  PENTRU VINA DE A SPUNE CA ROMANII AU SALVAT DE LA O MOARTE SIGURA APROAPE UN MILION DE EVREI- OAMENI NEVINOVATI- CINEASTUL ROBERT ESTE DAT AFARA DE LA O INTALNIRE
  PUBLICA TINUTA LA ICR NEW YORK.
  DESCHIDETI

  http://video.google.com/videoplay?docid=-3001110215792007342#

  DESI MATERIALUL A FOST EDITAT TENDENTIOS NU APARE NICI UNDE O FRAZA IN CARE CINEASTUL NEAGA HOLOCAUSTUL,
  EL CERE SA SE RECUNOASCA FAPTUL CA DE PE TERITORIUL ACTUAL AL ROMANIEI ( EXCEPTAND ARDEALUL DE NORD CARE ERA SUB CONTROL MAGHIAR ) NU A FOST TRIMIS NICI UN EVREU SPRE LAGARELE DE CONCENTRARE NAZISTE
  . EL CERE CA ACEST ‘MIRACOL AL ISTORIEI ” SA FIE CONSEMNAT IN CARTILE DE ISTORIE. CEACE A REALIZAT SOCIETATEA ROMANEASCA ALTII NU AU REALIZAT NICI CU PUTEREA GANDULUI . ROBERT HORVATH PROPUNE RIDICARII UNUI MONUMENT NUMIT ” OMENIA ” CARE SA CINSTEASCA ACEST
  FAPT FARA PRECEDENT IN ISTORIA CELUI DE AL DOILEA RAZBOI MONDOAL
  SI POATE IN INTREAGA ISTORIE A UMANITATII..
  DESCHDETI
  http://devanewyork.blogspot.com/
  http://www.devagallery.com/

 44. CURTEA DE APEL BUCURESTI
  Sectia a III a civila si pentru cause cu minori ..
  . dosar nr.2737/3/2009 C2 T:12.05,.2010

  Domnule Preşedinte,

  Subsemnatul,ENE Nicanor George,domiciliat în Bucureşti Şos.Mihai Bravu nr. 2,bl.60 B, Sc.1,Et.8.ap.45,sector 2,descendent al defuncţilor părinţi fireşti şi bunici,în calitate de cetăţean român ,victimă a regimului comunist şi neocomunist ,dar şi luptător anticomunist, de intervenient principal, şi nu accesoriu in interesul unei persoane juridice ca C.N.S.A.S. -care camufleaza agentii ,colaboratorii şi informatorii SECURITATII ca POLITIE POLITICA,în temeiul art.6, art.10(1 ) [libertatea de exprimare], 13,14,17,18 C.E.D.O., ,in temeiul PRINCIPIULUI DREPTULUI DISPONIBILITATII,A PRINCIPIULUI AFLARII ADEVARULUI ,AL PRINCIPIULUI PUBLICITATII DAR MAI ALES AL ORALITATII,,
  formulez şi depun prezentul

  COMPLETARE A PUNCTULUI DE VEDERE
  in raport de ANTEPRONUNTAREA VADITA A JUDECATOAREI CRISTINA NICA .{pe calea incheierii din 08.03.2010]-care determina alaturi de sustinerile partilor adverse incidenta –Exceptiei Neconstitutionalitatii art.21 din Legea nr. 514/2003 ,

  ASA CUM REZULTA EXPRESIS VERBIS DIN INCHEIEREA DIN 08.03.2010-CARE SI-A DAT ARAMA PE FATA IN CEPRIVESTE CHIAR SI FORMA DE REDACTARE A VIITOREI HOTARARI JUDECATORESTI DE RESPINGERE A APELULUI MEU-CU CARE AM INVESTIT INSTANTA DE JUDECATA.
  CA ATARE,NECONSEMNAREA CU INTENTIE DIRECTA SI REA CREDINTA A SUSINERILOR URMATE IN SEDINTA,DE CATRE GREFIERA FANELA POPA –COMPLICEA JUDECATOAREA CRISTINEI NICA ,PENTRU CA MAI APOI SA INTOARCA PERVERS SI MISEL LUCRURILE ,ESTE O METODA MALEFICA SI CRIMINALA A ZADARNICIRII AFLARII ADEVARULUI TOCMAI DE CATRE CEI CARE AU ACEASTA OBLIGATIA LEGALA-DAR DAU VINA PE MINE CARE SUNT AMENDAT OERMANENT PENTRU CA STARUI SA SE AFLE AFDEVARUL OBIECTIV NU CEL JUDICIAR AL APARENTEI DE DREPT FAVORABIL TUTUROR PARTICIPANTILOR LA ASOCIEREA LA SAVARSIREA DE INFRACTIUNI (PRIMARIA MUNICIPIULUI BUCURESTI ,S.C. MECANO IMPORT EXPORT S.A.,S.C. TUNGAL SA)SUSTINERILE SCRISE EXISTENTE IN INCHEIEREA DE SEDINTA PSEUDO-MOTIVARE NU AU FOST FACUTE DE JUDECATOR IN TIMPUL SEDINTEI DE JUDECATA.
  JUDECATOAREA A SPUS ATUNCI URMATOARELE :”INSTANTA RESPINGE TOATE CERERILE APELANTULUI,”.MASURA LUATA PE CALE ORALA ,DE RESPINGERE A FOST UNA LUATA FARA A MOTIVA ACEASTA DECIZIE-ASA CUM OBLIGA PE JUDECATOR LEGEA PE CARE TREBUIE SA O APLICE SI NU SA O INACALCE DATORITA COMISIOANELOR OCULTE !!!

  JUDECATOAREA A LUCRAT MULT SI MESTESUGIT ,LA ACTUL PROCESUAL AL INSTANTEI IN SENSUL CA S-A GANDIT MULT TIMP CUM SA O INTOARCA CA SA FIE BINE TOT PENTRU ACEASTA,SI PENTRU A NU O IMPLICA SI ,MAI MULT PE PRESEDINTA SECTIEI CARE I-A REPARTIZAT DOSARUL CU MISIUNEA DE A-L REZOLVA IN FAVOAREA MAFIEI IMOBILIARE REPREZENTATA IN ACESTE PROCES DE CATRE PRIMARIA MUNICIPIULUI BUCURESTI ,SC MECANO IMPORT EXPORT SA,SC TUNGAL SA.

