Nici o zi fără peşte oceanic

Dacă mai era vreo umbră de îndoială cu privire la solidaritatea dintre mine şi dl Constantin Niţă, ministrul delegat pentru enegie, ea a fost spulberată în aceste zile. Am înfruntat, umăr la umăr şi cu bărbăţie, criticile aduse politicii Guvernului în domeniul energiei. Faptul că cei care au formulat aceste critici ar face mai bine să se ascundă ruşinaţi şi să se smerească decât să redacteze astfel de motiuni şi declaraţii,  e o altă temă. Din păcate,  n-o să reuşim dintr-odată să reparăm ceea ce au stricat zeci de ani de politică.

Am găsim, împreună cu dl Niţă, un mod corect şi colegial de a colabora. Se tot spune despre noi că ne certăm, dar nimeni nu a găsit nicio declaraţie sau vreun act politic care să dovedească acest lucru. Eu am responsabilităâile mele şi dl Niţă şi le are pe ale domniei sale. Ceea ce noi am înţeles se pare, însă, că e mai greu de înţeles de preopinenţii noştri.

Mă găsesc într-o situaţie hazlie. Am fost timp de doi ani ministrul Energiei şi în tot acest timp nu am avut niciun conflict sindical, iar împotriva mea nu s-a redactat nicio moţiune pe tema energiei. Acum, când nu mai sunt ministru al Energiei, am fost chemat, la Camera Deputaţilor, să înfrunt o moţiune pe energie. De cateva zile citesc tot felul de titluri năstruşnice. Spune doamna Monica Iacob Ritzi de la tribuna Parlamentului, citind din moţiune: “Scăpaţi mineritul din Valea Jiului de norocul rău al conducerii bicefale Vosganian-Niţă”. Îi ţine isonul dna Andreea Paul Vass, pe blogul domniei sale: “Miniştrii Vosganian si Niţă trebuie demişi pentru faultarea capitalului autohton, pentru nepăsarea si absenţa soluţiilor economice şi energetice”. E vorba în aceste texte de termocentrale, de minele viabile din Valea Jiului, de preţurile la energie electrică şi gaze. Argumentele utilizate sunt discutabile, cele ale moţiunii au fost deja ridiculizate, despre cele invocate de doamna Vass vom vorbi şi noi, infirmându-le. Aceste chestiuni nu sunt, instituţional vorbind,  în responsabilitatea mea, dar asta nu are, nu-i aşa,  nicio importanţă. A devenit un sport naţional să ceri demisia miniştrilor. Pe vremuri era pe la Gara de Nord un panou uriaş pe care scria “Nici o zi fără peşte oceanic”. Astăzi, locul peştelui oceanic l-a luat demisia miniştrilor, de preferinţă liberali. Cei care au stricat până acum au stat bine mersi în funcţie. Cei care vor să repare sunt ameninţaţi cu demisia.

Găsesc întruna  câte un junalist sau câte un parlamentar care îmi cere demisia. Unul zice să plec pentru că salariaţii de la Metchel nu-şi iau banii. Altul zice să plec pentru că am intervenit ca salariaţii de la Metchel să-şi ia banii. Nici nu-mi luasem bine ministerul în primire că grupul deputaţilor PDL îmi cerea demisia – printr-o moţiune, fireşte –  pentru dezastrul de la Oltchim. Un jurnalist de la Realitatea imi cerea demisia pentru ca dl Gh. Piperea e administrator judiciar la acelaşi Oltchim. Dna Ritzi zice să plec pentru că termocentrala de la Mintia vinde cărbunele prea scump. Dna Vass, pentru că electricitatea e prea scumpă în Romania. Culmea culmilor, azi revista Caţavencu zice să plec nu doar de la guvernare, ci chiar din PNL, pentru că am scris libretul poemului simfonic “Visătorul trezit” care tocmai a fost prezentat la Operă (!).

Mai rămâne să mi se ceară demisia pentru înfrângerile de la Războieni şi Jilişte, ori pentru dezastrul de la Turtucaia. Rog parlamentarii respectivi să se grăbească cu moţiunea, ca să evite, prin forţarea demisiei mele,  încercuirea de la Cotul Donului.

