Ce-am făcut în zi de Rusalii

Ziua liberă a Rusaliilor m-a găsit la Viena, la întâlnirea cu capitalul austriac. Interesul investitorilor austrieci pentru România se dovedeşte, în continuare, viu. Forumul economic de la Camera de Comerţ a Austriei a prilejuit întâlnirea cu cca 200 de participanţi. Întâlnirile cu Camera Industriaşilor şi cu Camera de Comerţ a landului Austria Superioară au întărit această convingere.

 

Capitalul austriac este deosebit de activ în România. După ţara de origine, investiţiile austriece (cca 4,6 miliarde de euro) se află pe locul doi în ţara noastră. Dar dacă socotim domeniile în care activează, putem socoti că aportul investiţional austriac este, ca dimensiune strategică, pe primul loc. Găsim investiţiile austriece în sectorul bancar (Erste Bank, Volksbank, Creditanstalt, Raiffeisen Bank), în domeniul asigurărilor, în domeniul energiei (OMV- Petrom, cel mai mare contributor la bugetul statului), în industria de automobile, în industria lemnului etc.

 

România are o uriaşă nevoie de a atrage investiţiile străine. În 2012, faţă de 2008, când urcaseră la peste 9 mld euro, investiţiile străine au scăzut de aproape 6 ori. Dacă în ceea ce priveşte industria şi exporturile, evoluţiile pe primele patru luni sunt spectaculoase, ritmul investiţiilor străine lasă de dorit. Eforturile noastre trebuie concentrate în această direcţie.

 

Iată şi câteva dintre temele pe care mi le-au ridicat investitorii austrieci, în urma experienţei lor din România:

 

-        Sunt necesare investiţii masive în infrastructură; precaritatea infrastructurilor constituie un impediment serios în calea  investiţiilor străine.

-        Statul trebuie să-şi onoreze obligaţiile financiare faţă de companii;

-        Administraţia trebuie să îndeplinească procedurile legale cu rapiditate, inclusiv în ce priveşte fondurile europene;

-        E nevoie de o instituţie care să vină în ajutorul investitorilor străini în România, aşa cum erau ARIS şi CRPCIS, astăzi  desfiinţate.

-        Legislaţia trebuie să fie stabilă şi predictibilă; chiar dacă investitorii au înţeles necesitatea schimbării legislaţiei privind  energiile regenerabilă, ei solicită garanţii că astfel de modificări nu vor mai avea loc;

-        Este necesară întprirea supravegherii pieţei asigurărilor;

-        Nivelul TVA şi al CAS creează obstacole în caleadezvoltării investiţiilor.

De amintit faptul că, deşi au evocat dificultăţile birocratice, participanţii nu au pus în discuţie şi teme legate de corupţie, ceea ce ar putea fi un semn încurajator pentru noi.

Încheiem cu durerea că urmează o zi de doliu naţional, sub aripa îngerului morţii.

204 Responses to “Ce-am făcut în zi de Rusalii”

  1. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ un liberal optimist

    antena 3 a cam cotit-o spre ponta in prima parte a anului, si a ras pnl-isti pe banda rulanta. Si acum chipurile Daniel Constantin e frustrat ca nu-i mai deschide Crin Antonescu usa ? Pai sa-i para bine, ca daca eram eu i-o trinteam in nas la propriu

  2. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ un liberal optimist

    si mai fac un pariu: Crin nu va avea sustinere la presedentie nici din partea psd, dar nici din partea unora din PNL, Crin va avea probleme in PNL inainte de alegerile prezidentiale, si cel mai probabil alegerile prezidentiale nu-l vor mai prinde presedinte PNL. Va fi schimbat cu o luna inainte de alegeri.

    Nu exclud sa se retraga singur din cursa prezidentiala.