  DESI TREBUIE SA RESPECTE CONSTITUTIA SI LEGILE TARII ,CACI ESTE O OBLIGATIE CONSACRATA IN ARTICOLUL 1 ALIN 5,MAGISTRATII CEILALTI FUNCTIONARI PUBLICI ,SUNT PRIMII CARE LE INCALCA PENTRU CA NU II TRAGE NIMENI LA RASPUNDERE.
  REAUA CREDINTA A ACESTOR JUDECATORI ESTE FARA MARGINI DIN MOMENT CE SE ACOPERA UNUL PE ALTUL ,SI TOT PE MINE MA AMENDEAZA….
  .MAGISTRATII AU PRINS MAI MULTA IRESPONSABILITATE IN A FACE RAU JUSTITIABILILOR PENTRU CA VAD CA ,MINCIUNA,MERGE MAI LESNE DECAT ADEVARUL!LIDIA BARBULESCU ARAMAS VICEPRESEDINTA ICCJ FUNCTIE DIN CARE VA DIRIJA IN CONTINUAREA INJUSTITIA ROMANEASCA ,ALATURI DE PROCURORUL ROMANIEI ,DANIEL MORAR ,SI MARIUS IACOB IN SOLIDAR CU PRESEDINTII DE INSTANTE SI SECTII ORI MAGISTRATII EXECUTANTI AI CELOR CU FUNCTII DE CONDUCERE!!
  MACAR CEI CARE AU PLECAT DIN MAGISTRATURA NU AU DORIT SA FACA PACATE CA CELE PE CARE LE FAC CEI CARE AU RAMAS IN BARCA aurita a PIRATILOR.
  EU INTELEG CA FIECARE ISI APARA FUNCTIA,SI PENTRU ASTA NU POATE SA IA ATITUDINE ,DAR COMPORTAMENTUL CELOR CARE HOTARASC NU IN NUMELE LEGII,SI IN ORICE CAZ NU IN BAZA LEGII,PREJUDICIAZA PE CEL DEJA VATAMAT!
  INDEPENDENTA PUTERII JUDECATORESTI SE ASIGURA TOCMAI PRIN NEAMESTECUL SEFULUI STATULUI IN EXERCITAREA PUTERII JUFDECATOTRESTI PRIN INTERMEDIUL VICEPRESEDINTEI INALTEI CURTI DE CASATIE SI JUSTITIE –LIDIA BARBULESCU
  INFRACTIUNILE CARE SE SAVARSESC IN TIMPUL SEDINTEI DE JUDECATA DE CATRE CEI CATRE TREBUIAU SA RESPECTE EI INSISI LEGEA AU FOST SESIZATE IMEDIAT,DAR MAFIA JUDICIARA FUNCTIONEAZA PERFECT INCA DIN ANUL MINISTERIATULUI STOICA VALERIU!
  Cum si-a ales Traian Basescu procurorii26 Ianuarie 2008
  Basescu anunta, plin de patos revolutionar si harazire in lupta cu hidra coruptiei, ca ii va trimite pe toti ministrii, pentru care procurorii lui cer urmarire penala, “in fata procurorului”! Asta inca de pe vremea comisiei speciale, care functiona
  Basescu anunta, plin de patos revolutionar si harazire in lupta cu hidra coruptiei, ca ii va trimite pe toti ministrii, pentru care procurorii lui cer urmarire penala, “in fata procurorului”! Asta inca de pe vremea comisiei speciale, care functiona la Cotroceni pentru a evalua dosarele celor “propusi” pentru urmarire penala si care a fost desfiintata de Curtea Constitutionala. Sigur, pana acum, doar ministrii de la PNL, PSD, UDMR, adica “dusmanii poporului”! Asadar, ce sa ne mai uitam in dosarul omului, unde s-ar putea sa nu existe nimic incriminator, ca in cazul fostului ministru al Apararii, Atanasiu! Ce, noi vrem sa nu se produca vreun abuz? As! Noi vrem sa-i bagam la procuror! Sa curga sange in ziare! Sa le joace ochii-n cap pe sticla televizorului!
  Sa-i ia mama dracu’ de nenorociti, care si-au permis sa nesocoteasca vrerea “Mantuitorului”, vestita pe pamant de vocea “Arhanghelului” feminin, cu decolteu academic si masina, noaptea, la Cotroceni!
  “Cu certitudine, nu voi opri ministrii sa mearga in fata procurorului (…) Singurul lucru pe care-l analizez, in functie de ce este in dosar, daca si suspend acel ministru sau nu, cand il trimit in fata procurorului” (Basescu, TVR 1, 27 septembrie 2007). La procuror cu ei, toti, nu ma intereseaza ce-i in dosar! A, poate sa ma uit in el, doar asa, ca sa am ce spune presei, cand ii si suspend!
  Baschetbalista justitiei romanesti, “mintoasa” Kovesi, aleasa de Traian Gura de Aur, cu mana “Imaculatei” Macovei, cea cu “mapa profesionala” doldora de mir si anafura, se mira, suava ca un ghiocel rasarit timpuriu, prin troiene, la 9 ianuarie 2007, conform Rador: “Nu cunosc motivele exacte pentru care am fost aleasa sau ce criterii s-au avut in vedere, insa cred ca tineretea nu este un handicap in aceasta functie; dimpotriva, toti vrem o schimbare” (BBC, 9 ianuarie 2007, ora 18:30).
  Ca si magistratii care nu raspund de hotararile judecatoresti date,BASESCU ,AFIRMA “AM CE FACE “CACI EL NU SE SUPUNE LEGII,CI SE SITUEAZA DESUPRA LEGII.BASESCU NE PREDICA NOUA SA RESPECTAM LEGEA ,PENTRU A CREDE NOI CA SI EL O RESPECTA .
  CUM SUNT SANTAJATI JUDECATORII DE CATRE DIFERITE INSTITUTII (CARE NU MAI SUNT ALE STATULUI:SRI.DNA,ANAF,GARDA FINANCIARA,ANI ,)PENTRU A DETERMINA SOLUTII ILEGALE ,CA REZULTAT AL IMIXTIUNII PRESEDINTELUI BASESCU IN ACTIVITATEA DE JUSTITIE.
  Soţul judecătoarei care se ocupă de cazul Locic, Căşuneanu, Costiniu, anchetat de DNA09 aprilie 2010
  Judecătorul care se ocupă de cazul oamenilor de afaceri Locic şi Căşuneanu şi al judecătorului Costiniu este Corina Jîjîie, al cărei soţ este anchetat de DNA. Antonel Jîjîie, subprefectului de Dâmboviţa, este cercetat pentru că ar fi intermediat tranzacţii imobiliare ilegale, care au dus la prejudicierea statului cu peste 300 milioane de euro. Subprefectul a negat toate acuzaţiile ce i se aduc.
  Faptele pentru care este acuzat Antonel Jîjîie s-au petrecut începând cu anul 2003. El ar fi semnat mai multe documente false, prin care 1.000 de hectare de pădure, o parte făcând parte din platoul Bucegi, au fost retrocedate ilegal.
  În afacere erau implicaţi şi mai mulţi primari din regiune. Foştii proprietari cereau terenurile care li se cuveneau, însă edilul şi comisia locală raspundeau că nu au teren sau au în zone marginaşe, fără valoare.
  Urma “oferta” primarului: le dădea pădurea în zone bune numai dacă vindeau. Terenul era apoi transferat în zone foarte valoroase, în zona turistică a munţilor Bucegi sau în păduri vechi de peste 100 de ani. Se încheia un precontract, prin care oamenii îşi vindeau pădurea la o suma infimă – aproximativ 2 milioane de lei vechi. Aceasta nu fără a fi supuşi la diverse presiuni.
  Ei nu ştiau unde primesc pământ, nici măcar nu semnau actul de punere în posesie.
  Subprefectul de Dâmboviţa neagă, însă, că ar fi în atenţia procurorilor anti-corupţie.
  Colegii de afaceri ai subprefectului de Dâmboviţa au şi ei probleme cu legea. În martie 2006, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a mai multor persoane din cadrul Romsilva, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice.
  Ei au atribuit o serie de contracte unor firme, pentru furnizarea de armament şi accesorii de vânătoare. Pentru acestea au fost plătite preţuri mult peste valoarea reală, în unele cazuri ajungându-se şi la un adaos comercial de aproape 20.000%
  Spuneţi-mi ce-i dreptatea? – Ce-i tari se îngrădiră
  Cu-averea şi mărirea în cercul lor de legi;
  Prin bunuri ce furară, în veci vezi cum conspiră
  Contra celor ce dânşii la lucru-i osândiră
  Şi le subjugă munca vieţii lor întregi.
  De lege n-au nevoie – virtutea e uşoară
  Când ai ce-ţi trebuieşte… Iar legi sunt pentru voi,
  Vouă vă pune lege, pedepse vă măsoară
  Când mâna v-o întindeţi la bunuri zâmbitoare,
  Căci nu-i iertat nici braţul teribilei nevoi.
  Minciuni şi fraze-i totul ce statele susţine,
  Nu-i ordinea firească ce ei a fi susţin;
  Averea să le aperi, mărirea ş-a lor bine,
  Ei braţul tău înarmă ca să loveşti în tine,
  Şi pe voi contra voastră la luptă ei vă mân.
  Zdrobiţi orânduiala cea crudă şi nedreaptă,
  Ce lumea o împarte în mizeri şi bogaţi!
  Atunci când după moarte răsplată nu v-aşteaptă,
  Faceţi ca-n astă lume să aibă parte dreaptă,
  Egală fiecare, şi să trăim ca fraţi!
  IN 8 IULIE 2009,CAND A INCEPUT CONTESTAREA ELENEI BASESCU,S-A INCEPUT SI INREGISTRAREA ILEGALA LUI VOICU,VANGHELIE,GEOANA, SI ALTII !!!!!!!Din iulie 2009pana in martie 2010,s-a pastrat o tacere suspecta de catre BASESCU SI CA MARILA LUI,pentru ca firava Opinie Publica,cumparata SOCIETATE CIVILA sa nu faca legatura de cauzalitate intre evenimentele relevante –alegerile europarlamentare ,alegerile prezidentiale si facatura cu dosarul politic VOICU –COSTINIU-VANGHELIE –
  Acum este clar ca toate aceste alegeri au fost fraudate de BASESCU SI PDL, si pentru ca VOICU a stricat cate ceva din aranjamentele lui BASESCU,acum(dupa “realegerea lui Basescu ” ) VOICU trebuie sa raspunda prin intermediul acestui ABUZ politic fara precedent (dupa 1989)AL AUTORITATILOR NEOCOMUNISTE camuflat intr-o infractiune de drept comun !!!! Marius Locic şi Costel Căşuneanu sunt doar niste unelte folosite de catre BASESCU,D.N.A.,S.R.I. ,S.T.S.,care or sa scape in final. CEL VIZAT ESTE COSTINIU CHIAR DACA ESTE UN JUDECATOR MAI SLAB PROFESIONAL,CACI ESTE UN FOST AVOCAT NESEMNIFICATIV.
  PRIN ACEST PROCES POLITIC CONTRAFACUT S-A URMARIT INFAPTUIREA UNOR SCOPURI MARSAV,CUCERIREA ABSOLUTA A PUTERII JUDECATORESTI DE CATRE MAFIA JUDICIARA-ADMINISTRATIVA SI POLLITICA ! BEJINARU ESTE UN FOST CONSILIER JURIDIC SLAB PREGATITA PROFESIONAL-MOTIV PENTRU CARE A FOST PROPUSA IN FUNCTIA DE PRESEDINTE AL C.S.M. PENTRU CA INTR-UN AN DE ZILE SA SE DISTRUGA TOTI ADVERSARII POLTICI AI LUI BASESCU si ai PD-ului. Disciplina de studiu la care BAJENARU are doctoratul ,este sociologia .care este o materie ce se studiaza in anul intai la orice facultate de stiinte juridice . Nealegerea unei discipline din anii terminali Aai facultatii,pentru lucrarea de doctorat,dovedeste gradul de pregatire al unei persoane care s-a ocupat chipurile de Pregatirea profesionala viitorii magistrati politici.De aceeea avem astfel de solutii judecatoresti si cele mai multe cereri individuale la ECHR. VOICU SI COSTINIU SUNT TINTELE LUI BASESCU! DIN PACATE,VISUL LUI BASESCU DE ANEXARE A PUTERII JUDECATORESTI PENTRU EXTERMINAREA ADVERSARILOR POLITICI SE VA REALIZA ,CACI SANTAJUL ESTE ARMA SECURITATII DIN TOATE VREMURILE,CU ATAT MAI MULT DE CAND ROMANIA A INTRAT IN N.A.T.O. SI U.E.
  Monica Macovei crede ca este necesara demisia Floricai Bejinariu
  Pentru credibilitatea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) este absolut necesara demisia judecatoarei Florica Bejinariu din functia de membru al CSM, a afirmat, ieri, ministrul Justitiei, Monica Macovei. Potrivit unei declaratii facute de Monica Macovei la CSM, “rezulta din documentele de la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii ca Florica Bejinariu a colaborat cu securitatea, a primit si bani, are si angajament”.
  Ministrul Macovei este de parere ca daca judecatoarea Florica Bejinariu nu-si da demisia arata inca o data ca nu a inteles ce inseamna reforma justitiei, credibilitatea si ca nu-i pasa de interesul public.`In opinia sa, ar trebui ca ceilalti membri ai CSM sa discute cu Florica Bejinariu. Ministrul Justitiei crede ca pana acum acestia au protejat-o si i-au spus sa nu-si dea demisia.
  Dosarul casei parintilor lui Macovei, trimis la Parchetul General 25 Ianuarie 2006
  Departamentul National Anticoruptie (DNA) nu a constatat fapte de coruptie in ce priveste solutia prin care instanta suprema a dat castig de cauza parintilor ministrului Justitiei, Monica Macovei, dar a trimis dosarul la Parchetul instantei supreme pentru alte investigatii, informeaza surse judiciare.
  Cu alte cuvinte, procurorii anticoruptie si-au declinat competenta in favoarea Parchetului instantei supreme, intrucat au descoperit elemente constitutive ale infractiunii de abuz in serviciu, nu de fapte de coruptie sau asimilate coruptiei, asa cum au suspectat initial. In paralel, Consiliul Superior al Magistraturii a declansat verificari privind fapte care intra sub incidenta actiunilor disciplinare ale magistratilor instantei supreme, inspectorii Consiliului urmand sa faca publice concluziile la care au ajuns. De altfel, in 31 ianuarie, Sectia de judecatori va discuta concluziile inspectiei in acest caz.
  La sfarsitul lunii noiembrie 2005, DNA a declansat verificari legate de obtinerea de catre parintii ministrului Justitiei a unui apartament din sectorul 2 al Capitalei, autosesizandu-se asupra modului in care judecatorii instantei supreme au solutionat dosarul privind revendicarea acestei locuinte. La data de 30 septembrie anul trecut, Inalta Curte de Casatie si Justitie a solutionat favorabil parintilor ministrului si unei alte persoane dosarul privind revendicarea imobilului nationalizat in care locuiesc si parintii oficialului. In acest caz, un complet de trei judecatori al instantei supreme – prezidat de Luana Stancu (magistrat specializat in cauze comerciale) – a recomandat mostenitorilor familiei fostului proprietar – Ana Maria Petrini – sa se adreseze CEDO pentru a obtine despagubiri, in conditiile existentei unor prevederi instituite tocmai pentru a evita noi condamnari ale Romaniei de catre instanta europeana. Initial, instantele inferioare (Tribunalul Capitalei si Curtea de Apel Bucuresti) dadusera castig de cauza Anei Maria Petrini, mostenitorul familiei a carei casa nationalizata este situata in Intrarea Ioanid nr. 3, din sectorul 2 al Capitalei.
  Macovei lasa vacante functiile de sefi din PNA si Parchetul General10 August 2005
  Desi a fost organizata cu scopul de a lamuri lucrurile privind reorganizarea Justitiei, conferinta de presa sustinuta, ieri, de Monica Macovei a creat confuzie. In afara postului de procuror general al PNA, pentru care ministrul l-a propus pe procuro
  Desi a fost organizata cu scopul de a lamuri lucrurile privind reorganizarea Justitiei, conferinta de presa sustinuta, ieri, de Monica Macovei a creat confuzie. In afara postului de procuror general al PNA, pentru care ministrul l-a propus pe procurorul clujean Daniel Morar, restul functiilor vor ramane vacante cel putin o luna de acum inainte.
  Asta in ciuda faptului ca reorganizarea in Justitie si Afaceri Interne este una dintre cerintele Uniunii Europene pentru aderarea Romaniei.
  Numele procurorului propus pentru ocuparea functiei de procuror general al PNA a fost anuntat, ieri, de catre ministrul Justitiei. Acesta este Dan Morar, procuror in cadrul Curtii de Apel Cluj, considerat de Monica Macovei “un bun profesionist, cu calitati de manager, corect, integru si care nu se va lasa influentat de factorul politic”.
  Atat. Aceasta este singura propunere pe care a facut-o si o va face ministrul Justitiei, cel putin o luna de acum inainte. Potrivit spuselor ministrului, pentru ocuparea celorlalte posturi ramase vacante in urma pensionarii si revocarii din functie a titularilor, se va organiza un fel de concurs la nivel national.
  “Cu toate ca legea imi permite sa fac nominalizarile, eu am ales sa anunt public posturile pentru toti procurorii si judecatorii din tara, astfel incat sa poata trimite toti CV-uri si sa organizam interviuri”, a declarat Monica Macovei, precizand ca abia in urma procedurii de selectie va face propuneri. Termenul? La inceputul lunii septembrie.
  Pana atunci, insa, este permisa doar delegarea unor persoane care sa asigure interimatul functiilor respective (pentru 30 de zile), “dar si aceste persoane vor fi supuse acelor competitii”, a mai spus Macovei.
  Laudabila intentia doamnei ministru, numai ca, asa cum se stie deja, Consiliul Superior al Magistraturii organizeaza frecvent concursuri pentru ocuparea unor posturi, iar acestea raman de cele mai multe ori vacante, pentru ca majoritatea celor care se inscriu nu iau note de trecere.
  Mai mult, Sectiile I si a II-a din PNA au de instrumentat o serie de dosare, majoritatea foarte importante. Sa luam ca exemplu numai cazul Aquaproiect, aflat in lucru la Sectia a II-a. Este posibila continuarea anchetei, dar nu se stie in cat timp o vor finaliza, avand in vedere ca stau cu “Sabia lui Damocles” deasupra capului, asteptand sa fie pusi pe tusa din nu se stie ce motive.
  Morar poate fi santajat?
  Propunerea procurorului Daniel Morar in functia de sef al PNA n-a fost privita cu seninatate de ziaristii aflati la conferinta, care au intrebat-o pe Monica Macovei daca nu considera ca Daniel Morar poate fi usor de santajat, avand in vedere ca a instrumentat si arestat cazul lui Liviu Ciupe, fost director de Drumuri si Poduri Cluj.
  Liviu Ciupe a fost arestat in anul 1999 pentru delapidare in baza unui mandat de cercetare in stare de arest preventiv semnat de procurorul Daniel Morar, sef al Sectiei Penale la Curtea de Apel Cluj, pentru o perioada de 30 de zile, sub acuzatia de instigare la delapidare de fonduri din avutul statului in favoarea unei firme private. Valoarea pagubei a fost stabilita la 156 de milioane de lei, suma care reprezenta contravaloarea unei cantitati de asfalt folosite la amenajarea unei parcari auto in arealul unui restaurant din Bistrita.
  O data cu Liviu Ciupe a fost arestat si Alexandru Slavita, care la vremea aceea indeplinea functia de sef al Sectiei Drumurilor Nationale Bistrita din cadrul DRDP Cluj, acuzat ca a semnat situatia de lucrari intocmita de o firma din Cluj pentru obiectivul amintit, suspectat fiind de complicitate la delapidare si fals in inscrisuri sub semnatura privata.
  Numai ca, dupa patru luni de inchisoare, cei doi au fost gasiti nevinovati si… pusi in libertate. Liviu Ciupe si Alexandru Slavita au dat in judecata statul roman. In luna februarie a anului trecut, Ciupe a castigat procesul intentat statului roman, obligat, prin sentinta, la plata unor daune de peste doua miliarde de lei, in timp ce Alexandru Slavita a primit despagubiri de circa un miliard de lei.
  Vicepresedinte al filialei judetene PD, Liviu Ciupe a amenintat chiar ca va demisiona din partid daca procurorul Daniel Morar va ajunge sef al PNA. Ciupe a declarat presei, intr-o conferinta de presa sustinuta in 26 iunie, ca nu i se pare normal ca un procuror care, in opinia sa, nu are ce cauta in magistratura sa fie chiar seful PNA. El a invocat ca, de pe urma unei decizii gresite a lui Morar, doi oameni au stat circa patru luni in inchisoare, iar statul roman este obligat sa plateasca celor doi despagubiri de circa trei miliarde de lei.
  Pentru a-l “scoate din ghearele ziaristilor” pe cel abia propus in functie, ministrul Justitiei a invocat “diferenta dintre probele in baza carora se cere mandatul de arestare si probele in baza carora este trimis in judecata inculpatul”. Monica Macovei a spus ca mandatul de arestare de 14 zile, solicitat de catre Daniel Morar, a fost confirmat in instanta, asta insemnand ca nu i se poate imputa lui Daniel Morar lipsa probelor.
  Cu toate acestea, controversatul caz instrumentat de procurorul clujean nu a fost mentionat in lista celor “relevante” (pe care le-a primit mass-media), ci doar dosarele referitoare la deputatul Gabriel Bivolaru (cap de afis), la judecatorul Viorel Burzo (presedintele sectiei penale a Curtii de Apel Cluj), Mircea Hosu (prim-vicepresedintele Bancii “Dacia Felix”), Viorel Popa (presedintele Consiliului de Administratie al SC Cibela Group SRL), cel al lui Iulian Somesan, de la Sigo SA Cluj (care se mentioneaza in lista, a inselat peste 1.000 de persoane printr-un sistem de tip Caritas) si altele…
  Urmeaza si alte revocari
  Ministrul Monica Macovei a afirmat, ieri, ca reorganizarea Justitiei nu se opreste aici, revocarile din ultima saptamana fiind urmate de altele, de la toate sectiile Parchetelor.