133 Responses to “Nici o zi fără peşte oceanic”

  1. Adam Mares spune:

    @un liberal optimist
    Eu vorbeam despre artisti. Dar daca tot ajunseram la genii: cam cate genii ai cunoscut tu indeaproape? :-)

  2. un liberal optimist spune:

    @Adam Mares,
    Atatia cati ai cunoscut si tu. In general geniile sunt descoperite post mortem. Nici nu stii tu pe langa cate genii sau idioti trecem in fiecare zi, fara sa stim care-i ala! Gandeste!

  3. Adam Mares spune:

    @un liberal optimist
    A cam trecut vremea descoperii post-mortem a geniilor. De altfel, “geniul” este un concept romantic, pe filiera filosofilor germani.

  4. Adam Mares spune:

    Schopenhauer a scris despre geniu, de pilda.

  5. Adam Mares spune:

    E drept ca trec pe langa multi idioti! :-)

  6. un liberal optimist spune:

    @Adam Mares,
    Gandesti cam mult! Uite, eu pana acum doua luni habar n-aveam ca am un geniu in blocul de dupa casa. E drept ca prin iarna mergand la un butic de peste drum am asistat la o discutie intre o doamna si proprietara de butic despre performantele de aeromodelist ale fiului ei. Sigur, mi-am zis, e un hobby. Acum vreo doua luni vad un reportaj la o televiziune(habar n-am care) despre geniu si mama-sa. Pustiul de 17 ani fiind deja campion mondial la hobbiyul sau. Cam o luna dupa iar ma intalnesc cu maica-sa in butic, o felicit si ma invita intr-un apartament de doua camere plin doar cu zeci de aeromodele, echipamente electronoice sofisticate,
    zeci de cupe de campion, diplome etc. Plus ca jumatate din bucataria aia minuscula, reprezenta un atelier superdimensionat, supersofisticat, superverticalizat. Din pacate n-am putut conversa cu pustiul geniu ca participa la un supercampionat mondial de aeromodele din Noua Zeelanda. Cred ca l-am recunoscut acum vreo doua zile in statia de tramvai cu un rucsac in spate, putin supraponderal si cu cosuri pe fata. N-am fost sigur ca el este geniul, dar daca mai am norocul sa ma intalnesc cu mama sa la buticul preferat o sa ma asigur ca el este. Tu ce experiente ai in domeniul geniilor?

  7. Adam Mares spune:

    @un liberal optimist
    Eu cunosc oameni inteligenti si talentati din domeniul artistic, unde totul sta sub semnul relativului! :-)
    Sa stii ca si Eminescu a devenit un icon al geniului mai ales prin prisma biografiei, a omului. (sigur, el tine si de un romantism intarziat, inca vehiculant al conceptului de geniu)

  8. emi spune:

    Clematis sunt frumoase dar sunt plante cataratoare, ma intreb daca si eu sunt la fel de dependenta si de sufocanta…
    Autograful are o energie care imi poate aduna gandurile sau imprastia, depinde de cat de bine dispus e VV in clipa cand daruieste autograful. Pupicul tau, Adam, la ce imi foloseste? Si sa stii ca liberalul optimist se considera un geniu neinfeles, inventator pe langa care Nikola Tesla e un bebelus. E normal ca o asemenea valoare sa considere femeia o jucarie nascuta sa-i faca lui viata frumoass. Nici macar nu pot sa ma mai cert cu el, e atat de minuscul incat nu-l mai vad.

  9. un liberal optimist spune:

    @Adam mares,
    Pai vezi? Eminescu era un paria al societatii lui, la fel Caragiale.Idem Ion Creanga. Vai mama lor. Doar Caragiale a avut un statut mai indestulat ca mic burghez si cativa ani oficial al statului roman. Si Titulescu a murit in mizerie dupa ce si-a pierdut averea. Ce sa mai zici a A.I. Cuza, sau Viziru, Gheorghe Bratianu, PP Carp si multi altii!

  10. Adam Mares spune:

    @emi
    Un autograf poate fi o formalitate, o chestie mondena, pana la urma, mai ales daca autorul nu te cunoaste. Pupicul meu e din dragoste. Dar, fireste, tu stii mai bine.
    Nu stiam ca avem genii printre noi! :-)

  11. Adam Mares spune:

    @un liberal optimist
    Caragiale era o haimana si o “arhi-canalie”, vorba lui Eminescu.
    Eminescu nu era o paria, era insa un om care traia modest, la limita saraciei, muncind din greu, un om de caracter, un om care a refuzat premiul reginei, un om care putea sa se ridice deasupra lumii fenomenale. Si avea o candoare sufleteasca pe care n-o mai gasesti la scriitorii de azi.

