Vox populi

In cadrul consultarilor cu partidele politice ce au avut loc la Palatul Cotroceni pe tema revizuirii Constitutiei, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a sustinut sus si tare ca trebuie declansate demersurile pentru trecerea la Parlamentul unicameral, asa cum  s-a manifestat vointa poporului, prin referendum.

I-am prezentat, cu acel prilej, presedintelui Traian Basescu argumentele pe care, de altminteri, le-am rezumat si in comentariul “Un referendul cu care n-ar trebui sa ne mandrim” , scris pe acest blog la inceputul lui februarie a.c. Am adaugat ca noi, in calitate de lideri politici, de calauze ale acestui popor, ar trebui nu sa alimentam frustrarile, ci sa-i incurajam tendintele de modernizare. A constrange viitorul cu limitele pe care mentalitatile noastre le au in prezent e ca si cum ai impiedica, cu un pantof prea stramt, piciorul sa creasca, precum la tinerele chinezoaice de pe timpuri.

Un sondaj recent, realizat de Institutul de sondare a opiniei publice CCSB la comanda Asociaţiei Pro Democraţia, analizează ce înseamnă referendumul astăzi în România, oferind un argument suplimentar in sensul tratarii cu rezerva a acestui instrument de consultare publica, cand e vorba de chestiuni asupra carora nu au fost aduse suficiente informatii ori resentimentele sunt inca prea puternice.

Iata cateva concluzii ale acestui sondaj:


- 68% dintre români doresc un referendum pentru retragerea cetăţeniei tiganilor infractori;

- 50% dintre români doresc un referendum pentru introducerea pedepsei cu moartea;

- 47% dintre români doresc referendum pentru pedepsirea penală a celor care critică religia ortodoxă;

 
- 44% dintre români doresc referendum pentru retragerea cetăţeniei române pentru cei care doresc autonomia Ţinutului Secuiesc.

Dintre cei care sunt de acord cu referendumurile de mai sus:
- 94% ar vota pentru retragerea cetăţeniei ţiganilor infractori;
- 91% ar vota pentru reintroducerea pedepsei cu moartea;
- 88% ar vota pentru pedepsirea penală a celor care critică religia ortodoxă;
- 89% ar vota pentru retragerea cetăţeniei române a celor care doresc autonomia Ţinutului Secuiesc.

Inutil sa mai spunem ca astfel de prevederi nu pot fi cuprinse in nici o legislatie europeana, unele dintre ele fiind de-a dreptul absurde.

Acelasi sondaj evidentiaza faptul ca aproape 80% dintre cei chestionaţi nu ştiu care este sensul unui Parlament bicameral şi ce rol are Camera superioară.

Si atunci intreb: ce e mai bine, sa ne educam cu totii in sens european, democratic, ori sa profitam, unii si altii, de frustrarile, patimile, resentimentele si tarele saraciei pe care iesirea inca nedezmeticita din comunism ni le provoaca? Nu cumva adevaratul respect fata de popor nu e sa-l ajuti sa strige cat mai tare, ci sa discearna cat mai temeinic?

69 Responses to “Vox populi”

 1. lorduljohn spune:

  @VV

  Corecta argumentatie. Apropos de educatie vezi ultimul meu post de la articolul precedent

 2. Jimmy spune:

  Clar! Să ne educăm în sens european, chiar dacă va dura ceva timp.

  Clar! Clasa politică să facă ce este mai bine pentru poporul pe care-l reprezintă.

 3. lorduljohn spune:

  @jimmy

  Deci clasa politica reprezinta poporul. Ok, m-am lamurit!

  @I. Baseanu

  Amice, esti flamboiant (sic!) si bucolic (gr)!

 4. lorduljohn spune:

  @I. Baseanu

  Avand in vedere si pseudonimul si explicatia din paranteza iti intelegem “scaparile”!

 5. lorduljohn spune:

  @I. Baseanu

  Asta-i avantajul internetului: fiecare sta in atmosfera pe care si-o creeaza.

 6. Toni spune:

  Este evident că, dacă ar fi catadicsit să răspundă la întrebări, preşedintele ar fi dat aceleaşi răspunsuri cu majoritatea chestionaţilor.
  Apoi le-ar fi pus în programul electoral, ca soluţii de reformă şi de progres.
  Pe afişe, el în faţa Parlamentului, cu nişte cătuşe în mână, sub sloganul: “Oi fi eu chior, dar văd mai bine ca toţi!”, “Veniţi cu noi, să dăm în javre cu-un pietroi”. “Voi mă vreţi pe mine, eu îi vreau pe ei!”
  Ce naiba, doar ne-am lămurit cu cine avem de-a face!
  Cât, şi mai ales spre ce, îl duce tărtăcuţa aia bolnavă!
  De putere, oficial. De restul, neoficial. Dar real.

 7. Aligatorul spune:

  Domnule Vosganian!