  “Urmeaza reorganizarea Parchetului Instantei Supreme. Am discutat deja cu Ilie Botos, am si raportul CSM. Voi lucra la reorganizarea Justitiei astfel incat sa fie mai multi procurori operativi decat neoperativi. Vom reduce schemele, posturile si directiile neoperative in Parchetul General. Procurorii trebuie sa iasa din starea de pasivitate. Sa nu mai astepte sa vina sesizarile la ei. Trebuie schimbata si procedura de plimbare a dosarelor”, a subliniat Macovei.
  Casa si Opel Vectra
  Daniel Morar se va prezenta, astazi, la Sectia de procurori a CSM, urmand ca aceasta sa ia in discutie propunerea ministrului Monica Macovei, si ulterior sa fie numit in functie, prin decret prezidential semnat de Traian Basescu.
  Potrivit declaratiei de avere, Morar detine un teren intravilan de 305 metri patrati in Cluj-Napoca, o casa de locuit in acelasi oras (dobandita in 2001 si detinuta impreuna cu sotia) si un autoturism Opel Vectra din 1995. In aprilie 2005, procurorul a vandut un teren forestier de o mie de metri patrati, pentru care a obtinut 50 de milioane de lei.
  Procurorul Morar are de platit doua credite bancare: unul de 8.000 de dolari obtinut in 2001 (pe cinci ani) si altul de 10.000 de dolari obtinut in 2003 (pe zece ani), iar venitul sau obtinut din salariul de procuror in 2004 s-a ridicat la aproape 290 de milioane de lei. Sotia lui, care este avocata, a obtinut un venit de peste 500 de milioane de lei, in 2004, conform aceleiasi declaratii de avere.
  Pentru urmatoarele 30 de zile, a fost delegat in functia de procuror general adjunct procurorul Mircea Zarie, in locul lui Gheorghe Suhan. Mircea Zarie este procuror in cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie. In septembrie 1998, Zarie – la acel moment prim-procuror al Parchetului Judecatoriei Timisoara – a fost numit adjunct al procurorului general al Romaniei, functie pe care a ocupat-o pana in februarie 2001.
  Monica Macovei: ‘Voi cere schimbari urgente la Parchetul General si PNA’25 Iulie 2005
  Astazi, legile Justitiei vor fi publicate in Monitorul Oficial, dupa ce saptamana trecuta au fost promulgate de presedintele Romaniei, Traian Basescu. Pachetul a starnit mari controverse politice, care au culminat cu respingerea unor prevederi de catre Curtea Constitutionala.
  Ministrul Monica Macovei declara, in exclusivitate pentru ziarul Adevarul ca va solicita Consiliului Superior al Magistraturii sa realizeze o evaluare a sefilor de instante si Parchete.
  - Legile Justitiei au intrat in vigoare. Care sunt primele masuri pe care le veti lua?
  - Multe dintre noile prevederi nu vizeaza ministrul sau Ministerul Justitiei, ci Consiliul Superior al Magistraturii, sefii de instante si Parchete, toti judecatorii si procurorii. O prioritate pentru CSM trebuie sa fie organizarea concursurilor pentru mandatele de conducere care expira. In acest context, insist asupra faptului ca nu Ministerul Justitiei organizeaza aceste concursuri, asa cum gresit sustin unii, ci CSM prin Institutul National al Magistraturii. Ma gandesc sa solicit CSM sa faca o evaluare a sefilor de instante si Parchete, sa vedem cat de eficient functioneaza aceste institutii. Doresc ca procurorii si judecatorii “nesefi” sa inteleaga ca sunt independenti, acum scrie negru pe alb si in lege, sa nu se mai teama, sa-si faca treaba corect si cu responsabilitate. Legea e de partea lor, a taiat legaturile cu sefii, care nu mai pot interveni pe dosare, nu le mai pot lua dosarele. Iar eu ii voi proteja.
  - Ati afirmat ca veti cere demisia procurorului general al Romaniei, Ilie Botos, precum si a procurorului general al PNA, Ioan Amarie. O veti face?
  - Am afirmat ca evaluez activitatea procurorilor generali si a adjunctilor lor, din perspectiva eficientei institutiilor pe care le conduc. Activitatea PNA a fost deja evaluata de un audit international, e vorba de auditul Freedom House, si nu sta deloc bine la capitolul eficienta in lupta cu marea coruptie. PNA a fost evaluat si in raportul de tara al Comisiei Europene si, la fel, are mari restante in lupta cu marea coruptie. In acelasi sens sunt si constatarile ultimei misiuni de monitorizare, din iunie 2005. La fel, vedem cu totii lipsa cazurilor de mare coruptie. Or, acesta a fost scopul infiintarii PNA. Prin urmare, este evident ca fara cateva schimbari urgente nu vom avea rezultate in sanctionarea marii coruptii. In ceea ce priveste Parchetul General, voi lua masuri de reorganizare a institutiei, avand in vedere atat propriile constatari, cat si pe cele ale Inspectiei CSM.
  - Cand se vor face publice evaluarile privind rezultatele Parchetului National Anticoruptie?
  - Curand. Evaluarile externe sunt publice deja.
  - Oficialii europeni insista pe reforma Justitiei. Ce aveti in plan pentru urmatoarele saptamani “critice”?
  - Sa vizitez instante si Parchete pentru a constata si eventual redresa direct problemele administrative si de organizare, care ingreuneaza viata justitiabililor; sa discut cu procurorii despre constatarile ultimei misiuni de monitorizare, care a criticat starea de pasivitate a procurorilor. Procurorii trebuie sa aiba o atitudine ofensiva, sa iasa in intampinarea cazurilor, nu sa astepte sa fie impinsi de la spate, sa fie sesizati. Chiar si ziarul dvs. a semnalat multe cazuri de coruptie si nu stiu cate au fost luate in seama de catre procurori. In plus, de multe ori anchetele se desfasoara cu lentoare, iar dosarele “se plimba” de la un Parchet la altul, de la un procuror la altul, aspect negativ constatat si de expertul Comisiei Europene.
  - Ati criticat dur Curtea Constitutionala. Vi se pare corect din partea unui ministru al Justitiei, chemat sa respecte legile si prevederile constitutionale, sa comenteze deciziile definitive ale unei instante cum este Curtea Constitutionala?
  - Am criticat starea evidenta de conflict de interese in cazul a patru membri ai Curtii Constitutionale. Si este vorba de judecatorii Gaspar, Cochinescu, Stanoiu si Ninosu, ale caror sotii aveau un interes direct ca anumite prevederi din lege sa nu fie adoptate. Respectam cu totii decizia Curtii Constitutionale, dar dezbaterea publica trebuie sa aiba loc pentru ca Justitia nu functioneaza intr-un vacuum. Aceasta e cu atat mai adevarat in ceea ce priveste Curtea Constitutionala, care – reamintesc – este formata din membri alesi pe criterii politice. Oficialii europeni cu care am discutat in ultima vreme s-au aratat socati de starea de conflict de interese in care s-au aflat unii judecatori ai Curtii, precum si de faptul ca acestia nu s-au abtinut. Si, pentru ca regula onoarei nu a functionat, adica cei in cauza nu s-au abtinut sa judece, vom introduce in mod clar si explicit principiul conflictului de interese in Legea Curtii Constitutionale.
  - Credeti ca Romania va reusi sa indeplineasca solicitarile UE privind reforma in Justitie?
  - Ne putem indeplini angajamentele fata de Uniunea Europeana, daca aplicam cu strictete activitatile si termenele din Planul de actiune. Ministerul Justitiei va lucra toata vara. Sper ca si celelalte institutii implicate in reforma – CSM, Institutul National al Magistraturii, conducerile instantelor si Parchetelor – sa procedeze la fel, pentru ca, asa cum a repetat constant comisarul Olli Rehn, “fiecare ora conteaza”.
  - Credeti ca imaginea Justitiei a fost sifonata de toate scandalurile in care a fost implicata?
  - Este posibil. Urmaresc si eu sondajele de opinie si, din pacate, constat ca in continuare oamenii nu au incredere in Justitie.
  Monica Macovei: Ordonanta pentru desfiintarea DNA exista8 Noiembrie 2007 00:00:00
  Invitata miercuri la 100%, Monica Macovei, fostul ministru al Justitiei, a declarat ca stie cu siguranta ca exista o Ordonanta de guvern care prevede desfiintarea DNA-ului. Mai mult, Monica Macovei a afirmat ca este convinsa ca actualul ministru al J
  Invitata miercuri la 100%, Monica Macovei, fostul ministru al Justitiei, a declarat ca stie cu siguranta ca exista o Ordonanta de guvern care prevede desfiintarea DNA-ului. Mai mult, Monica Macovei a afirmat ca este convinsa ca actualul ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu, a venit cu un mandat precis in guvern: sa opreasca investigatiile. Monica Macovei a criticat dur activitatea guvernului in lupta impotriva coruptiei: “Ordonanta de Guvern pentru a desfiinta DNA exista, ea
  a fost scrisa. In acea seara (cand presedintele a vorbit despre zvonul acestei ordonante, n.r.) s-a pastrat si loc in Monitorul Oficial pentru ea, dar nu a mai fost adoptata. Ordonanta prin care DNA urma sa fie unita cu DIICOT, ceea ce inseamna implicit desfiintarea DNA, este scrisa”, a afirmat Monica Macovei. Fostul ministru al Justitiei a criticat ordonantele adoptate de Guvern, care vor opri marile anchete: “Procurorii acum stau si nu pot lucra. Politicienii sunt acuzati si ei sunt cei care schimba procedura penala. Ei si prietenii lor. Politicienii reactioneaza urat, dar lumea ii vede”. De asemenea, Monica Macovei crede ca si CSM-ul “merge foarte prost”, pentru ca “are foarte multe puteri, adopta toate hotararile, dar nu are responsabilitate”. Despre caseta care il inculpa pe D. T. Remes si care a fost difuzata de TVR, Monica Macovei a declarat ca nu stie de unde provine acel material: “Nu stiu de unde a venit. Eu am vazut cum s-a mutat imediat discutia in presa pe provenienta casetei”. In ceea ce priveste revenirea sa ca ministru al Justitiei, Monica Macovei nu a fost ferma, ea declarand ca nu poate sa spuna nici da, nici nu: “E foarte putin probabil, dar nu este exclus. Mie mi-e foarte bine unde sunt. Imi place foarte mult ceea ce fac”.
  Prefectul Capitalei demisioneaza dupa criticile lui Traian Basescu14 Ianuarie 2005 IN REALITATE OFITERUL DE SECURITATE SILVIAN IONESCU IL TRAGEA DUPA EL SI PE OFITERUL DIE TRAIAN BASESCU
  Silvian Ionescu si-a dat demisia din functia de prefect al Capitalei, cererea de demisie fiind aprobata ieri de premierul Calin Popescu Tariceanu. “Mi-am depus demisia, joi dimineata, dupa doua zile in care m-am gandit serios la acest pas. Presedinte
  Silvian Ionescu si-a dat demisia din functia de prefect al Capitalei, cererea de demisie fiind aprobata ieri de premierul Calin Popescu Tariceanu. “Mi-am depus demisia, joi dimineata, dupa doua zile in care m-am gandit serios la acest pas. Presedintele Traian Basescu si-a exprimat public dezamagirea fata de faptul ca am fost numit intr-o functie de prim plan. In cele doua zile de ragaz am vazut atat reactia colegilor mei, cat si sprijinul neconditionat al acestora, insa umbra de dezamagire a presedintelui Romaniei a prevalat”, a spus Silvian Ionescu. El a adaugat ca i-a prezentat demisia premierului Calin Popescu Tariceanu, care a fost de acord si a semnat imediat documentul. “Demisionez din functia de prefect al Bucurestiului pentru ca nu doresc ca asupra mea si asupra acestei institutii sa planeze indoieli. Ca presedinte al Organizatiei PD sector 3 si membru in Biroul Permanent National mi-am adus contributia la succesul Aliantei la alegerile din vara si am facut parte din echipa de campanie la alegerile generale si prezidentiale din toamna. Pentru ca prin munca de partid am obtinut rezultate bune, apreciate public de colegii mei si de insusi presedintele Romaniei, fapt pentru care sunt recunoscator, consider ca pot face in continuare multe lucruri utile, dar in acelasi timp nu vreau ca numele si persoana mea sa creeze nici un fel de discutii sau subiecte de presa”, a declarat Ionescu.
  Semnalul lui Basescu
  Presedintele Traian Basescu a declarat, luni seara, intr-o emisiune televizata, ca desemnarea lui Silvian Ionescu pentru functia de prefect al Capitalei a fost pentru el “o mare dezamagire” si “o surpriza neplacuta” din partea fostilor sai colegi din PD. Seful statului a precizat ca are tot respectul pentru munca lui Silvian Ionescu, pentru cat s-a zbatut in campanie, dar ca “nu era cazul sa fie desemnat prefect in cea mai mare prefectura din tara”, deoarece acesta a avut probleme prin meseria pe care a avut-o inainte, precum si in CGMB. Liderul democrat Emil Boc si vicepresedintele partidului Adriean Videanu au pledat, miercuri, pentru analizarea prefectului de Bucuresti, Silvian Ionescu, prin prisma activitatii pe care acesta o va avea, nu din perspectiva imaginii pe care el a avut-o in presa. Silvian Ionescu isi da demisia, pentru a doua oara, dintr-o functie publica, ca urmare a reactiei lui Traian Basescu. Prima data, acesta si-a dat demisia din functia de consilier general, in mandatul trecut, dupa ce numele sau a fost legat de un scandal referitor la preluarea de contracte de servicii publice de catre unii consilieri municipali. Surse oficiale au declarat ca in functa de prefect va fi numit consilierul general Mioara Mantale (PD). Pana la numirea noului prefect, interimatul va fi asigurat de unul dintre cei doi subprefecti actuali.
  Presedintele apreciaza gestul
  Presedintele Traian Basescu a apreciat eleganta lui Silvian Ionescu de a-si fi dat demisia din functia de prefect al Capitalei, a anuntat ieri purtatorul de cuvant al sefului statului, consilierul prezidential Adriana Saftoiu. Ea a explicat faptul ca
  Traian Basescu si-a exprimat public dezamagirea si surprinderea, la o emisiune de televiziune, fata de numirea lui Silvian Ionescu in functia de prefect al Capitalei din cauza faptului ca acesta a fost pe lista Coalitiei pentru un Parlament Curat. Mai mult, a aratat purtatorul de cuvant al Presedintelui, cand Traian Basescu era lider al PD a decis, alaturi de conducerea partidului, ca la desemnarea candidatilor pentru Parlament, dar si la numirile in alte functii publice, sa se tina cont de criteriile CPC. Adriana Saftoiu a amintit ca Silvian Ionescu a fost propus pentru a candida la Parlament, insa atunci Traian Basescu i-a explicat ca apreciaza la modul cel mai sincer munca sa pentru partid, dar ca nu poate fi de acord cu desemnarea sa, deoarece nu respecta criteriile CPC. Seful statului s-a suparat ca toate aceste decizii luate anterior de conducerea partidului nu au fost respectate, el exprimandu-si public nemultumirea.
  Mocanu ar putea ramane fara sprijin politic
  Pe de alta parte, presedintele PD, Emil Boc, a cerut ieri filialei buzoiene a partidului sa analizeze posibilitatea retragerii sprijinului politic presedintelui Consiliului Judetean Buzau, Victor Mocanu, informeaza un comunicat remis redactiei. Mocanu, prezentat in presa centrala ca un nou “baron de Buzau”, este acuzat ca a cumparat din banii institutiei o limuzina de lux marca Audi, in valoare de peste 40.000 de euro. Boc a cerut si “demararea procedurilor pentru vanzarea autoturismului si utilizarea banilor obtinuti in scopul lor firesc, in folosul cetatenilor”. In acest context, presedintele PD cere “tuturor alesilor locali sa gestioneze cu atentie banul public si sa nu confunde bugetele institutiilor pe care le conduc cu propriile buzunare”. “Banii publici nu pot fi administrati dupa modelul baronilor PSD, sfidand cetateanul platitor onest de taxe si impozite. Vremea baronilor – locali sau centrali – a trecut”, afirma presedintele PD in comunicatul citat.
  Victor Mocanu, presedintele Consiliului Judetean Buzau, ne-a declarat ieri ca autoturismul a fost achizitionat “din planul de achizitii pe anul trecut, aprobat de fostul Consiliu PSD”. “Este o masina obisnuita, ce de lux, de paralux…daca asta e de lux, atunci ar trebui sa ne luam doar Trabant”, ne-a mai spus el. Mocanu a recunoscut ca pretul acesteia a fost de aproximativ 40.000 de euro. Catalogarea sa ca “baron” este o “chestiune rautacioasa” si crede ca vine din partea PUR – aluzie la articolele aparute in “Jurnalul National” – partid din care a facut parte anterior. La randul sau, presedintele PD Buzau, Cezar Preda, ne-a declarat ca astazi urmeaza sa faca o declaratie publica pe tema lui Mocanu, dar ca nu se pune problema unei sanctiuni. “Nu voi tolera niciodata pe nimeni care se va comporta ca PSD-istii”, ne-a precizat el.
  Vezi, tu, Codruta? De-aia ai fost aleasa! Acum intelegi?
  Traian Basescu: “Orice litigiu cu PNA a fost stins”20 Ianuarie 2005
  Parchetul National Anticoruptie si-a prezentat ieri bilantul pe anul 2004, la sedinta participand presedintele Traian Basescu, premierul Calin Popescu Tariceanu si ministrul justitiei Monica Macovei. Discutand in aceiasi termeni ca si in fata sefilor
  Parchetul National Anticoruptie si-a prezentat ieri bilantul pe anul 2004, la sedinta participand presedintele Traian Basescu, premierul Calin Popescu Tariceanu si ministrul justitiei Monica Macovei. Discutand in aceiasi termeni ca si in fata sefilor celorlalte institutii importante, Basescu a spus ca “nu vor mai exista ingerinte politice in activitatea PNA” , asigurandu-i totodata pe procurori ca in strategia de securitate nationala va fi introdusa si coruptia la nivel inalt. Presedintele a afirmat in cadrul sedintei, tinuta cu usile inchise, ca va renunta la procesul intentat celor doi procurori anticoruptie precizand ca “orice litigiu cu institutia a fost stins”. Dupa o discutie intre patru ochi de aproximativ 10 minute cu Ioan Amarie, procurorul general al PNA, Basescu a “decolat” spre Constanta.
  “Voi retrage plangerea la adresa procurorilor”
  L-a luat cu el, insa, si pe procurorul Vasile Draghici, cel care, impreuna cu procurorul Ioan Otel, a semnat rechizitoriul prin care Basescu, alaturi de alte 79 de persoane, a fost deferit justitiei in dosarul “Flota”. De precizat ca ambii anchetatori sunt constanteni. Mai precizam ca si noul prefect de Constanta face parte dintre cei 79 de inculpati ai dosarului “Flota”.
  in declaratia facuta presei ieri dimineata, presedintele Basescu a afirmat ca reconcilierea cu procurorii s-a produs. Pana seara insa, Basescu a uitat de “concilierea” de dimineata. Aflat la Constanta intr-o vizita de lucru, seful statului a reiterat ideea ca nu vrea sa intre in conflict cu institutiile statului. Totusi, potrivit raportului, prestatia PNA de anul trecut este destul de consistenta.
  Cum era de asteptat, Traian Basescu a numit-o pe Laura Kovesi in functia de procuror general3 Octombrie 2006
  De ieri, sibianca Laura Codruta Kovesi este noul procuror general al Romaniei, dupa ce presedintele Traian Basescu a semnat decretul de numire. Saptamana trecuta, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat favorab
  De ieri, sibianca Laura Codruta Kovesi este noul procuror general al Romaniei, dupa ce presedintele Traian Basescu a semnat decretul de numire. Saptamana trecuta, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat favorabil, cu unanimitate de voturi, propunerea ministrului justitiei pentru numirea lui Kovesi in functia de procuror general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