  12. un liberal optimist spune:

    @Adam Mares,
    Asa-i zicea bietul Eminescu ofticat ca s-a culcat cu iubita lui romantica si care era o curva recunoscuta(culmea! si romantica). Dar genii sunt amandoi, desi contemporanii lor nu dadeau nici-o ceapa degerata pe ei.Apropos:stii ca avem un fost sef al Statului Major General pe care-l chiama Degeratu si care-i cercetat penal pe o frauda cu casele?

  13. Adam Mares spune:

    @emi
    Nu stiu daca esti sau de cine esti dependenta. Dar nu esti sufocanta. Poti fi insa o femeie iubitoare, cand scapi de frica – normala pana la un punct – ca vei fi ranita.

  14. lordul john spune:

    @adam mares

    Un un sfarsit, desi, si Gog are cateva capitole interesante.

  15. Adam Mares spune:

    un liberal optimist
    Degeratu? O fi degerat in armata. :-) Si dupa aceea a simtit nevoia sa-si achizitioneze cat mai multe case.

  16. Adam Mares spune:

    @lordul john
    In mod paradoxal, “Un om sfarsit” renaste, reinvie in final. :-) Existentialismul anilor 20-30 ai secolului trecut e extrem de interesant. Pe mine ma pasioneaza, din multe puncte de vedere, generatia romaneasca a lui Eliade, Cioran, Noica, inspirati masiv de Papini, Gide, Nietzsche etc.

  17. emi spune:

    Intr-un fel sau altul toti suntem dependenti unii de altii. Si ai dreptate, ceva daruit din toata inima e mai valoros decat ceva facut de convenienta. Si totusi mi-ar place mai mult un autograf plin de amintiri de la VV, decat un pupic efemer de la. Adam, cel care nu ma crede in stare sa iubesc. Si la urma urmei am aceeasi sansa sa intalnesc pe oricare dintre voi adica zero.

  18. Adam Mares spune:

    @emi
    Crezi ca urmele materiale sunt mai importante decat amintirea unui sarut?
    Asta n-ai citit?
    Poti fi insa o femeie iubitoare, cand scapi de frica – normala pana la un punct – ca vei fi ranita.

  19. Adam Mares spune:

    @emi
    Si stai linistita, nu sunt gelos pe VV.
    Adevarul e ca iesi mai in castig (financiar!) cu autograful: VV o sa ia Nobelul si autograful o sa coste o gramada de bani. :-)

  20. emi spune:

    Am fost la lansatea “Cartea cu prieteni”, prima, a lui Fanus Neagu si nu am avut curaj sa-i cer un autograf. Sunt curioasa daca acum as reusi. E a doua oara cand ma acuzi de ganduri necurate, nu-mi place sa mai dialoghez cu tine.

  21. Adam Mares spune:

    @emi
    Ai inteles gresit, nu te-am acuzat pe tine ca te-ai gandit la castig. Era doar o constatare de-a mea in privinta autografului.

  22. tiberiu spune:

    @Adam mares
    Frica este una ,prudenta rationala alta.Amandoua pot avea insa acelasi rezultat: o atitudine reticenta.

  23. tiberiu spune:

    @All
    Miguel Angel Martinez a dat un raspuns ferm vaicarelior de la A3 ca romanii au fost umiliti de4 la CE.El a spus ca nu este el de vina UE ca ceatenii romani au trimis in PE oameni ( ca Macovei ,Preda, EBA etc)care nu lucreaza pentriu interesele majoritatii electoratului roman.
    Corect 100%

    Observ ca USL in loc sa lucreze intens pentru a constientiza electoratul se complac intr-o stare de vegetare mediatica derivata probabil din “coabitarea” indragita la UE.

  24. Pacala spune:

    @VV
    Deci Oltchim s-a privatizat cu insolventa cu tot. Cuprumin e si el plin de elan. Recapitulez, poate veti fi intrebat si nu stiti: Piperea pana acum a luat de la Oltchim cca 200.000 eu, bani platiti de falimentarul combinat. Ce a facut de banii astia???