  3. un liberal optimist spune:

    @sorin,
    Blogul acesta apartine unui politician economist si discutam de la inceput de economie. Cum baselu s-a abatut de la traseu toti am zis Jos baselu! Chestiile cu reforma statului, a justitiei, a constitutiei, a regionalizarii , a macoveinizarii, a ebaizarii, a udreaizalii sunt fleacuri. Asa incat obiectivele fundamentale sunt:Jos basescu, sus economia. Daca pontacul nu intelege, o zicem:Jos pontacul, sus economia. Ca baselul are un singur destin:Jilava!

  4. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ un liberal optimist

    acum chiar ca ai dat-o in optimism :D

  5. un liberal optimist spune:

    @all,
    Na, ca s-a trezit si Nita Giurumea din somn:Hidroelectrica a iesit din insolventa! Bai baiete, daca tot te-ai sculat rezolva si trebile incurcate ale energiei. Nu de alta, dar o sa te omoare in bataie brasovenii tai!

  6. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ un liberal optimist

    nu vezi ca nu mai pomeneste nimeni de cit mai e datoria tarii, cum se va rambursa, etc.. ?

    Pentru mine datoria tarii inseamna datoria statului + datoria privata. Statul ce-a facut in ultimii 5 ani: a strins cureaua peste tot, a mai scapat de datorii, dar .. ele s-au transferat duble populatiei ! Aici e de fapt problema…

  7. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ un liberal optimist

    ce sa rezolve Nita ????? energia ? :D :D :D

    Pai a rezolvat-o deja, a trecut-o la energie verde scumpa, iar cea ieftina e pusa la pastrare in asa fel incit SNLO sta cu carbunele arzind mocnit prin autoaprindere in depozite… Pierdere cam 50 de milioane de euro pe an… Angajatii trimisi in concedii fara plata, etc…

    A rezolvat Nita problema, Ilie Sarbu o duce bine…

  8. un liberal optimist spune:

    @sorin,
    Daca vei studia istoricul blogului vei constata ca mi s-au indeplinit toate previziunile. Toate optimiste! E adevarat, Ponta mi-a mai adaugat niste bemoluri la previziunile mele. Culmea, nici Maestrul nu prea credea in previziunile mele!Uneori si Crin, dar nu-i vina lui ca are colaboratori mediocri. Acum aflu ca cica este oficial:Niels Smecker, consilerul lui de campanie. Hai sa ne radem!

  9. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ un liberal optimist

    :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

  10. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ un liberal optimist

    daca ramine Niels, si o sa candideze Oprescu sustinut de PSD, si la PSD sef de campanie e Bogdan Teodorescu… iti cam faci o idee cum o sa stearga Bogdan Teodorescu pe jos cu Niels ?

  11. un liberal optimist spune:

    @sorin,
    Totusi am platit un sfert din datorie. Nu ma intreba pe spatele cui si cine s-a infruptat din credit.
    D’aia si spun ca Nita asta este un bou ca nu stie sa ia nici o decizie. Are o palarie prea mare pentru fruntea lui ingusta. Nu ajunge doar sa constati o problema. Ti-ai luat palaria aia mare de la Ponta du-te s-o rezolvi. Nu esti platit sa-mi plangi mie pe umar din cauza facturilor. Ca eu ma descurc. Mergi si rezolva la zecile de milioane de familii care vor ajunge in faliment personal sau familial!

  12. un liberal optimist spune:

    @sorin,
    Salut rasul tau @optimist! De asta si avem nevoie!

  13. Adam Mares spune:

    @un liberal optimist
    @sorin g
    Ce-o fi in capul lui Crin?!?

  14. Pacala spune:

    adam mares
    vid? un neuron blond? :)

  15. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ Adam Mares

    ce sa fie in capul lui Crin? degringolada… ca si cind se desira pulovarul pe tine din 5 directii… nu stii de care fir sa apuci…

  16. un liberal optimist spune:

    @sorin,
    Uite previziunea mea optimista: Crin trebuie sa simuleze Koabitarea, dar sa dea semnale de demnitate nationala. Sigur, daca i-l tin bracinarele. Dar cred ca-l tin. Oricum nu trebuie sa rupa USL. Sa vezi ca multi pesedisti vor veni alaturi de el, fara activisti pontaci!