  Cred ca mereu au fost la putere oameni care au fost mult mai interesati in manipularea maselor, decat in educarea acestora. Datorita simplului fapt ca prin manipulare au avut foloase imediate. Oare nu la foloase imediate se gandesc cei mai multi oameni? Ca asa ne e scris in gene.
  Pe de alta parte sustin in totalitate punctul dvs. de vedere, inca din momentul votului chestiunii prin referendum. E absolut logic ca nu pornesti pe un drum pana ce nu stii unde duce. Dar cui pasa? Parlamentari mai putini sa avem nu? Si asta cat mai repede… Si dupa aia? Dupa aia ce mai inventam? “Vom trai si vom vedea”: Cam asta e modul de gandire la noi… Astfel am ajuns sa fim doar un mare experiment; un vapor pe mare fara capitan, doar pasageri…

  • @Aligatorul

   Acest stil de a tine tot timpul clasa politica tensionata e profitabil pentru presedinte dar foarte pagubos pentru tara. Trebuie sa contracaram aceasta maniera de a conduce tara.

 8. Intr-adevar, domnule profesor. Am comentat acest sondaj aici:
  http://codrinscutaru.blogspot.com/2010/03/sondaj-ccsb-referendum-sau-tirania.html
  Pericolul dictaturii autoritarienilor nu este departe si il evidentiaza si colega noastra Iulia Huiu in analiza despre parlamentul unicameral:
  http://iuliahuiu.blogspot.com/2010/04/pericolul-populismului-de-ce-nu-sunt-de.html
  Populismul restrange capacitatea noastra de dezvoltare ca natie si, mai rau, ne duce catre concluzia ca deciziile in ceea ce ne priveste se iau prin intermediul unor oameni care se aseaza si ne voluntar in pozitia de suboameni.

 9. Bibliotecaru spune:

  @ Varujan Vosganian

  Păi aşa înţelegeţi să luptaţi împotriva demagogiei? :D

  Domnule Vosganian,
  Nu trebuie să demonstraţi că părerea poporului a fost greşită, ci că intenţia referendumului a fost populistă şi demagogică.

  Albinus, în scrisoarea sa către regele francilor Charlemagne, spunea:

  nec audiendi qui solent dicere vox populi vox dei quum tumultuositas vulgi semper insaniae proxima sit

  … adică, într-o traducere aproximativă, nu trebuie ascultaţi cei care tot spun că vocea poporului este vocea divinităţii, de vreme ce tumultul mulţimii este foarte aproape de nebunie.

  • @Bibliotecaru

   Exact acesta este si sensul. Comentariul meu din februarie privind referendumul chiar asta spunea. Vocea poporului este si ea influentata de conjuctura, nu este permanent in acelasi timbru, cu aceeasi intensitate. Onestitatea omului politic este aceea de a simti cand vocea poporului e cumpanita, incurajeaza evolutia organica, si cand e mai degraba strigat decat voce si atunci asmute.

 10. adrian spune:

  Domnule Vosganian, cred ca am mai spus pe undeva, folosirea statisticii poate deforma cateodata realitatea. Multe comentarii sunt la sursa Turambarr, pe blog (http://turambarr.blogspot.com/2010/03/sondajul-ccsb.html), unde a fost postat tot sondajul la care faceti referire. Chiar scopul acestui sondaj era intr-un fel sa arate cum poate fi manipulat un referendum pentru a obtine un beneficiu politic.

  Pe de alta parte, exista printre vizitatorii dumneavoastra pe acest blog, dar si pe blogul pe care l-am mentionat inainte, personaje carora pare ca le curge pe la coltul gurii ceva vascos (foarte probabil si urat mirositor), de o usoara nuanta portocalie si care, avand senzatia ca sunt foarte rafinati, nu isi dau seama ca sunt scarbos de idioti. Celor ca ei le oferise o solutie simpla Victor Rebengiuc candva … N-ati fi de acord sa-i excludeti? Asta nu pentru ca sunt portocalii si contra ideilor pe care le expuneti ci pentru ca se exprima suburban si fara nicio argumentatie logica (cred ca varsta psihica nu le-o permite totusi) sau de bun simt.

 11. Toni spune:

  Aş zice sloganul respectiv nu numai că seamănă cu unul nazist, chiar e! Cum e de fapt, gândirea din spatele lui, cum e comportamentul pe care-l generează, cum e modelul societăţii pe care-l vedem promovat! Şi, sperăm cît de curând, STOPAT!

 12. lorduljohn spune:

  @VV

  OK. Ce spuneti de initiativa cu scoala obligatorie pentru parinti pe care v-am trimis-o la finalul articolului anterior. Merita o luare de pozitie?

 13. Bibliotecaru spune:

  @ Varujan Vosganian
  Dar mai este o nuanţă. Clasa politică nu trebuie să propună poporului într-un referendum ceva ce este împotriva intereselor lui, poporul trebuie întotdeauna să aleagă între două posibilităţi care compun o alternativă “de bine”. În momentul în care alternativa referendumului este ca la alba-neagra, anume că orice ar alege cetăţenii de fapt iese prost, clasa politică îmi ridică un semn de întrebare.

  Domnul Băsescu mi-a permis să aleg la referendum între uni/bi-cameral şi +/- 300 de parlamentari. Domnia sa nu mi-a spus nici un moment nici care este raţiunea pragului şi nici ce trebuie să realizeze diferit acest nou tip de parlament. În aceste condiţii noi am ales (eu nu, că nu am fost la referendum) pumnul stâng sau pumnul drept fără a ştii ce conţine nici unul dintre pumni, deci o alegere în orb.