  Avizul CSM era consultativ, singurul abilitat sa faca numirile in aceasta functie fiind presedintele Romaniei. In timpul audierii sale, Laura Condruta Kovesi s-a caracterizat drept un procuror rezistent la munca si la stres, hotarat si avand capacitate de sinteza. Ea a prezentat cateva din solutiile pe care le are pentru iesirea din impas a Ministerului Public, probleme pe care le-a identificat din punct de vedere operativ la aceasta institutie
  Kovesi confirma ca Monica Macovei este cercetata de Parchetul General25 Ianuarie 2008
  Teodor Melescanu a declarat, intr-un interviu la BBC, ca a avut „discutii preliminare“ cu experti privind posibilitatea introducerii in Codul de Procedura Penala a unor dispozitii care sa prevada modalitatile prin care ministrii pot face
  Teodor Melescanu a declarat, intr-un interviu la BBC, ca a avut „discutii preliminare“ cu experti privind posibilitatea introducerii in Codul de Procedura Penala a unor dispozitii care sa prevada modalitatile prin care ministrii pot face obiectul urmaririi penale. El a subliniat insa ca a fost vorba doar despre „discutii preliminare“, neexistand vreo negociere sau vreo decizie in acest sens. Melescanu a mai spus ca „Legea raspunderii ministeriale, asa cum a fost modificata, (…) constituie in fapt un mecanism care functioneaza foarte greu“. „Codul de Procedura Penala trebuie sa fie documentul care este aplicabil tuturor, indiferent ca sunt demnitari sau nu“, a spus Melescanu, care a refuzat sa dea un raspuns in ceea ce priveste abrogarea actualei Legi a raspunderii ministeriale.