  17. Adam Mares spune:

    Cred ca prostia e contagioasa. S-a inconjurat de prosti si s-a molipsit grav.

  18. Adam Mares spune:

    @un liberal optimist
    Ce patisi, liberalule, de se umfla optimismul in tine cat un montgolfier? :-)

  19. un liberal optimist spune:

    N’am ce face, dar trebuie sa-l laud si pe Ponta:a aranjat(peste capul basescului?) cu Kazakii o extindere a South Stream din Bulgaria spre Ro. In compensatie Ro trebuie sa rezolve criza Rompetrol-Patriciu, plus sa importe uraniu de la kazaki!Noi inchizand minele de uraniu! Radem?

  20. un liberal optimist spune:

    @Adam Mares,
    Sa te suspectez de postacism basist ordinar? O, nu tu esti un fin ‘telectual si vesnic romantic!

  21. un liberal optimist spune:

    Haideti sa ne pregatim de meciul Spania -Italia, semifinala din Cupa Confederatiilor. E pe TVR1.

  22. Adam Mares spune:

    @un liberal optimist
    Pai daca as fi basist, ar trebui sa fiu fericit, ca lui TB i-au iesit toate. Dar nu sunt deloc fericit, ma ingrijoreaza soarta PNL-ului.
    `telectual nu sunt, pt ca nu ma vezi la tv (de aici vine termenul ironic, de la intelectualii-vedete tv)
    Romantic sunt cand nu sunt cinic, deci nu sunt vesnic romantic.
    :-)

  23. un liberal optimist spune:

    @Adam Mares,
    “Te-ai demascat!” Vorba lui Petre Roman cand i-a salvat pe liderii taranisti din sediul din CA Rosetti in ’90, dupa ce chiar el i-a pus pe imeghebisti sa le sparga geamurile. Acum imeghebistii sparg seminte prin parcuri, iar P. Romam e un fel de PR al PNL! Hai la meci!

  24. Adam Mares spune:

    Dar, fiind un intelectual fin, ma duc sa ma imbaiez. :-)

  25. Adam Mares spune:

    Ok, dau tv tare, sa-l aud din baie!

  26. un liberal optimist spune:

    @Adam Mares,
    Mai putin ca o sa-ti creasca factura la apa, de mocirla portocalie nu scapi. Nici de facturi mereu majorate…

  27. liberalism spune:

    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=dJBUjRJU7Y0

    Dupa ce urmariti acest filmulet, sa-i multumiti lui masa-verde ca ne-a adus FMI-ul, sa-i multumiti Guvernatorului Isarescu, sa-i multumiti PDL-ului pentru reforme si curelele stranse la ultima gaura, sa-i mai multumiti lui Videanu, Udrea & Co.
    Omagii alese demisului pentru lobby-Rosia Montana, MRU-Chevron etc. Ce a trebuit sa se intample, se va intampla. Licuriciu` vegheaza!
    Multumiti-le portocaliilor ca au fost buni, iar acum liberalii sunt rai si nu fac nimic.
    Ce o fi in capul lui Crin? Dezamagire! Un om onest care credea in ceea ce si-a propus, care a fost lovit de unii liberali- Chiliman, Moisescu, Tusa & Co, dezamagit de coabitacul Ponta (in care a avut incredere), dezamagit de Constantin si PC, lovit de “mass-media” mancatoare de …Ce mai poate face Crin? Sa ramana demn. Am convingerea ca nu se va apleca si nu va face nimic nedemn doar de dragul candidaturii la prezidentiale. Nu-l subestimati!

  28. Adam Mares spune:

    @un liberal optimist
    Cred ca nici tu nu crezi ce spui, dar parca vrei sa ma enervezi dinadins.

  29. Adam Mares spune:

    @un liberal optimist
    Poate te-ai plictisit de mine. Uite, iti promit ca maine nu ma mai vezi pe-aici.