  25. Pacala spune:

    @VV
    Cuprumin minunat
    “Este nevoie de bani acolo. Daca nu punem cateva zeci de milioane de euro, Cupru Min se inchide in maximum un an, pentru ca nu are bani sa plateasca autorizatia de mediu, nu are bani de retehnologizare si nu are bani pentru descoperte, adica pentru pregatirea unor noi zacaminte pentru exploatare. Nu stiu sa va spun cat costa toate acestea. ”
    Va apartine citatul.
    Cam cine va baga cash cateva zeci de mil de eur si sa se asocieze 5 ani si sa si scoata investitia si profit si nici sa fie proprietar ci asociat. MINUNAT>>>
    Aveti specialisti la minister…

  26. Pacala spune:

    La doar citeva saptamini dupa ce a dat aviz pentru explorarea gazelor de sist, premierul Victor Ponta se pronunta clar si pentru exploatarea lor.

    “Trebuie sa mergem mai departe pe drumul corect pe care Statele Unite merg (…) Este vorba de securitatea energetica a Romaniei, de interesul pe termen lung, daca vrem sa fim mai departe dependenti de importurile de gaze, din Rusia sau de unde vin, sau vrem sa fim producatori”, a subliniat Victor Ponta, adaugand: “Vreau sa fim o tara care isi intelege interesele. Trebuie sa ne batem pentru interesele strategice ale tarii”.

    In motiunea de cenzura a USL din Aprilie 2012, ce a provocat caderea guvernului Mihai Razvan Ungureanu, scria : “Compania americana Chevron a primit dreptul de a explora si exploata gazele de sist pe trei perimetre, toate aflindu-se in judetul Constanta, in suprafata totala de aproximativ 300.000 hectare. Cele trei perimetre se afla in zonele Vama Veche, Adamclisi si Costinesti. Chevron mai detine licente de explorare si exploatare si in zona Barladului. De ce au fost aprobate acordurile ce permit Chevron exploatarea gazelor de sist, in conditiile in care nu existau studii si nici cadrul legislativ specific care sa reglementeze conditiile tehnice de explorare-exploatare care sa evite riscurile geologice, de mediu, de poluare a apelor freatice?”

    Inutil sa mai reamintesc faptul ca motiunea de acum un an poarta si semnatura deputatului Victor Ponta.

    Cu ce si cum trebuie tratata aceasta schimbare cu 180 de grade a pozitiei lui Victor Ponta si a USL?

    PS : Daca uriasele resurse de gaz gasite in interiorul platoului continental romanesc din Marea Neagra, ce vor fi exploatate de consortiul PETROM-Exxon, ne asigura compensarea importurilor rusesti pentru urmatorii 30 de ani, despre ce independenta (mai) vorbim in dosarul “Chevron-gaze de sist”?
    radu-tudor.ro/

  27. Adam Mares spune:

    @pacala
    Poate nu stiai, dar eu am aflat ca, daca se da aviz pt explorare, urmeaza si exploatarea (asa ar fi facute contractele, cine ar cheltui banii pe explorare fara garantia ca si exploateaza daca are ce?).
    Restul e manipulare a politicienilor, mai simplu spus: prostire a poporului (dar prostirea se face treptat, e o tehnica de comunicare progresiva a informatiilor nefavorabile noua).

  28. Adam Mares spune:

    S-a reziliat contractul cu Bechtel. 37,2 milioane de euro costul rezilierii.

  29. Adam Mares spune:

    Evident, daca nu stiati, Casa de avocatura Diculescu-Sova a fost consultanta a firmei Bechtel atunci cand s-a incheiat contractul.
    :-)

  30. Adam Mares spune:

    In blogroll-ul de pe surse.ro titlul postarii lui VV este “Unde sunt stavrizii de altadata?”. Oare de ce?