  Clasa politică ar fi trebuit să-l împiedice să facă aşa ceva, ar fi trebuit să provoace o discuţie care să lămurească alegerea. Singura dezbatere reală a clasei politice a fost însă acel afiş cu parlamentari “puturoşi” şi cheltuitori măturaţi la gunoi. Nu puteţi veni acum să spuneţi că ce prost a fost referendumul cât timp nici dumneavoastră nu v-aţi zbătut prea mult atunci ca să lămuriţi românii ce anume votează la referendum. Unul dintre politicieni mi-a spus că nimeni nu credea că se vor face cei 50%… dar asta nu este o scuză din partea clasei politice. Îmi pare rău, dar ca cetăţean care am insistat peste tot ca o dezbatere reală, măcar de o săptămână de agendă publică, să se fi făcut pentru referendum, nu pot lăsa clasa politică surescitată atunci numai de alegerile prezidenţiale să spună astăzi ceva despre referendumul de atunci. El trebuie să fie asumat de întreaga clasă politică şi toţi trebuie să-şi asume vina de a fi ignorat acest referendum.

  În locul “clasei politice anti-Băsescu” m-aş lupta să dovedesc frauda de la acel referendum pentru că vine în curând referendumul pentru constituţie şi, dacă nu suntem atenţi, frauda (în cazul în care a fost) se va repeta. Şi dacă la referendum se vor duce 10% şi apoi se vor număra 51%, avem o problemă gravă.

 14. cris spune:

  @VV

  M-a impresionat pledoaria domnului Baseanu. Asa incit ii sustin rugamintea fierbinte de a fi lasat sa se plimbe cu trotineta pe blog:

  Domnul Baseanu este un reprezentant al mentalitatii, discursului si comportamentului celor pe care ii admira. Este un neobosit al demagogiei (sunt autori care considera ca demagogia are virtutile ei). Este rejuvenant: ma face sa ma simt ca un copil intr-un magazin de bomboane logice, are asemenea abundenta de fallacious arguments incit nu stiu care e mai rosu, mai portocaliu, mai parfumat. Stiintific este un caz splendid de personalitate narcisista conform DSM IV (cluster B -dramaticii). Mi-ati sters simptomele, adica postarile domnului, si nu mai pot face distinctia cu alte personalitati tulburate (dumneavoastra sunteti de vina cu procentajul de rateu de 40% al diagnosticului la doctori; ma duc la TB sa-mi dea medalia de consolare) Spre exemplificare, caracteristicile narcisistului:
  -superioritatea (persoana II singular, ne trateaza pe noi gunoaiele cu manusi, “bade”, abunda (ad nauseam) de ghilimele/cuvinte cu dublu sens incit cine ar indrazni sa se indoiasca de IQ-ul dinsului),
  -spiritul combativ eu versus tu (se ia la harta cu oricine si pe orice tema, pentru ca nu se refera niciodata la tema ci la persoana pe care o combate),
  -spiritul competitiv (trebuie sa fie centrul atentiei, daca nu e, discrediteaza; daca nu poate raspunde, denigreaza)
  -sensibilitatea la critica (devine agresiv ori dimpotriva dispretuitor umil – “si-a invatat lectia” si trece la pronumele de politete)
  -lipsit de constiinta si responsabilitate (niciodata in culpa, atribuie altora/acuza pe altii de propriile scapari si defecte)
  -manipulativ (el iti spune ce gindesti si simti, te convinge ca esti paranoic, ca altii considera ca esti plin de defecte, ca are o informatie despre tine pe care tu nu o stii – se numeste gaslighting in psihiatrie)
  - vorbirea precipitata ca sa n-ai timp sa intelegi ce spune, vulgaritatea (bucolicul !?!?), argumentul gonflabil si grandiozitatea (flamboaianta, a spus lordul).

  Chiar nu putem sa-l pastram? Il punem in formol – conserva, sterilizeaza, acopera mirosul – si-l admiram, asa, din cind in cind. Ca si mentorul dinsului, ne iubeste: daca noi nu-l vrem, el ne vrea. Imi inchei pledoaria pro Baseanu cu cel mai puternic argument: fara el am fi ca pestele fara bicicleta.

 15. lorduljohn spune:

  @cris

  Chirurgicala analiza! Pentru caracteristica bucolica i-am dat si un hint in paranteza, si anume originea greceasca a termenului.

 16. Jimmy spune:

  @cris

  Aprecierile mele pentru comentariu, întradevăr tăioasă analiză!

 17. @VV
  Interesanta analiza cum numai cris putea sa faca… Eu nu intru in aceasta discutie, nu am manusile la mine… :-)

 18. lorduljohn spune:

  @corina

  Ok, atunci hai sa ne apucam de lucruri serioasa. Iti lansez si tie invitatia de a discuta despre obligarea parintilor de a merge la “cursuri de parinti”. O alta tema este, daca ar fi sa-l luam in serios pe TB, in ce masura decizia PDL de a face alegeri pe baza de motiune si lista scurta este un semn de bolsevizare. Eu cred ca, daca ar fi sa discutam la nivel pur teoretic si idealist, PSD a ales varianta uninominalului deoarece era singurul partid (din liga mare) care nu avea nevoie de clarificari si reconturari doctrinare si ideologice. Il stim toti din 1990 ca fiind un partid de stanga, nu a sustinut niciodata altceva, a actionat in consecinta in contextele date. Liberalii au avut nevoie de o repozitionare doctrinara din cel putin doua cauze: atacul puternic la care este supus neoliberalismul in emisfera nordica (in cele mai multe privinte justificat) si atacul perfid la care a fost supus dinspre stanga oportunista (PD) in ultima perioada. Dupa reactia dura, dar corecta, a liberalilor si afirmarea intoarcerii la valori traditionale, unele dintre ele conservatoare, PD isi vede amenintata si aceasta pozitie si incearca sa paraseasca doctrina neoliberala pentru crestin democratie. Si pentru asta are nevoie de motiune nu de vot uninominal. Asta va consacra schimbarea denumirii partidului in PD-L-CD (Partidul Democrat si Liberal si Crestin si iar Democrat).