  Potrivit art. 52 alin. 3 din Constituţie: ”(3) Statul răspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare. Răspunderea statului este stabilită în condiţiile legii şi nu înlătură răspunderea magistraţilor care şi-au exercitat funcţia cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă.”
  3.2. Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor si procurorilor [2] reglementează răspunderea statutului, răspunderea magistratului şi repararea prejudiciului.
  Art. 94 din Legea nr. 303/2004 stabileşte felurile răspunderii magistraţilor: ”Judecătorii si procurorii răspund civil, disciplinar si penal, în condiţiile legii.”
  Răspunderea statului, fără nici o distincţie între procesele penale şi alte categorii de procese, este reglementată de art. 96 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 303/2004: ”(1) Statul răspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare.
  (2) Răspunderea statului este stabilită în condiţiile legii şi nu înlătură răspunderea judecătorilor şi procurorilor care şi-au exercitat funcţia cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă.”
  Răspunderea magistratului pentru prejudiciul produs de către acesta statului, precum şi dreptul statului la acţiune împotriva magistratului, de asemenea fără nicio distincţie legată de natura procesului, sunt stabilite de art. 94 alin. (7) şi (8) din Legea nr. 303/2004: ”(7) După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se poate îndrepta cu o acţiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credinţa sau gravă neglijenţă, a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii.
  (8) Termenul de prescripţie a dreptului la acţiune în toate cazurile prevăzute de prezentul articol este de un an.”
  Repararea prejudiciului, adică situaţiile şi modul în care persoana îndreptăţită se poate îndrepta cu o acţiune în despăgubire împotriva statului, este reglementată distinct, în art. 94 alin. (3) din Legea nr. 303/2004, pentru erorile judiciare săvârşite în procesele penale, şi în art. 94 alin. (4) din aceeaşi lege, pentru erori judiciare săvârşite în alte procese decât cele penale: ”(3) Cazurile în care persoana vătămată are dreptul la repararea prejudiciilor cauzate prin erori judiciare săvârşite în procese penale sunt stabilite de Codul de procedură penală.
  (4) Dreptul persoanei vătămate la repararea prejudiciilor materiale cauzate prin erorile judiciare săvârşite in alte procese decât cele penale nu se va putea exercita decât in cazul in care s-a stabilit, in prealabil, printr-o hotărâre definitiva, răspunderea penală sau disciplinară, după caz, a judecătorului sau procurorului pentru o faptă săvârşită in cursul judecaţii procesului si dacă aceasta fapta este de natura sa determine o eroare judiciară.”
  Alin. (5) şi (6) ale art. 94 din aceeaşi lege întregesc tabloul: ”(5) Nu este îndreptăţită la repararea pagubei persoana care, în cursul procesului, a contribuit în orice mod la săvârşirea erorii judiciare de către judecător sau procuror.
  (6) Pentru repararea prejudiciului, persoana vătămată se poate îndrepta cu acţiune numai impotriva statului, reprezentat prin Ministerul Finanţelor Publice.”
  3.3. După cum se poate observa, Constituţia şi Legea nr. 303/2004 stabilesc condiţiile generale ale răspunderii patrimoniale a statului şi a magistraţilor pentru erorile judiciare. Astfel vorbim de două instituţii diferite: răspunderea patrimonială a statului pentru erori judiciare şi răspunderea patrimonială a magistraţilor.
  Însă, pentru răspunderea patrimonială a statului şi a magistraţilor pentru erori judiciare ce au ca izvor procesele penale, aşa cum ne indică art. 96, alin. (3) din Legea nr. 303/2004, cazurile în care persoana vătămată are dreptul la repararea prejudiciilor sunt stabilite de Codul de procedura penală.
  Astfel, art. 504, alin. (1)-(4) C. pr. pen. prevede cazurile în care persoana vătămată are dreptul la repararea prejudiciilor cauzate prin erori judiciare săvârşite în procesele penale. Art. 505, alin. (1)-(4) C. pr. pen. prevede felul şi întinderea reparaţiei. Art. 506 alin. (1)-(4) din acelaşi cod reglementează acţiunea pentru repararea pagubei, care poate fi pornită de către persoana ”îndreptăţită”. Iar art. 507 C. pr. pen. reglementează acţiunea în regres.
  4. Având în vedere că în ceea ce priveşte răspunderea patrimonială a statului şi a magistraţilor pentru erori judiciare ”săvârşite în alte procese decât cele penale”, nu există o altă reglementare specială în afara celei cuprinse în Legea nr. 303/2004, unii autori şi-au îndreptat atenţia către răspunderea civilă delictuală.
  Fiind o discutie mult prea tehnica, nu vom face referiri la natura juridica a celor două feluri de răspundere, dar un comentariu privind fundamentul raspunderii credem ca este necesar, tocmai pentru a putea sa intelegem mai bine rostul raspunderii civile.
  Temeiul răspunderii patrimoniale a statului considerăm că este dat de faptul că statul este cel care administrează activitatea justiţiei, motiv pentru care deficienţele de orice natură îi sunt imputabile, fie că vorbim despre formarea magistraţilor, fie că vorbim, strict din punct de vedere administrativ, despre modul în care organizează justiţia (plecând de la finanţare şi mergând până la modul de organizare propriu-zisă a instanţelor şi a altor instituţii ce contribuie la buna funcţionare a justiţiei).
  În sprijinul celor de mai sus, observăm că statul, prin intermediul puterii executive, este cel care o finanţează, şi tot statul, prin intermediul puterii legislative şi puterii executive, este cel care elaborează politicile după care funcţionează justiţia.
  Astfel, considerăm că statul trebuie să răspundă pentru prejudiciile ce se nasc în patrimoniul unei persoane, fie că sunt imputabile magistratului, fie că sunt imputabile altor persoane care concură la săvârşirea unor erori judiciare, dar şi pentru prejudiciile produse de o organizare defectuoasă a justiţiei. Suntem de părere că statul trebuie să răspundă şi pentru prejudiciile de care se fac vinovate alte persoane decât magistratul, deoarece eroarea judiciară care se produce în urma oricărui tip de proces (penal sau civil) este, pe de o parte, conţinută de o hotărâre judecătorească, iar pe de altă parte persoana vătămată va pleca cu sentimentul că suportă o nedreptate din partea justiţiei, aceasta, de cele mai multe ori, neputând accepta sau înţelege că nedreptatea se datorează altcuiva şi nu magistratului care a pronunţat hotărârea. Aproape de fiecare dată cand o persoană este sau se simte nedreptatită, va tinde să considere că magistratul este cel vinovat, deşi exista posibilitatea ca acestuia să nu-i poată fi imputată nicio faptă contrară legii (spre exemplu, existenta unei marturii mincinoase care nu a putut fi dovedita). Magistratul este cel care pronunţă hotararea judecatoreasca, prin urmare, magistratul ii produce o paguba.
  În toate aceste situatii, astfel cum prevede Constitutia, statul are obligatia sa îl dezdăuneze pe cel pagubit. Mai mult, statul, prin executiv si legislativ, are obligatia să asigure cadrul legal apt să permită acoperirea pagubei într-un timp rezonabil, astfel incat să fie înlăturate toate suferinţele persoanei nedreptăţite, totodată aceasta având satisfacţia că i s-a făcut dreptate.
  TERMEN DE CATRE ACESTI CRIMINALI IMBRACATI IN ROBE,MI S-A ADUS
  UN PREJUDICIU IN CUANTUM DE 25 DE MII DE EURO PE CARE TREBUIE SA II PLATEASCA JUDECATORII RECUZATI PRECUM SI JUDECATORII CARE I-AU ACOPERIT PE CEI RECUZATI!!!!
  JUSTITIA LA ROMANI :MAFIA ISI PROTEJEAZA OAMENII SAI DE INCREDERE CU CARE LUCREAZA ZI DE ZI CONSILIERII JURIDICI AVOCATII ,NOTARII !!!!