  31. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ Adam Mares

    ii ziceai lui pacala ca politicienii ne servesc informatiile nefavorabile treptat si ca asa se face prostirea poporului…

    Foarte multi au facut gresala sa creada ca poporul asta e prost si nu se prinde la faze de-astea. Urmareste numai sa vezi, cei care vor iesi mai mult in fata sa ne prosteasca cu exploatarea gazelor de sist vor fi cei care vor fi huliti mai tare… Toate astea merg pina intr-o zi, cind explodeaza si mamaliga, si mamaliga cind explodeaza arde rau…

    L-ai vazut pe Tinel ce glas a prins? Norocul lui ca nu eram eu in stinga lui ca patea ca asta:
    http://www.youtube.com/watch?v=D5dxGecX4sQ

  32. cris spune:

    @ emi

    ne-am intilnit la alta dimensiune decit la o cafea, asta e tot. Pentru ca tot vorbeam de colibri – se spune ca zboara in afara timpului, de aceea poarta pe aripi acele nazuintze spre bucurie si implinire, ca si acea cautare de vindecare interioara de care oamenii nu sunt nici macar constienti. Apar din senin, pe neasteptate, se uita la tine cu indrazneala, sfredelitor, te opresc din rutina pentru o clipa si te fac sa zimbesti. Poate ca exista o dimensiune colibri in care se intilnesc si oamenii.

  33. Pacala spune:

    @adam
    @sorin g
    Poporul alege. Vom vedea ce. Banuiala mea e ca vor plati toti pentru mizerii tip barlad, ca e aroganta si dispret ce fac ei.

  34. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ Pacala

    asa zic si eu, de data asta sunt compromisi TOTI. Nu mai exista niciun partid scuzabil. Cind o exploda poporu asta n-or gasi astia suficiente gauri sa se-ascunda.

  35. emi spune:

    Cris
    Stiu ca uneori oamenii scapa cuvinte de care apoi le pare rau, alteori arunca “pastile” pentru a-si provoca si cunoaste mai bine interlocutorul. Nici macar nu sunt suparata, mai curand intrigata, nu-mi dau seama ce anume a provocat acest sir de reactii dure. Dar nici nu mai conteaza, eu de fapt nu am nevoie de nici de autografe si nici de pupici, in spiritul dragutului colibri voi da din aripi in continuare cu picatura de apa in cioc, nu pentru a salva padurea prea mare pentru mine, doar vreo doi pui care sunt norocos crescuti langa apa si vor putea recrea padurea de maine. Imi place mai mult dimensiunea colibri decat cea a vulturilor.

  36. un liberal optimist spune:

    @Pacala,
    Las-o mai usor cu explodarea mamaligii. Ea nu va exploda! Important este ca liderii de opinie sa infiinteze o serie de ONG-uri care sa coalizeze comunitatile vizate de distrugere. Am vazut zilele trecut la Realitatea o dezbatere interesanta la Barlad pe tema gazelor de sist. De altfel, Maestrul la acelasi post de televiziune a si spus ca singurele impedimente fata de tendinta asasinilor economici sunt avizele de mediu si comunitatile locale. Politicienii nu pot sa faca mai mult. Necazul in Ro. (si nu numai) este ca inca nu avem coagulata o societate civila credibila(Ex. toti liderii societatii civile-sindicate, fundatii, ong-uri au fost mituiti de puterea politica). Trage singur concluziile!

  37. Laureat al Premiului Nobel
    James Mirrlees: Rădăcinile voastre sunt clătinate, ieşiţi din UE

    http://www.cotidianul.ro/james-mirrlees-radacinile-voastre-sunt-clatinate-iesiti-din-ue-214673/

    Laureatul Premiului Nobel pentru Economie, Sir James Mirrlees, spune într-un interviu acordat caleaeuropeană.ro, că ţara noastră ar trebui să iasă din Uniunea Europeană.

    Fără a avea pretenţia de a da sfaturi, întrebat ce soluţie ar vedea pentru România, acesta a răspuns tranşant „ieşirea din UE”

    ”Te poti gandi cum să schimbi lucrurile, dar e greu să oferi un sfat, sunteţi într-o încurcatură destul de serioasă. Răspunsul radical ar fi ieşirea din UE”.

    James Mirrlees a făcut referire la condiţiile impuse de Germania, care insistă pentru reducerea cheltuielilor fiscale ale ţărilor, ignorând însă şomajul.

    ”Rădăcinile voastre sunt clătinate, iar acestea nu se pot repara, nu poţi repara sursa de putere. Aceste condiţii impuse de Germania reflectă dorinţa de reducere a cheltuielilor fiscale ale ţărilor şi de reducere cât mai mult posibil a şanselor de default, fără să îşi facă griji de alte probleme, precum şomajul. Oamenii nu văd cu ochi buni rezultatele şi văd că acum este mai rău decât era înainte. Ceva trebuie făcut, însă nu acum”, a declarat Mirrlees.