  • @lorduljohn

   Educatia trebuie sa fie o ambianta, in care capetele cercului sa se inchida ( in sens figurat, caci de fapt devenirea personala e o spirala). Fara parinti, ori cu profesori buni, ori invers, nu faci nimic.

 19. @lorduljohn
  De cateva zile ma straduiesc sa dau un raspuns. Ma vad nevoita sa recunosc meritele guvernului pentru aceasta initiativa, cel putin la nivel de intentie. Nu e nicio urma de ironie in ceea ce spun, Romania are nevoie de asa ceva ca de aer. Se discuta in scoli, in mediile academice de mult timp despre ,,scoala parintilor” ca despre un demers care ar rezolva multe dintre problemele din familiile cu copii. Sunt asemenea initiative care deja au fost puse in practica, de diverse ONG-uri si fundatii, si functioneaza, dar sporadic. Probleme ar putea aparea daca intre ,,intentiile bune” si ,,raiul promis” s-ar interpune alte interese si alte moduri de abordare.

 20. @lorduljohn
  Se pare ca scrisam chiar cand se lansa invitatia. :-) Gand la gand sau eveniment sincron.

 21. lorduljohn spune:

  @corina

  Mie mi se pare totusi o maniera stangista de abordare, in care statul face de toate si nimic. O gandire de dreapta ar fi ceva la genul: asigura-le parintilor slujbe decente asigura-le dascalilor salarii decente, asigura-le medicilor conditii decente, selecteaza-ti personalul din sistemul social pe baza de competenta, asigura promovarea valorilor si nu vei mai avea nevoie tu, ca stat sa te ocupi de lucruri care tin de organicitatea fiintei umane.

  • @lorduljohn

   Pai, daca tot gandesti de dreapta, trebuie sa incepi cu intreprinzatorii care trebuie lasati in pace, sa poata angaja persoane care sa aiba salarii decente si din impozitele pe care ei le latesc sa poti asigura profesorilor si medicilor slujbe decente. Trebuie sa lasi banul sa circule nestingherit, asa vom castiga cu totii.

 22. @lorduljohn
  Intamplarea face ca ma preocupa acest aspect de ani buni dar totdeauna (ca si acum) am privit problema de jos in sus si nu invers, din punct de vedere doctrinar. Se poate aborda si in acest fel, dar cu unele amendamente (sau doar precizari):
  1. Slujbele decente ale parintilor nu garanteaza o educatie adecvata pe care acestia sa o ofere copiilor, ba dimpotriva (nu e o regula!)
  2. Intradevar, salariile decente ale profesorilor ar putea garanta o implicare mai mare a acestora in programe educationale destinate familiilor, in activitati de consiliere si sprijin. Sunt destui profesori care ar putea face acest lucru, au idei, au experienta dar nu exista motivatie.
  3. In ultimii ani sistemul de asistenta sociala s-a dezvoltat cantitativ, ceea ce nu a adus cu sine si o calitate crescuta a serviciilor. Deci nevoia de performanta este justificata
  4. Este o realitate faptul ca majoritatea parintilor nu au cunostintele necesare cresterii si educarii copiilor pentru simplul motiv ca nu au invatat acest lucru decat prin perpetuarea unor practici din propriile lor familii. Este un adevar care trebuie recunoscut si asumat ca atare. Veriga lipsa e tot in scoli unde tinerii nu beneficiaza de o educatie temeinica in acest sens. Educatia pentru viata de familie, orele de autocunoastere si dezvoltare personala se fac de catre diriginti care au pregatiri diverse. Facultatile nu ofera viitorilor profesori o pregatire in acest sens. Aceasta este de competenta psihologilor scolari care mai mult nu sunt prin scoli. O analiza a acestui subiect ne poate duce pana in panzele albe.

  • @corina chiriac

   Intr-adevar, nu intotdeauna situatia materiala a parintilor conditioneaza educatia copiilor. Dar modul in care educatia incurajeaza/orienteaza copilul e imortanta. Cred, insa, ca si bunicii au un rol foarte mare.

 23. cris spune:

  @ corina
  @ lordul John

  Meritul este al actorului principal: este un caz de tulburare de personalitate ca la buchia cartii.

  Nu stiu despre ce este vorba cu educatia (scuze, slujba a fost cam impovaratoare in ultimele saptamini). Dar legindu-ma de cele de mai sus as spune ca elemente de behavioral health dar si de logica si retorica ar trebui introduse la nivel de liceu. Behavioral health – pentru ca tulburarile de personalitate se dezvolta din copilarie si sunt o acumulare de mecanisme de compensare maladaptative. A ajuta pe cineva la o virsta tinara sa inteleaga si sa aplice mecanismele pozitive de compensare e important. Logica si retorica – poate asa oamenii ar reusi, in sfirsit, sa invete sa discute, civilizat, unii cu altii si ar dezvolta un simt discriminatoriu mai ascutit in detectarea minciunilor, falsitatilor, manipularilor, demagogiei. Sunt in fond elemente de sanatate emotionala si mentala care ar trebui oferite prin educatie.