  30. Adam Mares spune:

    @un liberal optimist
    O sa fii nu doar optimist, ci si fericit. :-)

  31. Adam Mares spune:

    Si stai linistit, ca ma descurc si cu facturile. Sunt cu plata la zi. :-)

  32. Pacala spune:

    Luminati-ma care va pricepeti. Deci csm a pus inspectia judiciara ca A3 a zis nu stiu ce de un proces judiciar. Si ce le face inspectia asta?

  33. Adam Mares spune:

    pacala
    ce i-a facut si lui VV :-)

  34. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ Pacala

    anume CSM n-are ce sa le faca alora de la Antena3. Dar tu inca nu te-ai prins cum functioneaza sistemul? Data trecuta cind a dat CSM document similar la citeva zile a fost saltat de pe strada Sorin Alexandrescu… pentru ca unele forte oculte asa se pun in miscare.

  35. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ liberalism

    interesant filmuletul, e cam vechi si daca ar fi fost ceva mai nou cred ca o dadeau exemplu pe Romania in loc de Bolivia…

    Cit despre Crin, eu am si zis ca cred ca se va retrage din cursa prezidentiala…

  36. liberalism spune:

    Pacala

    CSM-ul -Haineala in loc sa sesizeze Inspectia in cazul procurorilor si la modul cum au actionat, ei sesizeaza o anume televiziune si modul acesteia de a-si exprima opiniile. Inspectia Judiciara se ocupa de derapajele procurorilor, a magistratilor. Exista doua directii ale Inspectiei:- Directia de inspectie judiciara pentru judecatori;
    - Directia de inspectie judiciara pentru procurori;
    Dar CSM-ul face valuri si se victimizeaza, in loc sa-si verifice procurorii la modul cum actioneaza, aresteaza etc. Domnul Alexandrescu dar si Antena 3 pot sa sesizeze Inspectia Judiciara direct, sau prin conducatorii instantelor/parchetelor in legatura cu conduita necorespunzatoare a acestora. In fine…

  37. liberalism spune:

    Sorin
    In legatura cu filmuletul nu pot decat sa-l citez pe Eminescu:
    Vreme trece, vreme vine,
    Toate-s vechi si noua toate;

  38. Buddha spune:

    Eu unul nu l-as desconsidera atata pe Niels Shtecher. :) Pana la urma, trebuie sa vedem de ce in stare. Poate ne da pe spate. Problema lui Antonescu nu este Niels Snecker. Problema lui Antonescu este lipsa de comunicare cu propriul partid. Inima unui partid (sunt poet azi) sta in filiale, ori daca filialele sunt nemultumite si nebagate in seama, toate aceste frustrari si nemultumiri se vor aduna in asemenea hal, incat Antonescu s-ar putea trezi cu doua luni inainte de campanie ca n-are cine sa i-o faca. Campania, vreau sa zic.

  39. Buddha spune:

    De ce e in stare, vroiam sa scriu.

  40. Pacala spune:

    liberalism,
    deci, CSM (haineala aia) zice la Inspectia Judiciara (sau cum s-o numi serviciul asta de cocleti), aflat tot in subordinea lor, haoleu, postul ala TV a zis de noi, si Inspectia asta se scarpina cu o mana in nas si una in fund si scrie un comunicat de presa denuntator si gata, toata lumea se culca la loc pe partea cealalta?
    Din punctul meu de vedere actualul CSM e plin de bashinisti platiti gras si degeaba.