    James Mirrlees admite că îi este dificil să gândească alte soluţii cât timp suntem în “jacheta strâmtă” a sistemului euro.

    “Cred că este soluţia care ar reduce şocul cel mai bine.

    Pentru ca să devină posibil să faci lucruri precum construirea unor şosele, spre exemplu, sau să te descurci cu mai puţini bani, pentru că ai nevoie de bani ca să faci ceva şi nu poţi face nimic pentru că toate rezervele de bani sunt controlate de alte bănci. Aşa că aceasta este varianta mai bună de ajustare a costului forţei de muncă. Se va devaloriza mai mult decât prin tăierile date de Guvern, iar aşa nu mai trebuie tăiate salariile pentru funcţionarii publici. Aşa sunteţi şi capabili să vă extindeţi şi să creşteti ocuparea forţei de muncă.

    Dar îmi este greu să mă gândesc la alte soluţii cât timp sunteti în “jacheta strâmtă a sistemului euro”, mai spune Mirrlees.
    ———————————————-
    nota Roninjaune:

    Gand la gand cu bucurie………

  38. un liberal optimist spune:

    @Marian Nicolae,
    Am citit si eu recomandarile lui Mirrlees. Insa eu m-am saturat de recomandari. Situatia Ro. este care este:si-a distrus baza economica si puterea militara. Pe de alta parte si-a creat un sistem de aliante economice si militare. Daca lucrurile merg prost nu trebuie sa apelam la eterna poveste a conspiratiei internationale. Nicio natiune nu este totalmente independenta. Geniul unei natiuni consta in inteligenta cu care poarta negocierile in cadrul fiecarei aliante din care face parte, incercand sa-si maximizeze sansele. Nu cred in veci ca Germania sau SUA sa incerce sa ne mai cucereasca vreodata, atat politic, economic sau militar. Nenorocirea este ca avem oameni politici slabi si vulnerabili. Macar daca am avea o justitie puternica menita sa faca ordine in clasa politica.
    Ca exemplu:daca Ponta nu avea pe el stigmatul plagiatului, iar daca Crin s-ar fi implicat mai devreme in relatiile internationale, anul 2012 ar fi fost un nou inceput in redescoperirea Ro. ca stat independent(cu o asa sustinere populara, nicio alianta nu ar mai avut curaj sa formuleze niste pretentii absurde, cum ar fi cele faimoase 11 puncte).

  39. Pacala spune:

    un liberal optimist
    Nu discut de oportunitatea exploatarii gazelor de sist. Nu discut de beneficiile sau nu economice. Este o altfel de argumentatie. Sociologic insa, nu e bine. De ce. USL a primit cca 4.5 milioane voturi din cca 14 mil romani cu drept de vot din romanica. La parlamentare. Daca romanii vor fi batjocoriti in optiunile locale, fiefurile USL, inclusiv Dobrogea si Moldova, ups, se vor diminua, la referendumuri, la consitutie la europarlamentare etc. Daca trendul global de simpatie USL devine descrescator nu e bine. Adu-ti aminte de trendul PDL. Romanii nu mor in strada. Dar ura, sila sunt mobilizatori puternici. La antibasescu au votat cu dat jos 7,4 mil romani. Concluzie, daca se trece peste orgoliile personale, locale, USL va pierde si agregat si separat votare. Sau s-ar putea sa avem surpriza ca unul din cele 2 partide care si-o fura e PNL. :)

  40. Pacala spune:

    un liberal optimist
    corect tot ce ai zis mai devreme lui @marian nicolae. Daca si cu parca. Daca ro are sau va avea conducatori care sa ii ridice, e super. Daca… daca nu, stam tot asa, binisor… :)

  41. tiberiu spune:

    @VV
    @all
    http://www.ziare.com/europa/uniunea-europeana/sfatul-unui-laureat-al-premiului-nobel-dat-romaniei-iesiti-din-ue-1238146

    “Sfatul prietenesc” ascunde o manevra geopolitica diabolica menita sa izoleze Ro in Europa si sa o faca sa cada cu totul in “bratele americane”.
    Simptomatic ca si Georege Friedman a sugerat acealsi lucru dand execmplul Turciei care se dezvolta puternic desi nu face parte din UE cum si-ar fi dorit.
    “Doamne apara-ne de prieteni…”

  42. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ Pacala

    pai din USL cine in afara de PNL ar putea pierde? PC-ul are doar citiva oameni care sunt destul de competenti. PSD-ul e partidul dominant, care nu perde nicio ocazie sa arda cite un PNL-ist, PNL-istii sunt corupti, au salarii nesimtite sustinute prin nepotisme, sunt chemati la DNA, nu asta vedem la tv in fiecare zi ?