 24. @cris
  La tine ma gandeam cand scriam cele de mai sus. Voiam sa te intreb (cred ca am mai discutat pe tema asta) ce se face in scolile din America spre exemplu pentru dezvoltarea personala a tinerilor, pentru, asa cum spui tu, sanatatea emotionala si mentala a acestora. Cred ca e veriga lipsa din sistemul nostru de educatie, acel ,,ceva” care sa-l desavarseasca pe tanar, sa-i inchege personalitatea, sa-i arate cine e cu adevarat si de ce e in stare, sa-l ajute sa isi identifice mai intai dorintele si mai apoi sa lupte pentru a si le implini. Ma uit la adolescenti si constat cu uimire ca nu stiu sa-si faca relatii (apropo de viitorii parinti), nu-i invata nimeni cum sa le construiasca sanatos, sunt bruscati si catalogati din start in fel si chip atunci cand pasesc cu sfiala in viata adevarata. Sunt realitati pe care le vad zilnic, destul de des din pacate. Nu sunt incurajati, sunt chiar impiedicati sa experimenteze. Se vorbeste in exces despre educatia sexuala ca fiind singura necesara de parca copiii astia au un singur scop in viata. Am constatat ca este vorba mai mult despre frica adultilor (parinti, profesori) de neprevazut decat de un pericol real la care se expun adolescentii cand incearca sa relationeze. Nu exclud acest tip de educatie, foarte necesar de altfel, dar din pacate se face numai atat.

 25. ELMMAR spune:

  (Off topic)
  Visu’ Lu’ Boc Cel Mic

  La umbra de bonsai nipon, un Boc mic vegeteaza,
  Si ascultandu-l pe Salam, maret destin viseaza.
  In bataliile ce vin cu ostile batrane,
  Biruitor in veci va fi, catane va rapune.

  El este Cezar-ul roman, cand galii ii invinge
  Sau Alexandru Macedon, pe persi cand ii infrange.
  E Napoleon-ul din Egipt, luptand cu mamelucii
  Sau Stefan Sfant, cand la Vaslui, se razboia cu turcii.

  E general sau imparat, e rege, mai nou e presedinte
  Ochi pentru ochi avand in gand si dinte pentru dinte.
  Profesori cad suvoi pe camp, cand coasa manuieste
  Si bugetari, doi cate doi, securea de-i luceste.

  Se vede-n vis eminescian, nemuritor si rece,
  Privind de sus la boborean, in viata cum se trece.
  E mic de stat, liliputan , dar varsator de sange
  Cand ordonante da in draci si biruri grele strange.

  Deodata insa-un hahait loveste ca Furia
  Si-o voce dura, de stapan, ii curma reveria:
  - Ce faci Emile, iar visezi cand imi asculti maneaua?
  Hai, mars d-aci si-adu-mi la pat tucalu’ si cafeaua!

  Morala:
  De esti Boc si dobitoc, sa nu te-ncrezi in Guta
  Ca vine Basea cel Voinic si-ti trage drept sub…barbie!
  (Autor, Marcus)

 26. Atitudini spune:

  Domnule Vosganian, am facut o simulare, bazata pe datele de la alegerile parlamentare din 2008. Am adaugat elementele de noutate (300 parlamentari, o singura camera si cel mai nou lucru – 10% prag).

  Un exemplu dintre concluzii: 1.713.487 voturi sunt suficiente pentru a avea 51% in parlament (postul este mult mai detaliat).

  Si mai misto e ca vor fi mai multe voturi exprimate si nereprezentate decat cele exprimate si reprezentate de un mandat parlamentar.

  Cum suna?

  • @Atitudini

   Minunat. Eu zic sa nu avem parlament unicameral, ci unipersonal, format dintr-o singura persoana. Un fel de avocat al poporului. Basescu a luat-o cu totul razna. Se odihneste la Cotroceni si din cand in cand spune cate o trasnaie.

 27. cris spune:

  @ Corina

  Intrebarea ta e mai importanta decit raspunsul meu. Pot sa-ti spun doar ce am observat ca mecanism. Dar poate, ca informatie, tot o fi de un oarecare folos.
  Lordul a postat link-ul pentru un articol scris de Mircea Platon, poate are bunavointa sa-l reia, despre importanta familiei in educatia copilului. Este intr-adevar ceva ce vad la rindul meu, in viata de zi cu zi.
  As adauga ca legile si mecanismele de protectie ale copilului sunt puternice – gindindu-ma la campania electorala abia trecuta, a da o palma/un pumn unui copil, cu atit mai mult in public, atrage nu numai oprobiu public ci si masuri legale stricte: dus la politie, amenda, arestare, judecata. (in fine, la noi daca dai un pumn unui copil esti facut presedinte; copilul presedintelui injura oponentul tatalui intr-o dezbatere televizata a candidatilor prezidentiali – e dezgustator; sa vad ca asemenea specimene ar si agreea/promova ideea de scoli pentru parinti imi da fiori).
  Educatorii in orice domeniu sunt la rindul lor invatati continuu cum sa interactioneze cu cei de care au grija – ca medic in training am avut module de etica si behavioral science, si chiar fiind post training particip constant in sesiuni legate de aceste teme. Educatia in domeniul etic dar si comportamental este continua si luata in serios.
  Exista o categorie de interfata foarte puternica – social workers si consilieri cu bachelor/masters in sociologie si/sau psihologie: sunt o prezenta constanta in orice scoala de orice nivel, sunt centre de consiliere a familiei, lucrez cu ei constant in propria-mi meserie.