  41. Pacala spune:

    Buddha
    Niels Stecher poate in cel mai bun caz sa il invete pe crinut sa vorbeasca cu cap si coada, pe sticla. Dar partea de vorbit cu poporul votant (al USL/ PNL/ altul), stii, aia 50% din rural si 30% din urban, nu intelectualii aia formatorii de opinie ( :) ) trebuie sa o faca domnu crinut cu propriul trup

  42. Pacala spune:

    @VV,
    Vorbeati de Mecanica Cugir, unde ati obtinut comenzi suplimentare si doriti angajarea a inca 300 de oameni.
    Dar de stirea asta ce puteti spune?
    “În urmă cu câteva zile a avut loc la Cugir o întâlnire la care au luat parte prefectul Gheorghe Feneşer, subprefectul Cornel Murg, senatorul Teodor Atanasiu, Mircea Trifan – directorul Fabricii de Arme, Romulus Micu – directorul Uzinei Mecanice, Nicuşor Mihai – administrator special la cele două uzine din Cugir şi Călin Furdui, managerul oraşului Cugir, reprezentant al primarului Adrian Teban. Discuţiile au vizat viitorul celor două fabrici din oraş, precum şi programul de dezvoltare a acestora. La finalul reuniunii, s-a solicitat administratorului special al uzinelor, Nicuşor Mihai, să renunţe la una dintre cele două fabrici administrate pentru că este şi director comercial în cadrul Romarm, dar şi consilier judeţean şi astfel ar putea urmări mai atent activitatea uzinei aflată în grija sa.”

  43. adrian spune:

    Domnule senator, gata, am gasit o “deficienta” de functionare la o comisie zonala a monumentelor istorice, cea de la Iasi! E in zona dvs asa ca va dau un fragment dintr-un articol din Ziarul de Iasi:

    “[...] Conform oficialilor CJ, declasarea constructiilor ar fi prima etapa dintr-un viitor proiect de modernizare a maternitatii “Cuza Voda”. Declasarea ar fi impusa de costurile implicate de o eventuala consolidare si reabilitare a cladirilor. “Ne-ar costa de doua ori mai mult sa le refacem. Chiar daca sunt trecute pe lista monumentelor istorice, nu le viziteaza nimeni, nu sunt amenajate ca muzeu sau altceva, ci au functiune de spital”, a precizat presedintele CJ, Cristian Adomnitei.
    Si la adresa din ianuarie, raspunsul DJC a fost negativ. DJC a trimis joi catre CJ o lista a specialistilor atestati pentru intocmirea documentatiei de declasare, dar a reamintit avizul negativ dat de Comisia Zonala a Monumentelor Istorice. De altfel, in ultimii cinci ani, CZMI nu a dat niciun aviz favorabil pentru declasarea vreunei cladiri monument istoric. “Comisia si-a spus parerea, ca imobilele trebuie pastrate. Sunt o parte a istoriei Iasului si consideram ca se pot gasi solutii pentru ca un proiect sa mearga mai departe fara a fi nevoie de demolari. Mai departe, decizia este la Bucuresti”, a incheiat Babii.
    Istoricul cladirilor
    Cladirea centrala a ansamblului din curtea maternitatii a fost construita in 1807, de catre Alecu Ghica, tatal domnitorului Grigore Alexandru Ghica. Domn al Moldovei in doua randuri, intre 1894 si 1856, Grigore Ghica a donat casa statului, ca sediu pentru “maternitate” si “scoala de moase”. [...]”

    Deci si dl Adomnitei are un mare orizont …

  44. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ VV

    alt liberal luat la bani marunti de parchet… Victor Ciorbea

    Se apropie treaba si de dvs, asa ca mai bine recunoasteti: ce carti ati scris cu cerneala de la minister ?

  45. Pacala spune:

    Sorin G
    Cu parere de rau, Ciorbea a devenit “liberal” cum a devenit si Becali. Parca era mare taranist pana acum ceva vreme plus tecutul lui e legat de PNTCD

  46. Claus Patera spune:

    UN MESAJ PENTRU AURELIAN PAVELESCU IN SPECIAL SI DESPRE PARLAMENTUL UNICAMERAL IN GENERAL: http://ascutirealupteideclasa.wordpress.com/2013/06/29/un-mesaj-pentru-aurelian-pavelescu-in-special-si-despre-parlamentul-unicameral-in-general/.