  ACTIVAREA CLAUZEI DE SALVGARDAEEA ESTE APROAPE,CU TOT TRAFICUL INTERNATIONAL DE INFLUENTA AL LUI BASESCU SI ACOLITILOR SAI INTERNI SI EXTENI .FRANTA GERMANIA SPANIA,VOR FI INGENUNCHEATE INN IULIE 2010!!!IMPLICAT IN CAZUL DE CORUPTIE INTERNATIONALA ESTE SI MINISTRUL DE JUSTITIE PREDOIU,CARE PRETINDE CA SE VA RIDICA MONITORIZAREA DE PE J.A.I..VOM TRAI SI VOM VEDEA !!!

  Suntem amendati permanent pentru ca ne opunem abuzurilor judecatoresti politice ,pentru ca solicitam magistratilor sa staruie pentru aflarea adevarulu,in spiritual legalitatii si aducerea actelor care au stat la baza unor decizii arbitrare ale autoritatilor neocomuniaste !!!Traim doar dintr-o pensie ,pentru ca cealalta pensie de 5 milioane de lei vechi,este destinata cheltuielilor cu scoaterea la imprimanta a materialelor pe care le redactez si le depun in instanta la fiecare termen de judecata, xeroxuri facute si depuse pentru atatia adversari judiciari politici,
  Mie mi se pune in vedere sa respect permanent dispozitiile pe care le cunosc si le respect ,in schimb reprezentantilor adversarilor mei,nu li se aplica dispozitiilor legale ,perntru ca ei se situeaza mai presus de lege,fiind sub protectia Partidului Democrat coordonat criminal si in present de catre TRAIAN BASESCU.,fiind favorizati de catre JUSTITIA NEDREPTA SI CRIMINALA !
  DUPA O ANALIZA DE MAI MULTI ANI, OBSERV ,CA EVREIMEA ISI IA CA ALIATI –PE UNII CE AU SUFERIT DE PE URMA REGIMULUI COMUNIST,DAR NU PENTRU A INDREPTA CE ESTE RAU IN SOCIETATEA RESPECTIVA,CI PENTRU A-I FOLOSI SI DE A PROFITA DE PE URMA LOR,DECI DOAR PENTRU A-SI ATINGE SCOPURILE MARSAVE DE STAPANIRE A LUMII .

  DIN CAUZA AMESTECULUI MALEFIC STRAIN IN PROBLEM,EL INTERNE ALE TARII NOASTRE,PENTRU VINDE TARA PE NIMIC GRUPURILOR DE INTERESE ILEGALE!!!!
  BASESCU ESTE OMUL EVREIMII INCA DIN ANUL 1979,SI UNEALTA TRADATOAREI SECURITATI CA POLITIE POLITICA !!DE CE SAU FRAUDAT PE FATA DIN ANUL 2000 INCOACE ALEGERILE DE ORICE FEL IN ROMANIA si u in alte tari?P.pentru aveni la putere uneltele evreimii si a nenorocii tarile respective
  Iata ce scriam inca din anul 2004:’”
  OFICIUL DE CADASTRU SI PUBLICITATE IMOBILIARA
  Domnule Director General,
  Subsemnatul,ENE Nicanor George,domiciliat în Bucureşti Şos.Mihai Bravu nr. 2,bl.60 B, Sc.1,Et.8.ap.45,sector 2,descendent al defuncţilor părinţi fireşti şi bunici,în calitate de cetăţean român ,victimă a regimului comunist şi neocomunist ,dar şi luptător anticomunist, în temeiul preved.art.10,13,14,17,18 C.E.D.O.,formulez prezenta

  REITERARE ultimativă a solutionării legale si competente,
  a Petitiei cu care v-am investit,

  solicitănd să dispuneti verificări pe registrele aflate în arhiva BCFsector 1-pentru
  anii 1996-1997aşa cum am arătat permanent .