  Nu stiu daca e de folos – sunt observatii, nu informatie structurata a unuia care se ocupa strict de educatie- dar unde nu stiu intreb, (consilieri care lucreaza in scoala, profesori de scoala/liceu, pe care ii cunosc; daca pot sa-mi dea o sursa de informatie structurata despre aceste mecanisme, ti-o transmit).

 28. lorduljohn spune:

  @VV

  In regula si asta cu intreprinzatorii, si era implicita pentru ca nu poti asigura resurse fara o economie dezvoltata. Discutia era daca este cazul sa rupem organicitatea familiei si a educatiei din generatie in generatie si sa imputernicim statul cu acest rol, mai ales cand este vorba de adulti. Problema legiferarii acestor scoli pentru parinti si a sistemului coercitiv de utilizare a acestora este ca nu rezolva nimic. Mai mult irosesc resurse. In viziunea initiatorilor acestui proiect Statul este un tatuc care iti rezolva toate problemele. Tu trebuie doar sa stai cu pliscul in sus si, daca esti cuminte, iti da papa. Statul nu va putea niciodata inlocui familia. Pervetirea continua a valorilor traditionale nu va aduce calitate. De altfel, ceea ce se incearca acum este aplicarea teoriei marxiste in care cantitatea se transforma intr-o noua calitate.

 29. lorduljohn spune:

  @cris

  reiau cateva aspecte din articolul ce poate fi gasit aici: http://www.ziuaveche.ro/editorial/2440-confiscarea-copiilor

  1. Opinia dnei Danescu (Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului)

  “Vrem sa facem asa cum este in Occident. Vrem sa-i obligam prin lege, astfel incat, daca si-au abuzat in vreun fel copiii, chiar si daca i-au neglijat doar, sa participe la astfel de cursuri. Daca vor refuza, ar putea sa fie obligati sa plateasca amenzi consistente ori sa munceasca in folosul comunitatii”
  si
  “Pedagogia care sta la baza acestor cursuri, ne explica unul din “specialisti”, e bazata pe un “model american”: “Acolo, astfel de cursuri au o traditie de 30 de ani. Ii invatam pe parinti sa nu construiasca educatia copilului pe interdictii, pentru ca cercetarile arata ca creierul uman, cel putin al copilului, nu reactioneaza la negatie.”

  2. Opinia dlui Platon
  “Parintii care petrec prea putin timp cu copiii lor vor fi siliti prin lege sa petreaca si mai putin timp cu familia, deoarece vor fi obligati sa urmeze aceste cursuri.[...] Parintii saraci care isi neglijeaza copiii vor fi siliti sa plateasca amenzi sau sa isi neglijeze si mai tare copiii deoarece vor fi obligati prin lege sa munceasca in folosul comunitatii.”
  “Exact din cauza subminarii autoritatii parintilor si a nationalizarii copiilor prin masuri legislative de genul celei pregatite de guvernul Boc s-a ajuns in Marea Britanie ca profesorii (Association of Teachers and Lecturers), cei care au fost in avangarda acestor politici politic-corecte, sa ceara acum ca parintii sa fie amendati daca nu isi invata copiii, care au ajuns sa bata profesorii, “respectul fata de autoritate”. Asadar, treizeci de ani de amendare a parintilor in numele pedagogiei anarhist-stangiste introduse acum la noi, au dus la necesitatea amendarii parintilor in numele unor valori exact opuse.”

 30. cris spune:

  @ lordul John

  Ok, am priceput, trebuia sa ma astept ca asta sa fie aberatia pe care vor s-o prezinte ca sistem american. Partea coercitiva, dar fara sa existe nici un sistem real de sustinere si prevenire a cazurilor extreme.

  Fireste ca exista un sistem coercitiv, agentia de protectie a copilului ( exista si pentru batrini). Dar se adreseaza cazurilor extreme, celor care depasesc legea. Exista insa un sistem de sustinere, care functioneaza si mediaza/ ajuta in viata de zi cu zi: Consilierii din scoala, social workers, consilierea de familie, ca sa nu mai vorbim de biserica, de care, vad, acesti indivizi nu pomenesc nimic. Acesta din urma este, de fapt, modelul american de sustinere a familiei si copiilor.

  Sistemul coercitiv trebuie sa existe, dar iarta-ma, este de-a dreptul imbecil sa incerci sa-l implementezi fara sa asiguri existenta sistemului de normalitate pomenit inainte; inainte sa corecteze legal, o societate normala AJUTA.

  Sunt aberanti, e vopsitul gardului, spoiala pe care o si prezinta ca americana. Doamne fereste sa se implementeze, poate fi abuzat in cel mai cumplit mod. Este abuzat aici, desi au si sistemul premergator de sustinere, darmite fara ca acesta sa existe macar ca notiune, macar ca vis. Nici nu vreau sa incep sa-ti spun la ce se poate ajunge.