    Si cine are de cistigat? Chiar daca pare total aiurea PDL-ul desi a ajuns foarte jos si e sfisiat de lupte interne, vedem ca nu exista niciun vinovat de coruptie din guvernarea trecuta… Nici Videanu, nici Udrea, nici Falca, nici Flutur, si in general NIMENI din pdl nu e chemat pe la parchete sa dea socoteala pentru nimic. Era sa uit: nici Blejnar, nici Duta, nici Andreescu, si nici pe Marta nu cred ca-l mai cauta cineva… Si culmea, e cu complicitatea TOTALA a USL, care zicea ca face audituri in ministere si ca o sa trimita la parchete j-de dosare… Ai vazut vreunul? Si eu !

  43. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ Adam Mares

    :D exact asta am vazut si eu mai ‘nainte… Imi aduc aminte de ponta, cum zicea el inainte de alegeri ca doreste sa evite sa fie arogant, in special cu presa, iar acum uite ce janghinos a devenit…

  44. Adam Mares spune:

    @Sorin
    E un dobitoc! “Copilasul” nostru a lipsit motivat. :-)

  45. un liberal optimist spune:

    @Katrina,
    Nu te face ca nu intelegi. Baza economica este rezultatul a numeroaselor generatii. In Principate incepand cu Regulamentele Organice(sa zicem, ca data de referinta 1829-Pacea de la Adrianopole), in Transilvania de catre habsburgi. Dupa care fiecare generatie progresista de politicieni au tot dezvoltat aceasta baza economica si militara, pana la asa cum ii zici tu ,Odiosul. E prima data in istorie cand in timp de pace puterea economica si militara a fost demantelata ritmic. Si nu de odioasa conspiratie mondiala ci de niste cacanari de politicieni traitori la bloc si pentru care telul suprem era sa aiba o casa pe pamant si o masina la scara. Cam la pretul asta a fost vanduta Ro chiar de romani. Daca observi, in aceste zile se intampla exact acelasi lucru.

  46. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ Adam Mares

    incep chestii interesante… Echivalentul lui Mihai Gadea de la Antena1 a fost saltat de tanti kovesi… Urmeaza niste zile care o sa-mi placa (sarcastic vorbind) … Antenele rupeau la pnl-isti pe banda rulanta, si favorizau vadit PSD-ul, dar se pare ca disputa lor cu Sebi i-a dat peste cap… O sa iasa la iveala niste chestii care le asteptam, axa Teszari-Paskany-Sebastian Ghita care sunt oamenii lui basescu din mosi stramosi au fost plantati pe pozitii bune linga PSD, iar acum kovesi le apara interese ca si cum ar face-o pentru PSD… O sa fie zile interesante.

  47. un liberal optimist mai 30, 2013 la 11:26 am

    Din pacate nu este chiar atat de simplu.

    Lucrurile NU sunt ceea ce par a fi……..

  48. cris spune:

    @ emi

    Nu lua asemenea reactii personal, cei care nu te cunosc nici nu iti spun tie ceva, ci vorbesc despre sine.

    Nu-i motiv de suparare, fara sa-si dea seama asa iti dau prilejul sa-i cunosti tu pe acestia: in general iti arunca pastile pe care le iau ei insisi.

    Ca sa incep pe un teren neutru tie: Crezi ca pe mine ma supara liberalul optimist de pilda, cind face cite o scurta pseudo-psihanaliza tip fast food? Doar spune care este felul sau de a trece peste probleme, caci cert le-a avut si le are si el, le ia mai usor, nu le judeca nu le depoziteaza, trece peste ele cumva: nu este adevarat ca ma doare sufletul, e doar o durere de cap, iau un paracetamol si trece. Si nu o spun din condescendentza – pe el il si ajuta sa nu se supere pe altii, e modul lui de a ingadui pe altul care isi iese din fire, ii da un paracetamol. In esentza e un om bun.