  Pretinsul răspuns dat cu depăsirea termenului legal de 30 de zile-cu nr.41798 din 26.XI.08 primita pe 03.XII.08- în care se spune că eu nu as fi arătat instanţa emitentă a sent.civ prin care s-ar fi recunoscut dreptul de proprietate al tatălui meu -(membru P.N.T.C.D.)asupra terenului situat în sector 1 Bucureşti,Str.Virgiliu nr.13-25,(cerut de la P.M.B.prin notificare şi de S.C.Mecano Export Import S.A.,motiv pentru care se spunea pănă în 2002 că nu există această adresă postală)a fost în realitate,o încercare de tergiversare a soluţionării unei petiţii din vara acestui an, sperăndu-se -de care cei care trebuiau să elibereze în copie o hotărăre judecătorească transcrisă în registrul de transcripţiuni imobiliare-că in urma fraudării alegerilor din 30 noiembrie,vor prelua puterea în stat,comunistii securisti! Eu nu am cerut verificari în evidenţele informatizate,pentru ca am aratat cum la P.M.B.,înca din 1998au fost şterse din memoria calculatorului-datele privind proprietarul de parcela Ene Ion din str.Virgiliu nr.13-25.ştiu ca cei ce au pus mana pe terenul meu,Mafia din constructii, beneficiarii şi constructorii sunt mănă în mană cu coruptii de la Primaria sectorului 1 Bucuresti şi cei de la P.M.B.,darea şi luarea de mita,fiind hotărătoare in procurarea acestui teren!Chiar acestia sau lăudat cat şi cui au dat ,motiv pentru care,nu o sa beneficiez nici de o palmă din acel pămănt. Gogoriţa informatizării ,a fost în realitate un pretext pentru a aranja datele,informaţiile despre imobile,cum doreşte Securitatea Mafiei imobiliare!
  ………………………………………………………………………………. Solicit să luati măsuri urgente fată de persoanele corupte ce ocupă nedemn,politic,functii publice de registrator Musat Dorina,-care nu doreste să îmi elibereze actul cerut,pretinzănd că pe terenul respectiv s-a construit un bloc;aceasta stie că sau semnat ilegal acte legate de S.C.Mecano Export Import S.A.si alti pretinsi proprietari-împroprietăriti cu terenul meu!
  Este ultima încercare internă de ajungere la o întelegere ,înaintea de asaltul suprem!
  România, 04.XII.2008

  Semnătura reclamantului ENE NICANOR GEORGE
  victimă în înţelesul art.34din Convenţie,
  personal şi – prin mandatar Ene Dragoş Marian –

  ……………… …………..

  Domnului Director General GRIGORESCU BOGDAN

  JUDECATOAREA CRISTINA NICA CARE MIA DESFIINTAT DREPTUL DE PROPRIETATE CA SI ALTE DREPTURI (GARANTATE DE LEGE DAR NU SI DE MAGISTRAT)ACOPERA COLEGIIjuristi INFRACTORI DE LA P.M.B..(MIHAI ILIE .ADRIAN IORDACHE,ANDREI CRECI )care pretind ca au depus la acest dosar TOATE ACTELE CARE AU STAT LA BAZA DISPOZITIEI ILEGALE DATA DE PTRIMARUL SORIN OPRESCU IN NOTIFICARE ,desi in dosarul 7089/3/2010 au depus mai multe acte indosariate (183)fata de 181de acte

  IATA DE CE ANEXEZ SPRE COMPARATIE 5 INSCRISURI [FILA 114DIN ACEST DOSAR;FILA 40,FILA 181,FILA 182FILA 364]DIN CARE REZULTA CA IN ACEST DOSAR NU S-A DEPUS UN INSCRIS EFIFICATOR PENTRU INTELEGEREA ILEGALITATII DISPOZITIEI DIN 21.12.12010 A PRIMARULUI GENERAL SORIN OPRESCU DECORAT DE BASESCU ….ESTE VORBA DE CEREREA UNEI PERSOANE GHERGHINESCU NICOLAE CARE INCA DIN ANUL 2004 CERE INFORMATII DE LA CONDUCEREA DIRECTIEI JURIDICA LEGISLATIE SI CONTENCIOS DESPRE SOLUTIONAREA NOTIFICARII!
  FAPTUL CA JUDECATOAREA CRISTINA NICA(CA SI CELELELATE JUDECATOARE ) INCA DIN 01.02.2010 A TRECUT CU VEDEREA FALSURILE PERMANENTE SESIZATE,DOVEDESTE SOLIDARITATEA INFRACTIONALA A INSTANTEI DE JUDECATA .
  SI ACEASTA ESTE NUMAI CEEA CE SE VEDE LA PRIMA MANA ,D:APAI DACA IAU LA PURICAT FIECARE LUCRU IN PARTE .
  28 Ianuarie 2008 :Comisia va publica raportul pe Justitie la inceputul lunii februarie. Potrivit comisarului Leonard Orbanraportul va avea in vedere “cele patru conditionalitati: Agentia de Integritate, reforma in justitie, continuarea luptei impotriva coruptiei la nivel inalt si lupta impotriva coruptiei la nivel local.” .”. Din punct de vedere juridic, reformele din ultima perioada „sunt insuficiente si neconvingatoare”, sustin sursele de la varful Comisiei Europene.
  IN JUSTITIE SI ADMINISTRATIE,Nu s-a facut nici un progres real,efectiv timp de 20 de ani ,nu doar din 2005 incoace !!!
  DUPA CE AM INVOCAT EXCEPTIA NEDOVEDIRII CALITATII DE REPREZENTANT A MUNICIPIULUI BUCURESTI A LUI MIHAI ILIE,ACESTA IN FATA COMPLICELOR JUDECATOAREI CRISTINA NICA SI A GREFIEREI FANELA POPA ,A SAVARSIT UN FALS PRIN ADAUGARE DE TEXT PE UN FORMULAR TIPIZAT DE DELEGATIE SEMNATA IN ALB..COMPLICII NU CONSEMNEAZA IN INCHEIEREA DE SEDINTA DIN 08.03.2010 DECAT CE AVANTAJEAZA PE MAFIA JUDICIAR ADMINISTRATIVA,SI INTOARCE PERMANENT LUCRURILE IMPOTRIVA JUSTITIABILULUI-PENTRU A DA VINA PE ACESTA CA I S-A RESPINS CEREREA !!!!!!DECI,CU PERMISIUNEA MAGISTRATILOR COLEGI CU SOTIA LUI MIHAI ILIE,MIHAI ILIE A VUT ACCES LA DOSAR 1 AN DE ZILE FARA A AVEA DELEGATIE LA DOSAR-CACI SORIN OPRESCU ESTE DECORAT DE CATRE BASESCU IN REALITATE PENTRU FAVORIZAREA ACESTOR INFRACTORI DIN SUBORDINEA SA.FLA FEL SI CALIFICATIVELE ,PROMOVARILE MAGISTRATILOR SE FAC LA PROPUNEREA PRESEDINTILOR DE INSTANTEAFLATI MANA IN MANA CU CSM-ADICA CU CARE TREBUIE SA FIE O INSTANTA DE DISCIPLINA PENTRU MAGISTRATI,SI NU SA FIE SOLIDARIZATI INFRACTIONAL IMPOTRIVA JUSTITIABILILOR PEBNTRU ASI MARI AVERILE DOBANDITE PRIN ABUZURI SI CRIME .
  IATA DE CE MAGISTRATII TREBUIE CERCETATI MINUTIUOS SI DEPOSEDATI DE AVERILE ILICITE.TOATE CONTURILE DE PE NUMELE PARINTILOR ,ORI ALTOR RUDE TREBUIE ANALIZATE PENTRU A
  PREGATIREA INDOIELNICA JURISTILOR P.M.B. CA SI A CELORLALTE SUBIECTE DE DREPT ESTE EVIDENTA DIN MOMENT CE MIHAI ILIE PRETINDE CA PREZENTA SA IN SEDINTA PUBLICA !FACE CA PROCEDURA DE CITARE SA FIE LEGAL INDEPLINITA CA SI JUDECATOAREA NICA CRISTINA,SI MIHAI ILIE A SOLICITAT LA UNISON (SOLIDARITATE INFRACTIONALA ) FARA SA MOTIVEZE IN FAPT SI IN DREPT “ RESPINGEREA TUTUROR CERERILOR FORMULATE DE MANDATARUL APELANTULUI RECLAMANT ,ADICA DE MINE .
  DE ALTFEL SI SC MECANO EXPORT IMPORT S.A. A SOLICITAT “RESPINGEREA TUTUROR CERERILOR FORMULATE DE MANDATARUL APELANTULUI RECLAMANT “
  CU ALTE CUVINTE ,SE PRETINDE CA O NULITATE ABSOLUTA POATE FI ASANATA .NU CUNOASTE MAGISTRATUL ORI MIHAI ILIE,DISTINCTIA REGIMURILOR JURIDICE DINTRE NULITATILE RELATIVE SI NULITATILE ABSOLUTE ?iata ce statueaza Art. 22 din legea . 514/2003. – Consilierul juridic este dator sã studieze temeinic problemele sau cauzele care i-au fost încreditate, sã respecte prevederile procedurale în fata instantelor de judecatã si arbitrale, sã manifeste permanent constiinciozitate si probitate profesionalã, sã respecte prevederile legale în vigoare, ale statutului profesiei, caracterul confidential al datelor încredintate si sã depunã toate diligentele pentru îndeplinirea întocmai a mandatului încredintat.
  MENTIUNEA DIN INCHEIEREA DE SEDINTA POTRIVIT CAREIA “CURTEA ,RESPINGE IN SEDINTA PUBLICA TOATE CERERILE FORMULATE DE MANDATARUL APELANTULUI RECLAMANT,ESTE UNA FALSA INTRUCAT IN SEDINTA PUBLICA NU S-A MOTIVAT ABSOLUT NIMIC.CEEA CE APARE IN ACTUL PROCESUAL AL INSTANTEI ESTE UN FALS SI UZ DE FALS
  CE SA DORIT ESTE EVIDENT ACORDAREA CUVANTULUI PE MOTIVELE DE APEL ULTERIOR U RESPINGERII NEMOTIVATE A CERERILOR MELE CONCLUDENTE ,PERTINENTE SI UTILE SOLUTIONARII CAUZEI IATA DE CE NU MI S-A DAT IN TIMPUL SEDINTEI STENOGRAMA SEDINTEI DE JUDECATA REFERITOARE LA CAUZA CARE MA PRIVESTE !!!
  PRETINDE JUDECATOAREA CRISTINA NICA CA NU MAI ESTE NECESARA VERIFICAREA LEGALUITATII INTOCMIRII PROCESULUI VERBAL DE INDEPLINIRE A PROCEDURII DE CITARE,PENTRU CA ESTE IN SALA INTIMATIUL PARAT !
  NECONSEMNAREA IN INCHEIEREA DE SEDINTA DE CATRE JUDECATOAREA CRISTINA NICA A DEZBATEROILOR URMATE IN SEDINTA ,RESPECTIV A CRITICILOR FORMULATE ORAL SIN SCRIS CU PRIVIRE LA FALSUL FACUT CU OCAZIA COMPLETARII CU PIXUL SUB OCHII ACESTEIA A DELEGATIEI DE CATRE MIHAI ILIE,A FOST FACUTA CIU INTENTIE DIRECTA ,DE PREJUDICIEREA DREPTURILOR SI INTERESULUI MEU LEGAL IN FAVOAREA INFRACTORILOR,A CORUPTILOR,A
  CITEZ TEXTUAL DIN LEGEA Legea nr. 514/2003 privind organizarea si exercitarea profesiei de consilier juridic
  Art. 21. – Consilierul juridic nu rãspunde penal pentru sustinerile fãcute, oral sau scris, în fata instantelor judecãtoresti sau a altor organe competente, dacã aceste sustineri sunt în legãturã directã sau indirectã cu apãrarea si necesare cauzei care i-a fost încredintatã.
  Invoc exceptia de neconstitutionalitate a Art. 21. din legea Legea nr. 514/2003 cu urmarorul continut prejudiciant “ – Consilierul juridic nu rãspunde penal pentru sustinerile fãcute, oral sau scris, în fata instantelor judecãtoresti sau a altor organe competente, dacã aceste sustineri sunt în legãturã directã sau indirectã cu apãrarea si necesare cauzei care i-a fost încredintatã.