  (Am citit numai fragmentul pe care-l citezi tu, citesc articolul mai tirziu, Mircea Platon se refera la aberatia sistemului coercitiv, nu la cel de sustinere.)

 31. lorduljohn spune:

  @cris

  Sigur, sistemul coercitiv trebuie sa existe pentru devianti. Consilierea psiho-pedagogica trebuie sa fie parte a pedepsei. Dar in mod normal, asa dupa cum spune si maestru, educatia se face in familie. Trebuie redescoperita importanta familiei in educatie care tinde a fi inlocuita de importanta statului in educatie.

 32. lorduljohn spune:

  @VV

  Excelenta prestatia lui Crin aseara la Gadea.

  • @lorduljohn

   Unii zic ca trebuie sa fim mai prezenti. Eu zic ca o emisiune si o conferinta de presa pe saptamana pentru Crin si pentru mine e destul. Azi, la ora 13,00 avem conf de presa. Sapt viitoare vor fi numiti presedintii comisiilor de specialitate si vom avea mai multe posibilitati de exprimare.

 33. lorduljohn spune:

  @I. Baseanu

  Daca n-ai unde sa te joci, iesi in fata blocului. Dar nu sta mult, ca ai lectii de facut. “Benitto” = Benito

 34. lorduljohn spune:

  @VV

  De asta am si avut rabdare. Banuiam ca lucrurile se vor schimba dupa definitivarea structurilor de specialitate si a guvernului altenrnativ.

 35. cris spune:

  @ lordul John

  Desigur familia are prioritate. La ce ma refeream insa ca si consiliere psiho-pedagogica nu este consecinta actului coercitiv, ci un serviciu la care se apeleaza benevol si pe care societatea il pune la dispozitia familiilor care au nevoie de suport. Si spun societate, nu stat, pentru ca majoritatea acestor servicii nu sunt oferite de stat. Exact asa cum se ofera ingrijire medicala ( si nu e nimeni obligat sa se duca la doctor ori sa se vaccineze), tot asa se ofera si suport social si consiliere. Omul decide, societatea doar ii pune la dispozitie diferite optiuni; daca se poate descurca singur, treaba lui, daca nu, exista o mina de ajutor.

  Cu atit mai mult mi se pare insa aberant ca inainte sa te gindesti sa ajuti, sa creezi un mecanism de stat care sa pedepseasca, in acest caz sa oblige parintii, sa-i ia cu japca la reeducat (?). E la fel de aberant ca si ministerul sanatatii cu “sau te vaccinezi, sau iti platesti spitalizarea, recte te dau afara daca esti lucrator in spital”, fara sa tina cont de dreptul omului asupra propriei vieti.
  Este un soi de gindire patologica (alb – negru, borderline) la nivel de stat, si o caracteristica a demagogiei, polarizarea (iti reamintesc “The tendency to put things in these terms…shuts down deliberation, as really good decision-making necessitates considering all the options, and there is almost never a situation in which there are really only two options.”).

 36. Un binecunoscut sociolog, Serge Moscovici, formula în mod expresiv această tendinţă a ignorării realităţii: “Istoria este nemiloasă cu oamenii. Mai întâi îi leagă la ochi.” Iar celor mai mulţi le place jocul! Întunericul este cel mai bun mediu în care să ne ascundem defectele! Lumina nu a fost, nu este şi nu va fi niciodată la modă!

  Se pare însă că există şi excepţii…Conform studiilor de “înaltă ţinută profesională”, noi avem nevoie doar de oameni ai muncii. Nu de gânditori. De tinichigii, nu de filosofi. De cizmari, nu de cercetători. După cât se pare, creierul nu mai constituie un “obiect” necesar vieţii. Chiar aşa, de ce să îl mai păstrăm? Poate îl lăsăm la garderobă! Unii deja au renunţat la el…

  • @Florentin

   Eu cred ca avem nevoie de carturari, de intelectuali, in general, mai mult ca niciodata. Avem nevoie si de meseriasi, de tinichigii, de pilda. Adica de oameni autentici, buni si implicati in ceea ce fac.

 37. cris spune:

  @ Itzic Baseanu

  Vai, domnule Baseanu, nu ma asteptam de la dumneata, om serios, cu bicicleta. Dupa ce va iau apararea cu emfaza, va sustin cu patos, ma parasiti? V-am numit personalitate. Un titanic Nice (pardon, nu stiu cum se scrie) al blogurilor ne paraseste. Cum respect optiunile, am obligatia sa o respect, cu inima frinta, si pe a dumneavoastra si va urez drum bun si pedalare placuta.
  Dar o fac cu lacrimi in ochi, asa cum am invatat din “dansul mimicii” preferat de mentorul dumneavoastra (parca dansul se facea cu picioarele, ma rog, fiecare isi alege metaforele dupa propriul chip sufletesc: unii au fata ca un dos, altii ca o talpa). Si ma alatur dumneavoastra, cu aceleasi lacrimi in ochi ca in memorabila si demna scena TB-Patriciu:

  @ VV
  @ Lordul John
  @ cris

  Sa va fie rusine! Neseriosilor!