  Prin acest articol se desfiinteaza drepturile fundamentale ale omuluil
  Consecinta admiterii exceptiilor de neconstitutionalitate,este trimiterea la Curtea Constitutionala si mai apoi eventuala suspendare a cauzei.
  Art. 21. – Consilierul juridic nu rãspunde penal pentru sustinerile fãcute, oral sau scris, în fata instantelor judecãtoresti sau a altor organe competente, dacã aceste sustineri sunt în legãturã directã sau indirectã cu apãrarea si necesare cauzei care i-a fost încredintatã.
  Neconstitutionalitatea art. 21. din legea nr.514/2003,trebuie sa se raporteze si la art.5-ref. la Responsabilitatea Statului.,art.18 par.1, par. 3 -din Convenţia penală privind corupţia.
  CAND ERA PRESEDINTE AL CURTII CONSTITUTIONALE,NICOLAE POPA,[DEVENIT ULTERIOR CU AJUTORUL MAFIEI,PRESEDINTE AL I.C.C.J.[DECLARA CA IN CONTEXTUL ADERARII ROMANIEI LA U.E. SE IMPUNE CONFORMITATEA LEGILOR INTERNE CU CELE INTERNATIONALE !!!!!!!

  ANALIZA Neconstitutionalitatii art. 21din Legea nr. 514/2003,trebuie sa se raporteze IN PRIMUL RAND laART. 57 din CONSTITUTIE.care statueaza obligatia tuturor de a si exercita drepturile si libertatile constitutionale cu buna credinta,fara sa incalce drepturile si libertatile celorlalti”

  ANALIZA Neconstitutionalitatii art. 21 Legea nr. 514/2003,trebuie sa se raporteze IN AL DOILEA RAND laART. 1ALIN 3 din CONSTITUTIE. care statueazaca “DEMNITATEA OMULUI,DREPTURILE SI LIBERTATILE CETATENILOR,,DREPTATEA REPREZINTA VALORI SUPREME MSI SUNT GARANTATATE.
  PRIN INTERMEDIUL ART 21 NECONSTITUTIONAL din Legea nr. 514/2003,GARANTIILE CONSTITUTIONALE DE MAI SUS,PALESSC IN FATA IRESPONSABILITATII sustinerile fãcute, oral sau scris, în fata instantelor judecãtoresti ale CONSILIERILOR JURIDICI CARE DEVASTEAZA PATRIMONIUL MUNICIPIULUI BUCURESTI PE CALEA HOTARARILOR NEDREPTE IN FAVOAREA UNOR ASA -ZIS PROPRIETARI IN SPATELE CARORA SE AFLA PRETINSI INVESTITORI IMOBILIARI ,IN REALITATEA EXPLOATATORI “CAPITALISTI” LEGATI DE RETELELE MAFIEI SECURITATII !!
  Este neconstitutionala prevedere continuta in art.21 din Legea nr. 514/2003 si raportat la art.52 din constitutie .Este si inegala clauza de neraspundere ,raportat si la faptul ca magistratul raspunde constitutional fata deccand isi exercita cu rea credinta sau grava neglijenta ,functia,iar consilierul juridic nu raspunde ipotrivit art 21
  MAFIOTILOR CARE IMI ADUC PERMANENT PREJUDICII .
  DESI EXISTA DOVADA MULTIPLELOR SI PERMANENTELOR DEMERSURI ALE SUBSEMNATILOR -PENTRU AFLAREA ADEVARULUI,SE PRETINDE MINCINOS DE CATRE INFRACTOAREA CRISTINA NICA (PENTRU CA A CALIFICA CA JUDECATOR AR INSEMNA CA FACE DE RAS TOATA BREASLA JUDECATOREASCA) CA “EU NU AM FACUT INVESTIGATII IN VEDEREA COMUNICARII HOTARARII JUDECATORESTI CU UN NUMAR SI CU O DATA A PRONUNTARII NEDETERMINATE SI NEDETERMINABILE” CE AFACUT JUDECATOARAE ACITIT CU ATENTIE TOT CEAM SCRIS EU,S-A INARMAT CU CUNOSTINTELE si informatiile furnizate pe calea prezentei actiuni ,cereri de apel… PE CARE NU CRED CA LE AVEA jude

 45. lorduljohn spune:

  @I. Baseanu

  Spre deosebire de tine, intotdeauna ceea ce scriu e parerea mea. Asa ca nu e nevoie de alte specificatii.

 46. lorduljohn spune:

  @VV

  Da, la sunt cativa tineri de isprava. Dintre cei care au scris o lunga perioada la Rost l-am urmarit indeosebi pe ieseanul nostru Mircea Platon (actualmente scrie la Convorbiri literare) si de o buna bucata de vreme scrie editoriale la publicatia online Ziua veche. Ultimul sau semnal se refera la intentia Guvernului Boc de a infiinta orwelliene centre de educare a parintilor. Adica dupa ce ne distrug educatia copiilor vor sa ne distruga si parintii. Transforma un sistem care merge pe linie traditionala a educatiei din familie, pe educatia surogat oferita de stat. PNL ar trebui sa ia in serios aceasta noua amenintare si sa traga semnalul de alarma cuvenit. Va transmit linkul si un citat din articol spre exemplificare:

  “Neoliberalii PDL sunt foarte vocali aparatori ai globalizarii, ai marilor corporatii si ai “pietei libere”, si inexistenti aparatori ai familiei, ai normalitatii si ai recentrarii economiei si politicii romanesti in jurul intereselor nationale. Problemele familiei romanesti nu pot fi rezolvate prin interventia vicleana, ideologizata si punitiva a statului in viata familiei romanesti. Problemele familiei romanesti pot fi rezolvate dandu-le romanilor sansa sa traiasca si sa munceasca cinstit in propria lor tara. Problemele familiei romanesti pot fi rezolvate doar incurajand o economie a micilor proprietari, un “capitalism popular” (Reagan), o economie la scara umana si un stat reprezentativ. Atat timp cat parintii vor fi siliti sa emigreze, sa fure sau sa moara slugarind la corporatii, copiii vor ramane de izbeliste. Cand corporatiile pun stapanire pe parinti, statul pune stapanire pe copii. Dupa ce am privatizat statul, nationalizam copiii. Va trebui asadar sa re-nationalizam statul ca sa ne putem recapata familiile.”
  http://www.ziuaveche.ro/editorial/2440-confiscarea-copiilor

 47. @Draga Itzic

  Intai, ca nu inteleg de ce discutam de obarsiile lui Tismaneanu. Eu n-am facut in comentariu nici cea mai mica aluzie si cred ca nici nu e relevant. In al doilea rand, problema e in cu totul alta parte. Tismaneanu lauda oamenii de buna credinta , faptul ca se despart apele si se dau jos mastile, asa cum zice si Raportul girat de presedintie. Iar intalnirea cu Roberta Anastase este “un moment crucial”. Eu nu inteleg de ce oameni ca Tismaneanu nu pot fi doar anticomunisti si trebuie sa fie si pro-PD. Caci,ia sa ne gandim. Maries a inceput greva foamei in ianuarie si a tinut-o pana aproape de limita rezistentei fizice. Cine era presedinte? Candidatul PD. Cine guverna? PD? Cine era presedintele Camerei Deputailor si avea majoritate? Tot PD. Cine sunt atunci mascatii de pe fetele carora trebuie sa cada mastile? Atunci de ce acest elogiu celor din cauza carora era sa moara Maries?!? Acestia sa fie oamemnii de buna credinta?
  Cat despre ceea ce am facut ori n-am facut eu pentru dreapta romaneasca si impotriva comunismului, putem discuta, dar pana sa-mi dai lectii, stimate domn, incearca sa nu te mai ascunzi dupa astfel de pseudonime.

 48. @Itzic Baseanu

  Esti un suflet chinuit, domnule Baseanu.