 38. lorduljohn spune:

  @cris

  Practic omul s-a regasit perfect la articolul ‘Vox populi’.

 39. lorduljohn spune:

  @I. Baseanu

  Hai, treci la lectii. Azi invatam despre Goebbels, caci despre Goebbles mare lucru nu avem a spune!

 40. cris spune:

  @ Lordul John

  Lasa-l sa se umfle precum broscoiul din fabula, mai stii, poate nu plezneste, poate chiar devine bou.

 41. Bibliotecaru spune:

  @ Itzic Baseanu
  Extraordinară această epigramă a lui Marcel Breslaşu. Se numeşte “Descumpănire…”. Des-cumpănire…

 42. cris spune:

  Sa ne continuam analiza de caz.

  -O energie debordanta: isi continua actiunile, discursul, aparent la nesfirsit fara sa oboseasca
  -Iritabil, ostil, impulsiv, paranoic (securistii, serpii, mogulii, ziaristii etc), furios/turbat, agresiv sau la polul opus: euforic (de o generozitate anormala, daruieste, apreciaza dincolo de limitele normalului, ride, danseaza, bea)
  -Grandiozitate: considera ca pamintul se invirte in jurul lui, are o impresie eroica despre sine, oricine vorbeste i se adreseaza.
  -Gindire si vorbire dezordonate “flight of ideas”: vorbeste incontinuu, rapid, un flux de cuvinte imposibil de oprit. Vorbeste tangential (derailment), adora jocurile de cuvinte. Sare de la un subiect la altul fara legaturi clare – in cazul extrem devine incoerent (salata de cuvinte, Wortsalat). Ex: “Intotdeauna foloseste otet cind isi clateste parul dar sunt soareci in pivnita.” Desigur, in postarile de mai sus este o bogatie de exemple.
  - judecata aberanta (recklesness) – nu este capabil sa-si controleze impulsurile in mod rational (agresiv fizic de exemplu, trip-uri alcoolice, cheltuieli care-l pun in dificultati financiare, actiuni din cauza carora poate ajunge la inchisoare etc).

  Sunt caracteristicele fazei manice in boala bipolara (manic-depresiva). In faza de depresie sunt obositi, retrasi, indiferenti, apatici, cu memorie scurta -uita ce au spus ieri “bizari”, “bolnavi”.

  Cele doua faze pot fi succesive ori intrerupte de perioade de aparenta normalitate. Pot aparea o data pe an, de 4-7 ori pe an (ciclizare rapida) sau la 24-48ore (ciclizare ultra-rapida). Boala bipolara se asociaza de multe ori cu tulburari de personalitate cluster B (narcisist, sociopat, borderline) care devin vizibile in perioadele de asa zisa normalitate.

 43. cris spune:

  @ Lordul John

  Milord, intr-o societate normala, tocmai pentru ca exista sistemul de sustinere pe care-l mentionam asemenea cazuri sunt prinse timpuriu, nu sunt nici lasati sa raneasca pe altii ori pe sine (rata de suicid e mare, ca sa nu vorbim de alcoolism si alte probleme), nici nu sunt tratati ca “nebuni”, ci ajutati cu psihoterapie si medicatie, ca bolnavi/pacienti.
  The point was made: O data ce vezi un exemplar si-i intelegi reactiile, stii sa recunosti si alte exemplare. Sunt periculosi pentru ca au o aparenta de normalitate, si sunt unii care ajung in functii publice chiar foarte importante.
  Cu ingaduinta si ajutorul maestrului hai sa ne mutam la alte subiecte.

 44. cris spune:

  @ VV

  Multumesc maestre, placerea a fost de partea mea. E doar o variatiune (Das Glassperlenspiel) pe tema unei povesti a lui Andersen: imparatul nu are haine de gala asa cum crede, ci e gol golut.
  Si ca sa scoatem si ultima buruiana din gradina de maslini. Lenin nu a avut nimic de-a face cu schimbul de idei: “If you have an apple and I have an apple and we exchange apples then you and I will still each have one apple. But if you have an idea and I have an idea and we exchange these ideas, then each of us will have two ideas.” George Bernard Shaw. Asteptam deci urmatoarea idee.

 45. lorduljohn spune:

  @VV

  Montaigne se referea la cuvant ca la o forma incarcata de semnificatii. Din aceasta perspectiva, nu e cazul. In definitiv e doar un suflet chinuit. Dumnezeu sa-l lumineze!

 46. Dorel Popescu spune:

  Extrem de interesant articolul.mai vreau :)

 47. @Itzic Baseanu

  Am sa te rog sa eviti pe viitor acest ton vulgar, pentru ca atunci voi fi nevoit sa iti limitez accesul pe blog. De criticat poti sa critici cat vrei,nu ma deranjeaza, dar sa nu folosesti astfel de termeni. Sunt multe alte locuri, la fel de binecuvantate, unde o poti face linistit.

 48. @Itzic Baseanu

  Ba am pus intrebarile, citeste cu atentie. Cat despre referendumul de care vorbesti, prin lege nu se organizeaza referendum pe teme fiscal-bugetare.

 49. @Itzic Baseanu

  Cred ca analiza pertinenta incepe cu ortografierea corecta a prenumelui lui Mussolini. Si oricum nu votezi cu Antonescu, nu-ti mai bate capul cu limbajul lui non-verbal.